εικόνα

Βιολέτα, ανοιξιάτικο αρωματικό λουλούδι

Βιολέτα, ανοιξιάτικο αρωματικό λουλούδι

Βιολέτα, ανοιξιάτικο αρωματικό λουλούδι

Μόλις μυρίσουμε το γλυκό άρωμα που μοσχοβολά από τις βιολέτες, νιώθουμε πως μας πλημμυρίζει η άνοιξη. Η βιολέτα, που τη συναντάμε επίσης με το όνομα μενεξές ή κατημέρι, είναι ένα υπέροχο ετήσιο ανοιξιάτικο λουλούδι με χαμηλή ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος τα 30-50 εκατοστά. Ξεχωρίζει για τα χαρακτηριστικά στενόμακρα γκριζοπράσινα φύλλα της και τα εντυπωσιακά αρωματικά άνθη σε αποχρώσεις του λευκού, του κίτρινου, του ροζ, του μωβ και του κόκκινου. Μπορούμε να επιλέξουμε ποικιλίες βιολέτας με μονά ή διπλά λουλούδια για να φυτέψουμε στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Η βιολέτα έχει συνεχή και παρατεταμένη ανθοφορία από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τις αρχές φθινοπώρου. Εκτός από τη σημαντική καλλωπιστική αξία που μας προσφέρει η βιολέτα εκεί που θα τη φυτέψουμε, μπορούμε να κόψουμε τα λουλούδια της για να τα βάλουμε σε βάζο και να απολαύσουμε το άρωμα τους για αρκετές μέρες ακόμα.

 

Τι συνθήκες θέλει η βιολέτα για να ανθίσει;

 

Η βιολέτα ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς θέσεις την περίοδο της άνοιξης, αν και ζορίζεται κάπως τους ζεστούς καλοκαρινούς μήνες και ειδικά σε περιόδους καύσωνα. Όταν φυτεύεται σε ημισκιερές θέσεις παρουσιάζει μικρότερη ανθοφορία. Η βιολέτα προτιμάει τα πλούσια και γόνιμα εδάφη που εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση για να έχει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία, ενώ παράλληλα είναι αρκετά ανθεκτική για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές. Βέβαια, η βιολέτα είναι ευαίσθητη στην παγωνιά και τους ανέμους και ξεραίνεται με τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Για να φυτέψουμε τη βιολέτα σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε προστατευμένη θέση με δυτική ή ανατολική έκθεση και χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

 


Tι πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα χρειάζεται η βιολέτα;

 

H βιολέτα χρειάζεται τακτικό πότισμα για να έχει καλή βλάστηση και ανθοφορία. Ποτίζουμε 2 φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και κάθε 2 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Φροντίζουμε να αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να προκαλέσει σάπισμα της ρίζας. Για τις βιολέτες που έχουμε φυτέψει στον κήπο, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και ξανα στις αρχές του καλοκαιριού. Αν έχουμε βιολέτες σε γλάστρα, βάζουμε υγρό λίπασμα, μια φορά το μήνα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Είναι σημαντικό να βάζουμε μικρά πασαλάκια στήριξης για να δένουμε τις βιολέτες, ενώ παράλληλα πρέπει να απομακρύνουμε τα λουλούδια μόλις ξεραίνονται για να ενισχύσουμε την ανθοφορία της. Η βιολέτα είναι ευαίσθητη σε μυκητολογικές ασθένειες του ωιδίου και της σκωρίασης, καθώς και στο έντομο της μελίγκρας.

 

Κι ένα μυστικό για τις βιολέτες

 

Ο πολλαπλασιασμός της βιολέτας γίνεται με σπόρο που μπορούμε να συλλέξουμε μόλις ξεραθούν τα φυτά στις αρχές του χειμώνα. Οι σπόροι της βιολέτας χρειάζονται περίπου 2 βδομάδες να φυτρώσουν και στη συνέχεια περίπου 2,5 μήνες μέχρι να ανθοφορήσουν.

 


10 λουλούδια με έντονο άρωμα που μυρίζει υπέροχα
10 λουλούδια με υπέροχο άρωμα


 

Περισσότερα ανοιξιάτικα λουλούδια

 

Δες πληροφορίες και συμβουλές για την φροντίδα περισσότερων καλλωπιστικών φυτών στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Λουλούδια που ανθίζουν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο
Πώς φτιάχνουμε ένα κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο το χρόνο
Πετούνιες, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Πανσέδες, φύτευση στο μπαλκόνι
Σκυλάκια, πολυχρωμα λουλούδια στον κήπο
Κατιφές, ένα λουλούδι που προστατεύει τα φυτά
Πρίμουλα, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Άλυσσο, ένα λουλούδι με άρωμα μελιού
Μεταξάκι, ένα πολύχρωμο χαλί λουλουδιών
Zίνια, λουλούδι σε πολλά χρώματα
Ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι
Φυτά για πόλεις, ανθεκτικά στη ρύπανση
Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού
Φυτά που διώχνουν τα κουνούπια
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
Χριστόφορος 28 Ιανουαρίου 2020

Καλησπέρα κ. Κώστα. Τους σπόρους αφού τους μαζέψουμε πότε ακριβώς να τους φυτέψουμε;

Απάντηση
σχολιαστής
Σοφία 12 Ιουνίου 2019

Γεια σας και πάλι,
Οι μενεξέδες μου έχουν σταματήσει να ανθοφορούν και έχουν γεμίζει κάτι σαν φασολάκια με σπόρους μέσα. Μπορώ να τους μαζέψω από τώρα και πώς μπορώ να τους φυτέψω μετά;

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 16 Ιουνίου 2019

    Καλησπέρα Σοφία. Μόλις ωριμάσουν τα φασολάκια των μενεξέδων, καθάρισε τα κράτησε τους σπόρους, άφησε τους να στεγνώσουν σε σκιερή θέση, καλά αεριζόμενη. Στη συνέχεια φύλαξε οτυς σπόρους σε αεροστεγές βάζο και βάλε το μέσα σε ντουλάπι για να τους φυτέξεις την επόμενη άνοιξη.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.