8 μυστικά για την καλλιέργεια της αλόης (+video)

9 μυστικά για καλλιέργεια αλόης

Η αλόη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παχύφυτα που πολύ συχνά συναντάμε σε κήπους και σε σπίτια.

Το πολύτιμο παχύρευστο υγρό από τα φύλλα της αλόη βέρα περιέχεται ως βασικό συστατικό σε πολλά σκευάσματα, καθώς έχει δεκάδες φαρμακευτικές χρήσεις που είναι γνωστές από την αρχαιότητα.

Μπορούμε να φυτέψουμε αλόη σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, εκτός από την παγωμένη περίοδο του χειμώνα.

Η καλύτερη εποχή για φύτευση της αλόης είναι μέσα στην άνοιξη, κατά την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου.

1. Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη αλόης;

Υπάρχουν εκατοντάδες είδη και ποικιλίες αλόης. Γνωστά είδη αλόης με κυρίως καλλωπιστική χρήση είναι η αφρικανική αλόη, η δενδρώδης αλόη, η κηλιδωτή αλόη, η ποικιλόχρωμη αλόη και η διχοτόμος αλόη.

Φυσικά, το πιο δημοφιλές είδος αλόης είναι η αλόη βέρα (Aloe vera) που όλοι γνωρίζουμε για τις θεραπευτικές της ιδιότητες.

Πολλές ποικιλίες της αλόη βέρα έχουν μικρά αγκάθια στις άκρες του φύλλου, λευκά στίγματα πάνω στα φύλλα και κατά τον 4ο χρόνο καλλιέργειας αναπτύσσουν ένα χαρακτηριστικό πορτοκαλί ανθοφόρο βλαστό.

Διαφήμιση

2. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η αλόη;

Επιλέγουμε ηλιοφανές ή ημισκιερό σημείο αποφεύγοντας οπωσδήποτε τον δυνατό μεσημεριανό ήλιο, καθώς τα φύλλα της αλόης καφετίζουν όταν δέχονται έντονη ηλιοφάνεια για μεγάλο διάστημα.

Η αλόη ως τροπικό φυτό δεν αντέχει σε έντονη παγωνιά και δυνατους βοριάδες που μπορούν να καταστρέψουν το φύλλωμα της.

Χρειάζεται αφράτο χώμα που στεγνώνει γρήγορα και δεν συγκρατεί υγρασία. Κατά τη φύτευση, καλό είναι να ενσωματώνουμε στο χώμα πριν τη φύτευση κοπριά και κομπόστ για να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό της σύστημα.

Ακόμα και η προσθήκη οργανικής ουσίας με τη μορφή στάχτης θα βοηθήσει ώστε το χώμα να είναι πιο αφράτο.

3. Τι προσέχουμε κατά τη φύτευση της αλόης σε γλάστρα;

Η αλόη έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα και καθώς μεγαλώνει αναπτύσσει πλευρικά παραφυάδες που ουσιαστικά είναι νέα φυτά. Για το λόγο αυτό, μία πλατιά γλάστρα με διαμέτρο 30 εκατοστά για να έχει χώρο να αναπτυχθεί και ύψος 20-30 εκατοστών είναι κατάλληλη για τη φύτευση της αλόης μας.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γλάστρες πήλινες ή πλαστικές, αρκεί να διαθέτουν τρύπα στη βάση για να απομακρύνεται το νερό. Η προσθήκη μίας λεπτής στρώσης χαλικιού στη βάση της γλάστρας βοηθάει στην απομάκρυνση του νερού.

Επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για παχύφυτα με υψηλή περιεκτικότητα σε άμμο και κομπόστ για να στραγγίζει καλά το νερό. Αν χρησιμοποιήσουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή αφράτο χώμα του κήπου, καλό είναι να του προσθεσουμε 20% άμμο.

Φροντίδα αλόης σε γλάστρα
Φροντίδα αλόης σε γλάστρα

4. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα η αλόη;

Πραγματοποιούμε αραιά ποτίσματα στην αλόη και μόνο αφού διαπιστώσουμε ότι έχει στεγνώσει το χώμα της. Η υπερβολική υγρασία αρχικά κάνει τα φύλλα της αλόης να διπλώνουν, ενώ μπορεί να προκαλέσει και σάπισμα της ρίζας.

Τα φυτά της αλόης αν και είναι ανθεκτικά και επιβιώνουν σε μεγάλη ξηρασία, αν δεν ποτίζονται θα παρουσιάσουν σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη τους. Το ιδανικό είναι να δίνουμε νερό με μικρά και τακτικά ποτίσματα για την αλόη μας, ειδικά αν είναι φυτεμένη σε γλάστρα.

Μια φορά τη βδομάδα είναι μια καλή συχνότητα, ενώ το καλοκαίρι θα χρειαστούν συχνότερο πότισμα 2 φορές την εβδομάδα.

Προτιμούμε να ποτίζουμε την αλόη με σύστημα άρδευσης με σταγόνες για να μην βρέχουμε το φύλλωμα της και να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών στο φύλλωμα.

5. Τι ανάγκες σε λίπανση έχει η αλόη;

H αλόη έχει μικρές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία. Προσθέτουμε μικρές ποσότητες πλήρους βιολογικού λιπάσματος, μία κουταλιά της σούπας, μια φορά το μήνα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.

Συμπληρωματικά, μέσα στην άνοιξη και το φθινόπωρο, προσθέτουμε διάλυμα χηλικού σιδήρου που βοηθά στο πρασίνισμα του φυλλώματος.

Να σημειώσουμε ότι η υπερβολική αζωτούχα λίπανση με αμμωνιακά λιπάσματα μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στις άκρες του φύλλου της αλόης και προβλήματα στην ανάπτυξη του φυτού.

6. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της αλόης;

Η αλόη μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο αλλά αυτό γίνεται μετά τον τέταρτο χρόνο που τα φυτά βγάζουν άνθος. Κυρίως ο πολλαπλασιασμός της αλόης γίνεται πολύ εύκολα με παραφυάδες που αναπτύσσονται πλευρικά των μεγάλων φυτών αλόης.

Συγκεκριμένα, βγάζουμε τις παραφυάδες της αλόης με τα χέρια ή με ένα φτυαράκι όταν φτάσουν σε μήκος 10-15 εκατοστών και έχουν αναπτύξει 3-4 φύλλα. Σε αυτό το στάδιο έχουν διαθέτουν ριζικό σύστημα οπότε έχουμε αυξημένες πιθανότητες να επιβιώσουν κατά τη μεταφύτευση τους.

Μετά τη μεταφύτευση στο γλάστράκι, μπορούμε να ποτίσουμε τα νέα φυτά με εκχύλισμα φυκιών για καλύτερη ριζοβολία.

Πολλαπλασιασμός αλόης
Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά αλόης

7. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την καλλιέργεια της αλόης;

Μία σημαντική μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει την αλόη είναι η μελανή κηλιδωση, που δημιουργεί μαύρες κηλίδες στο φύλλωμα. Για την αντιμετώπιση της, ψεκάζουμε με διάλυμα υγρού (γλυκονικού) χαλκού τα φύλλα της αλόης. Ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται σούρουπο, σε θερμοκρασίες κάτω των 28°C για να μην κάνουμε εγκαύματα στο φύλλωμα.

Αν και γενικότερα η αλόη είναι ανθεκτική στην προσβολή από έντομα, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί ψευδόκοκκος και μελίγκρα. Για την οικολογική αντιμετώπιση των εντόμων ψεκάζουμε με θερινό πολτό ή σπάπωνες αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Ένας σημαντικός εχθρός για τα φύλλα της αλόης είναι τα σαλιγκάρια. Η τοποθέτηση στάχτης γύρω από τα φυτά είναι μια αποτελεσματική οικολογική μέθοδος αντιμετώπισης των σαλιγκαριών.

8. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της αλόης

Mπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ώριμα φύλλα της αλόης (Aloe vera), όταν βρίσκονται σε ηλικία τριών ετών, καθώς τότε το φυτό αποκτά τις επιθυμητές θεραπευτικές ιδιότητες. Από το εσωτερικό του φύλλου της αλόης, χρησιμοποιώντας κοφτερό μαχαίρι, βγάζουμε το διάφανο παχύρευστο ζελέ που έχει εξαιρετική θεραπευτική δράση για εγκαύματα και για επούλωση τραυμάτων.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (14)

 1. ΕΥΑ ΣΕΛΛΟΥΝΤΟΥ
  18/04/2023

  Έχω μια μεγάλη γλάστρα που είχα βάλει αλόη. Πολλαπλασιάστηκε, γέμισε αλόες καμιά 10ριά γύρω γύρω. Άνθισαν όλες. Τώρα όμως έχουν γίνει καφεμώβ κι όπως διάβασα φταίει το πότισμα. Είχα λείψει 2χρόνια κι είχα αυτόματο πότισμα που σταμάτησε να ποτίζει – χάλασε. Επέζησαν μόνο τα παχύφυτα. Άρχισα να τις ποτίζω 2 φορές την εβδομάδα λίγο νερό παρ’ όλο που είχε με΄σα 10 τουλάχιστον φυτά. Όπως φαίνεται ήταν κι αυτό πολύ. Το ερώτημα είναι μπορούν να γίνουν καλά τα φυτά και με ποιον τρόπο; Θα επανέλθουν τα φύλα στο φυσιολογικό ή θα ξεραθούν; Τι να κάνω; Μεταφύτευσα 3 φυτά (αν και ήταν καφέ μωβ) και 2 “μωρά” φυτά ( έχει πολλά), δεν έχω τόσες γλάστρες κι ούτε θέλω να γεμίσω το τόπο με αλόες αλλά όμως θα ήθελα όσες έχω να είναι υγιείς. Πρώτον- φαντάζομαι πρέπει να αραιώσει η γλάστρα να μην έχει τόσες πολλές ώστε να γίνει μεγάλο φυτό. Δεύτερον πρέπει να επανέλθει το χρώμα υγείας. Πείτε μου παρακαλώ τι να κάνω.

 2. Erietta
  16/07/2020

  Καλημέρα σας
  Με ενδιαφέρον διαβάζω τα άρθρα σας και βλέπω τα βίντεο. Είναι πολύ κατατοπιστικά! Έχω ένα μικρό (πέντε μήνες) γλαστράκι αλόης σε φωτεινό, ζεστό μέρος με απευθείας ήλιο μέχρι το μεσημέρι. Έχει βγάλει στα φύλλα κολλώδη ουσία, λευκή, που προεξέχει σε ίνες και ανεμίζει, δεν είναι δηλαδή συμπαγής. Τι είναι; Πώς το αντιμετωπίζω; Σας ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Εριέτα. Πιθανότατα, α αλόη έχει προσβληθεί από βακτηριακή ασθένεια που ευνοείται από την υπερβολική υγρασίά. Κάνε ένα πότισμα στη ρίζα με διάλυμα χαλκού για να το αντιμετωπίσεις.

 3. Μιχάλης
  15/05/2020

  Καλησπέρα Κώστα, αν μπορείς να μου πεις για το ποια είναι η φαρμακευτικη αλοη γιατί υπάρχει ενα μπέρδεμα στον περισσότερο κόσμο. Εχω μία αλόη που είχε βγάλει κόκκινο λουλούδι. Είναι αλήθεια ότι η γνήσια αλοη είναι αυτή με το κίτρινο και μόνο λουλούδι? Σε ευχαριστώ!

 4. Δημήτρης
  01/12/2019

  Θέλω να ρωτήσω έχω βάλει χώμα με άμμο με περλίτη και ελαφρόπετρα που είναι για θάμνους αρωματικά εσωτερικής και εξωτερικής και περιέχει χώμα γενικής χρήσης με χαλίκι στην μπάλα του.Τα έβαλα μέσα στο δωμάτιο εκτός και εάν είναι κακό για την υγεία 3 φυτά.Θα πρέπει για να είναι έξω να βάλω χαλίκι στο πάτο και χώμα για παχύφυτα με περλίτη;Τα φυτά αποροφούν την υγρασία στο χώρο;Τέλος μπορεί να φυτευτεί όπως είναι στον κήπο;

  • Καλησπέρα Δημήτρη. Δεν είναι κακό να βάλεις σε εσωτερικό χώρο τα φυτά αλόηςΜπορείς να τα φυτέψεις σε εξωτερικό χώρο σε χώμα αρκεί να στραγγίζει καλά το έδαφος. Η προσθήκη χαλικιού στη βάση καθώς και περλίτη σίγουρα θα βοηθήσει αρκετά.

   • Δημήτρης
    04/12/2019

    Τελικα έβαλα την αλόες μέσα όπως είναι με το χωμα άλοι λένε να μην βάζουν χαλίκι γιατί συγκρατεί νερό στο πάτο της γλάστρας υπάρχει χώμα για κάκτους ελληνικής αιτεριας που περιέχει τύρφη άμμο και περλίτη θα δοκιμάσω και άλλα είδη αγαύη αλόες..για εσωτερικό χώρο οπότε θα περιμένω να δω εάν τα φύλλα θα ισιώνουν φαινετε βρεγμένο το χώμα έχει υγρασία μένω σε παραθαλάσσιο μέρος.Υπάρχει εξήγηση εάν τελικά ο συνδυασμός μέσα στο χώμα χαλίκι ελαφροπετρας και περλίτη βαραίνουν το χώμα και γι αυτό συγκρατει νερό;Εφόσον η αιτία είναι η υγρασία και όχι έλλειψης πυριτίου σιδήρου.

    • Καλο είναι να κάνεις δοκιμές για να βρεις το κατάλληλο υπόστρωμα. Ίσως να δημιουργεί πρόβλημα και το παραθαλάσσιο μέρος, αν είσαι πολύ κοντά στη θάλασσα.

 5. Δημήτρης
  29/11/2019

  Θέλω να ρωτήσω γιατί έχω μπερδευτεί έχω δει τα βίντεο σας τα άρθρα σχετικά με την αλόη και για άλλα. Φύτευσα την μεγάλη που έχω στον κήπο την έβγαλα από το χώμα ξέπλυνα τις ρίζες δεν είναι σαπιες αλλά είχε πολλές ρίζες κομάτια στο χώμα εσκαψα έναν λάκκο έβαλα το χώμα που ήταν γενικής χρήσης με λίγο χαλίκι και το φυτέψα χωρίς να βάλω κοπριά και κομπόστ έχει μαύρα στίγματα έβαλα απλά από πάνω ξερά φύλλα και φλούδες μπανάνας έχουν μαυρίσει και λίπασμα φόσφορο φυτέψα και δύο παραφυάδες το ένα έχει πιο πολύ χώμα με άμμο περλίτη και ελαφρόπετρα και το άλλο έχει μια μικρή στροση από το ίδιο χώμα και έβαλα από πάνω χώμα που είχε μια χαβόρθια αλλά αυτό το χώμα δεν στραγγίζει γρήγορα είναι σε υπόστεγο έχω ελαφρόπετρα και χαλίκι το πρόβλημα είναι ότι έχουν κίτρινες άκρες μαύρες έτσι βγήκαν από το μεγάλο φυτό ενώ το άλλο που το είχα με γενικής χρήσης και χαλίκι και το μεταφύτευσα σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι πράσινο και στο κέτρο έβαλα κέιλ βιολογικό σκόνη εάν βοήθησε αυτό ψεκαζω με βιολογικό σπρέι.Αλλοι βάζουν απλό χώμα χωρίς άμμο…και δεν έχουν πρόβλημα.

  • Καλησπέρα Δημήτρη. Γενικά η αλόη χρειάζεται υπόστρωμα που να στραγγίζει το νερό. Η χρήση χαλικιού σίγουρα θα βοηθήσει ενώ είναι σημαντικό μην ποτίζουμε υπερβολικά. Επίσης, χρειάζεται να την έχουμε σε μέρος που είναι ημισκιερό. Η προσθήκη βιολογικής λιπανσης σε τακτικά διαστήματα και σίδηρου θα βοηθήσει επίσης την τόνωση της αλόης.

 6. Tasos
  29/10/2019

  Καλησπερα και συγχαρητηρια για την σελιδα ειναι πολυ ενημερωτικη και ενδιαφερουσα
  Εχω φυτευσει 3 ριζες αλοη σε ζαρτινιερα στο μπαλκονι σε θεση με μετριο φωτισμο εδω και 2 μηνες περιπου.
  Το φυτο ξεκινησε καλα με φυσιολογικο χρωμα και αφη πλεον ομως τα ακρα του φυτου εχουν γινει καφε και το υπολοιπο κομματι του φυτου εχει ξεκινησει και αυτο να γινεται καφε…
  Το ποτιζω οχι πολυ συχνα…οταν με την αφη μου νιωσω οτι το χωμα εχει στεγνωσει σε βαθος 1 δαχτυλου
  Περιμενω την απαντηση σας !

  • Καλησπέρα Τάσο. Πιθανότατα είναι απο το υπερβολικό πότισμα. Αυτή την εποχή πότιζε 2 φορές τη βδομάδα και φρόντισε η αλόη να είναι σε πιο φωτεινή θέση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *