29 φυτά για μεσογειακό κήπο

φυτα για μεσογειακο κηπο

Μεσογειακός είναι ένας κήπος που διαμορφώνεται έχοντας ως βάση το κλίμα και τη φύση της Μεσογείου, με φυτά που τυπικά συναντάμε σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος.

Σε αυτές τις περιοχές, επικρατούν κοινές συνθήκες του εύκρατου μεσογειακού κλίματος που χαρακτηρίζεται από ζεστά καλοκαίρια με ξηρασία και από κρύους βροχερούς χειμώνες.

Ένας μεσογειακός κήπος περιλαμβάνει ανθεκτικά φυτά κατάλληλα για ξερά και άγονα εδάφη, καθώς επίσης φυτά που αντέχουν στον ήλιο και τη ζέστη και φυτά για βραχόκηπο.

Ως αποτέλεσμα, οι μεσογειακοί κήποι έχουν μικρές απαιτήσεις σε συντήρηση, ελαχιστοποιώντας τις ανάγκες για πότισμα και εργασίες όπως το κλάδεμα και η προστασία των φυτών από ασθένειες.

Τα φυτά αφήνονται συνήθως σε ελεύθερη διαμόρφωση και φυτεύονται χωρίς αυστηρή δομή, ώστε ο κήπος έρχεται σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Στην αρχιτεκτονική ενός μεσογειακού κήπου, τα καλλωπιστικά φυτά και τα λουλούδια που χαρίζουν ποικιλία χρωμάτων, συνυπάρχουν μαζί με αρωματικά φυτά, θάμνους και δέντρα όπως η δάφνη, το θυμάρι και η ελιά.

Ας δούμε λοιπόν ποια φυτά επιλέγουμε για μεσογειακό κήπο, ώστε να δημιουργήσουμε ένα αρμονικό αποτέλεσμα με φυτά που χαρίζουν ομορφιά και αισιοδοξία στην καθημερινότητα μας.

Διαφήμιση

Α) Καλλωπιστικά φυτά και λουλούδια για μεσογειακό κήπο

Ένας μεσογειακός κήπος περιλαμβάνει πολυετή και βολβώδη καλλωπιστικά φυτά που προσθέτουν χρώμα και υπέροχο άρωμα λουλουδιών.

1. Άλυσσο

Ξεκινάμε τη λίστα των φυτών για μεσογειακό κήπο με το άλυσσο, ένα αγαπημένο λουλούδι χαμηλής ανάπτυξης που φυτεύουμε την άνοιξη. Τα μικρά άνθη του άλυσσου, χρώματος λευκού, ρόδινου ή μωβ, αναδίδουν ένα άρωμα που θυμίζει άρωμα μελιού και προσελκύει πολλές πεταλούδες στο μπαλκόνι και στην αυλή μας. Το άλυσσο διαθέτει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από νωρίς την άνοιξη μέχρι τα τέλη φθινοπώρου.

Άλυσσο, ένα λουλούδι με άρωμα μελιού
Άλυσσο, ένα λουλούδι με άρωμα μελιού

2. Σκυλάκι

Λατρεμένο μεσογειακό φυτό είναι και το σκυλάκι με τα υπέροχα ανοιξιάτικα λουλούδια σε εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς που συναντάμε στους κήπους, στις αυλές και στα μπαλκόνια των σπιτιών. Μπορούμε να επιλέξουμε νάνες ποικιλίες που φτάνουν σε ανάπτυξη 20-40 εκατοστά που ανθίζουν σε 2 μήνες από την σπορά μέχρι και τις ψηλότερες που είναι οψιμότερης άνθισης και χρειάζονται πασσαλάκι στήριξης.

σκυλακια αντιρρινο φυτο λουλουδια
Σκυλάκια ή αντίρρινο, ένα φυτό με πολύχρωμα λουλούδια

3. Γαρυφαλλιά

Μία κατεξοχήν επιλογή λουλουδιού για μεσογειακό κήπο που συναντάμε στις περισσότερες αυλές και μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών είναι η γαρυφαλλιά. Ξεχωρίζει για την πλούσια βλάστηση με στενόμακρα λογχοειδή φύλλα και τα άφθονα και εντυπωσιακά άνθη σε διάφορες αποχρώσεις: λευκά, ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα, ακόμη και δίχρωμα. Η γαρυφαλλιά ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο και τα λουλούδια της διατηρούνται σε βάζο για αρκετό χρονικό διάστημα.

γαριφαλια φροντιδα
10 μυστικά για τη φροντίδα της γαρυφαλλιάς

4. Βιολέτα

Στον μεσογειακό κήπο, θα φυτέψουμε και βιολέτες, τα υπέροχα λουλούδια που μοσχοβολούν γλυκό άρωμα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα φθινοπώρου. Η βιολέτα είναι ετήσιο λουλούδι που ξεχωρίζει για τα στενόμακρα γκριζοπράσινα φύλλα της που κάνουν αντίθεση με τα εντυπωσιακά αρωματικά άνθη σε αποχρώσεις του λευκού, του κίτρινου, του ροζ, του μωβ και του κόκκινου. Ιδανική επιλογή για παρτέρια, γλάστρες και ζαρντινιέρες, η βιολέτα φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις.

Βιολέτα, ανοιξιάτικο αρωματικό λουλούδι
Βιολέτα, ανοιξιάτικο αρωματικό λουλούδι

5. Καλέντουλα

Η καλέντουλα ξεχωρίζει για τα υπέροχα μεγάλα λουλούδια της σε έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα που εμφανίζονται από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Πρόκειται για ένα λουλούδι που συναντάμε άγριο στη φύση και αποτελεί ιδανικό φυτό για ένα μεσογειακό κήπο. Τα άνθη της καλέντουλας τρώγονται σε σαλάτες και ως γαρνιτούρα σε διάφορα πιάτα στην κουζίνα μας.

Καλέντουλα, όμορφη και θεραπευτική
Καλέντουλα, όμορφη και θεραπευτική
Διαφήμιση

6. Ανεμώνη

Στον κατάλογο των φυτών για μεσογειακό κήπο θα συμπεριλάβουμε οπωσδήποτε και την ανεμώνη, το πανέμορφο βολβώδες λουλούδι που θαυμάζουμε ως άγριο στην εξοχή στα τέλη του χειμώνα και συχνά συναντάμε φυτεμένο σε κήπους και γλάστρες. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ανεμώνης σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και χρώματα, με μεγάλα μονά λουλούδια που μοιάζουν με παπαρούνες σε κόκκινο, μπλε, ροζ, μωβ και λευκό χρώμα ή με χαρακτηριστικά διπλά λουλούδια.

Ανεμώνη, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Ανεμώνη, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας

7. Νάρκισσος

Ο νάρκισσος είναι ένα από τα πιο όμορφα βολβώδη λουλούδια για μεσογειακό κήπο με άνθη σε σχήμα τρομπέτας που ξεπροβάλλουν πάνω σε λεπτούς μίσχους μέσα από τα στενόμακρα φύλλα. Τα λουλούδια του διαθέτουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από λευκό, λευκοκίτρινο, κιτρινο-πορτοκαλί, κοκκινωπό μέχρι και ροζέ. Οι νάρκισσοι πολλαπλασιάζονται με βολβούς. Φυτεύονται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και ανθίζουν Φεβρουάριο – Απρίλιο.

Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και γλάστρα
Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και γλάστρα

8. Ζουμπούλι

Συνεχίζουμε τις φυτεύσεις στον μεσογειακό κήπο με τον υάκινθο, τα παραδοσιακά ζουμπούλια, με το ξεχωριστό γλυκό άρωμα. Θα συναντήσουμε αρκετές ποικιλίες υάκινθου σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων από ροζέ, γαλάζιο, πορτοκαλί, κίτρινο, κόκκινο μέχρι και λευκό ενώ ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στο διατσέντο, μια πολύ αρωματική ποικιλία υάκινθου με λευκά άνθη. Ο υάκινθος φυτεύεται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και ανθίζει Μάρτιο – Απρίλιο.

Υάκινθος (ζουμπούλι), φύτευση σε κήπο και σε γλάστρα
Υάκινθος (ζουμπούλι), φύτευση σε κήπο και σε γλάστρα

9. Κρόκος

Σε ένα μεσογειακό κήπο θα συμπεριλάβουμε και τον κρόκο, άλλο ένα βολβώδες φυτό χαμηλής ανάπτυξης που φτάνει σε ύψος τα 10 με 20 εκατοστά. Ο κρόκος φυτεύεται το φθινόπωρο και δίνει ανθοφορία στις αρχές της άνοιξης με εντυπωσιακά λουλούδια σε κυπελλοειδές σχήμα. Θα συναντήσουμε εξαιρετικές ποικιλίες σε μπλε, κίτρινο, λευκό, ροζέ, μωβ, χρυσό, ενώ θα συναντήσουμε και δίχρωμες ποικιλίες.

Συμβουλές φροντίδας για τον κρόκο
Συμβουλές φροντίδας για τον κρόκο
Διαφήμιση

Β) Αρωματικά φυτά για μεσογειακό κήπο

Τα αρωματικά φυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός μεσογειακού κήπου, σχηματίζοντας πυκνή βλάστηση που δημιουργεί ένα μοναδικό φυσικό αποτέλεσμα.

10. Ρίγανη

Ένα από τα βασικότερα αρωματικά φυτά της ελληνικής γης του μεσογειακού κήπου είναι η ρίγανη που καλλιεργείται, ακόμα και σε πολύ φτωχά, ξηρικά και πετρώδη εδάφη. Η ρίγανη μας δίνει πλούσια βλάστηση και ανθοφορία όταν φυτεύεται σε θέσεις με ήλιο. Είναι ανθεκτική στη ζέστη κατά την περίοδο του καλοκαιριού και σχετικά ανθεκτική στην παγωνιά του χειμώνα. Χρησιμοποιείται στην κουζίνα και διαθέτει μοναδικές φαρμακευτικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία μας.

5 μυστικά για φύτευση και φροντίδα ρίγανης
5 μυστικά για φύτευση και φροντίδα ρίγανης

11. Φασκόμηλο

Συνεχίζουμε τη λίστα των αρωματικών φυτών που είναι κατάλληλα για μεσογειακό κήπο και φθάνουμε στο φασκόμηλο, τον πολυετή θάμνο, μέτριου ρυθμού ανάπτυξης, που φθάνει σε ύψος 30-60 εκατοστών. Τα φύλλα του φασκόμηλου είναι στενόμακρα δερματώδη και έχουν συνήθως λευκοπράσινο ή γκριζοπράσινο χρώμα, αν και υπάρχουν ποικιλίες φασκόμηλου με πράσινα ή μπλε φύλλα. Το φασκόμηλο ανθίζει από Μάιο ως τον Ιούνιο και φέρει πολύ χαρακτηριστικά αρωματικά μωβ άνθη με σημαντική καλλωπιστική αξία.

Συμβουλές για την καλλιέργεια του φασκόμηλου
Συμβουλές για την καλλιέργεια του φασκόμηλου

12. Δεντρολίβανο

Ένα από τα πιο χρήσιμα και ανθεκτικά αρωματικά φυτά που φυτεύουμε και ευδοκιμεί σε ένα μεσογειακό κήπο είναι το δενδρολίβανο. Πολυετής θάμνος, πολύκλαδος και πυκνόφυλλος, με βελονοειδή φύλλα, το δεντρολίβανο φτάνει σε ανάπτυξη από ένα ως δύο μέτρα και εμφανίζει υπέροχα αρωματικά άνθη με απαλό μπλε χρώμα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Eνδιαφέρον παρουσιάζει το έρπον δενδρολίβανο που αναπτύσσεται πλαγιόκλαδα, ιδανικό για κρεμαστές γλάστρες.

7 μυστικά για την καλλιέργεια του δεντρολίβανου
7 μυστικά για την καλλιέργεια του δεντρολίβανου

13. Θυμάρι

Συνεχίζοντας τη λίστα με τα ανθεκτικά βότανα που φυτεύουμε σε μεσογειακό κήπο, πάμε και στο θυμάρι που συναντάμε άγριο στην ύπαιθρο και μας ενθουσιάζει το άρωμα των άσπρων και μωβ λουλουδιών του. Πολυετής αρωματικός θάμνος χαμηλής ανάπτυξης, με έρπουσα και ορθόκλαδη ανάπτυξη, το θυμάρι φτάνει σε ύψος μέχρι 40 εκατοστά. Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα ως καρύκευμα στη μαγειρική.

θυμαρι καλλιεργεια
Θυμάρι: Συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια

14. Ματζουράνα

Θα συμπεριλάβουμε στη λίστα μας και τη ματζουράνα , το πολυετές αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό που φυτρώνει σε ημιορεινά και ορεινά μέρη των χωρών της Μεσογείου. Με ανάπτυξη που φτάνει περίπου το μισό μέτρο, η ματζουράνα χαρακτηρίζεται από όρθιους βλαστούς, μικρά στρογγυλά φύλλα σταχτοπράσινου χρώματος και μικρά ασπρορόδινα άνθη που εμφανίζονται στις άκρες των βλαστών.

7 μυστικά για τη φροντίδα της ματζουράνας
7 μυστικά για τη φροντίδα της ματζουράνας

15. Λεβάντα

Κατάλληλη για μεσογειακό κήπο και η λεβάντα που λατρεύουμε για το υπέροχο άρωμα των λουλουδιών της και τις μοναδικές εντομοαπωθητικές ιδιότητες. Διαθέτει βλαστούς που ξεκινούν από τη βάση, με χαρακτηριστικά γκριζοπράσινα μακρόστενα ή λογχοειδή φύλλα και αρωματικά μωβ άνθη. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες λεβάντας με πιο δημοφιλείς τη στενόφυλλη, την οδοντωτή (γαλλική λεβάντα), την πλατύφυλλη και την ισπανική λεβάντα. Ιδανικό φυτό για βραχόκηπους και για χαμηλές μπορντούρες.

7 μυστικά για τη φροντίδα της λεβάντας
7 μυστικά για τη φροντίδα της λεβάντας

16. Βασιλικός

Στον κατάλογο των φυτών για μεσογειακό κήπο, δεν θα παραλείψουμε τον βασιλικό, ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο αγαπημένα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στη μεσογειακή κουζίνα χαρίζοντας μοναδική γεύση σε σαλάτες και φαγητά, από υπέροχες σάλτσες πέστο μέχρι πρωτότυπες γαρνιτούρες. Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες βασιλικού για να επιλέξουμε να φυτέψουμε, άλλες με μικρότερα ή μεγαλύτερα φύλλα, με διαφορετικά χρώματα, γεύσεις και αρώματα.

βασιλικος φροντιδα καλλιεργεια
12 μυστικά για φροντίδα βασιλικού (+video)
Διαφήμιση

Γ) Θάμνοι για μεσογειακό κήπο

Οι καλλωπιστικοί και οι καρποφόροι θάμνοι συμπληρώνουν αρμονικά τον σχεδιασμό ένος μεσογειακού κήπου.

17. Βιβούρνο

Συνεχίζουμε τον κατάλογο των μεσογειακών φυτών, με το βιβούρνο, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με πράσινο γυαλιστερό φύλλωμα, πανέμορφα μικρά λουλούδια και υπέροχο γλυκό άρωμα. Το βιβούρνο ανθίζει μέσα στον χειμώνα μέχρι την άνοιξη, ανάλογα το είδος, σχηματίζοντας πυκνά μπουκέτα λουλουδιών που μέσα στο καλοκαίρι δίνουν μικρούς γυαλιστερούς σκουρόχρωμους καρπούς.

Φροντίδα βιβούρνου
Βιβούρνο, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος

18. Τεύκριο

Πάμε και στο τεύκριο, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους της Μεσογείου, με μοναδικά φυλλαράκια σε γκρι ασημί χρώμα και όμορφα μικρά μωβ-μπλε άνθη που εμφανίζονται από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα φθινοπώρου. Το τεύκριο είναι ένας αειθαλής θάμνος που χαρακτηρίζεται από αργή ανάπτυξη με συμπαγή σφαιρική βλάστηση που φτάνει συνήθως σε ύψος 1,5-2 μέτρων και ανάλογο πλάτος. Ιδανικό φυτό για δημιουργία φράχτη χαμηλού ύψους και ως φυτό για εδαφοκάλυψη.

τεύκριο φροντίδα
Τεύκριο, ένας ανθεκτικός θάμνος με ασημί φύλλα

19. Μυρτιά

Η μυρτιά είναι ένας από τους πιο όμορφους ανθοφόρους θάμνους που συναντάμε στην ελληνική φύση και στο μεσογειακό τοπίο. Εντυπωσιάζει με το γυαλιστερό φύλλωμα και την εντυπωσιακή λευκή ανθοφορία μέσα στο καλοκαίρι με μικρά αρωματικά λουλούδια που δίνουν αρχικά λευκούς καρπούς. Μέσα στο φθινόπωρο και τον χειμώνα, ο καρπός της μυρτιάς σταδιακά παίρνει ένα κόκκινο-μαύρο χρώμα. Η μυρτιά φτάνει σε ύψος δύο μέτρων με ένα θαμνώδες και σχετικά στρογγυλό σχήμα.

μυρτιλο φυτευση καλλιεργεια
Μύρτιλο, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια

20. Λαδανιά

Μια ιδιαίτερη περίπτωση, είναι η λαδανιά είναι ένας αυτοφυής, χαμηλός, φρυγανώδης θάμνος της μεσογειακής χλωρίδας που φύεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας και είναι εξαιρετικά ανθεκτικός σε άγονα και ξερά εδάφη. Η λαδανιά έχει χνουδωτά φύλλα και φέρει πολύ λεπτά άνθη σε ρόζ ή λευκό χρώμα που εμφανίζουν ένα χαρακτηριστικό «τσαλάκωμα». Τα φύλλα και οι βλαστοί της λαδανιάς, κατά τους θερινούς μήνες, εκκρίνουν μια ρητινώδη ουσία, γνωστή με το όνομα αλάδανος, λάβδανο ή λάδανο, γνωστό και ως «Μύρο της Βίβλου».

Λάδανο, το Μύρο της Βίβλου
Λάδανο, το Μύρο της Βίβλου

21. Πυράκανθος

Ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους, κατάλληλους για μεσογειακό κήπο είναι ο πυράκανθος. Αειθαλής αγκαθωτός θάμνος, με μικρά στενόμακρα φύλλα και γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 3-5 μέτρων, ο πυράκανθος ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με τους μικρούς καρπούς που εμφανίζονται ανάμεσα από το πυκνό φύλλωμα του. Αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για τη δημιουργία πυκνού φράκτη ή για μεμονωμένη φύτευση σε κήπους.

Πυράκανθος φυτό
Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος

22. Πικροδάφνη

Ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος της μεσογειακής χλωρίδας που μας χαρίζει πολλά λουλούδια σε διάφορα χρώματα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο είναι η πικροδάφνη. Χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία για τη διαμόρφωση παρτεριών και φραχτών. Είναι ανθεκτική και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, στους δυνατούς ανέμους ενώ μπορεί να φυτευτεί στα παραθαλάσσια μέρη λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας στην αλατότητα.

Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός και εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος
Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός και εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος

23. Αμπέλι

Ας πάμε και σε ένα καρποφόρο θάμνο για να φυτέψουμε στο μεσογειακό κήπο, το αγαπημένο μας αμπέλι. Παραδοσιακά, στον ελληνικό χώρο, κάθε οικογένεια είχε το αμπέλι της για να φτιάχνει το κρασί της και την κρεβατίνα της για να τρώει φρέσκα σταφύλια. Το αμπέλι αναπτύσσει πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα και μας χαρίζει για αρκετές δεκαετίες τα σταφύλια του που τρώγονται νωπά ως φρούτο ή μπορούν να γίνουν κρασί, τσίπουρο, ρακή, ακόμα και λικέρ.

αμπελι καλλιεργεια
10 μυστικά για την καλλιέργεια του αμπελιού
Διαφήμιση

Δ) Δέντρα για μεσογειακό κήπο

Τα δέντρα είναι αυτά που λόγω ύψους ξεχωρίζουν στον μεσογειακό κήπο και αρκετές φορές χρησιμοποιούνται περιμετρικά ή μεμωνομένα σε κάποιο κεντρικό σημείο.

24. Κυπαρίσσι

Στον κατάλογο των δέντρων για μεσογειακό κήπο, ξεκινάμε με το κοινό κυπαρίσσι, γνωστό και ως μεσογειακό ή ιταλικό κυπαρίσσι, είναι ένα ανθεκτικό και εντυπωσιακό κωνοφόρο δέντρο που φτάνει σε ύψος 20-30 μέτρων. Αειθαλές δέντρο ταχείας ανάπτυξης, το κυπαρίσσι αποτελεί δημοφιλή επιλογή φυτού για δημιουργία φράχτη, για οριοθέτηση χώρων στον σχεδιασμό ενός κήπου, για ανάδειξη επιβλητικών κτιρίων καθώς και για αναδασώσεις.

Κυπαρίσσι, ένα κωνοφόρο δέντρο για φράχτη
Κυπαρίσσι, ένα κωνοφόρο δέντρο για φράχτη

25. Δάφνη

Συνεχίζουμε με τη δάφνη που διαμορφώνεται σε μικρό δέντρο, ένα αειθαλές αρωματικό φυτό με βαθυπράσινα, δερματώδη αρωματικά φύλλα που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική για να νοστιμίζουν τα φαγητά. Η δάφνη φυτρώνει μόνη της στην ελληνική ύπαιθρο. Διαθέτει άσπρα ή κιτρινοπράσινα άνθη που εμφανίζονται από τον Απρίλιο έως τον Μάιο και δίνει χαρακτηριστικούς καρπούς μαύρου χρώματος, με ωοειδές σχήμα και μέγεθος μικρής ελιάς.

7 μυστικά για την καλλιέργεια της δάφνης
7 μυστικά για την καλλιέργεια της δάφνης

26. Ελιά

Κλασική επιλογή δέντρου για μεσογειακό κήπο είναι και η ελιά που χάρη στο γυαλιστερό συμπαγές φύλλωμα της μας χαρίζει πλούσια σκιά σε κήπους, πλατείες και αυλές ενώ παράλληλα μας χαρίζει και τους πολύτιμους καρπούς της για βρώσιμες ελιές και για ελαιόλαδο. Η ελιά είναι ένα πολύ ανθεκτικό αειθαλές δέντρο, απόλυτα προσαρμοσμένο στο μεσογειακό περιβάλλον και αποτελεί σύμβολο καρποφορίας και μακροβιότητας όταν φυτεύεται σε κήπους.

ελια καλλιεργεια
10 μυστικά για την καλλιέργεια της ελιάς

27. Χαρουπιά

Αν και την έχουμε συνηθίσει ως καρποφόρο δέντρο της υπαίθρου, η χαρουπιά είναι εξαιρετική επιλογή για να φυτευτεί σε έναν μεσογειακό κήπο καθώς προσφέρει πλούσια σκιά όλο το χρόνο χωρίς να έχει σημαντικές απαιτήσεις σε περιποίηση. Διαθέτει πυκνό και γυαλιστερό στρογγυλό φύλλωμα και αναπτύσσεται σε μεγάλο δέντρο που μπορεί να ξεπεράσει τα 10 μέτρα, ενώ είναι και ανθεκτική στην ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων.

5 μυστικά για την καλλιέργεια της χαρουπιάς
5 μυστικά για την καλλιέργεια της χαρουπιάς

28. Λεμονιά

Η λεμονιά είναι το πιο αγαπημένο καρποφόρο δέντρο που συναντάμε σε κάθε κήπο και αυλή των ελληνικών σπιτιών και δεν θα λείψει από ένα μεσογειακό κήπο. Καλλιεργείται για το χυμό των ζουμερών λεμονιών της Τα φύλλα της λεμονιάς έχουν γυαλιστερό πράσινο χρώμα και όταν τα τρίψουμε αναδίδουν το χαρακτηριστικό άρωμα λεμονιού. Τα πανέμορφα άνθη της, οι αρωματικοί λεμονανθοί, έχουν άσπρο χρώμα εξωτερικά και λίγο μωβ εσωτερικά, αναδίδουν ένα πολύ γλυκό άρωμα.

λεμονια καλλιεργεια φροντιδα
10 μυστικά για την καλλιέργεια της λεμονιάς

29. Πορτοκαλιά

Ασφαλώς και η πορτοκαλιά, το δημοφιλέστερο εσπεριδοειδές δέντρο στον κόσμο, δεν μπορεί παρά να αποτελέσει επιλογή για ένα μεσογειακό κήπο. Η πορτοκαλιά διαθέτει εντυπωσιακό καταπράσινο γυαλιστερό φύλλωμα καθώς και πλούσια λευκή ανθοφορία. Η καλλωπιστική αξία της πορτοκαλιάς όταν φυτεύεται σε ένα μεσογειακό κήπο ενισχύεται ακόμα πιο πολύ με τους υπέροχους στρογγυλούς πορτοκαλί καρπούς.

πορτοκαλια καλλιεργεια φροντιδα
10 μυστικά για την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς
Διαφήμιση

Κι ένα μυστικό για τους Μεσογειακούς Κήπους

Μεσογειακοί κήποι μπορούν να διαμορφωθούν και σε άλλες περιοχές που διαθέτουν κλίμα αντίστοιχο με το μεσογειακό, όπως στην Καλιφόρνια της Αμερικής και στην Αυστραλία.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *