15 οπωροφόρα δέντρα για κήπο
Ποια οπωροφόρα δέντρα αξίζει να φυτέψουμε για να απολαμβάνουμε φρούτα ολόφρεσκα και ζουμερά από τον κήπο μας;
Τα οπωροφόρα δέντρα καλλιεργούνται για τους καρπούς και τα φρούτα που τρώμε, ωστόσο διαθέτουν και μοναδική καλλωπιστική αξία.
Ομορφαίνουν τον κήπο μας με το πλούσιο φύλλωμα τους και τα λουλούδια κατά την περίοδο της ανθοφορίας, μας προσφέρουν επίσης έντονο χρώμα με τους καρπούς τους και αρκετή σκια το καλοκαίρι.
Τι πιο όμορφο από το να κόβουμε νόστιμα φρούτα για να φτιάχνουμε φρέσκους χυμούς, υπέροχες σαλάτες, μοναδικά γλυκά του κουταλιού και να τα χρησιμοποιούμε σε αγαπημένες συνταγές μαγειρικής.
Κι δεν έχουμε αρκετό χώρο στον κήπο, μπορούμε να επιλέξουμε καρποφόρα δέντρα σε γλάστρα για το μπαλκόνι.
Τα φρούτα και οι ξηροί καρποί που παράγουν τα οπωροφόρα δέντρα αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής μας, καθώς διαθέτουν σημαντική θρεπτική αξία, πλήθος βιταμινών και αντιοξειδωτικά στοιχεία.
Ας δούμε ποια οπωροφόρα δέντρα είναι κατάλληλα για τον κήπο μας, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για την φροντίδα τους, ώστε να απολαμβάνουμε κάθε χρόνο τα αγαπημένα μας φρούτα από τον κήπο.
Ποια οπωροφόρα δέντρα επιλέγουμε να φυτέψουμε στον κήπο;
Επιλέγουμε οπωροφόρα δέντρα, ανάλογα με τα φρούτα της προτίμησης μας και φροντίζουμε να είναι καλά προσαρμοσμένα στις κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής.
Κάθε ποικιλία δίνει καρπούς σε διαφορετική περίοδο και με τον κατάλληλο συνδυασμό δέντρων μπορούμε να απολαμβάνουμε φρέσκα φρούτα όλες τις εποχές του χρόνου.
1. Λεμονιά
Ξεκινάμε τον κατάλογο μας με τη λεμονιά, το δέντρο που παραδοσιακά συναντάμε σε κάθε κήπο και αυλή των ελληνικών σπιτιών. Καλλιεργείται για το χυμό των ζουμερών λεμονιών της που χρησιμοποιούμε για να νοστιμίσουμε τις σαλάτες, τα φαγητά μας, τις σάλτσες, τα ροφήματα, τα ποτά, και τα κοκτέιλ, αλλά και για τη φλούδα της που μας χαρίζει υπέροχο γλυκό του κουταλιού. Αξιόλογες ποικιλίες λεμονιάς για να φυτέψουμε είναι η ποικιλία Αδαμοπούλου και η Ζαμπετάκη.
2. Ροδιά
Συνεχίζουμε με τη ροδιά, ένα από τα οπωροφόρα δέντρα που καλλιεργούμε παραδοσιακά στον κήπο μας για να απολαμβάνουμε νόστιμα και ζουμερά ρόδια. Το ρόδι τρώγεται φρέσκο, σκέτο ή συνοδευτικό σε σαλάτες και σε συνταγές μαγειρικής, ενώ θα το συναντήσουμε επίσης σε φρέσκους χυμούς και σε αναψυκτικά. Αξιόλογες γλυκόχυμες ποικιλίες ροδιάς είναι η ποικιλία Ερμιόνης και η ποικιλία Wonderful.
3. Βερικοκιά
Ένα από τα πιο αγαπημένα και γευστικά φρούτα που τα απολαμβάνουμε πρώτα την εποχή του καλοκαιριού είναι τα λαχταριστά βερίκοκα. Στους περισσότερους κήπους των ελληνικών σπιτιών, η βερικοκιά αποτελεί ίσως το πιο διαδεδομένο καρποφόρο δέντρο μετά την λεμονιά. Μπορoύμε να φυτέψουμε διάφορες ποικιλίες βερικοκιάς στον κήπο μας, όπως την ποικιλία Διαμαντοπούλου και την ποικιλία Μπεμπέκου.
4. Πορτοκαλιά
Ας πάμε τώρα και στην πορτοκαλιά, το δημοφιλέστερο εσπεριδοειδές δέντρο στον κόσμο που όλοι λατρεύουμε για τους νόστιμους ζουμερούς καρπούς του, για τους δροσερούς χυμούς που στίβουμε, και βέβαια για το γλυκό του κουταλιού που φτιάχνουμε με τη φλούδα του. Μπορούμε να επιλέξουμε διάφορες ποικιλίες πορτοκαλιάς να φυτέψουμε όπως την πρώιμη ΝewHall, την ποικιλία Μέρλιν, την όψιμη ποικιλία Navellate και την καλοκαιρινή ποικιλία Valencia.
5. Δαμασκηνιά
Μία ξεχωριστή επιλογή οπωροφόρου δέντρου είναι η δαμασκηνιά που καλλιεργείται για τα φρούτα της, τα νόστιμα και ζουμερά δαμάσκηνα. Μέσα στην άνοιξη, η καλλιέργεια της δαμασκηνιάς εμφανίζει εντυπωσιακή ανθοφορία, η οποία μας δίνει καρπούς την εποχή του καλοκαιριού. Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα έχουν πολύ λίγες λίγες θερμίδες. Τα απολαμβάνουμε φρέσκα και σε χυμούς μέσα στο καλοκαίρι, αν και οι περισσότεροι τα τρώμε αποξηραμένα όλο τον χρόνο.
6. Ροδακινιά
Μία ακόμα ενδιαφέρουσα επιλογή είναι η ροδακινιά, ένα από τα αγαπημένα οπωροφόρα δέντρα που καλλιεργούμε για να απολαύσουμε τα λαχταριστά τραγανά ροδάκινα. Υπάρχουν αρκετές επιτραπέζιες ποικιλίες ροδακινιάς που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στον κήπο. Τα νεκταρίνια είναι ποικιλία ροδάκινου χωρίς χνούδι που διαθέτουν σκληρή σάρκα, οι γιαρμάδες διαθέτουν μαλακή πολύ σάρκα με εξαιρετικό άρωμα, ενώ τα ροδάκινα με την λευκή σάρκα έχουν ιδιαίτερη γεύση.
7. Αχλαδιά
Μια αχλαδιά στον κήπο για να απολαμβάνουμε αχλάδια, το αγαπημένο φρούτο με το χαρακτηριστικό σχήμα και τη γλυκιά αρωματική γεύση. Το αχλάδι τρώγεται φρέσκο και αποτελεί εξαιρετική πρώτη ύλη για φρουτοσαλάτες, κομπόστες, χυμούς, γλυκά του κουταλιού, καθώς επίσης χρησιμοποιείται και στη μαγειρική. Οι πιο γνωστές και διαδεδομένες ελληνικές ποικιλίες είναι η Κοντούλα και το Κρυστάλλι, ενώ σημαντικές ξένες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι η Αμπάτε φέτελ, η Πάσα κρασάνα και η Γουίλιαμς.
8. Μηλιά
Η μηλιά είναι άλλη μία εξαιρετική επιλογή για οπωροφόρο δέντρο στον κήπο μας, για να απολαμβάνουμε τα μήλα, τους υπέροχους τραγανούς καρπούς της μηλιάς με τη γλυκιά ή και την υπόξινη γεύση. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μηλιάς για να φυτέψουμε όπως τις διαδεδομένες ποικιλίες Golden delicious, Red delicious, Fuji, Granny Smith, φιρίκι πρώιμο ή όψιμο και τόσες άλλες ποικιλίες. Η καλλιέργεια της μηλιάς χρειάζεται ένα σχετικό χειμωνιάτικο ψύχος για να μας χαρίσει την καρποφορία της.
9. Κερασιά
Αν ο κήπος μας βρίσκεται σε περιοχή με χειμωνιάτικο ψύχος ή σχετικά ορεινά, η κερασιά αποτελεί ένα από τα ομορφότερα καρποφόρα δέντρα που το καλοκαίρι μας δίνει πεντανόστιμους καρπούς, τα λαχταριστά κεράσια με το κόκκινο χρώμα, τη μοναδική γεύση και την ψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, αντοξειδωτικά,. Διάσημη για την υπέροχη ανθοφορία της με πανέμορφα λουλούδια χρώματος απαλού ροζ ως λευκού, η άνθιση της κερασιάς προσφέρει σημαντική καλλωπιστική αξία στον κήπο μας.
10. Συκιά
H συκιά αποτελεί παραδοσιακά ένα δημοφιλές καρποφόρο δέντρο στους κήπους των ελληνικών σπιτιών που μας χαρίζει τα σύκα, τα καλοκαιρινά φρούτα με τη μοναδική γλυκιά γεύση. Τα σύκα τρώγονται φρέσκα την περίοδο του καλοκαιριού ή αποξηραμένα όλες τις εποχές του χρόνου. Επίσης, από τα άγουρα σύκα φτιάχνονται υπέροχα γλυκά του κουταλιού. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες συκιάς που μπορούμε να φυτέψουμε όπως την Καλαμών, την Κύμης, τη Βασιλική Μαύρη, τη Μαύρη Μαρκοπούλου, και την Λευκή Βασιλική.
11. Μουριά
Αν θέλουμε να συνδυάσουμε τη δημιουργία σκιάς στον κήπο μας με υπέροχους νόστιμους καρπούς, η μουριά είναι μία εξαιρετική επιλογή, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα φυλλοβόλα δέντρα σε αυλές, δρόμους, πάρκα, σε πόλεις και χωριά. Η μουριά χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία λόγω της πυκνής σκιάς που δημιουργεί το πλούσιο φύλλωμα της και αποτελεί όαση δροσιάς τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.
12. Αβοκάντο
Αν θέλουμε να δώσουμε ένα εξωτικό τόνο στον κήπο μας, φυτεύουμε αβοκάντο. Το αειθαλές, τροπικό, καρποφόρο δέντρο που τα τελευταία χρόνια αποκτά όλο και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές, χάρη στους εκπληκτικούς καρπούς του με τη μοναδική βουτυρώδη γεύση. Δεν είναι μόνο γευστικό στις σαλάτες, σε σάντουιτς και στα φαγητά αλλά είναι και πολύ θρεπτικό καθώς περιέχει πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Το δέντρο αβοκάντο έχει γρήγορη πλευρική ανάπτυξη και δημιουργεί πλούσιο φύλλωμα και υπέροχη δροσερή σκιά στον κήπο.
13. Μανταρινιά
Από τη λίστα των οπωροφόρων δέντρων για τον κήπο, δε θα μπορούσε να λείπει η μανταρινιά με τους υπέροχους ζουμερούς καρπούς της, τα μανταρίνια. Οι καρποί της μανταρινιάς τρώγονται φρέσκοι, χρησιμοποιούνται σε χυμούς, στη δημιουργία δροσιστικών ποτών και στην παρασκευή γλυκών του κουταλιού. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μανταρινιάς για να φυτέψουμε, όπως την ποικιλία Κλημεντίνη, την Νόβα, την ντόπια Χιώτικη και την όψιμη Ανκόρ.
14. Μουσμουλιά
Αν ζούμε στις νότιες περιοχές της Ελλάδας και θέλουμε να δώσουμε και τροπικό κλίμα στον κήπο μας η μουσμουλιά είναι εξαιρετική επιλογή. Αγαπημένο αειθαλές καρποφόρο δέντρο, η μουσμουλιά δίνει πρώτη καρπούς σε μία εποχή που οι επιλογές σε φρέσκα φρούτα είναι σχετικά περιορισμένες. Συγκεκριμένα, η μουσμουλιά ανθίζει στα τέλη του φθινοπώρου και ξεκινάει την καρποφορία της νωρίς την άνοιξη, από Απρίλιο μέχρι Ιούλιο, ανάλογα την ποικιλία.
15. Αμυγδαλιά
Τι θα λέγατε να φυτεύαμε και μία αμυγδαλιά στον κήπο μας, το αγαπημένο καρποφόρο δέντρο που μας χαρίζει τα νόστιμα αμύγδαλα που θεωρούνται από τους πιο θρεπτικούς ξηρούς καρπούς. Βέβαια, οι αμυγδαλιές είναι διάσημες και για την υπέροχη ανθοφορία τους καθώς ξεπροβάλλουν λευκά-ροζ λουλούδια πριν ακόμη ακόμα εμφανιστούν τα φύλλα τους, στέλνοντας ένα μήνυμα απέραντης αισιοδοξίας και ομορφιάς μέσα στο χειμωνιάτικο κήπο μας.
Τι φροντίδα θέλουν τα οπωροφόρα δέντρα στον κήπο
Για να απολαύσουμε τους καρπούς των οπωροφόρων δέντρων του κήπου μας, θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε κάποιες βασικές συμβουλές φροντίδας σχετικά με τη φύτευση, το πότισμα, τη λίπανση, το κλάδεμα και την προστασία από έντομα και ασθένειες.
- Ποια είναι κατάλληλη εποχή φύτευσης των οπωροφόρων δέντρων;
Η καλύτερη περίοδος για να φυτέψουμε τα οπωροφόρα δέντρα μας είναι μέσα στην άνοιξη αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Προμηθευόμαστε οπωροφόρα δέντρα που είναι ριζωμένα σε γλάστρες από φυτώρια της επιλογής μας και στη συνέχεια τα μεταφυτεύουμε στο χωράφι μας.
Τα φυλλοβόλα δέντρα μπορούμε να τα φυτέψουμε και ως γυμνόριζα φυτά, φυτά δηλαδή που διαθέτουν μόνο ριζικό σύστημα χωρίς χώμα, από τα μέσα Νοεμβρίου που έχουν ρίξει τα φύλλα τους ως τα τέλη Φεβρουαρίου που αρχίζουν να φουσκώνουν οι οφθαλμοί τους.
- Πώς φυτεύουμε τα οπωροφόρα δέντρα στον κήπο;
Για τη φύτευση, σκάβουμε λάκκους βάθους και διαμέτρου 50×50 εκατοστών για να μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα και βαθύτερα το ριζικό σύστημα του καρποφόρου δέντρου.
Στη βάση του λάκκου φύτευσης προσθέτουμε καλά χωνεμένη κοπριά και κομπόστ για να ενισχύσουμε με οργανική ουσία το υπόστρωμα του καρποφόρου δέντρου.
Πριν φυτέψουμε τα οπωροφόρα δέντρα στο χώμα, κόβουμε τις άκρες από τις ρίζες για να ενεργοποιήσουμε το ριζικό σύστημα και να εξασφαλίσουμε καλύτερη ριζοβολία για τα οπωροφόρα δέντρα.
Τοποθετούμε στον λάκκο φύτευσης ένα ξύλινο ή μεταλλικό πάσσαλο στήριξης για να δέσουμε το νεαρό δενδρύλλιο, ώστε να μην ξεριζωθεί σε περίπτωση δυνατών ανέμων.
- Πόσο συχνά ποτίζουμε τα οπωροφόρα δέντρα;
H καλλιέργειες των περισσότερων οπωροφόρων δέντρων θέλουν τακτικά ποτίσματα για να διατηρήσουν την απαιτούμενη εδαφική υγρασία.
Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου απαιτείται πότισμα τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα, ενώ κατά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού χρειάζεται 2-3 ποτίσματα τη βδομάδα.
Η συχνότητα και η ποσότητα του ποτίσματος εξαρτάται από το είδος του καρποφόρου δέντρου, την ηλικία των δέντρων, τις θερμοκρασίες που επικρατούν, καθώς και τον τύπο του εδάφους.
Κατά την περίοδο της ανθοφορίας, αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα των οπωροφόρων δέντρων, καθώς προκαλείται πτώση των ανθών των καρποφόρων δέντρων και κατά συνέπεια μειωμένη παραγωγή.
- Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στα οπωροφόρα δέντρα;
Για να εξασφαλίσουμε καλή και πλούσια παραγωγή καρπών από τα οπωροφόρα δέντρα του κήπου μας, θα χρειαστεί να κάνουμε τακτική λίπανση με πλήρη βιολογικά λιπάσματα, πλούσια σε ιχνοστοιχεία.
Προσθέτουμε λίπασμα στα οπωροφόρα δέντρα τρεις φορές το χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου για να ενισχύσουμε την βλάστηση και την καρποφορία τους.
- Πότε κλαδεύουμε τα οπωροφόρα δέντρα του κήπου μας;
Κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τα φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα του κήπου μας είναι μέσα στο χειμώνα καθώς σε αυτή την περίοδο τα δέντρα βρίσκονται σε κατάσταση λήθαργου.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, λοιπόν, γίνεται το κλάδεμα της βερικοκιάς, το κλάδεμα της αχλαδιάς, το κλάδεμα της ροδιάς, το κλάδεμα της δαμασκηνιάς, το κλάδεμα της αμυγδαλιάς και το κλάδεμα της ροδακινιάς.
Αντίθετα, τα αειθαλή οπωροφόρα δέντρα του κήπου μας κλαδεύονται μέσα στην άνοιξη αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα και αφού ολοκληρωθεί η συγκομιδή των καρπών.
Αυτή την περίοδο πραγματοποιούμε το κλάδεμα της λεμονιάς, το κλάδεμα της πορτοκαλιάς, το κλάδεμα της μανταρινιάς, το κλάδεμα της μουσμουλιάς και το κλάδεμα του αβοκάντο.
- Πώς προστατεύουμε τα οπωροφόρα δέντρα από ασθένειες και έντομα;
Για να καταπολεμήσουμε διάφορες ασθένειες που προσβάλλουν τα φύλλα και τους καρπούς των καρποφόρων δέντρων όπως το φουζικλάδιο και το ωίδιο, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα όπως ο χαλκός και το θειάφι που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.
Για την προστασία από έντομα που προσβάλλουν τα οπωροφόρα δέντρα όπως η μελίγκρα, ο φυλλοκνίστης, η καρπόκαψα και τα κοκκκοειδή κάνουμε ψεκασμούς με βιολογικά εντομοκτόνα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα όπως ο θερινός πολτός, τα άλατα καλίου, το φυσικό πύρεθρο και ο βάκιλος Θουριγγίας.
Κι ένα μυστικό για τα δέντρα που φυτεύουμε στον κήπο
Για τους λάτρεις των τροπικών φρούτων, μπορούμε να φυτέψουμε εξωτικά δέντρα που μεταμορφώνουν τον κήπο μας για να απολαμβάνουμε παπάγια, μπανάνα, πιτάγια (φρούτο του δράκου), ταμαρίλο, γκουάβα και μάνγκο.
κ. Κώστα ευχαριστούμε για άλλο ένα υπέροχο αρθρο σας!
Από τα παραπάνω δέντρα μπορούν μήπως καποια απο αυτα να φυτευθουν κοντα σε τοιχο- μαντρα χωρις να δημιουργήσουν προβληματα; αναφερομαι στις κανονικες τους εκδοχες και οχι στις νανες. Και αν ναι ποια απο αυτα;
Εκτός από τη συκιά και τη μουριά, τα υπόλοιπα δέντρα μπορούν να φυτευτούν κοντά σε φράκτη χωρίς πρόβλημα.