εικόνα

Αγήρατο, ένα λουλούδι με τούφες

Αγήρατο, ένα λουλούδι με τούφες

Αγήρατο, ένα λουλούδι με τούφες

Το αγήρατο είναι ένα υπέροχο ανθόφυτο, χαμηλής ανάπτυξης, που κατάγεται από το Μεξικό. Διαθέτει καρδιόσχημα φύλλα και πανέμορφα μικρά άνθη σε επάκριες ταξιανθίες, σαν μικρές τούφες, σε αποχρώσεις του μπλε, του ιώδους αλλά και του άσπρου. Η ανθοφορία του είναι τόσο πλούσια, που σχεδόν κρύβει το φύλλωμα του φυτού. Το αγήρατο είναι ιδανικό για αβαθείς γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και για τον κήπο σε φύτευση κατά συστάδες, σε βραχόκηπους, ακόμη και για εδαφοκάλυψη. Η καλλωπιστική του αξία βασίζεται στην πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία μέχρι το τέλος φθινοπώρου.
 
Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει το αγήρατο;
 
Το αγήρατο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος, αρκεί να έχει καλή απστράγγιση. Βέβαια, όταν βρεθεί σε γόνιμο χώμα παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη και πλουσιότερη ανθοφορία. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας, αν και μπορεί να αναπτυχθεί σε ημισκιερά σημεία. Το αγήρατο είναι αρκετά ανθεκτικό στις παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά δεν θα ευδοκιμήσεί σε πολύ ξηρό περιβάλλον. Σε ήπια κλίματα μπορεί να είναι πολυετές φυτό, ενώ σε ψυχρά κλίματα είναι ετήσιο καθώς είναι ευαίσθητο στο κρύο του χειμώνα.
 
Τι φροντίδα θέλει το αγήρατο και πώς πολλαπλασιάζεται;
 
Το αγήρατο πολλαπλασιάζεται με σπόρους που μπορείτε να σπείρετε από τα μέσα Μάρτη και να το μεταφυτέψετε κατά τον Μάιο-Ιούνιο. Όταν τα φυτά είναι μικρότερα των δέκα εκατοστών, τα κορφολογούμε για να εξασφαλίσουμε πλούσια διακλάδωση και μεγαλύτερη ανθοφορία. Απαιτεί αρκετά και συχνά ποτίσματα το καλοκαίρι, ειδικά αν είναι φυτεμένο σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα. Σχετικά με τη λίπανση, θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς υπερβολική λίπανση, ειδικά αζωτούχα, μπορεί να μειώσει την ανθοφορία. Αν είναι φυτεμένο στο χώμα, θέλει λίπανση στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ αν είναι φυτεμένο σε γλάστρα απαιτεί τακτικότερες λιπάνσεις.
 
Κι ένα μυστικό για το αγήρατο
 
Το αγήρατο είναι ευαίσθητο στον τετράνυχο, ένα μικρό αραχνάκι που το προσβάλλει και καταστρέφει το φύλλωμα του. Ο τετράνυχος εξαπλώνεται ταχύτατα όταν επικρατούν ξηροθερμικές συνθήκες και θερμοκρασίες που φθάνουν τους 30°C. Αντιμετωπίζεται με ψεκασμό με ειδικά οικολογικά σκευάσματα με ακαρεοκτόνα δράση, ενώ καλό είναι να κλαδευτεί και το προσβεβλημένο μέρος του φυτού.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.