εικόνα

Επτά μυστικά για την ελιά-μπάλα

Επτά μυστικά για την ελιά μπάλα

Επτά μυστικά για την ελιά-μπάλα

Η ελιά, χαρακτηριστικό δέντρο του μεσογειακού τοπίου, χρησιμοποιείται στην κηποτεχνία για καλλωπιστικούς σκοπούς λόγω του γυαλιστερού συμπαγούς φυλλώματος της. Συμβολίζει την καρποφορία, την επιτυχία και την μακροβιότητα και αποτελεί τα τελευταία χρόνια δημοφιλές καλλωπιστικό φυτό. Φυτεύεται σε γλάστρες και σε μπαλκόνια και διαμορφώνεται η κόμη της σε σχήμα μπάλας. Για να ευδοκιμήσει, όμως, χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Γι’ αυτό σας παραθέτουμε παρακάτω τα επτά πιο σημαντικά μυστικά για την ελιά-μπάλα:

 

1. H ελιά μπάλα όταν φυτευτεί σε γλάστρα στην αυλή ή στο μπαλκόνι απαιτεί φωτεινή θέση προστατευμένη από τον αέρα και την παγωνιά.
 
2. Χρειάζεται μεγάλη στρογγυλή γλάστρα, διαμέτρου τουλάχιστον 40-50 εκατοστά, με τρύπα αποστράγγισης στον πάτο για να φεύγει το νερό ενώ καλό είναι να τοποθετηθεί στη βάση ένα λεπτό στρώμα από χαλίκια ή σπασμένο κεραμίδι για να στραγγίζουν τα νερά.
 
3. Η ελιά χρειάζεται ενα ελαφρύ εδαφικό μείγμα που περιέχει περλίτη και ελαφρόπετρα για να εξασφαλίσει καλή αποστράγγιση και ικανοποιητικό αερισμό για την ανάπτυξη της ρίζας της ελιάς.
 
4. Κλαδεύεται ελαφρά ή πιο αυστηρά αν απαιτείται τέλος του χειμώνα και τέλος του καλοκαιριού δίνοντας συνήθως το σφαιρικό σχήμα που επιθυμείτε, ενώ καθ’ όλη τη χρονιά κορφολογείτε ελαφρώς την ακραία βλάστηση που προεξέχει.
 
5. Η ελιά χρειάζεται αραιές λιπάνσεις, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, κάθε δύο μήνες, με μεικτό βιολογικό λίπασμα, ώστε να διατηρεί το έντονο πράσινο χρώμα στα φύλλα της.
 
6. Απαιτεί συχνά πότισμα, τρεις φορές τη βδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες και μια φορά τη εβδομάδα το χειμώνα, οπωσδήποτε και δυο φορές τη βδομάδα άνοιξη και φθινόπωρο.
 
7. Η ελιά χρειάζεται ψέκασμα μια φορά το μήνα, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα φθινοπώρου, με οικολογικό σκεύασμα σαπώνων αλάτων καλίου για προληπτική προστασία από εντομολογικούς εχθρούς.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.