εικόνα

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της ροδακινιάς

Το κλάδεμα της ροδακινιάς

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της ροδακινιάς

Το κλάδεμα της ροδακινιάς αποτελεί απαραίτητη καλλιεργητική εργασία που κάνουμε κάθε χρόνο για να έχουμε καλή ανάπτυξη και πλούσια καρποφορία στην καλλιέργεια της ροδακινιάς. Η ροδακινιά διαθέτει τη ζωηρότερη βλάστηση από τα περισσότερα καρποφόρα δέντρα και ανταποκρίνεται πολύ θετικά όταν λαμβάνει το κατάλληλο κλάδεμα. Αν όμως δεν τη φροντίσουμε και την αφήσουμε ακλάδευτη, πολύ σύντομα χάνει τη ζωτικότητα και την παραγωγικότητα της. Ας δούμε τις σημαντικότερες πληροφορίες για το κλάδεμα της ροδακινιάς, ποια είναι η κατάλληλη εποχή και με ποιο τρόπο κλαδεύουμε για να έχουμε πλούσια παραγωγή από νόστιμα και ζουμερά ροδάκινα.

 

Ποια εποχή κλαδεύoυμε τις ροδακινιές;

 

Κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τη ροδακινιά είναι από τις αρχές Φεβρουαρίου ως αρχές Μαρτίου, μετά το τέλος των χειμωνιάτικων παγετών. Σε νεαρά δενδρύλλια ροδακινιάς, γίνεται το κλάδεμα διαμόρφωσης για να αποκτήσουν το κατάλληλο σχήμα καθώς αναπτύσσονται και να δώσουν ικανοποιητική παραγωγή τα επόμενα χρόνια. Σε μεγαλύτερα δέντρα ροδακινιάς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας που αφορά το ετήσιο κλάδεμα που κάνουμε κάθε χρόνο και στοχεύει στην διατήρηση της καρποφορίας.

 

Πώς κλαδεύουμε τα νεαρά δέντρα ροδακινιάς;

 

Σε επαγγελματικές καλλιέργειες ροδακινιάς, το κλάδεμα διαμόρφωσης περιλαμβάνει διάφορα σχήματα που δίνουν υψηλή παραγωγή (παλμέττα, αμφίπλευση παλμέττα, ατρακτοειδές, ύψιλον ή οπωρώνας τύπου λιβάδι). Η επιλογή του σχήματος διαμόρφωσης εξαρτάται από την καλλιεργούμενη ποικιλία, τις εδαφικές και καιρικές συνθήκες καθώς και τις καλλιεργητικές πρακτικές. Σε ερασιτεχνικούς κήπους που έχουμε μεμονωμένα δέντρα ροδακινιάς, συνήθως γίνεται κυπελοειδές κλάδεμα διαμορφωσης στα νεαρά δενδρύλλια που δεν απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση. Για να το πετύχουμε αυτό, διαμορφώνουμε ένα κεντρικό κορμό με ύψος 50-60 εκατοστά που διακλαδίζεται σε τρεις κεντρικούς βραχίονες. Κάθε βραχίονας βρίσκεται σε γωνία περίπου 60 μοιρών με τον κορμό και έχει από δύο ανεπτυγμένα κλαδιά. Το πρώτο κλαδί ξεκινά σε απόσταση 50 εκατοστών από τη βάση του βραχίονα και το δεύτερο σε απόσταση 70 εκατοστών έχοντας αντίθετη κατεύθυνση. Είναι σημαντικό το κλάδεμα διαμόρφωσης της ροδακινιάς να είναι ελαφρό και να γίνεται σταδιακά, καθώς έτσι η ροδακινιά εισέρχεται αρκετά πιο νωρίς σε καρποφορία.

 


Τι κλάδεμα κάνουμε στα μεγάλα δέντρα ροδακινιάς;

 

Το κλάδεμα καρποφορίας έχει ως βασικό στόχο τη διατήρηση του σχήματος των δένδρων, το σχηματισμό νέας καρποφόρας βλάστησης, τη διατήρηση των καρποφόρων βλαστών σε καλή κατάσταση, την επίτευξη επαρκούς φωτισμού και αερισμού στο εσωτερικό της κόμης του δέντρου και στην εξασφάλιση ικανοποιητικής παραγωγής. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι βλαστοί της προηγούμενης χρονιάς της ροδακινιάς είναι πιο παραγωγικοί και καρποφόροι από τους φετινούς βλαστούς. Έτσι, κατά το κλάδεμα της ροδακινιάς, αραιώνουμε τα αδύνατα και άρρωστα κλαδιά, καθώς και αυτά που αλληλοτέμνονται. Κλαδεύουμε στα δυο μάτια τους ξυλοφόρους κλάδους που δίνουν μόνο βλάστηση και κατά το 1/3 ή το 1/2 τους καρποφόρους κλάδους, ανάλογα την ποικιλία της ροδακινιάς. Για παράδειγμα οι νεκταρινιές, κλαδεύονται λιγότερο αυστηρά για να δώσουν παραγωγή, καθώς καρποφορούν σημαντικά στα λογχοειδή, σε καρποφόρους κλάδους μήκους περίπου 50 εκατοστών.

 


7 μυστικά για την καλλιέργεια της ροδακινιάς
7 μυστικά για την καλλιέργεια της ροδακινιάς


 

Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της ροδακινιάς

 

Απολυμαίνουμε τα εργαλεία με διάλυμα χλωρίνης 2%, κατά το κλάδεμα από τη μια ροδακινιά στην άλλη και αφού ολοκληρωθεί το κλάδεμα, πραγματοποιούμε ψεκασμό με διάλυμα χαλκού και αλείφουμε με πάστα τις μεγάλες τομές των κλαδιών για την πρόληψη μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.

 

Περισσότερα κλάδέματα

 
Ροδακινιά, 7 μυστικά για την καλλιέργειά της
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της ροδιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της βερικοκιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα του αμπελιού
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αμυγδαλιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της συκιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της δαμασκηνιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της πορτοκαλιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της μανταρινιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της μουσμουλιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της λεμονιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Νικος 3 Νοεμβρίου 2020

Μπορώ να διαλύω θείο χάλκινη επίπασης με νερό και μετά να ψεκάζω την ροδακινιά μου και σε την αναλογία

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Νοεμβρίου 2020

    Καλησπέρα Νίκο. Η θειοχαλκίνη επίπασης είναι μόνο για σκόνισμα, δεν διαλύεται στο νερό. Για να ψεκάσεις τη ροδιά σου θα πρέπει να προμηθευτείς βρέξιμο θειάφι και βρέξιμο χαλκό ή κάποιο υγρό μίγμα χαλκού και θειαφιού κατάλληλο για ψεκασμό.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.