Σολανόδεντρο, ένα δέντρο που μεγαλώνουν ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες

Σολανόδεντρο, ένα δέντρο που μεγαλώνουν ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες

Φυτρώνουν ντομάτες, μελιτζάνες και πιπεριές σε δέντρο; Όλοι γνωρίζουμε το μπόλιασμα των δέντρων, την τεχνική με την οποία εμβολιάζουμε διαφορετικές ποικιλίες καρποφόρων δέντρων σε ένα μητρικό φυτό. Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι ότι με παρόμοιο τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα δέντρο στο οποίο μεγαλώνουν μαζί τα αγαπημένα μας κηπευτικά!

Για να το πετύχουμε, χρησιμοποιούμε ως βάση το σολάνο, ένα άγριο δέντρο το οποίο είναι γνωστό και ως διαβολόδεντρο, δεντροντοματιά και δεντρομελιτζανιά. Πρόκειται για ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια των σολανωδών, τη μεγάλη οικογένεια που περιλάμβανει επίσης τη ντομάτα, την πιπεριά, τη μελιτζάνα και την πατάτα.

1. Ποια είδη σολάνου υπάρχουν;

Υπάρχουν αρκετά είδη σολανόδεντρου, δηλαδή είδη σολάνου που λειτουργούν ως υποκείμενα και μπορούν να εμβολιαστούν με επιτυχία για να μας δώσουν λαχανικά με μεγάλη διάρκεια σε παραγωγή.

Το πιο γνωστό είδος είναι το Solanum capsicoides που προέρχεται από την νότια Αμερική και καλλιεργείται σαν αειθαλής θάμνος ή μικρό δέντρο. Ένα άλλο είδος σολάνου είναι το Solanum torvum, γνωστό και ως άγρια μελιτζάνα, πρόκειται για αειθαλή θάμνο με αγκάθια που φτάνει σε ύψος 1-2 μέτρα και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε περιοχές με τροπικά κλίματα. Επίσης, το είδος Solanum chrysotrichum είναι μικρό δέντρο με καταγωγή από την κεντρική Αμερική που φτάνει σε ύψος τα 4 μέτρα.

Τα σολανόδεντρα αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και μπορούν να εμβολιαστούν από τον πρώτο χρόνο για να μας δώσουν παραγωγή. Καλλιεργούνται και στη χώρα μας και μπορούν να φυτευτούν τόσο σε κήπο, καθώς και σε γλάστρα για να απολαύσουμε ξεχωριστές ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες με τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει ένα δέντρο.

Διαφήμιση

2. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού του σολάνου;

Ο εμβολιασμός των φυτών ντομάτας, πιπεριάς και μελιτζάνας σε σολανόδεντρο προσφέρει σημαντικές ευκολίες και μοναδικές δυνατότητες σε σύγκριση με τον συμβατικό τρόπο καλλιέργειας των κηπευτικών. Τα κυριότερα πλεονεκτήματα του σολανόδεντρου είναι τα εξής:

  • Είναι πολυετές φυτό που επιβιώνει και τον χειμώνα.
  • Έχει πολύ ισχυρότερη ρίζα, η οποία είναι ανθεκτική σε μυκητολογικές ασθένειες όπως το φουζάριο.
  • Έχει δυνατούς βλαστούς που μπορούν να υποστηρίξουν μεγαλύτερη καρποφορία.
  • Μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε καρπούς από ντομάτα, μελιτζάνα και πιπερία στο ίδιο δέντρο.
  • Πετυχαίνουμε ταχύτερη είσοδο των φυτών σε καρποφορία σε σχέση με το αν φυτεύαμε απευθείας στο έδαφος ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες.

3. Πώς γίνεται ο εμβολιασμός ντομάτας, πιπεριάς και μελιτζάνας στο σολανόδεντρο;

Πριν προχωρήσουμε στο μπόλιασμα του σολάνου, κόβουμε τα κλαδιά του στη θέση των οποίων εμβολιάζουμε τα λαχανικά μας. Στη συνέχεια, προετοιμάζουμε το εμβόλιο της ντομάτας, της πιπεριάς και της μελιτζάνας, κόβοντας βλαστούς μήκους περίπου 10 εκατοστών και διαμέτρου 0,5-1 εκατοστό.

Χρησιμοποιώντας κατάλληλο εργαλείο εμβολιασμού διαμορφώνουμε την άκρη του εμβολίου σε σχήμα V μήκους περίπου 3 εκατοστών. Κλαδεύουμε το σολανόδεντρο στο κατάλληλο ύψος για να λειτουργήσει ως υποκείμενο που θα υποδεχθεί τα εμβόλια στον κεντρικό βλαστό ή σε πλευρικούς βλαστούς που έχουμε επιλέξει.

Δημιουργούμε μια αντίστοιχη εσοχή μήκους περίπου 3 ακατοστών σε σχήμα V στο κέντρο του βλαστού του σολανόδεντρου και στη συνέχεια το εμβόλιο της ντομάτας, της πιπεριάς ή της μελιτζάνας εισέρχεται εσωτερικά στην εσοχή του σολανόδεντρου, εφαρμόζοντας με καλή επαφή ώστε να μπορέσει να γίνει η ένωση με επιτυχία. Δένουμε σφικτά την ένωση του εμβολίου με το υποκείμενο χρησιμοποιώντας ταινία εμβολιασμού, προκειμένου να μην μετακινηθεί καθώς και να μην έχουμε απώλεια υγρασίας που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

4. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί το σολανόδεντρο;

Το σολανόδεντρο ευδοκιμεί σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από ήπιες καιρικές συνθήκες. Είναι ευαίσθητο στην παγωνιά και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, καθώς και στους δυνατούς βοριάδες. Για τη φύτευση του σολανόδεντρου προτιμούμε ελαφρά εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία που διαθέτουν καλή αποστράγγιση.

Το σολανόδεντρο μπορεί να φυτευτεί ακόμα και σε γλάστρα, αν και έχει μικρότερη ανάπτυξη, αρκεί να του εξασφαλίσουμε ηλιοφανείς προφυλαγμένες θέσεις σε μπαλκόνι με νότια ή δυτική έκθεση.

5. Κάθε πότε χρειάζονται πότισμα και λίπανση τα σολανόδεντρα;

Το σολανόδεντρο έχει μέτριες ανάγκες σε πότισμα για να έχει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ποτίζουμε 2 φορές τη βδομάδα, ενώ την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού κάθε 2 μέρες.

Για τη βελτίωση του εδάφους πριν τη φύτευση του σολανόδεντρου, ενσωματώνουμε κομπόστ, κοπριά για να ενισχύσουμε το χώμα με θρεπτικά συστατικά. Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο, κάθε μήνα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

6. Πώς κλαδεύεται και πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του σολανόδεντρου;

Το σολανόδεντρο χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης, μόλις περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Κατά το κλάδεμα, αφαιρούμε ξερούς και αδύναμους βλαστούς με στόχο να το διαμορφώσουμε σε κυπελλοειδές σχήμα. Το κλάδεμα βοηθά συμπληρωματικά στον καλύτερο αερισμό και την μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο της φυλλικής επιφάνειας του σολανόδεντρου για το σχηματισμό μεγαλύτερων και πιο νόστιμων καρπών.

Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού του σολανόδεντρου, μπορούμε να δημιoυργήσουμε καινούργια φυτά από σπόρο, καθώς και με τη μέθοδο του πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα. Συγκεκριμένα, παίρνουμε τμήματα βλαστών μήκους 10-15 εκατοστών από την κορυφαία βλάστηση του σολάνου μέσα στην άνοιξη και τα φυτεύουμε σε γλάστράκια φυτωρίου χρησιμποιώντας ελαφρύ φυτόχωμα για να τα γεμίσουμε. Αξίζει να σημειώσουμε πως για τον πολλαπλασιασμό του σολανόδεντρου με μοσχεύματα δεν απαιτείται η χρήση ορμόνης ριζοβολίας.

7. Κι ένα μυστικό για το σολανόδεντρο

Το σολανόδεντρο είναι αρκετά πιο ανθεκτικό σε προσβολές από ασθένειες και έντομα σε σχέση με την παραδοσιακή καλλιέργεια πιπεριάς, ντομάτας, και μελιτζάνας. Υποφέρει λιγότερο από μυκητολογικές ασθένειες της ρίζας, από περονόσπορο και από ωίδιο, καθώς και από εντομολογικές προσβολές της μελίγκρας και του αλευρώδη.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (10)