15 αειθαλή δέντρα για κήπο

Αν θέλουμε ένα κήπο γεμάτο πράσινο όλες τις εποχές του χρόνου, τότε τα αειθαλή δέντρα σίγουρα αποτελούν εξαιρετική επιλογή.

Κι αυτό γιατί με τα αειθαλή φυτά μπορούμε να απολαμβάνουμε τα όμορφα φύλλα τους καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αντίθετα, υπάρχουν τα φυλλοβόλα δέντρα που χάνουν σταδιακά τα φύλλα τους μέσα στο φθινόπωρο με αποτέλεσμα να έχουν γυμνά κλαδιά μέσα στον χειμώνα.

Είναι γεγονός, ότι τα αειθαλή δέντρα που διατηρούν τα φύλλα τους μας προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα κατά τον σχεδιασμό ενός κήπου.

Για παράδειγμα, αρκετά αειθαλή καλλωπιστικά δέντρα είναι κατάλληλα για σκια που μας χαρίζουν όλες τις εποχές του χρόνου.

Επιπλέον, τα αειθαλή δέντρα που επιλέγουμε για φράχτη, μας προστατεύουν από τους δυνατούς ανέμους ενώ παράλληλα παρέχουν ιδιωτικότητα στον χώρο μας για όλη την περίοδο του έτους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι καθώς τα αειθαλή δέντρα δε ρίχνουν τα φύλλα τους, μας απαλλάσουν από το μάζεμα των φύλλων και το σκούπισμα για να διατηρούμε τον χώρο μας καθαρό.

Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε ποια αειθαλή δέντρα επιλέγουμε για να απολαμβάνουμε πλούσιο φύλλωμα και έντονο χρώμα στον κήπο μας όλες τις εποχές του χρόνου.

Διαφήμιση

Ποια αειθαλή δέντρα επιλέγουμε για φύτευση στον κήπο;

Υπάρχουν πολλά αειθαλή δέντρα για να φυτέψουμε στον κήπο μας ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Καλλωπιστικά δέντρα με εντυπωσιακή ανθοφορία, δέντρα με πλούσιο φύλλωμα για σκιά, ψηλά δέντρα που μεγαλώνουν γρήγορα, καθώς επίσης οπωροφόρα αειθαλή δέντρα για να απολαμβάνουμε νόστιμους καρπούς.

Από αγαπημένα και γνωστά αειθαλή δέντρα μέχρι ορισμένες πιο ιδιαίτερες επιλογές, αυτή είναι η λίστα μας για ένα κήπο με υπέροχα αειθαλή δέντρα:

1. Μανόλια μεγανθής

Tο πιο δημοφιλές αειθαλές είδος μανόλιας στον ελληνικό χώρο, αλλά και γενικότερα σε νότιες ζεστές περιοχές, είναι η μεγανθής μανόλια (Magnolia grandiflora) που χαρακτηρίζεται από μεγάλα γυαλιστερά δερματώδη φύλλα και πελώρια λευκά αρωματικά άνθη σε σχήμα τουλίπας που εμφανίζονται συνήθως από τις αρχές Ιουνίου ως τα τέλη Αυγούστου. Έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 15 μέτρα.

Μανόλια, ένα καλλωπιστικό δέντρο με εντυπωσιακά λουλούδια
Μανόλια, ένα καλλωπιστικό δέντρο με εντυπωσιακά λουλούδια

2. Κυπαρίσσι κοινό

Το κοινό ή αειθαλές κυπαρίσσι είναι ένα κωνοφόρο δέντρο που συναντάμε σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Πρόκειται για ένα ανθεκτικό δέντρο ταχείας ανάπτυξης που φτάνει σε ύψος 20-30 μέτρων. Το κυπαρίσσι διαθέτει χαρακτηριστικό φύλλωμα με πυκνά βελονοειδή φύλλα και σχηματίζει μικρούς καρπούς, τα γνωστά κυπαρισσόμηλα. Αποτελεί πολύ δημοφιλή επιλογή φυτού για δημιουργία φράχτη και είναι ιδανικό δέντρο για οριοθέτηση χώρων ή για ανάδειξη επιβλητικών κτιρίων.

Κυπαρίσσι, ένα κωνοφόρο δέντρο για φράχτη
Κυπαρίσσι, ένα κωνοφόρο δέντρο για φράχτη

3. Γρεβιλέα

Η γρεβιλέα ή γκρεβιλλέα είναι ένα εξωτικό αειθαλές καλλωπιστικό δέντρο με βελονοειδή ή σε σχήμα φτέρης χνουδωτά φύλλα και με εντυπωσιακά λουλούδια σε αποχρώσεις μωβ, κόκκινου, κίτρινου και πορτοκαλί που εμφανίζονται από τα τέλη του χειμώνα μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Τα άνθη της γρεβιλέας ξεχωρίζουν για το χαρακτηριστικό σχήμα τους, σε κάποια είδη είναι μικρά και μοιάζουν με αράχνη, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις τα λουλούδια έχουν πιο μεγάλο μέγεθος και θυμίζουν οδοντόβουρτσα.

Γρεβιλέα, ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια
Γρεβιλέα, ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια

4. Λέιλαντ

Το κυπαρίσσι λέιλαντ ή χαμαικυπάρισσος είναι ένα αειθαλές καλλωπιστικό δέντρο με πολύ γρήγορη ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 15 μέτρα. Ανήκει στα κωνοφόρα δέντρα με χαρακτηριστικό έντονο πράσινο φύλλωμα και τα κλαδιά του αναπτύσσονται διαμορφώνοντας ένα ξεχωριστό πυραμιδοειδές σχήμα. Το κυπαρίσσι λέιλαντ αποτελεί αγαπημένη επιλογή των κηποτεχνών για τη διαμόρφωση φραχτών σε κήπους και την εξασφάλιση ιδιωτικότητας για το σπίτι μας.

κυπαρισσι λειλαντ δεντρο
Κυπαρίσσι λέιλαντ, ένα όμορφο δέντρο για φράχτη

5. Μιμόζα Νικαίας

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο αειθαλές καλλωπιστικό δέντρο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές μπάλες. Διαθέτει χαρακτηριστικά λεπτά στενόμακρα φύλλα και πλούσια ανθοφορία από μικρά σφαιρικά λουλούδια που εντυπωσιάζουν. Η μιμόζα Νικαίας μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 10 μέτρα και να αποκτήσει πλάτος 3-4 μέτρων. Αγαπημένο φυτό για την πόλη, η μιμόζα είναι αρκετά δημοφιλής στο αστικό περιβάλλον χάρη στην ανθεκτικότητά της.

λουλουδι μιμοζα, ακακια μιμοζα, ημερια ακακια, κιτρινη μιμοζα φροντιδα περιποιηση
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια
Διαφήμιση

6. Γκολντ κρεστ

Τα γκολντ κρεστ είναι μεγάλα αειθαλή δέντρα που φτάνουν σταδιακά σε ύψος 6-8 μέτρων και έχουν διάμετρο 2-4 μέτρων. Αν τρίψουμε τα φύλλα τους, δίνουν ένα απαλό άρωμα λεμονιού, γι’ αυτό άλλωστε τα λέμε και λεμονοκυπάρισσα. Το μοναδικό τους χρώμα σε συνδυασμό με το υπέροχο άρωμα καθιστούν το γκολντ κρεστ μία εξαιρετική επιλογή που χρησιμοποιείται ευρύτατα από τους κηποτέχνες για δημιουργία φραχτών αλλά και για μεμονωμένες φυτεύσεις.

Γκολντ κρεστ (λεμονοκυπάρισσο)
Γκολντ κρεστ (λεμονοκυπάρισσο), φυτό κατάλληλο για φράχτη

7. Τούγια

Η τούγια είναι ένα εντυπωσιακό κωνοφόρο δέντρο, που ξεχωρίζει για την πλούσια πυκνή κόμη του σε πρασινοκίτρινο χρώμα. Επιλέγεται πολύ συχνά για δημιουργία πυκνού φράχτη, για φύτευση κατά μήκος σε διαδρόμους, καθώς και για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο. Στα φυτώρια συνήθως συναντάμε δύο είδη τούγιας, την ανατολική τούγια με σφαιρικό πλατύ σχήμα και τη δυτική τούγια με πυραμιδοειδές σχήμα.

Συμβουλές φροντίδας για την τούγια
Συμβουλές φροντίδας για την τούγια

8. Φίκος λυράτα

Ο φίκος λυράτα είναι ένα αειθαλές τροπικό καλλωπιστικό δέντρο με υπέροχο φύλλωμα που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο, αν και συχνότερα το συναντάμε ως φυτό εσωτερικού χώρου σε σαλόνια και γραφεία. Ο φίκος λυράτα εντυπωσιάζει με τα τεράστια δερματώδη καταπράσινα φύλλα του που θυμίζουν βιολί με μήκος 20-30 εκατοστών και πλάτος 10-20 εκατοστών. Έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος το 10 μέτρα όταν φυτεύεται σε κήπο.

φικος λυρατα φροντιδα
10 μυστικά για τη φροντίδα του φίκου λυράτα

9. Πορτοκαλιά

Μία ενδιαφέρουσα επιλογή είναι και η πορτοκαλιά, ένα από τα αγαπημένα οπωροφόρα αειθαλή δέντρα που παραδοσιακά συναντάμε σε κήπους και αυλές των ελληνικών σπιτιών. Εκτός από τα φρέσκα φρούτα και τον χυμό που μας δίνουν οι καρποί της, η πορτοκαλιά αποτελεί μία όμορφη επιλογή λόγω του γυαλιστερού βαθυπράσινου φυλλώματος και των υπέροχων πορτοκαλί καρπών. Υπάρχουν πολλές αξιόλογες ποικιλίες πορτοκαλιές για να φυτέψουμε στον κήπο μας, όπως η πρώιμη New Hall, η κλασική Μέρλιν και η καλοκαιρινή Βαλέντσια.

πορτοκαλια καλλιεργεια φροντιδα
10 μυστικά για την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς
Διαφήμιση

10. Ευκάλυπτος

Ο ευκάλυπτος είναι αειθαλές δέντρο με πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης που φτάνει γρήγορα σε μεγάλο ύψος πάνω από 50 μέτρα. Κατάγεται από την Αυστραλία και εμφανίζει την ανθοφορία του από αρχές καλοκαιριού μέχρι το μήνα Σεπτέμβριο. Αν και ο ευκάλυπτος χρησιμοποιείται από τους αρχιτέκτονες τοπίου για δενδροστοιχίες δρόμων σε πόλεις και εθνικούς οδούς, ωστόσο με τον κατάλληλο σχεδιασμό θα μπορούσε να αποτελέσει ενδιαφέρουσα επιλογή σε μεγάλους κήπους ως μεμονωμένο φυτό.

Ευκάλυπτος, ανθεκτικό δέντρο για όλα τα εδάφη
Ευκάλυπτος, ανθεκτικό δέντρο για όλα τα εδάφη

11. Αβοκάντο

Άλλη μία επιλογή αειθαλούς καρποφόρου δέντρου για τον κήπο είναι το αβοκάντο, το διάσημο υποτροπικό φυτό που καλλιεργείται για τους καρπούς με τη χαρακτηριστική βουτυρώδη γεύση. Το αβοκάντο, και ειδικά οι πλαγιόκλαδες ποικιλίες λόγω της γρήγορης ανάπτυξης και του πλούσιου φυλλώματος είναι ιδανικό δέντρο για να φυτέψουμε στον κήπο μας για να μας χαρίσει πλούσια σκιά τόσο τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού αλλά και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.

αβοκαντο καλλιεργεια
11 μυστικά για την καλλιέργεια του αβοκάντο (+video)

12. Φίκος ελάστικα

Ο φίκος ελάστικα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή καλλωπιστικά φυτά σε όλο τον κόσμο που εντυπωσιάζει με τα μεγάλα οβάλ δερματώδη και γυαλιστερά φύλλα του. Αν και συναντάμε τον φίκο ελάστικα συνήθως ως φυτό εσωτερικού χώρου σε σπίτια και γραφεία, σε νότιες ζεστές περιοχές της χώρας μας, ο φίκος ελάστικα φυτεύεται και σε εξωτερικό χώρο, σε κήπους, πλατείες και πάρκα, όπου εμφανίζει έντονη ανάπτυξη και γίνεται ένα ψηλό δέντρο.

φικος ελαστικα φροντιδα
Φίκος ελάστικα: συμβουλές φροντίδας σε γλάστρα και στον κήπο

13. Χαρουπιά

Μία εξαιρετική επιλογή αειθαλούς και ανθεκτικού δέντρου για τον κήπο μας είναι και η χαρουπιά, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δέντρα του μεσογειακού τοπίου. Αν και την έχουμε συνηθίσει ως καρποφόρο δέντρο της υπαίθρου, η χαρουπιά προσφέρει πλούσια σκιά όλο το χρόνο χωρίς να έχει σημαντικές απαιτήσεις σε περιποίηση. Διαθέτει πυκνό και γυαλιστερό στρογγυλό φύλλωμα και αναπτύσσεται σε μεγάλο δέντρο που μπορεί να ξεπεράσει τα 10 μέτρα, ενώ είναι και ανθεκτική στην ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων.

5 μυστικά για την καλλιέργεια της χαρουπιάς
5 μυστικά για την καλλιέργεια της χαρουπιάς

14. Φίκος μπέντζαμιν

O φίκος μπέντζαμιν είναι ένα εντυπωσιακό αειθαλές τροπικό φυτό και καταπράσινο φύλλωμα που κατάγεται από τη νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία. Διαθέτει κλαδιά που κρέμονται ελαφρά προς τα κάτω και λεία γυαλιστερά φύλλα που έχουν γλωσσοειδή μορφή με χαρακτηριστική κατάληξη στην άκρη που μοιάζει με βέλος. Σε περιοχές με ήπιους χειμώνες, ο φίκος μπέντζαμιν φυτεύεται στον κήπο, όπου αναπτύσσεται σε ένα μεγάλο δέντρο αρκετών μέτρων σε ύψος με πλούσιο φύλλωμα και σκιά.

7 μυστικά για φροντίδα φίκου μπέντζαμιν σε γλάστρα και στον κήπο
7 μυστικά για φροντίδα φίκου μπέντζαμιν σε γλάστρα και στον κήπο

15. Ελιά

Και για το τέλος της προτεινόμενης λίστας αειθαλών δέντρων για τον κήπο, η ελιά, μία κλασική επιλογή που ξεχωρίζει για το γυαλιστερό συμπαγές πράσινο-ασημί φύλλωμα της. Η ελιά μας χαρίζει πλούσια σκιά για όλη την περίοδο του χρόνου, πέραν της καρποφορίας με τις βρώσιμες ελιές και το πολύτιμο ελαιόλαδο. Ανθεκτικό αιωνόβιο δέντρο, η ελιά είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στο μεσογειακό περιβάλλον και αποτελεί σύμβολο καρποφορίας και μακροβιότητας όταν φυτεύεται σε κήπους.

ελια καλλιεργεια
10 μυστικά για την καλλιέργεια της ελιάς

Κι ένα μυστικό για τα αειθαλή δέντρα στον κήπο

Τα περισσότερα αειθαλή δέντρα κλαδεύονται στις αρχές της άνοιξης για να αναπτύξουν νέα δυνατή βλάστηση, να μας δώσουν πλούσιο φύλλωμα και να τα διατηρήσουμε στο επιθυμητό σχήμα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *