Η ευφόρμπια, γνωστότερη ως το «αγκάθι του Χριστού», είναι ένα πανέμορφο κακτοειδές παχύφυτο που φέρει πολλά αγκάθια και χαρακτηριστικά μικρά λουλούδια σε διάφορα χρώματα. Τα κόκκινα λουλούδια είναι τα πιο συνηθισμένα και υπάρχουν ακόμα ποικιλίες ευφόρμπιας με κίτρινα, λευκά, πράσινα, ροζ, πορτοκαλί αλλά και δίχρωμα άνθη. Η ευφόρμπια παρόλο που έχει καταγωγή από την Μαδαγασκάρη, εισήχθη στην Μέση Ανατολή από τους αρχαίους χρόνους και ο μύθος την συνδέει με το αγκάθινο στεφάνι του Χριστού.
Επιλέγουμε θέση ηλιόλουστη, φωτεινή και ζεστή για την ευφόρμπια, είτε τη μεταφυτέψουμε σε γλάστρα, είτε σε ένα βραχόκηπο. Η ευφόρμπια ευδοκιμεί και σε εσωτερικούς χώρους με καλό αερισμό, καθώς δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ξηρή ατμόσφαιρα. Αντίθετα, είναι αρκετά ευαίσθητη σε χαμηλές θερμοκρασίες και στους δυνατούς βοριάδες. Η ευφόρμπια θέλει αμμώδες έδαφος με καλή αποστράγγιση ή φυτόχωμα ειδικό για κάκτους και παχύφυτα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.
Η ευφόρμπια θέλει μέτριο πότισμα για να έχει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, ποτίζουμε περίπου μια φορά τη βδομάδα, ενώ το χειμώνα, το πότισμα της ευφόρμπιας γίνεται ακόμη αραιότερο. Η ευφόρμπια έχει αρκετά περιορισμένες ανάγκες σε λίπανση και αρκεί να προσθέτουμε ειδικό λίπασμα για κάκτους, μια φορά το μήνα, την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού για να ενισχύσουμε την ανθοφορία της ευφόρμπιας.
Κλαδεύουμε την ευφόρμπια νωρίς την άνοιξη, αφού τελειώσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Πραγματοποιούμε σχετικά ελαφρύ κλάδεμα της ευφόρμπιας, διατηρώντας το σχήμα της και αφαιρώντας ξερά και αδύναμα κλαδιά. Ο πολλαπλασιασμός της ευφόρμπιας γίνεται με σπόρους, με διαίρεση φυτών και μοσχεύματα που ριζώνουν πολύ εύκολα. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ευφόρμπιας με τη μέθοδο των μοσχαυμάτων, παίρνουμε τμήματα βλαστού μήκους 10-15 εκατοστά, μέσα στην άνοιξη, από βλαστούς που δεν έχουν λουλούδια και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου χρησιμοποιώντας και ορμόνη ριζοβολίας, βάση του μοσχεύματος, για να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία.
Φοράμε γάντια συνεχώς κατά τη φροντίδα της ευφόρμπιας και ειδικά κατά το κλάδεμα, καθώς ο βλαστός της περιέχει ένα δηλητηριώδη χυμό, που ερεθίζει το δέρμα όταν ερχόμαστε σε επαφή.
• Συμβουλές για την φροντίδα κάκτων
• Συμβουλές για την φροντίδα παχύφυτων
• Κρασούλα, 4 μυστικά φροντίδας
• Αλόη, 9 μυστικά καλλιέργειας
• Καλαγχόη, στον κήπο και σε γλάστρα
• Ορχιδέα, 6 μυστικά για τη φροντίδα της
• Τριανταφυλλιά, 10 μυστικά για τη φροντίδα της
• Γιούκα, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
• Σανσιβέρια, η γλώσσα της πεθεράς
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (6)
ΜΑΡΙΛΟΥ 22 Ιουνίου 2019
ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ
Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 25 Ιουνίου 2019
Αυτό πιθανότατε οφείλεται στην έλλειψη ποτίσματος και στην έλλειψη λίπασνης που χρειάζεται η ευφόρμπια για να συνεχίσει να έχε πλούσια ανθοφορία.
Μαρία 1 Απριλίου 2019
Αν κόψω ένα μέρος από ένα κλαδί στο αγκάθι λόγω του οτι φαίνεται ξερό από τη μέση κ πάνω ενώ το υπόλοιπο έδωσε νέα φύλλα κ βλαστούς θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα;;!!!
Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Απριλίου 2019
Καλησπέρα Μαρία. Πολύ καλά θα κάνεις να κλάδέψεις το ξερό κομμάτι από το αγκάθι του Χριστού και αυτό σίγουρα θα αναβλαστήσει.
Δεσποινα 6 Δεκεμβρίου 2017
Πήρα μέσα στο σπίτι το αγκάθι πριν 10 μέρες περίπου,και ρίχνει φύλλα αφού τα κιτρινίζει πρώτα.Δεν ποτίζω πολύ.τι μπορεί να φταίει;;ρίχνει φύλλα το χειμώνα;;
Τα Μυστικά του Κήπου 9 Δεκεμβρίου 2017
Δέσποινα, το αγκάθι του Χριστού είναι καλύτερα να τοποθετείται σε εξωτερικό περιβάλλον για να έχει καλύτερο αερισμό. Συνήθως μέσα στο χειμώνα χάνει λίγα φύλλα και κάποια κιτρινίζουν. Θα μπορούσες να τονώσεις το φυτό σου κάνοντας πότισμα με οικολογικό εκχύλισμα φυκιών που μπορείς να προμηθευτείς σε γεωπονικά καταστήματα.
Γράψε το δικό σου σχόλιο: