9 εξωτικά δέντρα που μεταμορφώνουν τον κήπο μας
Η φύτευση ενός δέντρου είναι αρκετή για να μεταμορφώσει ακόμα και τον πιο μικρό κήπο. Ανάλογα με τη θέση που τοποθετούμε τα δέντρα μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα υπέροχο σκηνικό για κάθε περίσταση. Μπορούμε να φυτέψουμε δέντρα στο κέντρο ενός κήπου για να τραβούν την προσοχή ή σε κάποια άκρη για να καλύψουν λιγότερο ελκυστικά σημεία του κήπου. Όπου κι αν τα τοποθετήσουμε μπορούμε να επωφεληθούμε από το πλούσιο φύλλωμα και τα όμορφα άνθη τους.
Οι πιο παραδοσιακές επιλογές περιλαμβάνουν αγαπημένα εσπερισοειδή δέντρα όπως η λεμονιά, η πορτοκαλιά και η μανταρινιά, καθώς επίσης αχλαδιές, βερικοκιές και ροδιές για να κόβουμε φρέσκα φρούτα και να φτιάχνουμε δροσερούς φρουτοχυμούς.
Για ακόμα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εξωτικά δέντρα για να μεταμορφώσουμε τον κήπο μας και να του χαρίσουμε τροπικά χρώματα και ασυνήθιστες γεύσεις. Αρκετά από αυτά τα δέντρα μας χαρίζουν και πλούσια σκιά για να απολαμβάνουμε τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Παράλληλα, μας χαρίζουν μοναδικά εξωτικά φρούτα με υψηλή διατροφική αξία.
Πολλά τροπικά και υποτροπικά δέντρα μπορούν να καλλιεργηθούν σε μεγάλες γλάστρες για να δώσουμε μία εξωτική νότα στο μπαλκόνι και στην αυλή. Βέβαια, τα δέντρα που καλλιεργούνται σε γλάστρα έχουν μικρότερη ανάπτυξη καθώς και μειωμένη καρποφορία σε σχέση με την καλλιέργεια στο έδαφος.
Τι συνθήκες χρειάζονται τα τροπικά και τα υποτροπικά δέντρα για να αναπτυχθούν;
Όταν αναφερόμαστε σε τροπικά και υποτροπικά φυτά, αναφερόμαστε σε δέντρα που προέρχονται, κυρίως, από τις περιοχές την κεντρικής και νότιας Αμερικής. Αναπτύσσονται σε γόνιμα εδάφη που είναι πλούσια σε οργανική ουσία και εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση. Για να τα φυτέψουμε στον κήπο μας, χρειάζονται ζεστές περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία και αναπτύσσονται καλύτερα σε θερμοκρασίες 20-25°C.
Προτιμούμε περιοχές με ήπιο χειμώνα, καθώς είναι ευαίσθητα στους δυνατούς βοριάδες, στο κρύο και σε θερμοκρασίες κατώ των 5°C. Σε αυτές τις συνθήκες, εμφανίζουν σημαντικές ζημιές στα άνθη και στους καρπούς που υποβαθμίζουν ποιοτικά και ποσοτικά την παραγωγή.
Ειδικά στα νεαρά δενδρύλλια των τροπικών και υποτροπικών φυτών, η τρυφερή βλάστηση τους καταστρέφεται όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από 0°C. Για το λόγο αυτό, στη χώρα μας τα συναντάμε κυρίως σε περιοχές της νότιας Ελλάδος, όπως στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και στην νότια Πελοπόννησο.
Τα τροπικά και τα υποτροπικά φυτά έχουν σημαντικές ανάγκες σε νερό και χρειάζονται πλούσιο και τακτικό πότισμα. Ειδικά, την περίοδο του καλοκαιριού, η συχνότητα των ποτισμάτων αυξάνεται καθώς είναι ευαίσθητα σε συνθήκες ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών. Αξίζει να επισημάνουμε ότι το νερό ποτίσματος πρέπει να είναι καλής ποιότητας, με μικρή περιεκτικότητα σε άλατα, καθώς λόγω ευαισθησίας, μπορεί να εμφανίσουν ξηράνσεις και κιτρινίσματα στα φύλλα.
Πριν τη φύτευση, είναι καλό να ενσωματώνουμε οργανική ουσία σε μορφή κομπόστ και καλοχωνεμένης κοπριάς για να εμπλουτίζουμε το έδαφος με θρεπτικά συστατικά. Στα νεαρα δενδρύλλια, ενσωματώνουμε βιολογικά λιπάσματα πλούσια σε άζωτο, ενώ σε μεγαλύτερα δέντρα, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού.
Εξωτικά δέντρα για να φυτέψουμε στον κήπο μας
Μπορούμε να αναζητήσουμε τροπικά και υποτροπικά δέντρα σε διάφορα φυτώτια της περιοχής μας. Θα τα συναντήσουμε σε διάφορες τιμές ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας και την ανάπτυξη του φυτού. Σε αρκετές περιπτώσεις, βέβαια, μπορούμε να δημιουργήσουμε δικά μας φυτά από σπόρο ή από μοσχεύματα. Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα σημαντικότερα εξωτικά καρποφόρα δέντρα για να φυτέψουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας.
1. Καφεόδεντρο
Ας ξεκινήσουμε τη λίστα των εξωτικών φυτών με ένα καφεόδεντρο με τα εντυπωσιακά πράσινα γυαλιστερά στενόμακρα φύλλα που θα δίνουν μία διαφορετική νότα στον κήπο μας. Μπορούμε να προσκαλούσαμε τους φίλους μας για έναν αρωματικό καφέ από το καφεόδεντρο του κήπο μας! Και η αλήθεια είναι ότι δε θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ, καθώς το καφεόδεντρο αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα και φτάνει σύντομα σχετικά τα 5-10 μέτρα σε ύψος. Οι κόκκοι του καφέ είναι οι σπόροι των καρπών του καφεόδεντρου και μοιάζουν πολύ με κεράσια, λόγω του στρογγυλού σχήματος αλλά και του κόκκινου χρώματος που έχουν όταν ωριμάσουν.
2. Πιτάγια
Συνεχίζουμε τη λίστα με τα τροπικά φυτά μας με την πιτάγια, το περίφημο φρούτο του δράκου. Γνωστή και ως «dragon fruit», η πιτάγια είναι ένας εντυπωσιακός καρποφόρος αναρριχώμενος κάκτος που μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 3 μέτρα, ιδανικός για να φυτέψουμε στα σύνορα του κήπου μας και να δώσουμε μία εξωτική αίσθηση. Ο ζουμερός καρπός του dragon fruit έχει εντυπωσιακή εμφάνιση, με ένα έντονο φούξια χρώμα εξωτερικά, ενώ εσωτερικά η σάρκα του είναι λευκή, κίτρινη ή βαθύ κόκκινη με χαρακτηριστική δροσερή γεύση ξινή ή πιο γλυκιά ανάλογα την ποικιλία. Το φρούτο του δράκου τρώγεται φρέσκο ή μπορούμε να το κάνουμε και χυμό!
3. Παπάγια
Άλλο ένα εντυπωσιακό υποτροπικό φυτό για τον κήπο μας είναι η παπάγια. Με χαρακτηριστική δενδροειδή μορφή, η παπάγια φτάνει σε ανάπτυξη συνήθως τα 4-5 μέτρα, έχει ιδιαίτερα φύλλα που σχηματίζονται στην κορυφή του φυτού και ξεπερνούν σε διάμετρο το μισό μέτρο. O καρπός της παπάγια έχει κιτρινο-πορτοκαλί χρώμα με ιδιαίτερη γεύση που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε πεπόνι και ανανά. Τρώγεται φρέσκια αφού καθαρίσουμε τη φλούδα, τρώγεται επίσης αποξηραμένη, καθώς και μαγειρεμένη σε διάφορες συνταγές. Η παπάγια έχει υψηλή διατροφικη αξία, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, βιταμίνες και φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα είναι κατάλληλη για δίαιτα αφού διαθέτει ελάχιστες θερμίδες.
4. Ανανάς
Όλοι γνωρίζουμε τον ανανά σαν τροπικό φυτό, αλλά λίγοι γνωρίζουμε ότι μπορούμε να τον καλλιεργήσουμε εύκολα στον κήπο μας ή ακόμα και σε γλάστρα. Μπορούμε πολύ εύκολα να δημιουργήσουμε ένα φυτό ανανά χρησιμοποιώντας απλά ένα ώριμο φρούτο ανανά. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και αξίζει να τη δοκιμάσουμε στο σπίτι μας. Προμηθευόμαστε ένα ώριμο φρούτο ανανά, μια γλάστρα, εμπλουτισμένο φυτόχωμα και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε εξωτικές καλλιέργειες στο σαλόνι μας! Περισσοτερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο για την καλλιέργεια ανανά σε γλάστρα.
5. Μπανανιά
Η μπανανιά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λείψει από τον εξωτικό μας κήπο. Η μπανανιά εντυπωσιάζει με τον υπέροχο κορμό της που αναπτύσσεται σε ύψος από 3 μέχρι και 6 μέτρα. Αποτελείται από σφιχτό περίβλημα φύλλων, τα οποία αναδύονται από ένα βλαστάρι. Συγκεκριμένα, περίπου 30 τεράστια φύλλα αναδύονται από έναν βλαστό σε περίοδο 7-8 μηνών προ της άνθησης. 2-3 μήνες μετά την άνθιση, τα τσαμπιά της μπανανιάς που ζυγίζουν 20-25 κιλά είναι έτοιμα για συγκομιδή. Κάθε βλαστάρι μπανάνας ανθίζει μόνο μια φορά προτού ξαναπεθάνει, αλλά νεόι βλαστοί αναδύονται υπόγεια από τον κύριο μίσχο για να παράγουν θηλυκά φυτά, τα οποία θα δώσουν την επόμενη συγκομιδή.
6. Γκουάβα
Γκουάβα, το εξωτικό τροπικό φρούτο που χαρίζει έντονο άρωμα στον κήπο μας! Η γκουάβα είναι ίσως ο πιο αρωματικός καρπός του κόσμου, καθώς με το που το κόψουμε από το δέντρο μοσχοβολάει χαρίζοντας το υπέροχο άρωμα της στο σπίτι. Η γκουάβα είναι μικρό αειθαλές δέντρο που σχηματίζει χαρακτηριστικούς αρωματικούς καρπούς σε σχήμα αχλαδιού και σε κίτρινο ή ροζέ ή κόκκινο χρώμα. Ο καρπός της γκουάβα θεωρείται υψηλής θρεπτικής αξίας, πλούσιος και εξαιρετικά ισορροπημένος σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, και πλήθος αντιοξειδωτικών. Η γκουάβα έχει μια ιδιαίτερη γλυκόξινη γεύση, πολύ ευχάριστη, ενώ είναι κατάλληλη και για δίαιτες καθώς έχει πολύ λίγες θερμίδες. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γκουάβα με διαφορετική γεύση που κατά περίπτωση θυμίζουν γεύση φράουλας, μήλου ή ανανά.
7. Ταμαρίλο
Αν και κάποιοι νομίζουν ότι είναι κηπευτικό, τo ταμαρίλο είναι ανήκες στα εξωτικά καρποφόρα δέντρα με καρπούς που μοιάζουν με ντομάτες και είναι γνωστότερο ως ντοματόδεντρο ή δεντροντοματιά. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη ντομάτα, την πιπεριά, τη μελιτζάνα και την πατάτα, χαρακτηρίζεται από γρήγορη ανάπτυξη και φτάνει σε ύψος τα 2-5 μέτρα. Διαθέτει μεγάλα φύλλα που αναδίδουν μία έντονη μυρωδιά και πολυάριθμα αρωματικά άνθη λευκορόδινου χρώματος. Οι καρποί του ντοματόδεντρου έχουν χαρακτηριστικό στενόμακρο σχήμα και μήκος περίπου πέντε εκατοστών με βάρος γύρω στα εκατό γραμμάρια, ενώ το χρώμα τους μπορεί να είναι κίτρινο, κόκκινο ή πορτοκαλί ανάλογα την ποικιλία. Χαρακτηρίζονται από σημαντική διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.
8. Μάνγκο
Και φυσικά από τη λίστα με τα εξωτικά δέντρα δε μπορεί να λείπει το μάνγκο! Καρποφόρο δέντρο που καλλιεργείται στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές, το μάνγκο διαθέτει μπλούσια βλαστική ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 5-10 μέτρων. Εκτός από την καλλωπιστική του αξία, την περίοδο του καλοκαιριού, απολαμβάνουμε τους καρπούς του μάνγκο, με την γλυκόξινη γέύση και την υψηλή διατροφική αξία. Το μάνγκο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες! Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μάνγκο για να καλλιεργήσουμε με καρπούς σε πρασινωπό, κοκκινωπό, κιτρινοπράσινο, πρασινοκόκκινο χρώμα.
9. Αβοκάντο
Αβοκάντο, ένα από τα διασημότερα υποτροπικά δέντρα που καλλιεργείται στη χώρα μας για τους καρπούς του, με τη χαρακτηριστική βουτυρώδη γεύση, την υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τη σημαντική διατροφική αξία. Το αβοκάντο λόγω της γρήγορης ανάπτυξης και του πλούσιου φυλλώματος είναι ιδανικό δέντρο για να μας χαρίσει πλούσια σκιά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αβοκάντο για να επιλέξουμε, άλλες ψηλές ορθόκλαδες κι άλλες χαμηλότερες με πλαγιόκλαδη ανάπτυξη. Οι καρποί του αβοκάντο μπορεί να έχουν σφαιρικό, ωοειδές ή κωνικό σχήμα και χρώμα που ξεκινά από κίτρινο και διαβαθμίζεται μέχρι σκούρο πράσινο. Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην χώρα μας είναι οι: Ηaas, Fuerte, Etinger, Bacon και Zutano.
Ψαχνω για toborochi
ειναι ανθοφορο , γνωριζεται που μπορω να βρω ?
ευχαριστω
Μπορείς να απευθυνθείς σε φυτώρια και σε ηλεκτρονικά καταστήματα φυτών για το φυλλοβόλο καλλωπιστικό δέντροtoborochi tree (Chorisia speciosa) με τη χαρακτηριστική ροζ εντυπωσιακή ανθοφορία του.
Καλησπέρα σας, είμαι διαιτολόγος και θα ήθελα να σας ρωτήσω πότε είναι η εποχή συγκομιδης της παπαγιας, του φρούτου του δράκου και του φρουτου του δάσους. Σας ευχαριστώ πολύ.
Καλημέρα Στέλλα. Η εποχή συγκομιδής τους είναι τους καλοκαιρινούς μήνες.
Εχω ενα κακτο πιταγια γυρω 4-5 μετρα εχει σκαρφαλωσει σε αγγουριά και ανθιζει το καλοκαιρι 4-5 φορες γυρω τα 15 λουλουδια την καθε φορα τα γονιμοποιω με τον τροπο που εχω δει μεσο internet τα κρατα 7-8 ημερες και μετα τα αποριπτει τι συμβαινει ΄΄
Καλησπέρα Στέργιο. Αρχικά, υπάρχουν αυτοεπικονιαζόμενες ποικιλίες πιτάγιας που δεν χρειάζονται να κάνεις διαδικασία γονιμοποίησης. Σε αρκετές ποικιλίες, γίνεται η διαδικασία της γονιμοποίησης με το χέρι αλλά είναι πράγματι αρκετά δύσκολο να πετύχει.
Να προσθέσω άλλα δύο δέντρα που προέρχονται από μακριά, καρποφόρα και τα δύο, την Asimina triloba και την Annona cherimola. Η πρώτη κατάγεται από τη βόρεια Αμερική (ΗΠΑ μέχρι σχεδόν τον Καναδά) και δεν έχει κανένα πρόβλημα με το κρύο, οπότε μπορεί κάλλιστα να καλλιεργηθεί στην Ελλάδα. Από όσα ξέρω, θέλει βαθιά, υγρά, προσχωσιγενή εδάφη (ζει στις όχθες ποταμιών ή χειμάρρων). Η τσεριμόγια (Annona cherimola) μάλλον δεν είναι για όλη την Ελλάδα, θέλει συνθήκες που βρίσκονται στην Κρήτη και στη νότια Ελλάδα. Και τα δύο αυτά δέντρα (ανήκουν στην ίδια οικογένεια) κάνουν πολύ νόστιμα φρούτα, μερικές φορές τα βρίσκουμε κι εδώ Από σπόρο έχω σε γλάστρα μια ασιμίνα που πρέπει να μεταφυτέψω. Ψάχνω το κατάλληλο μέρος, βαθύ, γόνιμο και υγρό σε κάποιο φίλο.
Πράγματι Βαγγέλη. Ενδιαφέροντα τροπικά και υποτροπικά καρποφόρα δέντρα τόσο η ασιμίνα όσο και η τσιριμόγια.
Που θα βρω καφεόδεντρο και ταμαρίλο;
Καλησπέρα Φώτη. Ρώτησε σε φυτώρια της περιοχής σου για το καφεόδεντρο και το ταμαρίλο, είδικά την περίοδο της άνοιξης.
Σάς ευχαριστω πολύ για όλα τά χρήσιμα θέματα σας.
Σε ευχαριστούμε πολύ Λίτσα.