Γκολντ κρεστ (λεμονοκυπάρισσο), εντυπωσιακό φυτό για φράχτη

Γκολντ κρεστ (λεμονοκυπάρισσο)

Υπάρχουν κυπαρίσσια με άρωμα λεμονιού; Μα φυσικά, και είναι και πανέμορφα!

Πρόκειται για τα γκολντ κρεστ (Gold Crest) ή λεμονοκυπάρισσα όπως ονομάζονται στα ελληνικά, τα δημοφιλή κιτρινοπράσινα κωνοφόρα δέντρα που συναντάμε σε εντυπωσιακούς φράκτες σε εξοχικές κατοικίες και σε σπίτια.

Τα γκολντ κρεστ είναι μεγάλα δέντρα που φτάνουν σταδιακά σε ύψος 6-8 μέτρων και έχουν διάμετρο 2-4 μέτρων, ενώ αν τρίψουμε τα φύλλα τους, δίνουν ένα απαλό άρωμα λεμονιού, γι’ αυτό άλλωστε τα λέμε και λεμονοκυπάρισσα.

Το μοναδικό τους χρώμα σε συνδιασμό με το υπέροχο άρωμα καθιστούν το γκολντ κρεστ μία εξαιρετική επιλογή που χρησιμοποιείται ευρύτατα από τους κηποτέχνες για δημιουργία φρακτών αλλά και για μεμονωμένες φυτέυσεις.

Το γκολντ κρεστ μπορεί να φυτευτεί και σε γλάστρα, όπου θα έχει σχετικά περιορισμένη ανάπτυξη, αρκετή ωστόσο για να διακοσμήσει το μπαλκόνι ή την αυλή μας.

Διαφήμιση

1. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί το γκολντ κρεστ;

Το γκολντ κρεστ χρειάζεται δροσερό κλίμα για να ευδοκιμήσει και προτιμάει περιοχές με κρύο χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες θέσεις, ωστόσο μπορεί να φυτευτεί και σε ημισκιερά μέρη.

Για τη φύτευση του γκολντ κρεστ χρειαζόμαστε γόνιμο χώμα, πλούσιο σε οργανική ουσία που να διαθέτει καλή αποστράγγιση.

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σχετικά χαμηλό πυκνό φράχτη, φυτεύουμε τα γκολντ κρεστ σε αποστάσες περίπου ενός μέτρου, ενώ για ψηλό φράχτη που ξεπερνάει τα 4-5 μέτρα θα πρέπει να φυτέψουμε σε αποστάσεις ανά 2 μέτρα.

Για να φυτέψουμε γκολντ κρεστ σε γλάστρα, επιλέγουμε μεγάλη γλάστρα ύψους 40 εκατοστών σε πλάτος και ύψος. Φροντίζουμε να έχει τρύπες στη βάση για να φεύγει το περιττό νερό και επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά.

Μία πολύ δημοφιλής ποικιλία για φύτευση σε γλάστρα είναι η “Βίλμα” που παρουσιάζει μικρότερη ανάπτυξη και είναι ιδανική για μπαλκόνι.

2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει το γκολντ κρεστ;

To γκολντ κρεστ έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα. Κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ποτίζουμε συνήθως 1 φορά τη βδομάδα εκτός αν έχουμε βροχοπτώσεις που ποτίζουμε αραιότερα.

Το καλοκαίρι το γκολντ κρεστ χρειάζεται πότισμα οπωσδήποτε δυο φορές τη βδομάδα, προσέχοντας να μη βρέχουμε το φύλλωμα του για να περιορίσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών.

Προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα με ενισχυμένο άζωτο, 2 φορές μέσα στην άνοιξη, και από μια φορά στις αρχές του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.

Στα τέλη του φθινοπώρου, είναι σημντικό να ενσωματώοσουμε στο χώμα κομπόστ ή χωνεμένη κοπριά για ενίσχυση του εδάφους με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά.

Για τα γκολντ κρεστ που βρίσκονται σε γλάστρα, κάνουμε συστηματική λίπανση με υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, 1 φορά το μήνα από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο.

3. Πώς γίνεται το κλάδεμα και ο πολλαπλασιασμός του γκολντ κρεστ;

Το γκολντ κρεστ θέλει πολύ ελαφρύ κλάδεμα, ένα μικρό ψαλίδισμα, ειδικά στις μεμονωμένες φυτεύσεις όταν το αφήνουμε να έχει ελεύθερη ανάπτυξη.

Όταν έχει φυτευτεί σε φράκτη, μπορεί να γίνει λίγο πιο αυστηρό κλάδεμα, που σε κάθε περίπτωση να μην ξεπερνά το 1/4 του μήκους των βλαστών, προκειμένου να μπορέσει να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το καινούριο φύλλωμα.

Κατάλληλη εποχή κλαδέματος του γκολντ κρεστ είναι στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα και επουδενί το καλοκαίρι όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού, το γκολν κρεστ πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και καταβολάδες. Κόβουμε συνήθως ημιξυλοποιημένα μοσχεύματα μήκους 10-15 εκατοστών από το κορυφάιο τμήμα του βλαστού, στις αρχές φθινοπώρου, απομακρύνουμε τα 2/3 του φυλλώματος του μοσχεύματος, από τη βάση, και τα φυτεύουμε σε μικρή γλάστρα φυτωρίου.

Η χρήση ορμόνης ριζοβολίας είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία του πολλαπλασιασμού του γκολντ κρεστ.

Κι ένα μυστικό για το γκολντ κρεστ

Σε συνθήκες πυκνής φύτευσης και κακού αερισμού καθώς και σε συνθήκες υγρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, το γκολν κρεστ είναι ευαίσθητο σε μυκητολογικές ασθένειες της ρίζας, όπως η φυτόφθορα που προκαλεί ξηράνσεις στο εσωτερικό του φυλλώματος καθώς και στο έντομο της ψώρας (κοκκοειδή). Για την προληπτική αντιμετώπιση τους, κάνουμε πότισμα της ρίζας του γκολντ κρεστ, ποτίζουμε την άνοιξη και το φθινόπωρο με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) 1% ενώ παράλληλα ψεκάζουμε το φύλλωμα του γκολντ κρεστ με διάλυμα και θερινού πολτού.

Γιατί ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα; (κυπαρίσσι, τούγια, λέιλαντ, γκολντ κρεστ, πεύκο, έλατο)
Γιατί ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα; (κυπαρίσσι, τούγια, λέιλαντ, γκολντ κρεστ, πεύκο, έλατο)
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (48)

 1. Ελένη
  15/04/2024

  Γεια σας,
  Έχω γκολντ κρεστ στα ορεινά και άρχισε να ξερενεται από πάνω. Εντομεταξυ από μέσα είναι ξερο το φύλλωμα του ενώ απ’ έξω είναι πράσινο κίτρινο. Τι να κάνω; Σε κατάστημα με γεωπονικα μου είπαν να κόψω την μύτη του

 2. Αντα6
  23/03/2024

  Καλησπέρα! Θέλω να δημιουργήσω φράχτη με γκολντ κρεστ στην μάντρα μιας μονοκατοικίας. Η άνοιξη είναι καλή εποχή για να τα φυτέψω?

  • Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι κατάλληλη εποχή φύτευσης.

   • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
    03/05/2024

    Έχω ενα λεμονοκυπαρισσο σε γλάστρα κι έχει αρχίσει να κιτρινίζει.
    Σίδηρο έβαλα πριν 15 μέρες.
    Τι μπορεί να φταίει;

 3. ΕΛΕΝΑ
  12/03/2024

  ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ 2 ΜΑΖΙ ΣΕ ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑ ΜΙΚΡΗ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΑ ΑΚΟΜΗ.
  ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΑΛΛΟΥ ?

  • Σε μικρή ζαρντινιέρα θα έχουν μικρότερη ανάπτυξη. Καλό είναι να τα μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη ζαρντινιέρα ή στον κήπο.

 4. Γιώργος
  22/10/2023

  Καλημέρα Κώστα.
  Έχω φυτέψει εδώ και 15 χρόνια δύο λεμονοκυπάρισσα για τη δημιουργία φράχτη μπροστά από εξωτερική τουαλέτα στο χωριό. Έχει πολύ καλή ανάπτυξη αλλά στο εσωτερικό του δείχνουν οι βλαστοί του να είναι ξεραμένοι ενώ οι άκρες είναι ζωντανές. Επειδή έχουν απλώσει σχετικά μακριά οι βλαστοί ήθελα να ξέρω αν μπορώ να τους περιορίσω και αν μετά θα βλαστήσουν και πάλι, επειδή εσωτερικά βλέπω πως δείχνουν ξεροί. Επιπλέον ήθελα να ξέρω ποιά εποχή είναι η καταλληλότερη για να γίνει αυτό.

 5. Σοφία
  30/05/2023

  Καλημέρα έχω ένα γκολν κρεστ σ ενα μικρό κήπο του σπιτιού μου έχει μεγαλώσει αρκετά σε ύψος θα ήθελα να μάθω αν οι ρίζες του απλωθούν κ μου κάνουν ζημιά στο σπίτι ευχαριστώ

 6. Θάνος
  07/05/2023

  Καλησπέρα,
  Πριν από 2 μήνες τοποθέτησα έναν χλωρό βλαστό καλαμιάς, στη γλάστρα του λεμονοκυπάρισσου, για να μπορέσει να στηριχθεί το φυτό και να αντέξει στους ισχυρούς ανέμους, εφαρμόζοντας παρομια τακτική και στα υπόλοιπα φυτά που είχαν ανάγκη από δέσιμο.
  Με την πάροδο του χρόνου, διαπίστωσα ότι ενώ όλοι οι άλλοι βλαστοί πήραν φυσιολογικά την κλασική καφέ απόχρωση, όπως κάνουν κάθε χρόνο, εκείνος ο βλαστός καλαμιάς, ο οποίος στηρίζει το λεμονοκυπάρρισο, έχει διατηρηθεί πράσινος, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει να διογκώνει τους οφθαλμούς του, όντας έτοιμος να βλαστήσει.
  Επειδή θα ήθελα να παρακολουθήσω τα στάδια ανάπτυξης του, θέλω να τον φροντίσω κανονικά.
  Το ερώτημα είναι αν πρέπει να τον αφήσω μέσα στη γλάστρα του λεμονοκυπάρισσου ή να τον μεταφυτεύσω αλλού για να μην μπλεχθούν οι ρίζες των 2 φυτών;
  Τέλος, υπάρχει περίπτωση να ευδοκιμήσει σε γλάστρα;
  Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σας.

  • Μπορεί να ευδοκιμήσει η καλαμιά αλλά θα χρειαστεί να το μεταφυτεύσεις σε διαφορετική μεγαλύτερη γλάστρα.

 7. Στέφανος
  03/02/2022

  Καλησπέρα σας,
  έχω ένα λεμονοκυπάρισσο σε γλάστρα στο μπαλκόνι και τώρα που είναι χειμώνας έχει πάρει ένα κίτρινο χρώμα. Άρχισε να πεθαίνει ή είναι φυσιολογικό αυτό, μπορώ να κάνω κάτι?
  Ευχαριστώ.

  • Καλημέρα Στέφανε. Το κιτρίνισμα πιθανότατα οφείλεται στην παγωνιά κα στην έλλειψη θρεπτικών στοιχείων. Μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα φυκιών ή υγρό λίπασμα σιδήρου.

   • Στέφανος
    03/02/2022

    Είναι καλή εποχή τώρα για προσθήκη σιδήρου? Οι θερμοκρασίες είναι κάτω του 0 εδώ στην Κοζάνη.

 8. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
  07/01/2022

  Αν φυτευτεί σε μεγάλη γλάστρα, πόσο ψηλό μπορεί να γίνει?

 9. Στέφανος
  01/11/2021

  Καλησπέρα,
  Έχω ένα λεμονοκυπάρισσο σε γλάστρα στο μπαλκόνι.
  Τώρα που αρχίζουν τα κρύα και οι θερμοκρασίες κάτω από το 0 στην Κοκζάνη, πρέπει να μπει μέσα στο σπιτι?

  • Καλησπέρα Στέφανε. Το λεμονοκυπάρισσο είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες και μπορείς να το διατηρήσεις σε εξωτερικό περιβάλλον.

   • Στέφανος
    04/11/2021

    Ευχαριστώ Κώστα! Καλή συνέχεια εύχομαι.

 10. Χριστόφορος
  07/05/2021

  Καλημέρα σας! Ήθελα να μάθω σε περίπτωση που φυτευτεί σε γλάστρα μεγάλου μεγέθους τι ύψος αναμένεται να φτάσει.

 11. Μαρια
  10/10/2020

  Έχω δύο κέδρους Λιβάνου, τους οποίους αγόρασα σχετικά πρόσφατα. Αμέσως μετά την φύτευση στον κήπο μου, άρχισαν να μαυρίζουν τα κλαδιά και οι βελόνες έγιναν καφέ και πέφτουν. Τι πρέπει να κάνω; Υπάρχει θεραπεία; Η απλά θα δώσω παράταση ζωής στα δέντρα, όπως διάβασα σε καποιο σαιτ. Επίσης σε κοντινή απόσταση υπάρχουν και άλλα κονωφορα υπάρχει κυνδινος και για αυτά;
  Σας ευχαριστώ..

 12. Δημήτρης
  09/06/2020

  Καλησπέρα. Έχω ένα μικρό λεμονοκυπάρισσο και κάτω χαμηλά ξεραινονται τα κλαδιά. Ποτιζω 2 φορές την βδομάδα (καλοκαίρι), ήλιος 5 με 6 ώρες το πρωί. Πότισα και με γαλαζοπετρα προληπτικά όπως αναφέρεται στο άρθρο σας, πριν 2 βδομάδες. Τι πάει λάθος; Ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Δημήτρη. Ψέκασε συμπληρωματικά το φύλλωμα των φυτών του λεμονοκυπάρισσου με υγρό διάλυμα χαλκού και επανέλαβε την εφαρμογή με γαλαζόπετρα.

   • Δημήτρης
    11/06/2020

    Ευχαριστώ. Το ψέκασμα μπορώ να το κάνω με διαλυμένη γαλαζοπετρα σε νερό, 1κ.σ. σε 1 λίτρο νερό;

    • Πολύ σωστά Δημήτρη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή την αναλογία για να ψεκάσεις το γκολντ κρεστ σου με γαλαζόπετρα.

 13. Ηλίας
  06/06/2020

  Πόσα χρόνια ζούνε τα gold crest;
  Για φυτοφράχτη ύψους 3-4 μέτρων τι απόσταση χρειάζεται;

  • Καλησπέρα Ηλία. Μπορούν να ζήσουν πάνω από 30 χρόνια σε κατάλληλες συνθήκες. Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης ανάλογα το είδος 1,5-2 μέτρα.

   • Ηλίας
    12/06/2020

    Ευχαριστώ πολύ, στον πολλαπλασιασμό του βοηθάει να ψεκάζω το φύλλωμα η δεν πρέπει;

    • Ηλίας
     12/06/2020

     Επίσης θα πιάσει τωρα ο πολλαπλασιασμός η μονο αρχες φθινοπώρου πρέπει;

     • Αρχές φθινοπώρου είναι αρκετά περισσότερες οι πιθανότητες επιτυχίας. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και τώρα.

    • Καλησπέρα Ηλία.
     Η δημιουργία δροσισμού με τον ψεκασμό του φυλλώματος βοηθάει στην καλύτερη ριζοβολία του μοσχεύματος.

     • Ηλίας
      15/06/2020

      Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου! Μετά τη ριζοβολία ( τα βάζω σε μπουκάλια κλειστά) μπορώ να τα βάλω κατευθείαν χώμα η πρέπει πρωτα σε μεγαλύτερη γλάστρα;

      • Καλησπέρα Ηλία. Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις πρώτα μεγαλύτερη γλάστρα για το γκολντ κρεστ και στη συνέχεια να το μεταφυτεύσεις στην οριστική του θέση.

 14. Ειρήνη
  13/05/2020

  Έχω έναν κηπάκο ο οποίος χηματιζει ένα Π, φανταστείτε όπου στην αριστερή γραμμή του Π είναι ο τοίχος του σπιτιού.- Συνεπαρμένη από τα χρώματα και τις μυρωδιές πήγα και αγόρασα 3 λεμονοκυπάρισσα για την μια πλευρά του κήπου (σκέφτομαι να τα βάλω σε απόσταση 1,5m το ένα απ το άλλο). Στον ουρανό του Π (—) αγόρασα να βάλω 2 ρύγχόσπερμα (περίπου απόσταση 1-1,3m ) Όμως το ρυγχοσπερμα θέλει καμπόσο νεράκι, ενώ το ευαίσθητο λεμονοκυπαρισσο ελάχιστο. Έκανα βλακεία που τα πήρα για να βάλω όλα σε ένα μικρό κομματάκι κήπου ; Θα χαλάσουν τα κωνοφόρα μου; Να βάλω το ένα κάπου άλλου ; Παρακαλώ απαντήστε μου σύντομα. Ευχαριστωωω?

  • Καλησπέρα Ειρήνη. Μπορείς να συνδυάσεις ρυγχόσπερμα και λεμονοκυπάρισσο βάζοντας το ίδιο λάστιχο άρδευσης, απλά θα βάλεις στο ρυγχόσπερα σταλάκτη μεγαλύτερης παροχής νερού.

 15. Γιώργος
  26/04/2020

  Εχω ένα λεμονοκυπαρισσο μικρό φυτέψει από τον Δεκέμβριο και έβγαλε κάπου στην μέση μαυρισαν τα φυλλα και αμα τα πιανω γίνονται σαν αγκάθια και καρφώνονται στα χέρια μου και γενικά αμα το χαιδευω δεν είναι απαλό όπως ήταν σε μερικά σημεία όταν τα ακουμπάς αγκυλωνεσε. Τι να φταίει;

  • Καλησπέρα Γιώργο.
   Πιθανότατα, το λεμονοκυπάρισσο έχει προσβληθεί από μυκητολογική ασθένεια. Θα σου πρότεινα να ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού και να ποτίσεις με διάλυμα γαλαζόπετρας στη ρίζα για απολύμανση.

 16. Ιορδάνης
  09/12/2019

  ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ 20 ΡΙΑ ΤΕΜΑΧΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΥΚΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΑΡΑΙΩΜΕΝΑ,
  ΑΛΛΑ ΜΙΚΡΑ ΣΕ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΝΑΝΑΚΙΑ. ΕΡΩΤΗΣΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 2 ΠΟΚΙΛΙΕΣ
  ΓΙΑ GOLDEN CREST ? ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΚΟΝΤΑ KAI ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΒΡΩ?
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ

 17. Ελενη Καβα-Καυγάκου
  11/11/2019

  ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ Leyland και Gold-Crest!!!!
  Ειναι υβρίδια και ζουν μονον για 20 το πολυ χρονια, με ΚΑΡΓΑ το ράντισμα με τοξικά φάρμακα όπως το Aliette!!!
  Στις ιδανικές τους συνθήκες σε βουνό το πολυ 25 χρονια!!!
  Δυστυχώς εγιναν μόδα, προσοδοφόρα για τους γεωπόνους και χασούρα για τους άσχετους κι αφελείς πελάτες που εμπιστεύονταν τον ειδικό…
  ΚΑΝΕΝΑ Ελληνικό site ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΖΟΥΝ!!!!
  Αφού την πάτησα, κι έχασα 20 ετών επένδυση και προσπάθεια, αναγκάστηκα να τα βγάλω γιατι η φυτόφθορα ήταν θεμα 1-2 ετών να τα αποτελειώσει, ή να πάθουμε εμείς καρκίνο απο το εντατικό ΤΟΞΙΚΟΤΑΤΟ ψέκασμα….
  Ανοίξτε τα μάτια σας κι ενημερωθείτε!!!
  Μην εντυπωσιάζεστε απο τις ειδυλλιακες φωτό που μάς σερβίρουν!!!

 18. Κωνσταντινος
  03/11/2019

  καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω σχετικα με 2 δεντρακια που πηρα,ενα γκολντ κρεστ και ενα ελατο.Το γκολντ κρεστ το εχω εδω και ενα χρονο το φυυεψα στο χωμα και απο τοτε που το φυτεψα δεν εχει μεγαλωσει,μενει στασιμο,ουτε ξεραινεται ουτε αναπτυσεται.Το ελατο το εχω ακομα σε γλαστρα και ηθελα να μαθω ποτε μπορω να το βαλω στο χωμα και αν εχει καποια μυστικα για την σωστη του αναπτυξη.

  • Το έλατο μπορείς να το μεταφυτεύσεις άμεσα στο χώμα ενώ για το γκολν κρεστ στις αρχές της άνοιξης μπορείς να προσθέσεις λίπασμα πλούσιο σε άζωτο για να ενισχύσεις την ανάπτυξη του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *