εικόνα

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της δαμασκηνιάς

Το κλάδεμα της δαμασκηνιάς

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της δαμασκηνιάς

Το κλάδεμα της δαμασκηνιάς αποτελεί βασική καλλιεργητική εργασία που κάνουμε κάθε χρόνο για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του δέντρου της δαμασκηνιάς και την καλή καρποφορία του. Αν δεν κλαδέψουμε τη δαμασκηνιά, είναι σίγουρο ότι θα πάρουμε μειωμένη παραγωγή και όχι τόσο καλή ποιότητα καρπών. Επίσης, το δέντρο μας σταδιακά θα εξασθενήσει και θα είναι ευαίσθητο σε προσβολή από ασθένειες. Στο πλαίσιο της σωστής καλλιέργειας της δαμασκηνιάς, το κλάδεμα αποτελεί βασικό μέλημα και φροντίδα για τον παραγωγό κάθε χρόνο. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τις βασικές οδηγίες για το κλάδεμα της δαμασκηνιάς για να απολαμβάνουμε πολλά νόστιμα δαμάσκηνα από τον κήπο και το χωράφι μας.

 

Πότε κλαδεύουμε τις δαμασκηνιές;

 

Κατάλληλη εποχή για να κλάδέψουμε τις δαμασκηνιές είναι στα τέλη του χειμώνα που το δέντρο της δαμασκηνιάς είναι ακομα σε λήθαργο. Υπάρχουν δύο βασικά είδη κλαδέματος που κάνουμε στις δαμασκηνιές: το κλάδεμα διαμόρφωσης που αναφέρεται στο σχήμα που δίνουμε στα νεαρά δενδρύλλια δαμασκηνιάς και το κλάδεμα καρποφορίας που αφορά τα μεγάλα δένδρα δαμασκηνιάς και στοχεύει στην ισορροπία βλάστησης και καρποφορίας και στην βελτίωση της παραγωγής τόσο σε ποιοτικό όσο και ποσοτικό επίπεδο.

 

Πώς γίνεται το κλάδεμα στα νεαρά δέντρα δαμασκηνιάς;

 

Τα πιο διαδεδομένα κλαδέματα για τη διαμόρφωση των νεαρών δέντρων δαμασκηνιάς είναι η αμφίπλευρη παλμέττα που απευθύνεται σε επαγγελματίες καλλιεργητές και το κυπελλοειδές σχήμα. Για τον ερασιτέχνη καλλιεργητή, η πιο ενδεδειγμένη επιλογή είναι το κυπελλοειδές σχήμα, σύμφωνα με το οποίο έχουμε ένα κεντρικό κορμό με ύψος 50-60 εκατοστών που διακλαδίζεται σε τρείς ή τέσσερις βασικούς κεντρικούς βραχίονες σε γωνία περίπου 60 μοιρών με τον κορμό. Κάθε βραχίονας έχει δύο βασικούς κλάδους, με τον πρώτο να βρίσκεται σε απόσταση 40-50 εκατοστών από τη βάση του βραχίονα και τον δεύτερο σε απόσταση περίπου 70-80 εκατοστών σε αντίθετη κατεύθυνση από το πρώτο. Όπως συμβαίνει στα περισσότερα καρποφόρα δέντρα, έτσι και το κλάδεμα διαμόρφωσης της δαμασκηνιάς πρέπει να γίνεται με ελαφρές επεμβάσεις και σε μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς με αυτό τον τρόπο η δαμασκηνιά μπαίνει πιο νωρίς σε καρποφορία.

 


Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας στις δαμασκηνιές;

 

Το κλάδεμα καρποφορίας της δαμασκηνιάς έχει ως βασικούς στόχους τη διατήρηση του σχήματος των δένδρων, τη δημιουργία νέας καρποφόρας βλάστησης, τον επαρκή φωτισμό και αερισμό του δέντρου και την εξασφάλιση καλής παραγωγής. Το κλάδεμα της δαμασκηνιάς πρέπει να είναι σχετικά αυστηρό και να γίνεται κάθε χρόνο. Περιλαμβάνει την αφαίρεση ξερών κλαδιών και λαίμαργων βλαστών, το κόψιμο των αδύνατων κλαδιών στο μισό μήκος τους και το σχετικά αυστηρό αραίωμα των καρποφόρων βλαστών στο εσωτερικό της κόμης των δέντρων. Σχετικά με τους κλάδους της δαμασκηνιάς που πηγαίνουν προς την κορυφή, αφήνουμε 1-2 βλαστούς από κάθε κλάδο κορφολογώντας σε πλάγια βλάστηση.

 

Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της δαμασκηνιάς

 

Μετά το κλάδεμα της δαμασκηνιάς, ψεκάζουμε το δέντρο με διάλυμα χαλκού και αλείφουμε με πάστα κλαδέματος τις μεγάλες τομές των κλαδιών για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.

 

Περισσότερα κλαδέματα

 
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της συκιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της ροδακινιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της ροδιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της βερικοκιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της μουσμουλιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αμυγδαλιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της λεμονιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα του αμπελιού
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της πορτοκαλιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της μανταρινιάς
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (22)

σχολιαστής
Manos 21 Οκτωβρίου 2020

Γειά σας αγαπητέ κ. Κώστα :) !! Έκανα την διόρθωση και έβγαλα τον βορδιγάλειο που έφτιαξα από τον κορμό της δαμασκηνιας και την επάλειψα ξανά με έτοιμο βορδιγάλειο πολτό ! Όταν πέσουν τα φύλλα θα ψεκασω και τα κλαδία της με τον συγκεκριμένο έτοιμο βορδιγάλειο που πήρα το οποίο θα αραιωσω σε νερό!! Όλο τον χειμώνα θα κάνω ριζοποτισματα με γαλαζοπετρα !! Είμαι πεισματάρης το ξέρω και δεν τα παρατάω εύκολα !! Είμαι σωστός?? Και κάτι τελευταίο, η φυτοφθορα νικιεται ή όχι?? Σας ευχαριστώ πάρα πολύ :) !!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 22 Οκτωβρίου 2020

  Καλημέρα Μάνο. Πράγματι, μπορείς με την χρήση του βορδιγάλειου πολτού να αντιμετωπίσεις την φυτόφθορα. Μπορείς να κάνεις ριζόποτισμα αυτή την εποχή με γαλαζόπετρα (θειικό χαλκό) και να επαναλάβεις στο τέλος του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Manos 22 Οκτωβρίου 2020

   Εγώ έλεγα να κάνω μια φορά τον μηνα ριζοποτισμα με διαλυμα γαλαζοπετρας μέχρι αρχές της άνοιξης…Δεν είναι σωστό?? Είναι καλύτερα δηλαδή να κάνω μια φορά τώρα με γαλαζοπετρα, άλλη μια στο τέλος του χειμώνα πάλι με γαλαζοπετρα και αρχές της άνοιξης?? Το ρετσινι πάντως συνεχίζει να βγαίνει, μειωμένα βέβαια αισθητά αλλά βγαίνει…

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 22 Οκτωβρίου 2020

    Καλησπέρα και πάλι Μάνο. Στα Μυστικά του Κήπου, αναφερόμαστε μόνο σε οικολογικά σκευάσματα εγκεκριμένα στην βιολογική καλλιέργεια και όχι σε χημικά σκευάσματα. Μπορείς να κάνεις πότισμα της ρίζας με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικό χαλκό), μία φορά το μήνα μέχρι αρχές της άνοιξης.

    Απάντηση
     σχολιαστής
     Manos 22 Οκτωβρίου 2020

     Εντάξει 😉 … Ευχαριστώ πολύ!!Μακάρι το δέντρο το καλοκαίρι να πάρει τα πάνω του, να βγάλει ικανοποιητικους καρπούς και να σταματήσει αυτή η ενοχλητική κομμιωση/ρετσινι :) …!! Θέλει υπομονή :) !!

     Απάντηση
σχολιαστής
Manos 13 Οκτωβρίου 2020

Γειά σας κ. Κώστα… Μια διευκρίνηση χρειάζομαι ακόμη για την δοσολογία του βορδιγαλειου πολτού για επάλειψη κορμού δεντρου… Είναι 2,5 κουταλιές της σούπας σκόνη γαλαζοπετρας και 2,5 κουταλιές της σούπας σβησμένο ασβέστη σε έναν κουβά με 5 λίτρα νερό και ανακάτεμα όλα μαζι είναι εντάξει?? Το αργότερο μέχρι το τέλος αυτης της εβδομάδας θα έχω κάνει την επάλειψη του κορμού αφού έβγαλα τα ρετσινια και εξυσα τον κορμό καλά 😉 …. Ευχαριστώ πολύ….!!!

Απάντηση
   σχολιαστής
   Manos 14 Οκτωβρίου 2020

   Τελείωσα την επάλειψη σήμερα αλλά δεν την έκανα σωστά μάλλον :(…. Δεν βρήκα σβησμένο ασβέστη και πήρα ασβεστοπολτο (αραιομενο με νερο), έριξα λίγο σε μια λεκάνη μαζί με 2 κουταλιές της σούπας σκόνη γαλαζοπετρας και έκανα την επάλειψη χωρίς να προσθέσω νερό στην λεκανη καθόλου…. Στην αρχή έβαλα 5 λίτρα νερό, 2,5 κουταλιές της σούπας σκόνη γαλαζοπετρας και 2,5 κουταλιές της σούπας ασβέστη (ασβεστοπολτου) που επειδή ήταν αραιος δεν μπορούσα να κάνω επάλειψη με συνέπεια να χυσω το μείγμα και έτσι το έκανα όπως σας είπα…. Τώρα τι θα γίνει δεν ξέρω, ότι μπορούσα έκανα :( …. Αφού επάλειψα τον κορμό, έκανα και ένα πότισμα με γαλαζοπετρα….

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 14 Οκτωβρίου 2020

    Πολύ καλά Μάνο. Καλή επιτυχία!

    Απάντηση
     σχολιαστής
     Manos 14 Οκτωβρίου 2020

     Ευχαριστώ πολυ κ. Κώστα :) !! Εντωμεταξυ πριν 3 μέρες εξυσα τον κορμό της δαμασκηνιας για να βγάλω τα «ρετσινια» και σήμερα που πήγα για την επάλειψη είχαν ξαναβγεί λίγα πάλι στον κορμο.. Μέχρι και σε λίγα κλαδιά πάνω έχει απλωθεί το ρετσινι….Κάποια κλαδιά όμως δεν εχουν ξερά ή πεσμένα φυλλα και είναι ζωηρά με έντονα καταπράσινα φυλλα :) ….Φανταστείτε από τον Σεπτέμβριο που γύρισα Αθήνα μέχρι σήμερα έχω κάνει 4 ποτισματα με γαλαζοπετρα και τίποτα ακομα…. Ειναι άρρωστο το δέντρο και μάλλον βαριά :(

     Απάντηση
σχολιαστής
Manos 14 Σεπτεμβρίου 2020

Γειά σας κ. Κώστα :) !! Ελπίζω να είστε καλά!! Πριν λίγες μέρες γύρισα από τις διακοπές και κλάδεψα την δαμασκηνια, ξέρω ότι δεν είναι η σωστή εποχή αλλα είχε να κλαδευτει κάποια χρόνια και με βόλευε τώρα πιο πολυ γιατί ξεχωρισα πιο εύκολα τα ξερά από τα χλωρά (ζωντανά) κλαδιά 😉 !! Παρατήρησα όμως στον κορμό ότι έχει βγάλει παλι πολλά κεριά μικρά ενώ τον Μάιο της είχα κάνει 2 φορές ριζοποτισμα με γαλαζοπετρα που μου είχατε πει…. Είναι κάτι ανησυχτικο?? Πρέπει να τις ξαναρίξω το διάλυμα γαλαζοπετρας?? Έχετε να μου προτείνετε επίσης κάτι βιολογικό για μυκητοκτονο?? Εδώ στις φώτο σας δείχνω το δεντρο μετα το κλάδεμα και τον κορμό με τα κερία :: https://ibb.co/BPL68Sb και https://ibb.co/Qvk907n και https://ibb.co/8cK0YqC !! Eυχαριστω εκ των προτέρων… Μάνος 😉

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 15 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλημέρα Μάνο.
  Μπορείς να ξαναρίξεις με πότισμα στο δέντρο της δαμασκηνιάς, το διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικός χαλκός) για την αντιμετώπιση της φυτόφθορας που προσβάλλει τα φυτά.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Manos 16 Σεπτεμβρίου 2020

   Ευχαριστώ πολύ κ. Κώστα !! Θα κάνω πότισμα με διάλυμα γαλαζοπετρας άμεσα ξανά…. Επειδή θέλω να αλείψω και τον κορμό του δεντρου με βορδιγαλειο πολτό, τι αναλογίες να βάλω?? αναλογία 50 γραμμάρια γαλαζοπετρας, 50 γραμμάρια ασβέστη και 5 λίτρα νερο είναι εντάξει?? Ευχαριστώ κ πάλι :) !!

   Απάντηση
σχολιαστής
Manos 6 Μαΐου 2020

Το έκανα… Όλα πήγαν όπως μου τα είπατε…. Σε 2 εβδομάδες πάλι το ίδιο… Μόνο μία απορία εχω…. όταν έκανα το ριζοπότισμα με διάλυμα γαλαζοπετρας εσκαψα ελαφρώς γύρω γύρω από το δέντρο και μετά αφού έριξα το διάλυμα (5 λίτρα νερό και μια κουταλιά της σούπας σκόνη γαλαζοπετρας) το ξανασκεπασα…. Έκανα σωστά ή έπρεπε να αφήσω τον μικρό λακο που εκανα γύρω γύρω ανοικτό?? Γιατί όταν το ξανασκεπασα αφού έκανα το πότισμα φαινόταν όπως ακριβώς ήταν πριν στεγνό και το διάλυμα έμεινε κατω….

Απάντηση
σχολιαστής
Manos 3 Μαΐου 2020

Καλησπέρα κ. Κώστα… Έχω μια δαμασκηνια στον κήπο μου περίπου 10-15 ετών….Τις τελευταίες μέρες που την παρακολουθώ έντονα είδα ότι έχει βγάλει ελάχιστους πράσινους (αγουρους) καρπούς (ούτε 10), κάποια κλαδιά δεν έχουν βγάλει φύλλα και σε 2-3 κλαδιά μάλιστα έχουν ξεραθεί τα φύλλα τελειως , επίσης στον κορμό έχει βγάλει ένα πορτοκαλί κερί από τον χειμώνα…. Τι πρέπει να κάνω από εδώ και στο εξής?? Ελπίζω να μην χρειαστεί να την ξεριζωσω….

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Μάνο. Η δαμασκηνιά σου πιθανότατα έχει προσβληθεί από φυτόφθορα μία μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει το ριζικό σύστημα καρποφόρων δέντρων λόγω υπερβολικής υγρασίας ή κακής αποστράγγισης. Ψέκασε το φύλλωμα της δαμασκηνιάς με διάλυμα χαλκού και κάνε πότισμα με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) στη ρίζα.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Manos 3 Μαΐου 2020

   Ευχαριστώ κ. Κώστα !! Θα τα προμηθευτώ και τα 2 διαλύματα!! Μακάρι να κάνουν δουλειά… Για ότι νεότερο προκύψει θα σας πω…. Για πόσο καιρό και κάθε πότε πρέπει να το κάνω αυτό με τα 2 διαλύματα?? Και ποση δόση βάζω και από 2??

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 4 Μαΐου 2020

    Κάνε 2 εφαρμογές με χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων μεταξύ τους. Αναλογία οξυχλωριούχου χαλκού ή υδροξειδίου χαλκού για ψεκασμό 2g/ 1λιτρο νερό και πότισμα με διάλυμα γααζόπετρας (θειικού χαλκού), 20g (1 κουταλιά σουπας) σε 5 λίτρα νερό

    Απάντηση
     σχολιαστής
     Manos 4 Μαΐου 2020

     Εντάξει…. Σας ευχαριστώ πάρα πολυ!!

     Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.