Πότε και πώς γίνεται τo κλάδεμα της μουσμουλιάς

Η μουσμουλιά είναι από τα πιο δημοφιλή καρποφόρα δέντρα του κήπο μας και χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να απολαμβάνουμε νοστιμότερα και πιο μεγάλα μούσμουλα. Το κλάδεμα της μουσμουλιάς είναι βασική και απαραίτητη καλλιεργητική φροντίδα και διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης και σε κλάδεμα καρποφορίας.
Το κλάδεμα διαμόρφωσης γίνεται στα νεαρά δενδρύλλια μουσμουλιάς για να τους δώσουμε το κατάλληλο σχήμα, ενώ το κλάδεμα καρποφορίας πραγματοποιείται σε μεγαλύτερα δέντρα μουσμουλιάς για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη και πλούσια παραγωγή καρπών.
1. Πώς γίνεται το κλάδεμα διαμόρφωσης στη μουσμουλιά;
Το κλάδεμα διαμόρφωσης των νεαρών δένδρυλλίων μουσμουλιάς γίνεται σταδιακά τα 2-3 πρώτα χρόνια με ελαφρές επεμβάσεις, ώστε να έρθουν νωρίς σε κερποφορία.
Με το κλάδεμα διαμόρφωσης που γίνεται μέσα στην άνοιξη, η μουσμουλιά διαμορφώνεται σε κυπελλοειδές σχήμα, που διαθέτει 4-5 βασικούς κεντρικούς βλαστούς που σχηματίζουν γωνία 60 μοιρών με τον κεντρικό κορμό. Σε κάθε κεντρικό βλαστό αναπτύσσονται 2-3 καλά σχηματισμένοι βλαστοί της μουσμουλιάς σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
2. Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας στη μουσμουλιά;
Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα καρποφορίας της μουσμουλιάς είναι από τα μέσα Μαΐου μέχρι μέσα Ιουνίου, μόλις ολοκληρωθεί η συγκομιδή των καρπών της. Κατά το κλάδεμα της μουσμουλιάς, στοχεύουμε στη διατήρηση του κυπελλοειδούς σχήματος του δέντρου, αφαιρόντας ξερούς και ασθενείς βλαστούς (ειδικά όσους έχουν προσβληθεί από φουζικλάδιο), καθώς και αρκετούς εσωτερικούς βλαστούς για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό και περισσότερη ηλιοφάνεια.
Μετά το κλάδεμα, είναι σημαντικό να ψεκάσουμε με χαλκούχο διάλυμα το φύλλωμα της μουσμουλιάς και να καλύψουμε με πάστα κλαδέματος τις τομές που κάναμε. Με αυτό τον τρόπο, προστατεύουμε την μουσμουλιά από προσβολή μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.
3. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της μουσμουλιάς
Συμπληρωματικά του κλάδέματος της μουσμουλιάς, για να πετύχουμε μεγάλα και ομοιόμορφα μούσμουλα καθώς και για την πρωίμηση της παραγωγής, αφαιρούμε τους μικρότερους καρπούς της μουσμουλιάς που έχουν σχηματιστεί καθώς και όσους τρίβονται μεταξύ τους.
Γειά – χαρά και πάλι!
Ήθελα τη συμβουλή σου σχετικά με τα μάτια-βλαστούς που ξεπετάγονται στα 10-15 εκατοστά από το ύψος του εδάφους στις μικρές μου μουσμουλιές που έχουν μόνο κεντρικό κορμό.
Τι να κάνω να τους αφήσω, ή να τους “σβήσω” για ν’ αναπτυχθεί σε υψηλότερο επίπεδο αν κι εφόσον πετάξει πλευρικούς ;
Καλημέρα Σπύρο. Καλύτερα να κόψεις τους πλευρικούς βλαστούς της μουσμουλιάς που αναπτύσσονται χαμηλά για να διαμορφώσεις κεντρικό κορμό της μουσμουλιάς και να αναπτυχθεί καλύτερα.
Κατ’ αρχήν ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.
Στη συνέχεια θέλω να ρωτήσω, τα εξής;
1)Σε πόσες μέρες μπορώ να φυτέψω στα ίδια σημεία, νέα δεντράκια-μουσμουλιές που διατηρώ σε γλαστράκια;
2)Το αυθεντικό φύκι που το έχω συλλέξει και ανακατέψει (αφού το ξέπλυνα δυο τρεις φορές) με σχοινόχωμα και χώμα ήδη από τον χειμώνα είναι εξίσου καλό;
3)Για το σχοινόχωμα γενικώς ποια είναι η γνώμη σου;
Τέλος ένα μεγάλο μπράβο για τη δουλειά σου μέσα από αυτό τον ιστότοπο!!
Καλησπέρα Σπύρο και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
α) Μπορείς να φυτέψεις μετά από 2 εβδομάδες τα δεντράκια μουυσμουλιές.
β) Ο συνδυασμος φυκιών, σκινόχωμα, κηπόχωμα είναι πολύ καλός.
γ) Το σκινόχωμα έχει πολύ καλές ιδιότητες, είναι γόνιμο αλλά έχει χαμηλο pH. Κατάλληλο για οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια, η ορτανσία, η καμέλια. Διαφορετικά μπορείς να το κάνεις μίγμα με κηπόχωμα, φύκια, σκνόχωμα, σε αναλογία 2:1:1
Για πρώτη φορά φέτος έχασα δύο μουσμουλιές (4 ετών), οι οποίες αρχικά έριξαν τα φύλλα και σιγά-σιγά από την κορυφή προς τη ρίζα ξεραίνονταν.
Ανάλογο φαινόμενο παρουσιαζει και τρίτη στη σειρά με τη διαφορά πως αυτή δεν έχει αρχίσει να ξεραίνεται.
Δεν γνωρίζω τι μπορεί να φταίει.
Παρακαλώ μια συμβουλή!
(Αναφορικά με το πότισμα, αυτό το κάνω κάθε τρεις ημέρες, αλλά δεν τους ρίχνω πολύ νερό).
Καλησπέρα Σπύρο. Κάνε ένα καλό πότισμα στις μουσμουλιές 2 φορές την εβδομάδα και ψέκασε με διάλυμα χαλκού στο φύλλωμα της. Πρόσθεσε και υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.
εχω μια μουσμουλια 5 χρονων και δεν εχει βγαλει ουτε λουλουδι ουτε καρπο . η αναπτυξη της ειναι καλη αλλα αργη. εχειδημιουργηθει απο κουκουτσι. τι της συμβαινει
Καλησπέρα Ειρήνη. Άφησε την απότιστη για αρκετό καιρό μέσα στο φθινόπωρο για να δούμε αν θα παρουσιάσει ανθοφορία. Πάντως, χρειάζεται ηλιοφάνεια αρκετή για να έχει ανθοφορία. Διαφορετικά, θα πρέπει να την εμβολιάσεις με μία επιθυμητή ποικιλία μουσμουλιάς.