Λαντάνα, πολύχρωμoς κι ανθεκτικός θάμνος

Λαντάνα, πολύχρωμη και ανθεκτική

Η λαντάνα είναι αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με χαρακτηριστικά μικρά άνθη που εμφανίζονται από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Τα άνθη της λαντάνας συνήθως είναι κόκκινα και πορτοκαλί, αν και πλέον συναντάμε και σε άλλους χρωματισμούς, όπως λευκό, κίτρινο και ροζέ.

Η λαντάνα χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση, ακανόνιστο σχήμα και σχετικά γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 1-1,5 μέτρα. Λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας και της μεγάλης περιόδου ανθοφορίας, η λαντάνα επιλέγεται για φύτευση σε παρτέρια, σε δρόμους, σε πλατείες και πάρκα για χαμηλούς φράχτες.

1. Που μπορούμε να φυτέψουμε τη λαντάνα;

Η λαντάνα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τον τύπο του εδάφους που θα φυτευθεί και μπορεί να επιβιώνει ακόμη και σε φτωχά άγονα εδάφη. Είναι κατάλληλη για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ιδιαίτερα προσαρμοστική σε συνθήκες υψηλής αλατότητας. Επιπλέον, η λαντάνα είναι ανθεκτική σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και ξηρασίας, ενώ είναι ευπαθής σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

Διαφήμιση

2. Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση θέλει η λαντάνα;

Η λαντάνα έχει μικρές απαιτήσεις ως προς το πότισμα και τη λίπανση. Μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες θα χρειαστεί να την ποτίσουμε πιο συχνά για να μας δώσει πλουσιότερη και δροσερή βλάστηση. Για τη λίπανση της λαντάνας, θα απαιτηθεί προσθήκη πλήρους λιπάσματος στις αρχές της άνοιξης, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η ανθοφορία της.

3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η λαντάνα;

Η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της λαντάνας είναι νωρίς την άνοιξη. Κλαδεύουμε ελαφρά τη λαντάνα, κάθε χρόνο, για να περιορίσουμε την ακανόνιστη ανάπτυξη των βλαστών της και να δημιουργούμε ένα πιο συμπαγές σχήμα. Ο πολλαπλασιασμός της λαντάνας γίνεται με σπόρο και με μοσχεύματα.

4. Κι ένα μυστικό για τη λαντάνα

Οι μικροί μαύροι καρποί της λαντάνας που σχηματίζονται μετά την ανθοφορία της είναι δηλητηριώδεις και χρειάζεται προσοχή για να μη φαγωθούν.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (18)