εικόνα

5 μυστικά για καλλιέργεια πορτοκαλιάς σε γλάστρα

Πορτοκαλιά σε γλάστρα

5 μυστικά για καλλιέργεια πορτοκαλιάς σε γλάστρα

Η πορτοκαλιά μπορεί να φυτευτεί και να καλλιεργηθεί σε γλάστρα για να διακοσμήσει το μπαλκόνι μας. Και βέβαια, θα μπορέσουμε σταδιακά να συγκομίσουμε μερικά πορτοκάλια για φρούτο ή για χυμό. Επιλέγουμε ποικιλία πορτοκαλιάς της αρεσκείας μας, τα ομφαλοφόρα Μέρλιν, τα πρώιμα Newhall, τα όψιμα Navelate, τα καλοκαιρινά Valencia, τα γλυκά ή τα αιματόχρωμα σανγκουίνια και διαλέγουμε πορτοκαλιά σε γλάστρα που να έχει κλαδευτεί και διαμορφωθεί σε νάνο δεντράκι.

 

Τι θέσεις επιλέγουμε για καλλιέργεια πορτοκαλιάς σε γλάστρα;

 

Η γλάστρα με την πορτοκαλιά τοποθετείται σε ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι, προστατευμένη από ανέμους. Χρησιμοποιώντας ειδικό δίχτυ για προστασία από την παγωνιά, τον άνεμο και τον ήλιο, την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού και την περίοδο του χειμώνα, βοηθάει στην καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία της πορτοκαλιάς μας. Αν τοποθετήσουμε τη γλάστρα με την πορτοκαλιά μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να βρούμε ένα φωτεινό σημείο μακριά από τζάκι και καλοριφέρ.

 

Τι γλάστρα και και τι φυτόχωμα προτιμούμε για την φύτευση της πορτοκαλιάς;

 

Επιλέγουμε σχετικά μεγάλη πήλινη ή πλαστική γλάστρα για τη φύτευση της πορτοκαλιάς. Η γλάστρα πρέπει να έχει βάθος και διάμετρο τουλάχιστον 40 εκατοστά για να μπορέσει να ευδοκιμήσει η πορτοκαλιά. Επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή ειδικό για καρποφόρα δέντρα, ενισχυμένο με θρεπτικά συστατικά.

 


Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση θέλει η πορτοκαλιά σε γλάστρα;

 

Η πορτοκαλιά σε γλάστρα χρειάζεται σχετικά συχνό πότισμα, τρεις φορές τη βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού και δυο φορές τη βδομάδα άνοιξη και φθινόπωρο. Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, τις βραδινές ώρες, μπορούμε για δροσισμό του δέντρου να διαβρέχουμε το φύλλωμα της πορτοκαλιάς. Όσον αφορά τη λίπανση, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, πλούσιο σε μαγνήσιο για καλή ανάπτυξη και καρποφορία, ενώ η συμπληρωματική λίπανση με σίδηρο θα βοηθήσει στο πρασίνισμα του φυλλώματος.

 

Τι κλάδεμα χρειάζεται η πορτοκαλιά σε γλάστρα;

 

Η πορτοκαλιά σε γλάστρα χρειάζεται ελαφρύ κλάδεμα κάθε χρόνο μέσα στην άνοιξη. Κατά το κλάδεμα, φροντίζουμε να διατηρήσουμε το κυπελλοειδές σχήμα της, απομακρύνοντας αδύναμους και ξερούς βλαστούς καθώς και τους λαίμαργους που δεν κάνουν καρπούς. Καλό είναι μετά το κλάδεμα, να αλείφουμε τις πληγές με πάστα κλαδέματος για απολύμανση από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

 


8 μυστικά για την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς
8 μυστικά για την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς


 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη πορτοκαλιά σε γλάστρα

 

Ψεκάζουμε με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού την τρυφερή βλάστηση της πορτοκαλιάς, κάθε μήνα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά το έντομο του φυλλοκνίστη.

 

Δες περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια πορτοκαλιάς και φτιάξε ένα μικρό κήπο στο μπαλκόνι σου ακολουθώντας τις συμβουλές μας για τη φύτευση ελιάς σε γλάστρα, ανανά σε γλάστρα, μπανανιάς σε γλάστρα, λεμονιάς σε γλάστρα και κουμκουάτ σε γλάστρα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (12)

σχολιαστής
Θάνος 30 Μαρτίου 2020

Καλησπέρα σας,
Η πορτοκαλιά μου έχει πετάξει πολλά καινούργια φυλλαράκια και πολλά μπουμπούκια. Όμως σε μερικά από τα μικρά φύλλα της εκκρίνεται ένα υγρό σαν κόλλα. Σε αυτά τα σημεία τα φυλλαράκια γίνονται καφέ και πέφτουν.
Τι μπορεί να φταίει και πώς θα το αντιμετωπίσω; Σε περίπτωση που είναι εντομολογική προσβολή ή κάποια μυκητολογική ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί ψεκάζοντας με πράσινο σαπούνι;

Απάντηση
σχολιαστής
Θάνος 15 Ιουλίου 2019

Καλησπέρα σας,
Ένα πορτοκάλι της πορτοκαλιάς μου παρουσιάζει ένα ανοιχτό καφέ στίγμα στην επιφάνειά του. Τι φταίει και πως θα το αντιμετωπίσω;

Απάντηση
σχολιαστής
ΣΠΕΗΣ ΝΙΚΟΣ 24 Ιουνίου 2019

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ Κ ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΑΤΩ ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ …ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ !!!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 25 Ιουνίου 2019

  Καλησπέρα Νίκο. Οι καρποί της πορτοκαλιάς στη γλάστρα μπορεί να πέφτουν από υπεροβλικό πότισμα ή από έλλεψη λιπανσης και θρεπτικών στοιχείων ειδικά αν η πορτοκαλιά μας έχει πλούσια καρποφορία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Θάνος 21 Μαΐου 2019

Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά για την ονομαστική σας εορτή.
Συγχαρητήρια! Πολύ κατατοπιστικό το νέο σας βίντεο για την φροντίδα της ορτανσίας.

Έχω ρίξει στην πορτοκαλιά μου εκχύλισμα φυκιών και από ότι βλέπω βοήθησε αρκετά στην καρπόδεση. Επίσης πέταξε μικρά καινούργια φυλλαράκια από τα κλαδάκια που είχε χάσει τα φύλλα της. Αφού έχει καρποδέσει τα πορτοκάλια, πότε να την μεταφυτέψω; Φοβάμαι όμως την θερμοκρασία όπου έχει ανέβει αρκετά και ίσως το φυτό ζοριστεί στην καινούργια γλάστρα. Η κατάλληλη εποχή για το αραίωμα των καρπών πότε είναι;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 23 Μαΐου 2019

  Καλησπέρα Θάνο κι ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Χαιρόμαστε πολύ που βρίσκεις χρήσιμο το τελευταίο μας βίντεο για την φροντίδα της ορτανσίας. Σχετικά με το ερώτημα σου, μπορείς να μεταφυτέψεις πρώτα την πορτοκαλιά όταν η διάμετρος των καρπών είναι περίπου 1,5-2 εκατοστά και στη συνέχεια, μετά από 10 μέρες περίπου να κάνεις την αραίωση των καρπών.

  Απάντηση
σχολιαστής
Θάνος 25 Απριλίου 2019

Καλησπέρα σας,
Η πορτοκαλιά μου που βρίσκεται σε γλάστρα και δεν την έχω μεταφυτέψει παρουσιάζει εκτεταμένη φυλλοροή. Αρκετά φύλλα της είναι ανοιχτό πράσινο με κίτρινο χρώμα που πέφτουν και φαίνεται ότι από τη βάση του μίσχου θα αντικατασταθούν με καινούργια αλλά, δεν ξέρω αν ισχύει αυτό; Βλέπω επίσης μικρά πράσινα φύλλα δίπλα στα άνθη. Βρίσκεται σε αμμώδες χώμα και την ποτίζω μια φορά την εβδομάδα. Όταν διαπίστωσα πως αρκετά φύλλα της είναι κίτρινα έριξα σίδηρο.
Τι φταίει και πως θα το αντιμετωπίσω; Μήπως το ελάχιστο νερό, (το λέω αυτό γιατί διάβασα ότι αυτή την εποχή η πορτοκαλιά θέλει πότισμα δύο φορές την εβδομάδα) η έλλειψη σιδήρου, ή είναι η εποχή που τα φύλλα της αντικαθιστούνται με καινούργια ;
Ευχαριστώ πολύ, καλό Πάσχα και καλή ανάσταση να έχετε.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 26 Απριλίου 2019

  Καλησπέρα Θάνο. Δεν είναι φυσιολογική η πτώση των φύλλων. Για κάποιο λόγο ταλαιπωρήθηκε η λεμονιά σου και χάνει φύλλα είτε από ελλιπές πότισμα είτε από άλλες συνθήκες παγωνιάς ή δυνατούς βοριάδες. Σε κάθε περίπτωση η προσθήκη σιδήρου καθώς και εκχυλίσματος φυκιών θα βοηθήσει το φυτό για να τονωθεί και να βγάλει νεά φύλλα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Θάνος 11 Απριλίου 2019

Καλησπέρα σας,
Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες συμβουλές που μας δίνετε σχετικά με όλα τα φυτά.

Έχω μία πορτοκαλιά σε γλάστρα ( ποικιλία Μέρλιν ) όπου την αγόρασα πρόσφατα και θέλω να την μεταφυτέψω. Όμως δεν ξέρω αν είναι η κατάλληλη στιγμή διότι έχει πάνω άνθη και φοβάμαι ότι αν τη μεταφυτέψω τώρα, δεν θα τα δέσει. Τι μου προτείνετε να κάνω να τη μεταφυτέψω τώρα, ή μετά την καρπόδεση;

Έχω μια ακόμη απορία. Για να καρποδέσει η πορτοκαλιά χρειάζεται πότισμα ή το ελαττώνουμε αρκετά κατά την περίοδο αυτή;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Απριλίου 2019

  Καλησπέρα Θάνο. Θα σου πρότεινα να κάνεις την μεταφύτευση της πορτοκαλιάς σε μεγαλύτερη γλάστρα, μετά ανθοφορία την, αφου δέσει τους καρπούς. Βέβαια θα σου συνιστούσα να αφαιρέσεις τους περισσόοτεορυς καρπούς και να αφήσεις 2-3 καρπόύς για να μπορέσεις να τα μεγάλωσεις το δεντράκι της πορτοκαλιάς σου χωρίς να εξαντληθεί. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας, ποτίζεις αλλά αποφεύγεις το υπερβολικό πότισμα γιατί μπορεί να προκαλέσει πτώση των λουλουδιών.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.