εικόνα

4 μυστικά για την κρασούλα

4 μυστικά για την κρασούλα

4 μυστικά για την κρασούλα

H κρασούλα είναι χαρακτηριστικό είδος παχύφυτου και διαθέτει δεκάδες ποικιλίες, δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο. Το όνομα της προέρχεται από τη λατινική λέξη crassus, που σημαίνει «παχύς» και συνδέεται με τα σαρκώδη φύλλα της που έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν νερό. Η πιο χαρακτηριστική ποικιλία κρασούλας, όπως αυτή στη φωτογραφία μας, χαρακτηρίζεται από στρογγυλά δερματώδη συμπαγή φύλλα και λευκό ή ρόδινο άνθος στην κορυφή.

 

Τι συνθήκες θέλει η κρασούλα για να ευδοκιμήσει;
 
Η κρασούλα ευδοκιμεί σε μέρη φωτεινά και καλά αεριζόμενα, στα μπαλκόνια και στις αυλές μας, που δεν τα βλέπει απευθείας το ηλιακό φως. Δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην παγωνιά και πρέπει να μεταφερθεί σε πιο ζεστό σημείο όταν οι θερμοκρασίες πλησιάζουν το μηδέν. Στις νότιες περιοχές της Ελλάδας, η κρασούλα φυτεύεται σε κήπο, αρκεί να είναι προστατευμένη από τους βοριάδες. Σχετικά με τις εδαφικές συνθήκες, η μεταφύτευση της κρασούλας πρέπει να γίνει σε αμμώδες έδαφος που να στραγγίζει. Αν τη μεταφυτέψετε σε γλάστρα, προμηθευτείτε εξειδικευμένο φυτόχωμα για κάκτους και παχύφυτα.

 

Τι λίπανση και τι πότισμα χρειάζεται η κρασούλα;
 
Σχετικά με τη λίπανση, η κρασούλα δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό φυτό σε θρεπτικά συστατικά. Θα χρειαστεί να προσθέσουμε λίπασμα ειδικό για παχύφυτα και κάκτους κάθε 1-2 μήνες κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, που πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης της. Σχετικά με το πότισμα, η κρασούλα χρειάζεται οπωσδήποτε μια φορά τη βδομάδα τους ανοιξιάτικους μήνες και δυο φορές τη βδομάδα τους θερινούς μήνες. Αντίθετα, το πότισμα της κρασούλας πρέπει να είναι περιορισμένο το φθινόπωρο, κάθε 1-2 βδομάδες ανάλογα τον καιρό, και ακόμη λιγότερο το το χειμώνα.

 

Πώς πολλαπλασιάζεται η κρασούλα;
 
Ο τρόπος πολλαπλασιασμός της κρασούλας γίνεται εύκολα με μοσχεύματα με μία πολύ απλή και εύκολη διαδικασία. Κόβουμε φύλλα της βάσης της κρασούλας και τα αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για λίγες μέρες μέχρι να ξεραθεί η τομή. Στη συνέχεια, αφήνουμε τα μοσχεύματα φύλλων πάνω στην επιφάνεια του χώματος σε μια μικρή γλάστρα. Σταδιακά, το φύλλο της κρασούλας ακόμη και αν μαραίνεται, θα βγάλει ρίζες. Όταν σχηματιστούν οι ρίζες της κρασούλας, μπορούμε να κάνουμε την μεταφύτευση σε υγρό χώμα, σε σκιερή πάντα θέση.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την κρασούλα
 
Η κρασούλα αναφέρεται στο εξωτερικό και ως «φυτό του χρήματος» (money plant), καθώς τα φύλλα της θυμίζουν νομίσματα. Η φύτευση της κρασούλας στον κήπο ή στην αυλή θεωρείται πως φέρνει γούρι και καλοτυχία.

 

Δες περισσότερες συμβουλές για φροντίδα παχύφυτων, καθώς και φροντίδα κάκτων στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (10)

σχολιαστής
Παναγιώτα Δεκέμβριος 18, 2017

Πότε μπορώ να μεταφυτεψω την κρασουλα και οποιοδήποτε άλλο παχυφυτο ?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Δεκέμβριος 22, 2017

  Παναγιώτα, η κρασούλα και τα παχύφυτα είναι ευαίσθητα στη μεταφύτευση κατά την περίοδο του χειμώνα. Θα τα μεταφυτέψετεις σε μεγαλύτερη γλάστρα στον κήπο στις αρχές της άνοιξης ή μέσα στο φθινόπωρο. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερες συμβουλές για μεταφύτευση φυτών στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ειρήνη Βασιλατου Ιούνιος 19, 2018

Θα ήθελα να κλαδεψω λίγο την κρασουλα μου .Θα μπορούσα τον μηνα Ιούνιο Ιούλιο να αφαιρέσω τα χαμηλωτερα φύλλα ώστε να ψηλώσει και να αφήσω τα φύλλα της κορυφής που είναι πολλά?Αν θέλω να κόψω και βλαστό που είναι στραβός μπορώ η αυτό το κλάδεμα γίνεται μόνο την Άνοιξη?Αν τελικά μπορώ να αφαιρέσω φύλλα μπορώ να τα βάλω σε μια γλάστρα να ριζοβολησουν και πόσο υγρασία να έχει το χώμα?Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 21, 2018

  Το κλάδεμα της κρασούλας καλό είναι να γίνεται την άνοιξη. Πάντως, η αφαίρεση φύλλων μπορεί να γίνει μέσα στον Ιούνιο. Για τη ριζοβολία τών φύλλων της κρασούλας,μπορείς να τα φυτέψεις και τώρα αλλά χρειάζεσαι δροσερό σκιερό περιβάλλον, τόσο στο χώμα όσο και στο χώρο. Πότιζε τα μοσχεύματα φύλλου της κρασούλας κάθε 2 μέρες και ψέκαζε και με ένα ψεκαστηράκι το φύλλωμα. Η προσθήκη ορμόνης ριζοβολίας στην τομή του φύλλου της κρασούλας αυξάνει το ποσοστό ριζοβολίας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Φιλία Ιούλιος 19, 2018

Πότε γίνεται η άνθηση της κρασουλας ; η δική μου είναι 2 ετών. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 20, 2018

  Καλημέρα Φιλία. Η κρασούλα σου μπορεί να ανθοφορήσει, όταν είναι 2 ετών, αρκεί να την έχεις σε φωτεινή θέση και να μειώσεις λίγο το πότισμα της.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ζωή Ειρήνη Αύγουστος 7, 2018

Από ένα μεγάλο φυτό και πυκνόφυλλο δημιούργησα άλλες τρείς γλάστρες 20 εκ. περίπου διαμέτρου .Τις είχα μέσα στο σπίτι. Διαπίστωσα ότι τα φυλλα τους ήταν αρκετα μεγάλα και εβλεπα καθημερινά πεσμένα φύλλα .Αποφάσισα να τις βγάλω στο μπαλκόνι ΔΜ. Όπως είχα και την πρώτη για χρόνια χωρίς να την μετακινώ τον χειμώνα μόνο την κάλυπτα.Τα φυτά συνεχίζουν και ρίχνουν τα ωραία ζωντανά φύλλα τους, στο τέλος θα μείνει μόνο ο κορμός.Μπορείτε να με βοηθείσετε? Σας ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου (Κώστας Λιονουδάκης) Αύγουστος 7, 2018

  Καλησπέρα Ζωή.
  Σχετικά με την κρασούλα και τα πεσμένα φύλλα της, αυτό ίσως οφείλεται σε κακό αερισμό στο εσωτερικό του σπιτιού ή σε θερμά ρεύματα αέρα από θερμαντικά σώματα ή από ψυχρά ρεύματα από κλιματιστικά. Πάντως, το γεγονός ότι συνεχίζουν να πέφτουν τα φύλλα της κρασούλας και σε εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να ελέγξεις μήπως δεν έχει καλή αποστράγγιση ή χρειάζεται να κάνεις μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντίνα Σεπτέμβριος 1, 2018

Την κρασουλα μου την έχω στο μπαλκόνι σε φωτεινό μέρος και την βλέπει σχεδόν όλη μέρα ο ήλιος και έχω παρατήρηση την τελευταία εβδομάδα έχουν αρχίσει να ξεραίνονται αρκετά φύλα τις σε αυτήν την περίπτωση τι μπορώ να κάνω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Σεπτέμβριος 1, 2018

  Καλημέρα Κωνσταντίνα.
  Θα σου πρότεινα να μεταφέρεις την κρασούλα σε ένα μέρος ημισκιερό, γιατί αν και παχύφυτο, η κρασούλα πιθανότατα δυσκολεύτηκε στις έντονες συνθήκες ηλιοφάνειας του καλοκαιριού. Πρόσθεσε και στο πότισμα, υγρό εκχύλισμα φυκιών, για να βοηθήσεις την τόνωση της κρασούλας σου. Τέλος, αν έχεις τη κρασούλα πολύ καιρό στην ίδια γλάστα και έχουν πυκνώσει πολύ οι ρίζες της, ίσως χρειαστεί μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα στις αρχές του φθινοπώρου.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.