εικόνα

Το κλάδεμα της δαμασκηνιάς

Το κλάδεμα της δαμασκηνιάς

Το κλάδεμα της δαμασκηνιάς

Το κλάδεμα είναι βασική καλλιεργητική εργασία που κάνουμε για την ανάπτυξη και την καρποφορία της δαμασκηνιάς που γίνεται στα τέλη του χειμώνα. Υπάρχουν δύο είδη κλαδέματος: το κλάδεμα διαμόρφωσης που αναφέρεται στο σχήμα που θα δώσουμε στα νεαρά δενδρύλλια δαμασκηνιάς και το κλάδεμα καρποφορίας που αναφέρεται στο ετήσιο κλάδεμα σε μεγάλα δένδρα δαμασκηνιάς για την διατήρηση της παραγωγικότητας.

 

Ποιο είναι το βασικό κλάδεμα διαμόρφωσης στα νεαρά δενδρύλλια δαμασκηνιάς;
 
Τα πιο διαδεδομένα κλαδέματα διαμόρφωσης για τα νεαρά δενδρύλλια δαμασκηνιάς είναι το κυπελλοειδές σχήμα και η αμφίπλευρη παλμέττα. Για τον ερασιτέχνη καλλιεργητή, πιο ενδεδειγμένη επιλογή είναι το κυπελλοειδές σχήμα, σύμφωνα με το οποίο έχουμε ένα κεντρικό κορμό με ύψος 50-60 εκατοστά που διακλαδίζεται σε τρείς ή τέσσερις βασικούς κεντρικούς βραχίονες σε γωνία περίπου 60 μοιρών με τον κορμό. Κάθε βραχίονας έχει δύο βασικούς κλάδους, με τον πρώτο να βρίσκεται σε απόσταση 40-50 εκατοστά από τη βάση του βραχίονα και το δεύτερο σε απόσταση περίπου 70-80 εκατοστά σε αντίθετη κατεύθυνση από το πρώτο. Όπως συμβαίνει στα περισσότερα καρποφόρα δέντρα, έτσι και στο κλάδεμα διαμόρφωσης της δαμασκηνιάς, πρέπει να γίνεται με ελαφρές επεμβάσεις και σε μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς έτσι η δαμασκηνιά μπαίνει πιο νωρίς σε καρποφορία.

 

Τι περιλαμβάνει το κλάδεμα καρποφορίας της δαμασκηνιάς;
 
Το κλάδεμα καρποφορίας της δαμασκηνιάς έχει ως βασικούς στόχους τη διατήρηση του σχήματος των δένδρων, στη δημιουργία νέας καρποφόρας βλάστησης, τον επαρκή φωτισμό και αερισμό του δέντρου και την εξασφάλιση καλής παραγωγής. Το κλάδεμα της δαμασκηνιάς θα πρέπει να είναι σχετικά αυστηρό και περιλαμβάνει στην αφαίρεση ξερών κλαδιών και λαίμαργων, στην αυστηρή σύντμηση των αδύνατων κλάδων και στο σχετικά αυστηρό αραίωμα των καρποφόρων βλαστών στο εσωτερικό της κόμης των δέντρων. Σχετικά με τους κλάδους της δαμασκηνιάς που πηγαίνουν προς την κορυφή, αφήνουμε 1-2 βλαστούς κατά κλάδο συντέμνοντας σε κάποια πλάγια βλάστηση.

 

Και ένα μυστικό για το κλάδεμα της δαμασκηνιάς
 
Μετά το κλάδεμα της δαμασκηνιάς, ψεκάζουμε το δέντρο με διάλυμα χαλκού και αλείφουμε με πάστα κλαδέματος τις μεγάλες τομές των κλαδιών για την αποφυγή μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.

 

Δες συμβουλές για το κλάδεμα και άλλων καρποφόρων δέντρων, όπως το κλάδεμα συκιάς, το κλάδεμα ροδιάς, το κλάδεμα βερικοκιάς και το κλάδεμα αχλαδιάς.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.