εικόνα

Λαντάνα, πολύχρωμoς κι ανθεκτικός θάμνος

Λαντάνα, πολύχρωμη και ανθεκτική

Λαντάνα, πολύχρωμoς κι ανθεκτικός θάμνος

Η λαντάνα είναι αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με χαρακτηριστικά μικρά άνθη που εμφανίζονται από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Τα άνθη της λαντάνας συνήθως είναι κόκκινα και πορτοκαλί, αν και πλέον συναντάμε και σε άλλους χρωματισμούς, όπως λευκό, κίτρινο και ροζέ. Η λαντάνα χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση, ακανόνιστο σχήμα και σχετικά γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 1-1,5 μέτρα. Λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας και της μεγάλης περιόδου ανθοφορίας, η λαντάνα επιλέγεται για φύτευση σε παρτέρια, σε δρόμους, σε πλατείες και πάρκα για χαμηλούς φράχτες.

 

Που μπορούμε να φυτέψουμε τη λαντάνα;

 

Η λαντάνα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τον τύπο του εδάφους που θα φυτευθεί και μπορεί να επιβιώνει ακόμη και σε φτωχά άγονα εδάφη. Είναι κατάλληλη για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ιδιαίτερα προσαρμοστική σε συνθήκες υψηλής αλατότητας. Επιπλέον, η λαντάνα είναι ανθεκτική σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και ξηρασίας, ενώ είναι ευπαθής σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

 

Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση θέλει η λαντάνα;

 

Η λαντάνα έχει μικρές απαιτήσεις ως προς το πότισμα και τη λίπανση. Μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες θα χρειαστεί να την ποτίσουμε πιο συχνά για να μας δώσει πλουσιότερη και δροσερή βλάστηση. Για τη λίπανση της λαντάνας, θα απαιτηθεί προσθήκη πλήρους λιπάσματος στις αρχές της άνοιξης, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η ανθοφορία της.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η λαντάνα;

 

Η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της λαντάνας είναι νωρίς την άνοιξη. Κλαδεύουμε ελαφρά τη λαντάνα, κάθε χρόνο, για να περιορίσουμε την ακανόνιστη ανάπτυξη των βλαστών της και να δημιουργούμε ένα πιο συμπαγές σχήμα. Ο πολλαπλασιασμός της λαντάνας γίνεται με σπόρο και με μοσχεύματα.

 

Κι ένα μυστικό για τη λαντάνα

 

Οι μικροί μαύροι καρποί της λαντάνας που σχηματίζονται μετά την ανθοφορία της είναι δηλητηριώδεις και χρειάζεται προσοχή για να μη φαγωθούν.

 

Δες πληροφορίες για την φροντίδα και άλλων ανθοφόρων καλλωπιστικών θάμνων, όπως τριανταφυλλιά, ιβίσκος, γαρδένια, ορτανσία και καμέλια.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Γιαννης 1 Νοεμβρίου 2019

Καλησπερα, θα ηθελα να φυτεψω σε καποιο κοματι στον κηπο λαντανα νανα. Ποιο ειναι το μεγιστο υψος και πλατος του φυτου σε πληρη αναπτυξη? Σε τι χρωματα βγαινει? Σε ιδια χρωματα με την κανονικη λαντανα?

Ευχαριστω

Απάντηση
σχολιαστής
Κατερίνα 1 Οκτωβρίου 2018

Έχω ένα αβουτυλο σε παρτέρι ένα χρόνο τώρα.Κατι έπαθε και φαίνεται σαν αποτίσει.Τα φύλλα του μαραίνονται ενώ έχει λουλούδια και μερικά κολλάνε.Τι να κάνω;

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.