29 καλλωπιστικά φυτά για ζαρντινιέρες

λουλουδια καλλωπιστικα φυτα για ζαρντινιερες

Ποια καλλωπιστικά φυτά και λουλούδια να βάλω στις ζαρντινιέρες του μπαλκονιού;

Είναι καιρός να ομορφύνουμε την αυλή, τη βεράντα και το μπαλκόνι μας προσθέτοντας έντονο χρώμα και υπέροχο άρωμα με πανέμορφα λουλούδια.

Εκτός από τις κλασικές γλάστρες με στρογγυλό ή τετράγωνο σχήμα, οι ζαρντινιέρες μας δίνουν περισσότερο χώρο για να στολίσουμε τον χώρο μας.

Ο στενόμακρος σχεδιασμός τους τις κάνει ιδανικές για το μπαλκόνι και τη βεράντα, ώστε να φυτέψουμε σε σειρά τα αγαπημένα μας φυτά.

Κάθε ζαρντινιέρα, ανάλογα τις διαστάσεις της σε μήκος, πλάτος και ύψος, μας δίνει διαφορετικές δυνατότητες για χαμηλά ή ψηλά φυτά, κρεμαστά ή αναρριχώμενα, βολβούς λουλουδιών και καλλωπιστικούς θάμνους.

Από πλαστικές, πήλινες, μεταλλικές και ξύλινες, μέχρι τις τσιμεντένιες του μπαλκονιού, οι ζαρντινιέρες μεταμορφώνουν τον χώρο και μας χαρίζουν μία πράσινη όαση για να απολαμβάνουμε όμορφες στιγμές με φίλους και την οικογένειά μας.

Ας δούμε αναλυτικά τα πιο όμορφα καλλωπιστικά φυτά για να φυτέψουμε σε ζαρντινιέρες, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές φροντίδας για να τα διατηρήσουμε υγιή και με πλούσια ανθοφορία.

Διαφήμιση

Ποια φυτά είναι κατάλληλα για φύτευση σε ζαρντινιέρες;

Ανάλογα με τη θέση που τις τοποθετούμε και τις διαστάσεις τους, οι ζαρντινιέρες μας δίνουν πολλές επιλογές φύτευσης που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος φυτών.

Διαχωρίζουμε τα καλλωπιστικά φυτά για ζαρντινιέρες σε 6 κατηγορίες: α) ετήσια λουλούδια, β) βολβούς λουλουδιών, γ) χαμηλά φυτά, δ) ψηλά φυτά, ε) αναρριχώμενα φυτά και στ) φυτά εσωτερικού χώρου.

α) Ετήσια λουλούδια για ζαρντινιέρες

Ξεκινάμε τα φυτά που είναι κατάλληλα για ζαρντινιέρες με ετήσια ανθόφυτα που φυτεύουμε κάθε άνοιξη συνήθως σε ρηχές ζαρντινιέρες τοποθετημένες σε ηλιόλουστα σημεία για να μας χαρίσουν πλούσια ανθοφορία. Τα περισσότερα ετήσια λουλούδια είναι χαμηλής ανάπτυξης, με εξαίρεση τον ηλίανθο που μπορεί να φτάσει αρκετά ψηλά ανάλογα την ποικιλία που θα επιλέξουμε.

1. Πετούνια

Οι πετούνιες είναι ιδανικό φυτό για χαμηλές ζαρντινιέρες με πλούσια ανθοφορία και εκπληκτικούς χρωματικούς συνδυασμούς σε λευκό, κίτρινο, κόκκινο, ροζέ και μωβ χρώμα. Διαθέτουν πλούσια βλάστηση, γρήγορη ανάπτυξη, χαμηλό ύψος 20-50 εκατοστά και εντυπωσιάζουν με τα άνθη τους, διαμέτρου 10-15 εκατοστών. Οι πετούνιες χαρακτηρίζονται από παρατεταμένη ανθοφορία που ξεκινά την άνοιξη και ολοκληρώνεται στα τέλη φθινόπωρου.

πετουνιες φροντιδα
Φυτεύουμε πετούνιες για χρώμα στον κήπο και στο μπαλκόνι

2. Άλυσσο

Σε ρηχές ζαρντινιέρες φυτεύουμε και το άλυσσο, ένα αγαπημένο λουλούδι χαμηλής ανάπτυξης που φυτεύουμε την άνοιξη. Τα μικρά άνθη του άλυσσου, χρώματος λευκού, ρόδινου ή μωβ, αναδίδουν ένα άρωμα που θυμίζει άρωμα μελιού και προσελκύει πολλές πεταλούδες στο μπαλκόνι και στην αυλή μας. Το άλυσσο διαθέτει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από νωρίς την άνοιξη μέχρι τα τέλη φθινοπώρου.

Άλυσσο, ένα λουλούδι με άρωμα μελιού
Άλυσσο, ένα λουλούδι με άρωμα μελιού

3. Ζίνια

Εντυπωσιακές με την ποικιλία των χρωμάτων και των σχημάτων των λουλουδιών τους είναι και οι ζίνιες όταν φυτεύονται σε ζαρντινιέρες στις αυλές και στα μπαλκόνια. Μέσα στην άνοιξη, εμφανίζονται τα μεγάλα λουλούδια της ζίνιας, μονά ή διπλά σε κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί, ροζ και μωβ χρώμα. Υπάρχουν χαμηλές και ψηλές ποικιλίες ζίνιας για να φυτέψουμε, ενώ μπορούμε να κάνουμε εξαιρετικούς συνδυασμούς και με άλλα ποώδη ανθόφυτα στις ζαρντινιέρες μας.

ζινιες φροντιδα
Ζίνια, λουλούδι σε πολλά χρώματα

4. Πανσέδες

Ασφαλώς θα αναφέρουμε και τους πανσέδες, από τα πιο δημοφιλή ετήσια ανοιξιάτικα λουλούδια σε ζαρντινιέρες που ξεχωρίζουν για την πρώιμη ανθοφορία τους. Αν επισκεφτούμε ένα φυτώριο μέσα στην άνοιξη, θα συναντήσουμε ποικιλία από μονόχρωμους πανσέδες κίτρινους, πορτοκαλί, μπορντό, μωβ, λευκούς, μπλε καθώς και από πανσέδες με πολύχρωμους συνδυασμούς. Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνουμε στους πανσέδες που διαθέτουν μία χαρακτηριστική μαύρη κηλίδα στο κέντρο του άνθους.

Φροντίδα πανσέ
Πανσέδες: 9 μυστικά για τη φροντίδα τους

5. Πορτουλάκα

Αν ψάχνουμε κρεμαστά φυτά για τις ζαρντινιέρες μας, η πορτουλάκα είναι η ιδανική επιλογή. Ανοιξιάτικο λουλούδι που διαθέτει έρπουσα βλάστηση, σαρκώδη ωοειδή φύλλα και εντυπωσιακή ανθοφορία που διαρκεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, σε αποχρώσεις του κίτρινου, ροζ, πορτοκαλί, κόκκινου αλλά και του λευκού. Η πορτουλάκα χρειάζεται άπλετο ηλιακό φως για να χαρίσει την πλούσια ανθοφορία της.

Πορτουλάκα κρεμαστή, η καλλωπιστική γλυστρίδα
Πορτουλάκα κρεμαστή, η καλλωπιστική γλυστρίδα

6. Ηλίανθος

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φυτά που εντυπωσιάζει με τα κίτρινα λουλούδια του και φυτεύεται σε ζαρντινιέρες είναι ο ηλίανθος, που μας χαρίζει την ανθοφορία του μέσα στο καλοκαίρι. Η κεφαλή του ηλίανθου στρέφεται προς τις ακτίνες του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας και στρέφεται πάλι, τις πρωινές ώρες, προς την ανατολή. Υπάρχουν νάνες ποικιλίες ηλίανθου, κατάλληλες για να φυτέψουμε σε ζαρντινιέρες ενώ οι ψηλότερες ποικιλίες που είναι εδώδιμες είναι κατάλληλες για τον κήπο μας.

ηλιανθος ηλιοτροπιο φροντιδα
Ηλιοτρόπιο: 10 μυστικά για την καλλιέργεια του ηλίανθου
Διαφήμιση

β) Βολβώδη λουλούδια που φυτεύουμε σε ζαρντινιέρες

Οι βολβοί λουλουδιών δίνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που καλύπτει όλες τις εποχές του χρόνου. Υπάρχουν οι βολβοί λουλουδιών που φυτεύουμε την άνοιξη και οι βολβοί λουλουδιών που φυτεύουμε το φθινόπωρο. Ιδανική επιλογή για τις ζαρντινιέρες μας στο μπαλκόνι, την αυλή και τη βεράντα, αν θέλουμε ποικιλία χρωμάτων και πλούσια ανθοφορία.

7. Ζουμπούλι (υάκινθος)

Ξεκινάμε με τον υάκινθο, τα παραδοσιακά ζουμπούλια, με το ξεχωριστό γλυκό άρωμα. Θα συναντήσουμε αρκετές ποικιλίες υάκινθου σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων από ροζέ, γαλάζιο, πορτοκαλί, κίτρινο, κόκκινο μέχρι και λευκό ενώ ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στο διατσέντο, μια πολύ αρωματική ποικιλία υάκινθου με λευκά άνθη. Ο υάκινθος φυτεύεται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και ανθίζει Μάρτιο – Απρίλιο.

Υάκινθος (ζουμπούλι), φύτευση σε κήπο και σε γλάστρα
Υάκινθος (ζουμπούλι), φύτευση σε κήπο και σε γλάστρα

8. Φρέζια

Οι φρέζιες είναι από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή βολβώδη φυτά για ζαρντινιέρες που διαθέτουν εντυπωσιακά λουλούδια με ξεχωριστό γλυκό άρωμα. Θα συναντήσουμε ποικιλίες φρέζιας με μονά ή διπλά άνθη καθώς και μεγάλη γκάμα χρωμάτων σε κόκκινο, μωβ, ροζ, κίτρινο, φούξια και λευκό. Οι φρέζιες πολλαπλασιάζονται με κορμούς, ένα χαρακτηριστικό είδος υπόγειων βολβών. Φυτεύονται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου και ανθίζουν Μάρτιο – Απρίλιο.

Φρέζιες φροντίδα
Φρέζια, συμβουλές για φύτευση και φρόντιδα

9. Αμαρυλλίδα

Στις ζαρντινιέρες μας θα φυτέψουμε και αμαρυλλίδες, τα επιβλητικά βολβώδη φυτά με ψηλούς ανθοφόρους βλαστούς που καταλήγουν σε μεγάλα κόκκινα, λευκά, πορτοκαλί, κίτρινα, πράσινα και ροζ άνθη ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ποικιλίες αμαρυλλίδας με δίχρωμα άνθη. Οι αμαρυλλίδες πολλαπλασιάζονται με βολβούς. Φυτεύονται την περίοδο Σεπτέμβριου – Νοεμβρίου και ανθίζουν Μάρτιο – Μάιο.

Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι
Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι

10. Νάρκισσος

Ο νάρκισσος είναι ένα από τα πιο όμορφα βολβώδη λουλούδια, ιδανικά για ζαρντινιέρες, με άνθη σε σχήμα τρομπέτας που ξεπροβάλλουν πάνω σε λεπτούς μίσχους μέσα από τα στενόμακρα φύλλα. Τα λουλούδια του διαθέτουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από λευκό, λευκοκίτρινο, κιτρινο-πορτοκαλί, κοκκινωπό μέχρι και ροζέ. Οι νάρκισσοι πολλαπλασιάζονται με βολβούς. Φυτεύονται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και ανθίζουν Φεβρουάριο – Απρίλιο.

Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και γλάστρα
Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και γλάστρα

11. Τουλίπα

Η τουλίπα αποτελεί ασφαλώς ένα από τα δημοφιλή βολβώδη λουλούδια σε όλο τον κόσμο που φυτεύουμε σε ζαρντινιέρες κάθε χρόνο. Yπάρχουν τουλίπες σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη με αμέτρητους συνδυασμούς χρωμάτων όπως άσπρο, κίτρινο, ροζ, μωβ, μπλε, πορτοκαλί ενώ μπορούμε να επιλέξουμε και ιδιαίτερες τουλίπες με διπλά πέταλα και πιο σύνθετα άνθη. Οι τουλίπες φυτεύονται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτώβριου και ανθίζουν Μάρτιο-Απρίλιο.

6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα της τουλίπας
6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα της τουλίπας
Διαφήμιση

γ) Χαμηλά ανθόφυτα για ζαρντινιέρες

Και πάμε στα πολυετή καλλωπιστικά φυτά για ζαρντινιέρες που έχουν σχετικά χαμηλή ανάπτυξη φυλλώματος μέχρι ένα μέτρο και χαρίζουν υπέροχη ανθοφορία σε πολλά χρώματα και σχέδια.

12. Γεράνι

Στον κατάλογο μας με τα κλασικά φυτά των μπαλκονιών που μπορούμε να φυτέψουμε σε ζαρντινιέρες, ξεκινάμε με το γεράνι για υπέροχα λουλούδια σε χρώματα όπως λευκό, κόκκινο, ροζ, μωβ και πορτοκαλί που εμφανίζονται από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Το γεράνι ανήκει στα φυτά που αντέχουν στη σκιά, κατάλληλο για βορινό και ανατολικό μπαλκόνι χωρίς ήλιο, αν και αναπτύσσεται εξίσου καλά σε θέσεις με πλούσια ηλιοφάνεια.

γερανι φροντιδα
Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια

13. Πολυγάλα

Μία υπέροχη επιλογή για να φυτέψουμε σε ζαρντινιέρες στις αυλές και στα μπαλκόνια είναι και το πολυγάλα, ένας ανθεκτικός αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για τα μωβ λουλούδια του εμφανίζονται από τις αρχές της άνοιξης και διατηρούνται μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Το πολυγάλα παρουσιάζει ταχεία ανάπτυξη με φύλλωμα που μοιάζει με τη μυρτιά, φτάνει σε ύψος τα 1-2 μέτρα και σχηματίζει σφαιρική κόμη.

Πολυγάλα, καλλωπιστικός θάμνος με μωβ λουλούδια
Πολυγάλα, καλλωπιστικός θάμνος με μωβ λουλούδια

14. Κουφέα

Η κουφέα είναι ένας πανέμορφος θάμνος χαμηλής ανάπτυξης, ιδανικός για ζαρντινιέρες που εντυπωσιάζει με το πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα του και την πλούσια ανθοφορία. Η κουφέα ανθίζει από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου και εμφανίζει πολυάριθμα μικρά σωληνοειδή άνθη σε ροζ, μωβ και λευκό χρώμα που θυμίζουν αστεράκια. Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε την κουφέα στον κήπο και το μπαλκόνι μας είναι μέσα στην άνοιξη.

Kουφέα, ένας υπέροχος θάμνος με μικρά μωβ λουλούδια
Kουφέα, ένας υπέροχος θάμνος με μικρά μωβ λουλούδια

15. Τουλμπάχια

Στα κατάλληλα φυτά για ζαρντινιέρες συγκαταλέγεται και η τουλμπάχια, το πολυετές καλλωπιστικό φυτό με τα χαρακτηριστικά στενόμακρα γκριζοπράσινα φύλλα, που όταν τα τρίβουμε αναδίδουν απαλό άρωμα σκόρδου. Η τουλμπάχια διαθέτει με μικρά μωβ, ροζέ ή λευκά άνθη που εμφανίζονται από την άνοιξη ως το φθινόπωρο πάνω σε σωληνοειδείς ανθοφόρους βλαστούς ύψους 50-60 εκατοστών και έχουν άρωμα που θυμίζουν υάκινθο.

Τουλμπάγχια, ένα λουλούδια με άρωμα σκόρδου
Τουλμπάγχια, ένα λουλούδια με άρωμα σκόρδου
Διαφήμιση

δ) Ψηλά φυτά για ζαρντινιέρες

Αν ψάχνουμε πιο ψηλά και ανθεκτικά φυτά για μεγάλες ζαρντινιέρες στις αυλές και στα μπαλκόνια, υπάρχουν τα κατάλληλα φυτά που δημιουργούν ένα πυκνό φυτικό φράκτη και εξασφαλίζουν ιδιωτικότητα στο χώρο μας.

16. Aγγελική

Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η αγγελική, ο αειθαλής θάμνος με το πλούσιο γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα που το στολίζουν μικρά κρεμ-λευκά λουλούδια. Συστήνεται για δημιουργία φράχτη με μεγάλες ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι, καθώς φτάνει τα 2 μέτρα σε ύψος και πλάτος. Ιδανικό φυτό για τη βεράντα του εξοχικού μας σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ανθεκτική τόσο σε ήλιο όσο και σε σκιά, σε παγωνιά και χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και σε ξηρό καλοκαίρι και καύσωνα.

Αγγελική φυτό
Αγγελική, ένας ανθεκτικός θάμνος για παραθαλάσσια εδάφη

17. Bιβούρνο

Για να δημιουργήσουμε φράχτη στο μπαλκόνι, μπορούμε να φυτέψουμε σε μεγάλες ζαρντινιέρες βιβούρνο, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με πράσινο γυαλιστερό φύλλωμα, πανέμορφα μικρά λουλούδια και υπέροχο γλυκό άρωμα. Το βιβούρνο ανθίζει μέσα στον χειμώνα μέχρι την άνοιξη, ανάλογα το είδος, σχηματίζοντας πυκνά μπουκέτα λουλουδιών που μέσα στο καλοκαίρι δίνουν μικρούς γυαλιστερούς σκουρόχρωμους καρπούς.

Φροντίδα βιβούρνου
Βιβούρνο, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος

18. Eλαίαγνος

Ο κατάλογος των ψηλών φυτών σε ζαρντινιέρες δεν θα μπορούσε να μη συμπεριλάβει τον ελαίαγνο που διαθέτει ένα εντυπωσιακό σκουροπράσινο ή κιτρινοπράσινο φύλλωμα όλο το χρόνο. Ανθεκτικός και προσαρμοστικός ακόμα και σε παραθαλάσσια μπαλκόνια, ο ελαίαγνος έχει σχετικά γρήγορη ανάπτυξη και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 2-3 μέτρα σε ύψος. Ανθίζει λίγο καθυστερημένα το φθινόπωρο και ακολουθούν οι μικροί κόκκινοι καρποί του, την περίοδο του χειμώνα.

Ελαίαγνος, ένας ξεχωριστός καλλωπιστικός θάμνος
Ελαίαγνος, ένας ξεχωριστός καλλωπιστικός θάμνος

19. Mετροσίδηρος

Ανάμεσα από τα ψηλά και ανθεκτικά φυτά για ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι, επιλέγουμε και τον μετροσίδηρο, τον αειθαλή θάμνο με τα εντυπωσιακά άνθη βαθυκόκκινου χρώματος που μοιάζουν πολύ με τα άνθη του καλλιστήμονα. Ο μετροσίδηρος έχει χαρακτηριστικά γκριζοπράσινα ή κιτρινοπράσινα δερματώδη φύλλα και διαθέτει γρήγορη ανάπτυξη φτάνοντας σε ύψος 2-3 μέτρων. Η εντυπωσιακή ανθοφορία του μετροσίδηρου εμφανίζεται Μάιο και Ιούνιο.

Μετροσίδηρος, θάμνος με κόκκινα λουλούδια
Μετροσίδηρος, θάμνος με κόκκινα λουλούδια

20. Φωτίνια

Αν θέλουμε να δώσουμε και ένα ιδιαίτερο χρώμα στο μπαλκόνι μας, μπορούμε να φυτέψουμε σε ζαρντινιέρες τη φωτίνια, τον γνωστό αειθαλή θάμνο με χαρακτηριστικά κόκκινα φύλλα που μπορεί να φτάσει σε ύψος 2-3 μέτρων αν και συναντάμε και νάνες ποικιλίες φωτίνιας που φτάνουν σε ύψος περίπου 1,5 μέτρου. Τα φύλλα της είναι μακρόστενα, λεία και δερματώδη, έχουν κόκκινο χρώμα την άνοιξη, παίρνουν ένα μωβ χρώμα το καλοκαίρι και πρασινίζουν το χειμώνα.

Φροντίδα φωτίνιας
Φωτίνια, ένας αειθαλής θάμνος με κόκκινα φύλλα
Διαφήμιση

ε) Αναρριχώμενα φυτά για ζαρντινιέρες

Αν διαθέτουμε φράχτη ή πέργκολα, μπορούμε να επιλέξουμε φυτά που αναρριχώνται και μας δίνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα με την υπέροχη ανθοφορία τους.

 21. Διπλαδένια

Μία όμορφη πρόταση για αναρριχώμενο φυτό σε ζαρντινιέρες είναι η διπλαδένια, φυτό με γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, μακρόστενα και λαμπερά πράσινα φύλλα και εντυπωσιακά άνθη σε αποχρώσεις κόκκινου, φούξια, ροζ και λευκού. Τα άνθη της διπλαδένιας διαθέτουν ένα πολύ ιδιαίτερο σχήμα τρομπέτας, όπου οι άκρες τους κυρτώνουν ελαφρά προς τα έξω. Έχει μακρά περίοδο ανθοφορίας που διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.

Διπλαδένια φροντίδα
Διπλαδένια, το βραζιλιάνικο γιασεμί

22. Ρυγχόσπερμο

Ένα από τα πιο ανθεκτικά αναρριχώμενα φυτά που προτείνουμε για ζαρντινιέρες σε μπαλκόνια είναι το ρυγχόσπερμο, με σημαντική καλλωπιστική αξία χάρη στο ωραίο φύλλωμα και τα αρωματικά λουλούδια του. Το ρυγχόσπερμο έχει ταχεία ανάπτυξη και μπορεί να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό φράχτη. Ανθεκτικό ακόμα και για ζαρντινιέρες σε μπαλκόνια παραθαλάσσιων κατοικιών, το ρυγχόσπερμο αντέχει στην παγωνιά του χειμώνα και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Ρυγχόσπερμο φροντίδα
Ρυγχόσπερμο, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό

23. Στεφανωτή

Άλλο ένα εντυπωσιακό αναρριχώμενο φυτό που φυτεύεται σε ζαρντινιέρες και μας μαγεύει με την ομορφιά και την γλυκιά μυρωδιά των λουλουδιών του είναι η στεφανωτή. Έχει αργή ανάπτυξη αλλά μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 3-4 μέτρα ύψος. Η στεφανωτή διαθέτει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας που διαρκεί από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο και είναι ευαίσθητη στην απευθείας επαφή με τον ήλιο, ενώ θα πρέπει επίσης να προφυλαχθεί από παγωνιά και βοριάδες.

Στεφανωτή, αναρριχώμενο φυτό με αρωματικά άνθη
Στεφανωτή, αναρριχώμενο φυτό με αρωματικά άνθη

24. Γιασεμί

Από τα πιο δημοφιλή αναρριχώμενα φυτά που συναντάμε παραδοσιακά σε ζαρντινιέρες στα μπαλκόνια και τις αυλές των ελληνικών σπιτιών είναι το γιασεμί με το υπέροχο άρωμα του. Η πιο αγαπημένη ποικιλία είναι το χιώτικο που ξεχωρίζει με τα μικρά λευκά λουλούδια του και το έντονο μεθυστικό άρωμα τους. Η ανθοφορία ξεκινά μόλις ζεστάνει ο καιρός την άνοιξη και διατηρείται μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Χρειάζεται ηλιοφανή θέση για να έχει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία.

γιασεμι φροντιδα
Γιασεμί, 9 μυστικά για τη φροντίδα του

25. Φούλι

Η λίστα μας με τα αναρριχώμενα φυτά σε ζαρντινιέρα δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνει το φούλι, με το δυνατό γλυκό άρωμα των λουλουδιών του που πλημμυρίζει τις καλοκαιρινές νύχτες. Το φούλι ξεχωρίζει για τα μεγάλα αρωματικά λευκά λουλούδια που εμφανίζονται από νωρίς την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Διαθέτει χαρακτηριστικά στρογγυλά μεγάλα γυαλιστερά φύλλα, έχει σχετικά αργή ανάπτυξη και μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 2-3 μέτρα.

Συμβουλές φροντίδας για το φούλι
Συμβουλές φροντίδας για το φούλι
Διαφήμιση

στ) Φυτά εσωτερικού χώρου για ζαρντινιέρες

Οι ζαρντινιέρες έχουν την τιμητική τους και μέσα στα σπίτια, σε επαγγελματικούς χώρους και σε γραφεία για να φυτέψουμε εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου και να δημιουργήσουμε μία όμορφη ατμόσφαιρα στην καθημερινότητα μας.

26. Ζαμιοκούλκας

Ιδανικό για ζαρντινιέρες σε γραφεία, ιατρεία και επαγγελματικούς χώρους, είναι ο ζαμιοκούλκας, το πιο ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου με τα μακριά καταπράσινα γυαλιστερά φύλλα,. Διατηρείται πολύ εύκολα με ελάχιστη φροντίδα, ακόμα και σε πιο σκοτεινά σημεία μέσα, καθώς χρειάζεται ελάχιστο φως για να αναπτυχθεί. Ποτίζουμε τον ζαμιοκούλκα μια φορά τον μήνα, και αποφεύγουμε να ποτίζουμε συχνότερα για να μην του δημιουργήσουμε προβλήματα.

Ζαμιοκουλκας ή ζαμια
Ζαμιοκούλκας ή ζάμια, ένα ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου

27. Σανσιβέρια

Άλλο ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου που βλέπουμε συχνά σε ζαρντινιέρες σε προσόψεις μαγαζιών και χώρων εστίασης αλλά και σε σαλόνια σπιτιών, είναι η σανσιβέρια με τα χαρακτηριστικά στενόμακρα δερματώδη φύλλα που αναπτύσσονται κατακόρυφα. Το φύλλωμα της σανσιβέριας διατηρείται καταπράσινο και ζωηρό όλο τον χρόνο ακόμα και αν τοποθετήσουμε το φυτό σε λιγότερο φωτεινούς, ακόμα και σε σχετικά σκοτεινούς χώρους.

σανβιβερια σανσεβιερια
Σανσιβέρια, η γλώσσα της πεθεράς

28. Σπαθίφυλλο

Ένα από τα πιο δημοφιλή και όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου που φυτεύεται συχνά σε ζαρντινιέρες είναι το σπαθίφυλλο. Το σπαθίφυλλο εντυπωσιάζει άσπρο χρώμα των λουλουδιών του που δημιουργεί μία πολύ ελκυστική αντίθεση με το σκούρο πράσινο χρώμα των φύλλων του. Πρόκειται για ένα υπέροχο φυτό που εκτός από την εξωτική ομορφιά του, έχει την ιδιότητα καθαρίζει τον αέρα του δωματίου στο οποίο βρίσκεται.

Σπαθίφυλλο για καθαρό αέρα στο σπίτι και στο γραφείο
Σπαθίφυλλο για καθαρό αέρα στο σπίτι και στο γραφείο

29. Ορχιδέα

Και για το τέλος, σε μικρές ζαρντινιέρες μπορούμε να επιλέξουμε να φυτέψουμε και ορχιδέες ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου για να δώσουμε μία εξωτική νότα στα δωμάτια του σπιτιού και των επαγγελματικών μας χώρων. Η ανθοφορία της ορχιδέας ξεκινά στα τέλη του χειμώνα συνεχίζεται μέσα στην άνοιξη και κρατάει συνήθως μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Τα πιο γνωστά και διαδεδομένα είδη ορχιδέας είναι η ορχιδέα φαλαίνοψις και η ορχιδέα σιμπίντιουμ.

10 μυστικά για τη φροντίδα της ορχιδέας (+video)
10 μυστικά για τη φροντίδα της ορχιδέας (+video)

Τι ζαρντινιέρες επιλέγουμε για τα λουλούδια στο μπαλκόνι;

Επιλέγουμε ζαρντινιέρες για κάθε λουλούδι ανάλογα το μέγεθος του και την σταδιακή ανάπτυξη που θα έχει στην αυλή και στο μπαλκόνι μας.

Προτιμούμε μικρότερες γλάστρες για τα ετήσια ανθοφόρα φυτά και μεγαλύτερες για τα θαμνώδη και τα αναρριχώμενα καλλωπιστικά φυτά.

Φροντίζουμε οι γλάστρες μας να διαθέτουν τρύπες στη βάση τους, προκειμένου να φεύγει το νερό ώστε να περιορίσουμε τον κίνδυνο να σαπίσουν οι ρίζες ή να πέσουν τα φύλλα και τα λουλούδια λόγω υπερβολικής υγρασίας.

Για να γεμίσουμε τις ζαρντινιέρες, χρησιμοποιούμε πάντα υψηλής ποιότητας φυτόχωμα, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά και στη βάση τους τοποθετούμε μία λεπτή στρώση χαλικιού ή βότσαλου για καλύτερη στράγγιση του νερού.

Επιλέγουμε γλάστρες
Πως επιλέγουμε γλάστρες και ζαρντινιέρες για τα φυτά

Κάθε πότε χρειάζονται πότισμα τα λουλούδια στις ζαρντινιέρες;

Ανάλογα τα λουλούδια που θα φυτέψουμε στις ζαρντινιέρες, υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες σε πότισμα κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Σε σκιερά μπαλκόνια ποτίζουμε τα φυτά στις ζαρντινιέρες 1-2 φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και περίπου 2-3 φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Σε μπαλκόνι με ήλιο, ποτίζουμε τα φυτά στις ζαρντινιέρες οπωσδήποτε 2 φορές τη βδομάδα και κάθε 2 μέρες την περίοδο του καλοκαιριού ενώ σε συνθήκες καύσωνα, τα φυτά μας ίσως χρειαστούν και καθημερινό πότισμα για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η καλύτερη ώρα της μέρας για να ποτίσουμε τα καλλωπιστικά φυτά στις ζαρντινιέρες είναι το πρωί για την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούμε να ποτίζουμε και το βραδάκι.

Τι λίπασμα θέλουν τα λουλούδια στις ζαρντινιέρες;

Τα φυτά στις ζαρντινιέρες που δίνουν πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία έχουν σημαντικές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία, ιδιαίτερα φωσφόρου, καλίου και μαγνησίου.

Προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας 2 φορές το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, αποφεύγοντας την περίοδο του Αυγούστου που έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Η συμπληρωματική λίπανση στις αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου με σίδηρο και ιδιαίτερα σε μορφή χηλικού σιδήρου βοηθάει στο πρασίνισμα και στη ζωντάνια των φυτών μας.

Διαφήμιση

Πώς προστατεύουμε τα φυτά στις ζαρντινιέρες από έντομα και ασθένειες;

Προστατεύουμε τα λουλούδια που έχουμε φυτέψει σε ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι από διάφορα έντομα που εμφανίζονται όπως ο αλευρώδης, η μελίγκρα, οι βρωμούσες, τα κοκκοειδή και η βαμβακάδα.

Ψεκάζουμε προληπτικά κάθε 2 βδομάδες το φύλλωμα των φυτών με αυτοσχέδια σπιτική συνταγή διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό.

Εναλλακτικά, προμηθευόμαστε βιολογικά σκευάσματα όπως ο θερινός πολτός, τα άλατα καλίου και η φυσική πυρεθρίνη που βρίσκουμε σε γεωπονικά καταστήματα.

Κι ένα μυστικό για τα φυτά σε ζαρντινιέρες

Αδειάζουμε το νερό που περισσεύει από το πιατάκι της ζαρντινιέρας, λίγες ώρες αφού ποτίσουμε, για να αποφύγουμε την υπερβολική υγρασία στο χώμα που δημιουργεί προβλήματα στα φυτά μας.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *