Τι φυτεύουμε τον Φεβρουάριο

τι φυτευουμε τον φεβρουαριο

Ποια φυτά μπορούμε να φυτέψουμε μέσα στον Φλεβάρη στον κήπο, στην αυλή και στο μπαλκόνι μας; Συμβουλές για τη σπορά και φύτευση με λαχανικά, καλλωπιστικά φυτά, δέντρα και θάμνους που φυτεύουμε αυτή την εποχή.

Ο Φεβρουάριος είναι ο δεύτερος μήνας του έτους, στα τέλη του χειμώνα και χαρακτηρίζεται από κρύο, παγωνιά, και βοριάδες, ενώ στις πιο ορεινές και βόρειες περιοχές έχουμε και εμφάνιση χιονιού.

Βέβαια, μέσα στο Φλεβάρη, θα έχουμε και μέρες καλοκαιρίας για να κάνουμε τις απαραίτητες φυτεύσεις στον κήπο μας, έτσι ώστε να αναπτυχθούν τα φυτά μας με τον ερχομό της άνοιξης.

Ο Φεβρουάριος ξεκινά με τη φύτευση αρκετών λαχανικών αλλά παράλληλα και με τη δημιουργία σπορείου λαχανικών για τις ανοιξιάτικες φυτεύσεις μας.

Αυτή την εποχή, φυτεύουμε τριανταφυλλιές και καλλωπιστικά φυτά με γυμνόριζα φυτά, καθώς επίσης μπορούμε να φυτέψουμε αρκετά λουλούδια στον κήπο μας ή να δημιουργήσουμε λουλούδια από σπόρο.

Τέλος, μέσα στο Φεβρουάριο, μπορούμε να φυτέψουμε πολλά καρποφόρα δέντρα και θάμνους με γυμνόριζα φυτά, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η φύτευση αμπελιού.

Ας δούμε, λοιπόν, τι φυτεύουμε τον Φεβρουάριο, για να απολαμβάνουμε έναν υπέροχο κήπο και να προετοιμαστούμε για τον ερχομό της άνοιξης.

Διαφήμιση

1. Ποια λαχανικά φυτεύουμε τον Φεβρουάριο στον κήπο και σε γλάστρα

Ο μήνας Φεβρουάριος είναι κατάλληλη εποχή μέσα στον χειμώνα για φυτεύσεις αρκετών λαχανικών, όπως:

φυτεμα πατατας
Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Επίσης, αυτή την περίοδο, φυτεύουμε σπόρους από καλοκαιρινά λαχανικά σε σπορείο, μέσα σε ένα μικρό θερμοκήπιο, ώστε να δημιουργήσουμε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας για να φυτρώσουν οι σπόροι. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε πρώιμη φύτευση μέσα στην άνοιξη για λαχανικά όπως:

σπορείο λαχανικών
Πώς φτιάχνουμε ένα σπορείο λαχανικών

2. Ποια καλλωπιστικά φυτά και λουλούδια φυτεύουμε τον Φεβρουάριο;

Ο Φλεβάρης είναι κατάλληλος μήνας για να φυτέψουμε στον κήπο μας γυμνόριζα φυτά από φυλλοβόλους καλλωπιστικούς θάμνους, όπως:

 • η τριανταφυλλιά που μας χαρίζει πολλά υπέροχα λουλούδια από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο,
 • η αμπέλοψη με τα εντυπωσιακά φύλλα που γίνονται κόκκινα το φθινόπωρο,
 • η γλυσίνα με τα κρεμαστά άνθη που εμφανίζονται μέσα στη άνοιξη,
 • και η παιώνια με τα εντυπωσιακά λουλούδια που ανθίζουν από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο.
παιωνια φροντιδα
Παιώνια, συμβουλές φροντίδας σε γλάστρα και στον κήπο

Αυτή την εποχή, μπορούμε να προμηθευτούμε από φυτώρια αρκετά πρώιμα ετήσια ανθόφυτα για να φυτέψουμε σε παρτέρια στον κήπο και σε γλάστρες μπαλκόνι και τη βεράντα μας, όπως:

 • ο πανσές με τα έντονα χρώματα και την πλούσια ανθοφορία,
 • η πρίμουλα, το χαρακτηριστικό λουλούδι του χειμώνα,
 • και η καλέντουλα με τα μεγάλα λουλούδια και τις φαρμακευτικές ιδιότητες.

Μέσα στο Φλεβάρη, μπορούμε να φυτέψουμε και σπόρους καλλωπιστικών φυτών σε σπορείο για να δημιουργήσουμε αγαπημένα λουλούδια που θα μας χαρίσουν ανοιξιάτικη ανθοφορία όπως: 

Διαφήμιση

3. Ποιους καρποφόρους θάμνους φυτεύουμε τον Φεβρουάριο;

Μέσα στον Φεβρουάριο, μπορούμε να κάνουμε φυτεύσεις για καλλιέργεια του αμπελιού και να δημιουργήσουμε ένα νέο αμπελώνα από επιτραπέζιες ή οινοποιήσιμες ποικιλίες.

Προτιμούμε να φυτέψουμε έρριζα εμβολιασμένα μοσχεύματα αμπελιού, δηλαδή τμήματα βλαστού αμπελιού που έχει εμβολιαστεί σε ανθεκτικό υποκείμενο που διαθέτει ρίζες.

ποτε φυτευουμε αμπελι
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Επίσης, αυτή την εποχή, τον μήνα Φεβρουάριο, φυτεύονται αρκετοί καρποφόροι θάμνοι, τα γνωστά super foods, με μορφή γυμνόριζων δενδρυλλίων, δηλαδή χωρίς να περιβάλλεται η ρίζα από χώμα όπως:

μυρτιλο φυτευση καλλιεργεια
Μύρτιλο, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια

4. Ποια καρποφόρα δέντρα φυτεύουμε τον Φλεβάρη;

Μέσα στον Φεβρουάριο, είναι κατάλληλη εποχή για να δημιουργήσουμε ένα κήπο από φρουτόδεντρα φυτεύοντας καρποφόρα φυλλοβόλα δέντρα με γυμνόριζα δενδρύλλια όπως:

Εκτός από τα γυμνόριζα δεντρα, αυτή την εποχή μπορεί να γίνει φύτευση και κάποιων ανθεκτικών αειθαλών καρποφόρων δέντρων, όπως η φύτευση ελιάς και η καλλιέργεια χαρουπιάς.

ποια δεντρα φυτευουμε τον χειμωνα
Ποια δέντρα φυτεύουμε τον χειμώνα

5. Κι ένα μυστικό για τις φυτεύσεις του Φεβρουαρίου

Καθώς πλησιάζουμε προς την άνοιξη, ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας που μπορούμε να κάνουμε τις φυτεύσεις γυμνόριζων δέντρων και γυμνόριζων καλλωπιστικών φυτών, τα οποία έχουν σημαντικά μικρότερο κόστος αγοράς, είναι πιο βολικά στη μεταφορά τους και δε χρειάζονται πότισμα άμεσα χάρη στις χειμωνιάτικες βροχές.

Φεβρουάριος, εργασίες στον κήπο
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (4)

 1. Πελαγία Ιωαννίδου
  02/02/2024

  Ο Φλεβάρης μύρισε άνοιξη..προ των πυλών! Καλό μήνα και καλές και πλούσιες ανθοφορίας ..

 2. ΓΙΑΝΝΗΣ
  02/02/2024

  Πορτοκαλια σε μπαλκονιτι πρεπει για να κανω για να κρατήσει τα πορτοκάλια και να μην πιάσει αρρώστια που στραβώνουν τα fila

 3. Αννα
  01/02/2024

  καλο μηνα με φυτεματα και ανθοφοριες!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *