Καλλιέργεια πιτάγια: Το φρούτο του δράκου

πιταγια dragon fruit καλλιεργεια

Η πιτάγια (pitaya) είναι ένα εξωτικό φρούτο με ήπια γλυκιά γεύση και λίγες θερμίδες που τα τελευταία χρόνια αποκτάει αποκτάει όλο και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές.

Γνωστότερη ως φρούτο του δράκου ή”dragon fruit”, λόγω του σχήματος του καρπού, η πιτάγια είναι ένας αναρριχώμενος κάκτος που μπορεί να φθάσει σε ύψος μέχρι και τα 3 μέτρα.

To dragon fruit προέρχεται από το Μεξικό και καλλιεργείται κυρίως στην Κεντρική Αμερική, στη Νοτιανατολική Ασία, στην Αυστραλία, τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα σε μικρές εκτάσεις.

Ο ζουμερός καρπός του έχει εντυπωσιακή εμφάνιση, με ένα έντονο φούξια, πράσινο, ή κίτρινο χρώμα. Εσωτερικά η σάρκα του είναι λευκή, κίτρινη ή βαθύ κόκκινη με γεύση ξινή ή πιο γλυκιά ανάλογα την ποικιλία.

Το φρούτο του δράκου τρώγεται φρέσκο, σε φρουτοσαλάτες ενώ μπορούμε να το κάνουμε και δροσιστικό χυμό μαζί με άλλα φρούτα.

Εκτός από την υπέροχη γεύση του, το dragon fruit διαθέτει σημαντική διατροφική αξία καθώς περιέχει πλήθος βιταμινών και αντιοξειδωτικών στοιχείων.

Ας δούμε αναλυτικά χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια του dragon fruit στον κήπο και το μπαλκόνι μας ώστε να απολαμβάνουμε τη δροσιστική γεύση του.

Διαφήμιση

1. Ποια είναι τα πιο δημοφιλή είδη και ποικιλίες dragon fruit;

Αρκετοί συγκρίνουν το dragon fruit (Hylocerus sp.) με τη φραγκοσυκιά (Opuntia sp) ως κακτοειδή φρούτα, πρόκειται ωστόσο για τελείως διαφορετικά φυτά, τόσο στην ανάπτυξη όσο και στον τρόπο καλλιέργειάς τους.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη dragon fruit με καρπούς οι οποίοι διαφέρουν ως προς το χρώμα και τη γεύση. Τα πιο δημοφιλή είναι τα εξής:

 • Hylocereus undatus: Δημοφιλές βασικό είδος dragon fruit που διαθέτει πράσινο ή κόκκινο χρώμα καρπού και λευκή σάρκα.
 • Hylocereus costaricensis: Διαδεδομένο βασικό είδος dragon fruit που διαθέτει κόκκινο χρώμα καρπού και έντονα κόκκινη σάρκα
 • Hylocereus megalanthus: Ιδιαίτερο είδος dragon fruit με κίτρινο χρώμα καρπού και λευκή σάρκα ,
 • Hylocereus monacanthus: Ξεχωριστό είδος dragon fruit με κόκκινο χρώμα καρπού και έντονη κόκκινο-μωβ σάρκα.
 • Hylocereus guatemalensis: Βασικό είδος dragon fruit με κόκκινο χρώμα καρπού και κόκκινη σάρκα.

Γνωστές ποικιλίες dragon fruit που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι επίσης οι: Vietnam Giant, Isis Gold Australian Yellow, Purple Haze, Condor, American Beauty, Red Jaina, Townsend Pink, Suriname Red, Bruni, Connie Mayer, Dark Star, Desert King και Palora.

dragon fruit χρωματα
Ποικιλίες dragon fruit με διαφορετικά χρώματα καρπού και σάρκας.

2. Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της πιτάγια για να ευδοκιμήσει και να μας δώσει καρπούς;

Το φρούτο του δράκου καλλιεργείται και ευδοκιμεί σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, καθώς αγαπάει τον ήλιο, τις υψηλές θερμοκρασίες και το ξηρό περιβάλλον.

Επιπλέον, η καλλιέργεια της πιτάγια είναι αρκετά ευαίσθητη στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, καθώς και στους δυνατούς ανέμους.

Οι καλλιεργητές του dragon fruit σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας συνήθως καλύπτουν την καλλιέργεια με αντιανεμικό δίχτυ ή με ειδικό νάιλον σε κατασκευή θερμοκηπίου.

Σχετικά με το έδαφος φύτευσης, η καλλιέργεια του dragon fruit ευδοκιμεί σε αμμώδη και καλά στραγγιζόμενα εδάφη, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες των φυτών.

Οι καλλιεργητές κατασκευάζουν υποστήλωση για την αναρρίχηση του dragon χρησιμοποιώντας σιδερένιες ή μεταλλικές σωλήνες και δένουν τα φυτά με ειδικό ελαστικό σπάγκο.

3. Πως γίνεται η επικονίαση του dragon fruit;

Ένα σημαντικό μέρος της καλλιέργειας dragon fruit είναι η επικονίαση των φυτών.

Το φρούτο του δράκου ανθοφορεί από 3 μέχρι 6 φορές το χρόνο, ανάλογα την ποικιλία, τις κλιματικές συνθήκες και τις καλλιεργητικές φροντίδες.

Τα πελώρια κιτρινοπράσινα άνθη του dragon fruit, μεγέθους 20-30 εκατοστών, ανοίγουν μόνο για μερικές ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι το πρωί έχουν μαραθεί.

Υπάρχουν ορισμένα είδη και ποικιλίες πιτάγια που είναι αυτογονιμοποιούμενα, δηλαδή η επικονίαση γίνεται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Σε πολλές ποικιλίες, ωστόσο, θα χρειαστεί να γίνει επικονίαση κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταφέροντας γύρη από ένα λουλούδι σε άλλο.

4. Πόσο συχνά θέλει πότισμα η καλλιέργεια του dragon fruit;

H πιτάγια ανήκει στα κακτοειδή φυτά και εμφανίζει ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία με περιορισμένες ανάγκες σε πότισμα.

H προσθήκη υπερβολικής ποσότητας νερού μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στο ριζικό σύστημα, πτώση των ανθών, αλλά και σάπισμα ή σκάσιμο των καρπών.

Για να ποτίσουμε αποτελεσματικά το φρούτο του δράκου επιλέγουμε σύστημα ποτίσματος με σταγόνες που θα καλύψει ομαλά τις ανάγκες του φυτού.

ποτισμα με σταγονα
Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει το πότισμα με σταγόνες

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην καλλιέργεια του dragon fruit;

Το φρούτο του δράκου ως κακτοειδές έχει περιορισμένες ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία και δεν χρειάζεται μεγάλες ποσότητες λιπάνσης.

Εφαρμόζουμε βιολογικό λίπασμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και ενισχυμένο σε κάλιο μια φορά το μήνα μέχρι να αναπτυχθεί το φυτό. Σταδιακά κάνουμε πιο αραιή λίπανση κάθε 2 μήνες από άνοιξη ως φθινόπωρο.

Αποφεύγουμε συχνότερες λιπάνσεις για το dragon fruit, καθώς μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο φυτό και να δημιουργήσουν ευαισθησία σε μυκητολογικές ασθένειες.

6. Πότε και πώς κλαδεύουμε το φρούτο του δράκου;

Το φρούτο του δράκου χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία.

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα του dragon fruit είναι στις αρχές της άνοιξης, μόλις περάσουν οι τελευταίες παγωνιές του χειμώνα.

Αφαιρούμε τις άκρες των υψηλότερων κλαδιών του dragon fruit για να το διατηρήσουμε σε χαμηλό ύψος και παράλληλα να ενθαρρύνουμε το φυτό να αναπτυχθεί πλευρικά.

Συμπληρωματικά, αφαιρούμε ξεραμένα ή άρρωστα κλαδιά από το dragon fruit για να έχουμε καλύτερη αραίωση και να ενισχύσουμε τη βλάστησή του.

7. Πώς γίνεται η καλλιέργεια του dragon fruit σε γλάστρα στο μπαλκόνι;

Αν ο κήπος μας δεν πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές χώματος ή αν δεν έχουμε διαθέσιμο χώρο, μπορούμε να φυτεύσουμε πιτάγια σε γλάστρα σε μπαλκόνι για να απολαμβάνουμε τους καρπούς του.

Επιλέγουμε σημείο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό για τη φύτευση της γλάστρας του dragon fruit που εξασφαλίζει ικανοποιητική ηλιοφάνεια και προστασία από δυνατούς ανέμους.

Για τη φύτευση του dragon fruit επιλέγουμε γλάστρες διαμέτρου τουλάχιστον 40 εκατοστών για να αναπτυχθούν ικανοποιητικά οι βλαστοί του φυτού.

Γεμίζουμε τις γλάστρες για τη φύτευση του dragon fruit, χρησιμοποιώντας ειδικό φυτόχωμα για κάκτους ή ανακατεύουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης με χονδρόκοκκη άμμο σε αναλογία 2:1.

Και για την καλλιέργεια του dragon fruit σε γλάστρα, θα χρειαστεί στήριξη και υποστήλωση καθώς το φυτό αναπτύσσεται κατά μήκος του εδάφους μέχρι να βρει σημείο να αναρριχηθεί.

dragon fruit καλλιεργεια
Η καλλιέργεια του dragon fruit χρειάζεται υποστήλωση για να αναπτυχθεί.

8. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν το φρούτο του δράκου;

Αν και η πιτάγια δεν έχει σημαντικό κίνδυνο προσβολής από έντομα, μπορεί να προσβληθεί από κοκκοειδή, βαμβακάδα και από μυρμήγκια.

Για την προστασία από έντομα, ψεκάζουμε τα φυτά του dragon fruit με βιολογικά εντομοκτόνα όπως το φυσικό πύρεθρο.

Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, τα φυτά dragon fruit μπορούν να προσβληθούν κυρίως από την ασθένεια της ανθράκωσης που προκαλεί μαύρες κηλίδες και κιτρινίσματα στους βλαστούς.

Για την αντιμετώπιση της ανθράκωσης και άλλων μυκητολογικών ασθενειών, ψεκάζουμε προληπτικά και θεραπευτικά τα φυτά του dragon fruit με σκεύασμα χαλκού.

9. Με ποιους τρόπους γίνεται ο πολλαπλασιασμός του dragon fruit;

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά dragon fruit, μπορούμε: α) να φυτέψουμε σπόρους πιτάγια, αλλά κυρίως β) να κάνουμε πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα.

α) Πολλαπλασιασμός dragon fruit με σπόρο: Για να δημιουργήσουμε φυτά dragon fruit από σπόρο, θα χρειαστεί να περάσουν 6-7 χρόνια μέχρι να αναπτυχθούν και να καρποφορήσουν. Οι σπόροι πιτάγιας φυτεύονται στην αρχή της άνοιξης σε γλαστράκια φυτωρίου, και φυτρώνουν συνήθως μετά από 2-3 εβδομάδες.

β) Πολλαπλασιασμός dragon fruit με μοσχεύματα: Για να φτιάξουμε καινούρια φυτά dragon fruit, παίρνουμε τμήματα βλαστού (μοσχεύματα) μήκους 30-40 εκατοστών που λαμβάνονται την εποχή της άνοιξης.

Αφήνουμε αρχικά τα μοσχεύματα του dragon fruit για μία εβδομάδα σε σκιερό σημείο για να επουλωθεί η τομή και να αποφύγουμε το σάπισμα των μοσχευμάτων.

Φυτεύουμε τα μοσχεύματα σε γλαστράκια φυτωρίου που γεμίζουμε με μίγμα τύρφης, άμμου και περλίτη σε αναλογία 1:1:1.

Μετά από μερικές εβδομάδες, τα καινούρια φυτά θα ριζώσουν και θα μπορούμε να τα μεταφυτεύσουμε στην οριστική τους θέση στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα

10. Πότε κόβουμε τα dragon fruit και πώς συντηρούνται;

Η συγκομιδή των ώριμων καρπών από τα φρούτα του δράκου γίνεται δύο μήνες περίπου μετά την ανθοφορία του φυτού όταν οι καρποί εξωτερικά έχουν αποκτήσει το τελικό τους χρώμα.

Συλλέγουμε τους ώριμους καρπούς dragon fruit με τα χέρια και με μεγάλη προσοχή για να μην υποστεί ζημιά ο φλοιός των φρούτων.

Ο καρπός του dragon fruit μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου μία εβδομάδα, ενώ στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4 °C μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και ένα μήνα.

11. Πως καθαρίζουμε τους καρπούς dragon fruit για να τους φάμε;

Για να καθαρίσουμε τον καρπό dragon fruit, παίρνουμε ένα μαχαίρι, το κόβουμε στη μέση και στη συνέχεια κόβουμε το μισό του καρπού σε 2 στενόμακρα κομμάτια.

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ξεφλουδίσουμε το κάθε κομμάτι του dragon fruit πολύ εύκολα όπως ξεφλουδίζουμε μία μπανάνα.

Βέβαια, αντί να ξεφλουδίζουμε το dragon fruit, μόλις το κόψουμε στη μέση και το ανοίξουμε, μπορούμε να το φάμε και με ένα κουταλάκι.

Θα πρέπει να προσέχουμε βέβαια σε κάθε περίπτωση γιατί ο φλοιός του dragon fruit δεν τρώγεται.

dragon fruit χρωμα καρπου
Το εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα σάρκας του dragon fruit

12. Κι ένα τελευταίο μυστικό για το φρούτο του δράκου

H καλλιέργεια του dragon fruit δίνει παραγωγή που μπορεί να φτάσει σε 5 τόνους ανά στρέμμα αν και με κατάλληλη φροντίδα μπορεί να δώσει απόδοση και μέχρι και 8 τόνους.

* Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στην καλλιέργεια dragon fruit του Στυλιανού Παναγιωτάκη στα Χανιά.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (34)

 1. Όλγα
  04/11/2023

  ΕΧΩ ΔΡΆΓΚΟΝ ΦΡΟΎΤ. ΤΟ ΦΥΤΌ ΜΟΥ ΕΊΝΑΙ 2 ΧΡΟΝΏΝ. ΈΧΕΙ ΒΓΆΛΕΙ ΜΙΚΡΈΣ ΚΑΦΈ ΚΗΛΊΔΕΣ ΣΤΑ ΦΎΛΑ.ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΑΥΤΌ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΚΆΝΩ;

 2. Νικόλας Ασκορδαλάκης
  13/10/2023

  Αρχικά συγχαρητήρια για τη δουλειά σας και για τις πληροφορίες που προσφέρετε για τις διάφορες καλλιέργειες. Θα ήθελα εντελώς καλοπροαίρετα ως καλλιεργητής, μεταξύ άλλων, 40 διαφορετικών ποικιλιών dragonfruit να προσθέσω τα εξής:
  Το ορθό όνομα αν θέλουμε να είμαστε ακριβολογοι ειναι Pitahaya , pitaya είναι το φρούτο του κακτου stenocereus turberi.
  Δεν υπάρχει περιορισμός στο ύψος που μπορεί να φτάσει το φυτο καθώς οσο έχει να σκαρφαλώσει σκαρφαλωνει. Υπάρχουν φωτογραφίες που έχει φτάσει σε κορυφές φοίνικα ή σε στύλους ηλεκτρικού ρεύματος.
  Δεν έχουν όλα τα γενη dragonfruit καταγωγή απ’ το Μεξικό. Έχουν από Γουατεμάλα, Κόστα Ρίκα ,Πουέρτο Ρίκο, Χαβάη και άλλα.
  Υπάρχει και πορτοκαλί και ροζ και μπορντό σε χρώματα εξωτερικά και γενικά διάφορες διαβαθμίσεις μεταξύ αυτών.
  Εσωτερικά κίτρινο δεν υπάρχει αντιθέτως υπάρχει ροζ,ροζ-λευκο,φούξια,κόκκινο,μωβ
  Τα άνθη δεν είναι όλα κιτρινοπράσινα αντιθέτως υπάρχουν και μωβ, χάλκινα και προς το ροζ. Ανοίγουν τη νύχτα αλλά σε πιο θερμά κλίματα μπορούν να κρατήσουν μέχρι και 11-12 το μεσημέρι της άλλης μέρας,ίσως και περισσότερο και να γίνει επιτυχώς η επικονιαση.
  Σε θερμά κλίματα η καλλιέργεια τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται έως και τρεις φορές τη βδομάδα πότισμα ειδικά με το μίγμα χώματος που προτείνετε. Να σας πω επίσης ότι μια χαρά πάει η καλλιέργεια σε κάθε τύπο εδάφους με το κατάλληλο πότισμα. Εγώ για παραδειγμα φυτεύω σε κοκκινόχωμα με εξαιρετικά αποτελέσματα.
  Όσο αφορά τη λίπανση είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Πολλοί καλλιεργητές θα σας πουν ότι λιπαινουν κάθε 15 μέρες. Εγώ έχω δοκιμάσει διαφορα καταληγοντας στην κοπριά κότας ή κουνελιού που φαίνεται να αγαπούν ιδιαιτέρως τα φυτά. Τώρα δε ξέρω αν στο άρθρο σας εννοείτε ότι επιβιώνει και χωρίς λίπασμα. Σίγουρα επιβιώνει αλλά σίγουρα το αγαπάει και τα αποτελέσματα είναι εμφανή.
  Επιπλέον στο κλάδεμα ένα μυστικό είναι ότι κόβουμε ίσα ίσα τις άκρες των κλαδιων,ας πούμε δύο πόντους,την περίοδο της ανθοφορίας για να την ενισχύσουμε. Όπως επίσης αφαιρούμε τυχόν νέα ανάπτυξη κατά τη διάρκεια ωρίμανσης του φρούτου.
  Όποτε και να λάβουμε μοσχεύματα θα ριζώσουν μια χαρά αρκεί να είναι ώριμοι και όχι νεαροί βλαστοί. Μπορούμε να ριζωσουμε και στο νερό. Αν επιλέξουμε το χώμα είναι πολύ σημαντικό να γίνει το ρίζωμα στον ίσκιο. Προτιμάμε πάντα να κόβουμε στο σημείο που ξεκινάει ένα νέο κλαδί (εκεί που κάνει τα στενεματα η ανάπτυξη) ώστε να γλυτώσουμε τη βδομάδα ξήρανσης που αναφέρετε και να εκμηδενισουμε τις πιθανότητες σαπισματος κατά το ρίζωμα.
  Το δύο μήνες για ωρίμανση δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουρια καθώς είναι πολλοί οι παράγοντες που συντελούν στην ωρίμανση (θερμοκρασία, ποικιλία , θέση, κλπ) άλλο χρόνο κάνουν οι καρποί που θα κόψουμε μέσα στο καλοκαίρι άλλο χρόνο οι φθινοπωρινοί. Άλλη ώριμανση στην κεντρική Ελλάδα άλλη στη νότια Κρήτη.Η ποικιλία palora ας πούμε που αναφέρετε στο άρθρο θέλει 3-4 μήνες ίσως και περισσότερο σε κάποια κλίματα.Το καλύτερο είναι να περιμένουμε φυσικά το τελικό χρώμα του καρπού και να φτάσει ο καρπός να χαλαρώσει τόσο πάνω στο κλαδί σαν να ειναι έτοιμος να πέσει.

  • Νικόλα σε ευχαριστούμε για τα καλά λόγια και τις χρήσιμες πληροφορίες που μοιράστηκες μαζί μας ως καλλιεργητής dragon fruit.

 3. Χρήστος
  06/10/2023

  Είχα πάρει πριν 2 χρόνια 4 μοσχεύματα … Τα έχω ακόμα στα κλασσικά μικρά κουπακια κηπευτικών φυτών που αγοράζουμε το καλοκαίρι… Μόλις τα βάλω σε γλάστρα τα βλέπω να γίνονται δάσος

 4. Παπαθανασάκη Κατερίνα
  23/09/2023

  Καλημάρα σας, Έχω φυτό πιτά εδώ και δέκα χρόνια. Κάθε φθινόπωρο κνει πολλά άνθη, όμως δεν έχει κάνει ποτέ καρπό. Το έχω σε νμεγάλη πήλινη γλάστρα στην νοτιοανατολική Κρήτη.

 5. ΤΣΙΛΔΕΡΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
  13/08/2023

  ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑΤΟ ΣΠΕΊΡΟΥΜΕ

 6. Νάνσυ
  19/11/2022

  Πώς ξεχωρίζω τα dragon fruit που είναι κόκκινα εσωτερικά από αυτά που είναι άσπρα;

 7. Έλλη
  06/06/2022

  Έχω φυτέψει πιτάγια πριν 4 χρόνια και δεν έχει ανθίσει ποτέ. Τι να κάνω για να ανθίσει?

  • Καλησπέρα Έλλη. Δοκίμασε να μειώσεις το πότισμα και να έχεις την πιτάγια σε πιο ηλιοφανή θέση. Πάντως, αν φυτέψουμε σπόρο πιτάγιας, καθυστερεί 4-5 χρόνια για να δώσει καρπούς.

 8. Νικόλαος
  04/01/2021

  ΣΕ ΠΟΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΤΟ ΦΥΤΟ ΠΙΤΑΓΙΑ;

  • Καλησπέρα Νικόλαε. Η πιτάγια ευδοκιμεί σε ένα εύρος θερμοκρασιών 0-30οC. Σε θερμοκρασίες χαμηλότερες θα παγώσει και θα ξεραθεί ενώ σε υψηλότερες θερμοκρασίες θα έχουμε εγκαύματα στο φύλλωμα και προβληματική ανθοφορία και καρπόδεση.

 9. Μαρίνα Σαρρή
  04/01/2021

  Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα εύχομαι!! Χθες πήρα φυτο dragon fruit 1.60υψ έφτιαξα το εξής χώμα περλιτη ελαφρόπετρα άμμο μ χαλίκι οικοδομική χώμα γης.. Χωμα γ κακτους και φυτοχωμα τα νακατεψα. Σωστά η όχι??? Επίσης πως θα το στηρίζω?? Το έδεσα σ ένα καλάμι προς τ παρόν και το έχω μέσα…. Έξω Ανατολικά είναι καλά… Ευχαριστώ πολύ ♥

  • Καλησπέρα Μαρίνα και χρόνια πολλά. Μπορείς να δοκιμάσεις το μείγμα που έφτιαξες για την πιτάγια που πιθανότατα θα έχει ικανοποιητική αποστράγγιση. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις καλάμι για την υποστήριξη της πιτάγια και να το διατηρήσεις σε ανατολικό σημείο στην αυλή σου ή το μπαλκόνι σου.

 10. Αννα Κριτσωτακη
  14/12/2020

  Καλησπέρα .Μπορούμε να πάρουμε καρπούς. Από ένα φυτό Ιπιταγια – dragon fruit. Η πρέπει ναναι 2 (αρσενικό -θηλυκό??))
  Ευχαριστω

  • Καλησπέρα Άννα. Δεν χρειάζεται να πάρεις 2 φυτά πιτάγιας για να πάρεις καρποφορία καθώς δεν υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά φυτά.

 11. ΤΖΟΤΖΟΛΑΚΗ ΟΛΓΑ
  19/08/2020

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΤΑΓΙΑ.ΜΕΤΑ ΑΠΟ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΕΒΓΑΛΕ ΕΝΑ ΦΡΟΥΤΟ.ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ..ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • Καλησπέρα Όλγα. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα κατά την περίοδο της ανθοφορίας και ψέκασε τα άνθη της πιτάγια με υγρό λίπασμα φυκιών που βοηθά στην καρπόδεση.

 12. Κώστας Χ Παύλου
  19/08/2020

  ΚΑΛΗΜΈΡΑ ΣΑΣ
  Πολύ ωραία τα άρθρα σας

  Μπορεί κάποιος να καλλιεργήσει Ροδιά σε μεγάλη γλάστρα.
  Ευχαριστώ πολύ

  • Καλημέρα Κώστα. Υπάρχουν νάνες ποικιλίες ροδιάς εμβολιασμένες σε νάνα υποκείμενα που μπορείς να καλλιεργήσεις σε γλάστρες.

 13. Χρυσω
  05/07/2020

  Aαυτό το φυτό χρειάζεστε αρσενικό και θηλυκό για να καρποφορήσει;

  • Καλησπέρα Χρυσώ. Η πιτάγια, το φρούτο του δράκου δεν χρειάζεται σρσενικό και θηληκό φυτό για να κάνει άνθη και να δώσει καρπούς.

 14. athanasios papadopoulos
  27/04/2020

  giasas endiaferome na paro 2-3 rizes ejder frut gia tis glastres (pitaya frut) etsi mu aresi na ta kaliergiso pou na vro gia agora ke posa kostizi kathe riza efharisto poli y

  • Καλησπέρα Αθανάσιε. Θα πρέπει να απευθυνθείς σε φυτώρια της περιοχής σου. Στα Μυστικά του Κήπου δίνουμε συμβουλές για την φροντίδα των φυτών και την καλλιέργεια τους.

 15. Άννα
  14/04/2020

  Καλησπέρα,έχω πάρει ένα γλαστράκι με dragon fruit και είναι πολύ μικρό. Να το κάνω μεταφύτευση σε κάποιο άλλο; Επίσης το καλοκαίρι θα έχει πρόβλημα με την απευθείας έκθεση στον ήλιο;
  Ευχαριστώ πολύ.

  • Καλησπέρα Άννα.
   Μπορείς να κάνεις μεταφύτευση του dragon fruit αυτή την εποχή. Για το άμεσο ηλιακό φως την περίοδο του καλοκαιριού ίσως χρειαστεί δίχτυ ηλιοπροστασίας.

 16. Tasos
  19/10/2019

  Θα μπορούσε να ευδοκιμήσει η καλλιέργεια αυτή σε εγκατάσταση θερμοκηπιων στη βόρεια Ελλάδα?το αναφέρω αυτό για τους 3 μήνες του χειμώνα που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

  • Καλησπέρα Τάσο. Η καλλιέργεια της πιτάγιας, λόγω χαμηλώ θερμοκρασιών και παγωνιάς, δεν μπορεί να ευδοκιμήσει στην Βόρεια ελλάδα εκτός και αν πρόκειται για θερμοκηπιακή καλλιέργεια.

 17. ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΝΤΑΣ
  03/09/2019

  ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΧΩ ΛΙΓΑ ΝΤΡΑΓΚΟΝ ΦΡΟΥΤ ΣΤΟ ΖΟΥΝΑΚΙ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ 2 ΧΡΕΟΝΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *