εικόνα

7 μυστικά για τη φροντίδα της κρασούλας

4 μυστικά για την φροντίδα της κρασούλας

7 μυστικά για τη φροντίδα της κρασούλας

H κρασούλα είναι ένα πανέμορφο φυτό που ανήκει στα παχύφυτα και έχει φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Θα τη συναντήσουμε σε κήπους, σε βραχόκηπους και σε γλάστρες μπαλκονιών να εντυπωσιάζει με το γυαλιστερό και παχύ φύλλωμα της. Άλλωστε, το όνομα της κρασούλας προέρχεται από τη λατινική λέξη crassus, που σημαίνει «παχύς» και συνδέεται με τα σαρκώδη φύλλα της που έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν νερό. Η κρασούλα εμφανίζει πλούσια ανθοφορία με μικρά λουλούδια που εμφανιζονται την περίοδο του καλοκαιριού. Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τη φροντίδα της κρασούλας, προκειμένου να διατηρήσουμε τα φύλλα της καταπράσινα και να απολαύσουμε τα πανέμορφα λουλούδια της.

 

Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη και ποικιλίες κρασούλας;

 

Υπάρχουν πάνω από 200 είδη κρασούλας με τα περισσότερα είδη να προέρχονται από την περιοχή της νότια Αφρικής. Το πιο χαρακτηριστικό και διαδεδομένο είδος κρασούλας ονομάζεται Crassula ovata και διαθέτει στρογγυλά δερματώδη συμπαγή φύλλα με λευκό ή ρόδινο άνθος στην κορυφή. Υπάρχουν πολλές ακόμη ποικιλίες κρασούλας όπως η εντυπωσιακή Crassula spiralis, με τη μοναδική σπειροειδή διάταξη των φύλλων της πάνω σε έναν κεντρικό βλαστό, η Crassula perforata, η Crassula rupestris και η Crassula platyphylla.

 


Crassula spiralis: Ένα εντυπωσιακό είδος κρασούλας
Crassula ‘Buddha’s Temple’: Μία σπάνια κρασούλα


 

Τι συνθήκες θέλει η κρασούλα για να ευδοκιμήσει;

 

Η κρασούλα ευδοκιμεί σε μέρη φωτεινά και καλά αεριζόμενα, σε μπαλκόνια και αυλές, που δεν έρχονται σε απευθείας επαφή με το έντονο ηλιακό φως. Για κρασούλες που έχουμε σε γλάστρα, προτιμάμε να τις τοποθετούμε σε σημείο με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό. Η κρασούλα δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην παγωνιά, χρειάζεται προστασία από τον έντονο παγετό και πρέπει να μεταφέρεται σε πιο ζεστό σημείο όταν οι θερμοκρασίες πλησιάζουν το μηδέν. Στις νότιες περιοχές της χώρας μας, η κρασούλα φυτεύεται και σε κήπο, αρκεί να είναι προστατευμένη από τους βοριάδες. Σχετικά με τις εδαφικές συνθήκες, η μεταφύτευση της κρασούλας πρέπει να γίνει σε αμμώδες έδαφος που να στραγγίζει καλά το νερό. Για να τη μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα, προμηθευόμαστε ειδικό φυτόχωμα για κάκτους και παχύφυτα και τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών ή βότσαλου στη βάση της γλάστρας για να απομακρύνεται καλύτερα το νερό που περισσεύει.

 

Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα η κρασούλα;

 

Η κρασούλα έχει μέτριες ανάγκες σε νερό, απαιτεί ωστόσο τακτικό πότισμα. Συγκεκριμένα, ποτίζουμε την κρασούλα οπωσδήποτε μια φορά τη βδομάδα κατά τους ανοιξιάτικους μήνες και δυο φορές τη βδομάδα τους θερινούς μήνες σε συνθήκες καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών. Αντίθετα, το πότισμα της κρασούλας πρέπει να είναι περιορισμένο το φθινόπωρο, κάθε 1-2 βδομάδες ανάλογα τον καιρό, και ακόμη λιγότερο το χειμώνα. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σαπίσματος της ρίζας της κρασούλας, καθώς και έντονη φυλλόπτωση.

 

Τι λίπασμα βάζουμε στην κρασούλα;

 

Σχετικά με τη λίπανση, η κρασούλα δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό φυτό σε θρεπτικά συστατικά. Η υπερβολική λίπανση μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στο φύλλωμα της. Θα χρειαστεί λοιπόν να προσθέσουμε υγρό λίπασμα ειδικό για παχύφυτα και κάκτους κάθε 2 μήνες κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Αυτή την περίοδο, η κρασούλα όπως και τα περισσότερα παχύφυτα πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης τους και είναι απαραίτητο να της παρέχουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τα υγρά λιπάσματα για κάκτους και παχύφυτά έχουν μειωμένη περιεκτικότητα σε άζωτο, προκειμένου να αποφεύγεται η δημιουργία τοξικότητας και εγκαυμάτων στο φύλλωμα των φυτών.

 

Πότε και πώς κλαδεύουμε την κρασούλα;

 

Η κρασούλα χρειάζεται κατά καιρούς κλάδεμα για να τη διατηρήσουμε σε υγιή κατάσταση και σε συμπαγή μορφή. Όταν στα φυτά της κρασούλας αδυνατίζουν οι βλαστοί, είναι καλό να τα κλαδεύουμε αφαιρώντας τους ξερούς και κιτρινισμένους βλαστούς. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της κρασούλας είναι στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα, καθώς και στις αρχές του φθινοπώρου μετά το τέλος της ανθοφορίας της. Επίσης, η απομάκρυνση των αποξηραμένων λουλουδιών της κρασούλας βοηθά στην τόνωση και ανάπτυξη του φυλλώματος της.

 


Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της κρασούλας με μοσχεύματα
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της κρασούλας με μοσχεύματα


 

Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά κρασούλας;

 

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά κρασούλας για να γεμίσουμε το σπίτι μας και να μοιραστούμε με φίλους, δεν προβληματιζόμαστε καθόλου. Ο πολλαπλασιασμός της κρασούλας γίνεται εύκολα με μοσχεύματα με μία πολύ απλή και εύκολη διαδικασία. Κόβουμε φύλλα της βάσης της κρασούλας και τα αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για λίγες μέρες μέχρι να ξεραθεί η τομή. Στη συνέχεια, αφήνουμε τα κομμάτια (μοσχεύματα) φύλλων πάνω στην επιφάνεια του χώματος σε μια μικρή γλάστρα. Σταδιακά, το φύλλο της κρασούλας ακόμη και αν μαραίνεται, θα βγάλει ρίζες. Όταν σχηματιστούν οι ρίζες της κρασούλας, μπορούμε να κάνουμε τη μεταφύτευση σε υγρό χώμα, διατηρώντας το σε σκιερή θέση μέχρι να αναπτυχθεί.

 

Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την κρασούλα;

 

Η κρασούλα προσβάλλεται από το έντομο της βαμβακάδας και από τον τετράνυχο και γι’ αυτό ψεκάζουμε προληπτικά με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε με πράσινο σαπούνι. Για την αντιμετώπιση της μυκητολογικής ασθένειας του σαπίσματος της ρίζας της κρασούλας, ποτίζουμε με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρα) σε αναλογία 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό. Όσοι έχουμε κρασούλα στον κήπο ή σε γλάστρα μπορεί να παρατηρήσουμε προβλήματα με κιτρίνισμα και πτώση των φύλλων της που οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή κακή αποστράγγιση της γλάστρας και του χώματος. Επίσης, φυλλόπτωση μπορεί να σημειωθεί όταν δεν ποτίζουμε επαρκώς την κρασούλα, καθώς και σε απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

 


10 μυστικά για φροντίδα παχύφυτων
10 μυστικά για τη φροντίδα των παχύφυτων


 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την κρασούλα

 

Η κρασούλα αναφέρεται στο εξωτερικό και ως «φυτό του χρήματος» (money plant), καθώς τα φύλλα της θυμίζουν νομίσματα. Η φύτευση της κρασούλας στον κήπο ή στην αυλή θεωρείται πως φέρνει γούρι και καλοτυχία, και είναι ένας βασικός λόγος για τη μεγάλη δημοφιλία της Crassula ovata.

 

Cactus Center - Παπαδάκης Αλέξανδρος
Οι φωτογραφίες της κρασούλας τραβήχτηκαν στο Cactus Center του Αλέξανδρου Παπαδάκη, στο Ηράκλειο Κρήτης.

 

Περισσότερα καλλωπιστικά φυτά

 
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της κρασούλας με μοσχεύματα
Παχύφυτα, 10 μυστικά για τη φροντίδα τους
Κάκτοι και παχύφυτα: 10 συνηθισμένα προβλήματα και πώς τα αντιμετωπίζουμε
Φυτά εξωτερικού χώρου που ομορφαίνουν τον κήπο μας
Εχεβέρια, εντυπωσιακό παχύφυτο με έντονα χρώματα
Λάκι μπαμπού, ένα τυχερό φυτό
Βερονίκη, ένας καλλωπιστικός θάμνος με ροζ λουλούδια
Ευφόρμπια, το αγκάθι του Χριστού
Καλαγχόη στον κήπο και σε γλάστρα μέσα στο σπίτι
Επίφυλλο ή υπομονή, ο κάκτος των Χριστουγέννων
Φυτά κατάλληλα για βραχόκηπο
Αλόη, 9 μυστικά για την καλλιέργειά της
Ριψαλίς, ένα τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου
Τι φροντίδα χρειάζονται τα φυτά εσωτερικού χώρου
Αγγελική, θάμνος για παραθαλάσσια εδάφη
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (39)

σχολιαστής
Κυριακή 23 Ιουλίου 2020

Καλησπέρα !
Ξαφνικά τα φύλλα της κρασουλας που εχω χρόνια, αρχισαν να μαραγκιαζουν. Γιατί μπορεί να συνέβη αυτό; Η κρασουλα που εχω στη διπλανη γλάστρα και ποτιζω με τον ιδιο τρόπο και συχνότητα, ειναι μια χαρα. Ευχαριστω εκ των προτερων!!!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 23 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Κυριακή. Πιθανότατα, η κρασούλα θέλει μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα γιατί πιθανότατα έχει πυκνώσει το ριζικό της σύστημα. Έτσι, τα φύλλα της αφυδατώνονται και μαραίνονται καθώς πιθανότατα δεν απορροφά το νερό που της βάζεις και στραγγίζει το νερό στη γλάστρα. Δοκίμασε πάντως να της βάζεις συχνότερα νερό. Δες περισσότερες πληροφορίες για τα προβλήματα των κάκτων και των παχύφυτων στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΜΑΡΙΑ 17 Ιουνίου 2020

Χθες μόλις είδα την κρασούλα μου να έχουν πέσει όλα της τα πράσινα φύλα (δεν ήταν καν καφέ, ήταν καταπράσινα, χωρίς φθορές), χωρίς να τα έχει αφαιρέσει κάποιος, και να έχουν μείνει δυο κοτσάνια. Διάβασα ότι μάλλον φταίει το πότισμα. Την ποτίζω μια φορά στις 10 μερες. Έχω στεναχωρεθεί πολύ. Ελπίζω τα κοτσάνια να μπορέσουν να δώσουν φύλλα. Θα δοκιμάσω τα πράσινα φύλλα της που έπεσαν να τα βάλω στο απορροφητικό χαρτί μπας και βγάλουν ρίζες, όπως συμβουλεύετε .

Απάντηση
σχολιαστής
Nadia 15 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα σας,
Εχω τη χρασούλα στο μπαλκόνι εδώ και λίγες βδομάδες , πριν μια βδομάδα παρατήρησα ότι στο πράσινο φύλλο της έχει βγάλει κάτι ασπράκια , τι πρέπει να κάνω ;;;;
Ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Βαμβακά Αναστασία 9 Μαΐου 2020

Διαπίστωσα πως τις τελευταίες μέρες τα φύλλα και στις δυο κρασούλες που έχω δεν είναι στιλπνά και σκληρά. Είναι κάπως μαλακά.
Τι πρέπει να κάνω για να τις βοηθήσω και να μην πεθάνουν;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Αναστασία. Η εμφάνιση μαλακών βλαστών είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που εμφανίζει η κρασούλα αλλά και άλλα παχύφυτα. Αυτό οφείλεται σε ένα συνδυασμο χαμηλών θερμοκρασιών και υπερβολικής υγρασίας που αντιμετωπίζουν τα φυτά μας. Για να αποκαταστήσουμε την υγεία της κρασούλας, θα πρέπει αρχικά να εξασφαλίσουμε συνθήκες μειωμένης υγρασίας. Παράλληλα θα πρέπει να αφαιρέσουμε τυχόν μαλακούς και σάπιους βλαστούς των φυτών και να ψεκάζουμε με υγρό διάλυμα χαλκού για να αντιμετωπίσουμε πιθανές προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες. Δες περισσότερες πληροφορίες για προβλήματα παχύφυτων και κάκτων στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιώργος 21 Φεβρουαρίου 2020

Έχω την κρασούλα μου πάνω από 10 χρόνια, έχει πολύ καλή ανάπτυξη αλλά δεν έχει ανθοφορήσει ποτέ! Κάνω κάτι λάθος;

Απάντηση
σχολιαστής
Λεμονιά 3 Φεβρουαρίου 2020

Καλησπέρα σας, πείτε μου σας παρακαλώ γιατί ρίχνει τα φύλλα της η κρασουλα; Ήταν πολύ ωραία και φουντωτή κι εδώ και 3 μέρες ρίχνει συνεχώς τα φύλλα της. Ειναι σε σημείο που έχει ρεύμα όταν ανοίγω τα παράθυρα, με πρωινό κυρίως φως.

Απάντηση
σχολιαστής
Ντέμη 26 Ιανουαρίου 2020

Καλησπέρα σας μόλις εχθές μου έφεραν μία
κρασούλα σε πολύ μικρό γλαστράκι.
Την εβαλα μέσα κοντά στο παράθυρο.
Παρακαλώ πείτε μου είναι σωστή η θέση που την έβαλα;
Πότε να αλλάξω τη γλαστρούλα;
Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 27 Ιανουαρίου 2020

  Καλημέρα Ντέμη. Μπορείς να έχεις την κρασούλα σε φωτεινό σημείο κοντά στο παράθυρο, αρκεί να μην κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου γιατί μπορεί να δημιουργήσουν εγκαύματα στο φύλλωμα. Επίσης, φρόντισε να μην είναι πάρα πολύ κοντά στο τζάμι, γιατί την περίοδο του χειμώνα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Ντέμη 27 Ιανουαρίου 2020

   Καλημέρα σας, ευχαριστώ να έχετε μια καλή εβδομάδα.

   Απάντηση
σχολιαστής
Αρετη 11 Νοεμβρίου 2019

Εχω μια κρασουλα που την εχω αποκτησει εδω και ενα μηνα Περίπου. Δυστυχώς δεν την Βλέπω καλα.χανει συνεχως φύλλα στο τελος θα μείνει μονο κορμός. Ομως βγάζει καινούρια μικρά φύλλα. Τα φύλλα που πεφτουν ειναι συχνά σκούρα. Σταματησα να την ποτιζω αλλα δεν βλέπω βελτιωση.Βρίσκεται μεσα κοντά σε παράθυρο. Μήπως Πρέπει να την βγαλω εξω;

Απάντηση
σχολιαστής
Βανα 8 Φεβρουαρίου 2019

Καλημέρα από Φλώρινα είχα πάρει μια μικρή κρασουλα την έβαλα στο μπαλκόνι και άρχισε να μεγαλώνω μια χαρά την μεταφυτεψα σε άλλη γλάστρα για να της δώσω χώρο μόλις άρχισε η θερμοκρασία να πέφτει κάτω απ’, το μηδέν την έβαλα στο δωμάτιο μου που έχει φως αλλά μετά από αρκετό καιρό αρχίζουν να ξερενονται μερικά φύλλα και φοβάμαι μην μου πάθει κάτι την ποτίζω μια φορά στης δύο βδομάδες όμως τι πρέπει να κάνω να μην ξερενονται να της ξαναδώσω ζωή γιατί δεν θέλω να μου πάθει κάτι!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 8 Φεβρουαρίου 2019

  Καλησπέρα Βάνα.
  Πιθανότατα, μέσα στο σπίτι, η κρασούλα είναι κοντά σε θερμαντικά σώματα, τζάκι ή καλοριφέρ και επειδη δεν έχει καλό αερισμό πέφτουν τα φύλλα της. Θα σου πρότεινα να της αλλάξεις σημείο μακριά από θερμαντικά σώματα και να προσθέσεις διάλυμα φυκιών για τόνωση. Μόλις περάσει η παγωνιά του χειμώνα, καλό θα ήταν να την βγάλεις σε εξωτερικό χώρο, σε σχετικά προφυλαγμένο μέρος.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Βανα 8 Φεβρουαρίου 2019

   Σάς ευχαριστώ πολύ την έβαλα στο σαλόνι όπου είναι η θερμοκρασία ποίο σωστή έχει περισσότερο φως και αερίζετε περισσότερο θα πάρω και διάλειμμα φυκιών φαντάζομαι από κατάστημα ανθοπωλείου η μπορώ κι αλλού να το βρω! Ενοειται ότι όταν αλλάξει η θερμοκρασία θα το ξαναβγάλει έξω! Σας ευχαριστώ πολύ ξανά!! Την αγαπώ και θα την βοηθήσω να ξαναγεννηθεί!!!

   Απάντηση
σχολιαστής
Ουρανία 21 Δεκεμβρίου 2018

Από ένα σπασμένο κλαράκι που βρήκα πεταμένο πριν 5 χρόνια περίπου, έχει γίνει ολόκληρο δεντράκι 50cm ύψους περίπου. Η κρασούλα μου ήταν πολύ πυκνή και με μεγάλα φύλλα. Για ένα διάστημα τη μετέφερα στον ήλιο και το μόνο που παρατήρησα ότι έγιναν πολύ σκουρόχρωμα τα φύλλα της. Μετακομίζοντας στην Αθήνα την είχα στο μπαλκόνι χωρίς άμεσο ηλιακό φως. Το φυτό άρχισε να ατονεί και να χάνει φύλλα. Το ανέβασα στην ταράτσα σε άμεσο ηλιακό φως μήπως συνέλθει. Δυστυχώς άρχισε να ρίχνει τα φύλλα της δείχνοντας σημάδια ξαφνικού θανάτου. Όλα αυτά τα χρόνια δεν άλλαξα κάποια συνήθεια στη συντήρησή της και είναι σε πολύ μεγάλη γλάστρα. Ζήτησα από τον γιό μου να μεταφέρει την γλάστρα για να την πετάξουμε αφού το φυτό σχεδόν πέθανε κι εκεί είδε το πλέον περίεργο. Ο σχεδόν άδειος κορμός είχε γεμίσει ματάκια και νεογέννητα φυλλαράκια από το χώμα ως τις κορφές παρόλο που ο καιρός είχε ήδη κρυώσει τον περασμένο Νοέμβριο. Ο γιος μου την έφερε μες το σπίτι με λάμπα από πάνω. Το φυτό όχι μόνο ανέκαμψε με ιλιγγιώδη ρυθμό ανάπτυξης μέσα σε ένα μήνα αλλά παρουσίασε κι άλλο πρωτόγνωρο φαινόμενο που δεν είχα δει ποτέ στα πέντε αυτά χρόνια. Τα κλαδιά του φυτού έχουν γεμίσει ρίζες που στέκονται στον αέρα. Επειδή δεν θέλω να να πάει κάτι στραβά πάλι, θέλω να σας ρωτήσω όλη αυτή η κατάσταση του φυτού τι μπορεί να σημαίνει κι αν χρειάζεται να κάνω κάτι στο φυτό με το ριζικό σύστημα που αναπτύσσει στα κλαδιά. Σημειώνεται ότι τα κλαδιά από κατακόρυφα που ήταν πάντα, κατά την καταστροφή έγειραν κάτω όλα ενώ τώρα ανυψώνονται πάλι. Ζητάει κάτι το φυτό από μένα που δε γνωρίζω; Σας ευχαριστώ θερμά. (Δυστυχώς δεν βρήκα τη δυνατότητα να σας στείλω φωτογραφίες)

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 22 Δεκεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Ουρανία.
  Η κρασούλα μέσα στον εσωτερικό χώρο με τη λάμπα άρχισε να βρίσκεται σε παρόμοιες τροπικές συνθήκες και γιαυτό άρχισε να βγάζει εναέριες ρίζες. Πάντως, μπορείς να κόψεις κλαδάκια μήκους 10-15 εκατοστών με τις ρίζες και να τα φυτέψεις σε γλάστρα για να δημιουργήσεις καινούρια φυτά κρασούλα. Κι όσο για το αρχικό φυτό μπορείς να το έχεις σε ημισκιερό φωτεινό περιβάλλον, με λίγες ώρες απευθείας ηλιοφάνειας. Συμπληρωματικά μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα για παχύφυτα για να τονωθεί το φυτό της κρασούλας.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Ουρανία 24 Ιανουαρίου 2019

   Σας ευχαριστώ θερμά για την απάντηση. Κάτι ακόμη που συνειδητοποίησα είναι πως όντως χρειάζεται κακτόχωμα γιατί το κοινό φυτόχωμα έγινε τσιμέντο και είχε θέματα οξυγόνου μάλλον γιατί μόλις άνοιξα τρύπες στο χώμα να στραγγίζει το χώμα το φυτό άρχισε να γέρνει πάνω πάλι. Κακτόχωμα οπωσδήποτε όντως. Και πάλι σας ευχαριστώ για την απάντηση.

   Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντίνα 1 Σεπτεμβρίου 2018

Την κρασουλα μου την έχω στο μπαλκόνι σε φωτεινό μέρος και την βλέπει σχεδόν όλη μέρα ο ήλιος και έχω παρατήρηση την τελευταία εβδομάδα έχουν αρχίσει να ξεραίνονται αρκετά φύλα τις σε αυτήν την περίπτωση τι μπορώ να κάνω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 1 Σεπτεμβρίου 2018

  Καλημέρα Κωνσταντίνα.
  Θα σου πρότεινα να μεταφέρεις την κρασούλα σε ένα μέρος ημισκιερό, γιατί αν και παχύφυτο, η κρασούλα πιθανότατα δυσκολεύτηκε στις έντονες συνθήκες ηλιοφάνειας του καλοκαιριού. Πρόσθεσε και στο πότισμα, υγρό εκχύλισμα φυκιών, για να βοηθήσεις την τόνωση της κρασούλας σου. Τέλος, αν έχεις τη κρασούλα πολύ καιρό στην ίδια γλάστα και έχουν πυκνώσει πολύ οι ρίζες της, ίσως χρειαστεί μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα στις αρχές του φθινοπώρου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ζωή Ειρήνη 7 Αυγούστου 2018

Από ένα μεγάλο φυτό και πυκνόφυλλο δημιούργησα άλλες τρείς γλάστρες 20 εκ. περίπου διαμέτρου .Τις είχα μέσα στο σπίτι. Διαπίστωσα ότι τα φυλλα τους ήταν αρκετα μεγάλα και εβλεπα καθημερινά πεσμένα φύλλα .Αποφάσισα να τις βγάλω στο μπαλκόνι ΔΜ. Όπως είχα και την πρώτη για χρόνια χωρίς να την μετακινώ τον χειμώνα μόνο την κάλυπτα.Τα φυτά συνεχίζουν και ρίχνουν τα ωραία ζωντανά φύλλα τους, στο τέλος θα μείνει μόνο ο κορμός.Μπορείτε να με βοηθείσετε? Σας ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου (Κώστας Λιονουδάκης) 7 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Ζωή.
  Σχετικά με την κρασούλα και τα πεσμένα φύλλα της, αυτό ίσως οφείλεται σε κακό αερισμό στο εσωτερικό του σπιτιού ή σε θερμά ρεύματα αέρα από θερμαντικά σώματα ή από ψυχρά ρεύματα από κλιματιστικά. Πάντως, το γεγονός ότι συνεχίζουν να πέφτουν τα φύλλα της κρασούλας και σε εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να ελέγξεις μήπως δεν έχει καλή αποστράγγιση ή χρειάζεται να κάνεις μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Φιλία 19 Ιουλίου 2018

Πότε γίνεται η άνθηση της κρασουλας ; η δική μου είναι 2 ετών. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 20 Ιουλίου 2018

  Καλημέρα Φιλία. Η κρασούλα σου μπορεί να ανθοφορήσει, όταν είναι 2 ετών, αρκεί να την έχεις σε φωτεινή θέση και να μειώσεις λίγο το πότισμα της.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ειρήνη Βασιλατου 19 Ιουνίου 2018

Θα ήθελα να κλαδεψω λίγο την κρασουλα μου .Θα μπορούσα τον μηνα Ιούνιο Ιούλιο να αφαιρέσω τα χαμηλωτερα φύλλα ώστε να ψηλώσει και να αφήσω τα φύλλα της κορυφής που είναι πολλά?Αν θέλω να κόψω και βλαστό που είναι στραβός μπορώ η αυτό το κλάδεμα γίνεται μόνο την Άνοιξη?Αν τελικά μπορώ να αφαιρέσω φύλλα μπορώ να τα βάλω σε μια γλάστρα να ριζοβολησουν και πόσο υγρασία να έχει το χώμα?Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 21 Ιουνίου 2018

  Το κλάδεμα της κρασούλας καλό είναι να γίνεται την άνοιξη. Πάντως, η αφαίρεση φύλλων μπορεί να γίνει μέσα στον Ιούνιο. Για τη ριζοβολία τών φύλλων της κρασούλας,μπορείς να τα φυτέψεις και τώρα αλλά χρειάζεσαι δροσερό σκιερό περιβάλλον, τόσο στο χώμα όσο και στο χώρο. Πότιζε τα μοσχεύματα φύλλου της κρασούλας κάθε 2 μέρες και ψέκαζε και με ένα ψεκαστηράκι το φύλλωμα. Η προσθήκη ορμόνης ριζοβολίας στην τομή του φύλλου της κρασούλας αυξάνει το ποσοστό ριζοβολίας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Παναγιώτα 18 Δεκεμβρίου 2017

Πότε μπορώ να μεταφυτεψω την κρασουλα και οποιοδήποτε άλλο παχυφυτο ?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 22 Δεκεμβρίου 2017

  Παναγιώτα, η κρασούλα και τα παχύφυτα είναι ευαίσθητα στη μεταφύτευση κατά την περίοδο του χειμώνα. Θα τα μεταφυτέψετεις σε μεγαλύτερη γλάστρα στον κήπο στις αρχές της άνοιξης ή μέσα στο φθινόπωρο. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερες συμβουλές για μεταφύτευση φυτών στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.