εικόνα

Βερβένα, φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία

Βερβένα, φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία

Βερβένα, φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία

Η βερβένα ή τεμάρι είναι πολυετές ποώδες φυτό εδαφοκάλυψης με μικρά λουλούδια σε λευκό, κόκκινο, κίτρινο, μωβ, μπλε και ροζ χρώμα, ενώ υπάρχουν και δίχρωμες ποικιλίες. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, η βερβένα διαθέτει πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Αγαπημένη επιλογή από ερασιτέχνες και επαγγελματίες κηπουρούς, η βερβένα φυτεύεται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και σε κρεμαστά καλάθια λόγω της κρεμοκλαδούς ανάπτυξης της. Αν φυτευτεί στο έδαφος, η βερβένα μπορεί να ξεπεράσει το ένα μέτρο σε ύψος και τα δυο μέτρα σε πλάτος.

 


Σε τι εδαφοκλιματικές συνθήκες ευδοκιμεί η βερβένα και πώς πολλαπλασιάζεται;

 

Η βερβένα ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες, ζεστές θέσεις, είτε φυτεμένη στον κήπο είτε όταν φυτεύεται σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Επιλέγουμε προστατευμένα σημεία από την παγωνιά, καθώς η βερβένα είναι σχετικά ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και τους βοριάδες, ενώ θα πρέπει να της εξασφαλίσουμε και καλή αποστράγγιση. Αν και πολυετές φυτό, μετά δεύτερο χρόνο, η βερβένα παρουσιάζει μειωμένη ανθοφορία. Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού, η βερβένα πολλαπλασιάζεταιι με σπόρο, με μοσχεύματα καθώς και με διαίρεση των ριζωμάτων της.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα έχει η βερβένα;

 

Η βερβένα έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα, αν και απαιτεί αρκετά συχνότερα ποτίσματα το καλοκαίρι, ειδικά αν είναι φυτεμένη σε γλάστρα. Σχετικά με τη λίπανση, η βερβένα απαιτεί πλήρες λίπασμα κάθε μήνα για να παρουσιάσει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. Για να συνεχίζεται η ανθοφορία της βερβένας, θα πρέπει να κόβουμε συχνά τα λουλούδια της όταν ξεραίνονται για να ενισχύσουμε την δημιουργία νέας ανθοφορίας.

 

Κι ένα μυστικό για τη βερβένα

 

Ένα είδος βερβένας, η θεραπευτική ή αλλιώς γοργογιάννης, έχει θεραπευτικές ιδιότητες καθώς διαθέτει ηρεμιστική δράση εναντίον των πονοκεφάλων και των στομαχικών διαταραχών.

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες και για άλλα λουλούδια όπως το άλυσσο, το αγήρατο, ο πανσές και η πρίμουλα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.