εικόνα

Συγκομίζουμε και αποθηκεύουμε την πατάτα

Πώς γίνεται η συγκομιδή και η αποθήκευση της πατάτας

Συγκομίζουμε και αποθηκεύουμε την πατάτα

Έρχεται η ώρα για τη συγκομιδή της ανοιξιάτικης πατάτας που φυτεύεται, κάθε χρόνο, τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο στις νότιες περιοχές της Ελλάδας, ενώ στις βορειότερες περιοχές φυτεύεται οψιμότερα, τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Παρακάτω σας παραθέτουμε τις πιο σημαντικές συμβουλές για την καλύτερη συγκομιδή και αποθήκευση της φρέσκιας πατάτας που βγάλατε από τον κήπο σας.

 

• Συγκομίστε την πατάτα περίπου τρεισήμισυ μήνες μετά από τη φύτευση, σε χρονικό στάδιο 10 – 15 ημερών μετά την ξήρανση του υπέργειου πράσινου μέρους των φυτών. Σε αυτό το σημείο η φλούδα της πατάτας ξεκινά και αποσπάται κάπως πιο δύσκολα από την σάρκα του κόνδυλου.
 
• Συγκομίστε τις πατάτες όταν το έδαφος βρίσκεται στο ρώγο του, δεν είναι δηλαδή πολύ υγρό ούτε πολύ ξηρό. Σε υγρό έδαφος, υπάρχει κίνδυνος σαπίσματος των κονδύλων, ενώ σε πολύ ξηρό υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούν οι κόνδυλοι και να παρουσιάσουν σκασίματα. Πραγματοποιήστε προσεκτική διαλογή των υγιών από τους προσβεβλημένους ή τραυματισμένους κονδύλους για να μην έχουμε μετάδοση των μολυσμάτων.
 
• Διατηρήστε προσωρινά τις πατάτες σε σωρούς στο χωράφι, 2 – 3 μέρες για να στεγνώσουν, και σκεπάστε τις με πανί ή λινάτσες ή άχυρα για την αποφυγή ηλιεγκαυμάτων. Αποφύγετε να τις σκεπάσετε με τα φυτικά υπολείμματα της καλλιέργειας, καθώς υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς μολυσμάτων περονόσπορου.
 
• Επιλέξτε δροσερές, σκοτεινές, χωρίς υγρασία, καθαρές αποθήκες με θερμοκρασία 6 – 10 °C και τοποθετήστε τις πατάτες σε καθαρά πλαστικά ή ξύλινα τελάρα. Πραγματοποιήστε εκ νέου ενδελεχή διαλογή των προσβεβλημένων κονδύλων από το έντομο φθοριμαία, ένα πεταλουδάκι που κάνει τρύπες στις πατάτες κατά την αποθήκευση. Πάντως, σε αυτές τις θερμοκρασίες, οι πατάτες καθυστερούν να φυτρώσουν για τουλάχιστον δυο-τρεις μήνες, ενώ δεν δραστηριοποιείται η φθοριμαία.
 
• Σκονίζετε κάθε 20 – 30 μέρες με βιολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουρηγγίας πάνω από κάθε στρώση με πατάτες, καθώς και σε μια ζώνη τουλάχιστον ένα μέτρο γύρω από τα τελάρα. Ο βάκιλος Θουριγγίας είναι μικροοργανισμοί – βακτήρια που κατατρώγουν τις κάμπιες της φθοριμαίας που προσβάλλουν τις πατάτες κατά την αποθήκευση τους. Συμπληρωματικά, τοποθετήστε κλαδιά φασκόμηλου γύρω και ανάμεσα από τις πατάτες καθώς προσφέρει εντομοαπωθητική δράση κατά της φθοριμαίας.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (3)

σχολιαστής
Αντώνης 26 Ιουνίου 2020

Καλημέρα και συγχαρητήρια για το πολύ ωραίο site. Ωραία σύντομα κείμενα, όσο μπορεί να εμβαθύνει και να απορροφήσει ένας αρχάριος σαν και εμένα. Έχω μία απορία: εκεί που έκλεισα τους τρεις μήνες και περίμενα να μαραθεί η πατατιά που έχω σε γλάστρα, βλέπω τα κοτσάνια και τα παλιά παρακλάδια να κιτρινίζουν αλλά να εμφανίζονται νέα φρέσκα παρακλάδια. Υποθέτω θα περιμένω μέχρι να μαραθούν και αυτά;

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.