31 ανθοφόροι θάμνοι για κήπο και μπαλκόνι

ανθοφοροι θαμνοι για κηπο και μπαλκονι

Ποιοι είναι οι πιο όμορφοι πολυετείς θάμνοι που μας δίνουν πολλά υπέροχα λουλούδια;

Όταν ψάχνουμε πολυετή φυτά για να ομορφύνουμε τον κήπο, την αυλή και το μπαλκόνι μας, οι καλλωπιστικοί θάμνοι αποτελούν μία εξαιρετικά δημοφιλής επιλογή.

Κι αυτό γιατί δημιουργούν ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα με το πλούσιο φύλλωμα τους, ντύνοντας με πράσινο τα σημεία στα οποία τους φυτεύουμε.

Οι ανθοφόροι θάμνοι έχουν ένα επιπλέον χαρακτηριστικό, καθώς ξεχωρίζουν για τα εντυπωσιακά λουλούδια που μας χαρίζουν.

Τι πιο όμορφο να απολαμβάνουμε έντονα χρώματα και υπέροχο άρωμα λουλουδιών από τα καλλωπιστικά φυτά που έχουμε στον κήπο, την αυλή και το μπαλκόνι μας.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ανθοφόρων θάμνων για να επιλέξουμε με αειθαλή φυτά που διατηρούν τα φύλλα τους τα χειμώνα, καθώς επίσης φυλλοβόλα φυτά που ρίχνουν τα φύλλα στα τέλη του φθινοπώρου.

Ορισμένοι ανθοφόροι θάμνοι έχουν χαμηλότερη ανάπτυξη και φτάνουν μέχρι μισό μέτρο, άλλοι μεσαίας ανάπτυξης με ύψος στο 1 μέτρο και ψηλότεροι θάμνοι που ξεπερνούν και τα 2 μέτρα.

Ας δούμε, αναλυτικά, τους ανθοφόρους θάμνους με τα πιο όμορφα λουλούδια για να φυτέψουμε στον κήπο, καθώς επίσης σε γλάστρες στην αυλή, τη βεράντα και το μπαλκόνι μας.

Διαφήμιση

Οι πιο όμορφοι ανθοφόροι θάμνοι για τον κήπο και το μπαλκόνι

Υπάρχουν αρκετοί καλλωπιστικοί θάμνοι με πλούσια ανθοφορία, ιδανικοί για να τους φυτέψουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Στο σημερινό άρθρο επιλέγουμε τους πιο δημοφιλείς ανθοφόρους θάμνους μαζί ορισμένους λιγότερο γνωστούς αλλά εξίσου εντυπωσιακούς για να φτιάξουμε ένα υπέροχο κήπο.

1. Τριανταφυλλιά

Ξεκινάμε τον κατάλογο μας με την τριανταφυλλιά, τον δημοφιλέστερο ανθοφόρο θάμνο σε ολόκληρο τον κόσμο που ανθίζει από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Ανθεκτικό φυτό με λουλούδια σε διάφορα χρώματα από λευκό, κίτρινο και πορτοκαλί μέχρι κόκκινο, ροζ και μωβ. Μπορούμε να επιλέξουμε νάνες ποικιλίες τριανταφυλλιάς για γλάστρες, ποικιλίες εδαφοκάλυψης, θαμνώδεις ποικιλίες για παρτέρια, δενδρώδεις ποικιλίες και αναρριχώμενες ποικιλίες.

Φροντιδα τριανταφυλλιας
12 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς

2. Ιβίσκος

Συνεχίζουμε τη λίστα με τους ανθοφόρους θάμνους με τον ιβίσκο, το αγαπημένο αειθαλές φυτό με τα μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια σε ποικιλία χρώματων, όπως κόκκινο, μωβ, κίτρινο, πορτοκαλί, ροζ και λευκό. Η πλούσια ανθοφορία του ιβίσκου εμφανίζεται το καλοκαίρι και διαρκεί μέχρι το φθινόπωρο. Διαμορφώνεται σε μορφή θάμνου ή μικρό καλλωπιστικό δέντρο. Πρόκειται για ένα φυτό που αντέχει στον ήλιο και τη ζέστη, καθώς επίσης αποτελεί ιδανική επιλογή φυτού για παραθαλάσσιες περιοχές.

10 μυστικά για τη φροντίδα του ιβίσκου
10 μυστικά για τη φροντίδα του ιβίσκου

3. Ορτανσία

Άλλος ένας εντυπωσιακός ανθοφόρος θάμνος είναι και η ορτανσία που ξεχωρίζει για τα υπέροχα μεγάλα άνθη της, σε άσπρο, ροζ ή μπλε χρώμα αν και πλέον θα συναντήσουμε και ποικιλίες σε μωβ, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις. Εκτός από τις θαμνώδεις ποικιλίες ορτανσίας, υπάρχουν και οι αναρριχώμενες ποικιλίες να επιλέξουμε στο μπαλκόνι μας. Τα λουλούδια της ορτανσίας μπορούν να αποξηραθούν για να στολίσουμε σε βάζο διατηρώντας την καλλωπιστική τους αξία.

ορτανσια φροντιδα
12 μυστικά για τη φροντίδα της ορτανσίας

4. Ροδόδεντρο

Εξαιρετική επιλογή ανθοφόρου θάμνου είναι και το ροδόδεντρο με το πυκνό φύλλωμα και τα εντυπωσιακά άνθη τα οποία ποικίλλουν σε διάφορα χρώματα όπως κόκκινο, ροζ, μπλε, μωβ αλλά και σε διάφορα μεγέθη. Εξωτικό λουλούδι που αγαπάει τη δροσιά, το ροδόδεντρο γεμίζει με άνθη μέσα στον χειμώνα και τα διατηρεί μέχρι τον Φεβρουάριο. Μπορούμε να συναντήσουμε ροδόδεντρα που αναπτύσσονται από χαμηλούς θάμνους μέχρι και ψηλά δέντρα.

Ροδόδεντρο, λουλούδι από τα Ιμαλάια
Ροδόδεντρο, λουλούδι από τα Ιμαλάια

5. Μαστιχάκι

Το ξαδερφάκι του γερανιού, το μαστιχάκι, αποτελεί ιδανική επιλογή ανθοφόρου θάμνου για κρεμαστές γλάστρες, ζαρντινιέρες και για εντυπωσιακά κρεμαστά καλάθια σε σκιερά μπαλκόνια. Χαρακτηρίζεται από γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα, λεπτούς βλαστούς και κρεμοκλαδή πλάγια ανάπτυξη. Διαθέτει πλούσια και διαρκή ανθοφορία σε πολλά χρώματα όπως ροζ, κόκκινο, πορτοκαλί, λευκό, μωβ από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου.

Μαστιχάκι, το κρεμαστό γεράνι
Μαστιχάκι, το κρεμαστό γεράνι
Διαφήμιση

6. Πελαργόνι

Ακόμη μία αγαπημένη επιλογή ανθοφόρου θάμνου από τις αυλές των παππούδων και των γιαγιάδων μας είναι το πελαργόνι. Διαθέτει οδοντωτά γυαλιστερά φύλλα και μεγάλα δίχρωμα λουλούδια σε αποχρώσεις του ροζ, του μωβ, του πορτοκαλί, του κόκκινου και του άσπρου με μία χαρακτηριστική σκούρα απόχρωση στο κέντρο τους. Φυτεύεται τόσο σε ηλιόλουστες όσο και σε ημισκιερές θέσεις, ενώ είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, στην ξηρασία και στον καύσωνα.

Πελαργόνι φροντίδα
Πελαργόνι, το μεγάλο ξαδερφάκι του γερανιού

7. Πολυγάλα

Μία υπέροχη επιλογή ανθοφόρου θάμνου για το μπαλκόνι και τον κήπο είναι και το πολυγάλα που ξεχωρίζει για τα μωβ λουλούδια του εμφανίζονται από τις αρχές της άνοιξης και διατηρούνται μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Το πολυγάλα παρουσιάζει ταχεία ανάπτυξη με φύλλωμα που μοιάζει με τη μυρτιά, φτάνει σε ύψος τα 1-2 μέτρα και σχηματίζει σφαιρική κόμη.

Πολυγάλα, καλλωπιστικός θάμνος με μωβ λουλούδια
Πολυγάλα, καλλωπιστικός θάμνος με μωβ λουλούδια

8. Στρελίτσια

Η στρελίτσια είναι ένας εντυπωσιακός ανθοφόρος θάμνος, γνωστός και ως πουλί του παραδείσου, με μεγάλα και στενόμακρα καταπράσινα φύλλα της, ωοειδούς σχήματος, και πολύ μακρύ μίσχο. Ξεχωρίζει για τα υπέροχα πορτοκαλί-μπλε άνθη της που θυμίζουν ράμφος παραδείσιου πουλιού. Χαρακτηρίζεται από αργή ανάπτυξη, φτάνει σε ύψος τα δύο μέτρα και ανθίζει την περίοδο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, ενώ τα λουλούδια της διατηρούνται σε βάζο ως και ένα μήνα αφού τα κόψουμε.

Στρελίτσια, το πουλί του παραδείσου
Στρελίτσια, το πουλί του παραδείσου

9. Καλλιστήμονας

Μία ακόμη εντυπωσιακή επιλογή για ανθοφόρου θάμνου είναι ο καλλιστήμονας, το εξωτικό φυτό από τη μακρινή Αυστραλία που ανθίζει από το Μάιο ως τον Σεπτέμβριο. Ο καλλιστήμονας ξεχωρίζει για τα μοναδικά επιμήκη λουλούδια με τους κόκκινους στήμονες που μοιάζουν με βούρτσες. Ανθεκτικό φυτό που αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες και στην έντονη ηλιοφάνεια, ο καλλιστήμονας επιλέγεται για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο αλλά και σε μεγάλες γλάστρες.

Καλλιστήμονας, ένα φυτό με κόκκινες βούρτσες
Καλλιστήμονας, ένα φυτό με κόκκινες βούρτσες

10. Πικροδάφνη

Ένας από τους πιο ανθεκτικούς ανθοφόρους θάμνους, κατάλληλος για τον κήπο και το μπαλκόνι είναι η πικροδάφνη. Εκτός από το πλούσιο φύλλωμα και τη γρήγορη ανάπτυξη, μας χαρίζει πολλά υπέροχα λουλούδια σε αποχρώσεις του άσπρου και του ροζ που διαρκούν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Είναι ανθεκτική σε παραθαλάσσιες φυτεύσεις για το μπαλκόνι του εξοχικού μας, αλλά και στην ατμοσφαιρική ρύπανση των μεγάλων πόλεων.

Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός και εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος
Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός και εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος
Διαφήμιση

11. Μετροσίδηρος

Ανάμεσα από τους πιο ανθεκτικούς και εντυπωσιακούς ανθοφόρους θάμνους είναι ο μετροσίδηρος με τα εντυπωσιακά άνθη βαθυκόκκινου χρώματος που μοιάζουν πολύ με τα άνθη του καλλιστήμονα. Ο μετροσίδηρος έχει χαρακτηριστικά γκριζοπράσινα ή κιτρινοπράσινα δερματώδη φύλλα και διαθέτει γρήγορη ανάπτυξη φτάνοντας σε ύψος 2-3 μέτρων. Η εντυπωσιακή ανθοφορία του μετροσίδηρου εμφανίζεται Μάιο και Ιούνιο.

Μετροσίδηρος, θάμνος με κόκκινα λουλούδια
Μετροσίδηρος, θάμνος με κόκκινα λουλούδια

12. Κουφέα

Η κουφέα είναι ένας πανέμορφος ανθοφόρος θάμνος χαμηλής ανάπτυξης, ιδανικός για ζαρντινιέρες που εντυπωσιάζει με το πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα του και την πλούσια ανθοφορία. Η κουφέα ανθίζει από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου και εμφανίζει πολυάριθμα μικρά σωληνοειδή άνθη σε ροζ, μωβ και λευκό χρώμα που θυμίζουν αστεράκια. Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε την κουφέα στον κήπο και το μπαλκόνι μας είναι μέσα στην άνοιξη.

Kουφέα, ένας υπέροχος θάμνος με μικρά μωβ λουλούδια
Kουφέα, ένας υπέροχος θάμνος με μικρά μωβ λουλούδια

13. Τουλμπάχια

Εξαιρετική επιλογή ανθοφόρου θάμνου αποτελεί και η τουλμπάχια, το πολυετές καλλωπιστικό φυτό με τα χαρακτηριστικά στενόμακρα γκριζοπράσινα φύλλα, που όταν τα τρίβουμε αναδίδουν απαλό άρωμα σκόρδου. Η τουλμπάχια διαθέτει με μικρά μωβ, ροζέ ή λευκά άνθη που εμφανίζονται από την άνοιξη ως το φθινόπωρο πάνω σε σωληνοειδείς ανθοφόρους βλαστούς ύψους 50-60 εκατοστών και έχουν άρωμα που θυμίζει υάκινθο.

Τουλμπάγχια, ένα λουλούδια με άρωμα σκόρδου
Τουλμπάγχια, ένα λουλούδια με άρωμα σκόρδου

14. Λαντάνα

Η λαντάνα είναι ένας ανθεκτικός ανθοφόρος θάμνος με χαρακτηριστικά μικρά άνθη που εμφανίζονται από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Τα λουλούδια της λαντάνας συνήθως είναι κόκκινα και πορτοκαλί, αν και πλέον συναντάμε και σε άλλους χρωματισμούς, όπως λευκό, κίτρινο και ροζέ. Λόγω της ανθεκτικότητας και της μεγάλης περιόδου ανθοφορίας, η λαντάνα επιλέγεται για φύτευση σε παρτέρια, σε δρόμους, σε πλατείες και πάρκα για χαμηλούς φράχτες.

Λαντάνα φυτό
Λαντάνα, πολύχρωμoς κι ανθεκτικός θάμνος

15. Γαριδάκι

Το γαριδάκι είναι υπέροχος τροπικός ανθοφόρος θάμνος που τον απολαμβάνουμε ανθισμένο από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο. Ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά βράκτια φύλλα του, σε αποχρώσεις του κίτρινου, κόκκινου και κεραμιδί που μοιάζουν με κρεμαστές γαρίδες και περιβάλλουν τα άσπρα γλωσσοειδή άνθη του. Το γαριδάκι προτιμά τις ζεστές και ημισκιερές θέσεις, καθώς ευδοκιμεί σε τροπικές υγροθερμικές συνθήκες ενώ είναι σχετικά ανθεκτικό στο κρύο του χειμώνα.

Γαριδακι, φυτο γαριδα
Γαριδάκι, ένα τροπικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα
Διαφήμιση

16. Κοράλι

Μία ξεχωριστή επιλογή ανθοφόρου θάμνου που ανθίζει σχεδόν όλο τον χρόνο είναι το κοράλι, με τα χαρακτηριστικά κόκκινα ή λευκά κρεμάμενα σωληνοειδή άνθη που μας φέρνει μια νοσταλγία από τις αυλές των παππούδων και των γιαγιάδων μας. Διαθέτει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και πράσινα φύλλα που δεν διατηρούνται το χειμώνα. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις ενώ απαιτεί προστασία από τους δυνατούς παγετούς.

Κοράλι, ένα φυτό από τα παλιά
Κοράλι, ένα φυτό από τα παλιά

17. Ελικόνια

Ας βάλουμε εξωτικό χρώμα με την ελικόνια, τον τροπικό ανθοφόρο θάμνο με τα χαρακτηριστικά στενόμακρα φύλλα που μοιάζουν με αυτά της μπανανιάς και τα υπέροχα λουλούδια σε εντυπωσιακές αποχρώσεις όπως κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, κόκκινο και πράσινο που θυμίζουν δαγκάνες αστακού ή ράμφος παπαγάλου. Τα άνθη της ελικόνιας μπορούν να τοποθετηθούν σε μεγάλα βάζα μαζί με άλλα λουλούδια για να δημιουργήσουμε εντυπωσιακές ανθοσυνθέσεις.

Ελικόνια, ένα τροπικό φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια
Ελικόνια, ένα τροπικό φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια

18. Γαρδένια

Συνεχίζουμε τον κατάλογο μας με ένα λατρεμένο ανθοφόρο θάμνο, την αγαπημένη μας γαρδένια που εντυπωσιάζει με τα υπέροχα λευκά αρωματικά λουλούδια και τα γυαλιστερά δερματώδη καταπράσινα φύλλα της. Η γαρδένια φυτεύεται σε προστατευμένο ημισκιερό μέρος μέσα στην άνοιξη σε κήπο ή σε γλάστρα για να μας χαρίσει τη μοναδική ομορφιά της σε αυλές, βεράντες και μπαλκόνια. Ανθίζει συνήθως στις αρχές του καλοκαιριού και δίνει μία δεύτερη ανθοφορία στις αρχές του φθινοπώρου.

10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας
10 μυστικά για τη φροντίδα της γαρδένιας

19. Καμέλια

Ας πάμε τώρα και στην καμέλια, τον εντυπωσιακό ανθοφόρο θάμνο. Η καμέλια ανήκει στα οξύφιλα φυτά και ξεχωρίζει για το γυαλιστερό φύλλωμα και τα μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια της σε λευκό, ροζέ και κόκκινο χρώμα. Φυτό μοναδικής καλλωπιστικής αξίας, η καμέλια φθάνει σε ύψος 2-3 μέτρων και ανθίζει από τέλη Ιανουαρίου μέχρι μέσα Μαΐου. Φυτεύεται σε θέση σχετικά σκιερή και δροσερή, προστατευμένη από τους δυνατούς ανέμους.

καμελια φροντιδα
6 μυστικά για τη φροντίδα της καμέλιας

20. Μπορόνια

H μπορόνια είναι ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος μέτριας ανάπτυξης που κατάγεται από την Αυστραλία και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη λεμονιά και την πορτοκαλιά. Η συγγένεια αυτή γίνεται εμφανής στα φύλλα της, τα οποία όταν τα τρίψουμε αναδίδουν ένα ήπιο άρωμα εσπεριδοειδών. Διαθέτει πολυάριθμα λουλούδια που ανάλογα το είδος έχουν σχήμα αστεριού ή καμπάνας, και ανθίζει από τα μέσα της άνοιξη μέχρι τα τέλη καλοκαιριού με λουλούδια σε πολλά χρώματα με αποχρώσεις του ροζ, κόκκινου, κιτρινο-πράσινου, μπλε, καφέ και άσπρου.

Μπορόνια, ένας καλλωπιστικός θάμνος με πολλά λουλούδια
Μπορόνια, ένας καλλωπιστικός θάμνος με πολλά λουλούδια
Διαφήμιση

21. Σκουλαρίκι

Ένας εντυπωσιακός ανθοφόρος θάμνοις με μεγάλη ανθοφορία που διαρκεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο είναι και το σκουλαρίκι, γνωστή και ως φούξια, ένα εντυπωσιακό φυτό με πολύχρωμα λουλούδια που θυμίζουν σκουλαρίκια. Αρκετοί το θυμόμαστε φυτεμένο σε γλάστρα να διακοσμεί την αυλή της γιαγιάς μας. Πρόκειται για ένα πολυετή φυλλοβόλο θάμνο με πυκνή βλάστηση που φτάνει σε ύψος από μισό ως και 2 μέτρα, ανάλογα την ποικιλία. Κατάλληλο για φύτευση σε ημισκιερές θέσεις.

Σκουλαρίκι, ένα φυτό με εντυπωσιακά πολύχρωμα λουλούδια
Σκουλαρίκι, ένα φυτό με εντυπωσιακά πολύχρωμα λουλούδια

22. Μυρτιά

Η μυρτιά είναι ένας από τους πιο όμορφους ανθοφόρους θάμνους που συναντάμε στην ελληνική φύση και εντυπωσιάζει με το γυαλιστερό φύλλωμα και την εντυπωσιακή λευκή ανθοφορία μέσα στο καλοκαίρι με μικρά αρωματικά λουλούδια που δίνουν αρχικά λευκούς καρπούς. Μέσα στο φθινόπωρο και τον χειμώνα, ο καρπός της μυρτιάς σταδιακά παίρνει ένα κόκκινο-μαύρο χρώμα. Γνωστή και ως μυρσίνη ή σμυρτιά, η μυρτιά φτάνει σε ύψος δύο μέτρων με ένα θαμνώδες και σχετικά στρογγυλό σχήμα.

μυρτια φυτο φροντιδα
Μυρτιά: Ένας μεσογειακός θάμνος με λευκά λουλούδια

23. Αμπέλια

Η αμπέλια είναι ένας υπέροχος καλλωπιστικός θάμνος με γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα και πολλά λευκά ροζ λουλούδια σε σχήμα μικρής καμπάνας. Αειθαλές φυτό που φτάνει σε ανάπτυξη τα 2 μέτρα και χαρακτηρίζεται από μεγάλη περίοδο ανθοφορίας που διαρκεί από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο. Διαθέτει μικρά σκούρα φύλλα, ευλύγιστα κλαδιά και υπέροχα λουλούδια με ένα απαλό άρωμα που γίνεται πιο έντονο κατά το σούρουπο. Κατά την περίοδο του φθινοπώρου, τα φύλλα της αμπέλιας παίρνουν ένα χαρακτηριστικό απαλό μπρούτζινο χρώμα.

αμπελια φυτο φροντιδα
Αμπέλια, ένα ανθεκτικό φυτό με όμορφα λουλούδια

24. Βιγόνια

Η βιγόνια αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή καλλωπιστικά φυτά, ένας ανθοφόρος θάμνος που συναντάμε παραδοσιακά στα σκιερά μπαλκόνια. Λουλούδι χαμηλής ανάπτυξης, που φτάνει συνήθως σε ύψος 40-50 εκατοστών, η βιγόνια ξεχωρίζει με το έντονο πράσινο, γυαλιστερό φύλλωμα της και τα πολλά μικρά ρόδινα, λευκά ή κίτρινα άνθη που εμφανίζονται από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Κάποιες ποικιλίες βιγόνιας διατηρούνται μέσα στο σπίτι ως φυτά εσωτερικού χώρου.

Συμβουλές για τη φροντίδα της βιγόνιας
Συμβουλές για τη φροντίδα της βιγόνιας

25. Γεράνι

Στον κατάλογο με τους αγαπημένους ανθοφόρους θάμνους, θα συμπεριλάβουμε βέβαια και το γεράνι, το ανθεκτικό φυτό με τα υπέροχα λουλούδια του σε διάφορα χρώματα λευκό, κόκκινο, ροζ, μωβ και πορτοκαλί που εμφανίζονται από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Το γεράνι ανήκει στα φυτά που αντέχουν στη σκιά, κατάλληλο για βορινό και ανατολικό μπαλκόνι χωρίς ήλιο, αν και αναπτύσσεται εξίσου καλά σε θέσεις με πλούσια ηλιοφάνεια.

γερανι φροντιδα
Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια
Διαφήμιση

26. Αζαλέα

Άλλος ένας όμορφος ανθοφόρος θάμνος είναι η αζαλέα που εμφανίζει πλούσια πυκνή ανθοφορία μέσα στην άνοιξη. Φυτό που θέλει δροσιά και αναπτύσσεται σε μπαλκόνι χωρίς ήλιο, η αζαλέα σχηματίζει λουλούδια μονά ή διπλά, σε διάφορους χρωματισμούς, μονόχρωμους ή δίχρωμους, που παραμένουν στο φυτό για αρκετές εβδομάδες. Οξύφιλο φυτό με καταγωγή από την Άπω Aνατολή, η αζαλέα είναι εξαιρετικά δημοφιλής για φύτευση σε μπαλκόνια αλλά και ως φυτό εσωτερικού χώρου.

Φροντίδα αζαλέας
7 μυστικά για τη φροντίδα της αζαλέας

27. Γκάουρα

Η γκάουρα είναι ένα υπέροχος καλλωπιστικός θάμνος με πλούσια ανθοφορία και χαρακτηριστικά μικρά λουλούδια σε σχήμα που θυμίζει πεταλούδα. Πολυετές αειθαλές φυτό με μικρά στενόμακρα φύλλα, γνωστή και με την ονομασία “θάμνος πεταλούδα” (butterfly bush), η γκάουρα φτάνει σε ύψος περίπου ενός μέτρου σχηματίζοντας πολλούς βλαστούς που διακλαδίζονται από τη βάση του φυτού. Ανθίζει από τα μέσα της της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου και ανάλογα το χρώμα των λουλουδιών της διακρίνεται σε δύο ποικιλίες τη λευκή γκάουρα και τη ροζ γκάουρα.

γκαουρα φυτο φροντιδα
Γκάουρα, ένα φυτό με λουλούδια σε σχήμα πεταλούδας

28. Χειμωνανθός

Ας δούμε τώρα και το χειμωνανθό, τον ιδιαίτερο ανθοφόρο θάμνο με τα αρωματικά κίτρινα λουλούδια του που σχηματίζονται από τέλη Δεκέμβρη μέχρι αρχές Μάρτη, πριν ακόμα βγουν τα φύλλα του. Τα λουλούδια του χειμωνανθού είναι πολύ εντυπωσιακά καθώς έχουν σχήμα αστεριού και φέρουν μια κόκκινη καρδιά στο κέντρο τους. Καλλωπιστικός θάμνος που χάνει τα χαρακτηριστικά λογχοειδή φύλλα του μέσα στο χειμώνα, ο χειμωνανθός έχει σχετικά αργή ανάπτυξη και φθάνει σε ύψος τα 3-4 μέτρα.

Χειμωνανθός, το λουλούδι του χειμώνα
Χειμωνανθός, το λουλούδι του χειμώνα

29. Βερονίκη

Η βερονίκη είναι ένας εντυπωσιακός ανθοφόρος αειθαλής θάμνος με πλούσιο φύλλωμα και την ανθοφορία που διαρκεί σχεδόν όλο τον χρόνο. Με καταγωγή από τη Νεα Ζηλανδία, η βερονίκη είναι ένας μέτριου ύψους θάμνος που φτάνει μέχρι 1-1,5 μέτρο και διαθέτει μικρά δερματώδη και γυαλιστερά φύλλα χρώματος πράσινου ή κιτρινοπράσινου ανάλογα με το είδος. Τα χαρακτηριστικά λουλούδια της εμφανίζονται σε μορφή πυραμίδας με χρώμα μωβ ή ροζ με έντονη ανθοφορία που γίνεται πλουσιότερη από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

Βερονίκη, ένας καλλωπιστικός θάμνος με μωβ λουλούδια
Βερονίκη, ένας καλλωπιστικός θάμνος με μωβ λουλούδια

30. Φιλάδελφος

Ο φιλάδελφος είναι εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με λευκά λουλούδια που εμφανίζονται από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και τα τέλη καλοκαιριού και μας χαρίζουν το υπέροχο άρωμά τους. Με καταγωγή από τη Μεσόγειο, ο φιλάδελφος έχει σχετικά γρήγορη ανάπτυξη και σχηματίζει αραιή σφαιρική κόμη με καταπράσινα οδωντωτά φύλλα. Φτάνει συνήθως σε ύψος τα 2-3 μέτρα και αποτελεί εξαιρετική επιλογή για δημιουργία φράχτη, καθώς για φύτευση σε μενονωμένες γωνιακές θέσεις στον κήπο.

Φιλάδελφος, καλλωπιστικός θάμνος με λευκά αρωματικά λουλούδια
Φιλάδελφος, καλλωπιστικός θάμνος με λευκά αρωματικά λουλούδια
Διαφήμιση

31. Ευφόρμπια

Και για το τέλος της προτεινόμενης λίστας των ανθοφόρων θάμνων, η ευφόρμπια, γνωστότερη ως το “αγκάθι του Χριστού”, ένα πανέμορφο κακτοειδές παχύφυτο που φέρει πολλά αγκάθια και χαρακτηριστικά μικρά λουλούδια σε διάφορα χρώματα. Τα κόκκινα λουλούδια είναι τα πιο συνηθισμένα που θα συναντήσουμε ενώ υπάρχουν ακόμα ποικιλίες ευφόρμπιας με κίτρινα, λευκά, πράσινα, ροζ, πορτοκαλί αλλά και δίχρωμα άνθη.

Ευφόρμπια, το αγκάθι του Χριστού
Ευφόρμπια, το αγκάθι του Χριστού

Κι ένα μυστικό για τους ανθοφόρους θάμνους

Η προσθήκη υγρού λιπάσματος στους ανθοφόρους θάμνους κάθε δύο εβδομάδες κατά την περίοδο σχηματισμού λουλουδιών, συντελεί σε μία πιο πλούσια και μεγαλύτερης διάρκειας ανθοφορία.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *