15 λουλούδια με έντονο άρωμα που μυρίζουν υπέροχα

10 λουλούδια με έντονο άρωμα που μυρίζει υπέροχα

Πόσο αγαπάμε όλοι μας τα λουλούδια και τι εντυπωσιακά που είναι τα φυτά όταν βρίσκονται ανθισμένα σε κήπους, σε παρτέρια, σε αυλές και σε μπαλκόνια! Μας εμπνέουν και προσφέρουν απλόχερα ένα υπέροχο θέαμα μπροστά στα μάτια μας, με τόσα ιδιαίτερα σχήματα και χρωματικούς συνδυασμούς σε μια αληθινή πανδαισία της φύσης. Υπάρχουν λουλούδια που μας χαρίζουν ένα ακόμα μεγαλύτερο δώρο, που ξετρελαίνει τις αισθήσεις, μας κάνει να ονειρευόμαστε, να ταξιδεύουμε με τη φαντασία μας και να ερωτευόμαστε. Το μεθυστικό άρωμα τους!

Πράγματι το άρωμα των λουλουδιών, είναι μαγευτικό, άλλοτε απαλό, άλλοτε πιο έντονο, βαρύ, άλλοτε πιο γλυκό! Τόσα διαφορετικά λουλούδια με τόσα διαφορετικά αρώματα για να μυρίσουμε! Άλλα λουλούδια αφήνουν πιο έντονο το άρωμα τους τη νύχτα, άλλα είναι πιο έντονο τις μεσημεριανές ώρες. Κάθε λουλούδι έχει την δική του μοναδική μυρωδιά που παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του φυτού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το άρωμα των λουλουδιών χρησιμεύει για να προσελκύσει έντομα, όπως τις μέλισσες και να γίνει η επικονίαση και γονιμοποίηση του λουλουδιού και κατά συνέπεια η διαιώνιση του φυτού. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, τα λουλούδια διαθέτουν έντονο άρωμα για να απωθήσουν επικίνδυνα έντομα που μπορεί να τα προσβάλλουν.

Ανεξάρτητα από τον λόγο που η φύση δημιούργησε το άρωμα των λουλουδιών, είμαστε πραγματικά τόσο τυχεροί που το νιώθουμε με τις αισθήσεις μας. Όλοι έχουμε συνδέσει αγαπημένες μας αναμνήσεις με το άρωμα τον λουλουδιών, από κήπους και μπαλκονια αγαπημένων μας ανθρώπων. Και βέβαια να μην ξεχάσουμε και όσους θέλουν να αιχμαλωτίσουν το άρωμα των λουλουδιών, καθώς η βιομηχανία των αρωμάτων που προσφέρει τους πιο ελκυστικόυς συνδιασμούς αρωμάτων από τα εκχυλίσματα και τα αιθέρια έλαια των λουλουδιών. Τίποτα, όμως, δε μπορεί να συγκριθεί με τα αυθεντικά αρώματα των λουλουδιών που μοσχοβολούν μέσα στο φυσικό περιβάλλον! Επιλέγουμε τα 15 φυτά με το πιο ελκυστικό άρωμα για να φυτέψουμε σε κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας και να τα απολαμβάνουμε για πολλά χρόνια.

Διαφήμιση

Λουλούδια που έχουν έντονο άρωμα

Ας δούμε, λοιπόν, φυτά με υπέροχο άρωμα για να μας συντροφεύει στο σπίτι, στην αυλή και στον κήπο.

1. Γαρδένια

Ξεκινάμε με το πιο δημοφιλές αρωματικό λουλούδι των ελληνικών σπιτιών, τη γαρδένια. Ευαίσθητο και εντυπωσιακό καλλωπιστικό φυτό που ξεχωρίζει για τα λευκά αρωματικά άνθη και τα γυαλιστερά φύλλα του. Η γαρδένια προτιμά δροσερό ημισκιερό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει, σε σχετικά προφυλαγμένη θέση, μακριά από ζεστούς ανέμους, καθώς και από δυνατούς βοριάδες. Χρειάζεται αρκετό φως για να ανθίσει και καλό αερισμό γιαυτό άλλωστε αποφεύγουμε να την έχουμε κοντά σε τοίχους και κάτω από τέντες. Επίσης, δεν αφήνουμε τη γαρδένια να έρχεται σε επαφή με την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά το καλοκαίρι, καθώς της δημιουργεί εγκαύματα στα φύλλα, ενώ παράλληλα προκαλεί πτώση των μπουμπουκιών της.

10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας
10 μυστικά για τη φροντίδα της γαρδένιας

2. Γιασεμί

Συνεχίζουμε με το δημοφιλέστερο αναρριχώμενο φυτό, το γιασεμί που μας χαρίζει απλόχερα το γλυκό άρωμα των λουλουδιών του, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Για να εξασφαλίσουμε πλούσια ανθοφορία στο γιασεμί μας, επιλέγουμε μια ηλιοφανή ή ημισκιερή θέση για να το μεταφυτεύσουμε καθώς χρειάζεται άπλετο ηλιακό φως. Αν φυτέψουμε το γιασεμί σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, προτιμούμε νότιο προσανατολισμό για να μας ανταμείψει με περισσότερα λουλούδια. Το γιασεμί είναι ανθεκτικό στη ζέστη και στην ξηρασία, χρειάζεται όμως να το προφυλάξουμε από βοριάδες καθώς είναι ευαίσθητο στην παγωνιά, ειδικά το χιώτικο γιασεμί.

γιασεμι φροντιδα
Γιασεμί, 9 μυστικά για τη φροντίδα του

3. Φρέζια

Η λίστα μας με τα λουλούδια που έχουν έντονο άρωμα περιλαμβάνει τις φρέζιες, τα εντυπωσιακά φθινοπωρινά βολβώδη φυτά με τα λουλούδια τους σε υπέροχα χρώματα! κόκκινο, μωβ, ροζ, κίτρινο, φούξια και λευκό. Είτε τη φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι είτε σε παρτέρι στον κήπο, η φρέζια μας δίνει ανθοφορία με εξαιρετικό άρωμα. Πάντως, το πιο έντονο άρωμα το έχουν οι μονές φρέζιες και ιδιαίτερα οι άσπρες και οι κίτρινες. Επιλέγουμε λοιπόν ένα ηλιοφανές σημείο και φυτύουμε τους βολβούς της φρέζιας σε βάθος 5 εκατοστών μέσα στο χώμα με την «μυτούλα» του βολβού προς τα πάνω και σε αποστάσεις 10 εκατοστά μεταξύ των βολβών. Θα μας αποζημιώσουν σε 2,5-3 μήνες με την ευωδιαστή ανθοφορία τους.

Φρέζιες φροντίδα
Φρέζια, συμβουλές για φύτευση και φρόντιδα

4. Νυχτολούλουδο

Ο κατάλογος μας με τα φυτά που διαθέτουν λουλουδια με έντονο άρωμα δεν μπορούσε παρά να μην συμπεριλάβει και το νυχτολούλουδο, τον καλλωπιστικό θάμνο με τα γυαλιστερά στενόμακρα φύλλα και τα μικρά κρεμ λουλουδάκια πλημμυρίζει τους κήπους και τις αυλές με το γλυκό μεθυστικό άρωμα μόλις νυχτώσει. Επιλέγουμε θέση ηλιόλουστη για το νυχτολούλουδο για να χαρίσει την πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία του, προφυλαγμένο από τον δυνατό μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού, ειδικά αν το έχουμε φυτέψει σε γλάστρα. Το νυχτολούλουδο εκτός από αρωματικό, όμως, είναι και ευαίσθητο! Ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο χειμώνα και ταλαιπωρείται πολύ
και σε περιοχές κοντά στη θάλασσα.

10 μυστικά για τη φροντίδα του νυχτολούλουδου
10 μυστικά για τη φροντίδα του νυχτολούλουδου
Διαφήμιση

5. Τριανταφυλλιά

Δε θα μπορούσαν να λείπουν οι τριανταφυλλιές με τις αρωματικές ποικιλίες και ανάμεσα τους, το υπέροχο άρωμα της παραδοσιακής εκατοντάφυλλης ροζέ τριανταφυλλιάς που συναντούσαμε στους κήπους των παππούδων και των γιαγιάδων μας. Βέβαια, και τώρα υπάρχουν πολλές καινούργιες ποικιλίες με ξεχωριστό και δυνατό άρωμα. Νάνες ποικιλίες τριανταφυλλίας, θαμνώδεις, αναρριχώμενες σε διάφορα χρώματα και σχήματα λουλουδιών. Με λίγο ψάξιμο μπορούμε να ανακαλύψουμε αρκετές από αυτές για να τις φυτέψουμε και να μοσχοβολήσουν στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας! Κι αν συναντήσουμε μια αρωματική τριανταφυλλιά σε κάποιο φιλικό, γειτονικό ή και άγνωστο κήπο, δεν διστάζουμε να ζητήσουμε ένα κλαδάκι. Ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς με κλαδάκι (μόσχευμα) είναι αρκετά εύκολος αν ακολουθήσουμε τις κατάλληλες οδηγίες.

Φροντιδα τριανταφυλλιας
12 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

6. Στεφανωτή

Ανάμεσα απο τα πιο εντυπωσιακά λουλούδια με αρωματικά άνθη, βρίσκεται φυσικά και η στεφανωτή, ο αναρριχώμενος αειθαλής θάμνος με καταγωγή από τη Μαδαγασκάρη. Η στεφανωτή διαθέτει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας που διαρκεί από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο, με μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, φτάνει σε ύψος τα 4-5 μέτρα και χρησιμοποιείται από τους κηποτέχνες καθώς και από ερασιτέχνες κηπουρούς σε πέργκολες, πλαίσια και φράχτες. Ευδοκιμεί σε ήπια κλίματα και σε εδάφη βαθιά, πλούσια, καλά αποστραγγιζόμενα και θέλει προφυλαγμένες θέσεις από τον άνεμο και τον έντονο ήλιο. Η στεφανωτή είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και στην παγωνιά του χειμώνα, και θα χρειαστεί προστασία με ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα.

Στεφανωτή, αναρριχώμενο φυτό με αρωματικά άνθη
Στεφανωτή, αναρριχώμενο φυτό με αρωματικά άνθη

7. Γαρυφαλλιά

Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε στη λίστα μας με τα λουλούδια που έχουν έντονο άρωμα και την γαρυφαλλιά ένα από τα πιο αρωματικά πολυετή λουλούδια που συναντάμε σε γλάστρες στα μπαλκόνια, σε αυλές και σε κήπους και τα απολαμβάνουμε ιδιαίτερα. Δεν μοσχοβολούν όλες ποικιλίες, αλλά αξίζει να τις αναζητήσουμε. Συνήθως, οι νάνες ποικιλίες ή οι έρπουσες ποικιλές γαριφαλιάς είναι πιο αρωματικές αλλά αυτό δεν είναι και απόλυτο. Σε κάθε περίπτωση, η γαρυφαλιά χαρακτηρίζεται από πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο ενώ τα λουλούδια της διατηρούνται σε βάζο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και να μην ξεχνάμε ότι η γαρυφαλλιά χρειάζεται καλή αποστράγγιση, καθώς είναι ευαίσθητη στην υπερβολική υγρασία και στο πότισμα και μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες της.

γαριφαλια φροντιδα
10 μυστικά για τη φροντίδα της γαρυφαλλιάς

8. Βιολέτα

Συνεχίζουμε τον κατάλογο μας με τις βιολέτες που μόλις μυρίσουμε το γλυκό τους άρωμα, νιώθουμε πως μας πλημμυρίζει η άνοιξη. Η βιολέτα είναι ένα υπέροχο ετήσιο ανοιξιάτικο λουλούδι με χαμηλή ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 30-50 εκατοστών. Ξεχωρίζει για τα χαρακτηριστικά στενόμακρα γκριζοπράσινα φύλλα της και τα εντυπωσιακά αρωματικά άνθη σε αποχρώσεις του λευκού, του κίτρινου, του ροζ, του μωβ και του κόκκινου. Μπορούμε να επιλέξουμε ποικιλίες βιολέτας με μονά ή διπλά λουλούδια για να φυτέψουμε στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι σε ηλιοφανείς θέσεις. Η βιολέτα έχει συνεχή και παρατεταμένη ανθοφορία από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τις αρχές φθινοπώρου. Εκτός από τη σημαντική καλλωπιστική αξία που μας προσφέρει η βιολέτα εκεί που θα τη φυτέψουμε, μπορούμε να κόψουμε τα λουλούδια της για να τα βάλουμε σε βάζο και να απολαύσουμε το άρωμα τους για αρκετές μέρες ακόμα.

Βιολέτα, ανοιξιάτικο αρωματικό λουλούδι
Βιολέτα, ανοιξιάτικο αρωματικό λουλούδι
Διαφήμιση

9. Πλουμέρια

Τι να πούμε και για την πλουμέρια, το γνωστό ινδικό φούλι, με τα υπέροχα λευκοκίτρινα άνθη που άρωμα που μας ταξιδεύει στην εξωτική Χαβάη. Δεν την συναντάμε παντού στη χώρα μας, αλλά κυρίως σε νότιες περιοχές όπως η Ρόδος, η Κως και η Κρήτη. Η πλουμέρια ευδοκιμεί στα τροπικά και τα υποτροπικά μέρη καθώς λατρεύει τη ζέστη και την έντονη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Και να μην ξεχνάμε ότι για να απολαύσουμε την πλούσια και ευωδιαστή ανθοφορία της, η πλουμέρια θέλει απευθείας ηλιακό φως για μεγάλο μέρος της ημέρας. Βέβαια, θα χρειαστεί να επιλέξουμε μία σχετικά προφυλαγμένη θέση για την πλουμέρια καθώς δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να καταστραφή σε συνθήκες έντονου παγετού.

Πλουμέρια, το ινδικό φούλι με τα υπέροχα λουλούδια
Πλουμέρια, το ινδικό φούλι με τα υπέροχα λουλούδια

10. Φούλι

Κι ένα ακόμη ξεχωριστό αρωματικό λουλούδι είναι το φούλι, ιδανικό για να φυτέψουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας. Το φούλι ή αραβικό γιασεμί, το δημοφιλες αναρριχώμενο καλλωπιστικά φυτό που εντυπωσιάζει με τα μεγάλα αρωματικά λευκά λουλούδια του που εμφανίζονται από νωρίς την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Να σημειώσουμε ότι το κλασικό φούλι με το μονό άνθος είναι πολύ πιο αρωματικό από το διπλό φούλι ή γκραντούκα που βέβαια διαθέτει μεγαλύτερο άνθος. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το φούλι χρειάζεται αρκετή έκθεση στον ήλιο για να μας δώσει πλουσιότερη ανθοφορία και μεγαλύτερα άνθη, ενώ πρέπει επίσης να το προφυλάξουμε από χαμηλές θερμοκρασίες και έντονο παγετό κατά την περίοδο του χειμώνα.

Συμβουλές φροντίδας για το φούλι
Συμβουλές φροντίδας για το φούλι

11. Λεβάντα

Η λίστα μας με τα φυτά που διαθέτουν λουλούδια με υπέροχο άρωμα δεν περιλαμβάνει μόνο καλλωπιστικά φυτά, αλλά και βότανα. Η λεβάντα με τα χαρακτηριστικά γκριζοπράσινα μακρόστενα φύλλα ξεχωρίζει για τα αρωματικά μωβ άνθη που μοσχοβολούν στους κήπους και στα μπαλκόνια μας. Και να μην ξεχνάμε ότι από τα άνθη της λεβάντας βγαίνει ένα εξαιρετικό αιθέριο έλαιο, ιδανικό για να ηρεμήσουμε, να χαλαρώσουμε και να καταπολεμήσουμε την αϋπνία. Tα άνθη λεβάντας μπορούμε να τα κόψουμε για να τα τοποθετήσουμε σε ντουλάπες και σε συρτάρια για να προφυλάξουμε τα ρούχα μας από τον σκώρο, αλλά και για να τα αρωματίσουμε συγχρόνως. Κι αν βάλουμε τα αρωματικά λουλούδια της λεβάντας κάτω από το μαξιλάρι μας, θα κάνουμε τον πιο γλυκό ύπνο και θα δούμε τα πιο όμορφα όνειρα.

7 μυστικά για τη φροντίδα της λεβάντας
7 μυστικά για τη φροντίδα της λεβάντας
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

12. Αγιόκλημα

Και φυσικά ο κατάλογος μας περιλαμβάνει και το αγιόκλημα που μας ήρθε από την Άπω Ανατολή, αλλά με το έντονο και γλυκό του άρωμα έχει κερδίσει όλες τις ελληνικές καρδιές. Αναρριχώμενο φυτό με την πλούσια ανθοφορία του που διαρκεί από τα μέσα της άνοιξης μεχρι το τέλος του καλοκαιριού, το αγιόκλημα ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο και ελκυστικό άρωμα των πολύχρωμων λουλουδιών του που το κάνει πολύ δημοφιλές στις αυλές και τα μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών. Το αγιόκλημα χρησιμοποιείται επίσης σε μπορντούρες, πέργκολες, φράχτες, ακόμη και για εδαφοκάλυψη σε βραχόκηπους. Παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα σε χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι, παγετούς, καθώς και αρκετή προσαρμοστικότητα σε όλους τους τύπους των εδαφών.

Συμβουλές φροντίδας για το αγιόκλημα
Συμβουλές φροντίδας για το αγιόκλημα
Διαφήμιση

13. Υάκινθος

Είτε τα πούμε ζουμπούλια είτε υάκινθους θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο των λουλουδιών με το πιο όμορφο άρωμα καθώς όλοι έχουμε κατά καιρούς ξετρελαθεί από το γλυκό μεθυστικό άρωμα του άνθους των. Κι από χρώματα, ό,τι ζητήσουμε! Ζουμπούλια σε μια παλέτα χρωμάτων από ροζέ, γαλάζιο, πορτοκαλί, κίτρινο, κόκκινο μέχρι και λευκό. Και ειδικά το διατσέντο, μια ποικιλια ζουμπουλιού με λευκά άνθη που καλλιεργείται στα Επτάνησα και σε νησιά του Αιγαίου, ξεχωρίζει για το έντονο άρωμα της. Ας φυτέψουμε τους βολβούς του σε γλάστρες στο μπαλκόνι ή σε παρτέρια στον κήπο, τη φθινοπωρινή περίοδο για να απολαύσουμε την αρωματική του ανθοφορία 2-2,5 μήνες μετά τη φύτευση του βολβού. Κι αν δεν έχουμε κήπο, ο υάκινθος μπορεί να ανθίσει μέσα στο νερό σε ειδικό βάζο με στενό στόμιο.

Υάκινθος (ζουμπούλι), φύτευση σε κήπο και σε γλάστρα
Υάκινθος (ζουμπούλι), φύτευση σε κήπο και σε γλάστρα

14. Παρθενόκρινος

Λίγο πριν το τέλος της λίστας με τα λουλούδια που διαθέτουν υπέροχο άρωμα, ο παρθενόκρινος που πιο συχνά αναφέρεται και ως κρίνος της Παναγίας! Εντυπωσιακό βολβώδες λουλούδι, ένα είδος λίλιουμ, ο παρθενόκρινος διαθέτει μεγάλα λευκά ή λευκοκίτρινα άνθη που μοσχοβολούν ένα ιδιαίτερο γλυκό άρωμα. Μπορούμε να φυτέψουμε τον κρίνο της Παναγίας σε γλάστρα στο μπαλκόνι αλλά και σε παρτέρια στον κήπο για να κόψουμε τα λουλούδια του και να τα δατηρήσουμε σε βάζο. Με αυτόν τον τρόπο θα αρωματίσουμε το σαλόνι μας με τον πιο όμορφο τρόπο. Κι όσο για συμβουλές φύτευσης, ο κρίνος της Παναγίας, προτιμά γενικά ηλιαζόμενες θέσεις, προστατευμένες από ρεύματα αέρα.

Παρθενόκρινος, ο κρίνος της Παναγίας
Παρθενόκρινος, ο κρίνος της Παναγίας

15. Πασχαλιά

Και για το τέλος του καταλόγου μας, με φυτά που διαθέτουν υπέροχα αρωματικά άνθη, η πασχαλιά, το καλλωπιστικό φυτό που έχει συνδεθεί με τη γιορτή του Πάσχα και μας χαρίζει εντυπωσιακή ανθοφορία που διαρκεί 20 με 30 μέρες, στα τέλη της άνοιξης. Φυλλοβόλος θάμνος, με ύψος που φτάνει μέχρι τα τέσσερα μέτρα και καταγωγή από την περιοχή των Βαλκανίων, η πασχαλιά ξεχωρίζει για τα χαρακτηριστικά καρδιόσχημα βαθυπράσινα φύλλα και κυρίως για τα ιδιαίτερα αρωματικά άνθη της, σε αποχρώσεις από λευκό και απαλό κίτρινο μέχρι βαθύ μωβ. Η πασχαλιά αποτελεί εξαιρετική επιλογή φυτού για φράχτη και μπορούμε να τη φυτέψουμε στον κήπο, καθώς και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Επιλέγουμε ηλιόλουστη θέση καθώς χρειάζεται αρκετό χώρο με επαρκή αερισμό, ώστε να μπορέσει να αναπτύξει ικανοποιητικά την ανθοφορία της.

Πασχαλιά, ένα φυτό που ανθίζει τις μέρες του Πάσχα
Πασχαλιά, ένα φυτό που ανθίζει τις μέρες του Πάσχα
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (16)

 1. Θέμις Λαμπαδαριου
  18/04/2024

  Καλησπέρα, χρόνια προσπαθώ να ξαναβάλω λεμόνια στον κήπο μου, αλλά στεγνώνει από την κορυφή προς τα κάτω καί όταν την κλαδευω συνεχίζει το στέγνωμα. Τί μπορεί να φταίει;

 2. ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
  25/05/2023

  ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΕΧΩ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥΣΜΟΥΛΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 8 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΗΣ. ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

 3. Μαρια Ντιμον
  13/05/2020

  Καλησπέρα θα ήθελα να σας ρωτήσω εχω μια μανταρίνια εδώ και 2 χρόνια πέφτουν τα φύλα κατά συρροήν και στην αρχή του φύλου είναι άρρωστο καφέ σκούρο Πάρο όλο ότι έχει αρκετήα καρπό, κήπος μπορείτε να μου δώσετε τα φώτα σας τη ακριβώς συμβαίνει.
  Σας ευχαριστω πολύ
  Μαρία.

  • Καλησπέρα Μαρία. Μετά το τέλος της καρποφορίας, κλάδεψε την μανταρινιά, ψέκασε με διάλυμα χαλκού και πρόσθεσε πλήρες βιολογικό λίπασμα. Φρόντισε να την ποτίζεις 2 φορές την εβδομάδα αυτή την εποχή.

 4. Χρήστος
  26/04/2020

  Ποιο είναι το πιο ανθεκτικό φυτό αλλά που να μυρίζει ωραία και έντονα;;;

 5. BeeBee
  14/07/2019

  Μπορώ να προτείνω να γράψετε ένα άρθρο για τα αλατα Epsom στην κηπουρική και αν αξίζει αυτός ο ντόρος;

  • Καλησπέρα. Λέγοντας άλατα Epsom αναφερόμαστε στο θειικό μαγνήσιο. Θα γράψουμε ένα άρθρο για λίπανση των φυτών του κήπου μας στο προσεχές μέλλον και θα περιλαμβάνεται και το θειικό μαγνήσιο.

 6. Katerina
  22/02/2019

  Καλησπέρα σας,

  τα φαρύφαλλα με το μακρύ μίσχο πως μπορούμε να τα βρουμε και να τα παραγουμε για εμας?

  Ευχαριστώ πολύ

  • Καλησπέρα Κατερίνα.
   Μπορείς να ρωτήσσεις σε γεωπονικα καταστήματα ή garden center για σπόρο ή για φυτά της συγκεκριμένης ποικιλίας γαρυφαλιάς. Στη συνέχεια είναι πολύ εύκολο νσ πολλαπλασιάσεις και να δημιουργήσεις καινούρια φυτά γαρυφαλιάς με τη μεθοδο των μοσχευμάτων. Δες το σχετικό μας άρθρο για πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα.

 7. Ελενη Αθανασοπουλου
  04/11/2018

  Δυστυχως δεν βρισκεις πια γαρυφαλλια να μυριζει ή τουλαχιστον εγω δεν μπορω να βρω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *