Συμβουλές για καλλιέργεια μάνγκο

Συμβουλές για καλλιέργεια μάνγκο

Καιρός να δώσουμε λίγο εξωτικό χρώμα στον κήπο μας! Ας φυτέψουμε ένα δέντρο μάνγκο, για να γευτούμε μέσα στο καλοκαίρι τους τροπικούς του καρπούς, με την γλυκόξινη γέύση και την υψηλή διατροφική αξία. Το μάνγκο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες!

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μάνγκο για να καλλιεργήσουμε με καρπούς σε πρασινωπό, κοκκινωπό, κιτρινοπράσινο, πρασινοκόκκινο χρώμα. Οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι οι Irwin, Tommy Atkins, Kent. Και να μην ξεχάσουμε. Το μάνγκο είναι δέντρο με πλούσια βλαστική ανάπτυξη που φτάνει συνήθως σε ύψος 5-10 μέτρα.

1. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια του μάνγκο;

Το μάνγκο μπορεί να καλλιεργηθεί σε ποικιλία εδαφών ακόμα και σε ασβεστώδη εδάφη, αν και ευδοκιμεί καλύτερα σε αμμώδη εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση. Θέλει ζεστές περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία, και αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες 24-27°C.

Το μάνγκο είναι κατάλληλο για καλλιέργεια στις νότιες περιοχές της Ελλάδος, όπως στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην νότια Πελοπόννησο. Είναι ευαίσθητο στο κρύο και σε θερμοκρασίες κάτω των 5°C, το μάνγκο παθαίνει ζημιές στα άνθη και στους καρπούς, υποβαθμίζοντας ποιοτικά και ποσοτικά την παραγωγή. Αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 0°C τα νεαρά δενδρύλλια και η φρέσκια βλάστηση καταστρέφονται.

Διαφήμιση

2. Πώς φυτεύουμε δέντρα μάνγκο;

Η φύτευση του μάνγκο γίνεται με νεαρά δενδρύλλια που διαθέτουν μπάλα χώματος σε λάκκους διαστάσεων 40×40 εκατοστών. Η συνήθης απόσταση φύτευσης είναι 10 μέτρα τόσο επί της γραμμής όσο και μεταξύ των γραμμών φυτεύσεως των δέντρων.

Κατάλληλη εποχή φύτευσης του μάνγκο, είναι μέσα στο φθινόπωρο μόλις ξεκινήσουν οι πρώτες βροχές ή νωρίς την άνοιξη. Μετά τη φύτευση των δενδρυλλίων του μάνγκο, ποτίζουμε με άφθονο νερό. Τα νεαρά δενδρύλλια μάνγκο πρέπει να προστατεύονται με ειδικό δίχτυ προστασίας από τους έντονους ανέμους, την παγωνιά και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

3. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια μάνγκο;

Το μάνγκο έχει σημαντικές ανάγκες σε νερό και χρειάζεται πλούσιο και τακτικό πότισμα κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Την περίοδο πριν την άνθιση ποτίζουμε λιγότερο για να βοηθήσουμε τα δέντρα να δημιουργήσουν άνθη.

Όσον αφορά τη λίπανση, στα πρώτα χρόνια καλλιέργειας του μάνγκο είναι απαραίτητη η εφαρμογή βιλογικών λιπασμάτων πλούσιων σε άζωτο, καθώς και η προσθήκη καλοχωνεμένης κοπριάς. Τα επόμενα χρόνια της καλλιέργειας, στα ενήλικα δέντρα μάνγκο, παρέχουμε πλήρες βιογικό λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού.

4. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το μάνγκο;

Τα πρώτα χρόνια διαμορφώνουμε το μάνγκο σε κυπελλοειδές σήμα με κενρικό κορμό και 4-5 κεντρικούς βραχίνοες. Το μάνγκο γενικότερα όπως και τα υπόλοιπα υποτροπικά φυτά χρειάζεται ελαφρύ κλάδεμα κάθε χρόνο. Στα ενήλικα δένδρα μάγκο, κατά το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας, απομακρύνουμε ξερούς και άρρωστους βλαστούς, αραιώνουμε κλαδιά για να έχουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό μέσα στα δέντρα και καλύτερη καρποφορία.

Ο πολλαπλασιασμός του μάνγκο γίνεται με σπόρο, ο οποίος ωστόσο δεν δίνει ίδια φυτά με την ποικιλία του καρπού που προέρχεται. Γι’ αυτό το λόγο, το μάνγκο πολλαλασιάζεται κυρίως με εμβολιασμό διαφόρων υποκειμένων στην επιθυμητή ποικιλία μάνγκο.

5. Πότε συγκομίζεται το μάνγκο;

Οι καρποί του μάνγκο έχουν γρήγορη αύξηση και συγκομίζονται 2,5-3 μήνες μετά το δέσιμο του καρπού. Ανάλογα με την ποικιλία, οι καρποί του μάνγκο συγκομίζονται από τα τέλη της άνοιξης, μέσα στο Μάιο μέχρι τον τα μέσα φθινοπώρου, τον Οκτώβριο.

Η συγκομιδή του καρπού γίνεται όταν εξωτερικά κιτρινίζει, από πρασινωπός που είναι αρχικά, και εσωτερικά παραμένει συνεκτικός. 4-5 μέρες μετά τη συγκομιδή οι καρποί είναι έτοιμοι για κατανάλωση. Χρειάζεται προσοχή, καθώς αν κόψουμε τους καρπούς του μάνγκο πιο νωρίς, δεν θα ωριμάσουν σωστά και δεν θα έχουν πλούσια γεύση.

6. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του μάνγκο

H σημαντικότερη μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τη καλλιέργεια μάνγκο είναι η ανθράκωση που προκαλεί μαύρες κηλίδες σε φύλλα και καρπούς. Για την προληπτική οικολογική αντιμετώπιση της ανθράκωσης ψεκάζουμε με χαλκούχα διαλύματα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (10)