εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για το κίτρινο γιασεμί του χειμώνα

Συμβουλές φροντίδας για το κίτρινο γιασεμί του χειμώνα

Συμβουλές φροντίδας για το κίτρινο γιασεμί του χειμώνα

Εκτός από το γνωστό γιασεμί που ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι, υπάρχει και το χειμωνιάτικο γιασεμί με τα υπέροχα κίτρινα λουλούδια! Δεν αναρριχάται τόσο όπως τα περισσότερα είδη γιασεμιού, γι’ αυτό το λέγεται και ημιαναρριχόμενο, έχει πιο κρεμοκλαδή ανάπτυξη. Με καταγωγή από την Κίνα, το κίτρινο γιασεμί αναπτύσσεται περισσότερο πλευρικά και φτάνει τα 3 μέτρα σε πλάτος και τα δύο μέτρα σε ύψος. Ανθίζει από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο στις ζεστές περιοχές της χώρας και πιο όψιμα στις βόρειες. Η ανθοφορία του χειμωνιάτικου γιασεμιού ξεκινάει πριν αναπτυχθεί το ανοιξιάτικο φύλλωμα και γι’ αυτό άλλωστε ονομάζεται και γυμνανθές. Τα λουλούδια του, αν και δεν είναι αρωματικά, παραμένουν στο φυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το κίτρινο γιασεμί αποτελεί εξαιρετική επιλογή για φράκτες, τοίχους και χαμηλά κιγκλιδώματα, κατά την περίοδο του χειμώνα όπου οι επιλογές σε λουλούδια είναι αρκετά περιορισμένες.
 

Τι συνθήκες θέλει το κίτρινο γιασεμί για να ευδοκιμήσει;

 

Το κίτρινο γιασεμί είναι αρκετά πιο ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες, σε παγετό και βοριάδες από άλλα είδη γιασεμιού, όπως το χιώτικο γιασεμί, το μπλε γιασεμί και το αραβικό γιασεμί (φούλι). Αναπτύσσεται καλύτερα και ανθοφορεί σε ηλιοφανή ή ημισκιερά σημεία και μπορεί να φυτευτεί σε όλα τα εδάφη αν και ευδοκιμεί καλύτερα σε γόνιμα εδάφη με καλή σποστράγγιση. Για να φυτέψουμε το κίτρινο γιασεμί σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης και μεγάλη γλάστρα για να κρεμαστούν τα κλαδιά του εξωτερικά.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει το κίτρινο γιασεμί;

 

To κίτρινο γιασεί δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και χρειάζεται πότισμα μια φορά την εβδομάδα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Το καλοκαίρι όμως θα χρειαστεί τακτικότερα ποτίσματα, 2 φορές τη βδομάδα. Για τη λίπανση του κίτρινου γιασεμιού που είναι φυτεμένο σε χώμα, αρκεί να προσθέτουμε κοκκώδες πλήρες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου. Όταν είναι φυτεμένο σε γλάστρα, χρειάζεται να προσθέσουμε υγρό ή υδατοδιαλυτό πλήρες λίπασμα μία φορά το μήνα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, εκτός από τον μήνα Αύγουστο.

 

Πώς γίνεται το κλάδεμα του κίτρινου γιασεμιού και πώς ο πολλαπλασιασμός του;

 

Κατάλληλη εποχή για να κλαδευτεί το κίτρινο γιασεμί είναι στα τέλη της άνοιξης αφού έχει ολοκληρωθεί η αναθοφορία του. Κάνουμε σχετικά ελαφρύ κλάδεμα για να διατηρήσουμε το κρεμοκλαδές σχήμα του, κόβοντας μικρό μέρος των κλαδιών του. Στο τέλος του καλοκαιριού κάνουμε ένα συμπληρωματικό κλάδεμα αφαιρώντας ξερά και αδύναμα κλαδιά από το εσωτερικό του φυλλώματος για να έχει το φυτό μας καλύτερο αερισμό. Αν επιλέξουμε να κλαδέψουμε αυστηρά το κίτρινο γιασεμί, τότε θα αποκτήσει συμπαγές σχήμα αλλά θα χάσει την ιδιαίτερη κρεμοκλαδή εμφάνιση των βλαστών του. Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται πολύ εύκολα με ημιξυλώδη μοσχεύματα που λαμβάνονται τον Αύγουστο ή ξυλώδη μοσχεύματα που λαμβάνονται Οκτώβριο-Νοέμβριο, ενώ μπορεί επίσης να πολλαπλασιαστεί εύκολα με καταβολάδες και με παραφυάδες.

 

Κι ένα μυστικό για το κίτρινο γιασεμί

 

Το χειμωνιάτικο γιασεμί αποτελεί εξαιρετική επιλογή για τον κήπο μας για έναν ακόμα λόγο. Εκτός από τη μελίγκρα, το κίτρινο γιασεμί δεν προσβάλλεται ιδιαίτερα από άλλα έντομα και μυκητολογικές ασθένειες κι έτσι δεν χρειάζεται επιπλέον φροντίδα και προστασία.

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για τη φροντίδα του γιασεμιού, καθώς και συμβουλές για περισσότερα αναρριχόμενα φυτά όπως το πλουμπάγκο (μπλε γιασεμί), το φούλι, η πλουμέρια, η βουκαμβίλια, η διπλαδένια, το αγιόκλημα, η αμπέλοψη και το ρυγχόσπερμο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Βασιλικη Χ. 7 Δεκεμβρίου 2018

πωλείται σε σπόρους;

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.