Διπλαδένια, συμβουλές φροντίδας για το βραζιλιάνικο γιασεμί

Διπλαδένια φροντίδα

Διπλαδένια, ένα αναρριχώμενο φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια για να στολίσουμε τον κήπο, την αυλή και το μπαλκόνι.

Με καταγωγή από τη Βραζιλία, η διπλαδένια είναι γνωστή και με την ονομασία βραζιλιάνικο γιασεμί. Πρόκεται για ένα αειθαλές φυτό με μακρόστενα γυαλιστερά πράσινα φύλλα που διατηρούνται στο φύτο την περίοδο του χειμώνα.

Η διπλαδένια διαθέτει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης με ύψος που φτάνει τα 2-3 μέτρα. Ανθίζει στα τέλη της άνοιξης και μας χαρίζει παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο.

Τα λουλούδια της διπλαδένιας έχουν χαρακτηριστικό σχήμα τρομπέτας και χρώματα που κινούνται σε αποχρώσεις του κόκκινου, κίτρινου, ροζ και λευκού. Οι άκρες των λουλουδιών κυρτώνουν ελαφρά προς τα έξω και συνήθως στο κέντρο τους είναι κίτρινα.

Αποτελεί ιδανική επιλογή για διακόσμηση σε φράχτη, σε πέργκολα, για εδαφοκάλυψη, καθώς επίσης ως μεμονωμένο φυτό σε γλάστρα.

Συνδυάζεται πολύ αρμονικά με άλλα αναρριχώμενα φυτά, όπως με τη στεφανωτή και το ρυγχόσπερμο, δημιουργώντας υπέροχες συνθέσεις από πολύχρωμα λουλουδια.

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται η διπλαδένια για να απολαμβάνουμε την υπέροχη ανθοφορία της στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Διαφήμιση

1. Ποιες είναι η διαφορές της διπλαδένιας και της μαντεβίλα;

Η διπλαδένια είναι ένα είδος μαντεβίλα. Ανήκει, λοιπόν, στο ίδιο γένος (Mandevilla sp.) και έχει κοινά χαρακτηριστικά με το φυτό μαντεβίλα.

Για τους περισσότερους κηποτέχνες, η διπλαδένια και η μαντεβίλα θεωρούνται διαφορετικά φυτά, καθώς παρουσιάζουν διαφορές ως προς το φύλλωμα, την ανάπτυξη και την ανθοφορία τους.

Συγκεκριμένα, η διπλαδένια έχει πιο μικρή συμπαγή ανάπτυξη και θυμίζει περισσότερο ένα ανεπτυγμένο θάμνο με γυαλιστερά μαλακά φύλλα.

Αντίθετα, η μαντεβίλα έχει μεγαλύτερα φύλλα, λεπτότερα, και λιγότερο γυαλιστερά. Διαθέτει πιο ζωηρή ανάπτυξη ως αναρριχώμενο φυτό, φτάνει 6-7 μέτρα σε ύψος και έχει μεγαλύτερη περίοδο ανθοφορίας.

2. Τι συνθήκες θέλει η διπλαδένια για να ανθίσει;

Η διπλαδένια προτιμά ημισκιερά ζεστά μέρη προφυλαγμένα από τον δυνατό αέρα για να μας χαρίσει την πλούσια ανθοφορία της κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Ο έντονος καλοκαιρινός ήλιος ταλαιπωρεί το φύλλωμα της και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα της.

Σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών, η διπλαδένια χάνει τη συνεχή και παρατεταμένη ανθοφορία, όταν η θερμοκρασία της νύχτας βρίσκεται κάτω από τους 10°C. Η διπλαδένια είναι πιο κατάλληλη για τις νότιες περιοχές της χώρας, καθώς παγώνει στους 0°C και ξεραίνεται το φύλλωμα της.

Όσον αφορά το χώμα, η διπλαδένια θέλει βαθιά και γόνιμα εδάφη, σχετικά όξινα, που να εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση και καλό αερισμό. Σε βαριά εδάφη ή σε άγονα και ασβεστώδη εδάφη, η διπλαδένια παρουσιάζει μειωμένη ανάπτυξη και ανθοφορία.

3. Πως φυτεύουμε τη διπλαδένια σε γλάστρα;

Μπορούμε να φυτέψουμε τη διπλαδένια σε γλάστρα στο μπαλκόνι, για να αναπτυχθεί πάνω στα κάγκελα, σε πέργκολα, ή σε ξύλινο πλαίσιο πάνω στον τοίχο μας. Προτιμάμε σημεία με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό και φροντίζουμε να την προστατεύσουμε από τον δυνατό αέρα.

Η διπλαδένια μεταφυτεύεται στις αρχές της άνοιξης. Για τη φύτευση της διπλαδένιας, επιλέγουμε γλάστρες διαμέτρου και ύψους 30 εκατοστών για να αναπτυχθεί αρκετά το ριζικό σύστημα των φυτών και να μας χαρίσει πλούσια βλάστηση και ανθοφορία.

Γεμίζουμε τις γλάστρες με φυτόχωμα για καλλωπιστικά φυτά που περιέχει περλίτη και θρεπτικά συστατικά για καλύτερη ανάπτυξη του φυτού.

Διπλαδένια κόκκινη
Η διπλαδένια αναπτύσσεται καλύτερα σε ζεστό περιβάλλον

4. Πόσο συχνά θέλει πότισμα η διπλαδένια;

Η διπλαδένια απαιτεί αρκετό και συχνό πότισμα για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Την περίοδο του καλοκαιριού, ποτίζουμε τη διπλαδένια κάθε 2 μέρες ενώ την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου 2 φορές την εβδομάδα.

Αν έχουμε φυτεύσει τη διπλαδένια σε γλάστρα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόνο όταν στεγνώνει το χώμα. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει μείωση της ανθοφορίας και πτώση των λουλουδιών καθώς και σαπίσματα στη ρίζα του φυτού της διπλαδένιας.

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στη διπλαδένια;

Όσον αφορά τη λίπανση, για τα φυτά της διπλαδένιας που έχουμε φυτέψει στον κήπο, προσθέτουμε πλήρες λίπασμα σε κόκκους μία φορά το μήνα από τις αρχές της άνοιξης ως στα τέλη του φθινοπώρου. Για τα φυτά διπλαδένιας που είναι σε γλάστρα, προτιμούμε υγρό λίπασμα, κατάλληλο για ανθοφόρα φυτά.

Μπορούμε συμπληρωματικά να προσθέσουμε λίπασμα σιδήρου σε τρεις φάσεις για να ενισχύσουμε το έντονο και πρασίνισμα των φύλλων της: στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

6. Ποια έντομα και ποιες ασθένειες προσβάλλουν τη διπλαδένια;

Η διπλαδένια προσβάλλεται συχνά από το έντομο της μελίγκρας που μοιάζει με ψείρες, του αλευρώδη και της βαμβακάδας. Για την αντιμετώπιση τους, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα θερινού πολτού, αλάτων καλίου και φυσικής πυρεθρίνης που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Eναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτικά υλικά και να ψεκάσουμε προληπτικά το φύλλωμα της διπλαδένιας με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό.

Αν παρατηρήσουμε μαύρες ή καφέ κηλίδες στα φύλλα της διπλαδένιας, πιθανότατα οφείλεται σε προσβολή από μυκητολογική ασθένεια. Σε αυτή την περίπτωση, ψεκάζουμε το φύλλωμα της με οικολογικό σκεύασμα χαλκού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

7. Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της διπλαδένιας;

Το κιτρίνισμα των φύλλων της διπλαδένιας είναι ένα συχνό φαινόμενο που συναντάμε κυρίως σε διπλαδένιες που έχουν φυτευτεί σε γλάστρες. Σε αρκετές περιπτώσεις, το κύριο αίτιο είναι το υπερβολικό πότισμα και η κακή αποστράγγιση της γλάστρας. που προκαλεί κιτρίνισμα αλλά και καφέτιασμα στα φύλλα λόγω υπερβολικής υγρασίας.

Επίσης, κίτρινα φύλλα μπορεί να εμφανιστούν αν δεν έχουμε βάλει λίπασμα για αρκετό χρονικό διάστημα ή αν η διπλαδένια χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα για να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό σύστημα του φυτού.

Κίτρινα φύλλα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά και πώς το αντιμετωπίζουμε

8. Πότε κλαδεύεται η διπλαδένια και με ποιο τρόπο;

Η διπλαδένια έχει μικρές απαιτήσεις σε κλάδεμα για να διατηρήσουμε το σχήμα της και την ανάπτυξη της. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της είναι στα τέλη του χειμώνα, μετά τις τελευταίες παγωνιές. Αφαιρούμε ξερούς βλαστούς και κλαδεύουμε βλαστούς που έχουν μεγάλο μήκος και ξεφεύγουν.

Συμπληρωματικά, στις αρχές φθινοπώρου πραγματοποιούμε ένα ελαφρύ αραίωμα των ξερών κλάδων και αφαιρούμε τα ξερά λουλούδια που έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία τους για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη νέων βλαστών και λουλουδιών.

9. Ποιοι είναι οι τρόποι πολλαπλασιασμού της διπλαδένιας;

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά διπλαδένιας, υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι πολλαπλασιασμού: α) ο πολλαπλασιασμός με σπόρους, β) ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα, και γ) ο πολλαπλασιασμός με διαίρεση της ρίζας. Παρακάτω, περιγράφουμε τα βασικά βήματα για την κάθε μέθοδο πολλαπλασιασμού της διπλαδένιας.

α) Πολλαπλασιασμός διπλαδένιας με σπόρο: Η διπλαδένια μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο που φυτεύεται στις αρχές της άνοιξης σε γλάστρες φυτωρίου. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα φυτά που δημιουργούνται από σπόρο δεν δίνουν απαραίτητα το ίδιο χρώμα λουλουδιού με αυτό από το οποίο προήλθε ο σπόρος. Για να φυτρώσουν πιο γρήγορα οι σπόροι, τους διατηρούμε για 24 ώρες σε ένα βρεγμένο πανάκι. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί οπωσδήποτε χρονικό διάστημα ενός μήνα για να φυτρώσουν οι σπόροι.

β) Πολλαπλασιασμός διπλαδένιας με μοσχεύματα: Η διπλαδένια πολλαπλασιάζεται εύκολα την περίοδο της άνοιξης ή του καλοκαιριού, κόβοντας τρυφερά τμήματα βλαστών (μοσχεύματα) μήκους 15 εκατοστών από βλαστούς που δεν έχουν λουλούδια. Στη βάση της τομής του μοσχεύματος, χρησιμοποιούμε ορμόνης ροζοβολίας καθώς βοηθά στην εξασφάλισης μεγαλύτερης επιτυχίας στον πολλαπλασιασμό. Φυτεύουμε τα μοσχεύματα της διπλαδένιας σε γλάστρες φυτωρίου που περιέχουν τύρφη και περλίτη σε αναλογία 1:1 για να ριζώσουν καλύτερα. Διατηρούμε τα νεαρά φυτά σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσουν και να μεταφυτευτούν στην οριστική τους θέση ή σε μεγαλύτερη γλάστρα μετά από διάστημα 6-8 εβδομάδων.

Πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα

γ) Πολλαπλασιασμός διπλαδένιας με διαίρεση ριζωμάτων: Ένας πολύ πρακτικός τρόπος δημιουργίας καινούργιων φυτών διπλαδένιας όταν είναι φυτεμένα σε γλάστρες είναι και η μέθοδος της διαίρεσης ριζωμάτων. Κατά την περίοδο της άνοιξης, αφού έχουμε κλαδέψει το φυτό της διπλαδένιας, χωρίζουμε τη μπάλα του χώματος με τα ριζώματα τους και τους βλαστούς σε δύο μέρη και τα φυτεύουμε σε νέες γλάστρες.

Διαίρεση ριζωμάτων
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με διαίρεση

10. Κι ένα μυστικό για τη διπλαδένια

Τα λουλούδια της διπλαδένιας έχουν την ιδιότητα να προσελκύουν μικρά πουλιά και μέλισσες στον κήπο, καθώς εκτός από έντονα χρώματα, περιέχουν και μεγάλη ποσότητα νέκταρ. Αποτελούν ιδανική επιλογή για ένα ζωηρό κήπο με χρώμα και ήχους από τη φύση.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (68)