3 τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τις κάμπιες στις τριανταφυλλιές

Πώς αντιμετωπίζουμε τις κάμπιες στις τριανταφυλλιές

Αν οι τριανταφυλλιές μας εμφανίζουν τρύπες στα φύλλα και αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που τρώει τα φύλλα της τριανταφυλλιάς, η απάντηση είναι διάφορες κάμπιες. Οι κάμπιες πρσβαλλουν το φύλλωμα και τα μπυμπούκια της τριανταφυλλιάς τόσο στον κήπο, όσο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι.

Υπάρχουν πολλά είδη κάμπιας, πράσινες ή κίτρινες, μικρότερου μεγέθους ή μεγαλύτερου, που προέρχονται από πεταλούδες που έχουν αφήσει τα αυγά τους στα φύλλα. Αυτές οι κάμπιες κάνουν τρύπες στο κέντρο ή στις άκρες του φυλλώματος, καθώς και στη βάση των μπουμπουκιών της τριανταφυλλιάς, ενώ κάποιες φορές η προσβολή από τις κάμπιες είναι τόσο μεγάλη που τρώνε ολόκληρο το φύλλο αφήνοντας μόνο τα νεύρα του.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στις περισσότερες περιπτώσεις, τα φαγωμένα φύλλα δεν απειλούν την επιβίωση των φυτών της τριανταφυλλιάς μας, αλλά αποτελούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα.

Διαφήμιση

Πώς αντιμετωπίζουμε οικολογικά τις κάμπιες τις τριανταφυλλιές;

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κάμπιας στις τριανταφυλλιές χρησιμοποιούμε βάκιλο Θουριγγίας, ένα οικολογικό σκεύασμα που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Ο βάκιλος Θουριγγίας υπάρχει σε μορφή σκόνης για να σκονίσουμε τις τριανταφυλλιές μας, καθώς και σε υδοατοδιαλυτή μορφή για να τις ψεκάσουμε. Είναι σημαντικό σε περιπτώσεις προσβολής της τριανταφυλλιάς από κάμπια, να επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή με βάκιλο 2 εβδομάδες μετά την πρώτη.

Για την οικολογική καταπολέμηση της κάμπιας στις τριανταφυλλιές, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε φυσικό πύρεθρο, που προέρχεται από εκχύλισμα χρυσάνθεμου.

Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε αυτοσχέδια συνταγή εντομοκτόνου που φτιάχνουμε στο σπίτι με σκόρδο και κρεμμύδι, όπως έχουμε περιγράψει αναλυτικά στο άρθρο για προστασία φυτών με φυσικά υλικά.

Ασθένειες και έντομα της τριανταφυλλιάς
Ποιες είναι οι ασθένειες και τα έντομα που προσβάλλουν την τριανταφυλλιά

Κι ένα μυστικό για τις κάμπιες στις τριανταφυλλιές

Κάποιες φορές φορές η προσβολή από σαλιγκάρια ή γυμνοσάλιαγκες που τρώνε κι αυτά ολόκληρο το φύλλο της τριανταφυλλιάς εκτός από τα νεύρα μπορεί να μπερδευτεί με την έντονη προσβολή από κάμπιες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ελαφρύ καρούλιασμα κάποιών φύλλων της τριανταφυλλιάς, καθώς και η ύπαρξη μεταξενιων ιστών στο φύλλωμα ή στα άνθη της τριανταφυλλιάς είναι βασική ένδειξη ότι έχουμε προσβολή από κάμπιες και όχι από σαλιγκάρια.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (6)

 1. Νίκος
  16/09/2023

  Θα ηθελα να ρωτησω σε περιπτωση που δουμε τρυπες στα ανθη και οχι στα φυλλα τι πρέπει να κανουμε;

 2. Σοφία, από Θεσσαλονίκη
  23/08/2023

  Ήθελα να σας ρωτήσω για μια καινούρια αναρρ.τριανταφυλλιά που μετά την αγορά της εδώ και δύο μήνες την μεταφύτευσα σε μεσαία γλάστρα με νέο χώμα.Στην αρχή πήγαινε καλά, γιατί έχει και καλή θέση με αρκετές ώρες ήλιο. Σε 20 μέρες ξεράθηκε δίχως εμφανή λόγο το ένα μεγάλο κλαρί, το έκοψα. Ποτίζω κανονικά, ασθένειες δεν δείχνει καμία, τα φύλλα είναι μια χαρά. Στις επόμενες 20 μέρες μαραίνεται δίχως λόγο ολόκληρο το δεύτερο κλαρί…..Δεν εμποδίζεται από κανένα διπλανό φυτό. Υπάρχει τίποτε στο χώμα που ασχολείται με τα κλαριά ένα-ένα ; Δεν καταλαβαίνω.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσφορά σας.

  • Θα ήταν καλό να την ψεκάσεις με χαλκό την τριανταφυλλιά για ασθένειες και απέφυγε το υπερβολικό πότισμα.

 3. ΣΩΤΗΡΟΥΛΑ
  17/11/2020

  Πως μπορώ να καταπολεμήσω τα σκουλήκια που έχουν καταστρέψει τα φύλλα της τριανταφυλλιάς που έχω στο μπαλκόνι μου;
  Έχω στην αποθήκη μου φάρμακο με την ονομασία “βορδειγάλιος πολτός” και ένα άλλο pyrinex . Μπορώ να τα χρησιμοποιήσω ή θα κάνω μεγαλύτερη ζημιά;

  • Καλημέρα Σωτηρούλα.
   Το συγκεκριμένο χημικό σκεύασμα είναι οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο και έχει πλέον απαγορευθεί η κυκλοφορία τους. Ο βορδιγάλειος πολτός είναι χαλκούχο σκεύασμα για την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών και όχι για κάμπιες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ