εικόνα

Γκολντ κρεστ (λεμονοκυπάρισσο), εντυπωσιακό φυτό για φράχτη

Γκολντ κρεστ (λεμονοκυπάρισσο)

Γκολντ κρεστ (λεμονοκυπάρισσο), εντυπωσιακό φυτό για φράχτη

Υπάρχουν κυπαρίσσια με άρωμα λεμονιού; Μα φυσικά, και είναι και πανέμορφα! Πρόκειται για τα γκολντ κρεστ (Gold Crest) ή λεμονοκυπάρισσα όπως ονομάζονται στα ελληνικά, τα δημοφιλή κιτρινοπράσινα κωνοφόρα δέντρα που συναντάμε σε εντυπωσιακούς φράκτες σε εξοχικές κατοικίες και σε σπίτια. Τα γκολντ κρεστ είναι μεγάλα δέντρα που φτάνουν σταδιακά σε ύψος 6-8 μέτρων και έχουν διάμετρο 2-4 μέτρων, ενώ αν τρίψουμε τα φύλλα τους, δίνουν ένα απαλό άρωμα λεμονιού, γι’ αυτό άλλωστε τα λέμε και λεμονοκυπάρισσα. Το μοναδικό τους χρώμα σε συνδιασμό με το υπέροχο άρωμα καθιστούν το γκολντ κρεστ μία εξαιρετική επιλογή που χρησιμοποιείται ευρύτατα από τους κηποτέχνες για δημιουργία φρακτών αλλά και για μεμονωμένες φυτέυσεις. Το γκολντ κρεστ μπορεί να φυτευτεί και σε γλάστρα, όπου θα έχει σχετικά περιορισμένη ανάπτυξη, αρκετή ωστόσο για να διακοσμήσει το μπαλκόνι ή την αυλή μας.

 

Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί το γκολντ κρεστ;

 

Το γκολντ κρεστ χρειάζεται δροσερό κλίμα για να ευδοκιμήσει και προτιμάει περιοχές με κρύο χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες θέσεις, ωστόσο μπορεί να φυτευτεί και σε ημισκιερά μέρη. Για τη φύτευση του γκολντ κρεστ χρειαζόμαστε γόνιμο χώμα, πλούσιο σε οργανική ουσία που να διαθέτει καλή αποστράγγιση. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σχετικά χαμηλό πυκνό φράχτη, φυτεύουμε τα γκολντ κρεστ σε αποστάσες περίπου ενός μέτρου, ενώ για ψηλό φράχτη που ξεπερνάει τα 4-5 μέτρα θα πρέπει να φυτέψουμε σε αποστάσεις ανά 2 μέτρα. Για να φυτέψουμε γκολντ κρεστ σε γλάστρα, επιλέγουμε μεγάλη γλάστρα ύψους 40 εκατοστών σε πλάτος και ύψος. Φροντίζουμε να έχει τρύπες στη βάση για να φεύγει το περιττό νερό και επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά. Μία πολύ δημοφιλής ποικιλία για φύτευση σε γλάστρα είναι η «Βίλμα» που παρουσιάζει μικρότερη ανάπτυξη και είναι ιδανική για μπαλκόνι.

 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει το γκολντ κρεστ;

 

To γκολντ κρεστ έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα. Κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ποτίζουμε συνήθως 1 φορά τη βδομάδα εκτός αν έχουμε βροχοπτώσεις που ποτίζουμε αραιότερα. Το καλοκαίρι το γκολντ κρεστ χρειάζεται πότισμα οπωσδήποτε δυο φορές τη βδομάδα, προσέχοντας να μη βρέχουμε το φύλλωμα του για να περιορίσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών. Προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα με ενισχυμένο άζωτο, 2 φορές μέσα στην άνοιξη, και από μια φορά στις αρχές του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Στα τέλη του φθινοπώρου, είναι σημντικό να ενσωματώοσουμε στο χώμα κομπόστ ή καλοχωνεμένη κοπριά για ενίσχυση του εδάφους με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά. Για τα γκολντ κρεστ που βρίσκονται σε γλάστρα, κάνουμε συστηματική λίπανση με υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, 1 φορά το μήνα από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο.

 

Πώς γίνεται το κλάδεμα και ο πολλαπλασιασμός του γκολντ κρεστ;

 

Το γκολντ κρεστ θέλει πολύ ελαφρύ κλάδεμα, ένα μικρό ψαλίδισμα, ειδικά στις μεμονωμένες φυτεύσεις όταν το αφήνουμε να έχει ελεύθερη ανάπτυξη. Όταν έχει φυτευτεί σε φράκτη, μπορεί να γίνει λίγο πιο αυστηρό κλάδεμα, που σε κάθε περίπτωση να μην ξεπερνά το 1/4 του μήκους των βλαστών, προκειμένου να μπορέσει να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το καινούριο φύλλωμα. Κατάλληλη εποχή κλαδέματος του γκολντ κρεστ είναι στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα και επουδενί το καλοκαίρι όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού, το γκολν κρεστ πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και καταβολάδες. Κόβουμε συνήθως ημιξυλοποιημένα μοσχεύματα μήκους 10-15 εκατοστών από το κορυφάιο τμήμα του βλαστού, στις αρχές φθινοπώρου, απομακρύνουμε τα 2/3 του φυλλώματος του μοσχεύματος, από τη βάση, και τα φυτεύουμε σε μικρή γλάστρα φυτωρίου. Η χρήση ορμόνης ριζοβολίας είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία του πολλαπλασιασμού του γκολντ κρεστ.

 


Γιατί ξεραίνεται κυπαρίσσι, λέιλαντ, τούγια, γκολντ κρεστ, πεύκο, έλατο
Γιατί ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα;


 

Κι ένα μυστικό για το γκολντ κρεστ

 

Σε συνθήκες πυκνής φύτευσης και κακού αερισμού καθώς και σε συνθήκες υγρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, το γκολν κρεστ είναι ευαίσθητο σε μυκητολογικές ασθένειες της ρίζας, όπως η φυτόφθορα που προκαλεί ξηράνσεις στο εσωτερικό του φυλλώματος καθώς και στο έντομο της ψώρας (κοκκοειδή). Για την προληπτική αντιμετώπιση τους, κάνουμε πότισμα της ρίζας του γκολντ κρεστ, ποτίζουμε την άνοιξη και το φθινόπωρο με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) 1% ενώ παράλληλα ψεκάζουμε το φύλλωμα του γκολντ κρεστ με διάλυμα και θερινού πολτού.

 

Περισσότερα φυτά για φράκτη

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες και για άλλα φυτά κατάλληλα για φράκτη και παραθαλάσσιες περιοχές στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει με:
 
Φυτά κατάλληλα για φράχτη
Φυτά για παραθαλάσσιες περιοχές
Λέιλαντ, ένα όμορφο δέντρο για φράχτη
Συμβουλές φροντίδας για την τούγια
Φωτίνια, 4 μυστικά για τη φροντίδα της
Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός θάμνος
Αγγελική, θάμνος για παραθαλάσσια εδάφη
Πυξάρι, καλλωπιστικός θάμνος για διαμόρφωση
Βιβούρνο, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος
Λιγούστρο, καλλωπιστικός θάμνος για φράκτη
Ελαίαγνος, ένας ξεχωριστός καλλωπιστικός θάμνος
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (23)

σχολιαστής
Μαρια 10 Οκτωβρίου 2020

Έχω δύο κέδρους Λιβάνου, τους οποίους αγόρασα σχετικά πρόσφατα. Αμέσως μετά την φύτευση στον κήπο μου, άρχισαν να μαυρίζουν τα κλαδιά και οι βελόνες έγιναν καφέ και πέφτουν. Τι πρέπει να κάνω; Υπάρχει θεραπεία; Η απλά θα δώσω παράταση ζωής στα δέντρα, όπως διάβασα σε καποιο σαιτ. Επίσης σε κοντινή απόσταση υπάρχουν και άλλα κονωφορα υπάρχει κυνδινος και για αυτά;
Σας ευχαριστώ..

Απάντηση
σχολιαστής
Δημήτρης 9 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα. Έχω ένα μικρό λεμονοκυπάρισσο και κάτω χαμηλά ξεραινονται τα κλαδιά. Ποτιζω 2 φορές την βδομάδα (καλοκαίρι), ήλιος 5 με 6 ώρες το πρωί. Πότισα και με γαλαζοπετρα προληπτικά όπως αναφέρεται στο άρθρο σας, πριν 2 βδομάδες. Τι πάει λάθος; Ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Ηλίας 6 Ιουνίου 2020

Πόσα χρόνια ζούνε τα gold crest;
Για φυτοφράχτη ύψους 3-4 μέτρων τι απόσταση χρειάζεται;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Ηλία. Μπορούν να ζήσουν πάνω από 30 χρόνια σε κατάλληλες συνθήκες. Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης ανάλογα το είδος 1,5-2 μέτρα.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Ηλίας 12 Ιουνίου 2020

   Ευχαριστώ πολύ, στον πολλαπλασιασμό του βοηθάει να ψεκάζω το φύλλωμα η δεν πρέπει;

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Ηλίας 12 Ιουνίου 2020

    Επίσης θα πιάσει τωρα ο πολλαπλασιασμός η μονο αρχες φθινοπώρου πρέπει;

    Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 13 Ιουνίου 2020

    Καλησπέρα Ηλία.
    Η δημιουργία δροσισμού με τον ψεκασμό του φυλλώματος βοηθάει στην καλύτερη ριζοβολία του μοσχεύματος.

    Απάντηση
     σχολιαστής
     Ηλίας 15 Ιουνίου 2020

     Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου! Μετά τη ριζοβολία ( τα βάζω σε μπουκάλια κλειστά) μπορώ να τα βάλω κατευθείαν χώμα η πρέπει πρωτα σε μεγαλύτερη γλάστρα;

     Απάντηση
      σχολιαστής
      Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 15 Ιουνίου 2020

      Καλησπέρα Ηλία. Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις πρώτα μεγαλύτερη γλάστρα για το γκολντ κρεστ και στη συνέχεια να το μεταφυτεύσεις στην οριστική του θέση.

σχολιαστής
Ειρήνη 13 Μαΐου 2020

Έχω έναν κηπάκο ο οποίος χηματιζει ένα Π, φανταστείτε όπου στην αριστερή γραμμή του Π είναι ο τοίχος του σπιτιού.- Συνεπαρμένη από τα χρώματα και τις μυρωδιές πήγα και αγόρασα 3 λεμονοκυπάρισσα για την μια πλευρά του κήπου (σκέφτομαι να τα βάλω σε απόσταση 1,5m το ένα απ το άλλο). Στον ουρανό του Π (—) αγόρασα να βάλω 2 ρύγχόσπερμα (περίπου απόσταση 1-1,3m ) Όμως το ρυγχοσπερμα θέλει καμπόσο νεράκι, ενώ το ευαίσθητο λεμονοκυπαρισσο ελάχιστο. Έκανα βλακεία που τα πήρα για να βάλω όλα σε ένα μικρό κομματάκι κήπου ; Θα χαλάσουν τα κωνοφόρα μου; Να βάλω το ένα κάπου άλλου ; Παρακαλώ απαντήστε μου σύντομα. Ευχαριστωωω🙂

Απάντηση
σχολιαστής
Γιώργος 26 Απριλίου 2020

Εχω ένα λεμονοκυπαρισσο μικρό φυτέψει από τον Δεκέμβριο και έβγαλε κάπου στην μέση μαυρισαν τα φυλλα και αμα τα πιανω γίνονται σαν αγκάθια και καρφώνονται στα χέρια μου και γενικά αμα το χαιδευω δεν είναι απαλό όπως ήταν σε μερικά σημεία όταν τα ακουμπάς αγκυλωνεσε. Τι να φταίει;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 27 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Γιώργο.
  Πιθανότατα, το λεμονοκυπάρισσο έχει προσβληθεί από μυκητολογική ασθένεια. Θα σου πρότεινα να ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού και να ποτίσεις με διάλυμα γαλαζόπετρας στη ρίζα για απολύμανση.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ιορδάνης 9 Δεκεμβρίου 2019

ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ 20 ΡΙΑ ΤΕΜΑΧΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΥΚΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΑΡΑΙΩΜΕΝΑ,
ΑΛΛΑ ΜΙΚΡΑ ΣΕ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΝΑΝΑΚΙΑ. ΕΡΩΤΗΣΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 2 ΠΟΚΙΛΙΕΣ
ΓΙΑ GOLDEN CREST ? ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΚΟΝΤΑ KAI ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΒΡΩ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ

Απάντηση
σχολιαστής
Ελενη Καβα-Καυγάκου 11 Νοεμβρίου 2019

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ Leyland και Gold-Crest!!!!
Ειναι υβρίδια και ζουν μονον για 20 το πολυ χρονια, με ΚΑΡΓΑ το ράντισμα με τοξικά φάρμακα όπως το Aliette!!!
Στις ιδανικές τους συνθήκες σε βουνό το πολυ 25 χρονια!!!
Δυστυχώς εγιναν μόδα, προσοδοφόρα για τους γεωπόνους και χασούρα για τους άσχετους κι αφελείς πελάτες που εμπιστεύονταν τον ειδικό…
ΚΑΝΕΝΑ Ελληνικό site ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΖΟΥΝ!!!!
Αφού την πάτησα, κι έχασα 20 ετών επένδυση και προσπάθεια, αναγκάστηκα να τα βγάλω γιατι η φυτόφθορα ήταν θεμα 1-2 ετών να τα αποτελειώσει, ή να πάθουμε εμείς καρκίνο απο το εντατικό ΤΟΞΙΚΟΤΑΤΟ ψέκασμα….
Ανοίξτε τα μάτια σας κι ενημερωθείτε!!!
Μην εντυπωσιάζεστε απο τις ειδυλλιακες φωτό που μάς σερβίρουν!!!

Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντινος 3 Νοεμβρίου 2019

καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω σχετικα με 2 δεντρακια που πηρα,ενα γκολντ κρεστ και ενα ελατο.Το γκολντ κρεστ το εχω εδω και ενα χρονο το φυυεψα στο χωμα και απο τοτε που το φυτεψα δεν εχει μεγαλωσει,μενει στασιμο,ουτε ξεραινεται ουτε αναπτυσεται.Το ελατο το εχω ακομα σε γλαστρα και ηθελα να μαθω ποτε μπορω να το βαλω στο χωμα και αν εχει καποια μυστικα για την σωστη του αναπτυξη.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.