εικόνα

Αντιμετώπιση του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς

Αντιμετώπιση του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς

Αντιμετώπιση του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς

Η κυριότερη ασθένεια που προσβάλλει τη μουσμουλιά οφείλεται στον μύκητα του φουζικλάδιου. Η προσβολή από τον μύκητα εκδηλώνεται σε όλα τα μέρη του άνθους, στους καρπούς, στα φύλλα και στους βλαστούς της μουσμουλιάς αρχίζει λίγο πριν από την άνθιση στα τέλη του φθινοπώρου και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το καλοκαίρι. Η ασθένεια του φουζικλάδιου ευνοείται από συνθήκες υγρού και ψυχρού βροχερού καιρού. Πάντως, η ασθένεια μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με οικολογικό τρόπο ώστε να απολαύσουμε τους νόστιμους καρπούς της, μέσα στην άνοιξη, σε μια περίοδο που δεν ωριμάζουν πολλά φρούτα.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ασθένειας του φουζικλάδιου;

 

Τα συμπτώματα της ασθένειας του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς εκδηλώνονται κυρίως στα φύλλα και στους καρπούς υπό μορφή κηλίδων που σταδιακά παίρνουν ένα μεταλλικό μαύρο χρώμα. Αρχικά, τα μολύσματα του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς εμφανίζονται στην κάτω επιφάνεια των τρυφερών φύλλων και αργότερα και στις δυο μεριές του φύλλου. Τα τρυφερά προσβεβλημένα φύλλα καρουλιάζουν, παραμορφώνονται και συχνά πέφτουν συντελώντας στην εξασθένιση των δένδρων της μουσμουλιάς. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα νεαρά φύλλα της μουσμουλιάς είναι περισσότερο ευαίσθητα στο φουζικλάδιο ενώ οι καρποί είναι ευπαθείς σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους μέχρι τη συγκομιδή.

 


Πώς αντιμετωπίζουμε οικολογικά την ασθένεια του φουζικλάδιου;

 

Για να αντιμετωπίσουμε οικολογικά την ασθένεια του φουζικλάδιου, πραγματοποιούμε τρεις ψεκασμούς με διάλυμα βρέξιμου χαλκού στα στάδια: λίγο πριν την άνθιση της μουσμουλιάς, μετά την πτώση των πετάλων του άνθους και ταν ο καρπός της μουσμουλιάς είναι σε μέγεθος μεγάλου ρεβιθιού. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αφαιρούμε από τα δένδρα της μουσμουλιάς όλους τους προσβεβλημένους καρπούς, τους βλαστούς και τα φύλλα και να τους καίμε καθώς και όλα τα προσβεβλημένα φύλλα και καρπούς της μουσμουλιάς που έχουν πέσει κάτω στο έδαφος και αποτελούν εστίες μόλυνσης της ασθένειας του φουζικλάδιου.

 

Κι ένα μυστικό για την ασθένεια του φουζικλάδιου

 

Ο μύκητας του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς, παραμένει την περίοδο του χειμώνα χωρίς να εκδηλώνει την δράση του, στα παλαιά προσβεβλημένα μέρη του δένδρου καθώς και στα πεσμένα φύλλα στα οποία παράγονται τα μολύσματα για της προσβολές της επόμενης περιόδου.

 

Περισσότερα άρθρα για την προστασία των φυτών

 

Δες περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια της μουσμουλιάς καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την προστασία στο σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Πως χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες
Αντιμετώπιση του φουζικλάδιου στην αχλαδιά
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη
5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας
Προστασία φυτών με φυσικά υλικά
Αντιμετώπιση της βρωμούσας στον κήπο
Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο
Αντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο
Αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη στα εσπεριδοειδή
Ασθένειες και έντομα της τριανταφυλλιάς
Αντιμετώπιση του δάκου στην ελιά

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chem


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Christodoulos.P 27 Απριλίου 2018

Γεια σας, Η μουσμουλια μου εχει αυτην την ασθενεια. Θα πρεπει να αφαιρεσω ολα τα φυλλα και τους καρπους απο τωρα και να κανω το ψεκασμα του χρονου στα 3 σταδια που προαναφεραται;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 29 Απριλίου 2018

  Πρέπει να αφαιρέσεις τα μαυρισμένα φύλλα και καρπούς της μουσμουλιάς και να τα κάψεις, και να ψεκάσεις με χαλκούχο διάλυμα άμεσα. Την επόμενη χρονιά, να εφαρμόσεις τους ψεκασμούς που συμβουλεύουμε σε τρία στάδια.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κατερινα νικηφορου 2 Δεκεμβρίου 2017

Καλημερα,
εχω μουσμουλια σε γλαστρα που αυτην την εποχη εχει μονο πολυ φυλλωμα κ καθολου ανθοφορια. Πως την κλαδευω κ τι χρειαζεται για να εχει ανθους? ( που αν δεν κανω λαθος ειναι εποχη για να εχει? )
Να πω οτι θελω να την κρατησω σε σχετικα χαμηλο υψος κ μου εχουν πει να μην κοψω τα κατω κατω κλαδια γιατι θα παρει υψος.(ειναι 2 κ κατι μετρα ) Σωστο η λαθος?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 9 Δεκεμβρίου 2017

  Καλημέρα Κατερίνα. Καταρχήν ελπίζουμε να έχεις σε μεγάλη γλάστρα την μουσμουλιά για να ευδοκιμήσει, να ανθίσει και να σου καρποφορήσει. Η μουσμουλιά κλαδεύεται μετά το τέλος της καρποφορία της, στα τέλη της άνοιξης. Προσπαθούμε κατά το κλάδεμα να αφαιρούμε εσωτερικά και αδύναμα κλαδιά που συντέμνονται ώστε να εξασφαλίσουμε καλό αερισμό και ηλιοφάνεια στο δένδρο.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.