Βερβένα, φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία

Βερβένα, φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία

Η βερβένα ή τεμάρι είναι πολυετές ποώδες φυτό εδαφοκάλυψης με μικρά λουλούδια σε λευκό, κόκκινο, κίτρινο, μωβ, μπλε και ροζ χρώμα, ενώ υπάρχουν και δίχρωμες ποικιλίες. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, η βερβένα διαθέτει πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

Αγαπημένη επιλογή από ερασιτέχνες και επαγγελματίες κηπουρούς, η βερβένα φυτεύεται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και σε κρεμαστά καλάθια λόγω της κρεμοκλαδούς ανάπτυξης της. Αν φυτευτεί στο έδαφος, η βερβένα μπορεί να ξεπεράσει το ένα μέτρο σε ύψος και τα δυο μέτρα σε πλάτος.

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η βερβένα για να αναπτυχθεί και πώς πολλαπλασιάζεται;

Η βερβένα ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες, ζεστές θέσεις, είτε φυτεμένη στον κήπο είτε όταν φυτεύεται σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Επιλέγουμε προστατευμένα σημεία από την παγωνιά, καθώς η βερβένα είναι σχετικά ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και τους βοριάδες, ενώ θα πρέπει να της εξασφαλίσουμε και καλή αποστράγγιση.

Αν και πολυετές φυτό, μετά δεύτερο χρόνο, η βερβένα παρουσιάζει μειωμένη ανθοφορία.

Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού, η βερβένα πολλαπλασιάζεταιι με σπόρο, με μοσχεύματα καθώς και με διαίρεση των ριζωμάτων της.

Διαφήμιση

2. Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα έχει η βερβένα;

Η βερβένα έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα, αν και απαιτεί αρκετά συχνότερα ποτίσματα το καλοκαίρι, ειδικά αν είναι φυτεμένη σε γλάστρα.

Σχετικά με τη λίπανση, η βερβένα απαιτεί πλήρες λίπασμα κάθε μήνα για να παρουσιάσει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία.

Για να συνεχίζεται η ανθοφορία της βερβένας, θα πρέπει να κόβουμε συχνά τα λουλούδια της όταν ξεραίνονται για να ενισχύσουμε την δημιουργία νέας ανθοφορίας.

3. Κι ένα μυστικό για τη βερβένα

Ένα είδος βερβένας, η θεραπευτική ή αλλιώς γοργογιάννης, έχει θεραπευτικές ιδιότητες καθώς διαθέτει ηρεμιστική δράση εναντίον των πονοκεφάλων και των στομαχικών διαταραχών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (4)

 1. Κωνσταντίνος Τσακιρέλης
  04/02/2023

  Καλησπέρα η Βερβένα μου, αν και πήγαινε πάρα πολύ καλά, φαίνεται να έχει μαραθεί εντελώς εδώ και 2 μήνες περίπου. Είναι κάτι που είναι λογικό να συμβαίνει το χειμώνα και την άνοιξη θα επανέλθει ή κάτι δεν πήγε καλά και το έχασα το φυτό; Ευχαριστώ!

  • Δοκίμασε να την κλαδέψεις μήπως αναβλαστήσει αν και πιθανότατα μαράθηκε λόγω παγωνιάς ή λόγω υπερβολικού ποτίσματος.

 2. Σοφία Χασάπη
  30/03/2021

  Γεια σας. Θα ήθελα, παρακαλώ πολύ, να ρωτήσω αν η Βερβενα, η πετουνια και η σερφινια έχουν ακριβώς ίδιες συνθήκες καλλιέργειας. Μένω Αθήνα. Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ