Διπλαδένια, το βραζιλιάνικο γιασεμί

Διπλαδένια, το βραζιλιάνικο γιασεμί

Η διπλαδένια είναι αναρριχώμενο αειθαλές φυτό που χαρακτηρίζεται από γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, μακρόστενα και λαμπερά πράσινα φύλλα της και εντυπωσιακά άνθη σε αποχρώσεις κόκκινου, φούξια, ροζ και λευκού. Τα άνθη της διπλαδένιας δεν είναι αρωματικά όπως του γιασεμιού, διαθέτουν όμως ένα πολύ ιδιαίτερο σχήμα τρομπέτας, όπου οι άκρες τους κυρτώνουν ελαφρά προς τα έξω.

1. Πότε ανθίζει η διπλαδένια και πόσο διαρκεί η ανθοφορία της;

Η διπλαδένια έχει μακρά περίοδο ανθοφορίας που διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Αποτελεί ιδανική επιλογή για τους κηποτέχνες για διακόσμηση σε φράχτη ή σε πέργκολα στον κήπο, στην αυλή και στο μπαλκόνι. Η διπλαδένια μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα αναρριχώμενα φυτά, όπως τη στεφανωτή και το ρυγχόσπερμο, και να δώσει υπέροχες συνθέσεις πολύχρωμων λουλουδιών.

Διαφήμιση

2. Ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθεί η διπλαδένια;

Η διπλαδένια προτιμά σκιερά και ημισκιερά μέρη, γιατί ο έντονος καλοκαιρινός ήλιος ταλαιπωρεί το φύλλωμα της και προκαλεί εγκαύματα. Ωστόσο, η διπλαδένια αγαπάει τη ζέστη και αυτό αποδεικνύεται από την έντονη ανθοφορία της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα η διπλαδένια έχει συνεχή και παρατεταμένη ανθοφορία, αρκεί η θερμοκρασία της νύχτας να υπερβαίνει τους 10°C. Η διπλαδένια είναι πολύ ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και παγώνει στους 0°C.

Η διπλαδένια αναπτύσσεται καλύτερα σε εδάφη βαθιά, πλούσια και καλά αποστραγγιζόμενα. Αν φυτευτεί σε γλάστρα, η διπλαδένια θέλει φυτόχωμα εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά και περλίτη.

3. Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση χρειάζεται η διπλαδένια;

Η διπλαδένια απαιτεί αρκετό και συχνό πότισμα την περίοδο του καλοκαιριού, κάθε 2-3 μέρες, για να δώσει την πλούσια ανθοφορία της, είτε είναι φυτεμένη σε γλάστρα είτε στο έδαφος. Όσον αφορά τη λίπανση, προσθέτουμε πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα, μια φορά το μήνα, από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, ενώ η συμπληρωματική προσθήκη λιπάσματος σιδήρου και μαγνησίου θα βοηθήσει στο έντονο πρασίνισμα των φύλλων της.

4. Πότε κλαδεύεται η διπλαδένια και πώς πολλαπλασιάζεται;

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της διπλαδένιας είναι στα τέλη του χειμώνα, μετά τις τελευταίες παγωνιές. Επιπλέον, στις αρχές φθινοπώρου πραγματοποιούμε ένα ελαφρύ αραίωμα των ξερών κλάδων και λουλουδιών τη διπλαδένιας. Ο πολλαπλασιασμός της διπλαδένιας γίνεται κυρίως με μοσχεύματα, με σπόρους αλλά και με διαίρεση της ρίζας.

5. Κι ένα μυστικό για τη διπλαδένια

Η αυθεντική αυτοφυής διπλαδένια, με άνθη σε απαλό ροζ χρώμα, είχε ανακαλυφθεί σε βουνά κοντά στο Ρίο ντε Τζανέϊρο της Βραζιλίας, στα τέλη του 19ου αιώνα. Γι’ αυτό άλλωστε, η διπλαδένια αναφέρεται και ως βραζιλιάνικο γιασεμί.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (66)