εικόνα

Χειμωνανθός, το λουλούδι του χειμώνα

Χειμωνανθός το λουλούδι του χειμώνα

Χειμωνανθός, το λουλούδι του χειμώνα

Έχει το όνομα, έχει και τη χάρη! Ο χειμωνανθός είναι φυλλοβόλος καλλωπιστικός θάμνος που μας χαρίζει την πλούσια εντυπωσιακή ανθοφορία του στην καρδιά του χειμώνα. Με καταγωγή από την Κίνα, ο χειμωνανθός είναι ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό στην Ευρώπη, παρουσιάζει σχετικά αργή ανάπτυξη και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2-3 μέτρα. Ανθίζει μέσα στην παγωνιά και το χιόνι και σχηματίζοντας τα αρωματικά λουλούδια του από τα τέλη του Δεκεμβρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου, πριν ακόμα εκπτυχθούν τα λογχοειδή φύλλα του ανοιχτού πράσινου χρώματος. Τα λουλούδια του φυτού μοιάζουν με μικρό αστέρι, διαμέτρου 2-3 εκατοστών, υποκίτρινου ή κίτρινου χρώματος, που φέρουν μια κόκκινη καρδιά στο κέντρο τους.

 

Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί ο χειμωνανθός;

 

Ο χειμωνανθός είναι ανθεκτικός στο ψύχος, ακόμη και σε θερμοκρασίες πολλών βαθμών κάτω από το μηδέν. Προτιμά γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση σε ηλιόλουστες τοποθεσίες. Ιδανική εποχή φύτευσης για τον χειμωνανθό είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Μπορεί να φυτευτεί και να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε έδαφος, ακόμη και σε ασβεστώδες, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Ο χειμωνανθός είναι δύσκολο να φυτευτεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι, καθώς δεν θα αναπτυχθεί καλά το ριζικό του σύστημα. Τον φυτεύουμε λοιπόν στο έδαφος, μεμονωμένο ή σε συστάδες, σε αυλές, κήπους και σε πάρκα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο χειμωνανθός είναι πολύ ανθεκτικός σε ασθένειες και δεν προσβάλλεται ιδιαίτερα από έντομα.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει ο χειμωνανθός;

 

Ο χειμωνανθός δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό για να ευδοκιμήσει. Ωστόσο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται σχετικά συχνό πότισμα τουλάχιστον δυο φορές τη βδομάδα για να έχει καλή βλαστική ανάπτυξη και να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία μέσα στον χειμώνα. Ο χειμωνανθός έχει αρκετές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία. Στις αρχές της άνοιξης, προσθέτουμε ένα πλήρες κοκκώδες λίπασμα για να έχει καλή βλαστική ανάπτυξη και συμπληρωματικά, μέσα στο φθινόπωρο, προσθέτουμε ένα κοκκώδες λιπασμα, μειωμένο σε άζωτο (αμμωνία) και πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο για να ενισχύσουμε την ανθοφορία του.

 

Πώς γίνεται το κλάδεμα και ο πολλαπλασιασμός του χειμωνανθού;

 

Καταρχήν δεν κλαδεύουμε το χειμωνανθό τα πρώτα 1-2 χρόνια, όταν είναι ακόμα μικρό φυτό και δεν έχει ριζώσει και αναπτυχθεί επαρκώς, γιατί θα καθυστερήσουμε την είσοδο του στην ανθοφορία. Όταν μεγαλώσει, η κατάλληλη εποχή κλαδέματος του χειμωνανθού είναι στις αρχές της άνοιξης μετά το τέλος της ανθοφορίας του. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο κλάδεμα που δεν πρέπει να είναι αυστηρό, καθώς ο χειμωνανθός ανθοφορεί σε ξύλο ηλικίας δυο ετών. Χρειάζεται πάντοτε να αφήνουμε παλαιότερους βλαστούς ώστε να εξασφαλίσουμε την ανθοφορία της επόμενης χρονιάς. Ο χειμωνανθός πολλαπλασιάζεται με σπόρους και με μοσχεύματα. O πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα γίνεται κόβοντας ημιξυλώδεις βλαστούς 15 εκατοτών που φυτεύουμε σε γλάστρες έχοντας προηγουμένως εμβαπτίσει το μόσχευμα σε ορμόνη ριζοβολίας. Για να ριζώσει το φυτό του χειμωνανθού και να δώσει νεό φυτό θα χρειαστούν περίπου 1-2 χρόνια .

 

Κι ένα μυστικό για τον χειμωνανθό

 

Κόβουμε τα υπέροχα ανθισμένα κλαδιά του χειμωνανθού μέσα στις γιορτές, για να τα βάλουμε στο βάζο και να διακοσμήσουμε το σαλόνι μας. Η ανθοφορία και το άρωμα του χειμωνανθού θα κρατήσει για αρκετές μέρες.

 

Περισσότερα χειμωνιάτικα λουλούδια

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες και για άλλα λουλούδια που ανθίζουν μέσα στο χειμώνα στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει:
 
Τα 10 πιο όμορφα χειμωνιάτικα λουλούδια
Πανσέδες, 5 μυστικά φροντίδας
Κυκλάμινο, 6 μυστικά φροντίδας
Χρυσάνθεμο, 7 μυστικά φροντίδας
Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι
Ίριδα, ένα λουλούδι από τον ουρανό
Καλλωπιστικό λάχανο με εντυπωσιακά χρώματα
Κίτρινο γιασεμί, συμβουλές φροντίδας
Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Θεμόπουλος Νίκος 12 Μαΐου 2019

Καλησπέρα σας,

Μένω στό Παλαιό Φάληρο και θέλω να φυτέψω χειμωνανθό στόν κήπο αλλά δέν μπορώ να το βρώ πουθενά μήπως μπορείτε να με ενημερώσετε πού μπορώ να το βρώ εντός Αττικής

Ευχαριστώ εκ τών προτέρων

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 13 Μαΐου 2019

    Καλησπέρα Νίκο. Δεν έχουμε υπόψη μας αλλά μπορείς να ρωτήσεις σε διάφορα φυτώρια της Αττικής, διαφορετικά μπορείς να απευθυνθείς σε φυτώρια που δραστηριοποιούνται με e-shop μέσω διαδικτύου.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.