εικόνα

Ευφόρμπια, το αγκάθι του Χριστού

Ευφόρμπια, το αγκάθι του Χριστού

Ευφόρμπια, το αγκάθι του Χριστού

Η ευφόρμπια, γνωστότερη ως το «αγκάθι του Χριστού», είναι ένα πανέμορφο κακτοειδές παχύφυτο που φέρει πολλά αγκάθια και χαρακτηριστικά μικρά λουλούδια σε διάφορα χρώματα. Τα κόκκινα λουλούδια είναι τα πιο συνηθισμένα και υπάρχουν ακόμα ποικιλίες ευφόρμπιας με κίτρινα, λευκά, πράσινα, ροζ, πορτοκαλί αλλά και δίχρωμα άνθη. Η ευφόρμπια παρόλο που έχει καταγωγή από την Μαδαγασκάρη, εισήχθη στην Μέση Ανατολή από τους αρχαίους χρόνους και ο μύθος την συνδέει με το αγκάθινο στεφάνι του Χριστού.

 

Τι θέσεις επιλέγουμε για να φυτέψουμε την ευφόρμπια;

 

Επιλέγουμε θέση ηλιόλουστη, φωτεινή και ζεστή για την ευφόρμπια, είτε τη μεταφυτέψουμε σε γλάστρα, είτε σε ένα βραχόκηπο. Η ευφόρμπια ευδοκιμεί και σε εσωτερικούς χώρους με καλό αερισμό, καθώς δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ξηρή ατμόσφαιρα. Αντίθετα, είναι αρκετά ευαίσθητη σε χαμηλές θερμοκρασίες και στους δυνατούς βοριάδες. Η ευφόρμπια θέλει αμμώδες έδαφος με καλή αποστράγγιση ή φυτόχωμα ειδικό για κάκτους και παχύφυτα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η ευφόρμπια;

 

Η ευφόρμπια θέλει μέτριο πότισμα για να έχει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, ποτίζουμε περίπου μια φορά τη βδομάδα, ενώ το χειμώνα, το πότισμα της ευφόρμπιας γίνεται ακόμη αραιότερο. Η ευφόρμπια έχει αρκετά περιορισμένες ανάγκες σε λίπανση και αρκεί να προσθέτουμε ειδικό λίπασμα για κάκτους, μια φορά το μήνα, την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού για να ενισχύσουμε την ανθοφορία της ευφόρμπιας.

 

Τι κλάδεμα θέλει η ευφόρμπια και πώς πολλαπλασιάζεται;

 

Κλαδεύουμε την ευφόρμπια νωρίς την άνοιξη, αφού τελειώσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Πραγματοποιούμε σχετικά ελαφρύ κλάδεμα της ευφόρμπιας, διατηρώντας το σχήμα της και αφαιρώντας ξερά και αδύναμα κλαδιά. Ο πολλαπλασιασμός της ευφόρμπιας γίνεται με σπόρους, με διαίρεση φυτών και μοσχεύματα που ριζώνουν πολύ εύκολα. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ευφόρμπιας με τη μέθοδο των μοσχαυμάτων, παίρνουμε τμήματα βλαστού μήκους 10-15 εκατοστά, μέσα στην άνοιξη, από βλαστούς που δεν έχουν λουλούδια και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου χρησιμοποιώντας και ορμόνη ριζοβολίας, βάση του μοσχεύματος, για να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία.

  

Κι ένα μυστικό για την ευφόρμπια

 

Φοράμε γάντια συνεχώς κατά τη φροντίδα της ευφόρμπιας και ειδικά κατά το κλάδεμα, καθώς ο βλαστός της περιέχει ένα δηλητηριώδη χυμό, που ερεθίζει το δέρμα όταν ερχόμαστε σε επαφή.

 

Περισσότερα άρθρα για κάκτους και παχύφυτα

 
Συμβουλές για την φροντίδα κάκτων
Συμβουλές για την φροντίδα παχύφυτων
Κρασούλα, 4 μυστικά φροντίδας
Αλόη, 9 μυστικά καλλιέργειας
Καλαγχόη, στον κήπο και σε γλάστρα
Ορχιδέα, 6 μυστικά για τη φροντίδα της
Τριανταφυλλιά, 10 μυστικά για τη φροντίδα της
Γιούκα, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Σανσιβέρια, η γλώσσα της πεθεράς
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (8)

σχολιαστής
Όλγα Βάρελη ή 20 Μαΐου 2020

Πρόσφατα μεταφυτευσα δυο αγκαθια του Χριστού στον κηπο σε ιδανικές,ηλιόλουστες συνθήκες και σχετικά αμμώδες χώμα.Εχουν όμως και τα δυο λιγοστό φύλλωμα με πολλα ομως κόκκινα λουλούδια,τα οποια όμως τις τελευταίες μέρες κολλάνε ,τι ειναι αυτό;Πώς μπορώ να τα βοηθήσω;

Απάντηση
σχολιαστής
ΜΑΡΙΛΟΥ 22 Ιουνίου 2019

ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ

Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία 1 Απριλίου 2019

Αν κόψω ένα μέρος από ένα κλαδί στο αγκάθι λόγω του οτι φαίνεται ξερό από τη μέση κ πάνω ενώ το υπόλοιπο έδωσε νέα φύλλα κ βλαστούς θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα;;!!!

Απάντηση
σχολιαστής
Δεσποινα 6 Δεκεμβρίου 2017

Πήρα μέσα στο σπίτι το αγκάθι πριν 10 μέρες περίπου,και ρίχνει φύλλα αφού τα κιτρινίζει πρώτα.Δεν ποτίζω πολύ.τι μπορεί να φταίει;;ρίχνει φύλλα το χειμώνα;;

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 9 Δεκεμβρίου 2017

    Δέσποινα, το αγκάθι του Χριστού είναι καλύτερα να τοποθετείται σε εξωτερικό περιβάλλον για να έχει καλύτερο αερισμό. Συνήθως μέσα στο χειμώνα χάνει λίγα φύλλα και κάποια κιτρινίζουν. Θα μπορούσες να τονώσεις το φυτό σου κάνοντας πότισμα με οικολογικό εκχύλισμα φυκιών που μπορείς να προμηθευτείς σε γεωπονικά καταστήματα.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.