εικόνα

9 μυστικά για καλλιέργεια αλόης (+video)

9 μυστικά για καλλιέργεια αλόης

9 μυστικά για καλλιέργεια αλόης (+video)

Η αλόη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παχύφυτα που πολύ συχνά συναντάμε σε κήπους και σε σπίτια. Το πολύτιμο παχύρευστο υγρό από τα φύλλα της αλόη βέρα περιέχεται ως βασικό συστατικό σε πολλά σκευάσματα, καθώς έχει δεκάδες φαρμακευτικές χρήσεις που είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Μπορούμε να φυτέψουμε αλόη σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, εκτός από την παγωμένη περίοδο του χειμώνα. Η καλύτερη εποχή για φύτευση της αλόης είναι μέσα στην άνοιξη, κατά την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου.

 


 

Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη αλόης;

 

Υπάρχουν εκατοντάδες είδη και ποικιλίες αλόης. Γνωστά είδη αλόης με κυρίως καλλωπιστική χρήση είναι η αφρικανική αλόη, η δενδρώδης αλόη, η κηλιδωτή αλόη, η ποικιλόχρωμη αλόη και η διχοτόμος αλόη. Φυσικά, το πιο δημοφιλές είδος αλόης είναι η αλόη βέρα (Aloe vera) που όλοι γνωρίζουμε για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Πολλές ποικιλίες της αλόη βέρα έχουν μικρά αγκάθια στις άκρες του φύλλου, λευκά στίγματα πάνω στα φύλλα και κατά τον 4ο χρόνο καλλιέργειας αναπτύσσουν ένα χαρακτηριστικό πορτοκαλί ανθοφόρο βλαστό.

 

Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η αλόη;

 

Επιλέγουμε ηλιοφανές ή ημισκιερό σημείο αποφεύγοντας οπωσδήποτε τον δυνατό μεσημεριανό ήλιο, καθώς τα φύλλα της αλόης καφετίζουν όταν δέχονται έντονη ηλιοφάνεια για μεγάλο διάστημα. Η αλόη ως τροπικό φυτό δεν αντέχει σε έντονη παγωνιά και δυνατους βοριάδες που μπορούν να καταστρέψουν το φύλλωμα της. Χρειάζεται αφράτο χώμα που στεγνώνει γρήγορα και δεν συγκρατεί υγρασία. Κατά τη φύτευση, καλό είναι να ενσωματώνουμε στο χώμα πριν τη φύτευση κοπριά και κομπόστ για να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό της σύστημα. Ακόμα και η προσθήκη οργανικής ουσίας με τη μορφή στάχτης θα βοηθήσει ώστε το χώμα να είναι πιο αφράτο.

 


Τι προσέχουμε κατά τη φύτευση της αλόης σε γλάστρα;

 

Η αλόη έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα και καθώς μεγαλώνει αναπτύσσει πλευρικά παραφυάδες που ουσιαστικά είναι νέα φυτά. Για το λόγο αυτό, μία πλατιά γλάστρα με διαμέτρο 30 εκατοστά για να έχει χώρο να αναπτυχθεί και ύψος 20-30 εκατοστών είναι κατάλληλη για τη φύτευση της αλόης μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γλάστρες πήλινες ή πλαστικές, αρκεί να διαθέτουν τρύπα στη βάση για να απομακρύνεται το νερό. Η προσθήκη μίας λεπτής στρώσης χαλικιού στη βάση της γλάστρας βοηθάει στην απομάκρυνση του νερού. Επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για παχύφυτα με υψηλή περιεκτικότητα σε άμμο και κομπόστ για να στραγγίζει καλά το νερό. Αν χρησιμοποιήσουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή αφράτο χώμα του κήπου, καλό είναι να του προσθεσουμε 20% άμμο.

 

Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα η αλόη;

 

Πραγματοποιούμε αραιά ποτίσματα στην αλόη και μόνο αφού διαπιστώσουμε ότι έχει στεγνώσει το χώμα της. Η υπερβολική υγρασία αρχικά κάνει τα φύλλα της αλόης να διπλώνουν, ενώ μπορεί να προκαλέσει και σάπισμα της ρίζας. Τα φυτά της αλόης αν και είναι ανθεκτικά και επιβιώνουν σε μεγάλη ξηρασία, αν δεν ποτίζονται θα παρουσιάσουν σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη τους. Το ιδανικό είναι να δίνουμε νερό με μικρά και τακτικά ποτίσματα για την αλόη μας, ειδικά αν είναι φυτεμένη σε γλάστρα. Μια φορά τη βδομάδα είναι μια καλή συχνότητα, ενώ το καλοκαίρι θα χρειαστούν συχνότερο πότισμα 2 φορές την εβδομάδα. Προτιμούμε να ποτίζουμε την αλόη με σύστημα άρδευσης με σταγόνες για να μην βρέχουμε το φύλλωμα της και να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών στο φύλλωμα.

 

Τι ανάγκες σε λίπανση έχει η αλόη;

 

H αλόη έχει μικρές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία. Προσθέτουμε μικρές ποσότητες πλήρους βιολογικού λιπάσματος, μία κουταλιά της σούπας, μια φορά το μήνα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Συμπληρωματικά, μέσα στην άνοιξη και το φθινόπωρο, προσθέτουμε διάλυμα χηλικού σιδήρου που βοηθά στο πρασίνισμα του φυλλώματος. Να σημειώσουμε ότι η υπερβολική αζωτούχα λίπανση με αμμωνιακά λιπάσματα μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στις άκρες του φύλλου της αλόης και προβλήματα στην ανάπτυξη του φυτού.

 


Πως δημιουργούμε καινούρια φυτά αλόης
Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά αλόης


 

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της αλόη;

 

Η αλόη μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο αλλά αυτό γίνεται μετά τον τέταρτο χρόνο που τα φυτά βγάζουν άνθος. Κυρίως ο πολλαπλασιασμός της αλόης γίνεται πολύ εύκολα με παραφυάδες που αναπτύσσονται πλευρικά των μεγάλων φυτών αλόης. Συγκεκριμένα, βγάζουμε τις παραφυάδες της αλόης με τα χέρια ή με ένα φτυαράκι όταν φτάσουν σε μήκος 10-15 εκατοστών και έχουν αναπτύξει 3-4 φύλλα. Σε αυτό το στάδιο έχουν διαθέτουν ριζικό σύστημα οπότε έχουμε αυξημένες πιθανότητες να επιβιώσουν κατά τη μεταφύτευση τους. Μετά τη μεταφύτευση στο γλάστράκι, μπορούμε να ποτίσουμε τα νέα φυτά με εκχύλισμα φυκιών για καλύτερη ριζοβολία.

 

Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την αλόης;

 

Μία σημαντική μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει την αλόη είναι η μελανή κηλιδωση, που δημιουργεί μαύρες κηλίδες στο φύλλωμα. Για την αντιμετώπιση της, ψεκάζουμε με διάλυμα υγρού (γλυκονικού) χαλκού τα φύλλα της αλόης. Ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται σούρουπο, σε θερμοκρασίες κάτω των 28°C για να μην κάνουμε εγκαύματα στο φύλλωμα. Αν και γενικότερα η αλόη είναι ανθεκτική στην προσβολή από έντομα, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί ψευδόκοκκος και μελίγκρα. Για την οικολογική αντιμετώπιση των εντόμων ψεκάζουμε με θερινό πολτό ή σπάπωνες αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Ένας σημαντικός εχθρός για τα φύλλα της αλόης είναι τα σαλιγκάρια. Η τοποθέτηση στάχτης γύρω από τα φυτά είναι μια αποτελεσματική οικολογική μέθοδος αντιμετώπισης των σαλιγκαριών.

 


Φροντίδα αλόης σε γλάστρα
Συμβουλές για τη φροντίδα της αλόης σε γλάστρα


 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της αλόης

 

Mπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ώριμα φύλλα της αλόης (Aloe vera), όταν βρίσκονται σε ηλικία τριών ετών, καθώς τότε το φυτό αποκτά τις επιθυμητές θεραπευτικές ιδιότητες. Από το εσωτερικό του φύλλου της αλόης, χρησιμοποιώντας κοφτερό μαχαίρι, βγάζουμε το διάφανο παχύρευστο ζελέ που έχει εξαιρετική θεραπευτική δράση για εγκαύματα και για επούλωση τραυμάτων.

 

Δες περισσότερες συμβουλές για φροντίδα αλόης σε γλάστρα, για μεταφύτευση αλόης καθώς επίσης αναλυτικές πληροφορίες για φροντίδα παχύφυτων, και για την κρασούλα.

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες περισσότερα βίντεο με συμβουλές για τα φυτά και τον κήπο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (12)

σχολιαστής
Erietta 16 Ιουλίου 2020

Καλημέρα σας
Με ενδιαφέρον διαβάζω τα άρθρα σας και βλέπω τα βίντεο. Είναι πολύ κατατοπιστικά! Έχω ένα μικρό (πέντε μήνες) γλαστράκι αλόης σε φωτεινό, ζεστό μέρος με απευθείας ήλιο μέχρι το μεσημέρι. Έχει βγάλει στα φύλλα κολλώδη ουσία, λευκή, που προεξέχει σε ίνες και ανεμίζει, δεν είναι δηλαδή συμπαγής. Τι είναι; Πώς το αντιμετωπίζω; Σας ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Μιχάλης 15 Μαΐου 2020

Καλησπέρα Κώστα, αν μπορείς να μου πεις για το ποια είναι η φαρμακευτικη αλοη γιατί υπάρχει ενα μπέρδεμα στον περισσότερο κόσμο. Εχω μία αλόη που είχε βγάλει κόκκινο λουλούδι. Είναι αλήθεια ότι η γνήσια αλοη είναι αυτή με το κίτρινο και μόνο λουλούδι? Σε ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Δημήτρης 1 Δεκεμβρίου 2019

Θέλω να ρωτήσω έχω βάλει χώμα με άμμο με περλίτη και ελαφρόπετρα που είναι για θάμνους αρωματικά εσωτερικής και εξωτερικής και περιέχει χώμα γενικής χρήσης με χαλίκι στην μπάλα του.Τα έβαλα μέσα στο δωμάτιο εκτός και εάν είναι κακό για την υγεία 3 φυτά.Θα πρέπει για να είναι έξω να βάλω χαλίκι στο πάτο και χώμα για παχύφυτα με περλίτη;Τα φυτά αποροφούν την υγρασία στο χώρο;Τέλος μπορεί να φυτευτεί όπως είναι στον κήπο;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Δεκεμβρίου 2019

  Καλησπέρα Δημήτρη. Δεν είναι κακό να βάλεις σε εσωτερικό χώρο τα φυτά αλόηςΜπορείς να τα φυτέψεις σε εξωτερικό χώρο σε χώμα αρκεί να στραγγίζει καλά το έδαφος. Η προσθήκη χαλικιού στη βάση καθώς και περλίτη σίγουρα θα βοηθήσει αρκετά.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Δημήτρης 4 Δεκεμβρίου 2019

   Τελικα έβαλα την αλόες μέσα όπως είναι με το χωμα άλοι λένε να μην βάζουν χαλίκι γιατί συγκρατεί νερό στο πάτο της γλάστρας υπάρχει χώμα για κάκτους ελληνικής αιτεριας που περιέχει τύρφη άμμο και περλίτη θα δοκιμάσω και άλλα είδη αγαύη αλόες..για εσωτερικό χώρο οπότε θα περιμένω να δω εάν τα φύλλα θα ισιώνουν φαινετε βρεγμένο το χώμα έχει υγρασία μένω σε παραθαλάσσιο μέρος.Υπάρχει εξήγηση εάν τελικά ο συνδυασμός μέσα στο χώμα χαλίκι ελαφροπετρας και περλίτη βαραίνουν το χώμα και γι αυτό συγκρατει νερό;Εφόσον η αιτία είναι η υγρασία και όχι έλλειψης πυριτίου σιδήρου.

   Απάντηση
σχολιαστής
Δημήτρης 29 Νοεμβρίου 2019

Θέλω να ρωτήσω γιατί έχω μπερδευτεί έχω δει τα βίντεο σας τα άρθρα σχετικά με την αλόη και για άλλα. Φύτευσα την μεγάλη που έχω στον κήπο την έβγαλα από το χώμα ξέπλυνα τις ρίζες δεν είναι σαπιες αλλά είχε πολλές ρίζες κομάτια στο χώμα εσκαψα έναν λάκκο έβαλα το χώμα που ήταν γενικής χρήσης με λίγο χαλίκι και το φυτέψα χωρίς να βάλω κοπριά και κομπόστ έχει μαύρα στίγματα έβαλα απλά από πάνω ξερά φύλλα και φλούδες μπανάνας έχουν μαυρίσει και λίπασμα φόσφορο φυτέψα και δύο παραφυάδες το ένα έχει πιο πολύ χώμα με άμμο περλίτη και ελαφρόπετρα και το άλλο έχει μια μικρή στροση από το ίδιο χώμα και έβαλα από πάνω χώμα που είχε μια χαβόρθια αλλά αυτό το χώμα δεν στραγγίζει γρήγορα είναι σε υπόστεγο έχω ελαφρόπετρα και χαλίκι το πρόβλημα είναι ότι έχουν κίτρινες άκρες μαύρες έτσι βγήκαν από το μεγάλο φυτό ενώ το άλλο που το είχα με γενικής χρήσης και χαλίκι και το μεταφύτευσα σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι πράσινο και στο κέτρο έβαλα κέιλ βιολογικό σκόνη εάν βοήθησε αυτό ψεκαζω με βιολογικό σπρέι.Αλλοι βάζουν απλό χώμα χωρίς άμμο…και δεν έχουν πρόβλημα.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Δεκεμβρίου 2019

  Καλησπέρα Δημήτρη. Γενικά η αλόη χρειάζεται υπόστρωμα που να στραγγίζει το νερό. Η χρήση χαλικιού σίγουρα θα βοηθήσει ενώ είναι σημαντικό μην ποτίζουμε υπερβολικά. Επίσης, χρειάζεται να την έχουμε σε μέρος που είναι ημισκιερό. Η προσθήκη βιολογικής λιπανσης σε τακτικά διαστήματα και σίδηρου θα βοηθήσει επίσης την τόνωση της αλόης.

  Απάντηση
σχολιαστής
Tasos 29 Οκτωβρίου 2019

Καλησπερα και συγχαρητηρια για την σελιδα ειναι πολυ ενημερωτικη και ενδιαφερουσα
Εχω φυτευσει 3 ριζες αλοη σε ζαρτινιερα στο μπαλκονι σε θεση με μετριο φωτισμο εδω και 2 μηνες περιπου.
Το φυτο ξεκινησε καλα με φυσιολογικο χρωμα και αφη πλεον ομως τα ακρα του φυτου εχουν γινει καφε και το υπολοιπο κομματι του φυτου εχει ξεκινησει και αυτο να γινεται καφε…
Το ποτιζω οχι πολυ συχνα…οταν με την αφη μου νιωσω οτι το χωμα εχει στεγνωσει σε βαθος 1 δαχτυλου
Περιμενω την απαντηση σας !

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.