εικόνα

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα

Ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα

Όλοι έχουμε θαυμάσει υπέροχες τριανταφυλλιές σε κήπους, με έντονο άρωμα και εντυπωσιακά τριαντάφυλλα. Είναι τόσες πολλές οι ποικιλίες τριανταφυλλιάς που πάντα υπάρχει μία καινούργια να ανακαλύψουμε! Και το καλύτερο; Υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος για να δημιουργήσουμε νέα φυτά τριανταφυλλιάς από τις αγαπημένες μας ποικιλίες για να τα φυτέψουμε στον κήπο μας, καθώς και για δώσουμε σε φίλους. Πώς μπορούμε λοιπόν να το πετύχουμε συτό και να φτιάξουμε καινούρια φυτά για να τα φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι; Ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς γίνεται με τρεις κύριους τρόπους: με σπόρο, με μοσχεύματα και με εμβολιασμό. Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος πολλαπλασιασμού της τριανταφυλλιάς είναι ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα.
 

Τι μοσχεύματα επιλέγουμε για τον πολλαπλασιασμό της τριανταφυλλιάς;

 

Η πιο κατάλληλη εποχή για τον πολλαπλασιασμό της τριανταφυλλιάς είναι μέσα στην άνοιξη. Κόβουμε μοσχεύματα (βλαστούς) μήκους 20-25 εκατοστών και πάχους περίπου 1 εκατοστού, με 4-5 οφθαλμούς από καλοσχηματισμένα κλαδιά τριανταφυλλιάς που αρχίζουν να ξυλοποιούνται. Διατηρούμε δύο-τρία φύλλα στην κορυφή του μοσχεύματος της τριανταφυλλιάς και απομακρύνουμε τα χαμηλότερα φύλλα. Ξύνουμε ελαφρά στο πλάι της βάσης του μοσχεύματος σε ύψος 1 εκατοστού, βουτάμε τη βάση του μοσχεύματος στο νερό και στη συνέχεια σε σκόνη ορμόνης ριζοβολίας. Η ορμόνη ριζοβολίας αυξάνει τον αριθμό ανάπτυξης ριζιδίων του μοσχεύματος της τριανταφυλλιάς και συντελεί στην αύξηση του ποσοστού επιτυχίας του πολλαπλασιασμού.

 


10 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς
10 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς


 

Πώς φυτεύουμε τα μοσχεύματα τριανταφυλλιάς στη γλάστρα;

 

Φυτεύουμε το μόσχευμα της τριανταφυλλιάς σε μικρή γλάστρα και σε βάθος 10-15 εκατοστών, με τρόπο ώστε το μισό μόσχευμα με τα φύλλα να είναι πάνω από το χώμα. Αφού το φυτέψουμε, είναι σημαντικό να διατηρούμε το μόσχευμα της τριανταφυλλιάς σε δροσερό μέρος, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου. Για τη φύτευση του μοσχεύματος της τριανταφυλλιάς, μπορούμε να αναμίξουμε ίσα μέρη κομπόστ, τύρφης και περλίτη. Διατηρούμε υγρό το χώμα και ψεκάζουμε τα φύλλα της τριανταφυλλιάς για να εξασφαλίσουμε υγρασία στο χώμα, αλλά και στο γύρω περιβάλλον του μοσχεύματος της. Για περισσότερη υγρασία, καλύπτουμε το μόσχευμα της τριανταφυλλιάς με μια διαφανή σακούλα, βάζοντας τέσσερα ξύλινα στηρίγματα στις άκρες της γλάστρας και αφήνοντας μια τρύπα στην κορυφή για καλύτερο αερισμό.

 


Πότε είναι έτοιμα τα μοσχεύματα τριανταφυλλιάς για μεταφύτευση;

 

Τα μοσχεύματα της τριανταφυλλιάς ριζώνουν ταχύτερα την περίοδο της άνοιξης, όταν υπάρχει μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και αυξημένη σχετική υγρασία. Aν τα μοσχεύματα της τριανταφυλλιάς έχουν αναπτύξει νέα φύλλα, μετά από περίπου 1-2 μήνες έχει αναπτυχθεί και το ριζικό τους σύστημα, οπότε ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς μας έχει στεφθεί με επιτυχία. Πλέον, αφού αφαιρέσουμε και τη σακούλα που είχαμε φυτέψει το μόσχευμα, μπορούμε να μεταφυτέψουμε τα νέα φυτά τριανταφυλλιάς στον κήπο μας ή σε μια μεγαλύτερη γλάστρα.

 

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα

 

Ένας ιδιαίτερα έξυπνος τρόπος για να αυξήσουμε την πιθανότητα επιτυχίας του πολλαπλασιασμού της τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα, είναι να καρφώσουμε το μόσχευμα της τριανταφυλλιάς σε μια πατάτα για να διατηρείται η υγρασία και στη συνέχεια να την φυτέψουμε μέσα στην γλάστρα.

 


 

Περισσότερα άρθρα για τις τριανταφυλλιές

 

Διάβασε αναλυτικές πληροφορίες για την φροντίδα της τριανταφυλλιάς μαζί με περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει

 
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς
Πώς γίνεται η φύτευση της τριανταφυλλιάς
Λίπανση τριανταφυλλιάς
Αντιμετώπιση του ωιδίου στις τριανταφυλλιές
Σκωρίαση τριανταφυλλιάς
Είδη και ποικιλίες τριανταφυλλιάς
Πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα
Φυτά ανθεκτικά στο κρύο
Λουλούδια με έντονο άρωμα
Πώς φτιάχνουμε έναν κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (20)

σχολιαστής
keith 15 Μαΐου 2020

Αγαπητέ Κώστα, θα ήθελα την άποψη σου για δύο προβλήματα που έχω με δύο διαφορετικά είδη τριανταφυλιών του κήπου μου. Το ένα πρόβλημα αφορά μια αναρριχητική τριανταφυλιά η οποία πετά συνεχώς φρέσκους βλαστούς, χωρίς να δένει τριαντάφυλλα. Την έχω τώρα τρία χρόνια και το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι το ίδιο κάθε χρόνο. Το άλλο πρόβλημα αφορά μια άλλη τριανταφυλιά με ωραιότατα τριαντάφυλλα με μακριούς μίσχους, η οποία μόλις αρχίσει λίγο να ζεσταίνει ο καιρός (βρίσκομαι στην Κύπρο) αρχίζουν να καίγονται οι άκριες των λουλουδιών ενώ είναι στο στάδιο του μπουμπουκιού και σταδιακά ενώ ανοίγει το τριαντάφυλλο ταυτόχρονα ξηρένεται ολοκληρωτικά. Και αυτή την τριανταφυλιά την έχω αρκετά χρόνια και κάθε χρόνο συμβαίνει το ίδιο. Παρακαλώ πολύ για τις απόψεις-εισηγήσεις σου.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 15 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα. Για την πρώτη τριανταφυλλιά, κάνε ελαφρύ κλάδεμα, μείωσε το πότισμα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας. Για την άλλη τριανταφυλλιά, στο στάδιο του μπουμπουκιού, ψέκασε με διάλυμα χαλκού.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   keith 18 Μαΐου 2020

   Κώστα , κατ’ αρχή σ’ ευχαριστώ για την απάντηση σου στα προβλήματα των τριανταφυλιών μου. Λόγω των ψηλών θερμοκρασιών της εποχής, μήπως ο χαλκός αντί με ψεκασμό είναι καλύτερα να δωθεί με ριζοπότισμα; Τι δοσολογία να χρησιμοποιήσω και πόσες φορές να εφαρμόσω την θεραπεία (ψέκασμα ή ριζοπότισμα);

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Μαΐου 2020

    Καλησπέρα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις υγρό χαλκό για την προστασία των φυτών που είναι λιγότερο επικίνδυνος σε υψηλές θερμοκρασίες. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ψεκάσεις τα φυτά σου κατά το σούρουπο και σε θερμοκρασίες που είναι μικρότερες των 30οC. Πάντως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα το ριζοπότισμα του φυτού με χαλκό.

    Απάντηση
σχολιαστής
Didi 10 Μαΐου 2020

0
Καλησπέρα. Πήραμε από φυτώριο τριανταφυλλιά σε γλάστρα 2lt που είχε κάποια φυλλαρακια. Έγραφε πως η μπάλα χώματος στη μεταφορά δεν πρέπει να σπάσει,όμως στη μεταφορά στη γλάστρα επειδή το διχτακι ήταν πολύ λεπτό έσπασε κ φύγαμε κάποιες ριζουλες κλπ .τη μεταφέραμε έτσι μαζί με τα υπόλοιπα στην άλλη γλάστρα.σεμια πήλινη αν έχει σημασία Από τότε τις πρώτες δύο μέρες την ποτισαμε καλά κ μετά μέρα παρά μέρα.με τελευταία χθες που της έβαλα αρκετό νερό! Όμως δε δείχνει σημάδια ζωής και κάποια φυλλαρακια που είχε επάνω ξεράθηκαν κ τα έκοψα. Μας την έφεραν υγιέστατη οπότε δεν φταίει το φυτώριο. Μήπως φταίει η μπάλα?η γλάστρα?το πότισμα?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα. Κλάδεψε άμεσα την τριανταφυλλιά σου και πότιζε αραιότερα κάθε 3 μέρες για να αναπτύξει καινούριο φύλλωμα και να σου χαρίσει πλούσια ανθοφορία. Δες αναλυτικές συμβουλές για την φροντίδα της τριανταφυλλιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Didi 12 Μαΐου 2020

   Ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές σας!

   Απάντηση
   σχολιαστής
   Didi 13 Μαΐου 2020

   Καλησπέρα και πάλι. Κλαδεψαμε όπως μας είπατε τη τριανταφυλλιά(2μικρα κλαδιά ήταν έτσι κ αλλιώς) αλλά φαίνονταν ξερά κ πιο κάτω.κλαδεψαμε αρκετά αλλά ακόμα μοιάζουν «ξυλώδη» μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο?εκτός από το να ποτίζουμε αραιά και να περιμένουμε?

   Απάντηση
σχολιαστής
Καλφάκη Ελευθερία 30 Απριλίου 2020

Καλημέρα, έχω ένα τριαντάφυλλο (όχι απο ανθοπωλειο) το οποιο θελω να φυτέψω στον κηπο μου. Τι ακριβως πρέπει να κάνω ωστε να ριζοβολησει και να ‘πιασει’ οταν το φυτέψω;

Απάντηση
σχολιαστής
Δημήτρης 20 Φεβρουαρίου 2020

Θέλω να ρωτήσω έκανα μια δοκιμή να βάλω μόσχευμα τρυανταφυλλιάς για ορμόνη έβαλα αλόη αλλά έκοψα όλα τα φύλλα σε χώμα γενικής χρήσης με χαλίκι μπορεί να ριζώσει εάν δεν έχει φύλλα λόγο ότι ρίχνει τα φύλλα η τρυανταφυλλιά; Στο μόσχευμα της λεβάντας που το έκανα με αρεωμένο μέλι έβγαλε στο ξύλο μια άσπρη ρίζα αλλά πέρασαν 8 εβδομάδες αυτό είναι σε χώμα για αρωματικά με άμμο… Θέλει καθημερινά Ψέκασμα ή πότισμα κανονικά μόλις στεγνώνει το χώμα;

Απάντηση
σχολιαστής
BeeBee 3 Μαΐου 2019

Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας, έχω μάθει πάρα πολλά. Θα επιχειρήσω πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα. Τα μεταφυτευμενα μοσχεύματα να είναι στον ήλιο, την σκιά ή την ημισκια; Σας ευχαριστώ πολύ. 👍

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Μαΐου 2019

  Καλησπέρα και αυχαριστούμε για τα καλά λόγια. Τα μεταφυτευμένα μοσχεύματα πρέπει να είναι σε σκιερό φωτεινό περιβάλλον για να μπορέσουν να ριζοβολήσουν.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   BeeBee 5 Μαΐου 2019

   Σας ευχαριστώ θερμά για την απάντηση σας. Η τριανταφυλλιά που θέλω να πάρω μοσχεύματα είναι της συγχωρεμένης της γιαγιάς μου. Είναι παμπαλαιες τριανταφυλλιές της ορεινής Πίνδου φυτεμένες πριν μισό αιώνα όταν ακόμα δεν είχα γεννηθεί, ούτε από φυτώρια ούτε από υβρίδια. Υπάρχουν παλιές φωτογραφίες με το σπίτι μπροστά στις τριανταφυλλιές και παρ’όλο που ο παππούς και η γιαγιά έφυγαν και εμείς πάμε μόνο τρεις τέσσερις φορές τον χρόνο, πέραν του κλαδεματος και μιας λίπανσης, στέκουν αναλλοίωτες και πανέμορφες είτε στους 40 το καλοκαίρι, είτε στους -13 που πιάνει σε βαρύ χιονιά. Πολυ σκληραγωγημενες. Θα μπορούσα μόλις πάω σε λίγες μέρες να σας στείλω φωτογραφίες να αναγνωρίσουμε ίσως την ποικιλία; Πιστεύετε ότι ένα πετυχημένο μόσχευμα θα μπορούσε να αντέξει στο ιδιότροπο υγρό περιβάλλον της νοτιοδυτικής Ελλάδας σε κάμπο ή θα πάθαινε σοκ;

   Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία Σ. 10 Φεβρουαρίου 2019

Χαίρετε.
Είχα αναζητήσει ορμόνη ριζοβολίας σε αρκετά φυτώρια της ευρύτερης περιοχής μου και σε ανθοπωλεία.
Δε βρήκα πουθενά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έδειχναν να μη γνωρίζουν τι είναι αυτό που ζητάω.
Σε ένα φυτώριο μονάχα μου απάντησαν ότι πλέον δεν πωλείται σε ιδιώτες, αποσύρθηκε από τα ράφια και πως αν βρω να αγοράσω από κάποιον θα είναι παράνομο.
Τι ισχύει τελικά;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 10 Φεβρουαρίου 2019

  Καλησπέρα Μαρία.
  Είναι σίγουρο ότι υπάρχει ορμόνη ριζοβολίας για ερασιτεχνική χρήση που κυκλοφορεί στο εμπόριο ενώ παράλληλα υπάρχουν και προιόντα ορμόνης ριζοβολίας που απευθύνονται σε επαγγελματίες. Θα σου πρότεινα να το αναζητήσεις σε γεωπονικά καταστήματα της περιοχής σου και όχι τόσο σε ανθοπωλεία.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.