Διπλαδένια, συμβουλές φροντίδας για το βραζιλιάνικο γιασεμί

Διπλαδένια φροντίδα

Διπλαδένια, ένα αναρριχώμενο φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια για να στολίσουμε τον κήπο, την αυλή και το μπαλκόνι.

Με καταγωγή από τη Βραζιλία, η διπλαδένια είναι γνωστή και με την ονομασία βραζιλιάνικο γιασεμί. Πρόκεται για ένα αειθαλές φυτό με μακρόστενα γυαλιστερά πράσινα φύλλα που διατηρούνται στο φύτο την περίοδο του χειμώνα.

Η διπλαδένια διαθέτει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης με ύψος που φτάνει τα 2-3 μέτρα. Ανθίζει στα τέλη της άνοιξης και μας χαρίζει παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο.

Τα λουλούδια της διπλαδένιας έχουν χαρακτηριστικό σχήμα τρομπέτας και χρώματα που κινούνται σε αποχρώσεις του κόκκινου, κίτρινου, ροζ και λευκού. Οι άκρες των λουλουδιών κυρτώνουν ελαφρά προς τα έξω και συνήθως στο κέντρο τους είναι κίτρινα.

Αποτελεί ιδανική επιλογή για διακόσμηση σε φράχτη, σε πέργκολα, για εδαφοκάλυψη, καθώς επίσης ως μεμονωμένο φυτό σε γλάστρα.

Συνδυάζεται πολύ αρμονικά με άλλα αναρριχώμενα φυτά, όπως με τη στεφανωτή και το ρυγχόσπερμο, δημιουργώντας υπέροχες συνθέσεις από πολύχρωμα λουλουδια.

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται η διπλαδένια για να απολαμβάνουμε την υπέροχη ανθοφορία της στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Διαφήμιση

1. Ποιες είναι η διαφορές της διπλαδένιας και της μαντεβίλα;

Η διπλαδένια είναι ένα είδος μαντεβίλα. Ανήκει, λοιπόν, στο ίδιο γένος (Mandevilla sp.) και έχει κοινά χαρακτηριστικά με το φυτό μαντεβίλα.

Για τους περισσότερους κηποτέχνες, η διπλαδένια και η μαντεβίλα θεωρούνται διαφορετικά φυτά, καθώς παρουσιάζουν διαφορές ως προς το φύλλωμα, την ανάπτυξη και την ανθοφορία τους.

Συγκεκριμένα, η διπλαδένια έχει πιο μικρή συμπαγή ανάπτυξη και θυμίζει περισσότερο ένα ανεπτυγμένο θάμνο με γυαλιστερά μαλακά φύλλα.

Αντίθετα, η μαντεβίλα έχει μεγαλύτερα φύλλα, λεπτότερα, και λιγότερο γυαλιστερά. Διαθέτει πιο ζωηρή ανάπτυξη ως αναρριχώμενο φυτό, φτάνει 6-7 μέτρα σε ύψος και έχει μεγαλύτερη περίοδο ανθοφορίας.

2. Τι συνθήκες θέλει η διπλαδένια για να ανθίσει;

Η διπλαδένια προτιμά ημισκιερά ζεστά μέρη προφυλαγμένα από τον δυνατό αέρα για να μας χαρίσει την πλούσια ανθοφορία της κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Ο έντονος καλοκαιρινός ήλιος ταλαιπωρεί το φύλλωμα της και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα της.

Σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών, η διπλαδένια χάνει τη συνεχή και παρατεταμένη ανθοφορία, όταν η θερμοκρασία της νύχτας βρίσκεται κάτω από τους 10°C. Η διπλαδένια είναι πιο κατάλληλη για τις νότιες περιοχές της χώρας, καθώς παγώνει στους 0°C και ξεραίνεται το φύλλωμα της.

Όσον αφορά το χώμα, η διπλαδένια θέλει βαθιά και γόνιμα εδάφη, σχετικά όξινα, που να εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση και καλό αερισμό. Σε βαριά εδάφη ή σε άγονα και ασβεστώδη εδάφη, η διπλαδένια παρουσιάζει μειωμένη ανάπτυξη και ανθοφορία.

3. Πως φυτεύουμε τη διπλαδένια σε γλάστρα;

Μπορούμε να φυτέψουμε τη διπλαδένια σε γλάστρα στο μπαλκόνι, για να αναπτυχθεί πάνω στα κάγκελα, σε πέργκολα, ή σε ξύλινο πλαίσιο πάνω στον τοίχο μας. Προτιμάμε σημεία με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό και φροντίζουμε να την προστατεύσουμε από τον δυνατό αέρα.

Η διπλαδένια μεταφυτεύεται στις αρχές της άνοιξης. Για τη φύτευση της διπλαδένιας, επιλέγουμε γλάστρες διαμέτρου και ύψους 30 εκατοστών για να αναπτυχθεί αρκετά το ριζικό σύστημα των φυτών και να μας χαρίσει πλούσια βλάστηση και ανθοφορία.

Γεμίζουμε τις γλάστρες με φυτόχωμα για καλλωπιστικά φυτά που περιέχει περλίτη και θρεπτικά συστατικά για καλύτερη ανάπτυξη του φυτού.

Διπλαδένια κόκκινη
Η διπλαδένια αναπτύσσεται καλύτερα σε ζεστό περιβάλλον

4. Πόσο συχνά θέλει πότισμα η διπλαδένια;

Η διπλαδένια απαιτεί αρκετό και συχνό πότισμα για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Την περίοδο του καλοκαιριού, ποτίζουμε τη διπλαδένια κάθε 2 μέρες ενώ την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου 2 φορές την εβδομάδα.

Αν έχουμε φυτεύσει τη διπλαδένια σε γλάστρα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόνο όταν στεγνώνει το χώμα. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει μείωση της ανθοφορίας και πτώση των λουλουδιών καθώς και σαπίσματα στη ρίζα του φυτού της διπλαδένιας.

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στη διπλαδένια;

Όσον αφορά τη λίπανση, για τα φυτά της διπλαδένιας που έχουμε φυτέψει στον κήπο, προσθέτουμε πλήρες λίπασμα σε κόκκους μία φορά το μήνα από τις αρχές της άνοιξης ως στα τέλη του φθινοπώρου. Για τα φυτά διπλαδένιας που είναι σε γλάστρα, προτιμούμε υγρό λίπασμα, κατάλληλο για ανθοφόρα φυτά.

Μπορούμε συμπληρωματικά να προσθέσουμε λίπασμα σιδήρου σε τρεις φάσεις για να ενισχύσουμε το έντονο και πρασίνισμα των φύλλων της: στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Διαφήμιση

6. Ποια έντομα και ποιες ασθένειες προσβάλλουν τη διπλαδένια;

Η διπλαδένια προσβάλλεται συχνά από το έντομο της μελίγκρας που μοιάζει με ψείρες, του αλευρώδη και της βαμβακάδας. Για την αντιμετώπιση τους, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα θερινού πολτού, αλάτων καλίου και φυσικής πυρεθρίνης που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Eναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτικά υλικά και να ψεκάσουμε προληπτικά το φύλλωμα της διπλαδένιας με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό.

Αν παρατηρήσουμε μαύρες ή καφέ κηλίδες στα φύλλα της διπλαδένιας, πιθανότατα οφείλεται σε προσβολή από μυκητολογική ασθένεια. Σε αυτή την περίπτωση, ψεκάζουμε το φύλλωμα της με οικολογικό σκεύασμα χαλκού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

7. Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της διπλαδένιας;

Το κιτρίνισμα των φύλλων της διπλαδένιας είναι ένα συχνό φαινόμενο που συναντάμε κυρίως σε διπλαδένιες που έχουν φυτευτεί σε γλάστρες. Σε αρκετές περιπτώσεις, το κύριο αίτιο είναι το υπερβολικό πότισμα και η κακή αποστράγγιση της γλάστρας. που προκαλεί κιτρίνισμα αλλά και καφέτιασμα στα φύλλα λόγω υπερβολικής υγρασίας.

Επίσης, κίτρινα φύλλα μπορεί να εμφανιστούν αν δεν έχουμε βάλει λίπασμα για αρκετό χρονικό διάστημα ή αν η διπλαδένια χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα για να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό σύστημα του φυτού.

Κίτρινα φύλλα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά και πώς το αντιμετωπίζουμε

8. Πότε κλαδεύεται η διπλαδένια και με ποιο τρόπο;

Η διπλαδένια έχει μικρές απαιτήσεις σε κλάδεμα για να διατηρήσουμε το σχήμα της και την ανάπτυξη της. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της είναι στα τέλη του χειμώνα, μετά τις τελευταίες παγωνιές. Αφαιρούμε ξερούς βλαστούς και κλαδεύουμε βλαστούς που έχουν μεγάλο μήκος και ξεφεύγουν.

Συμπληρωματικά, στις αρχές φθινοπώρου πραγματοποιούμε ένα ελαφρύ αραίωμα των ξερών κλάδων και αφαιρούμε τα ξερά λουλούδια που έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία τους για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη νέων βλαστών και λουλουδιών.

9. Ποιοι είναι οι τρόποι πολλαπλασιασμού της διπλαδένιας;

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά διπλαδένιας, υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι πολλαπλασιασμού: α) ο πολλαπλασιασμός με σπόρους, β) ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα, και γ) ο πολλαπλασιασμός με διαίρεση της ρίζας.

Παρακάτω, περιγράφουμε τα βασικά βήματα για την κάθε μέθοδο πολλαπλασιασμού της διπλαδένιας.

α) Πολλαπλασιασμός διπλαδένιας με σπόρο: Η διπλαδένια μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο που φυτεύεται στις αρχές της άνοιξης σε γλάστρες φυτωρίου. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα φυτά που δημιουργούνται από σπόρο δεν δίνουν απαραίτητα το ίδιο χρώμα λουλουδιού με αυτό από το οποίο προήλθε ο σπόρος. Για να φυτρώσουν πιο γρήγορα οι σπόροι, τους διατηρούμε για 24 ώρες σε ένα βρεγμένο πανάκι. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί οπωσδήποτε χρονικό διάστημα ενός μήνα για να φυτρώσουν οι σπόροι.

β) Πολλαπλασιασμός διπλαδένιας με μοσχεύματα: Η διπλαδένια πολλαπλασιάζεται εύκολα την περίοδο της άνοιξης ή του καλοκαιριού, κόβοντας τρυφερά τμήματα βλαστών (μοσχεύματα) μήκους 15 εκατοστών από βλαστούς που δεν έχουν λουλούδια. Στη βάση της τομής του μοσχεύματος, χρησιμοποιούμε ορμόνης ροζοβολίας καθώς βοηθά στην εξασφάλισης μεγαλύτερης επιτυχίας στον πολλαπλασιασμό. Φυτεύουμε τα μοσχεύματα της διπλαδένιας σε γλάστρες φυτωρίου που περιέχουν τύρφη και περλίτη σε αναλογία 1:1 για να ριζώσουν καλύτερα. Διατηρούμε τα νεαρά φυτά σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσουν και να μεταφυτευτούν στην οριστική τους θέση ή σε μεγαλύτερη γλάστρα μετά από διάστημα 6-8 εβδομάδων.

Πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα

γ) Πολλαπλασιασμός διπλαδένιας με διαίρεση ριζωμάτων: Ένας πολύ πρακτικός τρόπος δημιουργίας καινούργιων φυτών διπλαδένιας όταν είναι φυτεμένα σε γλάστρες είναι και η μέθοδος της διαίρεσης ριζωμάτων. Κατά την περίοδο της άνοιξης, αφού έχουμε κλαδέψει το φυτό της διπλαδένιας, χωρίζουμε τη μπάλα του χώματος με τα ριζώματα τους και τους βλαστούς σε δύο μέρη και τα φυτεύουμε σε νέες γλάστρες.

Διαίρεση ριζωμάτων
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με διαίρεση

10. Κι ένα μυστικό για τη διπλαδένια

Τα λουλούδια της διπλαδένιας έχουν την ιδιότητα να προσελκύουν μικρά πουλιά και μέλισσες στον κήπο, καθώς εκτός από έντονα χρώματα, περιέχουν και μεγάλη ποσότητα νέκταρ. Αποτελούν ιδανική επιλογή για ένα ζωηρό κήπο με χρώμα και ήχους από τη φύση.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (72)

  1. Μαρία
    18/12/2023

    Καλησπέρα σας.Η διπλαδένια μου τα πήγαινε περίφημα μέχρι και Οκτώβρη-Νοέμβρη αλλά επειδή είχα διαβάσει πως πρέπει να την βάζουμε μέσα όταν αρχίζει το κρύο,το έκανα.Από τότε έχει αρχίσει και χαλάει. Ξαναδοκίμασα να την βγάλω έξω μπας και συνέλθει(όταν ξανανέβηκαν οι θερμοκρασίες) αλλά την ξαναέβαλα καθώς άρχισε και πάλι να πέφτει η θερμοκρασία.Το ερώτημα μου είναι αν την αφήναμε έξω σε προστατευμένο σημείο όλο τον χειμώνα μήπως τελικά δεν θα πάθαινε τίποτα;Την έχω μακριά από καλοριφέρ και αφυγραντήρα.Έχει ρίξει σχεδόν όλα της τα φύλλα.Υπάρχει περίπτωση να ανακάμψει ή είναι σίγουρο ότι θα χαλάσει εντελώς;Να προσθέσω πως της έχω αλλάξει και το χώμα της (πρόσφατα) και της έχω βάλει και λίγο σίδηρο μήπως και την σώσω.

    • Καλύτερα σε εξωτερικό προστατευμένο σημείο την περίοδο του χειμώνα, που θα μπορούσες να καλύψεις και με αντιπαγετικό ύφασμα.

  2. ΜΚ
    21/07/2023

    Καλησπέρα σας.
    Η διπλαδένια μου προσβλήθηκε από βαμβακάδα (όχι σε μεγάλο βαθμό) την οποία αφαίρεσα με το χέρι και μετά ψέκασα με ενα σκεύασμα από γεωπόνο (όχι θερινό πολτό). Μετά από δύο βδομάδες η βαμβακάδα εμφανίζεται ξανά και ξανακάνω τη διαδικασία.
    Παρόλο το πρόβλημα με τη βαμβακάδα ήταν καταπράσινη, μεγάλωνε και άνθισε κανονικά. Τις τελευταίες βδομάδες εμφάνισε καφέ κηλίδες, την ψέκασα με χαλκό και βελτιώθηκε.
    Αυτές τις μέρες πρόσεξα οτι τα άνθη της είναι μικρότερα και ξεθωριασμένα. Σε τι οφείλεται αυτό; Μπορεί να φταίει η αυξημένη θερμοκρασία και ξηρασία;
    Ευχαριστώ πολύ! 🙂

    • Πιθανότατα, τα μικρότερα και ξεθωριασμένα οφείλονται σε αυξημένη θερμοκρασία και ξηρασία, ειδικά αν η διπλαδένια βρίσκεται σε ηλιοφανή θέση. Μπορείς να την ποτίσεις με υγρό λίπασμα φυκιών αυτή την εποχή.

  3. Χρήστος
    26/03/2022

    Καλησπέρα σας.
    Πήρα μια πανδωρέα και θα ήθελα να ρωτήσω αν δυσκολεύεται το ίδιο με την διπλαδένια στο κρύο; Γνωρίζετε μέχρι ποιους βαθμούς μπορώ να την έχω εξω στην αυλή ; Ευχαριστώ

  4. Mary
    21/08/2021

    Καλωσπερα,

    Εχω εδω και ενα χρόνο μια διπλαδενια η οποια έχει αναρριχηθει άψογα αλλα τν τελευταίο καιρο κιτρινιζουν τα φυλλα της, δεν βγαζει λουλουδια και τα φυλλα πέφτουν… Τι να κάνω?

    • Καλημέρα Μαίρη. Προτιμούμε σχετικά ημισκιερή θέση για την διπλαδένια, ποτίζουμε κάθε 2-3 μέρες και βάζουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε δύο εβδομάδες αυτή την περίοδο, στις αρχές του φιθινοπώρου.

      • Mary
        26/08/2021

        Καλησπέρα και ευχαριστώ για το σχόλιο.

        Υπάρχει περίπτωση να έχει κάποιο μύκητα γτ ολα αυτα που μου προτείνατε τα κάνω ήδη… Αλλα τα φυλλα συνεχίζουν και κιτρινιζουν και μερικα έχουν καφε ακρες και πέφτουν

        • Καλησπέρα Μαρία. Μπορείς να δοκιμάσεις να ψεκάσεις το φυτό σου με υγρό διάλυμα χαλκού για την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών.

  5. Χρισ
    02/07/2021

    Καλησπερα σας!
    Πηρα μια διπλαδενια κατακοκκινη με τρια κλωναρια πριν ενα μηνα και αναπτυσσεται αρκετα καλα. Που και που βλεπω μελιγκρες στο ψηλοτερο κλωναρι, αλλα ψεκαζω λιγο με πρασινο σαπουνι και πεθαινουν πολυ γρηγορα. Το θεμα ειναι οτι απο τοτε που την ψεκαζω, αρχισε να βγαζει ασπρα λουλουδια αντι για κοκκινα. Εχει σχεση το ψεκασμα με σαπουνι; Γιατι βγαινουν ασπρα μονο στο κλωναρι που ψεκασα πιο πολυ, στα υπολοιπα βγαινουν κανονικα κοκκινα ανθη. Δε με ενοχλει ιδιαιτερα που αλλαξε χρωμα, τα ανθη ειναι υγιη, εστω και ασπρα (προς τα πανω εχουν ενα πολυ απαλο ροζ χρωματισμο) και το ιδιο το φυτο ειναι πολυ καλα. Αλλα μου φαινεται περιεργο που αλλαξε ετσι χρωμα μονο το ενα κλωναρι. Ακομη και τα μπουμπουκια ειναι κατασπρα, ενω στα αλλα δυο κλωναρια τα μπουμπουκια ειναι κοκκινα. Τι συνεβη;

    Σας ευχαριστω πολυ για το χρονο σας.

    • Καλησπέρα Χριστίνα. Δεν μπορεί να ερμηνευθεί η αλλαγή του χρώματος των λουλουδιών της διπλαδένιας λόγω του ψεκασμού με πράσινο σαπούνι.

      • Χρισ
        02/07/2021

        Σας ευχαριστω πολυ, να κανω μια τελευταια ερωτηση, ειναι συνηθισμενο να αλλαζουν χρωμα οι διπλαδενιες, αναλογα με το φως/χωμα, μιας και δε φταιει το σαπουνι; Δεν ξερω αν χρωματιζονται για να βγαζουν συγκεκριμενα ανθη, νομιζα ηταν αυτουσιες ποικιλιες με σταθερα χρωματα.

        • Δεν είναι φυσιολογικό να αλλάζουν χρώμα. Εκτός και αν έχουν φυτευτεί διαφορετικοί βλαστοί στη γλάστρα από το φυτώριο, με διαφορετικό χρώμα λουλουδιών που δίνουν σταδιακά την ανθοφορία τους.

  6. Ελένη
    12/12/2020

    Πριν μερικές ημέρες παρατήρησα ότι άρχισε να ρίχνει τα φύλλα της…Το απέδωσα στις πολυ χαμηλές θερμοκρασίες γύρω στο 0 και έτσι την έβαλα μέσα στην είσοδο…την βλέπει το φως και έχει δροσιά…συνεχίζει να ρίχνει τα φύλλα της…τα οποία αρχίζουν να γίνονται κίτρινα-καφε απο τις άκρες τους και συνεχίζει το μαύρισμα Και πιο πίσω έως ότου πέσουν…Μαυρίζουν και τα πολυ μικρά της τα βλασταρακια που είχε στο κλαδί της αναρρίχησης….

    • Καλησπέρα Ελένη. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν πτώση των φύλλων της διπλαδένιας. Καλό είναι να ψεκάσεις τη διπλαδένια με σκεύασμα χαλκού γιατί πιθανότατα το κιτρίνισμα και το μαύρισμα των βλαστών οφείλεται σε μυκητολογική ασθένεια.

  7. Αθανασία
    08/11/2020

    Καλημέρα σας και πάλι έχω μια διπλαδενια και νομίζω ότι έχει μελανή κηλιδωση γιατί έχει μαύρα στίγματα στα πάνω φύλλα και μετά γίνονται κίτρινα και πέφτουν ψέκασα με σόδα και σαπούνι πάλι έχει τι κάνω; Ψεκάζω με γάλα που διάβασα στην σελίδα σας; Ή να πάρω χαλκό από φυτώριο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    • Καλημέρα Αθανασία.
      Για την αντιμετώπιση των μαύρων κηλίδων στα φύλλα της διπλαδένιας, καλύτερα να ψεκάσεις με σκεύασμα χαλκού που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα. Ο ψεκασμός με γάλα στα φυτά βοηθά περισσότερο στην προληπτική αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών.

  8. Έλενα
    01/11/2020

    Έχω προσπαθήσει 3 φορές μέσα σε 6 μήνες να μεγαλώσω διπλαδένιες αλλά και τις 3 φορές όλες μαράζωσαν και σταδιακά από κάτω προς τα επάνω ξεράθηκαν. Μαζί με αυτές που είχαν αυτό το σύμπτωμα επηρρεάζονταν και οι άλλες που είχαν επιβιώσει τις προηγούμενες φορές. Το πρόβλημα πρώτη φορά εμφανίστηκε σε 1 γλάστρα αλλά περιέργως το πρόβλημα μεταφέρθηκε και σε μια ζαρτινιέρα όπου ήταν 3 μαζί. Θέλω πάρα πολύ να έχω αυτά τα φυτά αλλά δεν μπορώ να βρώ τι φταίει και δεν αντέχω να τα βλέπω να πεθαίνουν χωρίς να μπορώ να τα βοηθήσω. Είστε η τελευταία μου ελπίδα! https://www.dropbox.com/s/mpojubjvazwe4qp/received_350982729592824.jpeg?dl=0

    • ΄Καλησπέρα Έλενα. Η διπλαδένια μπορεί να ξεράθηκε λόγω έντονης ηλιοφάνειας. Θέλει ημισκιερή θέση η διπλαδένια για να ευδοκιμήσει. Επίσης, η ξήρανση των φύλλων μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή κακή αποστράγγιση της γλάστρας.

      • Έλενα
        02/11/2020

        Καλημέρα σας κι ευχαριστώ για την απάντηση. Το μπαλκόνι μου είναι ημισκιερό όλες τις ώρες της ημέρας. Όπως σας είπα το φυτό ξεραίνεται από την ρίζα. Έχω πάει σε 4 γεωπόνους εχω δοκιμάσει να τις ψεκάσω για βαμβακάδα, για έντομα, έχω ρίξει λίπασμα, έχω κάνει τα πάντα αλλά ούτε την αιτία βρίσκω ούτε την λύση. Το χώμα της ζαρτινιέρας είναι διαφορετικό από αυτό της γλάστρας αλλά και πάλι τα φυτά πεθαίνουν. Μπορεί να είναι μύκητας στο χώμα?

        • Καλημέρα Έλενα. Ο μύκητας στο χώμα μπορεί να εμφανιστεί λόγω υπερβολικής υγρασίας ή αν δεν στραγγίζει καλά η γλάστρα και δεν απομακρύνεται το νερό που περισσεύει.

  9. ΚΟΣΣΑΡΑ ΟΛΓΑ
    06/10/2020

    ΕΧΩ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΦΥΤΟ ΜΟΥ. ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΝ Η ΔΙΠΛΑΔΕΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΡΙΧΩΜΕΝΟ ΦΥΤΟ.ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗΝ ΔΙΠΛΑΔΕΝΙΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΧΩ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΛΑΣΤΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΟΛΛΗΤΑ ΔΙΠΛΑ ΕΙΝΑ ΕΝΑΣ ΦΡΑΧΤΗΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΙΑΝΕΤΕ.ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΡΧΙΖΑΝ ΝΑ ΚΙΤΡΙΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ.ΤΗΣ ΕΡΙΞΑ ΣΙΔΙΡΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ Η ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΑ ΚΛΑΡΙΑ ΤΗΣ.ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΕΙΣΩ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    • Καλημέρα Όλγα. Η διπλαδένια, είναι αναρριχόμενο φυτό και θα αναπτυχθεί σταδιακά πάνω στο φράχτη. Το κιτρίνισμα στα φύλλα και η πτώση των λουλουδιών μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα, σε κακή αποστράγγιση ή σε έλλειψη λίπανσης. Πρόσεξε το πότισμα, εξασφάλισε ημισκιερή θέση και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.

  10. Ιωαννα
    02/10/2020

    Καλημερα Κ.Λιονουδακη! Αλλαξα γλαστρα τον ιουνιο που αγορασα την διπλαδενια ,τωρα ομως επειδή θα απουσιαζω θα βαλω αυτοματο ποτισμα και θαλω να ειναι ολες οι γλάστρες ιδιο μεγεθος μπορω να την ξανα αλλαξω γλαστρα?

  11. Anastasia
    01/09/2020

    Καλησπέρα ! Γινεται την διπλαδενια να την κρατησω μεσα στο σπιτι ; Ευχαριστω

    • Καλησπέρα Αναστασία. Μπορείς να διατηρήσεις την διπλαδένια σε εσωτερικό χώρο στο σπίτι αρκεί να είναι αρκετά φωτεινό και να αερίζεται συχνά. Παράλληλα, φρόντισε να αποφεύγεις το υπερβολικό πότισμα και να ποτίζεις όταν στεγνώνει το χώμα.

  12. Ιωαννα
    28/08/2020

    Καλησπερα Κ.Λιονουδακη! Η διπλαδενια ειχε βαμβακαδα και με θερινο πολτο την καθαρισα,τα φυλλα της ομως αρχισαν να κιτρινιζουν οπως τα κανει η βαμβακαδα ,και τα μικρα φυλλα καποια κατσαρωνουν .Υπαρχει περιπτωσει να εχει και στις ριζες βαμβακαδα?

    • Καλησπέρα Ιωάννα. Τα φύλλα της διπλαδένιας μπορεί να κιτρινίζουν λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή έλλειψης σιδήρου. Τα φύλλα της διπλαδένιας που κατσαρώνουν μπορεί να οφείλεται σε προσβολή από μελίγκρα ή αν έχουμε νέα προσβολη από βαμβακάδα. Θα ήταν καλό να επαναλάβεις τον ψεκασμό της διπλαδένιας με θερινό πολτό.

      • Ιωαννα
        28/08/2020

        Ναι θα ψεκασω ξανα .Οταν κοβω τα κιτρινα φυλλα ομως βγαζει ασπρο υγρο,αυτο ειναι φυσιολογικο? Μελιγρα δεν εχουν τα φυλλα αλλα με τον μεγεθυντικό φακό βλεπω οτι δεν εχει καθαρισει καλα η βαμβακαδα.Ευχαριστω και παλι!

  13. Νίκος
    24/08/2020

    Κε Λιονουδακη καλησπέρα!
    Έχω μία διπλαδένια της οποίας κάποια φύλλα τείνουν να κιτρινίσουν και στα ψηλότερα αναρριχώμενα σημεία εκεί που πάει να βγάλει το καινούργιο φίλο ξεραίνεται ο βλαστός σαν να είναι καμμένος. Τι μπορεί να συμβαίνει?

    • Καλησπέρα Νίκο. Το κιτρίνισμα στα φύλλα της διπλαδένιας μπορεί να οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα ή στην έλλειψη σιδήρου. Η ξήρανση των βλαστών ίσως οφείλεται στις έντονες ακτίνες του ήλιου.

  14. Mary
    24/08/2020

    Καλησπέρα,
    Εδω και 2 εβδομάδες μερικα φυλλα απο την διπλαδενια μου που την εχω σε ημισκιερο σημείο στο μπαλκονι παίρνουν ενα χαλκινο χρωμα στις ακρες και μερικά φυλλα εχουν απο το κατω μερος τους σαν μαυρες κουκιδες. Επίσης 2 κλαδακια της αρχίζουν να κοκκινιζουν και αυτα.. Τι να κάνω?? Να ψεκασω με κάποιο εντομοκτόνο??

  15. Πωλίνα
    13/06/2020

    Μπορειτε να μου πειτε πως ξεχωρίζουμε τους σπόρους του φυτού της διπλαδένιας, στο λουλούδι του ή στον μισχο?
    Θέλω να τους μαζεύω αλλα δεν γνωρίζω
    Ευχαριστώ!

    • Καλησπέρα Πωλίνα.
      Οι σπόροι της διπλαδένιας βρίσκονται στο άνθος του φυτού της διπλαδένιας και πρέπει να αφήσεις να ξεραθεί το άνθος για να τους απομακρύνεις από μέσα. Μπορείς να φυτέψεις μετά τους σπόρους της διπλαδένιας στο χώμα και αν η θερμοκρασία είναι ιδανική κοντά στους 24οC, θα φυτρώσουν μετά από ένα μήνα.

  16. menta39
    06/06/2020

    Γεωπόνε sos. Κατακιτρινες οικογένειες ζωυφιων σε διπλαδενια. Επίσης μεγαλώνει χωρίς άνθη. Σε μπαλκόνι με πολύ φως και όχι ήλιο. ευχαριστω.

  17. Χρυσούλα
    19/05/2020

    Γεια σας! Σας ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές σας είναι πολύτιμες. Έχω μπερδευτεί λίγο όσον αφορά την λίπανση σχετικά με το πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα και το λίπασμα σιδήρου και μαγνησίου. Δυστυχώς δεν γνωρίζω για τα λιπάσματα. Μπορείτε να με βοηθήσετε με συγκεκριμένο προϊόν για το υδατοδιαλυτό λιπασμα κ συγκεκριμένο για το σίδηρο κ μαγνήσιο? Έχω ήδη στην κατοχη μου λίπασμα 20-20-20 , ανθοφορίας και χηλικο σίδηρο.

    • Καλησπέρα Χρυσούλα. Θα πρέπει να απευθυνθείς σε γεωπονικά καταστήματα της περιοχής σου για συγκεκριμένα προτεινόμενα λιπάσματα.

  18. Φάνος
    13/05/2020

    Καλησπέρα. Έχω αγοράσει μια διπλαδένια και την έχω μεταφυτέψει σε γλάστρα μεγαλύτερη. Την έχω σε ημισκιερό χώρο στη βεράντα. Έχω παρατηρήσει ότι τις τελευταίες 2 μέρες άρχισε να έχει κίτρινα φύλλα κυρίως στο κάτω μέρος και δεν ξέρω τι να κάνω. Την ποτίζω 2-3 φορές την εβδομάδα και περιμένω να περάσουν 2 βδομάδες για να της βάλω λίπασμα. Τί άλλο μπορώ να κάνω;

    Ευχαριστώ

    • Καλησπέρα Φάνο. Μπορείς να προσθέσεις λίγο υγρό λίπασμα φυκιών, κατάλληλο για την μεταφύτευση για να τονώσεις την διπλαδένια σου.

  19. Αλεξάνδρα
    14/09/2019

    Γειά σας! Έχω σχεδόν 4 χρόνια μια διπλαδένια σε παρτέρι, σε σημείο που τη βλέπει ήλιος για σχετικά αρκετές ώρες αλλά όχι μετά τις 3-4 το μεσημέρι. Είχε ανθίσει ελάχιστα στις αρχές και φέτος έχει καταλήξει να έχει λιγότερο από δέκα σημεία όπου κρατάει λίγα φυλλαράκια, υγιή.
    Επειδή δεν βλέπω προκοπή, σκέφτηκα μήπως γίνεται να τη βγάλω και να τη βάλω σε γλάστρα, στην ταράτσα, κοντά σε μια άλλη που έχω και είναι τούμπανο ζωή να ‘χει, αλλά δεν ξέρω αν γίνεται αυτή η αλλαγή, από γη σε γλάστρα δηλαδή. Και αν γίνεται, τι μέγεθος γλάστρας να βάλω και πότε να την αλλάξω. Ευχαριστώ πολύ, είναι πάρα πολύ κατατοπιστικά τα άρθρα και οι απαντήσεις σας!

    • Καλημέρα Αλεξάνδρα. Μπορείς να μειώσεις το πόισμα της και να προσθέσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας για να την βοηθήσεις. Επίσης, μπορείς να μεταφυτέψεις μέσα στο Σεπτέμβριο, αλλά θα πρέπει να την κλάδέψεις πριν τη μεταφύτευση και να βγάλεις μεγάλο μέρος της ρίζας μαζί με μπάλα χώματος και να την μεταφυτέψεις σε γλάσρα διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 30χ30 εκατοστά. Μετά την μεταφύτευση για λίγες μέρες πρέπει να τη διατηρήσεις σε δροσερό περιβάλλον.

  20. Χάρης Μ
    29/08/2019

    Εχω μια διπλαδενια σε γλάστρα μαζι με εναν ιβισκο. Τα εχω 2 χρόνια αλλά φέτος το καλοκαιρι η διπλαδενια δείχνει να υποφέρει.
    Δεν ανθίζει πολυ, ενα κλωναρακι ξεραθηκε τελειως κ αναγκαστηκα να το κοφω κ μερικά απο τα φυλα της ειναι κοκκινωπα. Δεν έχει ζωύφια η κάτι άλλο…τι πρέπει να κανω;;

    • Καλησπέρα Χάρη. Πιθανότατα, η διπλαδένια ζορίζεται να αναπτυχθεί μαζί με τον ιβισκο στην ίδια γλάστρα. Θα σου πρότεινα σε πρώτη φάση να έχεις τη γλάστρα σε ημισκιερή θέση και να βάζεις υγρό λιπασμα ανθοφορίας κάθε 2 βδομάδες. Την επόμενη άνοιξη, θα ήταν καλό μα μεταφυτεύσεις τη διπλαδένια σε διαφορετική γλάστρα.

  21. ΑΓΓΕΛΙΚΗ
    03/10/2018

    Καλησπέρα. Θα ήθελα να πάρω μια διπλαδένια για το μπαλκόνι μου στο οποίο λίγα είναι τα φυτά που αντέχουν. Τα περισσότερα γεμίζουν μελίγκρα και ψώρα (τριανταφυλλιές, πανσέδες κ.α.) Τα μόνα που έχουν αντέξει είναι κάτι γαρυφαλλίτσες, ο κισσός, ένα χλωρόφυτο και τον χειμώνα τα κυκλάμινα. Θα μπορούσε η διπλαδένια να αντέξει; Αν όχι, υπάρχει κάποιο άλλο αντοχής;
    Ευχαριστώ..

    • Καλησπέρα Αγγελική. Η διπλαδένια είναι σχετικά ευαίσθητη στην παγωνιά και στους βοριάδες ενώ προσβάλλεται και από μελίγκρα και από βαμβακάδα. Πιο ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό για να φυτέψεις είναι το ρυγχόσπερμα και ο παρθενόκισσος.

      • ΑΓΓΕΛΙΚΗ
        05/10/2018

        Χίλια ευχαριστώ…

      • MARINA
        04/09/2019

        Καλησπέρα. Έχω μια πανέμορφη διπλαδένια στο μπαλκόνι μου γεμάτη άνθη αλλά εδώ και ένα μήνα έχει εμφανίσει βαμβακάδα. Την έβαλα στην μπανιέρα και την καθάρισα, έβαλα και ένα σπρέυ που αγόρασα αλλά δεν φεύγει εντελώς. Με ποιόν τρόπο μπορώ να την σώσω; Κατά προτίμηση φυσικό! Ευχαριστώ!

        • Γεια σου Μαρίνα. Για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας στη διπλαδένια σου μπορείς να ψεκάσεις με διάλυμα θερινού πολτού. Ο θερινός πολτός είναι οικολογικό σκεύασμα που μπορείς να προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.

  22. Μαρια
    13/08/2018

    Έχω πρόσφατα αποκτήσει διπλαδενια η οποία πήγαινε καλά μέχρι που άρχισαν να κιτρινίζούν και να πέφτουν τα φύλα της. Δεν άλλαξα γλάστρα είναι η αλήθεια. Πείτε μου Παρακαλώ αν μπορώ να κάνω κάτι. Ευχαριστώ.

    • Καλημέρα Μαρία.
      Θα σου πρότεινα σε πρώτη φάση να εξασφαλίσεις μια ημισκιερή θέση για τη διπλαδένια σου και να την ποτίζεις σταθερά ανά 2-3μέρες. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα και πτώση φύλλων. Θα ήταν καλό να κάνεις μεταφύτευση στη διπλαδένια, μέσα στον Σεπτέμβρη αφού περάσουν οι ζέστες του καλοκαιριού.

  23. Δήμητρα
    05/08/2018

    Καλησπέρα. Οι συμβουλές σας για τη διπλοδενια ειναι πολύ χρήσιμες. Το πρόβλημα μου είναι οτι τις έχω φυτεψει σε αλτανα που δεν την βλέπει σχεδόν καθόλου ο ήλιος. Τι να κάνω για να μου ανθισει? Μόνο ανθοφορια δεν έχει. Κατα τα άλλα αναπτύσσεται κανονικά. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Επίσης θα ηθελα να σας στειλω μια φωτογραφία ενός φυτού για να μου πείτε πως λέγεται αλλά δεν ξέρω πως μπορώ να σας την στειλω.

    • Καλησπέρα Δήμητρα κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
      Η διπλαδένια θέλει σχετική ηλιοφάνεια για να μπορέσει να ανθοφορήσει. Σε κάθε περίπτωση, μην την ποτίζεις υπερβολικά ενώ είναι καλό να προσθέτεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας.
      Σχετικά με τη φωτογραφία για την αναγνώριση ενός φυτού μπορείς να μας την στείλεις μέσω της ειδικής στήλης μας “Ερωτήσεις Κηπουρικής”

  24. Κατερινα
    03/08/2018

    Διπλαδενια κ γιασεμι απο αρχες μαιου που τα πηρα δεν εχουνε ανθυση καθολου.Τα βλεπει ο ηλιος απο το πρωι μεχρι το μεσσημερι αλλα ειναι σε μερος σκιερο τι πρεπει να κανω

    • Καλημέρα Κατερίνα. Ο ήλιος που έχουν το γιασεμί και η διπλαδένια είναι σχετικά επαρκής για την ανθοφορία τους. Πρόσεχε μήπως ποτίζεις υπερβολικά ή δεν στραγγίζει το νερό αν τα έχεις φυτέψει σε γλάστρα. Επίσης, η προσθήκη υγρού λιπάσματος ανθοφορίας θα βοηθήσει σημαντικά.

  25. Παυλίνα
    27/07/2018

    Καλησπέρα. Έχω μια διπλαδένια η οποία γύρω στις αρχές Ιουνίου έβγαλε μαζεμένα αρκετά λουλούδια, αλλά μετά σταμάτησε να ανθίζει. Η θέση της είναι ημισκιερή. Την βλέπει πρωινός ήλιος για μια ώρα περίπου. Τι πρέπει να κάνω για να ανθίσει πάλι; Σας ευχαριστώ.

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      29/07/2018

      Καλημέρα Παυλίνα. Καλό θα ήταν να ήταν σε πιο ηλιόλουστη θέση η διπλαδένια για να έχει καλύτερη ανθοφορία. Επίσης, ίσως, ποτίζεις υπερβολικά και αυτό να μην βοηθά στο σχηματισμό λουλουδιών ενώ παράλληλα καλό είναι να προσθέτεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 2 εβδομάδες.

  26. Niki
    24/06/2018

    Οι διπλαδενιες μου ειναι σε γλαστρες και πιασανε ψειρες.. Ψεκασαμε εχθες με κονφιντορ αλλα φοβαμαι μηπως καταστραφουν… κανονικα με τι πρεπει να ψεκαζουμε στα φυτα αυτα για ψειρες; Πρεπει να κανω κατι αλλο; Σας ευχαριστω!

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      26/06/2018

      Καλημέρα Νίκη. Το συγκεκριμένο σκεύασμα που αναφέρεις, είναι χημικό φάρμακο για την καταπολέμηση της ψείρας (αφίδες ή μελίγκρα αλλιώς). Διάβασε το άρθρο μας για την καταπολέμηση της μελίγκρας και δες τρόπους οικολογικούς για να την αντιμετωπίσεις.

  27. Αναστασία
    11/06/2018

    Καλησπέρα σας,Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να σας ρωτήσω για τις διπλαδένιες μου! Έχω δύο και ενώ ανθίζουν κανονικά,έχουν πιάσει μελίγκρα(έκανα το φάρμακο με πρασινο σαπούνι,οινόπνευμα και νερό) έχω ψεκάσει 2 φορές με χρονικό διάστημα 4 μέρες διαφορά αλλα δυστυχώς δεν εχει φύγει! Έχετε καμία ιδέα;

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      12/06/2018

      Καλησπέρα Αναστασία. Ψέκασε με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού για καλύτερο αποτέλεσμα σε έντονη προσβολή από μελίγκρα.

  28. Βαια
    04/05/2018

    Χαίρετε! Σαν ειδικός που είστε ζητάω τη γνώμη σας για τη διπλαδενια.Την έχω ένα χρόνο με πλουσία ανθοφορία κ φύλλωμα.Πριν ενάμιση μήνα της έκανα μεταφύτευση σε μια κατά δύο νούμερα μεγαλύτερη γλάστρα .Επίσης είχε έντομα μάλλον μελιγκρα κ την ψεκασα με ειδικό σκεύασμα από Ανθοπωλεία.το πρόβλημα είναι πως φυλλοροει με αποτέλεσμα να της πέσουν όλα τα φύλλα!!! Μόνο λίγα λουλούδια βγάζει πια.μαραζωσε…τι να κάνω?πείτε μου σας παρακαλώ τη συμβουλή σας.σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      06/05/2018

      Γεια σου Βαΐα. Η διπλαδένια δυσκολεύτηκε με τη μεταφύτευση και έπαθε στρες. Πιθανότατα ο ψεκασμός με το εντομοκτόνο, ζόρισε περισσότερο το φυτό καθώς θα έπρεπε να γίνει σούρουπο και με θερμοκρασίες χαμηλότερες των 30 βαθμών, και σε ποτισμένο φυτό. Μετέφερε την σε δροσερό σκιερό περιβάλλον, κλάδεψε την, πότιζε συχνά και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά κάθε δύο βδομάδες.

  29. Νικολέτα
    26/04/2018

    Πριν από μια βδομάδα αγόρασα κάποια φυτά και τα μεταφυτεψα. Βλέπω όμως ότι δεν είναι καλά και δεν ξέρω τι φταίει. Το χώμα, το μερος που τα τοποθέτησα κάτι άλλο. Η τριανταφυλλιά μου γέμισε κιτρινα φύλλα και η κορφές ξερενονται, την αγόρασα λυπασμενη. Το αγιόκλημα μου μέσα σε 7 μέρες ενώ φαινόταν υγιές τώρα τα φύλλα του διπλώνουν και έχουν κίτρινες πικες. Ενώ η διπλοδενια μου μοιάζει σα να καταστράφηκε μέσα σε αυτές τις λίγες μέρες αφού τα φύλλα της κιτρινιασαν όλααα και τα μπουμπούκια της έπεσαν σχεδόν όλα πριν ανοίξουν. Τα ποτιζω κάθε 2-3 μέρες γτ βλέπω ότι το χώμα είναι νωπό οπότε δεν θέλει καθημερινά. Τι φταίει;;;;;;;;

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      29/04/2018

      Καλημέρα Νικολέτα. Σου παραθέτω μερικές συμβουλές για τη σωστή μεταφύτευση των φυτών που αγόρασες όπως η τριανταφυλλιά, το αγιόκλημα και η διπλαδένια. Επιλέγουμε γλάστρες με μέγεθος ένα ως δύο νούμερα μεγαλύτερα από την προηγούμενη γλάστρα, καθώς αν χρησιμοποιήσουμε πολύ μεγαλύτερη γλάστρα για μεταφύτευση το φυτό θα αναλωθεί στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και θα υστερήσει σε βλαστική ανάπτυξη. Επίσης, επιλέγουμε γλάστρες με τρύπα αποστράγγισης στον πάτο. Πριν τη μεταφύτευση, τοποθετούμε στη βάση ένα λεπτό στρώμα 3 – 4 εκατοστών από χαλίκια και βότσαλα για να στραγγίζουν τα νερά και από πάνω ένα κομμάτι γεωυφάσματος (ή ένα ύφασμα διαπερατό στο νερό και όχι στο χώμα). Αφαιρούμε προσεκτικά από την αρχική γλάστρα το φυτό σας, διατηρώντας την μπάλα χώματός του, και σπάμε τα λεπτά ριζίδια στις άκρες ώστε με τη μεταφύτευση να ανανεωθούν και να μπορούν να απορροφούν νερό και θρεπτικά συστατικά. Κατά τη μεταφύτευση, τοποθετούμε το φυτό στο κέντρο της νέας γλάστρας και προσθέτουμε το απαιτούμενο χώμα μέχρι να γεμίσει, χωρίς να συμπιέζουμε την μπάλα του φυτού. Ποτίζουμε ελαφρά και ξανασυμπληρώνουμε χώμα. Μετά τη μεταφύτευση, τοποθετούμε τα φυτό σε σκιερή θέση για 1-2 βδομάδες και εξασφαλίζουμε ικανοποιητική υγρασία για να ριζώσει καλύτερα. Προσθέτουμε διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών ή άλλο υγρό λίπασμα ειδικό για βελτίωση ριζοβολίας. Μεταφέρουμε τη γλάστρα στην οριστική της θέση και μετά από μια βδομάδα προσθέτουμε πλήρες υγρό λίπασμα για ανάπτυξη και ανθοφορία.

  30. Εφη Παπαϊωάννου
    28/03/2018

    Τα ανθη της πλουμεριας, που εχω δεν ευωδιαζουν.γιατι?Παλαιότερα ειχα μια πλουμερια που ειχα αγορασει στην Κάρπαθο και μοσχοβολουσε.Αυτη που αγορασα πριν ένα χρονο,μου φαίνεται διαφορετικη..Σας ευχαριστω ,δίνετε πολυ σωστες συμβουλες και σας παρακολουθώ..

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      31/03/2018

      Καλημέρα Έφη κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. H πλουμέρια είναι ένα μικρό καλλωπιστικό δέντρο με εντυπωσιακά λευκοκίτρινα αρωματικά άνθη, πολύ διαδεδομένο σε νότιες περιοχές όπως η Ρόδος, η Κως και η Κρήτη. Το συναντάμε και με την ονομασία ινδικό φούλι, αιγυπτιακό φούλι, ροδίτικο φούλι και φραντζιπάνι. Πιθανότατα, το φυτό που αγόρασες να είναι κάποιο υβρίδιο του φυτού που τα λουλούδια του δεν μυρίζουν. Θα σου πρότεινα να πολλαπλασιάσεις το φυτό της πλουμέρια που διαθέτει αρωματικά άνθη. Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού της πλουμέριας, κόβεις μοσχεύματα ώριμων βλαστών και τα εμβαπτίζεις σε ορμόνη ριζοβολίας. Φυτεύεις τα μοσχεύματα της πλουμέριας σε γλάστρες με μίγμα φυτοχώματος και άμμου σε αναλογία 2:1 και τα διατηρείς σε δροσερό σκιερό περιβάλλον μέχρι να ριζοβολήσουν και βλαστήσουν. Δες περισσότερες πληροφορίες για την πλουμέρια, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  31. ΑΚ
    08/08/2017

    Καλησπερα, αγορασα μια διπλαδενια αρχες Μαιου. Ενω το φυτο εχει μεγαλωσει πολυ κ φαινετε υγειες δεν ανθιζει. Τι φταιει; Τον αλλαξα θεση δυο φορες σε σημεια που να μην εχει αμμεση επαφη με τον ηλιο

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      12/08/2017

      Η διπλαδένια θέλει μια φωτεινή θέση, καλύτερα ημισκιερή που να την βλέπει ο απογευματινός ήλιος. Μην την ποτίζετε υπερβολικά γιατί δεν θα ανθίσει και φροντίστε να την λιπαίνετε με υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε δυο βδομάδες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ