εικόνα

6 δέντρα με φρούτα κατάλληλα για γλάστρα σε μπαλκόνι

6 δέντρα με φρούτα κατάλληλα για γλάστρα σε μπαλκόνι

6 δέντρα με φρούτα κατάλληλα για γλάστρα σε μπαλκόνι

Τι θα λέγατε να φτιάξουμε ένα μικρό κήπο στο μπαλκόνι μας φυτεύοντας καρποφόρα δέντρα σε γλάστρα; Εξαιρετική ευκαιρία για να απολαμβάνουμε λαχταριστά φρέσκα φρούτα, για να φτιάξουμε χυμό ακόμα και γλυκά του κουταλιού! Παράλληλα, αυτά τα δεντράκια έχουν σημαντική καλλωπιστική αξία, καθώς διαθέτουν πλούσιο φύλλωμα, όμορφα άνθη και εντυπωσιακούς καρπούς. Ας δούμε λοιπόν, τι μπορούμε να φυτέψουμε σε γλάστρα. Ξεκινάμε με τα εσπεριδοειδή: Λεμονιά, πορτοκαλιά, μανταρινιά και κουμ κουάτ. Κι αν θέλουμε κάτι πιο εξωτικό, μπορούμε να δοκιμάσουμε μία μπανανιά και ένα ανανά.

 

Τι θέση επιλέγουμε για να φυτέψουμε δέντρα με φρούτα σε μπαλκόνι;

 

Τόσο τα εσπεριδοειδή δέντρα, όσο και τα εξωτικά τροπικά φυτά είναι ευαίσθητα στο έντονο κρύο του χειμώνα και στους βοριάδες. Ειδικά, όταν τα φυτεύουμε σε γλάστρα, θα πρέπει να επιλέγουμε ηλιόλουστη θέση στο μπαλκόνι, προφυλαγμένη από το κρύο και τον δυνατό αέρα. Την περίοδο του καλοκαιριού, καλό είναι να προστατεύουμε τα φυτά μας κατά τις μεσημεριανές ώρες από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο. Η αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών, του χειμώνα και του καλοκαιριού, μπορεί να γίνει με ένα ειδικό δίχτυ προστασίας από τον άνεμο, την παγωνιά και το κρύο. Επιπλέον, για να προστατέψουμε τα φρουτόδεντρα μας από την παγωνιά μπορούμε να τα μεταφέρουμε για λίγο σε εσωτερικό χώρο μέσα στο σπίτι, πάντα σε ηλιοφανή θέση με καλό αερισμό, μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ.

 


Τι προσέχουμε κατά τη φύτευση καρποφόρων δέντρων σε γλάστρα;

 

Για να φυτέψουμε καρποφόρα δέντρα στο μπαλκόνι, χρειαζόμαστε μεγάλη πήλινη ή πλαστική γλάστρα, διαστάσεων τουλάχιστον 40 εκατοστών σε πλάτος και ύψος, για να μπορέσει το δεντράκι μας να έχει καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Φροντίζουμε η γλάστρα μας να έχει τρύπες που επιτρέπουν στο περιττό νερό να φεύγει και συμπληρωματικά προσθέτουμε μια λεπτή στρώση χαλικιού στη βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση. Επιπλέον, μπορούμε να τοποθετήσουμε μία βάση με ροδάκια στη γλάστρα για ευκολότερη μετακίνηση όταν αυτό χρειαστεί. Όσον αφορά το χώμα, επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά ή πιο ειδικό για καρποφόρα δέντρα.

 

Τι απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση έχουν τα καρποφόρα δέντρα σε γλάστρα;

 

Τα καρποφόρα δέντρα όταν φυτεύονται σε γλάστρα απαιτούν συχνά ποτίσματα ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ποτίζουμε 2 φορές τη βδομάδα. Τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού ποτίζουμε 3 φορές τη βδομάδα και διαβρέχουμε το φύλλωμα για δροσισμό. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το υπερβολικό πότισμα ή η απουσία ποτίσματος στη μπορεί να προκαλέσει σημαντική φυλλόπτωση στα φυτά μας. Για τη λίπανση των καρποφόρων δέντρων σε γλάστρα, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, κάθε 1-2 μήνες καθώς υπάρχουν σημαντικές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία. Συμπληρωματικά, εφαρμόζουμε λίπανση με σίδηρο για να δώσουμε έντονο πράσινο χρώμα στο φύλλωμα και να αυξήσουμε την ζωτικότητα των φυτών μας.

 

Κι ένα μυστικό για τα καρποφόρα δέντρα σε γλάστρα

 

Για να αντιμετώπισoυμε προληπτικά έντομα όπως ο φυλλοκνίστης και η μελίγκρα που προσβάλλουν τα καρποφόρα δέντρα, διαλύουμε μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπoύνι σε ένα λιτρο νερό. Εναλλακτικά, προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα οικολογικά σκευάσματα σαπώνων αλάτων καλίου για να ψεκάσουμε τα φυτά μας.

 

Περισσότερες συμβουλές για δέντρα με φρούτα σε γλάστρα

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες για τα συγκεκριμένα καρποφόρα δέντρα σε γλάστρα, στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει

 
Λεμονιά σε γλάστρα
Πορτοκαλιά σε γλάστρα
Μανταρινιά σε γλάστρα
Κουμκουάτ σε γλάστρα
Ανανάς σε γλάστρα
Μπανανιά σε γλάστρα
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (8)

σχολιαστής
Νικόλας 19 Μαΐου 2020

χαιρεται ,
μπορώ να φυτευσω Passion Fruit σε γλάστρα ?
τι μεγεθος γλάστρας θα προτέινατε ?

Να είστε καλά .

Απάντηση
σχολιαστής
Κώστας 14 Μαρτίου 2020

Ροδακινιά και κοντά σε αυτό άλλα δέντρα μπορώ να βάλω στο μπαλκόνι;

Απάντηση
σχολιαστής
Αλέκος 31 Ιανουαρίου 2020

Κύριε Κώστα,
Τα συγχαρητήρια μου για τις ενημερώσεις σας για φυτά και οπωροφόρα δέντρα.
Έχω διαβάσει όλα σας τα σχετικά άρθρα, για τις μηκυτολογικές και εντομολογικές ασθένειες. Μεταχειρίζομαι για ράντισμα τους φυσικούς τρόπους που υποδεικνύετε για αρωματικά φυτά, θάμνους κ.λ.π.
Θέλω να βάλω στο μπαλκόνι μου, ανάμεσα στα πολλά λουλούδια που έχω, κάποια οπωροφόρα δέντρα, μία μανταρινιά, μία πορτοκαλιά και έν κούμ κουάτ.
Προσπάθησα να βάλω νάνα δένδρα, χωρίς επιτυχία.
Θεωρείτε ότι μπορώ να βάλω σε μεγάλες γλάστρες τα ανωτέρω φυτά και άν ναι, τι χώματα και λιπάσματα να χρησιμοποιήσω¨.
Ευχαριστώ πολύ
ΑΛΕΚΟΣ

Απάντηση
σχολιαστής
Ηλίας 5 Δεκεμβρίου 2019

Θα ήθελα την συμβουλή σας σχετικά με φυτά εσωτερικού χώρου, συγκεκριμένα για δέντρο σε εσωτερικό χώρο.
Υπάρχει κάποιο δέντρο ( που να κάνει καρπό) αλλά να μην υποφέρει σε συνθήκες γραφείων?
Συνθήκες χώρου γραφείων εννοώ πως το Σαββατοκύριακο οι θερμοκρασίες ( ζέστη ή κρύο) δεν μετριάζονται από τον κλιματισμό.Φρέσκο αέρα μόνο Κυριακή δεν θα έχουν.
Ο λόγος που θέλω κάποιο δέντρο με καρπό είναι το χρώμα κ η αίσθηση των εποχών με την άνθηση καρποφορία κτλ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.