Σολανόδεντρο, ένα δέντρο που μεγαλώνουν ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες

Σολανόδεντρο, ένα δέντρο που μεγαλώνουν ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες

Υπάρχει άραγε δέντρο στο οποίο φυτρώνουν ντομάτες, μελιτζάνες και πιπεριές; Κι όμως υπάρχει!

Αναφερόμαστε στο σολανόδεντρο, ένα άγριο εξωτικό δέντρο της οικογένειας των σολανωδών, το οποίο είναι επίσης γνωστό με τις ονομασίες διαβολόδεντρο, μελιτζανόδεντρο, δεντροντοματιά, δεντρομελιτζανιά και σολάνο.

Πώς από ένα άγριο δέντρο παίρνουμε τους καρπούς των αγαπημένων μας κηπευτικών;

Όπως με το μπόλιασμα των δέντρων εμβολιάζουμε διαφορετικές ποικιλίες καρποφόρων δέντρων σε ένα αρχικό δέντρο, κατά αντίστοιχο τρόπο μπορούμε να μπολιάσουμε πάνω στο σολανόδεντρο διάφορα κηπευτικά που ανήκουν στην οικογένεια των σολανωδών.

Η καλλιέργεια της ντομάτας, η καλλιέργεια της πιπεριάς και η καλλιέργεια της μελιτζάνας αναπτύσσονται κανονικά στο σολανόδεντρο και μας δίνουν πολύ καλή παραγωγή.

Τα σολανόδεντρα αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και μπορούν να εμβολιαστούν από τον πρώτο χρόνο για να μας δώσουν παραγωγή.

Ας δούμε αναλυτικά, πώς μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας σολανόδεντρο και ποια πλεονεκτήματα μας δίνει κατά την καλλιέργεια το άγριο δέντρο του σολάνου.

Διαφήμιση

1. Ποια είδη σολάνου υπάρχουν;

Υπάρχουν αρκετά είδη σολάνου που λειτουργούν ως υποκείμενα και μπορούν να εμβολιαστούν με επιτυχία για να παράγουν τα αγαπημένα μας λαχανικά με μεγάλη διάρκεια σε παραγωγή. Παρακάτω αναφέρουμε τα πιο σημαντικά από αυτά:

 • Solanum capsicoides: Αναφερόμαστε στο πιο διαδεδομένο είδος σολανόδεντρο που χρησιμοποιείται για μπόλιασμα ντομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας. Προέρχεται από την νότια Αμερική και καλλιεργείται σαν αειθαλής θάμνος ή μικρό δέντρο.
 • Solanum torvum: Ένα άλλο είδος σολάνου είναι το, γνωστό και ως άγρια μελιτζάνα, πρόκειται για αειθαλή θάμνο με αγκάθια που φτάνει σε ύψος 1-2 μέτρα και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε περιοχές με τροπικά κλίματα.
 • Solanum chrysotrichum: Ένα μικρό δέντρο με καταγωγή από την κεντρική Αμερική που φτάνει σε ύψος τα 4 μέτρα.
 • Ταμαρίλο (Solanum betaceum): Το ταμαρίλο είναι ένα μικρό καρποφόρο δέντρο με καρπούς που μοιάζουν με μικρές ντομάτες, γνωστό επίσης με τις ονομασίες ντοματόδεντρο ή δεντροντοματιά. Aν και δεν συνηθίζεται τόσο πολύ, μπορούμε να το εμβολιάσουμε και να απολαμβάνουμε ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες.

2. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού του σολάνου;

Ο εμβολιασμός των φυτών ντομάτας, πιπεριάς και μελιτζάνας σε σολανόδεντρο προσφέρει σημαντικές ευκολίες και μοναδικές δυνατότητες σε σύγκριση με τον συμβατικό τρόπο καλλιέργειας των κηπευτικών. Τα κυριότερα πλεονεκτήματα του σολανόδεντρου είναι:

 • Ζει για αρκετά χρόνια σε αντίθεση με τα φυτά της ντομάτας, πιπεριάς και μελιτζάνας καθώς επιβιώνει και την περίοδο του χειμώνα.
 • Διαθέτει πολύ ισχυρότερη ρίζα, η οποία είναι ανθεκτική σε έλλειψη νερού αλλά και προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες όπως το φουζάριο και το πύθιο.
 • Αναπτύσσει δυνατούς βλαστούς που μπορούν να υποστηρίξουν το βάρος μεγαλύτερης καρποφορίας.
 • Προσφέρει την ξεχωριστή δυνατότητα να έχουμε καρπούς από ντομάτα, μελιτζάνα και πιπεριά στο ίδιο δέντρο κάτι που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και έχει σαφώς καλλωπιστική αξία.
 • Βοηθά σημαντικά στην ταχύτερη είσοδο των φυτών σε καρποφορία σε σχέση με το αν φυτεύαμε απευθείας στο έδαφος ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες.
Μελιτζανόδεντρο
Μελιτζανόδεντρο, ένα σολανόδεντρο με μελιτζάνες

3. Πώς γίνεται ο εμβολιασμός ντομάτας, πιπεριάς και μελιτζάνας στο σολανόδεντρο;

Ο εμβολιασμός της ντοματιάς, της πιπεριάς και μελιτζάνας στο σολανόδεντρο μπορεί να γίνει από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου. Απαιτεί μία διαδικασία που περιλαμβάνει Πριν προχωρήσουμε στο μπόλιασμα του σολάνου,

 • Κόβουμε τα κλαδιά του σολανόδεντρου στη θέση των οποίων εμβολιάζουμε τα λαχανικά μας.
 • Προετοιμάζουμε το εμβόλιο της ντομάτας, της πιπεριάς και της μελιτζάνας, κόβοντας βλαστούς μήκους περίπου 10 εκατοστών και διαμέτρου 0,5-1 εκατοστό.
 • Διαμορφώνουμε την άκρη του εμβολίου σε σχήμα V μήκους περίπου 3 εκατοστών χρησιμοποιώντας κατάλληλο εργαλείο εμβολιασμού.
 • Κλαδεύουμε το σολανόδεντρο στο κατάλληλο ύψος για να λειτουργήσει ως υποκείμενο που θα υποδεχθεί τα εμβόλια στον κεντρικό βλαστό ή σε πλευρικούς βλαστούς που έχουμε επιλέξει.
 • Δημιουργούμε μια αντίστοιχη εσοχή μήκους περίπου 3 ακατοστών σε σχήμα V στο κέντρο του βλαστού του σολανόδεντρου και στη συνέχεια το εμβόλιο της ντομάτας, της πιπεριάς ή της μελιτζάνας εισέρχεται εσωτερικά στην εσοχή του σολανόδεντρου, εφαρμόζοντας με καλή επαφή ώστε να μπορέσει να γίνει η ένωση με επιτυχία.
 • Δένουμε σφικτά την ένωση του εμβολίου με το υποκείμενο χρησιμοποιώντας ταινία εμβολιασμού, προκειμένου να μην μετακινηθεί καθώς και να μην έχουμε απώλεια υγρασίας που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
Εμβολιασμός σολανόδεντρο
Εμβολιασμός ντοματιάς σε άγριο υποκείμενο σολάνου

4. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί το σολανόδεντρο;

Το σολανόδεντρο, όπως και όλα τα σολανώδη, ευδοκιμεί σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από ήπιες καιρικές συνθήκες. Είναι ευαίσθητο στην παγωνιά και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, καθώς και στους δυνατούς βοριάδες. Για τη φύτευση του σολανόδεντρου προτιμούμε ελαφρά εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία που διαθέτουν καλή αποστράγγιση.

5. Μπορούμε να φυτέψουμε το σολανόδεντρο σε γλάστρα;

Το σολανόδεντρο μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα, αν και έχει σχετικά μικρότερη ανάπτυξη. Εξασφαλίζουμε ηλιοφανείς προφυλαγμένες θέσεις στο μπαλκόνι για την φύτευση του σολανόδεντρου που διαθέτουν νότια ή δυτική έκθεση. Πάντως, το σολανόδεντρο θέλει σχετικά προσοχή στο μπαλκόνι λόγω των αγκαθιών που διαθέτει, ειδικά αν έχουμε μικρά παιδιά.

Προμηθευόμαστε γλάστρες αρκετά μεγάλες, τουλάχιστον 40 εκατοστά διαμέτρου καθώς το σολανόδεντρο διαθέτει αρκετά ισχυρό ριζικό σύστημα. Χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή ειδικό φυτόχωμα για κηπευτικά για να γεμίσουμε τις γλάστρες, το οποίο μπορούμε να το ενισχύσουμε και κομπόστ από τον κομποστοποιητή μας.

6. Πόσο συχνά θέλουν πότισμα τα σολανόδεντρα;

Το σολανόδεντρο έχει μέτριες ανάγκες σε πότισμα για να έχει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ποτίζουμε 2 φορές τη βδομάδα, ενώ την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού κάθε 2 μέρες. Ειδικά για τα σολανόδεντρα σε γλάστρα, ποτίζουμε μόλις στεγνώσει το χώμα, αποφεύγοντας το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να προκαλέσει πτώση των λουλουδιών πριν δέσουν καρπούς.

7. Πόσο συχνά θέλει λίπασμα το σολανόδεντρο;

Για τη βελτίωση του εδάφους πριν τη φύτευση του σολανόδεντρου, ενσωματώνουμε κομπόστ, κοπριά για να ενισχύσουμε το χώμα με θρεπτικά συστατικά. Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο, κάθε μήνα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου για να έχουμε σχηματισμό πλούσιας καρποφορίας και νόστιμων καρπών.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

8. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν το σολανόδεντρο;

Το σολανόδεντρο είναι αρκετά πιο ανθεκτικό σε προσβολές από ασθένειες και έντομα σε σχέση με την παραδοσιακή καλλιέργεια πιπεριάς, ντομάτας, και μελιτζάνας. Υποφέρει λιγότερο από μυκητολογικές ασθένειες της ρίζας, από περονόσπορο και από ωίδιο, καθώς και από εντομολογικές προσβολές της μελίγκρας και του αλευρώδη.

9. Πώς κλαδεύεται το σολανόδεντρο;

Το σολανόδεντρο χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης, μόλις περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Κατά το κλάδεμα, αφαιρούμε ξερούς και αδύναμους βλαστούς με στόχο να διαμορφώσουμε το σολανόδεντρο σε κυπελλοειδές σχήμα. Το κλάδεμα βοηθά συμπληρωματικά στον καλύτερο αερισμό και την μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο της φυλλικής επιφάνειας του σολανόδεντρου για το σχηματισμό μεγαλύτερων και πιο νόστιμων καρπών

10. Πως πολλαπλασιάζεται το σολανόδεντρο;

Μπορούμε να δημιoυργήσουμε καινούργια φυτά σολανόδεντρου από σπόρο που θα πάρουμε από καρπούς του σολανόδεντρου προφανώς πριν το εμβολιάσουμε. ,Όμως, ο πιο εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με τη μέθοδο του πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα.

Συγκεκριμένα, παίρνουμε τμήματα βλαστών μήκους 10-15 εκατοστών από την κορυφαία βλάστηση του σολανόδεντρου μέσα στην άνοιξη και τα φυτεύουμε σε γλάστράκια φυτωρίου χρησιμποιώντας ελαφρύ φυτόχωμα για να τα γεμίσουμε. Τα καινούρισ φυτά σολανόδεντρου θα είναι έτοιμα μετά από 4-5 εβδομάδες.. Αξίζει να σημειώσουμε πως για τον πολλαπλασιασμό του σολανόδεντρου με μοσχεύματα δεν απαιτείται η χρήση ορμόνης ριζοβολίας.

11. Κι ένα μυστικό για το σολανόδεντρο

Πάνω σε σολανόδεντρο, μπορούν να εμβολιαστούν και να αναπτυχθούν οι βλαστοί του φυτού της πατάτας, χωρίς ωστόσο να έχουμε σχηματισμό κονδύλων για την παραγωγή πατάτας.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (23)

 1. Μιραντα Παπαδακη
  16/03/2024

  Καλημερα.Μπορειτε να μου δωσετε οδηγιες για να μπολιασω το σολανοδεντρο μου;

 2. Παύλος Φλεμετακης
  11/01/2024

  Έχω ένα σολανοδεντρο που έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ και δεν ξέρω πόσο χαμηλά μπορεί να κλαδεύεται για να μπολιαστει.
  Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες καί καλή χρονιά με υγεία

 3. Αιμιλία Γκαρδιακού
  07/07/2023

  Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας. Με έχει βοηθήσει πολύ. Σε σχέση με το σολανόδεντρο θέλω να ρωτήσω πόσο χρονών πρέπει να είναι για να γίνει ο εμβολιασμός. Και παρακαλούμε περισσότερα ακόμα για τον εμβολιασμό. Ευχαριστώ πολύ!

 4. Οδυσσεας
  27/03/2023

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το site. Έχω σπείρει σπόρους και έχουν φυτρώσει τέσσερα φυτά. Πορ ότι εχω φυτέψει σε χώμα καλής ποιότητα δεν μεγαλώνουν τα σπορόφυτα
  Δέκα πέντε μέρες είναι ακόμα με τα πρώτα φύλλα. Τθ μπορεί να φταίει; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Λόγω χαμηλών θερμοκρασιών της εποχής, δεν αναπτύσσεται το φυτό. Όταν ζεστάνει ο καιρός θα αναπτυχθεί πιο γρήγορα. Καλό είναι να προσθέσεις και λίπασμα πλούσιο σε άζωτο.

   • Οδυσσέας
    31/03/2023

    Ευχαριστώ για τις οδηγίες

 5. Περικλής
  23/05/2022

  Καλημέρα σας. Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας. Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ο εμβολιασμός κηπευτικών σε σόλανο και είναι στα άμεσα σχέδιά μου. Ο προβληματισμός μου είναι οτι έχω διαβάσει πως το σόλανο είναι τοξικό. Υπάρχει περίπτωση οι καρποί των κηπευτικών να έχουν κάποιο κύνδυνο τοξικότητας;

 6. Θανάσης
  19/09/2021

  Μπορούμε να εμβολιάσουμε και άλλα δέντρα (πχ κάποια δέντρα που υπάρχουν στην Ελλάδα) ώστε να παράγουν κηπευτικά;
  Αν ναι έχετε κάποιο υπόψη σας;
  Ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Θανάση. Δεν έχουμε υπόψη μας άλλα κηπευτικά που μπορούν να εμβολιαστούν σε δέντρα. Συμπλητωματικά, μπορούμε μόνο να αναφέρουμε ότι τα πεπόνια και τα καρπούζια εμβολιάζονται πάνω σε είδη κολοκυθιού και πασατέμπο για αύξηση της ανθεκτικότητας και της παραγωγικότητας τους αλλά δεν πρόκειται για δέντρα.

 7. NIKOLAS
  24/06/2020

  Καλησπέρα σας,

  Συγχαρητήρια για την σελίδα σας, θα ήθελα να ρωτήσω αν το μπόλιασμα του σολανόδεντρου με πχ. ντομάτα-πιπεριά κτλ θα πρέπει να επαναλαμβάνετε κάθε χρόνο ?
  Η΄ τα στελέχη αυτά συνεχίζουν να αναπτύσσονται και την επόμενη χρονιά κτλ. Ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Νικόλα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρειάζεται να κάνουμε κάθε χρόνο το μπόλιασμα πάνω στο φυτό.

 8. Κωνσταντίνος
  05/05/2020

  Χαίρετε και συγχαρητήρια για την εξαιρετική ιστοσελίδα σας! Το σολανόδεντρο μπορεί να φυτευθεί σε θερμοκήπιο ώστε να προστατεύεται από την χειμωνιάτικη παγωνιά; Και υπάρχουν φυτώρια που το πουλάνε; Μπορείτε να μου συστήσετε κάποιο;

  • Καλησπέρα Κωνσταντίνε και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Μπορείς να το φυτεύσεις σε θερμοκήπιο το σολανόδεντρο. Θα πρέπει να απευθυνθείς σε φυτώρια της περιοχής σου.

 9. Βασίλης
  31/03/2020

  Περιμένουμε το άρθρο για τον εμβολιασμό!

 10. Γιάννης
  05/03/2020

  Καλησπέρα κύριε Λιανουδάκη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορούμε να βρούμε σολανόδενδρο στο εμπόριο και αν κάνει για την Ζάκυνθο. Ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Γιάννη. Ρώτησε στα φυτώρια της περιοχής σου αν το βρεις αλλίως θα πρέπει να το βρεις και να το πολλαπλασιάεις από κάποιον που το έχει.

 11. Αθηνά Τραυλού
  14/11/2019

  Που μπορώ να βρω ετοιμο σολανόδενδρο “μπολιασμένο” με ντομάτα, πιπεριά και μελιτζάνα? Θεωρώ ότο είναι αρκετά δύσκολο για ερασινέχνες.
  Υπάρχει κάποιο φυτόριο για αυτό?
  Ευχαριστώ πολύ

  • Καλημέρα Αθηνά. Θα πρέπει να επευθυνθείς σε φυτώρια της περιοχής σου. Πάντως την επόμενη άνοιξη, στα Μυστικά του Κήπου, θα έχουμε ειδικό αναλυτικό άρθρο για τον εμβολιασμό του σολανόδεντρου με ντομάτα, πιπεριά και μελιτζάνα.

   • Βασίλειος
    07/04/2020

    Καλημέρα σας, αναμένουμε πως και πως, φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *