8 μυστικά για τη φροντίδα της κρασούλας
H κρασούλα είναι ένα πανέμορφο φυτό που ανήκει στα παχύφυτα και έχει φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.
Θα τη συναντήσουμε σε κήπους, σε βραχόκηπους και σε γλάστρες μπαλκονιών να εντυπωσιάζει με το γυαλιστερό και παχύ φύλλωμα της.
Άλλωστε, το όνομα της κρασούλας προέρχεται από τη λατινική λέξη crassus, που σημαίνει «παχύς» και συνδέεται με τα σαρκώδη φύλλα της που έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν νερό.
Η κρασούλα εμφανίζει πλούσια ανθοφορία με μικρά λουλούδια που εμφανιζονται στα τέλη του χειμώνα.
Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τη φροντίδα της κρασούλας, προκειμένου να διατηρήσουμε τα φύλλα της καταπράσινα και να απολαύσουμε τα πανέμορφα λουλούδια της.
1. Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη και ποικιλίες κρασούλας;
Υπάρχουν πάνω από 200 είδη κρασούλας με τα περισσότερα είδη να προέρχονται από τη Νότια Αφρική.
Το πιο χαρακτηριστικό και διαδεδομένο είδος κρασούλας ονομάζεται Crassula ovata και διαθέτει στρογγυλά δερματώδη συμπαγή φύλλα με λευκό ή ρόδινο άνθος στην κορυφή.
Υπάρχουν πολλές ακόμη ποικιλίες κρασούλας όπως η εντυπωσιακή Crassula spiralis, με τη μοναδική σπειροειδή διάταξη των φύλλων της πάνω σε έναν κεντρικό βλαστό, η Crassula perforata, η Crassula rupestris και η Crassula platyphylla.
2. Τι συνθήκες θέλει η κρασούλα για να ευδοκιμήσει;
Η κρασούλα ευδοκιμεί σε μέρη φωτεινά και καλά αεριζόμενα, σε μπαλκόνια και αυλές, που δεν έρχονται σε απευθείας επαφή με το έντονο ηλιακό φως. Για κρασούλες που έχουμε σε γλάστρα, προτιμάμε να τις τοποθετούμε σε σημείο με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό.
Η κρασούλα δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην παγωνιά, χρειάζεται προστασία από τον έντονο παγετό και πρέπει να μεταφέρεται σε πιο ζεστό σημείο όταν οι θερμοκρασίες πλησιάζουν το μηδέν.
Στις νότιες περιοχές της χώρας μας, η κρασούλα φυτεύεται και σε κήπο, αρκεί να είναι προστατευμένη από τους βοριάδες.
Σχετικά με τις εδαφικές συνθήκες, η μεταφύτευση της κρασούλας πρέπει να γίνει σε αμμώδες έδαφος που να στραγγίζει καλά το νερό.
Για να τη μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα, προμηθευόμαστε ειδικό φυτόχωμα για κάκτους και παχύφυτα και τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών ή βότσαλου στη βάση της γλάστρας για να απομακρύνεται καλύτερα το νερό που περισσεύει.
3. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα η κρασούλα;
Η κρασούλα έχει μέτριες ανάγκες σε νερό, και χρειάζεται αραιό πότισμα. Συγκεκριμένα, ποτίζουμε την κρασούλα μια φορά τη βδομάδα κατά τους ανοιξιάτικους μήνες και τους θερινούς μήνες σε συνθήκες καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών.
Το πότισμα της κρασούλας πρέπει να είναι περιορισμένο την περίοδο του φθινοπώρου, κάθε 2 βδομάδες ανάλογα τον καιρό, και ακόμη λιγότερο το χειμώνα.
Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σαπίσματος της ρίζας της κρασούλας, καθώς και έντονη φυλλόπτωση.
4. Τι λίπασμα βάζουμε στην κρασούλα;
Σχετικά με τη λίπανση, η κρασούλα δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό φυτό σε θρεπτικά συστατικά. Η υπερβολική λίπανση μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στο φύλλωμα της.
Προσθέτουμε υγρό λίπασμα ειδικό για παχύφυτα και κάκτους κάθε 2 μήνες κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Αυτή την περίοδο, η κρασούλα όπως και τα περισσότερα παχύφυτα πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης τους και είναι απαραίτητο να της παρέχουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Τα υγρά λιπάσματα για κάκτους και παχύφυτά έχουν μειωμένη περιεκτικότητα σε άζωτο, προκειμένου να αποφεύγεται η δημιουργία τοξικότητας και εγκαυμάτων στο φύλλωμα των φυτών.
5. Πότε και πώς κλαδεύουμε την κρασούλα;
Η κρασούλα χρειάζεται κατά καιρούς κλάδεμα για να τη διατηρήσουμε σε υγιή κατάσταση και σε συμπαγή μορφή. Όταν στα φυτά της κρασούλας αδυνατίζουν οι βλαστοί, είναι καλό να τα κλαδεύουμε αφαιρώντας τους ξερούς και κιτρινισμένους βλαστούς.
Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της κρασούλας είναι στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα, καθώς και στις αρχές του φθινοπώρου μετά το τέλος της ανθοφορίας της.
Επίσης, η απομάκρυνση των αποξηραμένων λουλουδιών της κρασούλας βοηθά στην τόνωση και ανάπτυξη του φυλλώματος της.
6. Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά κρασούλας;
Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά κρασούλας για να γεμίσουμε το σπίτι μας και να μοιραστούμε με φίλους, δεν προβληματιζόμαστε καθόλου.
Ο πολλαπλασιασμός της κρασούλας γίνεται εύκολα με μοσχεύματα με μία πολύ απλή και εύκολη διαδικασία. Κόβουμε φύλλα της βάσης της κρασούλας και τα αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για λίγες μέρες μέχρι να ξεραθεί η τομή. Στη συνέχεια, αφήνουμε τα κομμάτια (μοσχεύματα) φύλλων πάνω στην επιφάνεια του χώματος σε μια μικρή γλάστρα.
Σταδιακά, το φύλλο της κρασούλας ακόμη και αν μαραίνεται, θα βγάλει ρίζες. Όταν σχηματιστούν οι ρίζες της κρασούλας, μπορούμε να κάνουμε τη μεταφύτευση σε υγρό χώμα, διατηρώντας το σε σκιερή θέση μέχρι να αναπτυχθεί.
7. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την κρασούλα;
Η κρασούλα προσβάλλεται από το έντομο της βαμβακάδας και από τον τετράνυχο και γι’ αυτό ψεκάζουμε προληπτικά με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε με πράσινο σαπούνι.
Για την αντιμετώπιση της μυκητολογικής ασθένειας του σαπίσματος της ρίζας της κρασούλας, ποτίζουμε με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρα) σε αναλογία 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό.
Όσοι έχουμε κρασούλα στον κήπο ή σε γλάστρα μπορεί να παρατηρήσουμε προβλήματα με κιτρίνισμα και πτώση των φύλλων της που οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή κακή αποστράγγιση της γλάστρας και του χώματος.
Επίσης, φυλλόπτωση μπορεί να σημειωθεί όταν δεν ποτίζουμε επαρκώς την κρασούλα, καθώς και σε απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
8. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την κρασούλα
Η κρασούλα αναφέρεται στο εξωτερικό και ως «φυτό του χρήματος» (money plant), καθώς τα φύλλα της θυμίζουν νομίσματα. Η φύτευση της κρασούλας στον κήπο ή στην αυλή θεωρείται πως φέρνει γούρι και καλοτυχία, και είναι ένας βασικός λόγος για τη μεγάλη δημοφιλία της Crassula ovata.
Καλησπέρα η κράσουλα μπορεί να τοποθετηθεί στο εσωτερικό του σπιτιού ή είναι αποκλειστικά για το μπαλκόνι?
Ευχαριστώ
Βεβαίως, και μπορείς να την διατηρήσεις σε εσωτερικό σημείο, σε χώρο, που δεν δέχεται άμεσο ηλιακό φως και διαθέτει καλό αερισμό.
Η κρασουλα μου είναι σε ζαρντινιέρα με ένα κάκτο και ένα andenium, παρατήρησα ότι εμφανίσει καφε λεκέδες σε κάποια φύλλα της – να τα κόψω;
Τι μπορει να φταιει;
Ευχαριστω εκ των προτέρων
Αφαίρεσε τα καφετιασμένα φύλλα της και φρόντισε να την έχεις σε πιο ημισκιερό σημείο.
Γεια σας.Σας έχω ξαναενοχλησει όμως δεν τα κατάφερα.Τωρα που η μεγάλη κρασουλας αρχίζει και παίρνει τα πολύ πάνω της με φύλλα φρέσκα και όλο υγεία (την τσάκισε η ζέστη, είναι σε κήπο) ,προσπαθώ να φτιάξω αλλά φυτά με μοσχεύματα,ελπιζωντας να πάει τώρα καλά.Γνωριζω από εσάς τα πάντα για φως,χώμα,πότισμα.Δυο ερωτήσεις μόνο.Πριν φυτέψω τα κλαδάκια τα αφήνω 2-3 μέρες να στεγνώσουν; Και το πότισμα για τους 2-3 μήνες μέχρι να βγάλουν ριζουλες είναι το ίδιο σαν να έχουν η λιγότερο η περισσότερο;Σας ευχαριστώ πολυ
Το πότισμα είναι πιο τακτικό μετά την φύτευση των βλαστών μέχρι να ριζώσουν.
Σε κρασουλας που είχα και φτιάχνω ενώ τα ποτίζω (καλοκαίρι) μια τη βδομάδα,έχουν το φως (όχι τσουρουφλιστο πάνω τους), το σωστό χώμα τους,μικρή σωστή γλαστρουλα, τα φύλλα τους γίνονται μαύρα σαν καμμένα και στρίβουν, τα νέα φύλλα που βγαίνουν δείχνουν να μαυρίζουν και μετά τα αρρωστιαρικα στρίβουν.Τι δεν πάει καλά παρακαλώ;Σας ευχαριστώ πολυ
Πιθανότατα, θέλουν πιο σκιερή θέση οι κρασούλες την περίοδο του καλοκαιριού και φρόντιζε να ποτίζεις μόλις στεγνώνει το χώμα.
Θα ήθελα την συμβουλή σας και η αλήθεια πάντα την έχουμε.Εχω φυτέψει μικρά μοσχεύματα κρασουλας να τα κάνω δώρο σε φίλους.Ολα πηγαιναν περίφημα όμως με τους καύσωνες των ημερών τα πάνω φυλλα τους καίγονται και περισσότερο στην πάνω μεριά καθώς και τα πάνω κλαδάκια.Δεν τα βλέπει ο καυτός μεσημεριανού ήλιος, μόνο ως τις 11.Κοβω λίγο τα φιλαράκια αυτά.Αν φύγουν οι καύσωνες σε νορμάλ συνθήκες θα φτιάχνουν;Τι πότισμα να τους κάνω σε αυτές τις θερμοκρασίες;Ακόμα λιγυζουν και οι κορμοί.Σε μια άλλη πολύ μεγάλη μάλωσαν τα φύλλα και έφυγε το χρώμα τους.Ο κορμός μαλάκωσε τόσο που έγειρε.Αναγκαστηκα να κόψω κλαδιά.ειναι στη γη.Σας ευχαριστώ εκ των προτερων
Μετά το κλάδεμα, σταδιακά θα επανέλθουν. Πρόσθεσε συμπληρωματικά, υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση..
Καλημέρα σας. Τον τελευταίο καιρό η κρατούσα μου έχει γέρνει εντελώς προς τη μία πλευρά. Κατά τα άλλα είναι υγιεστατη και φουντωτό, απλά γέρνει με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να βγει κομμάτι του ριζικόυ συστήματος έξω από το χώμα. Τι πρέπει να κάνω?
Θα χρειαστεί να την μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα.
Καλησπέρα, πριν 15 περίπου μέρες μεταφύτεψα την κρασσουλα μου σε μεγαλύτερη γλάστρα. Την έχω στη βεράντα και την ποτίζω κάθε 7 μέρες καθώς ζω στην Κρήτη και αυτή την περίοδο έχει υψηλές θερμοκρασίες. Σήμερα είδα ότι έχουν πέσει σχεδόν όλα της τα φύλλα και της πρόσθεσα λίγο λίπασμα για παχύφυτα. Την έβαλα σε άμεσο ηλιακό φως για να στεγνώσει γρήγορα το χώμα της, που είναι κοινό φυτόχωμα όπου έχω προσθέσει τύρφη και περλίτη. Τι άλλο μπορώ να κάνω για να την σώσω; Έχει ελπίδες να σωθεί ;
Καλό θα ήταν μετά τη μεταφύτευση να την ποτίζεις κάθε 7 μέρες αλλά διατήρησε την καλύτερα σε φωτεινό σημείο που δεν την κτυπούν άμεσα οι ακτίνες του ήλιου.
Καλησπέρα! Πριν από τρεις μέρες μεταφύτευσα την κρασούλα σε μεγαλύτερη γλάστρα γιατί είχε ψηλώσει πολύ, περίπου 80-90 εκ. Ήταν πολύ ζωντανή και υγιέστατη.Από το ίδιο απόγευμα άρχισε να γέρνει σαν να λιποθυμάει και την πότισα μήπως ήθελε νερό ή σοκαρίστηκε.Μέχρι σήμερα δεν έχει συνέλθει , έχει γείρει δηλαδή, μαλάκωσαν τα κλαδιά της ενώ πριν δεν ήταν ευέλικτα και δείχνει απότιστη ενώ δεν είναι.Μπορείτε να με συμβουλέψετε τι να κάνω; Ευχαριστώ πολύ!
Προφανώς σοκαρίστηκε με την μεταφύτευση. Μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.
Καλησπέρα!! Γιατί κιτρινιζουν τα φύλλα της κρασουλας????
Τα φύλλα της κρασούλας μπορεί να κιτρινίσουν από την παγωνιά και από το υπερβολικό πότισμα.
Σας ευχαριστώ πολύ!!!
Καλησπέρα μπορείτε να με βοηθήσετε; έχω μια κρασουλα και άρχισαν να πεφτουν τα φύλλα της και κοβονται τα κλαράκια της ξαφνικά και πέφτουν.
Καλησπέρα Βίκυ. Η πτώση των φύλλων μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική λίπανση, σε υπερβολικό πότισμα ή σε απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας.
Πότε αλλάζουμε γλάστρα στη Κατσούλα.
Μπορείς να αλλάζεις γλάστρα στην κρασούλα κάθε 2-3 χρόνια.
Στα πόσα χρόνια ανθίζει η κρασούλα;
Καλησπέρα Αθηνά. Περνάνε αρκετά χρόνια για να ανθίσει η κρασούλα.
Πώς μπορώ να ξαναζωντανέψω την κρασούλα; Νομίζω πως μου χαλάει και σπάνε τα κλαδάκια της. Την έχω στο δυτικό μέρος του σπιτιού δίπλα στη μπαλκονόπορτα, αλλά μάλλον δεν έχει πολύ φως. Τι να κάνω;
Καλημέρα Αφροδίτη. Βάλε την σε νότιο μπαλκόνι αυτή την εποχή και απέφυγε το υπερβολικό πότισμα.
Καλησπέρα !
Ξαφνικά τα φύλλα της κρασουλας που εχω χρόνια, αρχισαν να μαραγκιαζουν. Γιατί μπορεί να συνέβη αυτό; Η κρασουλα που εχω στη διπλανη γλάστρα και ποτιζω με τον ιδιο τρόπο και συχνότητα, ειναι μια χαρα. Ευχαριστω εκ των προτερων!!!!
Καλησπέρα Κυριακή. Πιθανότατα, η κρασούλα θέλει μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα γιατί πιθανότατα έχει πυκνώσει το ριζικό της σύστημα. Έτσι, τα φύλλα της αφυδατώνονται και μαραίνονται καθώς πιθανότατα δεν απορροφά το νερό που της βάζεις και στραγγίζει το νερό στη γλάστρα. Δοκίμασε πάντως να της βάζεις συχνότερα νερό. Δες περισσότερες πληροφορίες για τα προβλήματα των κάκτων και των παχύφυτων στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Χθες μόλις είδα την κρασούλα μου να έχουν πέσει όλα της τα πράσινα φύλα (δεν ήταν καν καφέ, ήταν καταπράσινα, χωρίς φθορές), χωρίς να τα έχει αφαιρέσει κάποιος, και να έχουν μείνει δυο κοτσάνια. Διάβασα ότι μάλλον φταίει το πότισμα. Την ποτίζω μια φορά στις 10 μερες. Έχω στεναχωρεθεί πολύ. Ελπίζω τα κοτσάνια να μπορέσουν να δώσουν φύλλα. Θα δοκιμάσω τα πράσινα φύλλα της που έπεσαν να τα βάλω στο απορροφητικό χαρτί μπας και βγάλουν ρίζες, όπως συμβουλεύετε .
Καλησπέρα Μαρία. Πιθανότατα, η κρασούλα ήθεε συχνότερα πότισμα και γιαυτό πέσανε τα φύλλα της πιθανότατα λόγω έλλειψης νερού ειδικά αν ήταν σε αρκετά ηλιοφανές μέρος.
Καλησπέρα σας,
Εχω τη χρασούλα στο μπαλκόνι εδώ και λίγες βδομάδες , πριν μια βδομάδα παρατήρησα ότι στο πράσινο φύλλο της έχει βγάλει κάτι ασπράκια , τι πρέπει να κάνω ;;;;
Ευχαριστώ!
Καλησπέρα Νάντια. Πιθανότατα η κρασούλα έχει προσβληθεί από έντομο κοκκοειδή (βαμβακάδα). Δες αναλυτικό άρθρο για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας (κοκκοειδή) στα φυτά.
Διαπίστωσα πως τις τελευταίες μέρες τα φύλλα και στις δυο κρασούλες που έχω δεν είναι στιλπνά και σκληρά. Είναι κάπως μαλακά.
Τι πρέπει να κάνω για να τις βοηθήσω και να μην πεθάνουν;
Καλησπέρα Αναστασία. Η εμφάνιση μαλακών βλαστών είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που εμφανίζει η κρασούλα αλλά και άλλα παχύφυτα. Αυτό οφείλεται σε ένα συνδυασμο χαμηλών θερμοκρασιών και υπερβολικής υγρασίας που αντιμετωπίζουν τα φυτά μας. Για να αποκαταστήσουμε την υγεία της κρασούλας, θα πρέπει αρχικά να εξασφαλίσουμε συνθήκες μειωμένης υγρασίας. Παράλληλα θα πρέπει να αφαιρέσουμε τυχόν μαλακούς και σάπιους βλαστούς των φυτών και να ψεκάζουμε με υγρό διάλυμα χαλκού για να αντιμετωπίσουμε πιθανές προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες. Δες περισσότερες πληροφορίες για προβλήματα παχύφυτων και κάκτων στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Έχω την κρασούλα μου πάνω από 10 χρόνια, έχει πολύ καλή ανάπτυξη αλλά δεν έχει ανθοφορήσει ποτέ! Κάνω κάτι λάθος;
Καλημέρα Γιώργο. Η κρασούλα για να ανθοφορήσει θέλει αρκετή ζέστη, πολύ φωτεινό μέρος και όχι υπερβολικό πότισμα.
Καλησπέρα σας, πείτε μου σας παρακαλώ γιατί ρίχνει τα φύλλα της η κρασουλα; Ήταν πολύ ωραία και φουντωτή κι εδώ και 3 μέρες ρίχνει συνεχώς τα φύλλα της. Ειναι σε σημείο που έχει ρεύμα όταν ανοίγω τα παράθυρα, με πρωινό κυρίως φως.
Καλησπέρα Λεμονιά. Η πτώση των φύλλων της κρασούλας μπορεί να οφείλεται σε παγωνιά ή σε υπερβολικό πότισμα ή αν βρίσκεται κοντά σε θερμαντικό σώμα.
Καλησπέρα σας μόλις εχθές μου έφεραν μία
κρασούλα σε πολύ μικρό γλαστράκι.
Την εβαλα μέσα κοντά στο παράθυρο.
Παρακαλώ πείτε μου είναι σωστή η θέση που την έβαλα;
Πότε να αλλάξω τη γλαστρούλα;
Ευχαριστώ.
Καλημέρα Ντέμη. Μπορείς να έχεις την κρασούλα σε φωτεινό σημείο κοντά στο παράθυρο, αρκεί να μην κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου γιατί μπορεί να δημιουργήσουν εγκαύματα στο φύλλωμα. Επίσης, φρόντισε να μην είναι πάρα πολύ κοντά στο τζάμι, γιατί την περίοδο του χειμώνα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Καλημέρα σας, ευχαριστώ να έχετε μια καλή εβδομάδα.
Εχω μια κρασουλα που την εχω αποκτησει εδω και ενα μηνα Περίπου. Δυστυχώς δεν την Βλέπω καλα.χανει συνεχως φύλλα στο τελος θα μείνει μονο κορμός. Ομως βγάζει καινούρια μικρά φύλλα. Τα φύλλα που πεφτουν ειναι συχνά σκούρα. Σταματησα να την ποτιζω αλλα δεν βλέπω βελτιωση.Βρίσκεται μεσα κοντά σε παράθυρο. Μήπως Πρέπει να την βγαλω εξω;
Καλησπέρα Αρετή. Βγάλε την κρασούλα σε εξωτερικό περιβάλλον με σχετική ηλιοφάνεια και καλύτερο αερισμό και θα αναπτυχθεί.
Καλημέρα από Φλώρινα είχα πάρει μια μικρή κρασουλα την έβαλα στο μπαλκόνι και άρχισε να μεγαλώνω μια χαρά την μεταφυτεψα σε άλλη γλάστρα για να της δώσω χώρο μόλις άρχισε η θερμοκρασία να πέφτει κάτω απ’, το μηδέν την έβαλα στο δωμάτιο μου που έχει φως αλλά μετά από αρκετό καιρό αρχίζουν να ξερενονται μερικά φύλλα και φοβάμαι μην μου πάθει κάτι την ποτίζω μια φορά στης δύο βδομάδες όμως τι πρέπει να κάνω να μην ξερενονται να της ξαναδώσω ζωή γιατί δεν θέλω να μου πάθει κάτι!!
Καλησπέρα Βάνα.
Πιθανότατα, μέσα στο σπίτι, η κρασούλα είναι κοντά σε θερμαντικά σώματα, τζάκι ή καλοριφέρ και επειδη δεν έχει καλό αερισμό πέφτουν τα φύλλα της. Θα σου πρότεινα να της αλλάξεις σημείο μακριά από θερμαντικά σώματα και να προσθέσεις διάλυμα φυκιών για τόνωση. Μόλις περάσει η παγωνιά του χειμώνα, καλό θα ήταν να την βγάλεις σε εξωτερικό χώρο, σε σχετικά προφυλαγμένο μέρος.
Σάς ευχαριστώ πολύ την έβαλα στο σαλόνι όπου είναι η θερμοκρασία ποίο σωστή έχει περισσότερο φως και αερίζετε περισσότερο θα πάρω και διάλειμμα φυκιών φαντάζομαι από κατάστημα ανθοπωλείου η μπορώ κι αλλού να το βρω! Ενοειται ότι όταν αλλάξει η θερμοκρασία θα το ξαναβγάλει έξω! Σας ευχαριστώ πολύ ξανά!! Την αγαπώ και θα την βοηθήσω να ξαναγεννηθεί!!!
Πολύ ωραία Βάνα!
Φυτεψα κουρκουμα και δεν βγαζει λουλλουδι, μηπως μπορειτε να μου πειτε ποια ειναι η αιτια?
Μείωσε το πότισμα και τοποθέτησε την γλάστρα με τον κουρκουμά σε ηλιοφανή θέση για να βοηθήσεις την ανθοφορία του.
Μείωσε το πότισμα και τοποθέτησε την γλάστρα με τον κουρκουμά σε ηλιοφανή θέση για να βοηθήσεις την ανθοφορία του.
Εχετε δικιο διοτι τον κουρκουμα τον εχω σε ημιισκιερο μερος. Θα τον μετακινησω σε ηλιολουστη θεση. Σας ευχαριστω παρα πολυ.
Από ένα σπασμένο κλαράκι που βρήκα πεταμένο πριν 5 χρόνια περίπου, έχει γίνει ολόκληρο δεντράκι 50cm ύψους περίπου. Η κρασούλα μου ήταν πολύ πυκνή και με μεγάλα φύλλα. Για ένα διάστημα τη μετέφερα στον ήλιο και το μόνο που παρατήρησα ότι έγιναν πολύ σκουρόχρωμα τα φύλλα της. Μετακομίζοντας στην Αθήνα την είχα στο μπαλκόνι χωρίς άμεσο ηλιακό φως. Το φυτό άρχισε να ατονεί και να χάνει φύλλα. Το ανέβασα στην ταράτσα σε άμεσο ηλιακό φως μήπως συνέλθει. Δυστυχώς άρχισε να ρίχνει τα φύλλα της δείχνοντας σημάδια ξαφνικού θανάτου. Όλα αυτά τα χρόνια δεν άλλαξα κάποια συνήθεια στη συντήρησή της και είναι σε πολύ μεγάλη γλάστρα. Ζήτησα από τον γιό μου να μεταφέρει την γλάστρα για να την πετάξουμε αφού το φυτό σχεδόν πέθανε κι εκεί είδε το πλέον περίεργο. Ο σχεδόν άδειος κορμός είχε γεμίσει ματάκια και νεογέννητα φυλλαράκια από το χώμα ως τις κορφές παρόλο που ο καιρός είχε ήδη κρυώσει τον περασμένο Νοέμβριο. Ο γιος μου την έφερε μες το σπίτι με λάμπα από πάνω. Το φυτό όχι μόνο ανέκαμψε με ιλιγγιώδη ρυθμό ανάπτυξης μέσα σε ένα μήνα αλλά παρουσίασε κι άλλο πρωτόγνωρο φαινόμενο που δεν είχα δει ποτέ στα πέντε αυτά χρόνια. Τα κλαδιά του φυτού έχουν γεμίσει ρίζες που στέκονται στον αέρα. Επειδή δεν θέλω να να πάει κάτι στραβά πάλι, θέλω να σας ρωτήσω όλη αυτή η κατάσταση του φυτού τι μπορεί να σημαίνει κι αν χρειάζεται να κάνω κάτι στο φυτό με το ριζικό σύστημα που αναπτύσσει στα κλαδιά. Σημειώνεται ότι τα κλαδιά από κατακόρυφα που ήταν πάντα, κατά την καταστροφή έγειραν κάτω όλα ενώ τώρα ανυψώνονται πάλι. Ζητάει κάτι το φυτό από μένα που δε γνωρίζω; Σας ευχαριστώ θερμά. (Δυστυχώς δεν βρήκα τη δυνατότητα να σας στείλω φωτογραφίες)
Καλησπέρα Ουρανία.
Η κρασούλα μέσα στον εσωτερικό χώρο με τη λάμπα άρχισε να βρίσκεται σε παρόμοιες τροπικές συνθήκες και γιαυτό άρχισε να βγάζει εναέριες ρίζες. Πάντως, μπορείς να κόψεις κλαδάκια μήκους 10-15 εκατοστών με τις ρίζες και να τα φυτέψεις σε γλάστρα για να δημιουργήσεις καινούρια φυτά κρασούλα. Κι όσο για το αρχικό φυτό μπορείς να το έχεις σε ημισκιερό φωτεινό περιβάλλον, με λίγες ώρες απευθείας ηλιοφάνειας. Συμπληρωματικά μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα για παχύφυτα για να τονωθεί το φυτό της κρασούλας.
Σας ευχαριστώ θερμά για την απάντηση. Κάτι ακόμη που συνειδητοποίησα είναι πως όντως χρειάζεται κακτόχωμα γιατί το κοινό φυτόχωμα έγινε τσιμέντο και είχε θέματα οξυγόνου μάλλον γιατί μόλις άνοιξα τρύπες στο χώμα να στραγγίζει το χώμα το φυτό άρχισε να γέρνει πάνω πάλι. Κακτόχωμα οπωσδήποτε όντως. Και πάλι σας ευχαριστώ για την απάντηση.
Πολύ σωστά Ουρανία. Αν έχει αφράτο φυτόχωμα η κρασούλα, όπως και τα περισσότερα παχύφυτα και οι κάκτοι ώστε να στραγγίζει καλά το νερό και να εφοδιάζονται με οξυγόνο οι ρίζες, θα αναπτυχθεί πολύ καλά.
Την κρασουλα μου την έχω στο μπαλκόνι σε φωτεινό μέρος και την βλέπει σχεδόν όλη μέρα ο ήλιος και έχω παρατήρηση την τελευταία εβδομάδα έχουν αρχίσει να ξεραίνονται αρκετά φύλα τις σε αυτήν την περίπτωση τι μπορώ να κάνω;
Καλημέρα Κωνσταντίνα.
Θα σου πρότεινα να μεταφέρεις την κρασούλα σε ένα μέρος ημισκιερό, γιατί αν και παχύφυτο, η κρασούλα πιθανότατα δυσκολεύτηκε στις έντονες συνθήκες ηλιοφάνειας του καλοκαιριού. Πρόσθεσε και στο πότισμα, υγρό εκχύλισμα φυκιών, για να βοηθήσεις την τόνωση της κρασούλας σου. Τέλος, αν έχεις τη κρασούλα πολύ καιρό στην ίδια γλάστα και έχουν πυκνώσει πολύ οι ρίζες της, ίσως χρειαστεί μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα στις αρχές του φθινοπώρου.
Από ένα μεγάλο φυτό και πυκνόφυλλο δημιούργησα άλλες τρείς γλάστρες 20 εκ. περίπου διαμέτρου .Τις είχα μέσα στο σπίτι. Διαπίστωσα ότι τα φυλλα τους ήταν αρκετα μεγάλα και εβλεπα καθημερινά πεσμένα φύλλα .Αποφάσισα να τις βγάλω στο μπαλκόνι ΔΜ. Όπως είχα και την πρώτη για χρόνια χωρίς να την μετακινώ τον χειμώνα μόνο την κάλυπτα.Τα φυτά συνεχίζουν και ρίχνουν τα ωραία ζωντανά φύλλα τους, στο τέλος θα μείνει μόνο ο κορμός.Μπορείτε να με βοηθείσετε? Σας ευχαριστώ
Καλησπέρα Ζωή.
Σχετικά με την κρασούλα και τα πεσμένα φύλλα της, αυτό ίσως οφείλεται σε κακό αερισμό στο εσωτερικό του σπιτιού ή σε θερμά ρεύματα αέρα από θερμαντικά σώματα ή από ψυχρά ρεύματα από κλιματιστικά. Πάντως, το γεγονός ότι συνεχίζουν να πέφτουν τα φύλλα της κρασούλας και σε εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να ελέγξεις μήπως δεν έχει καλή αποστράγγιση ή χρειάζεται να κάνεις μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.
Πότε γίνεται η άνθηση της κρασουλας ; η δική μου είναι 2 ετών. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Καλημέρα Φιλία. Η κρασούλα σου μπορεί να ανθοφορήσει, όταν είναι 2 ετών, αρκεί να την έχεις σε φωτεινή θέση και να μειώσεις λίγο το πότισμα της.
Θα ήθελα να κλαδεψω λίγο την κρασουλα μου .Θα μπορούσα τον μηνα Ιούνιο Ιούλιο να αφαιρέσω τα χαμηλωτερα φύλλα ώστε να ψηλώσει και να αφήσω τα φύλλα της κορυφής που είναι πολλά?Αν θέλω να κόψω και βλαστό που είναι στραβός μπορώ η αυτό το κλάδεμα γίνεται μόνο την Άνοιξη?Αν τελικά μπορώ να αφαιρέσω φύλλα μπορώ να τα βάλω σε μια γλάστρα να ριζοβολησουν και πόσο υγρασία να έχει το χώμα?Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Το κλάδεμα της κρασούλας καλό είναι να γίνεται την άνοιξη. Πάντως, η αφαίρεση φύλλων μπορεί να γίνει μέσα στον Ιούνιο. Για τη ριζοβολία τών φύλλων της κρασούλας,μπορείς να τα φυτέψεις και τώρα αλλά χρειάζεσαι δροσερό σκιερό περιβάλλον, τόσο στο χώμα όσο και στο χώρο. Πότιζε τα μοσχεύματα φύλλου της κρασούλας κάθε 2 μέρες και ψέκαζε και με ένα ψεκαστηράκι το φύλλωμα. Η προσθήκη ορμόνης ριζοβολίας στην τομή του φύλλου της κρασούλας αυξάνει το ποσοστό ριζοβολίας.
Πότε μπορώ να μεταφυτεψω την κρασουλα και οποιοδήποτε άλλο παχυφυτο ?
Παναγιώτα, η κρασούλα και τα παχύφυτα είναι ευαίσθητα στη μεταφύτευση κατά την περίοδο του χειμώνα. Θα τα μεταφυτέψετεις σε μεγαλύτερη γλάστρα στον κήπο στις αρχές της άνοιξης ή μέσα στο φθινόπωρο. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερες συμβουλές για μεταφύτευση φυτών στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.