εικόνα

Γνωρίστε το άλυσσο

mistikakipou-michaliskoulieris-alisso

Γνωρίστε το άλυσσο

Το άλυσσο είναι μεσογειακό ετήσιο ανθόφυτο, χαμηλής ανάπτυξης, με μικρά λογχοειδή φύλλα ανοιχτού πράσινου χρώματος και πολλά μικρά άνθη: λευκά, ρόδινα ή μωβ. Η καλλωπιστική του αξία συνίσταται στη δυνατότητα εδαφοκάλυψης, σε συνδυασμό με την πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από νωρίς την άνοιξη μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Το άλυσσο αποτελεί δανικό φυτό για αβαθείς γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και για τον κήπο σε φύτευση κατά συστάδες, σε βραχόκηπους ακόμη και για εδαφοκάλυψη ή για χαμηλή ανθισμένη μπορντούρα.
 
Τι συνθήκες θέλει το άλυσσο;
 
Το άλυσσο αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις και είναι ανθεκτικό τόσο σε υψηλές, όσο και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Πάντως, ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του, είναι από 16 εως 24°C. Το άλυσσο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος και αναπτύσσεται εύκολα σε παραθαλάσσιες περιοχές, αρκεί να επιλέξουμε ηλιόλουστα σημεία του κήπου. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους που μπορείτε να σπείρετε απευθείας στη θέση φύτευσης μέσα στον Μάρτη, ώστε να εξασφαλίσετε πλούσια καλοκαιρινή ανθοφορία.
 
Τι πότισμα, τι λίπανση και τι κλάδεμα θέλει το άλυσσο;
 
Το άλυσσο θέλει συχνό πότισμα, κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Όσον αφορά τη λίπανση, θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς υπερβολική λίπανση, ειδικά αζωτούχα, μπορεί να μειώσει την ανθοφορία του άλυσσου. Κατά τα μέσα του καλοκαιριού, είναι αναγκαίο να κλαδεύουμε το άλυσσο, στο μισό της ανάπτυξης του, αφαιρώντας τα ξεραμένα λουλούδια.
 
Κι ένα μυστικό για το άλυσσο
 
Τα μικρά άνθη του αναδίδουν πολύ χαρακτηριστικό άρωμα που θυμίζει άρωμα μελιού και προσελκύει πολλές μέλισσες και πεταλούδες. Ειδικά το άλυσσο με το λευκό άνθος έχει την εντονότερη μυρωδιά σε σχέση με όλα τα άλλα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.