Αντιμετώπιση του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς

Αντιμετώπιση του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς

Η κυριότερη ασθένεια που προσβάλλει τη μουσμουλιά οφείλεται στον μύκητα του φουζικλάδιου. Η προσβολή από τον μύκητα εκδηλώνεται σε όλα τα μέρη του άνθους, στους καρπούς, στα φύλλα και στους βλαστούς της μουσμουλιάς αρχίζει λίγο πριν από την άνθιση στα τέλη του φθινοπώρου και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το καλοκαίρι.

Η ασθένεια του φουζικλάδιου ευνοείται από συνθήκες υγρού και ψυχρού βροχερού καιρού. Πάντως, η ασθένεια μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με οικολογικό τρόπο ώστε να απολαύσουμε τους νόστιμους καρπούς της, μέσα στην άνοιξη, σε μια περίοδο που δεν ωριμάζουν πολλά φρούτα.

1. Ποια είναι τα συμπτώματα της ασθένειας του φουζικλάδιου;

Τα συμπτώματα της ασθένειας του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς εκδηλώνονται κυρίως στα φύλλα και στους καρπούς υπό μορφή κηλίδων που σταδιακά παίρνουν ένα μεταλλικό μαύρο χρώμα.

Αρχικά, τα μολύσματα του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς εμφανίζονται στην κάτω επιφάνεια των τρυφερών φύλλων και αργότερα και στις δυο μεριές του φύλλου.

Τα τρυφερά προσβεβλημένα φύλλα καρουλιάζουν, παραμορφώνονται και συχνά πέφτουν συντελώντας στην εξασθένιση των δένδρων της μουσμουλιάς.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα νεαρά φύλλα της μουσμουλιάς είναι περισσότερο ευαίσθητα στο φουζικλάδιο ενώ οι καρποί είναι ευπαθείς σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους μέχρι τη συγκομιδή.

Διαφήμιση

2. Πώς αντιμετωπίζουμε οικολογικά την ασθένεια του φουζικλάδιου;

Για να αντιμετωπίσουμε οικολογικά την ασθένεια του φουζικλάδιου, πραγματοποιούμε τρεις ψεκασμούς με διάλυμα βρέξιμου χαλκού στα στάδια: λίγο πριν την άνθιση της μουσμουλιάς, μετά την πτώση των πετάλων του άνθους και ταν ο καρπός της μουσμουλιάς είναι σε μέγεθος μεγάλου ρεβυθιού.

Είναι πολύ σημαντικό να αφαιρούμε από τα δένδρα της μουσμουλιάς όλους τους προσβεβλημένους καρπούς, τους βλαστούς και τα φύλλα και να τους καίμε καθώς και όλα τα προσβεβλημένα φύλλα και καρπούς της μουσμουλιάς που έχουν πέσει κάτω στο έδαφος και αποτελούν εστίες μόλυνσης της ασθένειας του φουζικλάδιου.

3. Κι ένα μυστικό για την ασθένεια του φουζικλάδιου

Ο μύκητας του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς, παραμένει την περίοδο του χειμώνα χωρίς να εκδηλώνει την δράση του, στα παλαιά προσβεβλημένα μέρη του δένδρου καθώς και στα πεσμένα φύλλα στα οποία παράγονται τα μολύσματα για της προσβολές της επόμενης περιόδου.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (6)