Πότε και πώς γίνεται τo κλάδεμα της μουσμουλιάς

κλαδεμα μουσμουλιας

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τις μουσμουλιές και με ποιο τρόπο κλαδεύονται;

To κλάδεμα αποτελεί μία από τις βασικές εργασίες στην καλλιέργεια της μουσμουλιάς για να αναπτύξει υγιή βλάστηση, να εξασφαλίσουμε πλούσια καρποφορία και να έχουμε πιο εύκολη συγκομιδή.

Η μουσμουλιά αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τροπικά καρποφόρα δέντρα που συναντάμε σε αυλές και κήπους, αρκετές φορές όμως παρατηρούμε το κλάδεμα της να παραμελείται.

Αρκετοί θεωρούν ότι οι μουσμουλιές δε χρειάζονται κλάδεμα, ωστόσο όταν δεν κλαδεύονται αναπτύσσουν μεγάλους και πυκνούς βλαστούς που σταδιακά συντελούν σε εξασθένηση του δέντρου και σε μειωμένη καρποφορία.

Ας δούμε λοιπόν ποια εποχή κλαδεύουμε τις μουσμουλιές, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για το κλάδεμα της μουσμουλιάς ώστε να έχουν ζωηρή βλάστηση και ζουμερά μούσμουλα γεμάτα γεύση.

Διαφήμιση

1. Πoια εποχή κλαδεύουμε τις μουσμουλιές;

To κλάδεμα της μουσμουλιάς διακρίνεται σε: α) κλάδεμα διαμόρφωσης που γίνεται στα νεαρά δενδρύλλια για να δώσουμε σχήμα και β) σε κλάδεμα καρποφορίας που πραγματοποιείται σε μεγαλύτερα δέντρα για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη και πλούσια παραγωγή καρπών.

Σε αρκετούς ερασιτέχνες καλλιεργητές, υπάρχει μία σύγχυση αν η μουσμουλιά πρέπει να κλαδεύεται τον χειμώνα ή κάποια άλλη εποχή.

Η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα διαμόρφωσης είναι την περίοδο της άνοιξης, ενώ για το κλάδεμα καρποφορίας της μουσμουλιάς είναι από τα μέσα Μαΐου μέχρι μέσα Ιουνίου, μόλις ολοκληρωθεί η συγκομιδή των καρπών.

2. Ποια εργαλεία χρειαζόμαστε για το κλάδεμα της μουσμουλιάς;

Για να κλαδέψουμε τις μουσμουλιές χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα εργαλεία κλαδέματος όπως ένα κλαδευτήρι κι ένα πριόνι, ενώ για ψηλότερους βλαστούς χρησιμοποιούμε κονταροψάλιδο και κονταροπρίονο.

3. Πώς κλαδεύουμε τις νεαρές μουσμουλιές;

Το κλάδεμα διαμόρφωσης των νεαρών δενδρυλλίων μουσμουλιάς γίνεται σταδιακά τα 2-3 πρώτα χρόνια με ελαφρές επεμβάσεις, ώστε να ξεκινήσουν οι μουσμουλιές νωρίς την καρποφορία.

Με το κλάδεμα διαμόρφωσης, η μουσμουλιά διαμορφώνεται σε κυπελλοειδές σχήμα, που διαθέτει 4-5 βασικούς κεντρικούς βλαστούς που σχηματίζουν γωνία 60 μοιρών με τον κεντρικό κορμό.

Σε κάθε κεντρικό βλαστό της μουσμουλιάς, με το κλάδεμα διαμόρφωσης, διατηρούμε 2-3 καλά σχηματισμένους βλαστοί της μουσμουλιάς σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

4. Πώς κλαδεύουμε τις μουσμουλιές για πλούσια καρποφορία;

Το κλάδεμα καρποφορίας της μουσμουλιάς γίνεται κάθε χρόνο και έχει ως βασικό στόχο τη διατήρηση του κυπελλοειδούς σχήματος του δέντρου.

Αφαιρούμε ξερούς και ασθενείς βλαστούς της μουσμουλιάς, ειδικά όσους έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς που προκαλεί μαυρίσματα στα φύλλα και τους καρπούς.

Παράλληλα, φροντίζουμε με το κλάδεμα να απομακρύνουμε αρκετούς εσωτερικούς βλαστούς για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό και περισσότερη ηλιοφάνεια.

Μετά το κλάδεμα, είναι σημαντικό να ψεκάσουμε με σκεύασμα χαλκού το φύλλωμα της μουσμουλιάς και να καλύψουμε με πάστα κλαδέματος τις τομές που κάναμε για να προστατεύουμε την μουσμουλιά από προσβολή ασθενειών.

7 μυστικά για την καλλιέργεια της μουσμουλιάς
7 μυστικά για την καλλιέργεια της μουσμουλιάς

5. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της μουσμουλιάς

Για να απολαύσουμε μεγάλα μούσμουλα και να επιτύχουμε πρωίμιση της παραγωγής, κάνουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα μέσα στην άνοιξη αφαιρώντας τους μικρότερους καρπούς που έχουν σχηματιστεί, καθώς και όσους τρίβονται μεταξύ τους.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (10)

 1. Κώστας
  29/03/2023

  Γεια σας κι ευχαριστούμε για το πολύ όμορφο και κατατοπιστικό άρθρο.
  Έχουμε 29/3 τώρα,η μουσμουλιά μου έχει κάνει καρπό που σταδιακά τον κιτρινίζει.Εσωτερικά όμως έχει αναπτύξει μικρά κλαράκια που πάνε προς τα άνω.Αυτά είναι λαίμαργα;Μπορώ να τα κλαδέψω τώρα;
  Ευχαριστώ

 2. KAΛΑΚΩΝΑΣ ΣΠΥΡΟΣ
  03/10/2020

  Γειά – χαρά και πάλι!
  Ήθελα τη συμβουλή σου σχετικά με τα μάτια-βλαστούς που ξεπετάγονται στα 10-15 εκατοστά από το ύψος του εδάφους στις μικρές μου μουσμουλιές που έχουν μόνο κεντρικό κορμό.
  Τι να κάνω να τους αφήσω, ή να τους “σβήσω” για ν’ αναπτυχθεί σε υψηλότερο επίπεδο αν κι εφόσον πετάξει πλευρικούς ;

  • Καλημέρα Σπύρο. Καλύτερα να κόψεις τους πλευρικούς βλαστούς της μουσμουλιάς που αναπτύσσονται χαμηλά για να διαμορφώσεις κεντρικό κορμό της μουσμουλιάς και να αναπτυχθεί καλύτερα.

 3. KAΛΑΚΩΝΑΣ ΣΠΥΡΟΣ
  20/09/2020

  Κατ’ αρχήν ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.
  Στη συνέχεια θέλω να ρωτήσω, τα εξής;
  1)Σε πόσες μέρες μπορώ να φυτέψω στα ίδια σημεία, νέα δεντράκια-μουσμουλιές που διατηρώ σε γλαστράκια;
  2)Το αυθεντικό φύκι που το έχω συλλέξει και ανακατέψει (αφού το ξέπλυνα δυο τρεις φορές) με σχοινόχωμα και χώμα ήδη από τον χειμώνα είναι εξίσου καλό;
  3)Για το σχοινόχωμα γενικώς ποια είναι η γνώμη σου;
  Τέλος ένα μεγάλο μπράβο για τη δουλειά σου μέσα από αυτό τον ιστότοπο!!

  • Καλησπέρα Σπύρο και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
   α) Μπορείς να φυτέψεις μετά από 2 εβδομάδες τα δεντράκια μουυσμουλιές.
   β) Ο συνδυασμος φυκιών, σκινόχωμα, κηπόχωμα είναι πολύ καλός.
   γ) Το σκινόχωμα έχει πολύ καλές ιδιότητες, είναι γόνιμο αλλά έχει χαμηλο pH. Κατάλληλο για οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια, η ορτανσία, η καμέλια. Διαφορετικά μπορείς να το κάνεις μίγμα με κηπόχωμα, φύκια, σκνόχωμα, σε αναλογία 2:1:1

 4. KAΛΑΚΩΝΑΣ ΣΠΥΡΟΣ
  19/09/2020

  Για πρώτη φορά φέτος έχασα δύο μουσμουλιές (4 ετών), οι οποίες αρχικά έριξαν τα φύλλα και σιγά-σιγά από την κορυφή προς τη ρίζα ξεραίνονταν.
  Ανάλογο φαινόμενο παρουσιαζει και τρίτη στη σειρά με τη διαφορά πως αυτή δεν έχει αρχίσει να ξεραίνεται.
  Δεν γνωρίζω τι μπορεί να φταίει.
  Παρακαλώ μια συμβουλή!
  (Αναφορικά με το πότισμα, αυτό το κάνω κάθε τρεις ημέρες, αλλά δεν τους ρίχνω πολύ νερό).

  • Καλησπέρα Σπύρο. Κάνε ένα καλό πότισμα στις μουσμουλιές 2 φορές την εβδομάδα και ψέκασε με διάλυμα χαλκού στο φύλλωμα της. Πρόσθεσε και υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.

 5. ΕΙΡΗΝΗ
  23/07/2020

  εχω μια μουσμουλια 5 χρονων και δεν εχει βγαλει ουτε λουλουδι ουτε καρπο . η αναπτυξη της ειναι καλη αλλα αργη. εχειδημιουργηθει απο κουκουτσι. τι της συμβαινει

  • Καλησπέρα Ειρήνη. Άφησε την απότιστη για αρκετό καιρό μέσα στο φθινόπωρο για να δούμε αν θα παρουσιάσει ανθοφορία. Πάντως, χρειάζεται ηλιοφάνεια αρκετή για να έχει ανθοφορία. Διαφορετικά, θα πρέπει να την εμβολιάσεις με μία επιθυμητή ποικιλία μουσμουλιάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *