εικόνα

Λαντάνα, πολύχρωμη και ανθεκτική

Λαντάνα, πολύχρωμη και ανθεκτική

Λαντάνα, πολύχρωμη και ανθεκτική

Η λαντάνα είναι ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με χαρακτηριστικά μικρά άνθη που εμφανίζονται από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Συνήθως είναι κόκκινα και πορτοκαλί, αν και υπάρχουν και σε άλλους χρωματισμούς, όπως λευκό, κίτρινο και ροζέ. Χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση, ακανόνιστο σχήμα, σχετικά γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 1-1,5 μέτρα. Οι μικροί μαύροι καρποί που σχηματίζονται θέλουν προσοχή καθώς είναι δηλητηριώδεις.

 

Τι εδαφοκλιματικές απαιτήσεις έχει η λαντάνα;
 
Η λαντάνα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τον τύπο του εδάφους που θα φυτευθεί και μπορεί να επιβιώνει ακόμη και σε φτωχά άγονα εδάφη. Επιπλέον, είναι κατάλληλη για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι προσαρμοστικό σε συνθήκες υψηλής αλατότητας. Αντέχει σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και ξηρασίας, ενώ είναι ευπαθές στις χαμηλές θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

 

Τι φροντίδα θέλει η λαντάνα;
 
Η λαντάνα έχει μικρές απαιτήσεις ως προς το πότισμα και τη λίπανση. Μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες θα χρειαστεί λίγο πιο συχνό πότισμα, ενώ για τη λίπανση θα απαιτηθεί μόνο μια φορά πλήρες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης. Πάντως, πρέπει να κλαδεύουμε ελαφρά τη λαντάνα, κάθε χρόνο, νωρίς την άνοιξη, για να περιορίζουμε την ακανόνιστη ανάπτυξη των βλαστών της και να δημιουργούμε ένα πιο συμπαγές σχήμα. Η λαντάνα πολλαπλασιάζεται με σπόρο και με μοσχεύματα.

 

Κι ένα μυστικό για τη λαντάνα

 

Η λαντάνα είναι πολύ δημοφιλές φυτό καθώς το συναντάμε συνεχώς στους δρόμους, σε πάρκα και παρτέρια, συνήθως για χαμηλούς φράκτες, καθώς επιλέγεται από τις υπηρεσίες πρασίνου των δήμων λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας και της μεγάλης περιόδου ανθοφορίας.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.