εικόνα

Το κλάδεμα της ροδακινιάς

Το κλάδεμα της ροδακινιάς

Το κλάδεμα της ροδακινιάς

Το κλάδεμα αποτελεί πολύ σημαντική καλλιεργητική εργασία για την καλή ανάπτυξη και την καρποφορία της ροδακινιάς. Η ροδακινιά διαθέτει τη ζωηρότερη βλάστηση από τα περισσότερα καρποφόρα δέντρα και ανταποκρίνεται πολύ θετικά στο κατάλληλο κλάδεμα που θα της κάνουμε. Αν όμως την παραμελήσουμε και την αφήσουμε ακλάδευτη, πολύ σύντομα θα χάσει τη ζωτικότητα της και την παραγωγικότητα της.

 

Ποια εποχή κλαδεύεται η ροδακινιά και ποιοι είναι οι βασικοί τύποι κλαδέματος;

 

Κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε την ροδακινιά μας είναι από τις αρχές Φεβρουαρίου ως αρχές Μαρτίου, μετά το τέλος των χειμωνιάτικων παγετών. Το κλάδεμα της ροδακινιάς διαχωρίζεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης και κλάδεμα καρποφορίας. Το κλάδεμα διαμορφωσης της ροδακινιάς (κυπελλοειδές, παλμέττα, αμφίπλευση παλμέττα, ατρακτοειδές, ύψιλον ή οπωρώνας τύπου λιβάδι) αναφέρεται στο σχήμα που θα δώσουμε στο νεαρό δενδρύλλιο. Το κλάδεμα καρποφορίας της ροδακινιάς αναφέρεται στο ετήσιο κλάδεμα που κάνουμε κάθε χρόνο στα μεγάλα δένδρα ροδακινιάς και στοχεύει στην διατήρηση της καρποφορίας.

 

Τι περιλαμβάνει το κλάδεμα διαμόρφωσης στα νεαρά δέντρα ροδακινιάς;

 

Από τα είδη κλαδέματος διαμόρφωσης των νεαρών δενδρυλλίων ροδακινιάς, στους ερασιτεχνικούς κήπους, προτείνουμε το κυπελλοειδές σχήμα που είναι πολύ πιο απλό για τον καλλιεργητή. Σύμφωνα με αυτό, διαμορφώνουμε ένα κεντρικό κορμό με ύψος 50-60 εκατοστά που διακλαδίζεται σε τρεις κεντρικούς βραχίονες, σε γωνία περίπου 60 μοιρών με τον κορμό, που ο καθένας έχει δυο ανεπτυγμένα κλαδιά. Το πρώτο κλαδί ξεκινά σε απόσταση 50 εκατοστά από τη βάση του βραχίονα και το δεύτερο σε απόσταση 70 εκατοστά σε αντίθετη κατεύθυνση από το πρώτο. Είναι σημαντικό το κλάδεμα διαμόρφωσης της ροδακινιάς να είναι ελαφρό και να γίνεται σταδιακά, καθώς έτσι η ροδακινιάς εισέρχεται αρκετά πιο νωρίς σε καρποφορία.

 

Τι περιλαμβάνει το κλάδεμα καρποφορίας της ροδακινάς;
 
Το κλάδεμα καρποφορίας έχει ως βασικούς στόχους τη διατήρηση του σχήματος των δένδρων, το σχηματισμό νέας καρποφόρας βλάστησης, τη διατήρηση των καρποφόρων βλαστών σε καλή κατάσταση, την επίτευξη επαρκούς φωτισμού και αερισμού στο εσωτερικό της κόμης του δέντρου και στην εξασφάλιση ικανοποιητικής παραγωγής. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι βλαστοί της προηγούμενης χρονιάς της ροδακινιάς είναι πιο παραγωγικοί και καρποφόροι από τους φετινούς βλαστούς. Έτσι, κατά το κλάδεμα της ροδακινιάς, αραιώνουμε τα αδύνατα και άρρωστα κλαδιά καθώς και αυτά που αλληλοτέμνονται. Κλαδεύουμε στα δυο μάτια τους ξυλοφόρους κλάδους που δίνουν μόνο βλάστηση και κατά το 1/3 ή το 1/2 τους καρποφόρους κλάδους, ανάλογα την ποικιλία της ροδακινιάς. Για παράδειγμα οι νεκταρινιές, κλαδεύονται λιγότερο αυστηρά για να δώσουν παραγωγή καθώς καρποφορούν σημαντικά στα λογχοειδή, σε καρποφόρους κλάδους μήκους περίπου 50 εκατοστών.

 

Και ένα μυστικό για το κλάδεμα της ροδακινιάς

 

Απολυμαίνουμε τα εργαλεία με διάλυμα χλωρίνης 2%, κατά το κλάδεμα από τη μια ροδακινιά στην άλλη και αφού ολοκληρωθεί το κλάδεμα, πραγματοποιούμε ψεκασμό με διάλυμα χαλκού και αλείφουμε με πάστα τις μεγάλες τομές των κλαδιών για την πρόληψη μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.

 
Δες συμβουλές για το κλάδεμα και άλλων καρποφόρων δέντρων, όπως το κλάδεμα ροδιάς, το κλάδεμα αχλαδιάς, το κλάδεμα βερικοκιάς και το κλάδεμα πορτοκαλιάς.
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.