εικόνα

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα

Ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα

Όλοι έχουμε θαυμάσει υπέροχες τριανταφυλλιές σε κήπους, με έντονο άρωμα και εντυπωσιακά τριαντάφυλλα. Είναι τόσες πολλές οι ποικιλίες τριανταφυλλιάς που πάντα υπάρχει μία καινούργια να ανακαλύψουμε! Και το καλύτερο; Υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος για να δημιουργήσουμε νέα φυτά τριανταφυλλιάς από τις αγαπημένες μας ποικιλίες για να τα φυτέψουμε στον κήπο μας, καθώς και για δώσουμε σε φίλους. Πώς μπορούμε λοιπόν να το πετύχουμε συτό και να φτιάξουμε καινούρια φυτά για να τα φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι; Ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς γίνεται με τρεις κύριους τρόπους: με σπόρο, με μοσχεύματα και με εμβολιασμό. Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος πολλαπλασιασμού της τριανταφυλλιάς είναι ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα.
 

Τι μοσχεύματα επιλέγουμε για τον πολλαπλασιασμό της τριανταφυλλιάς;

 

Η πιο κατάλληλη εποχή για τον πολλαπλασιασμό της τριανταφυλλιάς είναι μέσα στην άνοιξη. Κόβουμε μοσχεύματα (βλαστούς) μήκους 20-25 εκατοστών και πάχους περίπου 1 εκατοστού, με 4-5 οφθαλμούς από καλοσχηματισμένα κλαδιά τριανταφυλλιάς που αρχίζουν να ξυλοποιούνται. Διατηρούμε δύο-τρία φύλλα στην κορυφή του μοσχεύματος της τριανταφυλλιάς και απομακρύνουμε τα χαμηλότερα φύλλα. Ξύνουμε ελαφρά στο πλάι της βάσης του μοσχεύματος σε ύψος 1 εκατοστού, βουτάμε τη βάση του μοσχεύματος στο νερό και στη συνέχεια σε σκόνη ορμόνης ριζοβολίας. Η ορμόνη ριζοβολίας αυξάνει τον αριθμό ανάπτυξης ριζιδίων του μοσχεύματος της τριανταφυλλιάς και συντελεί στην αύξηση του ποσοστού επιτυχίας του πολλαπλασιασμού.

 


10 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς
10 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς


 

Πώς φυτεύουμε τα μοσχεύματα τριανταφυλλιάς στη γλάστρα;

 

Φυτεύουμε το μόσχευμα της τριανταφυλλιάς σε μικρή γλάστρα και σε βάθος 10-15 εκατοστών, με τρόπο ώστε το μισό μόσχευμα με τα φύλλα να είναι πάνω από το χώμα. Αφού το φυτέψουμε, είναι σημαντικό να διατηρούμε το μόσχευμα της τριανταφυλλιάς σε δροσερό μέρος, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου. Για τη φύτευση του μοσχεύματος της τριανταφυλλιάς, μπορούμε να αναμίξουμε ίσα μέρη κομπόστ, τύρφης και περλίτη. Διατηρούμε υγρό το χώμα και ψεκάζουμε τα φύλλα της τριανταφυλλιάς για να εξασφαλίσουμε υγρασία στο χώμα, αλλά και στο γύρω περιβάλλον του μοσχεύματος της. Για περισσότερη υγρασία, καλύπτουμε το μόσχευμα της τριανταφυλλιάς με μια διαφανή σακούλα, βάζοντας τέσσερα ξύλινα στηρίγματα στις άκρες της γλάστρας και αφήνοντας μια τρύπα στην κορυφή για καλύτερο αερισμό.

 

Πότε είναι έτοιμα τα μοσχεύματα τριανταφυλλιάς για μεταφύτευση;

 

Τα μοσχεύματα της τριανταφυλλιάς ριζώνουν ταχύτερα την περίοδο της άνοιξης, όταν υπάρχει μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και αυξημένη σχετική υγρασία. Aν τα μοσχεύματα της τριανταφυλλιάς έχουν αναπτύξει νέα φύλλα, μετά από περίπου 1-2 μήνες έχει αναπτυχθεί και το ριζικό τους σύστημα, οπότε ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς μας έχει στεφθεί με επιτυχία. Πλέον, αφού αφαιρέσουμε και τη σακούλα που είχαμε φυτέψει το μόσχευμα, μπορούμε να μεταφυτέψουμε τα νέα φυτά τριανταφυλλιάς στον κήπο μας ή σε μια μεγαλύτερη γλάστρα.

 

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα

 

Ένας ιδιαίτερα έξυπνος τρόπος για να αυξήσουμε την πιθανότητα επιτυχίας του πολλαπλασιασμού της τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα, είναι να καρφώσουμε το μόσχευμα της τριανταφυλλιάς σε μια πατάτα για να διατηρείται η υγρασία και στη συνέχεια να την φυτέψουμε μέσα στην γλάστρα.

 


 

Περισσότερα άρθρα για τις τριανταφυλλιές

 

Διάβασε αναλυτικές πληροφορίες για την φροντίδα της τριανταφυλλιάς μαζί με περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει

 
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς
Πώς γίνεται η φύτευση της τριανταφυλλιάς
Λίπανση τριανταφυλλιάς
Αντιμετώπιση του ωιδίου στις τριανταφυλλιές
Σκωρίαση τριανταφυλλιάς
Είδη και ποικιλίες τριανταφυλλιάς
Πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα
Φυτά ανθεκτικά στο κρύο
Λουλούδια με έντονο άρωμα
Πώς φτιάχνουμε έναν κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (9)

σχολιαστής
Δημήτρης 20 Φεβρουαρίου 2020

Θέλω να ρωτήσω έκανα μια δοκιμή να βάλω μόσχευμα τρυανταφυλλιάς για ορμόνη έβαλα αλόη αλλά έκοψα όλα τα φύλλα σε χώμα γενικής χρήσης με χαλίκι μπορεί να ριζώσει εάν δεν έχει φύλλα λόγο ότι ρίχνει τα φύλλα η τρυανταφυλλιά; Στο μόσχευμα της λεβάντας που το έκανα με αρεωμένο μέλι έβγαλε στο ξύλο μια άσπρη ρίζα αλλά πέρασαν 8 εβδομάδες αυτό είναι σε χώμα για αρωματικά με άμμο… Θέλει καθημερινά Ψέκασμα ή πότισμα κανονικά μόλις στεγνώνει το χώμα;

Απάντηση
σχολιαστής
BeeBee 3 Μαΐου 2019

Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας, έχω μάθει πάρα πολλά. Θα επιχειρήσω πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα. Τα μεταφυτευμενα μοσχεύματα να είναι στον ήλιο, την σκιά ή την ημισκια; Σας ευχαριστώ πολύ. 👍

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Μαΐου 2019

  Καλησπέρα και αυχαριστούμε για τα καλά λόγια. Τα μεταφυτευμένα μοσχεύματα πρέπει να είναι σε σκιερό φωτεινό περιβάλλον για να μπορέσουν να ριζοβολήσουν.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   BeeBee 5 Μαΐου 2019

   Σας ευχαριστώ θερμά για την απάντηση σας. Η τριανταφυλλιά που θέλω να πάρω μοσχεύματα είναι της συγχωρεμένης της γιαγιάς μου. Είναι παμπαλαιες τριανταφυλλιές της ορεινής Πίνδου φυτεμένες πριν μισό αιώνα όταν ακόμα δεν είχα γεννηθεί, ούτε από φυτώρια ούτε από υβρίδια. Υπάρχουν παλιές φωτογραφίες με το σπίτι μπροστά στις τριανταφυλλιές και παρ’όλο που ο παππούς και η γιαγιά έφυγαν και εμείς πάμε μόνο τρεις τέσσερις φορές τον χρόνο, πέραν του κλαδεματος και μιας λίπανσης, στέκουν αναλλοίωτες και πανέμορφες είτε στους 40 το καλοκαίρι, είτε στους -13 που πιάνει σε βαρύ χιονιά. Πολυ σκληραγωγημενες. Θα μπορούσα μόλις πάω σε λίγες μέρες να σας στείλω φωτογραφίες να αναγνωρίσουμε ίσως την ποικιλία; Πιστεύετε ότι ένα πετυχημένο μόσχευμα θα μπορούσε να αντέξει στο ιδιότροπο υγρό περιβάλλον της νοτιοδυτικής Ελλάδας σε κάμπο ή θα πάθαινε σοκ;

   Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία Σ. 10 Φεβρουαρίου 2019

Χαίρετε.
Είχα αναζητήσει ορμόνη ριζοβολίας σε αρκετά φυτώρια της ευρύτερης περιοχής μου και σε ανθοπωλεία.
Δε βρήκα πουθενά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έδειχναν να μη γνωρίζουν τι είναι αυτό που ζητάω.
Σε ένα φυτώριο μονάχα μου απάντησαν ότι πλέον δεν πωλείται σε ιδιώτες, αποσύρθηκε από τα ράφια και πως αν βρω να αγοράσω από κάποιον θα είναι παράνομο.
Τι ισχύει τελικά;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 10 Φεβρουαρίου 2019

  Καλησπέρα Μαρία.
  Είναι σίγουρο ότι υπάρχει ορμόνη ριζοβολίας για ερασιτεχνική χρήση που κυκλοφορεί στο εμπόριο ενώ παράλληλα υπάρχουν και προιόντα ορμόνης ριζοβολίας που απευθύνονται σε επαγγελματίες. Θα σου πρότεινα να το αναζητήσεις σε γεωπονικά καταστήματα της περιοχής σου και όχι τόσο σε ανθοπωλεία.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.