Πότε και πώς γίνεται τo κλάδεμα της μουσμουλιάς

Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα της μουσμουλιάς

Η μουσμουλιά είναι από τα πιο δημοφιλή καρποφόρα δέντρα του κήπο μας και χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να απολαμβάνουμε νοστιμότερα και πιο μεγάλα μούσμουλα. Το κλάδεμα της μουσμουλιάς είναι βασική και απαραίτητη καλλιεργητική φροντίδα και διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης και σε κλάδεμα καρποφορίας.

Το κλάδεμα διαμόρφωσης γίνεται στα νεαρά δενδρύλλια μουσμουλιάς για να τους δώσουμε το κατάλληλο σχήμα, ενώ το κλάδεμα καρποφορίας πραγματοποιείται σε μεγαλύτερα δέντρα μουσμουλιάς για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη και πλούσια παραγωγή καρπών.

1. Πώς γίνεται το κλάδεμα διαμόρφωσης στη μουσμουλιά;

Το κλάδεμα διαμόρφωσης των νεαρών δένδρυλλίων μουσμουλιάς γίνεται σταδιακά τα 2-3 πρώτα χρόνια με ελαφρές επεμβάσεις, ώστε να έρθουν νωρίς σε κερποφορία.

Με το κλάδεμα διαμόρφωσης που γίνεται μέσα στην άνοιξη, η μουσμουλιά διαμορφώνεται σε κυπελλοειδές σχήμα, που διαθέτει 4-5 βασικούς κεντρικούς βλαστούς που σχηματίζουν γωνία 60 μοιρών με τον κεντρικό κορμό. Σε κάθε κεντρικό βλαστό αναπτύσσονται 2-3 καλά σχηματισμένοι βλαστοί της μουσμουλιάς σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Διαφήμιση

2. Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας στη μουσμουλιά;

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα καρποφορίας της μουσμουλιάς είναι από τα μέσα Μαΐου μέχρι μέσα Ιουνίου, μόλις ολοκληρωθεί η συγκομιδή των καρπών της. Κατά το κλάδεμα της μουσμουλιάς, στοχεύουμε στη διατήρηση του κυπελλοειδούς σχήματος του δέντρου, αφαιρόντας ξερούς και ασθενείς βλαστούς (ειδικά όσους έχουν προσβληθεί από φουζικλάδιο), καθώς και αρκετούς εσωτερικούς βλαστούς για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό και περισσότερη ηλιοφάνεια.

Μετά το κλάδεμα, είναι σημαντικό να ψεκάσουμε με χαλκούχο διάλυμα το φύλλωμα της μουσμουλιάς και να καλύψουμε με πάστα κλαδέματος τις τομές που κάναμε. Με αυτό τον τρόπο, προστατεύουμε την μουσμουλιά από προσβολή μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.

Καλλιέργεια μουσμουλιάς
Συμβουλές για την καλλιέργεια μουσμουλιάς

3. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της μουσμουλιάς

Συμπληρωματικά του κλάδέματος της μουσμουλιάς, για να πετύχουμε μεγάλα και ομοιόμορφα μούσμουλα καθώς και για την πρωίμηση της παραγωγής, αφαιρούμε τους μικρότερους καρπούς της μουσμουλιάς που έχουν σχηματιστεί καθώς και όσους τρίβονται μεταξύ τους.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (8)