εικόνα

5 μυστικά για καλλιέργεια πορτοκαλιάς σε γλάστρα

Πορτοκαλιά σε γλάστρα

5 μυστικά για καλλιέργεια πορτοκαλιάς σε γλάστρα

Η πορτοκαλιά μπορεί να φυτευτεί και να καλλιεργηθεί σε γλάστρα για να διακοσμήσει το μπαλκόνι μας. Και βέβαια, θα μπορέσουμε σταδιακά να συγκομίσουμε μερικά πορτοκάλια για φρούτο ή για χυμό. Επιλέγουμε ποικιλία πορτοκαλιάς της αρεσκείας μας, τα ομφαλοφόρα Μέρλιν, τα πρώιμα Newhall, τα όψιμα Navelate, τα καλοκαιρινά Valencia, τα γλυκά ή τα αιματόχρωμα σανγκουίνια και διαλέγουμε πορτοκαλιά σε γλάστρα που να έχει κλαδευτεί και διαμορφωθεί σε νάνο δεντράκι.

 

Τι θέσεις επιλέγουμε για καλλιέργεια πορτοκαλιάς σε γλάστρα;

 

Η γλάστρα με την πορτοκαλιά τοποθετείται σε ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι, προστατευμένη από ανέμους. Χρησιμοποιώντας ειδικό δίχτυ για προστασία από την παγωνιά, τον άνεμο και τον ήλιο, την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού και την περίοδο του χειμώνα, βοηθάει στην καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία της πορτοκαλιάς μας. Αν τοποθετήσουμε τη γλάστρα με την πορτοκαλιά μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να βρούμε ένα φωτεινό σημείο μακριά από τζάκι και καλοριφέρ.

 

Τι γλάστρα και και τι φυτόχωμα προτιμούμε για την φύτευση της πορτοκαλιάς;

 

Επιλέγουμε σχετικά μεγάλη πήλινη ή πλαστική γλάστρα για τη φύτευση της πορτοκαλιάς. Η γλάστρα πρέπει να έχει βάθος και διάμετρο τουλάχιστον 40 εκατοστά για να μπορέσει να ευδοκιμήσει η πορτοκαλιά. Επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή ειδικό για καρποφόρα δέντρα, ενισχυμένο με θρεπτικά συστατικά.

 


Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση θέλει η πορτοκαλιά σε γλάστρα;

 

Η πορτοκαλιά σε γλάστρα χρειάζεται σχετικά συχνό πότισμα, τρεις φορές τη βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού και δυο φορές τη βδομάδα άνοιξη και φθινόπωρο. Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, τις βραδινές ώρες, μπορούμε για δροσισμό του δέντρου να διαβρέχουμε το φύλλωμα της πορτοκαλιάς. Όσον αφορά τη λίπανση, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, πλούσιο σε μαγνήσιο για καλή ανάπτυξη και καρποφορία, ενώ η συμπληρωματική λίπανση με σίδηρο θα βοηθήσει στο πρασίνισμα του φυλλώματος.

 

Τι κλάδεμα χρειάζεται η πορτοκαλιά σε γλάστρα;

 

Η πορτοκαλιά σε γλάστρα χρειάζεται ελαφρύ κλάδεμα κάθε χρόνο μέσα στην άνοιξη. Κατά το κλάδεμα, φροντίζουμε να διατηρήσουμε το κυπελλοειδές σχήμα της, απομακρύνοντας αδύναμους και ξερούς βλαστούς καθώς και τους λαίμαργους που δεν κάνουν καρπούς. Καλό είναι μετά το κλάδεμα, να αλείφουμε τις πληγές με πάστα κλαδέματος για απολύμανση από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

 


8 μυστικά για την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς
8 μυστικά για την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς


 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη πορτοκαλιά σε γλάστρα

 

Ψεκάζουμε με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού την τρυφερή βλάστηση της πορτοκαλιάς, κάθε μήνα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά το έντομο του φυλλοκνίστη.

 

Δες περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια πορτοκαλιάς και φτιάξε ένα μικρό κήπο στο μπαλκόνι σου ακολουθώντας τις συμβουλές μας για τη φύτευση ελιάς σε γλάστρα, ανανά σε γλάστρα, μπανανιάς σε γλάστρα, λεμονιάς σε γλάστρα και κουμκουάτ σε γλάστρα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (24)

σχολιαστής
ΟΝΟΜΑ ΓΙΑΝΝΗΣ 22 Σεπτεμβρίου 2020

Κατά την μεταφύτευση μπορούμε να σκεπάσουμε το μπόλι η όχι.Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 23 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλημέρα Γιάννη. Κατά την μεταφύτευση της πορτοκαλιάς σε γλάστρα, δεν πρέπει να σκεπάζουμε το σημείο εμβολιασμού γιατί μπορεί να σαπίσει στο σημείο εκεί λόγω της υγρασίας του χώματος.

  Απάντηση
σχολιαστής
θεῖος Βάνιας 6 Σεπτεμβρίου 2020

Η λεμονιά που ἐχω στον κήπο, ενώ κάνει καλή ανθοφορία, στο τέλος ρίχνει τα ασθενώς σχηματισθέντα λεμονάκια. Τι λίπασμα χρειάζεται;
Επίσης επειδή ἔχει λεπτό κορμό, είναι καλό να τον χαράξω κατα μήκος του για να χονδρίνει;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλημέρα. Αν η λεμονιά είναι μικρή σε ηλικία ή σε γλάστρα, είναι φυσιολογικό να ρίχνει τους καρπούς. Καλύτερα να κρατάς μόνο 2-3 καρπούς για να μεγαλώσουν κανονικά. Βάλε βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο για να χοντρύνει ο κορμός και πλούσιο σε κάλιο για να μπορέσει να δώσει καλή παραγωγή.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιώργος Β. 20 Ιουνίου 2020

Καλή σας ημέρα.

Αγόρασα πριν από μία εβδομάδα ένα λάϊμ για τη βεράντα. Το ύψος του δεν ξεπερνά το 1 m, με διάμετρο κορμού περί τα 15 mm, μία μεγάλη διακλάδωση με τέσσερις υποδιακλαδώσεις, χωρίς καρπούς. Μεταφύτευσα αμέσως σε πλαστική γλάστρα, κωνικού σχήματος, με μεγάλη διάμετρο 32 cm και ύψος 30 cm. Το χώμα της μπάλας είναι πυλώδες, ενώ αυτό που προσέθεσα είναι χώμα γνωστής εταιρείας, συσκευασμένο, κατάλληλο για λαχανόκηπο (με humus, ιχνοστοιχεία, ποταμίσια άμμο, χωνεμένη κοπριά κλπ).

Θα ήθελα τη συμβουλή σας για το αν η γλάστρα και το χώμα είναι κατάλληλα. Πρέπει να προσθέσω, τώρα ή αργότερα, υλικά όπως λίπασμα, ατταπουλγίτη κλπ;

Επίσης, διαπίστωσα ότι τα φύλλα, σε κάποια σημεία, είναι ξερά και διάτρητα. Είναι φυλλοκνίστης;

Σας ευχαριστώ θερμά

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 20 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Γιώργο. Η μεταφύτευση της γλάστρας του λάιμ και η προσθήκη του φυτοχώματος έγινε πολύ σωστά. Μπορείς να προσθέσεις υγρό λιπασμα φυκιών για καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος μετά την μεταφύτευση και παράλληλα τόνωση του φυτού. Τα ξηρά φύλλα πιθανότατα είναι από παλαιότερες προσβολές από φυλλοκνίστη.

  Απάντηση
σχολιαστής
Δήμητρα 20 Μαΐου 2020

Μου έκαναν δώρο μία πορτοκαλίτσα σε γλάστρα. Δεν έχω ξαναδεί τόσο μικρούλια πορτοκαλάκια. Την πότιζα και με τις ημέρες ενώ είχε αρκετούς καρπούς και λουλουδάκια άρχισαν να πέφτουν και σιγά σιγά και τα
φύλλα της. Με την καραντίνα έλειψα αρκετό καιρό και δεν ποτίζονταν για 1 1/2 μήνα με αποτέλεσμα να ξεραθεί. ‘Εκοψα όλα τα ξερά και αυτό που πρόσεξα είναι ότι ο κορμός του είναι πράσινος, ζωντανός δηλαδή. Υπάρχει περίπτωση να ξαναπετάξει και να ζήσει η πορτοκαλίτσα; Κάθε πότε πρέπει να την ποτίζω και σε ποιά θέση πρέπει να είναι η γλάστρα; Στο μπαλκόνι, μέσα, σε ήλιο;

Σας ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά για την απάντησή σας.

Απάντηση
σχολιαστής
Χαρα 1 Μαΐου 2020

Καλημερα και καλό μήνα! Μια από τις πορτοκαλιές μου που καλλιεργώ σε γλάστρα ενώ είχε πλούσια ανθοφορία στα ξανικα άρχισε να ρίχνει πολλά φύλλα και άνθη που είχαν ήδη δέσει καρπό. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Χαρά. Πιθανότατα λόγω έλλειψης νερού ή υπερβολικού ποτίσματος σε συνδυασμό με την πλούσια ανθοφορία, η πορτοκαλιά στη γλάστρα στρεσαρίστηκε και άρχισε να ρίχνει φύλλα και άνθη. Βάλε την σε πιο δροσερό μέρος και πότιζε 2 φορές την εβδομάδα αυτή την εποχή.

  Απάντηση
σχολιαστής
Θάνος 20 Απριλίου 2020

Καλησπέρα σας,
Συγχαρητήρια για το βίντεο που αφορά την καρπόδεση της ελιάς. Πολύ κατατοπιστικό και βοηθητικό αφού σε λίγο καιρό οι ελιές θα μπουν στην φάση της καρπόδεσης.
Η πορτοκαλιά μου, έχει πάρα πολλά άνθη όμως μερικά από αυτά είτε ανοιχτά ή κλειστά παρουσιάζουν πτώση. Την ποτίζω δύο φορές την εβδομάδα και κάθε 2 εβδομάδες προσθέτω λίπασμα ανθοφορίας. Επίσης κάθε ένα μήνα ρίχνω σίδηρο ή εκχύλισμα φυκιών ( εναλλάξ ). Που μπορεί να οφείλεται η πτώση αυτών των άνθεων; Μήπως αυτό οφείλεται στην πλούσια ανθοφορία της και δεν μπορεί να κρατήσει όλα αυτά τα άνθη;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 20 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Θάνο και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια σχετικά με το βίντεο και το άρθρο μας για την καρπόδεση της ελιάς. Πράγματι, η πορτοκαλιά σε γλάστρα δεν έχει τόση δύναμη να κρατήσει μεγάλο αριθμό ανθέων. Πάντως, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις και το συγκεκριμένο σκεύασμα που χρησιμοποιούμε και στην καρπόδεση της ελιάς για να βελτιώσεις την καρπόδεση της πορτοκαλιάς.

  Απάντηση
σχολιαστής
Θάνος 30 Μαρτίου 2020

Καλησπέρα σας,
Η πορτοκαλιά μου έχει πετάξει πολλά καινούργια φυλλαράκια και πολλά μπουμπούκια. Όμως σε μερικά από τα μικρά φύλλα της εκκρίνεται ένα υγρό σαν κόλλα. Σε αυτά τα σημεία τα φυλλαράκια γίνονται καφέ και πέφτουν.
Τι μπορεί να φταίει και πώς θα το αντιμετωπίσω; Σε περίπτωση που είναι εντομολογική προσβολή ή κάποια μυκητολογική ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί ψεκάζοντας με πράσινο σαπούνι;

Απάντηση
σχολιαστής
Θάνος 15 Ιουλίου 2019

Καλησπέρα σας,
Ένα πορτοκάλι της πορτοκαλιάς μου παρουσιάζει ένα ανοιχτό καφέ στίγμα στην επιφάνειά του. Τι φταίει και πως θα το αντιμετωπίσω;

Απάντηση
σχολιαστής
ΣΠΕΗΣ ΝΙΚΟΣ 24 Ιουνίου 2019

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ Κ ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΑΤΩ ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ …ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ !!!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 25 Ιουνίου 2019

  Καλησπέρα Νίκο. Οι καρποί της πορτοκαλιάς στη γλάστρα μπορεί να πέφτουν από υπεροβλικό πότισμα ή από έλλεψη λιπανσης και θρεπτικών στοιχείων ειδικά αν η πορτοκαλιά μας έχει πλούσια καρποφορία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Θάνος 21 Μαΐου 2019

Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά για την ονομαστική σας εορτή.
Συγχαρητήρια! Πολύ κατατοπιστικό το νέο σας βίντεο για την φροντίδα της ορτανσίας.

Έχω ρίξει στην πορτοκαλιά μου εκχύλισμα φυκιών και από ότι βλέπω βοήθησε αρκετά στην καρπόδεση. Επίσης πέταξε μικρά καινούργια φυλλαράκια από τα κλαδάκια που είχε χάσει τα φύλλα της. Αφού έχει καρποδέσει τα πορτοκάλια, πότε να την μεταφυτέψω; Φοβάμαι όμως την θερμοκρασία όπου έχει ανέβει αρκετά και ίσως το φυτό ζοριστεί στην καινούργια γλάστρα. Η κατάλληλη εποχή για το αραίωμα των καρπών πότε είναι;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 23 Μαΐου 2019

  Καλησπέρα Θάνο κι ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Χαιρόμαστε πολύ που βρίσκεις χρήσιμο το τελευταίο μας βίντεο για την φροντίδα της ορτανσίας. Σχετικά με το ερώτημα σου, μπορείς να μεταφυτέψεις πρώτα την πορτοκαλιά όταν η διάμετρος των καρπών είναι περίπου 1,5-2 εκατοστά και στη συνέχεια, μετά από 10 μέρες περίπου να κάνεις την αραίωση των καρπών.

  Απάντηση
σχολιαστής
Θάνος 25 Απριλίου 2019

Καλησπέρα σας,
Η πορτοκαλιά μου που βρίσκεται σε γλάστρα και δεν την έχω μεταφυτέψει παρουσιάζει εκτεταμένη φυλλοροή. Αρκετά φύλλα της είναι ανοιχτό πράσινο με κίτρινο χρώμα που πέφτουν και φαίνεται ότι από τη βάση του μίσχου θα αντικατασταθούν με καινούργια αλλά, δεν ξέρω αν ισχύει αυτό; Βλέπω επίσης μικρά πράσινα φύλλα δίπλα στα άνθη. Βρίσκεται σε αμμώδες χώμα και την ποτίζω μια φορά την εβδομάδα. Όταν διαπίστωσα πως αρκετά φύλλα της είναι κίτρινα έριξα σίδηρο.
Τι φταίει και πως θα το αντιμετωπίσω; Μήπως το ελάχιστο νερό, (το λέω αυτό γιατί διάβασα ότι αυτή την εποχή η πορτοκαλιά θέλει πότισμα δύο φορές την εβδομάδα) η έλλειψη σιδήρου, ή είναι η εποχή που τα φύλλα της αντικαθιστούνται με καινούργια ;
Ευχαριστώ πολύ, καλό Πάσχα και καλή ανάσταση να έχετε.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 26 Απριλίου 2019

  Καλησπέρα Θάνο. Δεν είναι φυσιολογική η πτώση των φύλλων. Για κάποιο λόγο ταλαιπωρήθηκε η λεμονιά σου και χάνει φύλλα είτε από ελλιπές πότισμα είτε από άλλες συνθήκες παγωνιάς ή δυνατούς βοριάδες. Σε κάθε περίπτωση η προσθήκη σιδήρου καθώς και εκχυλίσματος φυκιών θα βοηθήσει το φυτό για να τονωθεί και να βγάλει νεά φύλλα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Θάνος 11 Απριλίου 2019

Καλησπέρα σας,
Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες συμβουλές που μας δίνετε σχετικά με όλα τα φυτά.

Έχω μία πορτοκαλιά σε γλάστρα ( ποικιλία Μέρλιν ) όπου την αγόρασα πρόσφατα και θέλω να την μεταφυτέψω. Όμως δεν ξέρω αν είναι η κατάλληλη στιγμή διότι έχει πάνω άνθη και φοβάμαι ότι αν τη μεταφυτέψω τώρα, δεν θα τα δέσει. Τι μου προτείνετε να κάνω να τη μεταφυτέψω τώρα, ή μετά την καρπόδεση;

Έχω μια ακόμη απορία. Για να καρποδέσει η πορτοκαλιά χρειάζεται πότισμα ή το ελαττώνουμε αρκετά κατά την περίοδο αυτή;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Απριλίου 2019

  Καλησπέρα Θάνο. Θα σου πρότεινα να κάνεις την μεταφύτευση της πορτοκαλιάς σε μεγαλύτερη γλάστρα, μετά ανθοφορία την, αφου δέσει τους καρπούς. Βέβαια θα σου συνιστούσα να αφαιρέσεις τους περισσόοτεορυς καρπούς και να αφήσεις 2-3 καρπόύς για να μπορέσεις να τα μεγάλωσεις το δεντράκι της πορτοκαλιάς σου χωρίς να εξαντληθεί. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας, ποτίζεις αλλά αποφεύγεις το υπερβολικό πότισμα γιατί μπορεί να προκαλέσει πτώση των λουλουδιών.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.