εικόνα

7 μυστικά για φροντίδα ελιάς σε γλάστρα

Συμβουλές για τη φροντίδα ελιάς σε γλάστρα

7 μυστικά για φροντίδα ελιάς σε γλάστρα

Η ελιά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του μεσογειακού τοπίου και από την αρχαιότητα καλλιεργείται για τον καρπό της, από τον οποίο παράγεται το πολύτιμο ελαιόλαδο. Η ελιά χρησιμοποιείται και στην κηποτεχνία για καλλωπιστικούς σκοπούς λόγω του γυαλιστερού συμπαγούς φυλλώματος της και ως καλλωπιστικό φυτό φυτεύεται σε γλάστρα στο μπαλκόνι, αλλά και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς αποτελεί σύμβολο καρποφορίας, επιτυχίας και μακροβιότητας. Η κόμη της ελιάς συνήθως διαμορφώνεται από τους κηποτέχνες σε χαρακτηριστικό σχήμα μπάλας, όμως αρκετές φορές διατηρείται σε πιο ελεύθερο σχήμα.

 

Τι θέσεις προτιμάει η ελιά σε γλάστρα;

 

H ελιά όταν φυτευτεί σε γλάστρα στην αυλή ή στο μπαλκόνι απαιτεί φωτεινή θέση, καλύτερα ημισκιερή προστατευμένη από τον αέρα και την παγωνιά. Αν θέλουμε να την τοποθετήσουμε σε εσωτερικό χώρο, θα πρέπει να της εξασφαλίσουμε φωτεινή θέση, με καλό αερισμό, μακριά από θερμαντικά σώματα, από ψυχρά και θερμά ρεύματα, καθώς και από τζάμια.

 

Τι γλάστρα και και τι φυτόχωμα επιλέγουμε για την φύτευση της ελιάς;

 

Για τη φύτευση της ελιάς χρησιμοποιούμε μεγάλη στρογγυλή γλάστρα, διαμέτρου τουλάχιστον 40-50 εκατοστά, με τρύπα αποστράγγισης στον πάτο για να φεύγει το νερό, ενώ καλό είναι να τοποθετήσουμε στη βάση ένα λεπτό στρώμα από χαλίκια ή σπασμένο κεραμίδι για να στραγγίζει το νερό. Η ελιά όταν φυτεύεται σε γλάστρα χρειάζεται ενα ελαφρύ εδαφικό μείγμα που να περιέχει περλίτη και ελαφρόπετρα για να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση και ικανοποιητικό αερισμό για την ανάπτυξη της ρίζας της.

 


Τι πότισμα, λίπανση ή άλλη φροντίδα χρειάζεται η ελιά όταν φυτεύεται σε γλάστρα;

 

Η ελιά χρειάζεται αραιή λίπανση, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, κάθε δύο μήνες, με μικτό βιολογικό λίπασμα, ώστε να διατηρεί το έντονο πράσινο χρώμα στα φύλλα της. Απαιτεί συχνό πότισμα, τρεις φορές τη βδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες, μια φορά τη εβδομάδα το χειμώνα και οπωσδήποτε και δυο φορές τη βδομάδα άνοιξη και φθινόπωρο.

 

Τι κλάδεμα χρειάζεται η ελιά σε γλάστρα για τη διαμόρφωσή της;

 

Η ελιά κλαδεύεται ελαφρά ή πιο αυστηρά αν απαιτείται στο τέλος του χειμώνα και τέλος του καλοκαιριού δίνοντας συνήθως σφαιρικό σχήμα. Για να διατηρείται συμπαγές το σχήμα της, κατά τη διάρκεια της χρονιάς κορφολογούμε ελαφρά, κάθε 2 εβδομάδες, την ακραία βλάστηση της ελιάς κάθε 2 βδομάδες.

 

Κι ένα μυστικό για την φύτευση της ελιάς σε γλάστρα

 

Η ελιά όταν φυτεύεται σε γλάστρα χρειάζεται ψέκασμα μια φορά το μήνα, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα φθινοπώρου για προληπτική προστασία από έντομα που προσβάλλουν την τρυφερή βλάστηση. Για τον ψεκασμό της ελιάς χρησιμοποιούμε οικολογικά σκευάσματα θερινού πολτού ή άλατα λιπαρών οξέων. Μπορούμε, επίσης, να φτιάξουμε ένα δικό μας σκεύασμα, ακολουθώντας την οικολογική συνταγή με σκόρδο, πράσινο σαπούνι και καυτερή πιπεριά που προτείνουμε στο άρθρο μας για προστασία φυτών με φυσικά υλικά.

 

Δες περισσότερες πληροφορίες για την ελιά, καθώς και συμβουλές για τη φύτευση μπανανιάς σε γλάστρα και ανανά σε γλάστρα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (10)

σχολιαστής
Marian 20 Μαρτίου 2020

Αγόρασα πριν 3 μέρες μια ελιά και την τοποθέτησα στο μπαλκόνι του διαμερίσματος, το οποίο είναι ηλιόλουστο από το μεσημέρι μέχρι τη δύση του ηλίου, αλλά σχετικά ψηλά (πιάνει που και που αεράκι). Από την πρώτη μέρα η ελιά έχει αρχίσει να ρίχνει αρκετά φύλλα, και ανησυχώ. Την έχω τοποθετήσει σε μεγάλη γλάστρα, 50 εκατ., την πότισα καλά, αλλά όχι υπερβολικά. Είναι λογικό να ρίχνει τόσα φύλλα; Τι θερμοκρασία χρειάζεται; Πόση υγρασία; Είναι καλύτερα να την πάρω μέσα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 22 Μαρτίου 2020

  Καλημέρα Marian. Μετά την μεταφύτευση, καλό είναι για δυο βδομάδες να έχουμε το φυτό της ελιάς σε προφυλαγμένη θέση, που δεν το κτυπουν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου και μετά να το τοποθετήσεις στην οριστική του θέση.

  Απάντηση
σχολιαστής
Θάνος 13 Μαρτίου 2020

Καλησπέρα σας,
Πολύ ενδιαφέρουσες και κατατοπιστικές, οι πληροφορίες που δίνετε στο βίντεο για την φροντίδα του αβοκάντο, καθώς και για όλα τα άρθρα που δημοσιεύετε καθημερινά.
Έχω μια καλλωπιστική ελιά με υπέροχο καταπράσινο φύλλωμα, την οποία κλάδεψα ελαφρά πριν περίπου μια εβδομάδα, για να της δώσω συμπαγές σχήμα και να έχει ομαλή ανάπτυξη. Όμως, διαπίστωσα ότι μερικά από τα φύλλα της πέφτουν καταπράσινα. Μετά το κλάδεμα την ψέκασα με ένα διάλυμα, το οποίο περιείχε σαπούνι, οινόπνευμα και νερό με τις αναλογίες που δίνετε στο σχετικό άρθρο σας. Την ποτίζω κάθε μία εβδομάδα αυτήν την περίοδο. Που θεωρείτε ότι οφείλεται η φυλλόπτωση της ελιάς και αν είναι ασθένεια πώς θα την αντιμετωπίσω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 13 Μαρτίου 2020

  Καλησπέρα Θάνο κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
  Αν την έχεις σε εσωτερικό χώρο, η φυλλόπτωση μπορεί να οφείλεται σε κακό αερισμό, ειδικά αν είναι κοντά σε θερμαντικά σώματα. Αν είναι σε εξωτερικό περιβάλλον, μπορεί να οφείλεται στην παγωνιά και σε βοριάδες.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αναστασία 4 Φεβρουαρίου 2020

Καλησπέρα σας,έχουμε μία ελιά στη γλάστρα, που την μπόλιασε ο άντρας μου, έπιασε, έβγαλε μικρό κλαράκι, αλλά έσπασε το κορφάκι (μάτι), πάει η ελίτσα;

Απάντηση
σχολιαστής
Σπύρος 17 Ιανουαρίου 2020

Καλημέρα και καλή χρονιά σας εύχομαι. Θα ήθελα να σας ρωτήσω. Από τον γάμο μου, έχουμε 2 ελιές μικρές που απ’ όσο μου είπανε αυτές είναι διακοσμητικές κυρίως. Τις έχω σε δύο μεγάλες γλάστρες. Παρατήρησα ότι είχανε πολλές μικρές ελίτσες φέτος επάνω τους. Αν πάρω μία εξ αυτών και την φυτεύσω στο χώμα, στο κήπο μου, θα μεγαλώσει περισσότερο ή θα παραμείνει ως έχει;
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Απάντηση
σχολιαστής
Ζωης ζαβιτσανος 22 Σεπτεμβρίου 2019

Η καλαμων γινεται δτη γλαστρα ?
ευχαριστο

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.