εικόνα

Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας των φυτών

Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας της λεμονιάς

Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας των φυτών

Σίγουρα, θα έχετε αντικρύσει στα φύλλα και τους καρπούς της λεμονιάς ή στην κάτω επιφάνεια του φυλλώματος της γαρδένιας κάτι μικρούς μαύρους κύκλους που μοιάζουν σαν μικροσκοπικές πεταλίδες και αναρωτιέστε τι είναι. Αναφερόμαστε στα κοκκοειδή ή ψώρα των φυτών όπως αλλιώς ονομάζεται, μία μεγάλη οικογένεια εντόμων που προσβάλλουν καρποφόρα δέντρα και καλλωπιστικούς θάμνους και προκαλούν σημαντικές ζημιές.

 

Τα κοκκοειδή ή ψώρα των φυτών περιλαμβάνουν αρκετά είδη εντόμων όπως η κόκκινη ψωρα, η μυτιλόμορφη ψώρα, η μαύρη ψώρα ή παρλατόρια ή λεκάνιο και η ψώρα του Σαν Ζοζέ. Διαθέτουν μικρό μέγεθος 2-3 χιλιοστών, με στρογγυλό ή οβάλ σχήμα και τα συναντάμε σε διαφορετικά χρώματα ανάλογα το είδος του εντόμου: εκτός από μαύρο, υπάρχει καφέ, κίτρινο-πορτοκαλί, κόκκινο και άσπρο. Στην κατηγορία των κοκκοειδών (ψώρας) ανήκει και το έντομο του ψευδόκοκκου ή βαμβακάδα των φυτών που κάνει εκτεταμένες προσβολές και αναλύουμε σε ξεχωριστό άρθρο. Ας δούμε λοιπόν ποια φυτά του κήπου προσβάλλονται από τα κοκκοειδή, τι ζημιά παθαίνουν και με ποιους οικολογικούς τρόπους μπορούμε να τα προστατεύσουμε.

 

Ποια φυτά του κήπου μας προσβάλλει η ψώρα;

 

Τα κοκκοειδή ή ψώρα προσβάλλουν αρκετά καρποφόρα δέντρα και καλλωπιστικά φυτά που έχουμε τοσο στον κήπο μας όσο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας.

 
– Καρποφόρα δέντρα
 

Το έντομο της ψώρας είναι πολύ σοβαρός εχθρός αρκετών καρποφόρων δέντρων. Στα εσπεριδοειδή δέντρα, δηλαδή σε πορτοκαλιά, λεμονιά, μανταρινιά και κουκμουάτ, τα κοκκοειδή προσβάλλουν έντονα τόσο την επιφάνεια του φυλλώματος αλλά και τους καρπούς κάνοντας εκτεταμένες ζημιές. Επίσης, τα κοκκοειδή προσβάλλουν σε λιγότερο βαθμό το φύλλωμα και άλλων καρποφόρων δέντρων του κήπου όπως σε βερυκοκιά, αχλαδιά, συκιά, μουριά και μηλιά.

 
– Καλλωπιστικά φυτά
 

Η ψώρα προσβάλλει και πολλά καλλωπιστικά φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας. Θα συναντήσουμε συχνά χαρακτηριστικούς μαύρους κύκλους, δηλαδή προσβολές από ψώρα στην κάτω επιφάνεια του φυλλώματος της γαρδένιας ενώ πορτοκαλί και καφέ κύκλους στους βλαστούς και στον κορμό στις περισσότερες ποικιλίες τριανταφυλλιάς. Επίσης, αρκετοί ανθεκτικοί καλλωπιστικοί θάμνοι μπορεί να προσβληθούν από τα κοκκοειδή τόσο στους βλαστούς και στό φύλλωμα όπως η πικροδάφνη, αγγελική και το βιβούρνο. Επίσης, από τα φυτά εσωτερικού χώρου, ο φίκος μπέντζαμιν και η σεφλέρα είναι αρκετά ευαίσθητοι στην προσβολή από το έντομο της ψώρας όταν είναι μέσα στο σπίτι και δεν αερίζονται καλά.

 


Ποιες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη της ψώρας;

 

Τα κοκκοειδή (ψώρα) αναπτύσσονται ταχύτατα σε συνθήκες υγρασίας, σχετικά ψηλών θερμοκρασιών και κακού αερισμού. Θα συναντήσουμε το έντομο της ψώρας σε έξαρση σε πυκνοφυτεμένες καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων καθώς και πυκνές φυτεύσεις καλλωπιστικών θάμνων που βρίσκονται κοντά σε φράκτη και σε τοίχους. Συνήθως, τα κοκκοειδή πραγματοποιούν 3-4 γενιές σε ένα χρόνο ανάλογα το είδος, την περιοχή και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν κάθε χρονιά. Σε συνθήκες έντονης ζέστης και ξηρασίας, την περίοδο του καλοκαιριού η προσβολή από το έντομο της ψώρας μειώνεται.

 

Τι ζημιά κάνουν τα κοκκοειδή στα φυτά του κήπου μας;

 

Τα κοκκοειδή αναπτύσσονται και κολλάνε πάνω στον κορμό, στους βραχίονες, στα κλαδιά, κυρίως στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και λιγότερο στην πάνω επιφάνεια, καθώς και πάνω στους καρπούς. Τα κοκκοειδή απομυζούν τους χυμούς των φύλλων και των καρπών με αποτέλεσμα σταδιακά να παρατηρούνται αποχρωματισμοί, μάρανση των φύλλων και υποβάθμιση των καρπών. Επιπλέον, τα περισσότερα είδη κοκκοειδών αφήνουν μια μελιτώδη ουσία που ευνοεί την ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς που προκαλεί χαρακτηριστικό μαύρισμα σε φύλλα και καρπούς. Όταν η προσβολή είναι αρκετά έντονη σε κορμούς, βραχίονες, φύλλα και καρπούς τότε τα καρποφόρα δέντρα παρουσιάζουν μια γενικότερη καχεξία και σημαντική μείωση της παραγωγής καρπών.

 

Πώς γίνεται οικολογικά η αντιμετώπιση του έντομου της ψώρας;

 

Επειδή το έντομο της ψώρας διαθέτει ένα χαρακτηριστικό κέλυφος που το προστατεύει, το λεγόμενο ασπίδιο, η καταπολέμηση με οικολογικούς τρόπους είναι σχετικά δύσκολη. Ας δούμε αναλυτικά πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα κοκκοειδή με βιολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα ή σε προληπτικό επίπεδο με σπιτικά φυσικά υλικά.

 
– Καταπολέμηση ψώρας με βιολογικά σκευάσματα
 

Για να καταπολεμήσουμε τα κοκκοειδή στα φυτά του κήπου μας και του μπαλκονού μας ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα θερινού πολτού ή αλάτων καλίου λιπαρών οξέων την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Σε έντονη προσβολή από κοκκοειδή ψεκάζουμε διάλυμα θερινού πολτού μαζί με φυσική πυρεθρίνη για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση.

 
– Αντιμετώπιση ψώρας με σπιτικά υλικά
 

Σε μικρές προσβολές από κοκκοειδή σε καλλωπιστικά φυτά του κήπου ή του μπαλκονιού μας όπως η γαρδένια και η σεφλέρα, μπορούμε να σκουπίσουμε την κάτω επιφάνεια των φύλλων με ένα σφουγγαράκι που βρέχουμε με οινόπνευμα για να καθαρίσουμε τις προσβολές. Στη συνέχεια ψεκάζουμε με διάλυμα που δημιουργούμε βάζοντας μία 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό, για να προστατεύσουμε τα φυτά μας από νεά προσβολή.

 

Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση της ψώρας των φυτών

 

Το τακτικό ετήσιο κλάδεμα των καρποφόρων δέντρων και των καλλωπιστικών φυτών στις αρχές της άνοιξης καθώς και ελαφρότερα κλαδέματα στις αρχές του φθινοπώρου βοηθούν σημαντικά στον καλύτερο αερισμό των φυτών και στην μείωση των προσβολών από ψώρα.

 

Περισσότερες συμβουλές για την προστασία των φυτών

 
Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της βαμβακάδας στα φυτά
Φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες
Οικολογικοί τρόποι προστασίας των φυτών με φυσικά υλικά
Πύρεθρο και φυσική πυρεθρίνη για προστασία από έντομα
Αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη στα εσπεριδοειδή
Αντιμετώπιση του αλευρώδη σε λεμονιά, πορτοκαλιά, μανταρινιά
Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο
Αντιμετώπιση του ωιδίου σε ντομάτες και πιπεριές
Γιατί σκάνε τα ρόδια και πώς το αντιμετωπίζουμε
Πώς αντιμετωπίζουμε τις κάμπιες στις τριανταφυλλιές
Αφίδες, 5 τρόποι για την αντιμετώπιση της μελίγκρας
Πώς αντιμετωπίζουμε το μαύρισμα στο κάτω μέρος των καρπών της ντομάτας
Πώς αντιμετωπίζουμε τις βρωμούσες στον κήπο
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chemΠρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
ΦροΝη 31 Ιουλίου 2020

Καλημέρα σας !!! Μου φέραν δώρο μία καλά θέατρο star γεμάτη ψώρα … Έχοντας πάρα πολλά φυτά πως να το αντιμετωπίσω για να μη γεμίσουν και τα υπόλοιπα;

Απάντηση
σχολιαστής
Μιχαλης 15 Μαΐου 2020

Σε τι αναλογια να ψεκασω θερινο πολτο στην τριανταφυλλια μου γιατι το ψεκαστηρι χωραει 1 λιτρο

Απάντηση
σχολιαστής
Ελληνική 6 Μαΐου 2020

Καλησπέρα σας,

εχω μερικές απορίες. Η πλέον ανθισμένη λεμόνια μου έχει φύλλοκνιστη, κοκκοειδή ψώρα και μέλιγκρα. Το Δένδρο είναι αρκετών ετών και η προσβολή δεν είναι τεράστια. Ωστόσο ανησυχώ για τα διπλανά φυτά και την ενδεχόμενη εξάπλωση. Μπορώ να χρησιμοποιήσω Μείγμα πρασίνου σαπούνιου με οινόπνευμα (αντί για θερινό πολτό ) μαζί με φυσική πυρεθρινη? Και αν ναι σε τι ποσότητα και συχνότητα. Σε ένα γεωπονικό κατάσταση μα ζήτησα θερινό πολτό και μου έδωσαν triona new ew. Συνειδητοποίησα ότι γράφει εντομοκτόνο και έχει μικρότερη περιεκτικότητα παραφινέλαιο. από ότι τα σκευάσματα θερινού πολτού. Τοξικότατο ?

Κοντά στην λεμόνια,σχεδόν από κάτω της μεγαλώνουν μαρούλια και φράουλες. Θα πρέπει να τα καλύψω ώστε να μην ψεκαστούν?

Τέλος , ποσό συχνά χρειάζεται λίπανση η λεμόνια? Την κλαδέψαμε στην ανθοφορία της, λόγω της προσβολής από τα έντομα και για καλύτερο αερισμό. Θα προκληθεί ζημιά?

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.