εικόνα

12 λουλούδια με έντονο άρωμα που μυρίζουν υπέροχα

10 λουλούδια με έντονο άρωμα που μυρίζει υπέροχα

12 λουλούδια με έντονο άρωμα που μυρίζουν υπέροχα

Τι υπέροχα που είναι τα λουλούδια! Τι εντυπωσιακά που είναι τα φυτά όταν είναι ανθισμένα σε κήπους, σε παρτέρια, σε αυλές και σε μπαλκόνια! Πραγματικά μια έμπνευση, όλα τα λουλούδια προσφέρουν απλόχερα ένα τόσο όμορφο θέαμα στα μάτια μας! Τόσα ιδιαίτερα σχήματα και τόσοι χρωματικοί συνδυασμοί, μια πανδαισία της φύσης! Υπάρχουν λουλούδια που μας χαρίζουν ένα ακόμα μεγαλύτερο δώρο, που ξετρελαίνει τις αισθήσεις, μας κάνει να ονειρευόμαστε, να ταξιδεύουμε με τη φαντασία μας και να ερωτευόμαστε! Μα ποιο είναι αυτό το θείο δώρο;

 

Το μαγευτικό άρωμα των λουλουδιών! Άλλοτε απαλό, άλλοτε πιο έντονο, βαρύ, άλλοτε πιο γλυκό! Τόσα διαφορετικά λουλούδια με τόσα διαφορετικά αρώματα για να μυρίσουμε! Άλλα λουλούδια αφήνουν πιο έντονο το άρωμα τους τη νύχτα, άλλα είναι πιο έντονο τις μεσημεριανές ώρες. Γιατί να γίνεται όλο αυτό; Έχετε αναρωτηθεί γιατί τα λουλούδια έχουν άρωμα και σε τι χρησιμεύει; Μήπως έτυχε; Φυσικά και όχι! Κάθε λουλούδι έχει την δική του μοναδική μυρωδιά που παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του φυτού! Στις περισσότερες περιπτώσεις, το άρωμα των λουλουδιών χρησιμεύει για να προσελκύσει έντομα, όπως τις μέλισσες. Αυτό εξυπηρετεί στην επικονίαση και γονιμοποίηση του λουλουδιού και κατά συνέπεια στη διαιώνιση του φυτού. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, τα λουλούδια διαθέτουν έντονο άρωμα για να απωθήσουν επικίνδυνα έντομα που μπορεί να τα προσβάλλουν.

 

Ανεξάρτητα από τον λόγο που η φύση δημιούργησε το άρωμα των λουλουδιών, είμαστε πραγματικά τόσο τυχεροί! Τι να πρωτοθυμηθούμε; Όλοι έχουμε συνδέσει αγαπημένες μας αναμνήσεις με το άρωμα τον λουλουδιών, από κήπους και μπαλκονια αγαπημένων μας ανθρώπων. Και βέβαια να μην ξεχάσουμε και όσους θέλουν να αιχμαλωτίσουν το άρωμα των λουλουδιών, η βιομηχανία των καλλυντικών μας προσφέρει τους πιο ελκυστικόυς συνδιασμούς αρωμάτων από τα εκχυλίσματα και τα αιθέρια έλαια των λουλουδιών. Εμείς βέβαια στο άρθρο μας, θα προτιμήσουμε τα αυθεντικά αρώματα των λουλουδιών που μοσχοβολούν μέσα στο φυσικό περιβάλλον! Γι’ αυτό επιλέγουμε 12 δημοφιλή φυτά που διαθέτουν ιδιαίτερα ελκυστικό άρωμα για να τα φυτέψουμε στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας.

 


Λουλούδια που έχουν έντονο άρωμα


 

Γαρδένια

 

Ας ξεκινήσουμε από το πιο δημοφιλές αρωματικό λουλούδι των ελληνικών σπιτιών, τη γαρδένια! Ευαίσθητο και εντυπωσιακό καλλωπιστικό φυτό που ξεχωρίζει για τα λευκά αρωματικά άνθη και τα γυαλιστερά φύλλα του. Είναι πολύ σημαντικό να φυτέψουμε την γαρδένια σε κατάλληλη θέση αν θέλουμε να απολαύσουμε την υπέροχη ανθοφορία της. Η γαρδένια προτιμά δροσερό ημισκιερό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει, σε σχετικά προφυλαγμένη θέση, μακριά από ζεστούς ανέμους, καθώς και από δυνατούς βοριάδες. Χρειάζεται αρκετό φως για να ανθίσει και καλό αερισμό γιαυτό άλλωστε αποφεύγουμε να την έχουμε κοντά σε τοίχους και κάτω από τέντες. Επίσης, δεν αφήνουμε τη γαρδένια να έρχεται σε επαφή με την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά το καλοκαίρι, καθώς της δημιουργεί εγκαύματα στα φύλλα, ενώ παράλληλα προκαλεί πτώση των μπουμπουκιών της.

 


10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας
10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας


 

Γιασεμί

 

Συνεχίζουμε με το δημοφιλέστερο αναρριχώμενο φυτό, το γιασεμί που μας χαρίζει απλόχερα το γλυκό άρωμα των λουλουδιών του, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Για να εξασφαλίσουμε πλούσια ανθοφορία στο γιασεμί μας, επιλέγουμε μια ηλιοφανή ή ημισκιερή θέση για να το μεταφυτεύσουμε καθώς χρειάζεται άπλετο ηλιακό φως. Αν φυτέψουμε το γιασεμί σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, προτιμούμε νότιο προσανατολισμό για να μας ανταμείψει με περισσότερα λουλούδια. Το γιασεμί είναι ανθεκτικό στη ζέστη και στην ξηρασία, χρειάζεται όμως να το προφυλάξουμε από βοριάδες καθώς είναι ευαίσθητο στην παγωνιά, ειδικά το χιώτικο γιασεμί. Κατάλληλη εποχή μεταφύτευσης για το γιασεμί είναι η άνοιξη μετά το τέλος της παγωνιάς του χειμώνα.

 


Συμβουλές φροντίδας για το γιασεμί
Συμβουλές φροντίδας για το γιασεμί


 


Φρέζια

 

Τι να πρωτοθαυμάσουμε από τις πολυαγαπημένες φρέζιες! Τι ξεχωριστό άρωμα που έχουν τα λουλούδια αυτών των εντυπωσιακών φθινοπωρινών βολβωδών φυτών. Και τι εντυπωσιακά χρώματα! κόκκινο, μωβ, ροζ, κίτρινο, φούξια και λευκό. Είτε τη φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι είτε σε παρτέρι στον κήπο, η φρέζια μας δίνει ανθοφορία με εξαιρετικό άρωμα. Ας αποκαλύψουμε όμως κι ένα μυστικό. Το πιο έντονο άρωμα το έχουν οι μονές φρέζιες και ιδιαίτερα οι άσπρες και οι κίτρινες. Επιλέγουμε λοιπόν ένα ηλιοφανές σημείο και φυτύουμε τους βολβούς της φρέζιας σε βάθος 5 εκατοστών μέσα στο χώμα με την «μυτούλα» του βολβού προς τα πάνω και σε αποστάσεις 10 εκατοστά μεταξύ των βολβών. Θα μας αποζημιώσουν σε 2,5-3 μήνες με την ευωδιαστή ανθοφορία τους.

 


Φύτευση και φρόντιδα φρέζιας
Φύτευση και φρόντιδα φρέζιας


 

Νυχτολούλουδο

 

Βασίλισσα της νύχτας, κέστρο ή νυχτολούλουδο, όπως και να το πεις, ο καλλωπιστικός θάμνος με τα γυαλιστερά στενόμακρα φύλλα και τα μικρά κρεμ λουλουδάκια πλημμυρίζει τους κήπους και τις αυλές με το γλυκό μεθυστικό άρωμα μόλις νυχτώσει. Επιλέγουμε θέση ηλιόλουστη για το νυχτολούλουδο για να χαρίσει την πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία του, προφυλαγμένο από τον δυνατό μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού, ειδικά αν το έχουμε φυτέψει σε γλάστρα. Το νυχτολούλουδο εκτός από αρωματικό, όμως, είναι και ευαίσθητο! Ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο χειμώνα και ταλαιπωρείται πολύ και σε περιοχές κοντά στη θάλασσα.

 


Συμβουλές φροντίδας για το νυχτολούλουδο
Συμβουλές φροντίδας για το νυχτολούλουδο


 

Τριανταφυλλιά

 

Τι άρωμα κι η τριανταφυλλιά! Δεν θα ξεχάσω ποτέ το άρωμα της εκατοντάφυλλης ροζέ τρινταφυλλιάς στο κήπο της γιαγιάς μου. Βέβαια, και τώρα υπάρχουν πολλές καινούργιες ποικιλίες με ξεχωριστό και δυνατό άρωμα. Νάνες ποικιλίες τριανταφυλλίας, θαμνώδεις, αναρριχώμενες σε διάφορα χρώματα και σχήματα λουλουδιών. Με λίγο ψάξιμο μπορούμε να ανακαλύψουμε αρκετές από αυτές για να τις φυτέψουμε και να μοσχοβολήσουν στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας! Κι αν συναντήσουμε μια αρωματική τριανταφυλλιά σε κάποιο φιλικό, γειτονικό ή και άγνωστο κήπο, δεν διστάζουμε να ζητήσουμε ένα κλαδάκι. Ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς με κλαδάκι (μόσχευμα) είναι αρκετά εύκολος ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε ορμόνη ριζοβολίας.

 


Φροντίδα Τριανταφυλλιάς
Φροντίδα Τριανταφυλλιάς


 


 

Γαρυφαλλιά

 

Κόκκινο γαρύφαλλο, χιλιοτραγουδισμένο και πολύ αρωματικό συγχρόνως! Και η γαρυφαλλιά ένα από τα πιο αρωματικά πολυετή λουλούδια που συναντάμε σε γλάστρες στα μπαλκόνια, σε αυλές και σε κήπους και τα απολαμβάνουμε ιδιαίτερα. Δεν μοσχοβολούν όλες ποικιλίες, αλλά αξίζει να τις ψάξουμε. Συνήθως, οι νάνες ποικιλίες ή οι έρπουσες ποικιλές γαριφαλιάς είναι πιο αρωματικές αλλά αυτό δεν είναι και απόλυτο. Σε κάθε περίπτωση, η γαρυφαλιά χαρακτηρίζεται από πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο ενώ τα λουλούδια της διατηρούνται σε βάζο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και να μην ξεχνάμε ότι η γαρυφαλλιά χρειάζεται καλή αποστράγγιση, καθώς είναι ευαίσθητη στην υπερβολική υγρασία και στο πότισμα και μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες της.

 


5 μυστικά για φροντίδα γαρυφαλλιάς
5 μυστικά για φροντίδα γαρυφαλλιάς


 

Πλουμέρια

 

Τι να πούμε και για την πλουμέρια, το γνωστό ινδικό φούλι, με τα υπέροχα λευκοκίτρινα αρωματικά άνθη. Πόσο κρίμα που δεν την συναντάμε παντού στη χώρα μας, αλλά κυρίως σε νότιες περιοχές όπως η Ρόδος, η Κως και η Κρήτη. Η πλουμέρια ευδοκιμεί στα τροπικά και τα υποτροπικά μέρη καθώς λατρεύει τη ζέστη και την έντονη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Και να μην ξεχνάμε ότι για να απολαύσουμε την πλούσια και ευωδιαστή ανθοφορία της, η πλουμέρια θέλει απευθείας ηλιακό φως για μεγάλο μέρος της ημέρας. Όπως όλα τα όμορφα πράγματα, έχει κι αυτή τους περιορισμούς της, καθώς δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να καταστραφή σε συνθήκες έντονου παγετού.

 


Πλουμέρια, το ινδικό φούλι
Πλουμέρια, το ινδικό φούλι


 


Φούλι

 

Κι ένα ακόμη ξεχωριστό αρωματικό λουλούδι για τις καλοκαιρινές νύχτες! Το φούλι ή αραβικό γιασεμί, το δημοφιλες αναρριχώμενο καλλωπιστικά φυτό που εντυπωσιάζει με τα μεγάλα αρωματικά λευκά λουλούδια του που εμφανίζονται από νωρίς την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Να σημειώσουμε ότι το κλασικό φούλι με το μονό άνθος είναι πολύ πιο αρωματικό από το διπλό φούλι ή γκραντούκα που βέβαια διαθέτει μεγαλύτερο άνθος. Άλλωστε, τα έντονα αρώματα τα συναντάμε σε μικρά μπουκαλάκια! Επίσης, να πούμε ότι το φούλι χρειάζεται αρκετή έκθεση στον ήλιο για να μας δώσει πλουσιότερη ανθοφορία και μεγαλύτερα άνθη, ενώ πρέπει επίσης να το προφυλάξουμε από χαμηλές θερμοκρασίες και έντονο παγετό κατά την περίοδο του χειμώνα.

 


Συμβουλές φροντίδας για το φούλι
Συμβουλές φροντίδας για το φούλι


 

Λεβάντα

 

Επιτέλους, να πούμε και για κάποιο αρωματικό φυτό που τιμά το όνομα του και έχει λουλούδι με πολύ δυνατό άρωμα! Η λεβάντα με τα χαρακτηριστικά γκριζοπράσινα μακρόστενα φύλλα ξεχωρίζει για τα αρωματικά μωβ άνθη που μοσχοβολούν στους κήπους και στα μπαλκόνια μας. Και να μην ξεχνάμε ότι από τα άνθη της λεβάντας βγαίνει ένα εξαιρετικό αιθέριο έλαιο, ιδανικό για να ηρεμήσουμε, να χαλαρώσουμε και να καταπολεμήσουμε την αϋπνία. Tα άνθη λεβάντας μπορούμε να τα κόψουμε για να τα τοποθετήσουμε σε ντουλάπες και σε συρτάρια για να προφυλάξουμε τα ρούχα μας από τον σκώρο, αλλά και για να τα αρωματίσουμε συγχρόνως. Κι αν βάλουμε τα αρωματικά λουλούδια της λεβάντας κάτω από το μαξιλάρι μας, θα κάνουμε τον πιο γλυκό ύπνο και θα δούμε τα ομορφότερα όνειρα! Τι άλλο να ζητήσουμε!

 


Συμβουλές φροντίδας για τη λεβάντα
Συμβουλές φροντίδας για τη λεβάντα


 


 

Αγιόκλημα

 

Μας ήρθε από την Άπω Ανατολή, αλλά με το έντονο και γλυκό του άρωμα έχει κερδίσει όλες τις ελληνικές καρδιές. Πρόκειται για το αγιόκλημα, το αναρριχώμενο φυτό με την πλούσια ανθοφορία του που διαρκεί από τα μέσα της άνοιξης μεχρι το τέλος του καλοκαιριού. Το ιδιαίτερο και ελκυστικό άρωμα των πολύχρωμων λουλουδιών του αγιοκλήματος, το κάνει πολύ δημοφιλές στις αυλές και τα μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών. Χρησιμοποιείται επίσης σε μπορντούρες, πέργκολες, φράχτες, ακόμη και για εδαφοκάλυψη σε βραχόκηπους. Το αγιόκλημα παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα σε χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι, παγετούς, καθώς και αρκετή προσαρμοστικότητα σε όλους τους τύπους των εδαφών.

 


Συμβουλές φροντίδας για το αγιόκλημα
Συμβουλές φροντίδας για το αγιόκλημα


 

Υάκινθος

 

Εγώ το λέω ζουμπούλι, άλλοι προτιμούν το αρχαιοπρεπές υάκινθος! Σε κάθε περίπτωση, ο κάθένας μας θα ξετρελαθεί από το γλυκό μεθυστικό άρωμα του άνθους του! Κι από χρώματα, ό,τι ζητήσουμε! Ζουμπούλια σε μια παλέτα χρωμάτων από ροζέ, γαλάζιο, πορτοκαλί, κίτρινο, κόκκινο μέχρι και λευκό. Και ειδικά το διατσέντο, μια ποικιλια ζουμπουλιού με λευκά άνθη που καλλιεργείται στα Επτάνησα και σε νησιά του Αιγαίου, ξεχωρίζει για το έντονο άρωμα της. Ας φυτέψουμε τους βολβούς του σε γλάστρες στο μπαλκόνι ή σε παρτέρια στον κήπο, τη φθινοπωρινή περίοδο για να απολαύσουμε την αρωματική του ανθοφορία 2-2,5 μήνες μετά τη φύτευση του βολβού. Κι αν δεν έχουμε κήπο και δεν θέλουμε γλάστρες, κανένα πρόβλημα. Ακόμη και στο σαλόνι, ο υάκινθος μπορεί να ανθίσει μέσα στο νερό σε ειδικό βάζο με στενό στόμιο! Αρκεί να τοποθετήσουμε τον βολβό του υάκινθου στο πάνω μέρος, να αναπτύξει το ριζικό του σύστημα μέσα στο νερό και σταδιακά να ανθίσει μοσχοβολώντας στο εσωτερικο του σπιτιού μας.

 


Συμβουλές φροντίδας για τον υάκινθο
Συμβουλές φροντίδας για τον υάκινθο


 

Παρθενόκρινος

 

Παναγία μου, ένα άρωμα! Ίσως για αυτό ο παρθενόκρινος αναφέρεται και ως κρίνος της Παναγίας! Εντυπωσιακό βολβώδες λουλούδι, ένα είδος λίλιουμ, ο παρθενόκρινος διαθέτει μεγάλα λευκά ή λευκοκίτρινα άνθη που μοσχοβολούν ένα ιδιαίτερο γλυκό άρωμα. Μπορούμε να φυτέψουμε τον κρίνο της Παναγίας σε γλάστρα στο μπαλκόνι αλλά και σε παρτέρια στον κήπο για να κόψουμε τα λουλούδια του και να τα δατηρήσουμε σε βάζο. Με αυτόν τον τρόπο θα αρωματίσουμε το σαλόνι μας με τον πιο όμορφο τρόπο. Κι όσο για συμβουλές φύτευσης, ο κρίνος της Παναγίας, προτιμά γενικά ηλιαζόμενες θέσεις, προστατευμένες από ρεύματα αέρα.

 


Παρθενόκρινος, ο κρίνος της Παναγίας
Παρθενόκρινος, ο κρίνος της Παναγίας


 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 
Φυτά για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια
Φυτά με υπέροχα λουλούδια για βάζο
Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού
Ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι
Πώς διατηρούμε τα λουλούδια σε βάζο για περισσότερο καιρό
Φυτά για παραθαλάσσιες περιοχές
Φυτά που αναπτύσσονται σε σκια
Φυτά για γραφεία και επαγγελματικούς χώρους
Φυτά για πόλεις, ανθεκτικά στη ρύπανση
Λουλούδια που μεγαλώνουν χωρίς χώμα
Φυτά κατάλληλα για φράχτη
Φυτά για το υπνοδωμάτιο
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
BeeBee 14 Ιουλίου 2019

Μπορώ να προτείνω να γράψετε ένα άρθρο για τα αλατα Epsom στην κηπουρική και αν αξίζει αυτός ο ντόρος;

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 14 Ιουλίου 2019

    Καλησπέρα. Λέγοντας άλατα Epsom αναφερόμαστε στο θειικό μαγνήσιο. Θα γράψουμε ένα άρθρο για λίπανση των φυτών του κήπου μας στο προσεχές μέλλον και θα περιλαμβάνεται και το θειικό μαγνήσιο.

    Απάντηση
σχολιαστής
Katerina 22 Φεβρουαρίου 2019

Καλησπέρα σας,

τα φαρύφαλλα με το μακρύ μίσχο πως μπορούμε να τα βρουμε και να τα παραγουμε για εμας?

Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
σχολιαστής
Ελενη Αθανασοπουλου 4 Νοεμβρίου 2018

Δυστυχως δεν βρισκεις πια γαρυφαλλια να μυριζει ή τουλαχιστον εγω δεν μπορω να βρω.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.