Χειμωνανθός, το λουλούδι του χειμώνα

Χειμωνανθός, το λουλούδι του χειμώνα

Χειμωνανθός, ένας υπέροχος θάμνος με μοναδικό άρωμα που μας χαρίζει πανέμορφα κίτρινα λουλούδια στην καρδιά του χειμώνα! Ο χειμωνανθός έγινε διάσημος από το ομώνυμο τραγούδι, σε βαθμό που αρκετοί δεν γνωρίζουν πως πρόκειται για υπαρκτό φυτό!

Πρόκειται για φυλλοβόλο καλλωπιστικό θάμνο με πλούσια ανθοφορία που δικαίως αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα λουλούδια του χειμώνα χαρίζοντάς μας έντονο χρώμα και υπέροχο άρωμα.

Με καταγωγή από την Κίνα, ο χειμωνανθός είναι ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό στην Ευρώπη, παρουσιάζει σχετικά αργή ανάπτυξη και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2-3 μέτρα.

Ανθίζει μέσα στην παγωνιά και το χιόνι, σχηματίζοντας τα αρωματικά λουλούδια του από τα τέλη του Δεκεμβρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου, πριν ακόμα εκπτυχθούν τα λογχοειδή φύλλα του ανοιχτού πράσινου χρώματος.

Τα λουλούδια του χειμωνανθού μοιάζουν με μικρό αστέρι, διαμέτρου 2-3 εκατοστών, υποκίτρινου ή κίτρινου χρώματος, που φέρουν μια κόκκινη καρδιά στο κέντρο τους, ενώ το άρωμα τους έχει συνδεθεί με την εποχή του χειμώνα.

Πολυ διαδεδομένη είναι η ποικιλία Grandiflorus που εμφανίζει μεγάλα λουλούδια με βαθύ κίτρινο χρώμα, αν και είναι λιγότερο αρωματική.

Διαφήμιση

1. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται ο χειμωνανθός;

Ο χειμωνανθός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στο ψύχος και την παγωνιά, ακόμη και σε θερμοκρασίες πολλών βαθμών κάτω από το μηδέν.

Προτιμά γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση και προτιμάμε να τον φυτεύουμε σε ηλιόλουστες τοποθεσίες.

Ιδανική εποχή φύτευσης για τον χειμωνανθό είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο.

Ο χειμωνανθός μπορεί να φυτευτεί και να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε έδαφος, ακόμη και σε ασβεστώδες, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Δύσκολα φυτεύεται σε γλάστρα στο μπαλκόνι, καθώς δε μπορεί να αναπτυχθεί καλά το ριζικό του σύστημα και να μεγαλώσει το φυτό.

Τον φυτεύουμε λοιπόν στο έδαφος, μεμονωμένο ή σε συστάδες, σε αυλές, κήπους και σε πάρκα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο χειμωνανθός είναι πολύ ανθεκτικός σε ασθένειες και δεν προσβάλλεται ιδιαίτερα από έντομα.

2. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπανση ο χειμωνανθός;

Ο χειμωνανθός δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό για να ευδοκιμήσει. Ποτίζουμε μία φορά τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Ωστόσο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται σχετικά συχνό πότισμα τουλάχιστον δυο φορές τη βδομάδα για να έχει καλή βλαστική ανάπτυξη και να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία μέσα στον χειμώνα.

Ο χειμωνανθός έχει αρκετές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία και γι’ αυτό χρειάζεται κατάλληλη λίπανση. Στις αρχές της άνοιξης, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα για να έχει καλή βλαστική ανάπτυξη και συμπληρωματικά, μέσα στο φθινόπωρο, προσθέτουμε ένα κοκκώδες λιπασμα, μειωμένο σε άζωτο (αμμωνία) και πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο, για να ενισχύσουμε την ανθοφορία του.

3. Ποια έντομα και ασθένειες προσβάλλουν τον χειμωνανθό;

Ο χειμωνανθός είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό και δεν προσβάλλεται ιδιαίτερα από ασθένειες και έντομα. Σε προληπτικό επίπεδο, μπορούμε να ψεκάσουμε με διάλυμα θερινού πολτού και σαπώνων αλάτων λιπαρών οξέων για την αντιμετώπιση του εντόμου της μελίγκρας και του τετράνυχου που προσβάλλουν το φύλλωμα του χειμωνανθού.

4. Ποια εποχή κλαδεύουμε και με ποιο τρόπο τον χειμωνανθό;

Ο χειμωνανθός δεν χρειάζεται κλάδεμα τα πρώτα 1-2 χρόνια, όταν είναι ακόμα μικρό φυτό και δεν έχει ριζώσει και αναπτυχθεί επαρκώς. Αν κλαδέψουμε το χειμωνανθό θα είχε σαν συνπέπεια να καθυστερήσουμε την είσοδο του στην ανθοφορία.

Όταν μεγαλώσει ο χειμωνανθός, κατάλληλη εποχή κλαδέματος είναι στις αρχές της άνοιξης μετά το τέλος της ανθοφορίας του. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο κλάδεμα που δεν πρέπει να είναι αυστηρό, καθώς ο χειμωνανθός ανθοφορεί σε ξύλο ηλικίας δυο ετών.

Κατά το κλάδεμα του χειμωνανθού αφαιρούμε ξερά και ασθενικά κλαδιά ενώ είναι απαραίτητο να αφήνουμε παλαιότερους βλαστούς ώστε να εξασφαλίσουμε την ανθοφορία της επόμενης χρονιάς.

5. Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά χειμωνανθού;

Ο χειμωνανθός πολλαπλασιάζεται τόσο με σπόρους όσο και με μοσχεύματα. Αν φυτέψουμε σπόρους χειμωνανθού, θα χρειαστεί να περάσουν 10 χρόνια μέχρι να αναπτυχθεί το φυτό και να μας χαρίσει την ανθοφορία του.

O πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα γίνεται την περίοδο του καλοκαιριού κόβοντας ημιξυλώδεις βλαστούς 15 εκατοστών που φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου με αφράτο φυτόχωμα. Είναι σημαντικό να βάζουμε την βάση του μοσχεύματατος ορμόνη ριζοβολίας για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας του πολλαπλασιασμού. Πρέπει να σημειώσουμε πως για να ριζώσει το φυτό του χειμωνανθού και να δώσει νεό φυτό θα χρειαστούν περίπου 1-2 χρόνια.

6. Κι ένα μυστικό για τον χειμωνανθό

Κόβουμε τα υπέροχα ανθισμένα κλαδιά του χειμωνανθού μέσα στις γιορτές, για να τα βάλουμε στο βάζο και να διακοσμήσουμε το σαλόνι μας. Η ανθοφορία και το άρωμα του χειμωνανθού θα κρατήσει για αρκετές μέρες και θα δώσει μία υπέροχη διακοσμητική πινελιά στο σπίτι μας.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (8)

 1. Όλγα Θωμοπούλου
  28/04/2023

  Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!!!
  Έχω ένα χειμωνανθό στο μπαλκόνι μου σε γλάστρα σχετικά μεγάλη 40 εκατοστών πλάτος και ύψος. Τον έχω κάπου τέσσερα χρόνια. Τον πήρα σε πολύ μικρό γλαστράκι. Έχει αναπτυχθεί αργά και έχει πράσινα φύλλα, τα οποία χάνει μέσα στον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανθίσει. Στην αρχή τον είχα στην άκρη του μπαλκονιού για να έχει πιο πολύ ήλιο. Μετά είδα ότι δεν θέλει πολύ ήλιο και τον τράβηξα προς τον τοίχο. Το μπαλκόνι έχει νοτιοδυτική κατεύθυνση. Πέρασε βέβαια και μια φάση ξηρασίας πριν ένα χρόνο που απορώ πώς επέζησε και αυτός και τα άλλα μου φυτά, αλλά τώρα έχουν ομαλοποιηθεί τα πράγματα. Δεν του έχω βάλει ποτέ λίπασμα, φέτος θα του βάλω. Τί άλλο μπορώ να κάνω;
  Σας ευχαριστώ προκαταβολικά,
  Όλγα

 2. μαρία
  27/07/2021

  Γεια σας…έβαλα χειμωνανθό πριν 3-4 χρόνια ..φέτος μου άνθισε για πρώτη φορά, είναι πανέμορφος! ποια είναι τα ξυλώδη κλαδιά; θέλω πολύ να τον πολλαπλασιάσω..

  • Καλησπέρα Μαρία. Μπορείς να πολλαπλασιάσεις τον υπέροχο χειμωνανθό σου. Λέγοντας ξυλώδη κλαδιά, αναφερόμαστε σε βλαστούς, που έχουν ξυλοποιηθεί και δεν είναι τρυφεροί.

 3. Μαρία Ρεποιου
  02/05/2020

  Καλησπέρα.Καλο μήνα.Θελω πάρα πολύ να αποκτήσω Χειμωνανθός, πασχαλιά θάμνος και τριανταφυλλιά δαμασκηνη.Μπορειτε να με βοηθήσετε σας παρακαλώ; Εσείς εμπιστεύεστε;

  • Καλημέρα Μαρία. Τα Μυστικά του Κήπου μοιράζονται συμβουλές για τα φυτά και τα λουλούδια σε όλους εσάς που αγαπάτε την κηπουρική. Για την προμήθεια πασχαλιάς, τριανταφυλλιάς και χειμωνανθού, θα πρέπει να απευθυνθείς σε φυτώρια της περιοχής σου.

 4. Θεμόπουλος Νίκος
  12/05/2019

  Καλησπέρα σας,

  Μένω στό Παλαιό Φάληρο και θέλω να φυτέψω χειμωνανθό στόν κήπο αλλά δέν μπορώ να το βρώ πουθενά μήπως μπορείτε να με ενημερώσετε πού μπορώ να το βρώ εντός Αττικής

  Ευχαριστώ εκ τών προτέρων

  • Καλησπέρα Νίκο. Δεν έχουμε υπόψη μας αλλά μπορείς να ρωτήσεις σε διάφορα φυτώρια της Αττικής, διαφορετικά μπορείς να απευθυνθείς σε φυτώρια που δραστηριοποιούνται με e-shop μέσω διαδικτύου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *