εικόνα

4 μυστικά για την κρασούλα

4 μυστικά για την κρασούλα

4 μυστικά για την κρασούλα

H κρασούλα είναι χαρακτηριστικό είδος παχύφυτου και διαθέτει δεκάδες ποικιλίες, δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο. Το όνομα της προέρχεται από τη λατινική λέξη crassus, που σημαίνει «παχύς» και συνδέεται με τα σαρκώδη φύλλα της που έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν νερό. Η πιο χαρακτηριστική ποικιλία κρασούλας, όπως αυτή στη φωτογραφία μας, χαρακτηρίζεται από στρογγυλά δερματώδη συμπαγή φύλλα και λευκό ή ρόδινο άνθος στην κορυφή.

 

Τι συνθήκες θέλει η κρασούλα για να ευδοκιμήσει;
 
Η κρασούλα ευδοκιμεί σε μέρη φωτεινά και καλά αεριζόμενα, στα μπαλκόνια και στις αυλές μας, που δεν τα βλέπει απευθείας το ηλιακό φως. Δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην παγωνιά και πρέπει να μεταφερθεί σε πιο ζεστό σημείο όταν οι θερμοκρασίες πλησιάζουν το μηδέν. Στις νότιες περιοχές της Ελλάδας, η κρασούλα φυτεύεται σε κήπο, αρκεί να είναι προστατευμένη από τους βοριάδες. Σχετικά με τις εδαφικές συνθήκες, η μεταφύτευση της κρασούλας πρέπει να γίνει σε αμμώδες έδαφος που να στραγγίζει. Αν τη μεταφυτέψετε σε γλάστρα, προμηθευτείτε εξειδικευμένο φυτόχωμα για κάκτους και παχύφυτα.

 

Τι λίπανση και τι πότισμα χρειάζεται η κρασούλα;
 
Σχετικά με τη λίπανση, η κρασούλα δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό φυτό σε θρεπτικά συστατικά. Θα χρειαστεί να προσθέσουμε λίπασμα ειδικό για παχύφυτα και κάκτους κάθε 1-2 μήνες κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, που πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης της. Σχετικά με το πότισμα, η κρασούλα χρειάζεται οπωσδήποτε μια φορά τη βδομάδα τους ανοιξιάτικους μήνες και δυο φορές τη βδομάδα τους θερινούς μήνες. Αντίθετα, το πότισμα της κρασούλας πρέπει να είναι περιορισμένο το φθινόπωρο, κάθε 1-2 βδομάδες ανάλογα τον καιρό, και ακόμη λιγότερο το το χειμώνα.

 

Πώς πολλαπλασιάζεται η κρασούλα;
 
Ο τρόπος πολλαπλασιασμός της κρασούλας γίνεται εύκολα με μοσχεύματα με μία πολύ απλή και εύκολη διαδικασία. Κόβουμε φύλλα της βάσης της κρασούλας και τα αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για λίγες μέρες μέχρι να ξεραθεί η τομή. Στη συνέχεια, αφήνουμε τα μοσχεύματα φύλλων πάνω στην επιφάνεια του χώματος σε μια μικρή γλάστρα. Σταδιακά, το φύλλο της κρασούλας ακόμη και αν μαραίνεται, θα βγάλει ρίζες. Όταν σχηματιστούν οι ρίζες της κρασούλας, μπορούμε να κάνουμε την μεταφύτευση σε υγρό χώμα, σε σκιερή πάντα θέση.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την κρασούλα
 
Η κρασούλα αναφέρεται στο εξωτερικό και ως «φυτό του χρήματος» (money plant), καθώς τα φύλλα της θυμίζουν νομίσματα. Η φύτευση της κρασούλας στον κήπο ή στην αυλή θεωρείται πως φέρνει γούρι και καλοτυχία.

 

Δες περισσότερες συμβουλές για φροντίδα παχύφυτων, καθώς και φροντίδα κάκτων στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Παναγιώτα Δεκέμβριος 18, 2017

Πότε μπορώ να μεταφυτεψω την κρασουλα και οποιοδήποτε άλλο παχυφυτο ?

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Δεκέμβριος 22, 2017

    Παναγιώτα, η κρασούλα και τα παχύφυτα είναι ευαίσθητα στη μεταφύτευση κατά την περίοδο του χειμώνα. Θα τα μεταφυτέψετεις σε μεγαλύτερη γλάστρα στον κήπο στις αρχές της άνοιξης ή μέσα στο φθινόπωρο. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερες συμβουλές για μεταφύτευση φυτών στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.