Συγκομίζουμε και αποθηκεύουμε την πατάτα

Συγκομιδή και αποθήκευση της πατάτας

Έρχεται η ώρα για τη συγκομιδή της ανοιξιάτικης πατάτας που φυτεύεται, κάθε χρόνο, τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο στις νότιες περιοχές της Ελλάδας, ενώ στις βορειότερες περιοχές φυτεύεται οψιμότερα, τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Παρακάτω σας παραθέτουμε τις πιο σημαντικές συμβουλές για την καλύτερη συγκομιδή και αποθήκευση της φρέσκιας πατάτας που βγάλατε από τον κήπο σας.

 • Η συγκομιδή της πατάτας γίνεται περίπου 3,5 μήνες μετά από τη φύτευση, σε χρονικό στάδιο 10 – 15 ημερών μετά την ξήρανση του υπέργειου πράσινου μέρους των φυτών. Σε αυτό το σημείο η φλούδα της πατάτας ξεκινά και αποσπάται κάπως πιο δύσκολα από την σάρκα του κόνδυλου.
 • Συγκομίζουμε τις πατάτες όταν το έδαφος βρίσκεται στο ρώγο του, δεν είναι δηλαδή πολύ υγρό ούτε πολύ ξηρό. Σε υγρό έδαφος, υπάρχει κίνδυνος σαπίσματος των κονδύλων, ενώ σε πολύ ξηρό υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούν οι κόνδυλοι και να παρουσιάσουν σκασίματα. Κάνουμε προσεκτική διαλογή των υγιών από τους προσβεβλημένους ή τραυματισμένους κονδύλους για να μην έχουμε μετάδοση των μολυσμάτων.
 • Διατηρούμε προσωρινά τις πατάτες σε σωρούς στο χωράφι, 2 – 3 μέρες για να στεγνώσουν, και σκεπάστε τις με πανί ή λινάτσες ή άχυρα για την αποφυγή ηλιεγκαυμάτων. Αποφεύουμε να τις σκεπάζουμε με τα φυτικά υπολείμματα της καλλιέργειας, καθώς υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς μολυσμάτων περονόσπορου.
 • Επιλέγουμε δροσερές, σκοτεινές, χωρίς υγρασία, καθαρές αποθήκες με θερμοκρασία 6 – 10 °C και τοποθετούμε τις πατάτες σε καθαρά πλαστικά ή ξύλινα τελάρα. Πραγματοποιούμε εκ νέου ενδελεχή διαλογή των προσβεβλημένων κονδύλων από το έντομο φθοριμαία, ένα πεταλουδάκι που κάνει τρύπες στις πατάτες κατά την αποθήκευση. Πάντως, σε αυτές τις θερμοκρασίες, οι πατάτες καθυστερούν να φυτρώσουν για τουλάχιστον δυο-τρεις μήνες, ενώ δεν δραστηριοποιείται η φθοριμαία.
 • Σκονίζουμε κάθε 20 – 30 μέρες με βιολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας πάνω από κάθε στρώση με πατάτες, καθώς και σε μια ζώνη τουλάχιστον ένα μέτρο γύρω από τα τελάρα. Ο βάκιλος Θουριγγίας είναι μικροοργανισμοί – βακτήρια που κατατρώγουν τις κάμπιες της φθοριμαίας που προσβάλλουν τις πατάτες κατά την αποθήκευση τους. Συμπληρωματικά, τοποθετούμε κλαδιά φασκόμηλου γύρω και ανάμεσα από τις πατάτες καθώς προσφέρουν εντομοαπωθητική δράση κατά της φθοριμαίας.
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (5)

 1. Marianthi Ieronimaki
  07/05/2023

  Θα ήθελα να σας ρωτήσω δύο πράγματα.
  Ο Κόνδυλος της πατάτας αποτελεί τη ρίζα, δηλαδή φυτεύουμε με τον κόνδυλο στο κάτω μέρος?
  Το λίπασμα που φτιάχνουμε από υλικά που βρίσκονται στην κουζίνα μας, τα υλικά αυτά πρέπει να είναι στεγνά, να έχουν ξεραθεί ?
  Αρχάρια κηπουρός είμαι.
  Σας ευχαριστώ πολύ.

 2. Αντώνης
  26/06/2020

  Καλημέρα και συγχαρητήρια για το πολύ ωραίο site. Ωραία σύντομα κείμενα, όσο μπορεί να εμβαθύνει και να απορροφήσει ένας αρχάριος σαν και εμένα. Έχω μία απορία: εκεί που έκλεισα τους τρεις μήνες και περίμενα να μαραθεί η πατατιά που έχω σε γλάστρα, βλέπω τα κοτσάνια και τα παλιά παρακλάδια να κιτρινίζουν αλλά να εμφανίζονται νέα φρέσκα παρακλάδια. Υποθέτω θα περιμένω μέχρι να μαραθούν και αυτά;

  • Καλησπέρα Αντώνη. Θα χρειαστούν 2-3 εβδομάδες ακόμα για τη συγκομιδή της πατάτας. Σταδιακά μείωσε το πότισμα.

   • Αντώνης
    26/06/2020

    Ευχαριστώ πολύ, καλή συνέχεια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *