εικόνα

Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας των φυτών

Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας της λεμονιάς

Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας των φυτών

Μα παθαίνουν και τα φυτά ψώρα; Τα κοκκοειδή, η γνωστή ψώρα, είναι από τα σημαντικότερα έντομα που προσβάλλουν καρποφόρα δέντρα και καλλωπιστικούς θάμνους του κήπου μας. Θα τη συναντήσουμε πολύ συχνά στη λεμονιά και τη γαρδένια. Τα κοκκοειδή έχουν μικρό μέγεθος 2-3 χιλιοστών, με στρογγυλό ή οβάλ σχήμα και διαθέτουν ένα χαρακτηριστικό κάλυμμα σαν όστρακο που λέγεται ασπίδιο. Μοιάζουν με μικρές πεταλίδες ή με λέπια σε διαφορετικό χρώμα ανάλογα το είδος: καφετί, κίτρινο-πορτοκαλί, μαύρο και κόκκινο. Τα κοκκοειδή κολλάνε πάνω σε φύλλα, βλαστούς και καρπούς των φυτών και των δέντρων. Υπάρχουν διάφορά είδη ψώρας όπως η κόκκινη ψωρα, η μυτιλόμορφη ψώρα, η μαύρη ψώρα ή παρλατόρια ή λεκάνιο και η ψώρα του Σαν Ζοζέ.
 

Ποια φυτά του κήπου μας προσβάλλει η ψώρα;

 

Το έντομο της ψώρας είναι πολύ σοβαρός εχθρός των περισσότερων εσπεριδοειδών δέντρων όπως η πορτοκαλιά, η λεμονιά, η μανταρινιά και το κουκμουάτ. Επίσης δημιουργεί σημαντικές ζημιές και σε άλλα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας όπως σε βερυκοκιά, αχλαδιά, συκιά, και μουριά και μηλιά. Η ψώρα προσβάλλει και πολλά καλλωπιστικά φυτά του κήπου μας. Θα συναντήσουμε προσβολές από ψώρα σε γαρδένια, πικροδάφνη, αγγελική, τριανταφυλλιά, τσίκας και βιβούρνο.

 

Τι ζημιά κάνουν τα κοκκοειδή στα φυτά του κήπου μας;

 

Τα κοκκοειδή αναπτύσσονται και κολλάνε πάνω στον κορμό, στους βραχίονες, στα κλαδιά, κυρίως στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και λιγότερο στην πάνω επιφάνεια, καθώς και πάνω στους καρπούς. Τα κοκκοειδή απομυζούν τους χυμούς των φύλλων και των καρπών με αποτέλεσμα σταδιακά να παρατηρούνται αποχρωματισμοί, μάρανση των φύλλων και υποβάθμιση των καρπών. Επιπλέον, τα περισσότερα είδη κοκκοειδών αφήνουν μια μελιτώδη ουσία που ευνοεί την ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς που προκαλεί χαρακτηριστικό μαύρισμα σε φύλλα και καρπούς. Όταν η προσβολή είναι αρκετά έντονη σε κορμούς, βραχίονες, φύλλα και καρπούς τότε τα καρποφόρα δέντρα παρουσιάζουν μια γενικότερη καχεξία και σημαντική υποβάθμιση στην ποιότητα και την ποσότητα παραγωγής καρπών.

 

Πώς γίνεται η βιολογική αντιμετώπιση του έντομου της ψώρας;

 

Επειδή το έντομο της ψώρας διαθέτει το χαρακτηριστικό κέλυφος που το προστατεύει, η καταπολέμηση με οικολογικά μέσα είναι σχετικά δύσκολη. Ψεκάζουμε προληπτικά με θερινό πολτό ή με σάπωνες αλάτων καλίου τα καλλωπιστικά φυτά καθώς και τα καρποφόρα δέντρα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ σε έντονη προσβολή ψεκάζουμε διάλυμα θερινού πολτού μαζί με φυσική πυρεθρίνη. Πάντως, σε μικρές προσβολές από κοκκοειδή σε μεμονωμένα καλλωπιστικά φυτά του κήπου ή του μπαλκονιού μας, μπορούμε να σκουπίσουμε με ένα σφουγγαράκι που βρέχουμε με οινόπνευμα για να καθαρίσει τις προσβολές. Στη συνέχεια ψεκάζουμε με διαλυμα που δημιουργούμε βάζοντας μία 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό, για να προστατεύσουμε τα φυτά μας από νεά προσβολή.

 

Κι ένα μυστικό για την ψώρα στα φυτά

 

Τα κοκκοειδή αναπτύσσονται ταχύτατα σε συνθήκες υγρασίας, ψηλών θερμοκρασιών και κακού αερισμού. Συνήθως πραγματοποιούν 3-4 γενιές σε ένα χρόνο ανάλογα το είδος, την περιοχή και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν κάθε χρονιά.

 

Δες οικολογικούς τρόπους για προστασία φυτών με φυσικά υλικά, καθώς επίσης συμβουλές για την αντιμετώπιση περισσότερων εντόμων που συναντάμε στον κήπο όπως η μελίγκρα, ο αλευρώδης, ο φυλλοκνίστης, οι βρωμούσες, η λιριόμυζα, η τούτα στην ντομάτα και η κάμπια του λάχανου στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chemΓράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.