εικόνα

Αποστάσεις φύτευσης για καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων

Αποστάσεις φύτευσης για καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων

Αποστάσεις φύτευσης για καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων

Πόσο κοντά φυτεύουμε τα καρποφόρα δέντρα; Πριν προχωρήσουμε στη φύτευση των δέντρων, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν η καλλιέργεια που επιλέγουμε αναπτύσσεται στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής μας, καθώς και την κατάλληλη εποχή φύτευσης για κάθε δέντρο, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις φυσικές ιδιότητες του εδάφους που πρόκειται να καλλιεργήσουμε. Η επιτυχημένη καλλιέργεια των καρποφόρων δέντρων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες κατά την φύτευση. Εκτός από την κατάλληλη εποχή και τον τρόπο φύτευσης για κάθε δέντρο, είναι σημαντικός ο καθορισμός των κατάλληλων αποστάσεων μεταξύ των δέντρων. Αν φυτέψουμε πιο πυκνά, δηλαδή σε κοντινές αποστάσεις, καλλιεργούμε περισσότερα δέντρα στο χωράφι μας, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος τα δέντρα μας να δέχονται λιγότερη ηλιοφάνεια και να έχουν κακό αερισμό, συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών και που μπορούν να προκαλέσουν μειωμένη και υποβαθμισμένη παραγωγή. Αντίστοιχα, αν κάνουμε αραιότερη φύτευση, δηλαδή σε αρκετά μεγαλύτερες αποστάσεις, υπάρχει κίνδυνος μειωμένης παραγωγής, καθώς δεν αξιοποιούμε πλήρως τις δυνατότητες της καλλιεργούμενης έκτασης που διαθέτουμε. Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για κάθε δέντρο και από ποιους παράγοντες εξαρτώνται ανάλογα τον τύπο του εδάφους και το είδος της καλλιέργειας.

 


Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τις αποστάσεις φύτευσης των καρποφόρων δέντρων;

 

Οι αποστάσεις φύτευσης καθορίζονται από αρκετούς παράγοντες όπως η γονιμότητα του εδάφους, το υποκείμενο, το είδος και η ποικιλία των καρποφόρων δέντρων.
 
– Γονιμότητα εδάφους
 
Σε γόνιμα εδάφη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, επιλέγουμε αραιότερη φύτευση των καρποφόρων δέντρων καθώς εμφανίζουν μεγαλύτερη ανάπτυξη και έντονη βλάστηση, ενώ σε ξηρά άγονα εδάφη, έχουμε μικρότερες αποστάσεις φύτευσης των καρποφόρων δέντρων.
 
– Υποκείμενο καρποφόρου δέντρου
 
Αν τα καρποφόρα δέντρα είναι εμβολιασμένα σε νάνα υποκείμενα ή σε υποκείμενα που δημιουργούν μικρότερη ανάπτυξη τότε φυτεύουμε σε μικρότερες αποστάσεις. Αν τα καρποφορα δέντρα μας είναι σπορόφυτα, δηλαδή φυτεύτηκαν με σπόρο, ή είναι εμβολιασμένα σε υποκείμενα που φέρνουν πιο ζωηρή ανάπτυξη απαιτούν μεγαλύτερες αποστάσεις φύτευσης.
 
– Καλλιεργούμενο είδος και ποικιλία
 
Είδη και ποικιλίες καρποφόρων δέντρων που έχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη, χρειάζονται μεγαλύτερες αποστάσεις φύτευσης για να ευδοκιμήσουν και να μας εξασφαλίσουν καλύτερη παραγωγή.

 


Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε καρποφόρα δέντρα
Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε καρποφόρα δέντρα


 

Σε τι αποστάσεις φυτεύουμε τα καρποφόρα δέντρα


 

Η παρακάτω συνοπτική καταγραφή περιλαμβάνει ενδεικτικές αποστάσεις φύτευσης για καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων και αναφέρεται σε μεσαίας ζωηρότητας ποικιλίες στις οποίες γίνεται κυπελλοειδές κλάδεμα διαμόρφωσης.

 

Αβοκάντο

 

Για την καλλιέργεια του αβοκάντο, οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των δέντρων είναι 4-5 μέτρα ή και ακόμη πυκνότερα σε αποστάσεις φύτευσης 3-4 μέτρων. Παλαιότερες φυτεύσης αβοκάντο ήταν σε αποστάσεις 6-7 μέτρων.

 

Αμυγδαλιά

 

Για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς, οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των δέντρων είναι 6-7 μέτρα.

 

Αχλαδιά

 

Για την καλλιέργεια της αχλαδιάς, οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των δέντρων είναι 5-6 μέτρα. Για συστήματα φύτευσης παλμέτα, άτρακτου ή πυραμίδας, οι αποστάσεις φύτευσης είναι περίπου στα 2,5-3 μέτρα μεταξύ των δέντρων και στα 3 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

 


Βερικοκιά

 

Για την καλλιέργεια της βερικοκιάς, οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των δέντρων είναι 5-6 μέτρα, ενώ για συστήματα πυκνής φύτευσης, όπως γραμμική τύπου παλμέττας, οι αποστάσεις φύτευσης είναι 2 μέτρα μεταξύ των δέντρων και 4 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης .

 

Γκρέιπφρουτ

 

Για την καλλιέργεια του γκρέιπφρουτ, οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των δέντρων είναι 4,5-5 μέτρα, ενώ για πιο ζωηρές ποικιλίες οι αποστάσεις φύτευσης είναι 5-5,5 μέτρα.

 

Δαμασκηνιά

 

Για την καλλιέργεια της δαμασκηνιάς, οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των δέντρων είναι 5-6 μέτρα, ενώ για γραμμικά συστήματα διαμόρφωσης, όπως παλμέττα, οι αποστάσεις φύτευσης είναι στα 3-4 μέτρα.

 

Ελιά

 

Για την καλλιέργεια της ελιάς και την κορωνέικη ποικιλία σε παραδοσιακές καλλιέργειες, οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των δέντρων είναι 6-7 μέτρα, ενώ σε συστήματα πυκνής φύτευσης, οι αποστάσεις μεταξύ των δέντρων μπορούν να φτάσουν στα 3-4 μέτρα.

 


10 μυστικά για την καλλιέργεια της ελιάς
10 μυστικά για την καλλιέργεια της ελιάς


 

Καρυδιά

 

Για την καλλιέργεια της καρυδιάς, οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των δέντρων είναι 7-9 μέτρα. Για καρυδιές εμβολιασμένες σε υποκείμενο Juglans nigra, οι αποστάσεις φύτευσης έιναι μικρότερες σε σχέση με το υποκείμενο Juglans regia.

 

Κερασιά

 

Για την καλλιέργεια της κερασιάς, οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των δέντρων είναι 5-6 μέτρα, ενώ υπάρχουν πυκνά συστήματα φύτευσης και διαμόρφωσης της κερασιάς, οι αποστάσεις φύτευσης είναι 2 μέτρα μεταξύ των δέντρων και 4 μέτρα μεταξύ των γραμμών.

 

Λεμονιά

 

Για την καλλιέργεια της λεμονιάς, οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των δέντρων είναι 5-6 μέτρα, ενώ σε πιο ζωηρές ποικιλίες και υποκείμενα οι αποστάσεις φύτευσης της λεμονιάς διαμορφώνονται σε 6-7 μέτρα.

 

Λωτός

 

Για την καλλιέργεια του λωτού, οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των δέντρων είναι 4-5 μέτρα, ενώ σε πιο γόνιμα εδάφη οι αποστάσεις φύτευσης των δέντρων του λωτού είναι 5-6 μέτρα.

 

Μάνγκο

 

Για την καλλιέργεια του μάνγκο, οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των δέντρων είναι 9-10 μέτρα, αν και σε ζωηρές ποικιλίες και υποκείμενα οι αποστάσεις φύτευσης είναι μεταξύ 10-12 μέτρων.

 

Μανταρινιά

 

Για την καλλιέργεια της μανταρινιάς, οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των δέντρων είναι 4 μέτρα, ενώ σε πιο ζωηρά υποκείμενα και ποικιλίες μανταρινιάς οι αποστάσεις φύτευσης είναι 4,5-5 μέτρα.

  

Μηλιά

 

Για την καλλιέργεια της μηλιάς, οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των δέντρων είναι 5-6 μέτρα, ενώ σε πυκνά συστήματα φύτευσης τύπου παλμέττας οι αποστάσεις φύτευσης είναι 2 μέτρα μεταξύ των δέντρων και 4 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

 

Πορτοκαλιά

 

Για την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς, οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των δέντρων είναι 4-5 μέτρα, ενώ σε πιο ζωηρές ποικιλίες και υποκείμενα οι αποστάσεις φύτευσης της πορτοκαλιάς είναι 5-5,5 μέτρα.

 

Ροδιά

 

Για την καλλιέργεια της ροδιάς, οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των δέντρων είναι 4-5 μέτρα, ενώ σε συστήματα πιο πυκνής φύτευσης οι αποστάσεις φύτευσης της πορτοκαλιάς είναι 3-4 μέτρα.

 

Ροδακινιά

 

Για την καλλιέργεια της ροδακινιάς, οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των δέντρων είναι 4-5 μέτρα ενώ σε πυκνά συστήματα φύτευσης, οι αποστάσεις φύτευσης είναι 2 μέτρα μεταξύ των δέντρων και 4 μεταξύ των γραμμών.

 


7 μυστικά για την καλλιέργεια της ροδακινιάς
7 μυστικά για την καλλιέργεια της ροδακινιάς


 

Περισσότερα άρθρα για καλλιέργεια δέντρων

 
Ποια εποχή και πως φυτεύουμε καρποφόρα δέντρα
Πώς γίνεται το μπόλιασμα των δέντρων
Ποια είναι τα κατάλληλα υποκείμενα καρποφόρων δέντρων για εμβολιασμό
Ποια εποχή και πώς μπολιάζουμε κάθε καρποφόρο δέντρο
Πώς επιλέγουμε εμβόλια για το μπόλιασμα των καρποφόρων δέντρων
Γυμνόριζα φυτά: Ποια είναι και πως φυτεύονται
Πώς επιλέγουμε λίπασμα, κατηγορίες και είδη λιπασμάτων
Ποιο είναι το σωστό πότισμα και πώς γίνεται
Κοπριά, ένα φυσικό οικολογικό λίπασμα
Πώς γίνεται η ανάλυση εδάφους και σε τι χρησιμεύει
Χλωρή λίπανση, φυσικός εμπλουτισμός του εδάφους με θρεπτικά συστατικά
Κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα
Εξωτικά δέντρα που μεταμορφώνουν τον κήπο μας
Πώς βελτιώνουμε το χώμα, προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια
Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό στα φυτά του κήπου
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Μαρίνα 27 Μαρτίου 2020

Σας παρακαλώ πείτε μου τι να κάνω,αν πρέπει να κάνω κάτι!
Με έχετε βοηθήσει πολύ στο παρελθόν!…Στο κήπο μου έχω μια αχλαδιά, μια βανίλια,μια μανταρινιά και τρεις βερυκοκιες.. Όλα έχουν πάνω πολλά άνθη αλλά δε μπορώ να βρω φάρμακο για να τα ψεκάσω!.(Λόγω κλειστών καταστημάτων) . Υπάρχει κάτι που μπορώ να φτισξωυ μόνη μου και να ψεκάσω τα άνθη για να πάρω ωραίους και καθαρούς καρπούς;

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 27 Μαρτίου 2020

    Καλησπέρα Μαρίνα. Καταρχήν, αυτή την περίοδο τα γεωπονικά καταστήματα είναι ανοικτά καθώς θεωρούνται καταστήματα πρώτης ανάγκης. Δεν υπάρχει κάτι που μπορείς να φτιάξεις μόνη σου για να αντιμετωπίσεις το σκουλήκιασμα των καρπών. Μπορείς να ψεκάσεις με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης που έιναι οικολογικό σκεύασμα και θα το βρεις σε γεωπονικά καταστήματα.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.