εικόνα

Καλλιέργεια πιτάγια, το φρούτο του δράκου

Καλλιέργεια πιτάγια, το φρούτο του δράκου

Καλλιέργεια πιτάγια, το φρούτο του δράκου

Τι θα λέγατε για ένα φρούτο του δράκου; Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, είναι όμως νόστιμο και εξωτικό, με ήπια γλυκιά γεύση και λίγες θερμίδες! Πρόκειται για την πιτάγια, γνωστή και ως «dragon fruit», έναν καρποφόρο αναρριχόμενο κάκτο που μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 3 μέτρα. Προέρχεται από το Μεξικό και καλλιεργείται κυρίως στην Κεντρική Αμερική, στη Νοτιανατολική Ασία, στην Αυστραλία, τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα σε μικρές εκτάσεις. Ο ζουμερός καρπός του dragon fruit έχει εντυπωσιακή εμφάνιση, με ένα έντονο φούξια χρώμα εξωτερικά, ενώ εσωτερικά η σάρκα του είναι λευκή, κίτρινη ή βαθύ κόκκινη με χαρακτηριστική δροσερή γεύση ξινή ή πιο γλυκιά ανάλογα την ποικιλία. Το φρούτο του δράκου τρώγεται φρέσκο ή μπορούμε να το κάνουμε και χυμό! Πολλοί το συγκρίνουν με τη φραγκοσυκιά, ως κακτοειδή φρούτα, πρόκειται ωστόσο για τελείως διαφορετικά φυτά, τόσο στην ανάπτυξη όσο και στον τρόπο καλλιέργειάς τους.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες απαιτούνται για την καλλιέργεια της πιτάγια;

 

Το φρούτο του δράκου καλλιεργείται και ευδοκιμεί σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Αγαπάει τον ήλιο και αναπτύσσεται σε ξηρό περιβάλλον και υψηλές θερμοκρασίες, ενώ δεν αντέχει τον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Ευδοκιμεί σε αμμώδη και καλά στραγγιζόμενα εδάφη, τα βαριά εδάφη και η συγκράτηση νερού μπορεί να προκαλέσουν σάπισμα στις ρίζες του. Αν ο κήπος μας δεν πληροί αυτές τις προδιαγραφές, για να απολαύσουμε τους μοναδικούς καρπούς του μπορούμε να το φυτεύσουμε σε γλάστρα χρησιμοποιώντας φυτόχωμα για κάκτους που έχει αρκετή περιεκτικότητα σε άμμο. Το φρούτο του δράκου θα χρειαστεί υποστήριξη στην γλάστρα, καθώς αναπτύσσεται κατα μήκος του εδάφους μέχρι να βρει σημείο να αναρριχηθεί.

 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια της πιτάγια;

 

Καθώς η πιτάγια ανήκει στα κακτοειδή φυτά χρειάζεται περιορισμένο πότισμα, η υπερβολική ποσότητα νερού μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθέων, σάπισμα ή και σκάσιμο των καρπών. Κατάλληλο πότισμα για το φρούτο του δράκου είναι το πότισμα με σταγόνες που θα καλύψει ομαλά τις ανάγκες του φυτού. Και στην λίπανση, το φρούτο του δράκου έχει περιορισμένες ανάγκες. Εφαρμόζουμε βιολογικό λίπασμα με χαμηλή ποσότητα αζώτου, αλλά ενισχυμένο σε κάλιο μια φορά το μήνα μέχρι να αναπτυχθεί το φυτό και σταδιακά κάνουμε πιο αραιή λίπανση κάθε 2 μήνες από άνοιξη ως φθινόπωρο. Αποφεύγουμε συχνότερες λιπάνσεις, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο φυτό και να δημιούργησουν ευαισθησία σε μυκητολογικές ασθένειες.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το φρούτο του δράκου;

 

Το κλάδεμα του φρούτου του δράκου γίνεται μετά το τέλος του χειμώνα, αφαιρώντας τις άκρες των υψηλότερων κλαδιών ώστε να το διατηρήσουμε σε χαμηλό ύψος και παράλληλα να ενθαρρύνουμε το φυτό να αναπτυχθεί πλευρικά. Επιπλέον, αφαιρούμε ξεραμένα ή άρρωστα κλαδιά για να έχουμε καλύτερη αραίωση και να ενισχύσουμε τη βλάστησή του. Το φρούτο του δράκου πολλαπλασιάζεται με σπόρους, αλλά κυρίως με μοσχεύματα μήκους 20-30 εκατοστών που λαμβάνονται την άνοιξη. Να σημειώσουμε ότι αν επιχειρήσουμε να δημιουργήσουμε φυτά dragon fruit από σπόρο απαιτείται υπομονή, καθώς μέχρι να αναπτυχθούν και να καρποφορήσουν θα περάσουν 6-7 χρόνια.

 

Πώς καρποφορεί το φρούτο του δράκου και πότε γίνεται η συγκομιδή;

 

Το φρούτο του δράκου ανθοφορεί από 3 μέχρι 6 φορές το χρόνο, ανάλογα την ποικιλία, τις κλιματικές συνθήκες και τις καλλιεργητικές φροντίδες. Τα πελώρια κιτρινοπράσινα άνθη του, μεγέθους 20-30 εκατοστών, ανοίγουν κατά τη διάρκεια της νύχτας και κρατάνε μέχρι το επόμενο πρωινό. Η συγκομιδή των ώριμων καρπών από τα φρούτα του δράκου γίνεται δύο μήνες περίπου μετά την ανθοφορία του φυτού.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για το φρούτο του δράκου

 

Η πιτάγια δεν έχει σημαντικό κίνδυνο προσβολής από έντομα, προσβάλλεται κυρίως από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες με κυριότερη την ανθράκωση. Για την αντιμετώπιση τους, ψεκάζουμε προληπτικά με οικολογικό σκεύασμα χαλκού.

 

Δες πληροφορίες για την καλλιέργεια περισσότερων υποτροπικών δέντρων όπως το φραγκόσυκο, το μάνγκο, το αβοκάντο, καθώς επίσης συμβουλές για καλλιέργεια μπανανιάς σε γλάστρα και ανανά σε γλάστρα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (14)

σχολιαστής
ΤΖΟΤΖΟΛΑΚΗ ΟΛΓΑ 19 Αυγούστου 2020

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΤΑΓΙΑ.ΜΕΤΑ ΑΠΟ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΕΒΓΑΛΕ ΕΝΑ ΦΡΟΥΤΟ.ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ..ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Απάντηση
σχολιαστής
Κώστας Χ Παύλου 19 Αυγούστου 2020

ΚΑΛΗΜΈΡΑ ΣΑΣ
Πολύ ωραία τα άρθρα σας

Μπορεί κάποιος να καλλιεργήσει Ροδιά σε μεγάλη γλάστρα.
Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
σχολιαστής
Χρυσω 5 Ιουλίου 2020

Aαυτό το φυτό χρειάζεστε αρσενικό και θηλυκό για να καρποφορήσει;

Απάντηση
σχολιαστής
athanasios papadopoulos 27 Απριλίου 2020

giasas endiaferome na paro 2-3 rizes ejder frut gia tis glastres (pitaya frut) etsi mu aresi na ta kaliergiso pou na vro gia agora ke posa kostizi kathe riza efharisto poli y

Απάντηση
σχολιαστής
Άννα 14 Απριλίου 2020

Καλησπέρα,έχω πάρει ένα γλαστράκι με dragon fruit και είναι πολύ μικρό. Να το κάνω μεταφύτευση σε κάποιο άλλο; Επίσης το καλοκαίρι θα έχει πρόβλημα με την απευθείας έκθεση στον ήλιο;
Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
σχολιαστής
Tasos 19 Οκτωβρίου 2019

Θα μπορούσε να ευδοκιμήσει η καλλιέργεια αυτή σε εγκατάσταση θερμοκηπιων στη βόρεια Ελλάδα?το αναφέρω αυτό για τους 3 μήνες του χειμώνα που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

Απάντηση
σχολιαστής
ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΝΤΑΣ 3 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΧΩ ΛΙΓΑ ΝΤΡΑΓΚΟΝ ΦΡΟΥΤ ΣΤΟ ΖΟΥΝΑΚΙ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ 2 ΧΡΕΟΝΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.