Ποια δέντρα είναι κατάλληλα για πεζοδρόμιο

Δέντρα κατάλληλα για πεζοδρόμιο

Φυτεύουμε δέντρα στα πεζοδρόμια για να ομορφύνουμε τις γειτονιές και να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα! Τα δέντρα που φυτεύουμε στα πεζοδρόμια των πόλεων συμβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο στον καλλωπισμό των δημόσιων χώρων με το πλούσιο φύλλωμα και την ανθοφορία τους. Παράλληλα, προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα όπως δημιουργία σκιάς για τους πεζούς, οριοθέτηση των δρόμων για τους οδηγούς καθώς και απελευθέρωση περισσότερου οξυγόνου για τους κατοίκους.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη για να επιλέξουμε τα κατάλληλα δέντρα για να αποφύγουμε πρακτικά προβλήματα στην καθημερινότητα της πόλης.

1. Τι δέντρα αποφεύγουμε για τα πεζοδρόμια των πόλεων

Καταρχήν, όταν φυτεύουμε σε πλακόστρωτοο πεζοδρόμιο, πρέπει να αποφεύγουμε δέντρα που δημιουργούν μεγάλες επιφανειακές ρίζες. Ειδικά σε στενά πεζοδρόμια, εκτός του ότι ενδέχεται να σηκώσουν τις πλάκες τους, μπορούν να προκαλέσουν και προβλήματα σε υπόγειους αγωγούς ύδρευσης και αποχέτευσης. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν επιλέγουμε δέντρα όπως ο ευκάλυπτος, ο πλάτανος και η λεύκα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις και η ακακία Κωνσταντινουπόλεως μπορεί να ανασηκώσει πλάκες πεζοδρομίου λόγω των επιφανειακών ριζών της.

Αποφεύγουμε ακόμη τα δέντρα που έχουνε καρπούς, για να μη λερώνονται τα πεζοδρόμια και τα αυτοκίνητα (π.χ. καρποφόρες μουριές). Επίσης, είναι σημαντικό να μην φυτεύουμε στο πεζοδρόμιο δέντρα που προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες και έντομα. Για παράδειγμα ο κανάριος φοίνικας πρέπει να αποφεύγεται, καθώς προσβάλλεται εκτεταμένα από το κόκκινο σκαθάρι που έχει εξαπλωθεί παντού τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Αντίστοιχα φαινόμενα εμφανίζουν και άλλα δέντρα, όπως οι κουτσουπιές, στα οποία εκκρίνονται μελιτώματα λόγω προσβολής από έντομα, τα οποία επιπλέον δημιουργούν επικίνδυνα σημεία ολισθηρότητας πάνω στο πεζοδρόμιο για τους περαστικούς.

Διαφήμιση

2. Ποια δέντρα επιλέγουμε για πεζοδρόμια

Σε πολυσύχναστα πεζοδρόμια με περαστικούς, επιλέγουμε φυλλοβόλα δέντρα ώστε το καλοκαίρι να έχουν πυκνή σκιά που προστατεύει τους πεζούς από τον καυτό ήλιο, ενώ τον χειμώνα η πτώση των φύλλων αφήνει τον ήλιο να περνά και να μας ζεσταίνει. Προτιμάμε δέντρα που έχουν ταχεία ανάπτυξη, δεν χρειάζονται πολύ νερό και είναι ανθεκτικά σε αρρώστιες και ασθένειες.

Μια εξαιρετική επιλογή για σκίαση και καλλωπισμό σε πεζοδρόμια είναι ο σφένδαμος. Φυλλοβόλο δένδρο ταχείας ανάπτυξης, με σφαιρικό σχήμα κόμης, φέρει παλαμοειδή φύλλα, συνήθως με πέντε λοβούς, που παίρνουν πολύ ζωηρά φθινοπωρινά χρώματα σε πορφυρό, πορτοκαλί, μπρούτζινο.

Εξίσου καλή επιλογή για φύτευση σε πεζοδρόμιο είναι η καλλωπιστική μουριά που δεν κάνει καρπούς, έχει γρήγορη ανάπτυξη και εντυπωσιακό καταπράσινο φύλλωμα.

Επίσης, η καλλωπιστική δαμασκηνιά (προύνος) είναι μια ασφαλής και πολύ όμορφη επιλογή για το πεζοδρόμιο μας, καθώς ξεχωρίζει για το βαθυκόκκινο λαμπερό χρώμα των φύλλων της.

Ένα ακόμα αειθαλές δέντρο με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα που δημιουργεί πλούσια σκια είναι η χαρουπιά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αντέχει στην ξηρασία, μπορεί να φυτευθεί σε άγονα εδάφη και αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή σε παραθαλάσσιες περιοχές.

3. Κι ένα μυστικό για τα δέντρα στο πεζοδρόμιο

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε φυτά που έχουν μικρές απαιτήσεις σε πότισμα, για εξοικονόμηση νερού στο γενικότερο πλαίσιο της αειφορίας μιας πόλης. Στα πρώτα στάδια μετά την φύτευση, είναι ιδανική η ύπαρξη συστήματος αυτόματης άρδευσης για τα δέντρα στο πεζοδρόμιο, προκειμένου να ριζώσουν καλύτερα και να μπορέσουν να αναπτυχθούν.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (41)

 1. Λάζαρος
  08/03/2024

  Είμαι διαχειριστής σε μεγάλη πολ/κια, στον κήπο της οποίας υπάρχουν 2 τεράστιες αροκάριες,φυτεμένες από τα μέσα της δεκαετίας του 70.Το ύψος τους ξεπερνά τα 16 μέτρα και είναι φυτεμένες σε απόσταση περί τα 3-4 μέτρα από τα μπαλκόνια κάποιων διαμερισμάτων.Η μια απ΄ αυτές έχει αποκτήσει κλίση μερικών μοιρών.Όταν φυσά δυνατά ταλαντώνονται πολύ.Οι ρίζες τους διαπιστώσαμε με κάμερα πως έχουν φράξει ένα αγωγό ομβρίων υδάτων και ανησυχούμε πολύ και για το θέμα θεμελίωσης .Έχει τεθεί θέμα να απαλλαχθούμε λόγω της επικινδυνότητας τους.Το Δασαρχείο δήλωσε αναρμόδιο επειδή τα δέντρα βρίσκονται εντός του οικοπέδου.Η πολεοδομία υπέδειξε πως απαιτείται άδεια μικρής κλίμακας.Όμως υπάρχουν συνιδιοκτήτες που απαιτούν γνωμοδότηση από αρμόδιο γεωπόνο που να βεβαιώνει την επικινδυνότητα των δέντρων.Μπορείτε να με βοηθήσετε σε αυτό;Που πρέπει να απευθυνθώ;Στα υπόψη σας πως οι αροκάριες είναι σε απόσταση περί τα 8 μ από δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας και προσωπικά ανησυχώ πάρα πολύ.
  Τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε προκειμένου να τις σώσουμε;
  Σας ευχαριστώ!

  • Για το συγκεκριμένο θέμα ίσως θα έπρεπε να απευθυνθείς σε κάποιο ιδιώτη γεωπόνο μελετητή της περιοχής σου ή γεωπόνο του Δήμου για να κάνει μία σχετική αυτοψία.

 2. Βασιλική Θανάση
  07/03/2024

  Καλημέρα σας!
  Θα ήθελα να μου προτείνετε ένα δέντρο για σκιά με καθετο ριζικό σύστημα για να φυτευτεί
  κοντά σε αυλή και να μην μου σηκώσει την αυλή μεγαλωνοντας όμως και να αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ευχαριστώ

 3. Ανδρεας Κουρετας
  16/02/2024

  Καλησπερα σας,

  Ήθελα να ρωτήσω ποια δέντρα προτείνετε σε περιοχές όπου υπάρχει υγρασία στο έδαφος ώστε να δημιουργείται και εάν είδος αποστράγγισης/απορρόφησης των υδάτων των εδαφών περιμετρικά μια οικίας χωρίς να απειλούντο τα θεμέλιά.

  Σας ευχαριστω εκ των προτερων για τον χρονο σας

  • Δεν έχουμε υπόψη μας δέντρα για τέτοια λειτουργία αποστράγγισης. Θα προτείναμε να δημιουργήσεις ένα δίκτυο αποστράγγισης στο έδαφος περιμετρικά της οικίας καθώς θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια. .

 4. ΜΟΣΧΑ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΗ
  08/01/2024

  Γεια σας! Εχω ένα πλάτανο πολύ μεγάλο περίπου 50-60 ετών φυτεμένο στο εξοχικό μου στην αυλή και απέχει από το σπίτι 3 μέτρα περίπου Ήδη έχει σκάσει κι έχει σηκωθεί το τσιμέντο της αυλής σ’ένα σημείο (όχι προς το σπίτι) αλλά δεν με απασχολεί τόσο αυτό, όσο το τι μπορεί ίσως να γίνει στο μέλλον με το σπίτι. Μου είπαν οτι δεν θα έχω πρόβλημα αν κάνω βορειοανατολικά προς τη μεριά του σπιτιού, ένα ημικύκλιο σαν μεγάλο χαντάκι, απο τον πλάτανο μέχρι κοντά στον τοιχο του σπιτιου, σκαφτεί βαθειά με μηχάνημα- τσάπα, κοπουν κάποιες ρίζες απ’αυτη την πλευρά (μελετημένα θα κοπουν από ειδικό) και πέσει σίδερο και μπετόν. Έτσι οι υπόλοιπες ρίζες θα βρουν ν’απλωθούν νοτινά και δυτικά που είναι μεγάλο περιβόλι και δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Κι όλο αυτό, για να προστατευτεί προληπτικά το σπίτι, το οποιο σημειωτέον είναι με πέτρινους χοντρους τοιχους κι έχει γερά θεμέλια. Ποια είναι η γνώμη σας? Ευχαριστώ!

 5. Τάσος
  28/09/2023

  Καλημέρα σας και πρώτα από όλα να σας ευχαριστήσω για τις πολύτιμες συμβουλές που δίνετε σε όλους εμάς τους ερασιτέχνες κηπουρούς. Θα ήθελα να σας ρωτήσω… έχω φυτέψει από πέρυσι μια καλλωπιστική κερασιά prunus serrulata kanzan σε απόσταση 1,5 μ από τον πετρόκτιστο τοίχο οικίας (χωριό) και 1 μέτρο από τον τοίχο που μας χωρίζει με τον γείτονα. Από το κατάστημα που το προμηθεύτηκα μου είχαν πει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και έτσι προχώρησα στην τοποθ΄έτηση του. Εσείς τι λέτε; Αν δεν ξεράθηκε ήδη, γιατί έκανα την ανοησία και το παράχωσα φέτος προσθέτοντας πολύ χώμα, θα μου δημιουργήσει πρόβλημα στο σπίτι; Σας ευχαριστώ.

 6. Κυριακή παπαστ
  11/08/2023

  Καλημέρα σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν είναι ασφαλές μα φυτεψω μια καταλπη στον κήπο μου κοντά στο σπίτι και σε μικρή απόσταση από πλακωστρωτο θα έχω πρόβλημα με τις ρίζες; σας ευχαριστώ.

 7. Ευγενιος
  20/04/2023

  Καλημέρα. Θέλω να φυτέψω στο πεζοδρόμιο μου τρία (3)δεντράκια για να μην ανεβαίνουν και σπάνε τις πλάκες τα Ι.Χ και παράλληλα να δημιουργούν και μια υποτυπώδη σκίαση.
  Τι δενδρακια μου προτείνετε; Ευχαριστώ.

 8. Lena
  25/03/2023

  Καλησπέρα. Θέλω να φυτέψω έναν πλάτανο στην αυλή μου,τι απόσταση πρέπει να έχει από το σπίτι και από το πλακόστρωτο; Θέλω να εκμεταλλευτώ την σκιά του, είναι κατάλληλος;
  Επίσης δεν έχω βρει κάποιο άρθρο για την γιακαραντα, θα με ενδιέφερε ταχύτητα ανάπτυξης και αν προσφέρει σκιά.
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ο πλάνανος θα χρειαστεί να φυτευτεί οπωσδήποτε 5 μέτρα μακριά από το πλακόστρωτο και το σπίτι. Η γιακαράντα έχει γρήγορη ανάπτυξη, προσφέρει σκιά αλλά πέφτουν τα φύλλα της το χειμώνα.

 9. Ελένη
  11/06/2022

  Καλησπέρα! Το Acer το ιαπωνικο σφενδαμι το κόκκινο, μπορώ να το φυτέψω κοντά στο σπίτι στον κήπο μου; Ή έχει δυνατό ριζικό σύστημα και θα μου δημιουργήσει προβλήματα;

 10. Δημήτρης
  15/05/2022

  Καλησπέρα σας, έχω δύο κενά στο πεζοδρόμιο και θα ήθελα να βάλω δύο δέντρα. Οι τζακαραντες είναι κατάλληλες; Ζω στο Νέο Ηράκλειο Αττικής.

 11. Ηρακλής
  08/07/2021

  Καλησπέρα!
  Πριν 10 χρόνια φύτεψα μια γιακαράντα στο πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι μου και μετά από λίγους μήνες ήρθε ο δήμος και έβαλε έναν μεγάλο κάδο απορριμάτων σχεδόν πάνω στο δεντράκι. Οι εργάτες το έσπασαν τότε και είχαν προσπαθήσει να το βγάλουν αλλά ευτυχώς τους είδα και μετά από παρέμβαση δικιά μου το άφησαν. Κατα καιρούς ενώ αυτό μεγάλωνε σιγά σιγά πάλι κάποιος υπάλληλος του δήμου που ερχόταν να μαζέψει τα σκουπίδια το έσπαγε και άντε πάλι από την αρχή.
  Τώρα το είχαν αφήσει 5-6 χρόνια και είχε φουντώσει και μεγάλωνε μέχρι που σήμερα πάλι το βρήκα σπασμένο μέχρι κάτω. Ξέρετε αν μπορώ να κάνω κάτι για να σταματήσει να γίνεται αυτό; Δεν καταλαβαίνω τι τους ενοχλεί. Έξω από το δικό μου σπίτι είναι αρα ο μόνος που θα μπορούσε να μην το θέλει είμαι εγώ

  • Καλημέρα Ηρακλή. Για το θέμα που αναφέρεις για τη γιακαράντα, θα πρέπει να απευθυνθείς στην υπηρεσία Πρασίνου του δήμου σου για να υποβάλλεις το σχετικό αίτημα.

 12. Αφροδίτη Π.
  06/04/2021

  Γειά σας, και σας ευχαριστώ για τα πολύ κατατοπιστικά άρθρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω τι δέντρο προτείνεται για τον κήπο μου. Θέλω κάτι με γρήγορη ανάπτυξη, να δημιουργεί σκιά, να μην ξεπερνά τα 10-15 μέτρα και να αντέχει σε όχι τόσο καλό έδαφος με πέτρες κλπ. Το μέρος που μπορεί να μπει είναι ηλιόλουστο,περιοχή Αττική. Ζητάω πολλά, το ξέρω, αν έχετε κάτι όμως να προτείνεται θα το εκτιμούσα!

 13. Νικος
  12/01/2021

  Κυριε Λιονουδακη, για την καλλωπιστική κερασιά, τι γνώμη έχετε (τοποθέτηση σε πεζοδρόμιο ή σε πρασιά δίπλα στο μαντρότοιχο)
  Όντας άσχετος με τη τέχνη σας, μου φαίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακό δέντρο, δεν ξέρω κατά ποσον πληρει τα υπόλοιπα.

  • Καλησπέρα Νίκο. Η καλλωπιστική κερασιά όπως και η καλλωπιστική δαμασκηνιά που είναι είδη προύνου (Prunus sp.) και είναι πολύ εντυωπσιακά μπορούν να τοποθετηθούν τόσο σε πεζοδρόμιο ή σε πρασιές δίπλα σε μαντρότοιχο.

 14. Δημήτρης Ιατρόπουλος
  06/09/2020

  Κύριε Λιονουδάκη, προφανώς θα γνωρίζετε καλύτερα από μας, τους σχετικούς νόμους. Σας παρακαλώ λοιπόν, αν μπορείτε να με πληροφορήσετε, σε ποια απόσταση από τον μαντρότοιχο που χωρίζει δύο ιδιοκτησίες, μπορεί να φυτέψουν οι ιδιοκτήτες δέντρα και μάλιστα πεύκα;

  • Καλημέρα Δημήτρη. Δεν έχουμε υπόψη μας τους σχετικούς νόμους για το συγκεκριμένο θέμα. Θα σου πρότεινα να απευθυθείς στην υπηρεσία Πρασίνου του δήμου της περιοχής σου.

 15. Χαρά
  23/07/2020

  Γεια σας! Σας ευχαριστώ πολύ για τις τόσο βοηθητικές συμβουλές σας. Επισκέπτομαι την ιστοσελίδα σας με κάθε αφορμή!
  Ακούω συχνά να λένε πως κοντά στα πεύκα δεν αναπτύσσονται εύκολα άλλα δέντρα. Έχω έναν κήπο με μεγάλα πεύκα, όμως το σημείο που χρειάζομαι πραγματικά σκιά – εκεί που έχουμε το τραπέζι μας – είναι μέσα στον ήλιο.
  Αναρωτιέμαι σε πόση απόσταση από το πλησιέστερο πεύκο θα μπορούσα να φυτέψω ένα δέντρο με γρήγορη ανάπτυξη. 3 δέντρα που σκέφτομαι είναι η Αριά βελανιδιά, ο Σφένδαμος και το Γκίνγκο Μπιλόμπα.
  Ποια είναι η άποψή σας?
  Σας ευχαριστώ πολύ!

  • Καλησπέρα Χαρά. Πράγματι, δεν αναπτύσσονται εύκολα φυτά κάτω από πέυκα ή κοντά σε πεύκα. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να φυτέψεις κάποιο από το σφένταμο ή άρια βελανιδιά σε απόσταση τουλάχιστον 3-4 μέτρα για να μην υπάρχει πρόβλημα.

 16. ΣΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
  10/07/2020

  Πολύ ωραία κ ενημερωτικά τα αρθρα σας κ μας βοηθούν πολύ στον κήπο μας. Θα ηθελα να μου πειτε για το ριζικό συστημα του κοραλλοδεντρου (ερυθρινη). Υπαρχει πλακοστρωτος χωρος κ φοβαμαι μηπως μου πεταξει τις πετρες. Το πετρωμα κατω απο το πλακοστρωτο ειναι κιμηλιά κ δεν ξερω κατα ποσο μπορει ν αναπτυχθει το ριζικο συστημα. ευχαριστω εκ των προτέρων

  • Καλησπέρα Ιωάννα. Η ερυθρίνη ευδοκιμεί στους περισσότερους τύπους εδαφών. Πάντως μπορεί το ριζικό της σύστημα να δημιουργήσει πρόβλημα σε πλάκες αν είναι πολύ κοντά στο δέντρο.

 17. Παντελης
  28/06/2020

  Καλησπερα σας, θα ηθελα να ρωτησω αν το ριζικο συστημα της αγριοσυκιας δημιουργει προβλημα οταν ειναι κοντα σε κτηριο, ευχαριστω.

 18. Παπιοπουλου Ευαγγελια
  10/08/2019

  Χαρηκα που σας γνωρισα. Επιθυμω να λαμβανω ενημερωση στο κινητο μου για τις δρασεις και τα αρθρα σας. Θελουμε η οικογενεια μου κ εγω να φυτεψουμε δεντρο στη γη μας στη πολη μας . Τι δεντρο μας προτεινετε πηγη οξυγονου. Εξαλλου τοσο οξυγονο ξοδευουμε πρεπει να το ξαναφερνουμε. Ευχαριστω

 19. Βικτωρία
  19/07/2019

  Γεια σας! Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την ιστοσελίδα και τις συμβουλές που βοηθάνε πολύ να ομορφαίνουμε το κήπο μας 🙂
  Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το σφένδαμο το οποίο αναφέρετε στο άρθρο. Αν είναι κατάλληλο δέντρο για την περιοχή της Αττικής. Έχω ακούσει ότι ο σφένδαμος θέλει ψυχρές περιοχές. Και επίσης αν είναι κατάλληλη η κατάλπη για πεζοδρόμιο;
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Καλησπέρα Βικτώρια. Προτείνουμε τον σφένδαμο τον ελληνικό ( Acer sempervirens) που είναι αρκετά ανθεκτικό και αντέχει στην υπερβολική ζέστη χωρις να χρειάζεται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ναι μπορείς να φυτέψεις κατάλπη στο πεζοδρόμιο.

   • Βικτωρία
    23/07/2019

    Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας!

 20. Μάκης
  17/07/2019

  Ποια ειναι η γνωμη σας για την ακακία Κωνσταντινουπόλεως; Δεν ρωτάω μόνο για πεζοδρόμιο. Μου αρέσει σαν δένδρο και θέλω να βάλω μια στο κήπο μου. Μου είπανε όμως πως σε κάποια φάση το δένδρο ρίχνει κάτι που το προτιμούν πολύ τα σκουλήκια και γεμίζει κάτω απο δαύτα με αποτέλεσμα να μη θέλεις να το πλησιάσεις. Αληθεύουν αυτά;

  • Καλησπέρα Μάκη. Η ακακία Κωνσταντινοπόλεως είναι ένα όμορφο δέντρο για τον κήπο και για το πεζοδρόμιο. Πραγματικά, όμως η ακακία κωνσταντινουπόλεωςείναι ευάσθητη σε μία πεταλούδα (mimsa webworm) που το προσβάλλει και δημιουργεί κάμπιες (σκουλήκια).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ