12 δέντρα για σκια στον κήπο

δεντρα για σκια

Ποια δέντρα προσφέρουν πλούσια σκια;

Τα καλοκαίρια μας έχουμε μάθει να τα παιρνάμε έξω, στον κήπο και στην αυλή του σπιτιού μας, τα ιδανικά σημεία για οικογενειακή χαλάρωση και μαζώξεις με φίλους.

Τέντες, πέργκολες και ομπρέλες έχουν την τιμητική τους, ωστόσο τίποτα δεν συγκρίνεται με τη φυσική σκια και τη δροσιά που προσφέρει ένα δέντρο.

Η φύτευση των κατάλληλων δέντρων μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε χώρους σκίασης για να προστατευτούμε από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα του καλοκαιριού, απολαμβάνοντας μοναδικές στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Αν επιλέξουμε καλλωπιστικά δέντρα για σκίαση, εκτός από το όμορφο φύλλωμα τους μπορούμε παράλληλα να απολαμβάνουμε πανέμορφα λουλούδια στην αυλή μας. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο σκούπισμα την περίοδο που έχουμε πτώση των λουλουδιών τους.

Μπορούμε να φυτέψουμε και καρποφόρα δέντρα, ώστε να συνδυάσουμε τη σκια και δροσιά που μας προσφέρουν με τα υπέροχα φρούτα τους.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποια δέντρα φυτεύουμε για σκιά στον κήπο και την αυλή μας, ώστε να απολαμβάνουμε πλούσια δροσιά, όμορφο περιβάλλον και χαλάρωση όλο τον χρόνο.

Διαφήμιση

Ποια δέντρα σκιας επιλέγουμε για φύτευση στην αυλή και στον κήπο;

Οι περισσότεροι επιλέγουν αειθαλή δέντρα για σκια που διατηρούν τα φύλλα τους όλο τον χρόνο και εξασφαλίζουν σκιερό περιβάλλον όλες τις εποχές του χρόνου.

Ωστόσο, αν έχουμε μεγάλο κήπο, είναι προτιμότερο να συνδυάσουμε αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα, προκειμένου να έχουμε πλούσια σκια το καλοκαίρι και επαρκές ηλιακό φως τον χειμώνα.

Ιδανικά, θέλουμε δέντρα με πυκνά και πλατιά φύλλα που απομονώνουν πιο αποτελεσματικά τις ακτίνες του ήλιου και μας προσφέρουν παχιά σκια.

Προτιμάμε δέντρα με πλάγια ανάπτυξη που δημιουργούν μία φυσική ομπρέλα και καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια σκίασης.

Μπορούμε να επιλέξουμε δέντρα με γρήγορη ανάπτυξη ή οπωροφόρα δέντρα για τον κήπο που αναπτύσσονται πιο αργά, αλλά μας προσφέρουν νόστιμους καρπούς.

Παρεθέτουμε, λοιπόν, τα καλύτερα δέντρα για σκια που έχουμε επιλέξει για να καλύψουμε ένα μεγάλο εύρος διαφορετικών αναγκών σκίασης:

1. Μουριά

Παραδοσιακά, η μουριά αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για πλούσια σκια το καλοκαίρι. Πρόκειται για ένα φυλλοβόλο δέντρο που μεγαλώνει γρήγορα με πλάγια ανάπτυξη ιδανική για σκίαση.

Ανθεκτική σε ξηρά και παραθαλάσσια μέρη, η μουριά φυτεύεται και σε αστικό περιβάλλον καθώς παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε υψηλές συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Υπάρχουν ποικιλίες μουριάς που μας δίνουν καρπούς, καθώς και καλλωπιστικά είδη αν δε θέλουμε να λερώσουμε την αυλή μας.

μουρια καλλιεργεια
5 μυστικά για την καλλιέργεια της μουριάς

2. Μανόλια μεγανθής

Συνεχίζουμε με τη μανόλια, ένα από τα πιο διάσημα καλλωπιστικά δέντρα ταχείας ανάπτυξης για σκιά που μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 15 μέτρα.

Η μανόλια είναι ένα αειθαλές δέντρο που χάρη στα εντυπωσιακά λουλούδια και το μεγάλο ύψος της, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για σκίαση σε κήπους, σε πάρκα και σε πλατείες.

Μανόλια, ένα καλλωπιστικό δέντρο με εντυπωσιακά λουλούδια
Μανόλια, ένα καλλωπιστικό δέντρο με εντυπωσιακά λουλούδια

3. Ακακία Κωνσταντινουπόλεως

Πλούσια σκιά προσφέρει και η ακακία Κωνσταντινουπόλεως, ένα φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει σε ύψος 6-12 μέτρων με έντονη ρόδινη ανθοφορία από τα τέλη της άνοιξης μέχρι το τέλη του καλοκαιριού.

Η ακακία Κωνσταντινουπόλεως, λόγω της ανθεκτικότητας στην ατμοσφαιρική ρύπανση, φυτεύεται συχνά από αρχιτέκτονες τοπίου σε δρόμους πόλεων, πάρκα και πλατείες.

ακακια κωνσταντινουπολεως αλβιζια
Ακακία Κωνσταντινουπόλεως: ένα καλλωπιστικό δέντρο με ρόδινα άνθη

4. Ευκάλυπτος

Απο τις επιλογές για δέντρα σκίασης δε μπορεί να λείπει ο ευκάλυπτος, το επιβλητικό αειθαλές δέντρο που φτάνει γρήγορα σε ύψος πάνω από 50 μέτρα.

Πρόκειται για ένα πολύ προσαρμοστικό δέντρο που αντέχει σε πολύ υγρά ή πολύ ξηρά εδάφη και σε παραθαλάσσια μέρη, αν και θα χρειαστεί αρκετά μεγάλος χώρος για να τον φυτέψουμε.

Ευκάλυπτος, ανθεκτικό δέντρο για όλα τα εδάφη
Ευκάλυπτος, ανθεκτικό δέντρο για όλα τα εδάφη

5. Πλουμέρια

Ας πάμε τώρα σε ένα πανέμορφο τροπικό δέντρο που μας προσφέρει σκιά την περίοδο του καλοκαιριού, την πλουμέρια, με τα υπέροχα αρωματικά άνθη σε διάφορες αποχρώσεις.

H πλουμέρια έχει στενόμακρα μεγάλα φύλλα που συνήθως πέφτουν την περίοδο του χειμώνα, χαρακτηρίζεται από σχετικά γρήγορη ανάπτυξη και φτάνει σε ύψος 2-6 μέτρων.

πλουμερια ινδικο φουλι φροντιδα
Πλουμέρια, το ινδικό φούλι με τα υπέροχα λουλούδια
Διαφήμιση

6. Γρεβιλέα

Άλλο ένα εξωτικό καλλωπιστικό δέντρο που προφέρει σκιά στον κήπο είναι η γρεβιλέα, με τα εντυπωσιακά λουλούδια σε αποχρώσεις μωβ, κόκκινου, κίτρινου και πορτοκαλί.

Αειθαλές δέντρο ταχείας ανάπτυξης που φτάνει σε μεγάλο ύψος, η γρεβιλέα διαθετεί βελονοειδή ή σε σχήμα φτέρης χνουδωτά φύλλα που διατηρούνται πάνω στο φυτό κατά την περίοδο του χειμώνα.

Γρεβιλέα, ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια
Γρεβιλέα, ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια

7. Μιμόζα Νικαίας

Εξαιρετική σκια προσφέρει και η μιμόζα Νικαίας, το αειθαλές δέντρο με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια που μεγαλώνει γρήγορα και μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος 10 μέτρων και πλάτος 3-4 μέτρων.

Αγαπημένο δέντρο για την πόλη, η μιμόζα είναι αρκετά δημοφιλής στο αστικό περιβάλλον χάρη στην ανθεκτικότητά της και την συναντάμε συχνά σε κήπους, πάρκα, και πλατείες.

λουλουδι μιμοζα, ακακια μιμοζα, ημερια ακακια, κιτρινη μιμοζα φροντιδα περιποιηση
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

8. Χαρουπιά

Αν και την έχουμε συνηθίσει ως καρποφόρο δέντρο της υπαίθρου, η χαρουπιά προσφέρει πλούσια σκιά όλο το χρόνο χωρίς να έχει σημαντικές απαιτήσεις σε περιποίηση.

Διαθέτει πυκνό και γυαλιστερό στρογγυλό φύλλωμα και αναπτύσσεται σε μεγάλο δέντρο που μπορεί να ξεπεράσει τα 10 μέτρα, ενώ είναι και ανθεκτική στην ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων.

5 μυστικά για την καλλιέργεια της χαρουπιάς
5 μυστικά για την καλλιέργεια της χαρουπιάς

9. Ελιά

Κλασική επιλογή αποτελή η ελιά που χάρη στο γυαλιστερό συμπαγές φύλλωμα της μας χαρίζει πλούσια σκιά σε κήπους, πλατείες και αυλές.

Η ελιά είναι ένα πολύ ανθεκτικό αειθαλές δέντρο, απόλυτα προσαρμοσμένο στο μεσογειακό περιβάλλον και αποτελεί σύμβολο καρποφορίας και μακροβιότητας όταν φυτεύεται σε κήπους.

ελια καλλιεργεια
10 μυστικά για την καλλιέργεια της ελιάς

10. Λεμονιά

Δεν είναι τυχαίο πως η λεμονιά είναι το δέντρο που παραδοσιακά συναντάμε σε κάθε κήπο και αυλή των ελληνικών σπιτιών. Εκτός από τον χυμό που μας δίνουν οι καρποί της, η λεμονιά αποτελεί μία όμορφη επιλογή και για σκίαση στην αυλή.

Αξιόλογες ποικιλίες λεμονιάς για να φυτέψουμε στον κήπο μας είναι οι πολύφορες ποικιλίες Αδαμοπούλου και Ζαμπετάκη για να έχουμε παραγωγή λεμονιών για μεγάλη περίοδο του έτους.

λεμονια καλλιεργεια φροντιδα
10 μυστικά για την καλλιέργεια της λεμονιάς
Διαφήμιση

11. Μπανανιά

Αν θέλουμε να συνδυάσουμε πλατιά φύλλα για πλούσια σκιά και να δώσουμε ένα εξωτικό τόνο στον κήπο μας, η μπανανιά είναι την ιδανική επιλογή, αρκεί να της εξασφαλίσουμε προστατευμένη θέση από ανέμους.

Η μπανανιά εντυπωσιάζει με τον υπέροχο κορμό της που αναπτύσσεται σε ύψος από 3 μέχρι και 6 μέτρα, τα στενόμακρα γυαλιστερά καταπράσινα φύλλα και τα μεγάλα τσαμπιά με τις μπανάνες. συγκομιδή.

μπανανια καλλιεργεια φυτευση
Μπανανιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

12. Αβοκάντο

Και για το τέλος του καταλόγου των δέντρων που προσφέρουν πλούσια σκιά στον κήπο, το αβοκάντο, το διάσημο υποτροπικό φυτό που καλλιεργείται για τους καρπούς με τη χαρακτηριστική βουτυρώδη γεύση.

Το αβοκάντο, και ειδικά οι πλαγιόκλαδες ποικιλίες λόγω της γρήγορης ανάπτυξης και του πλούσιου φυλλώματος είναι ιδανικό δέντρο για να μας χαρίσει πλούσια σκιά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

αβοκαντο καλλιεργεια
11 μυστικά για την καλλιέργεια του αβοκάντο (+video)

Κι ένα μυστικό για τη φύτευση δέντρων για σκιά στον κήπο

Για να απολαμβάνουμε πλατιά σκια και να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, είναι σημαντικό με το κλάδεμα να αφαιρούμε τα χαμηλά κλαδιά και να διαμορφώσουμε τα δέντρα μας σε ύψος που μας επιτρέπει να κινούμαστε άνετα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (1)

  1. Άννα
    20/03/2024

    Για να βοηθήσω, απο προσωπική εμπειρία σας λέω τα εξής : 1) οι χαρουπιές όταν βγάλουν καρπούς κ δεν τους μαζεύετε, μαζεύουν ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ.. Τόσα πολλά που δεν μπορείτε καν να πλησιάσετε στο δέντρο. Ισως επειδή τα χαρούπια ειναι γλυκά, κ το δέντρο έχει πλατειά φύλλα για σκιά. 2) οι μουριές που μας δίνουν τα μούρα , που ειναι super food, έχουν ενα μόνο μειονέκτημα. Τα μαύρα-κόκκινα μούρα στίβουν όταν πέσουν στα ρούχα, κ δεν φεύγει ο λεκές.Κατά τα άλλα η γενιά μου μεγάλωσε με μουριές που ήταν φυτεμένες στα πεζοδρόμια. Κ τα φύλλα τους τα χρησιμοποιούσαν για τροφή στους μεταξοσκώληκες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *