15 καρποφόρα δέντρα σε γλάστρα για το μπαλκόνι

καρποφορα δεντρα σε γλαστρα

Για όσους δεν διαθέτουν κήπο, τι θα λέγατε να φτιάξουμε ένα μικρό κήπο στο μπαλκόνι, στην αυλή και στη βεράντα μας φυτεύοντας καρποφόρα δέντρα σε γλάστρα;

Τα οπωροφόρα δέντρα σε γλάστρα είναι μία όμορφη επιλογή για να διακοσμήσουμε την αύλη, το μπαλκόνι και τη βεράντα μας.

Επιπλέον, μας δίνουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε φρέσκα φρούτα, για να φτιάξουμε φρουτσαλάτες, δροσερούς χυμούς ακόμα και γλυκά του κουταλιού.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα οπωροφόρα δέντρα όταν φυτεύονται σε γλάστρα έχουν μικρότερη ανάπτυξη και κάνουν λιγότερους καρπούς σε σχέση όταν η καλλιέργεια γίνεται στο έδαφος.

Επίσης, είναι σημαντικό να επιλέγουμε οπωροφόρα δέντρα χαμηλής ανάπτυξης από νάνες ποικιλίες ή δέντρα εμβολιασμένα σε νάνα υποκείμενα, τα οποία είναι κατάλληλα για καλλιέργεια σε γλάστρα.

Εκτός από την κατανάλωση των νόστιμων φρούτων, τα συγκεκριμένα δέντρα έχουν σημαντική καλλωπιστική αξία, καθώς διαθέτουν πλούσιο φύλλωμα, όμορφα άνθη και εντυπωσιακούς καρπούς.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποια καρποφόρα δέντρα μπορούμε να φυτέψουμε σε γλάστρα καθώς και χρήσιμες συμβουλές φροντίδας για να απολαμβάνουμε τα υπέροχα φρούτα τους.

Διαφήμιση

Οπωροφόρα δέντρα σε γλάστρα στο μπαλκόνι

Μπορούμε να επιλέξουμε αρκετά οπωροφόρα δέντρα για να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, στην αυλή και τη βεράντα μας.

Σε αυτά τα φρουτόδεντρα συμπεριλαμβάνονται αρκετά εσπεριδοειδή, μηλοειδή, τροπικά και υποτροπικά φυτά.

1. Λεμονιά σε γλάστρα

Ξεκινάμε την λίστα μας με την καλλιέργεια της λεμονιάς σε γλάστρα τόσο για καλλωπισμό, αλλά και για να μας χαρίσει τους φρέσκους ζουμερούς καρπούς της που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα και σε ροφήματα. Για τη φύτευση σε γλάστρα, επιλέγουμε μικρά δέντρα που έχουν διαμορφωθεί με το κλάδεμα σε νάνο μέγεθος και επιλέγουμε ποικιλία πολύφορης λεμονιάς για να απολαμβάνουμε από τον κήπο του μπαλκονιού μας λεμόνια σχεδόν όλο το χρόνο.

λεμονιά σε γλάστρα
5 μυστικά για φροντίδα λεμονιάς σε γλάστρα

2. Πορτοκαλιά σε γλάστρα

Συνεχίζουμε τον κατάλογο με την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς σε γλάστρα για να διακοσμήσει το μπαλκόνι μας και να συγκομίσουμε μερικά πορτοκάλια για φρούτο ή για χυμό. Επιλέγουμε ποικιλία πορτοκαλιάς της αρεσκείας μας, τα ομφαλοφόρα Μέρλιν, τα πρώιμα Newhall, τα όψιμα Navelate, τα καλοκαιρινά Valencia, τα γλυκά ή τα αιματόχρωμα σανγκουίνια και διαλέγουμε πορτοκαλιά σε γλάστρα που να έχει κλαδευτεί και διαμορφωθεί σε νάνο δεντράκι.

Πορτοκαλιά σε γλάστρα
5 μυστικά για καλλιέργεια πορτοκαλιάς σε γλάστρα

3. Μανταρινιά σε γλάστρα

Τι θα λέγατε να βγαίναμε στο μπαλκόνι μας και να κόβαμε λαχταριστά ζουμερά μανταρίνια από την καλλιέργεια μανταρινιάς σε γλάστρα; Όχι μόνο για καλλωπιστική χρήση αλλά και για να απολαύσουμε τους νόστιμους καρπούς της. Επιλέγουμε μανταρινιά σε γλάστρα που έχει διαμορφωθεί σε νάνο δεντράκι. Κι όσο για ποικιλία μανταρινιού, μπορούμε να διαλέξουμε τα πρώιμα Κλημεντίνια και Νόβα, τα αρωματικά μανταρίνια ποικιλίας Χίου ή τα όψιμα Ανκόρ και Σατσούμα.

Μανταρινιά σε γλάστρα
5 μυστικά για φροντίδα μανταρινιάς σε γλάστρα

4. Κουμκουάτ σε γλάστρα

Το κουμκουάτ αποτελεί ιδανικό δέντρο για καλλιέργεια σε γλάστρα στο μπαλκόνι λόγω της περιορισμένης και αργής ανάπτυξης του σε σχέση με τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή. Φυτεύεται πολύ συχνά για καλλωπισμό για τα γυαλιστερά δερματώδη καταπράσινα φύλλα, τα υπέροχα λευκά αρωματικά άνθη μέσα στο καλοκαίρι, και φυσικά τους εντυπωσιακούς πορτοκαλί ή πορτοκαλοκίτρινους καρπούς και μοιάζουν με μακρόστενα μικροσκοπικά χρυσά πορτοκάλια.

Κουμ κουατ, δεντράκι για γλάστρα
Κουμ κουατ, δεντράκι για γλάστρα

5. Μπανανιά σε γλάστρα

Η καλλιέργεια της μπανανιάς μπορεί να γίνει σε γλάστρα, ειδικά σε νότιες περιοχές της χώρας μας, για να δώσουμε μία τροπική νότα στον χώρο του μπαλκονιού μας και να μας χαρίζει τους γλυκούς πεντανόστιμους καρπούς της. Δεν πρόκειται ακριβώς για δέντρο, καθώς η μπανανιά διαθέτει ένα μαλακό κεντρικό βλαστό, από τον οποίο βγαίνουν πελώρια μακρόστενα φύλλα. Η μπανανιά ανθίζει συνήθως ένα χρόνο μετά την φύτευση της και δίνει καρπούς στις αρχές του επόμενου χειμώνα, 3 μήνες αφού εμφανιστεί η ανθοφορία της.

μπανανια σε γλαστρα
Μπανανιά σε γλάστρα: Συμβουλές για φύτευση και φροντίδα
Διαφήμιση

6. Ανανάς σε γλάστρα

Ιδανικό για καλλιέργεια σε γλάστρα είναι και το φυτό του ανανά. Πρόκειται για ένα φυτό χαμηλής ανάπτυξης που έχει την όψη εξωτικού θάμνου, ιδανικός για να προσθέσει μια εξωτική νότα στο μπαλκόνι μας. Ο ανανάς ανθίζει μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ανάμεσα από τα στενόμακρα δερματώδη φύλλα του εμφανίζεται ένας μοναδικός καρπός ανανά, συνήθως 3 χρόνια μετά τη φύτευσή του. Το μητρικό φυτό του ανανά στη συνέχεια δίνει 1-2 παραφυάδες, όπου κάθε παραφυάδα σχηματίζει ένα νέο καρπό.

Καλλιέργεια ανανά σε γλάστρα μέσα στο σπίτι
Καλλιέργεια ανανά σε γλάστρα μέσα στο σπίτι

7. Αχλαδιά σε γλάστρα

Στη λίστα μας θα μπει και το αχλάδι, το αγαπημένο φρούτο με το χαρακτηριστικό σχήμα και τη γλυκιά αρωματική γεύση. Η αχλαδιά, αν και δέντρο με κατακόρυφη ανάπτυξη μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα αρκεί να επιλέξουμε νάνα ποικιλία με κατάλληλο υποκείμενο. που έχει διαμορφωθεί σε χαμηλό δεντράκι. Το αχλάδι τρώγεται φρέσκο και αποτελεί εξαιρετική πρώτη ύλη για φρουτοσαλάτες, κομπόστες, χυμούς, γλυκά του κουταλιού, καθώς επίσης χρησιμοποιείται και στη μαγειρική.

αχλαδια καλλιεργεια
11 μυστικά για την καλλιέργεια αχλαδιάς

8. Αβοκάντο σε γλάστρα

Η φύτευση του αβοκάντο σε γλάστρα είναι πολύ συνηθισμένη καθώς αρκετοί από εμάς έχουμε δοκιμάσει τη δημοφιλή μέθοδο να δημιουργήσουμε φυτό αβοκάντο από κουκούτσι.  Αειθαλές, τροπικό, καρποφόρο δέντρο δίνει μια εξωτικό τόνο στη διακόσμηση του μπαλκονιού με το πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα του. Παράλληλα, μας χαρίζει τους εκπληκτικούς και θρεπτικούς καρπούς του με τη μοναδική βουτυρώδη γεύση, ιδανική πρώτη ύλη για σαλάτες, σάντουιτς και φαγητά.

Κουκούτσι αβοκάντο
Πώς δημιουργούμε φυτό αβοκάντο από κουκούτσι

9. Βερικοκιά σε γλάστρα

Τι θα λέγατε να καλλιεργήσουμε και βερικοκιά σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, ίσως το πιο δημοφιλές καρποφόρο δέντρο μετά τη λεμονιά. Η βερικοκιά μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα αρκεί να επιλέξουμε νάνα ποικιλία με κατάλληλο υποκείμενο. που έχει διαμορφωθεί σε χαμηλό δεντράκι από τα φυτώρια. Τα βερίκοκα τρώγονται φρέσκα, αποξηραμένα, σε κομπόστα αλλά και μέσα σε δροσιστικούς χυμούς την περίοδο του καλοκαιριού.

βερικοκια καλλιεργεια
12 μυστικά για την καλλιέργεια της βερικοκιάς

10. Ροδακινιά σε γλάστρα

Κι η ροδακινιά καλλιεργείται σε γλάστρα και μας δίνει τους υπέροχους νόστιμους καρπούς της, προφανώς σε μικρότερη ποσότητα. Φροντίζουμε να επιλέξουμε νάνα ποικιλία ροδακινιάς με κατάλληλο υποκείμενο που έχει διαμορφωθεί σε χαμηλό δεντράκι από τα φυτώρια ώστε να μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα. Μπορούμε να επιλέξουμε να φυτέψουμε νεκταρίνια, γιαρμάδες με μαλακή σάρκα και υπέροχο άρωμα καθώς και την εξαιρετική λευκόσαρκη ποικιλία Ούφο.

7 μυστικά για την καλλιέργεια της ροδακινιάς
7 μυστικά για την καλλιέργεια της ροδακινιάς
Διαφήμιση

11. Ροδιά σε γλάστρα

Στον κατάλογο με τα φρουτόδεντρα σε γλάστρα στο μπαλκόνι ασφαλώς και θα συμπεριλάβουμε και τη ροδιά, το αγαπημένο καρποφόρο δέντρο με τους ζουμερούς καρπούς και την υπέροχη γεύση που διαθέτει παράλληλα και σημαντική καλλωπιστική αξία λόγω της εντυπωσιακής εμφάνισης των ροδιών. Και σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να επιλέξουμε νάνα ποικιλία ροδιάς με κατάλληλο υποκείμενο που έχει διαμορφωθεί σε χαμηλό δεντράκι από τους φυτωριούχους.

8 μυστικά για την καλλιέργεια της ροδιάς
9 μυστικά για την καλλιέργεια της ροδιάς

12. Μηλιά σε γλάστρα

Κι η μηλιά, το υπέροχο καρποφόρο δέντρο μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα στις βόρειες περιοχές της χώρας αν επιλέξουμε από τα φυτώρια κατάλληλα φυτά νάνων ποικιλιών μηλιάς, εμβολιασμένα σε κατάλληλα υποκείμενα. Πέραν των υπέροχων τραγανών και ζουμερών μήλων, το βαθυπράσινο χρώμα φύλλων σε συνδυασμό με το κόκκινο χρώμα των καρπών της μηλιάς διαθέτει σημαντική καλλωπιστική αξία και μας χαρίζει ένα υπέροχο αισθητικό αποτέλεσμα για το μπαλκόνι μας.

Καλλιέργεια μηλιάς
6 μυστικά για την καλλιέργεια της μηλιάς

13. Μουσμουλιά σε γλάστρα

Η μουσμουλιά μπορεί να καλλιεργηθεί πολύ εύκολα στο μπαλκόνι μας καθώς έχει περιορισμένη ανάπτυξη, ειδικά όταν φυτευτεί σε γλάστρα. H μουσμουλιά δίνει πρώτο καρπούς μέσα στην άνοιξη σε μία εποχή που οι επιλογές σε φρέσκα φρούτα είναι σχετικά περιορισμένες. Εκτός από τους λαχταριστούς καρπούς, έχει και σημαντική καλλωπιστική αξία με τα στενόμακρα δερματώδη φύλλα που δίνουν ένα εξωτικό τόνο στο χώρο του μπαλκονιού μας.

7 μυστικά για την καλλιέργεια της μουσμουλιάς
7 μυστικά για την καλλιέργεια της μουσμουλιάς

14. Δαμασκηνιά σε γλάστρα

Άλλο ένα αγαπημένο φρουτόδεντρο που μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα είναι και η δαμασκηνιά με τα υπέροχα γλυκά και ζουμερά δαμάσκηνα, έχοντας προφανώς πιο περιορισμένη ανάπτυξη και μικρή παραγωγή. Επιλέγουμε από τα φυτώρια κατάλληλα φυτά νάνων ποικιλιών δαμασκηνιάς, εμβολιασμένα σε κατάλληλα υποκείμενα χαμηλής ανάπτυξης για να μπορέσουν να φυτευτούν σε γλάστρα και να διατηρηθούν στον περιορισμένο χώρο των μπαλκονιών.

Δαμάσκηνα σε καλλιέργεια δαμασκηνιάς
12 μυστικά για την καλλιέργεια της δαμασκηνιάς

15. Ελιά σε γλάστρα

Και για το τέλος του καταλόγου μας, η ελιά το αιωνόβιο αειθαλές δέντρο σύμβολο της Μεσογείου, καλλιεργείται πολύ εύκολα σε γλάστρα και κλαδεύεται συνήθως σε σχήμα μπάλας καθώς το γυαλιστερό γκριζοπράσινο φύλλωμα της διαθέτει εξαιρετική καλλωπιστική αξία. Βέβαια, εκτός από την αισθητική πλευρά, μπορούμε να επιλέξουμε επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς και να τις διαμορφώσουμε κατάλληλα για να απολαμβάνουμε την υπέροχη γεύση τους στις σαλάτες και τα φαγητά μας.

Συμβουλές για τη φροντίδα ελιάς σε γλάστρα
Συμβουλές για τη φροντίδα ελιάς σε γλάστρα
Διαφήμιση

Συμβουλές φροντίδας για φρουτόδεντρα σε γλάστρα

Η καλλιέργεια των οπωροφόρων δέντρων σε γλάστρα και έχει αρκετές ιδιαιτερότητες που πρέπει να προσέξουμε για να τα διατηρήσουμε υγιή με πλούσιο ζωηρό φύλλωμα και καλή καρποφορία.

Παρακάτω παραθέτουμε τις βασικότερες συμβουλές φροντίδας των οπωροφόρων δέντρων σε γλάστρα για να ακολουθήσουν οι πρωτάρηδες αλλά και οι πιο έμπειροι φίλοι της κηπουρικής.

Τι θέση επιλέγουμε για να φυτέψουμε δέντρα με φρούτα σε μπαλκόνι;

Όταν φυτεύουμε φρουτόδεντρα σε γλάστρα, θα πρέπει να επιλέγουμε ηλιόλουστη θέση στο μπαλκόνι, προφυλαγμένη από το κρύο και τον δυνατό αέρα.

Τόσο τα εσπεριδοειδή δέντρα, όσο και τα εξωτικά τροπικά φυτά είναι ευαίσθητα στο έντονο κρύο του χειμώνα και στους βοριάδες και χρειάζονται προστασία.

Την περίοδο του καλοκαιριού, καλό είναι να προστατεύουμε τα φυτά μας κατά τις μεσημεριανές ώρες και από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο που δημιουργεί εγκαύματα σε φύλλα και καρπούς.

Η αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών, του χειμώνα και του καλοκαιριού, μπορεί να γίνει με ένα ειδικό δίχτυ προστασίας από τον άνεμο, την παγωνιά και το κρύο.

Επιπλέον, για να προστατέψουμε τα φρουτόδεντρα μας από την παγωνιά μπορούμε να τα μεταφέρουμε για λίγο σε εσωτερικό χώρο μέσα στο σπίτι, πάντα σε ηλιοφανή θέση με καλό αερισμό, μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ.

Τι προσέχουμε κατά τη φύτευση καρποφόρων δέντρων σε γλάστρα;

Για να φυτέψουμε καρποφόρα δέντρα στο μπαλκόνι, χρειαζόμαστε μεγάλη πήλινη ή πλαστική γλάστρα, διαστάσεων τουλάχιστον 40 εκατοστών σε πλάτος και ύψος, για να μπορέσει το δεντράκι μας να έχει καλή ανάπτυξη και καρποφορία.

Φροντίζουμε η γλάστρα μας να έχει τρύπες που επιτρέπουν στο περιττό νερό να φεύγει και συμπληρωματικά προσθέτουμε μια λεπτή στρώση χαλικιού στη βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση.

Όσον αφορά το χώμα, επιλέγουμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα γενικής χρήσης με θρεπτικά συστατικά και περλίτη ή πιο ειδικό φυτόχωμα, κατάλληλο για καρποφόρα δέντρα.

Επιπλέον, μπορούμε να τοποθετήσουμε μία βάση με ροδάκια στη γλάστρα, για ευκολότερη μετακίνηση λόγω του μεγάλους βάρους όταν χρειαστεί για προστασία από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Πόσο συχνά ποτίζουμε τα καρποφόρα δέντρα σε γλάστρα;

Τα καρποφόρα δέντρα όταν φυτεύονται σε γλάστρα απαιτούν συχνά ποτίσματα ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ποτίζουμε 2 φορές τη βδομάδα. Τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού ποτίζουμε 3 φορές τη βδομάδα και διαβρέχουμε το φύλλωμα για δροσισμό.

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το υπερβολικό πότισμα ή η απουσία ποτίσματος μπορεί να προκαλέσει σημαντική φυλλόπτωση στα φυτά που καλλιεργούμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας.

Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στα καρποφόρα δέντρα σε γλάστρα;

Για τη λίπανση των καρποφόρων δέντρων σε γλάστρα, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, κάθε 1-2 μήνες καθώς υπάρχουν σημαντικές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία.

Συμπληρωματικά, προσθέτουμε λίπασμα με σίδηρο για να δώσουμε έντονο πράσινο χρώμα στο φύλλωμα και να αυξήσουμε την ζωτικότητα των φυτών μας.

Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά
Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά

Πως προστατεύουμε τα φρουτόδεντρα σε γλάστρα από έντομα και ασθένειες

Υπάρχουν αρκετά έντομα όπως ο φυλλοκνίστης, ο ψευδόκοκκος (βαμβακάδα), τα κοκκοειδή (ψώρα των φυτών) και η μελίγκρα (αφίδες), καθώς επίσης ασθένειες όπως το φουζικλάδιο και η σκωρίαση που προσβάλλουν τα καρποφόρα δέντρα σε γλάστρες.

Για να τις αντιμετωπίσουμε, προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα βιολογικά σκευάσματα όπως ο χαλκός, ο θερινός πολτός, το φυσικό πύρεθρο και τα άλατα καλίου για να ψεκάσουμε τα φυτά μας.

Κι ένα μυστικό για τα καρποφόρα δέντρα σε γλάστρα

Αρκετοί φίλοι της κηπουρικής προτιμούν να φυτέψουν αειθαλή φρουτόδεντρα στο μπαλκόνι τους, όπως τα εσπεριδοειδή καθώς δεν χάνουν το φύλλωμα τους την περίοδο του χειμώνα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (14)

 1. giorgos evaggelou
  22/09/2023

  καλησπερα κυριε κωστα μηπως ξερετε να μου πειτε που μπορω να βρω φυτωρια με καρποφορα δενδρα μεγαλα 4 ετων και πανω να βαλω στο εξοχικ ο που εχω στο πολυδενδρι ημαθιας με υψομετρο750 μετρων και τι δενδρα ναβαλω θελω μηλια ταφυτζι συκκιες μαυρα καιταπρασινα ροδακινα αχλαδια κοντουλες και βουτυρατα κερασιες εδεσσησ μπουρλα αμυγδαλια κκαρυδια κτλφουντουκια ακτινιδιακαστανιες μαρονι πηλιου ποικιλια βουλιωτικαπηλιου μκαι τα πολυ χοντρα κτλ

 2. Γιαννης
  18/06/2023

  εχω λεμονια απο κουκουτσι κ εχω δει σε 1 βιντεο αν εχεις υπομονη σε 5 χρονια σε δεινει καρπο…ισχυει αυτο?επισεις μου εχει βγαλει η κανονικια λεμονια ασπρα αυγουλακαια πηρα φαρμακο απο το βιτιο πουυ ψεκασα τα κερασια γ μονιλια σκουλικι ασβεστιο καλλ2αλλα τιποτα τα φυλα παλι εχουν τα κοβο με το χερι..να του βαλο πρασινο σαπουνι με μια κουταλια οινοπνευμα?

  • Η λεμονιά από κουκούτσι, συνήθως δίνει διαφορετικά λεμόνια από τους καρπούς από τους οποίους προέρχεται ο σπόρος. Ψέκασε την λεμονιά με σκεύασμα θερινού πολτού και φυσικού πύρεθρου για την προσβολή εντόμου που έχεις.

 3. Κοστας
  15/10/2020

  Καλησπέρα κ. Κωστα
  μπορω να χρησιμοποιήσω το ιδιο λιπασμα για εσπεριδοειδή στην ροδια.
  Ευχαριστώ
  Κωστας

 4. Νικόλας
  19/05/2020

  χαιρεται ,
  μπορώ να φυτευσω Passion Fruit σε γλάστρα ?
  τι μεγεθος γλάστρας θα προτέινατε ?

  Να είστε καλά .

 5. Κώστας
  14/03/2020

  Ροδακινιά και κοντά σε αυτό άλλα δέντρα μπορώ να βάλω στο μπαλκόνι;

  • Καλημέρα Κώστα. Μπορείς να βάλεις ροδακινιά και άλλα φυτά, αλλά θα πρέπει να κοιτάξεις για νάνες ποικιλίες και να τα φυτέψεις σε μεγάλες γλάστρες.

 6. Αλέκος
  31/01/2020

  Κύριε Κώστα,
  Τα συγχαρητήρια μου για τις ενημερώσεις σας για φυτά και οπωροφόρα δέντρα.
  Έχω διαβάσει όλα σας τα σχετικά άρθρα, για τις μηκυτολογικές και εντομολογικές ασθένειες. Μεταχειρίζομαι για ράντισμα τους φυσικούς τρόπους που υποδεικνύετε για αρωματικά φυτά, θάμνους κ.λ.π.
  Θέλω να βάλω στο μπαλκόνι μου, ανάμεσα στα πολλά λουλούδια που έχω, κάποια οπωροφόρα δέντρα, μία μανταρινιά, μία πορτοκαλιά και έν κούμ κουάτ.
  Προσπάθησα να βάλω νάνα δένδρα, χωρίς επιτυχία.
  Θεωρείτε ότι μπορώ να βάλω σε μεγάλες γλάστρες τα ανωτέρω φυτά και άν ναι, τι χώματα και λιπάσματα να χρησιμοποιήσω¨.
  Ευχαριστώ πολύ
  ΑΛΕΚΟΣ

 7. Ηλίας
  05/12/2019

  Θα ήθελα την συμβουλή σας σχετικά με φυτά εσωτερικού χώρου, συγκεκριμένα για δέντρο σε εσωτερικό χώρο.
  Υπάρχει κάποιο δέντρο ( που να κάνει καρπό) αλλά να μην υποφέρει σε συνθήκες γραφείων?
  Συνθήκες χώρου γραφείων εννοώ πως το Σαββατοκύριακο οι θερμοκρασίες ( ζέστη ή κρύο) δεν μετριάζονται από τον κλιματισμό.Φρέσκο αέρα μόνο Κυριακή δεν θα έχουν.
  Ο λόγος που θέλω κάποιο δέντρο με καρπό είναι το χρώμα κ η αίσθηση των εποχών με την άνθηση καρποφορία κτλ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Καλησπέρα Ηλία. Θα μπορούσες να δοκιμάσεις να βάλεις σε εσωτερικό χώρο ένα δεντράκι κουμκουάτ σε φωτεινό μέρος που θα έχει καλό αερισμό. Δες αναλυτικές συμβουλές για το κουμκουάτ στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *