Σανσιβέρια, η γλώσσα της πεθεράς

Φυτά σανσιβέριας

Η σανσιβέρια, γνωστή και ως σανσεβιέρια, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου για να διακοσμήσουμε το σπίτι και το γραφείο μας.

Η σανσιβέρια διαθέτει χαρακτηριστικά στενόμακρα μυτερά φύλλα που αναπτύσσονται προς τα πάνω, τα οποία διατηρούνται καταπράσινα και ζωηρά όλο τον χρόνο. Το πλούσιο φύλλωμα της σανσιβέριας με το έντονο χρώμα του, δημιουργεί ένα μοναδικό συνδιασμό που την κάνει να μοιάζει σαν ένα τεχνητό φυτό.

Η σανσιβέρια ανήκει στα φυτά εσωτερικού χώρου που δε χρειάζονται πολύ φως και έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε περιποίηση. Πρόκειται για ένα πολύ προσαρμοστικό φυτό που μπορεί να αναπτυχθεί και σε εξωτερικό χώρο, στην αυλή και στο μπαλκόνι.

Επιπλέον, η σανσιβέρια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά που καθαρίζουν τον αέρα και αποτελεί ιδανικό φυτό για να διακοσμήσουμε το υπνοδωμάτιο μας, καθώς εκτός από την εξωτική ομορφιά της, μας βοηθάει να έχουμε καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Ας δούμε αναλυτικά, τι φροντίδα χρειάζεται η σανσιβέρια για να τη διατηρήσουμε όμορφη και υγιή για πολλά χρόνια.

Διαφήμιση

1. Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη σανσιβέριας;

Η σανσιβέρια κατάγεται από την Αφρική και υπάρχουν πάνω από 30 είδη σανσιβέριας και ακόμη περισσότερες ποικιλίες. Παρακάτω, παραθέτουμε πληροφορίες για τρία πιο διάσημα είδη σανσιβέριας που αξίζει να γνωρίζετε.

 • Sansevieria trifasciata: Το πιο διαδεδομένο είδος σανσιβέριας που κατάγεται από τη Δυτική Αφρική και στο εξωτερικό αποκαλείται “φυτό φίδι” (snake plant) ενώ στην Ελλάδα έχει επικρατήσει η ονομασία “γλώσσα της πεθεράς”. Η sansiveria trifasciata φτάνει σε ύψος περίπου 60 εκατοστών και χαρακτηρίζεται από καταπράσινα δερματώδη φύλλα που έχουν ανοιχτοπράσινες κάθετες λωρίδες. Η ποικιλία “Laurentii” είναι πολύ δημοφιλής καθώς διαθέτει στενόμακρες χρυσοκίτρινες λωρίδες στις άκρες του φύλλου.
 • Sansevieria cylindrica: Ένα λιγότερο γνωστό είδος είναι η κυλινδρική σανσιβέρια, που φτάνει σε ύψος μέχρι ένα μέτρο και ξεχωρίζει για τα κατακόρυφα κυλινδρικά στενόμακρα φύλλα της, χρώματος από πράσινο μέχρι γκρι και πλάτους 2-3 εκατοστών. Τα νεαρά φυτά της Sansiveria cylindrica συχνά έχουν χαρακτηριστικές σκουροπράσινες κάθετες λωρίδες στα φύλλα. Τα φύλλα του συγκεκριμένου είδους συχνά αποκτούν κάπως ρυτιδιασμένη μορφή όσο μεγαλώνει η ηλικία του φυτού.
 • Sansevieria zeylanica: To συγκεκριμένο είδος σανσιβέριας κατάγεται από τη Σρι Λάνκα και αναπτύσσεται σε αμμώδη και βραχώδη εδάφη. Διαθέτει λευκό-πράσινα δερματώδη φύλλα μήκους 60-70 εκατοστών, με ελαφρά κυματιστές γραμμές που διατρέχουν την επιφάνεια των φύλλων.

2. Ποια θέση είναι κατάλληλη για τη σανσιβέρια;

Η σανσιβέρια είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και μπορεί να επιβιώσει σε σημεία με περισσότερο ή λιγότερο φως. Η σανσιβέρια προτιμάει φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι για να αναπτυχθεί πιο γρήγορα. Μπορεί να προσαρμοστεί και σε σκοτεινά δωμάτια με λιγότερο φως, ωστόσο θα έχει πολύ πιο αργή ανάπτυξη.

Οι απευθείας ακτίνες του ήλιου δεν της αρέσουν, καθώς δημιουργούν εγκαύματα στο φύλλωμα της και κάνουν το χρώμα των φύλλων της να εξασθενεί. Αποφεύγουμε, επίσης, να την τοποθετούμε κοντά σε πηγές θερμότητας, όπως τζάκι και καλοριφέρ, και επιλέγουμε θέσεις μακριά από ψυχρά ρεύματα και κλιματιστικά.

3. Πώς φυτεύουμε τη σανσιβέρια σε γλάστρα;

Η σανσιβέρια διαθέτει πολύ δυνατό ριζικό σύστημα, ενώ παράλληλα έχει την ιδιότητα να συγκρατεί νερό στα φύλλα της, γι’ αυτό μπορεί να αναπτύσσεται χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα.

Η υπερβολική υγρασία στη γλάστρα είναι το αδύναμο σημείο της που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Για τη μεταφύτευση της σανσιβέριας, επιλέγουμε γλάστρες που διαθέτουν τρύπες στη βάση για να φεύγει το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα. Επιπλέον, προτιμάμε ειδικό φυτόχωμα κατάλληλο για παχύφυτα, καθώς προσφέρει καλύτερη αποστράγγιση.

4. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η σανσιβέρια;

Η σανσιβέρια είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και η ανάγκες της σε νερό είναι πολύ περιορισμένες. Ποτίζουμε τη σανσιβέρια περίπου μία φορά τον μήνα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και μόνο εφόσον το χώμα της έχει στεγνώσει. Τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, ποτίζουμε συχνότερα, περίπου κάθε 2 εβδομάδες.

Αν δούμε τα φύλλα της σανσιβέριας να χάνουν τη λεία όψη τους και να φαίνονται ρυτιδιασμένα, σημαίνει ότι το φυτό χρειάζεται νερό. Αν το πρόβλημα δε διορθώνεται, μεταφυτεύουμε το φυτό χρησιμοποιώντας καινούργιο χώμα.

Αν τα φύλλα της σανσιβέριας λυγίζουν προς τα κάτω, μάλλον υπερβάλλαμε στο πότισμα και πρέπει να το μειώσουμε άμεσα. Αν δεν το κάνουμε έγκαιρα, μπορεί να χαλάσουν κάποια φύλλα λόγω υπερβολικής υγρασίας.

5. Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται η σανσιβέρια;

H σανσιβέρια έχει πολύ μικρές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία. Για να τονώσουμε την ανάπτυξη της, στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του φθινόπωρο, μπορούμε να προσθέσουμε υγρό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου.

Καθώς το φυτό αναπτύσσεται, αφαιρούμε όταν χρειάζεται ξερά φύλλα από τη βάση του φυλλώματος της σανσιβέριας για να εξασφαλίσουμε καλύτερη ανάπτυξη του φυτού και πιο όμορφη εμφάνιση.

Η σανσιβέρια είναι ιδιαίτερα ανθεκτική σε προσβολές από ασθένειες και έντομα. Για την αντιμετώπιση του εντόμου της βαμβακάδας και του τετράνυχου που μπορεί να προσβάλλει τη σανσιβέρια, ψεκάζουμε προληπτικά τα φύλλα της με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε, διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.

Αξίζει να αναφέρουμε πως τα φύλλα της σανσιβέριας είναι σχετικά τοξικά αν φαγωθούν από μικρά παιδιά ή από κατοικίδια, γι’ αυτό αποφεύγουμε να την τοποθετούμε στο παιδικό δωμάτιο και σε σημεία που βρίσκονται μακριά από την επιτήρησή μας.

Διαφήμιση

6. Εμφανίζει λουλούδια η σανσιβέρια;

Ένα ιδιαίτερα σπάνιο θέαμα που δε συναντάμε συχνά σε φυτά σανσιβέριας είναι η εμφάνιση λουλουδιών. Αρκετοί, μάλιστα, μπορεί να έχουν σανσιβέριες για χρόνια και να μην τις έχουν δει σε ανθοφορία.

Όταν ανθίζει η σανσιβέρια εμφανίζει δεκάδες λουλούδια πάνω σε ένα μακρύ βλαστό που εμφανίζεται ανάμεσα από τα φύλλα. Τα λουλούδια της σανσιβέριας είναι λευκά και αναδύουν ένα απαλό άρωμα.

Η εμφάνιση των λουλουδιών μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι οι ρίζες του φυτού είναι πολύ πυκνές και χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Λουλούδι σανσιβέριας
Τα λουλούδια της σανσιβέριας

7. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της σανσιβέριας;

Μπορούμε πολύ εύκολα να δημιουργήσουμε νέα φυτά σανσιβέριας για να διακοσμήσουμε το σπίτι μας και να χαρίσουμε σε αγαπημένα μας πρόσωπα. Ο πολλαπλασιασμός της σανσιβέριας γίνεται, συνήθως, στις αρχές της άνοιξης με δύο τρόπους: α) αφαιρώντας τα νεαρά φυτά που εμφανίζονται μέσα στη γλάστρα και β) χωρίζοντας ένα φυτό σε δύο μέρη.

Για να νεαρά φυτά που εμφανίζονται μέσα από το χώμα, περιμένουμε να αναπτυχθούν λίγο, περίπου στο 1/3 του μητρικού φυτού, πριν τα διαχωρίσουμε σε καινούργια γλάστρα για να δημιουργήσουμε νέα φυτά.

Εναλλακτικά, μπορούμε να χωρίζουμε σε δύο μέρη ολόκληρο το φυτό της σανσιβέριας χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι. Στη συνέχεια φυτεύουμε, τα κομμάτια σε νέες γλάστρες που διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσουν.

Πολλαπλασιασμός σανσιβέριας
Πολλαπλασιασμός σανσιβέριας, πώς δημιουργούμε νέα φυτά

8. Κι ένα μυστικό για τη σανσιβέρια

Ιστορικά, οι σανσιβέριες αποτελούσαν ξεχωριστό γένος φυτών με την ονομασία Sansevieria που είχε προκύψει από την παρατήρηση των εξωτερικών χαρακτηριστικών τους. Το 2017, με ανάλυση του DNA των φυτών, διαπιστώθηκε ότι το γενετικό υλικό τους έχει πολλές ομοιότητες με το φυτό δράκαινα. Έκτοτε, οι σανσιβέριες έχουν μετονομαστεί και πλέον ανήκουν στο γένος Dracaena.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (75)

 1. ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
  06/03/2024

  Κύριε Λιονουδάκη ήθελα να ρωτήσω το εξής αναφορικά με το λίπασμα της σανσιβέριας. Το υγρό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου που αναφέρετε, είναι το ίδιο με το υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά που βάζουμε π.χ. στην Ζάμια;
  Ευχαριστώ!

  • Πράγματι, το υγρό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου αναφέρεται στο υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά που κυκλοφορεί στο εμπόριο.

 2. Θοδωρής
  01/11/2023

  έχω μια σανιβιερα κάποιες φορές κάποια φύλλα της στη ρίζα τους μαλακώνουν και κιτρινίζουν με αποτέλεσμα κουνιούνται! τι να φταει?

 3. Αποστόλης
  30/06/2021

  Καλησπερα, παρατηρω στην βαση τον φυλλων οτι εχει χασει το πρασινο και εχει γινει κιτρινο σαν να παει να σαπισει … το εχω παρακανει στο ποτισμα?

  • Καλησπέρα Αποστόλη. Το κιτρίνισμα στη βάση των φύλλων της σανσιβέριας οφείλεται πιθανότατα σε υπερβολικό πότισμα. Μπορείς να ποτίσεις το φυτό με διάλυμα χαλκού για προστασία. Φρόντισε να ποτίζεις γενικότερα κάθε 2-3 εβδομάδες το φυτό.

   • Στελλα Ζαφειροπουλουπουλου
    10/01/2024

    Καλημερα

  • Χάρης
   02/06/2022

   Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες! Έχω μια Σανσιβερια μικρή και πριν ένα μήνα ένα φύλλο στην μέση είχε μια κηλίδα καφέ σαν γλίτσα, το έκοψα από την βάση, τώρα τελευταία παρατηρώ ότι σε ένα άλλο αρχίζουν και εμφανίζονται πάλι τρεις μικρές κηλίδες όπως την προηγούμενη φορά.. Φταίει το πότισμα ή κάποια ασθένεια;

   • Καλημέρα Χάρη. Περιόρισε το νερό και ψέκασε με σκεύασμα υγρού χαλκού γιατί πιθανότατα έχει προσβληθεί από μυκητολογική ασθένεια.

 4. Μαρία Κοκκινοπούλου
  26/01/2021

  Καλησπέρα κύριε Κώστα η σανσεβέρια μου έχει αρχίσει να πέφτουν τα φύλλα προς τα κάτω από το κρύο και την υγρασία επειδή την έχω σε εξωτερικό χώρο σε σκοτεινό μέρος .Τα φύλλα της θα επανέλθουν η θα χρειαστεί να τα κλαδέψο? .
  Απαντήστε !

  • Καλησπέρα Μαρία. Βάλε την σανσιβέρια καλύτερα σε εσωτερικό φωτεινό μέρος για να δούμε αν θα επανέλθουν τα φύλλα της.

 5. Κλέιντι
  13/12/2020

  Η σανσεβερια μου μεγαλονι πολύ αργά την έχω σε φωτηνω μέρος όχι να παιφτούν η απαιυθίες ακτηνες . Βγάζει καινούριους βλαστούς τι να κάνω για να μεγαλώσουν πιο γρήγορα

  • Καλημέρα Κλέιντι.
   Μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα για κάκτους και παχύφυτα για ενισχυθεί η ανάπτυξη της σανσιβέρια και να μεγαλώσει πιο γρήγορα.

  • Θοδωρής
   06/01/2021

   Καλησπέρα! Πρόσφατα πήρα μια σανσιβέρια σε κεραμική γλάστρα χωρίς τρύπα αποστράγγισης (νόμιζα ότι ήταν κασπώ και ότι μέσα θα είχε πλαστικό γλαστράκι). Στο κάτω μέρος το υλικό είναι ακατέργαστο και παρατήρησα ότι αποβάλλει υγρασία. Να προσπαθήσω να ανοίξω τρύπα ή θα είναι εντάξει αν προσέχω το πότισμα; Επίσης πάνω πάνω πριν το χώμα έχει μία στρώση σφάγνο (μάλλον για διακόσμηση). Να το αφαιρέσω;

   • Καλησπέρα Θοδωρή.
    Μπορείς να τρυπήσεις το κασπό αλλά χρησιμοποίησε λεπτό τρυπάνι γιατί υπάρχει κίνδυνος να σπάσει το κασπό. Διαφορετικά, βρες ένα πλαστικό γλαστράκι φυτωρίου που εφάπτεται εσωτερικά στο κασπό και μεταφύτεψε σε αυτό τη σανσιβέρια και στη συνέχεια βάλε το μέσα στο κασπό. Δεν χρειάζεται να αφαιρέσεις το σφάγνο.

 6. Αναστασία
  15/11/2020

  Καλησπέρα σας, μόλις αγόρασα μια Σανσιβερια η οποία χρειάζεται μεταφύτευση, όταν θα την μεταφυτευσω θα την ποτίσω απευθείας ή χρειάζεται να περάσουν 5 με 6 ημέρες;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Καλησπέρα Αναστασία.
   Μπορείς να αφήσεις κατά την μεταφύτευση την σανσιβέρια 5-6 μέρες απότιστη και μετά να της προσθέσεις νερό όπως κάνουμε στους κάκτους και στα παχύφυτα.

 7. Lydia
  28/10/2020

  Καλησπέρα,

  Αγόρασα πριν ένα μήνα μία σανσιβέρια μεσαίου μεγέθους από ένα φυτώριο. Όταν την πήρα το χώμα ήταν υπερβολικά ποτισμένο και υπέθεσα ότι θα στέγνωνε στην πορεία. Το χώμα είναι ακόμα αρκετά υγρό και για να στεγνώσει έχω φέρει το φυτό πιο κοντά σε παράθυρο. Δεν έχω παρατηρήσει ακόμα σημάδια που να δείχνουν πως το φυτό σαπίζει. Χρειάζεται ίσως μεταφύτευση για να το σώσω πριν να είναι αργά; Είναι οκ η εποχή ή το ρισκάρω;

  • Καλησπέρα Λυδία. Θα ήταν καλό να μεταφυτεύσεις την σανσιβέρια σε άλλη γλάστρα, και να προσθέσεις φυτόχωμα που να έχει καλύτερη αποστράγγιση.

 8. Αποστολης
  11/10/2020

  Καλημερα !! μου επεσε και εσπασε η γλαστρα που ειχα το φυτο με αποτελεσμα σε ενα κλοναρι που ειχε ριζες επειδη ηταν που λεπτες κοπηκαν και εμεινε μια μικρη… να βαλω ολο το κλοναρι μεσα σε νερο οπως κανουμε για να τα πολαπλασιασουμε η να το φυτεψω ξανα με αυτη τη μικρη ριζα?

  • Καλημέρα Αποστόλη. Μπορείς να μεταφυτεύσεις τη σανσιβέρια και με αυτή τη μικρή ρίζα. Σταδιακά, η σανσιβέρια θα αναπτύξει το ριζικό της σύστημα.

 9. menta
  08/10/2020

  Η σανσιβερια μου παρουσιάζει ένα κλείσιμο των φύλλων όχι ζαρωμα απλώς διπλώνουν. Την έχω μέσα με φως μέτριο. ευχαριστω

  • Καλημέρα. Βάλε την σανσιβέρια σε πιο φωτεινό περιβάλλον και φρόντισε να ποτίζεις κάθε 2 εβδομάδες αυτή την εποχή.

 10. Αποστολης Κοντος
  10/07/2020

  Καλησπερα και μπραβο σας για την τοσο καλη δουλεια στην σελιδα…εχω μερικες ερωτησεις… για τον πολλαπλασιασμο της σενεβεριας μπορω να κοψω το φυλλο στην μεση και μετα να το βαλω μεσα σε νερο και να βγαλει ριζες θα ειναι οκ? και επισης εχω μια πολυ σημαντικη απορια, εχω μια σαυρα και αποφασισα να βαλω ζωντανα φυτα ( σενσεβερια, ποθο και ζαμιοκουλκας) ομως του οτι θα υπαχει ζωο μεσα θα πρεπει να εχω χωμα που να μην εχει χημικα, και σκευτομαι να βαλω οργανικο θα ειναι ενταξει ? εχει τις θρεπτικες ουσιες για το φυτο? η μπορω να βαλω καποιο αλλο ψωμα η καποιο αλλο λιπασμα- θρεπτικη ουσια (που να μην εχει χημικα ομως) .. ευχαριστω πολυ προκαταβολικα για τις απαντησεις σας

  • Καλησπέρα Απόστολε. Δημιουργούμε καινούρια φυτά σανσιβέριας συνήθως με τη διαίρεση ριζωμάτων ή όλόκληρου του φυτού. Πάντως, μπορείς να βάλεις και το φύλλο της σανσιβέριας σε νερό ώστε να καλύπτεται η βάση του φύλλου και να περιμένεις σταδιακά να ριζώσει. Μπορείς να βάλεις βιολογικό (οργανικό) φυτόχωμα για την σανσιβέρια, τον πόθο και το ζαμιόκουλκα αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση.

   • Αποστόλης Κοντός
    17/07/2020

    Καλησπέρα! Ευχαριστώ γιγάντων απάντηση! Όσο για τον πολλαπλασιασμό της σανσεβεριας ειχατε απαντήσει στην Αθηνά ( 3 Μαΐου) ότι με τμήμα του φίλου μπορεί να πολλαπλασιαστεί το φυτό. Επίσης κάθε πότε πρέπει να αλλάζω το οργανικό χώμα και τι μπορώ να ρίξω μέσα για να βοηθήσω το φυτό (πχ θρεπτικά συστατικά ) αλλά χωρις να υπαρχει προβλημα με χημικά;

    • Πράγματι, Αποστόλη. Μπορείς να βάλεις το φύλλο της σανσιβέριας σε νερό ώστε να καλύπτεται η βάση του φύλλου (λίγα εκατοστά) και να περιμένεις σταδιακά να ριζώσει. Το οργανικό χώμα μπορείς να το αλλάζεις 1-2 χρόνια και μπορείς να το εμπλουτίζεις με κομπόστ.

     • ΑΠΟΣΤΌΛΗΣ
      19/07/2020

      Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες! Επίσης παρατήρησα ότι οι κορυφές εινς7 λίγο ξεραμενες και σε άλλο φυτό σενσεβεριας ένα φυλλο έχει στην μέση μια τρυπα…πουιζω μια φορά τον μήνα, τι μπορώ μα κάνω :/ το χώμα είναι καινούριο

      • ΑΠΟΣΤΌΛΗΣ
       19/07/2020

       Επίσης χρησιμοποιώ χώμα κομοστ-οργανικο με 7.5-8pH έχω αποστράγγιση , ωστόσο δεν γίνετε τελείως στεγνό άμεσος, έχει μια υγρασία δλδ

      • Καλησπέρα Αποστόλη. Φρόντιζε να στεγνώνει το χώμα και μετά να ξαναποτίζεις.

      • Καλησπέρα ΑΠοστόλη. Πότιζε συχνότερα αυτή την εποχή του καλοκαιριού, κάθε 2 εβδομάδες και φρόντισε να μην την κτυπά απυθείας ο ήλιος την σανσιβέρια.

     • Αποστολης Κοντος
      21/07/2020

      καλησπερα… δεν καταλαβα πρεπει να στενωνει πρωτα το νερο και μετα να ποτιζω η να ριχνω καθε 15 μερες? οι ξεραμενες κορυφες και και οι τρυπες που εχουν μερικα φυλλα ειναι απο το πολυ νερο η απο λιγο νερο? γιατι δεν το βλεπει ο ηλιος.. το φυτο το εχω 15 μερες και εριξα νερο οταν το μεταφυτεψα οταν το πηρα δεν ηταν ετσι τα φυλλα . ευχαριστω για τις απαντησεις 🙂

      • Καλημέρα Αποστόλη. Για τις τρύπες στα φύλλα μπορείς να σκονίσεις με βάκιλο Θουριγγίας. Οι ξεραμένες κορυφές μπορεί να οφείλονται έλλειψη νερού ενώ αν είναι μαυρισμένα φύλλα μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα. Πάντως φρόντιζε να στεγνώνει το χώμα και μετά να ποτίζεις ξανά.

 11. Eleni
  09/07/2020

  Καλησπέρα σας,

  Το δικό μου φυτό έχει κοντά φύλλα ακόμη (έως 30 εκ.) σκισίματα σε κάποια φύλλα του, είναι κάπως θαμπά και επίσης παρατήρησα κάποια ζωύφια στο κάτω μέρος της γλάστρας που πιθανόν τρώνε κάποια φύλλα ή την ρίζα. Την έχω στην αυλή σε σημείο με έμμεσο φως και ποτίζω κάθε δύο εβδομάδες. Θα προτείνατε μεταφύτευση σε καθαρό χώμα για τα ζωύφια, ή κάποιο λίπασμα ή σίδηρο για να τονωθεί?

  Ευχαριστώ πολυ.

  • Καλησπέρα Ελένη. Καλύτερα να κάνεις μεταφύτευση της σανσιβέριας και να χρησιμοποιήσεις καινούριο φυτόχωμα για να σου δώσει σταδιακά καλύτερη ανάπτυξη.

 12. Olina Startova
  06/07/2020

  Μόλις αγόρασα 2 σανσιβέριες με υψηλά φύλλα ( 80cm περίπου)
  Τις μεταφύτευσα σε γλάστρες διαστάσεων 23χ23χ47 cm και τις άφησα στο μπαλκόνι μου το οποίο είναι συνήθως σκιερό και καλύπτεται από τέντα .
  Πιστεύετε ότι μπορώ να τις αφήσω στο μπαλκόνι -κάτι που επιθυμώ πολύ – ή θα πρέπει να τις μεταφέρω εντός του σπιτιού ;
  Το κατάστημα πού μου τις πούλησε με διαβεβαίωσε ότι μπορώ να τις αφήσω έξω .
  Η γνώμη και η γνώση σας είναι σεβαστές και ήδη αισθάνομαι ευγνώμων για τον χρόνο που θα διαθέσετε προκειμένου να μου απαντήσετε .

  • Καλησπέρα Ολίνα. Μπορείς να διατηρήσεις τις σανσιβέριες σε σκιερό μέρος στο μπαλκόνι σου, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου γιατί μπορεί να δημιουργήσουν εγκαύματα.

 13. Βούλα
  02/07/2020

  Καλησπέρα σας αγόρασα μια σενσιβερια πριν 2 εβδομάδες την άφησα στο μπαλκονι μέχρι να πάρω γλάστρα να την μεταφύτευσω πήρα γλάστρα η οποία όμως ήταν λίγο μεγαλύτερη από την πρώτη που είχε. Υπάρχει πρόβλημα να την βάλω εκεί; οι ρίζες της είχαν γυρίσει και όταν την έβγαλα από τη 1η γλάστρα έπεσαν χώματα και ” ελευθερωθηκαν ” αυτό σημαίνει ότι θέλει αρκετά μεγαλύτερη γλάστρα; επίσης στο τελείωμα των φύλλων έχει μικρές ξηρανσεις και είναι λίγο κίτρινη σε καπια σημεία τι μπορώ να κάνω γι αυτό; σας ευχαριστώ για όλες τις συμβουλές που μας δίνετε!

  • Καλησπέρα Βούλα. Μπορείς να την μεταφυτεύσεις σε λίγο μεγαλύτερη γλάστρα την σανσιβέρια. Απέφυγε το υπερβολικό πότιαμα και λίπανση για να μην μαυρίζουν οι άκρες στα φύλλα της.

 14. Αlex
  17/06/2020

  Καλησπέρα σας. Έχω δύο μικρές σανσιβεριες εκ των οποίων η μία παιρνει καπως περισσότερο φως από την αλλη μιας και βρίσκονται κάθετα, η μία πισω από την άλλη, από το παράθυρο. Τις ποτιζω με ελάχιστο νεράκι κάθε βδομάδα. Παρατήρησα ότι η μία που δεν παίρνει τόσο φως έχει ένα εσωτερικό φύλο το οποίο έχει κιτρινίσει και ζαρωσει ιδιαίτερα εκεί που υπερκαλύπτεται από τα άλλα φυλλα. Ενώ τη πότισα χθες, το χώμα της είναι ήδη ξερό (τσέκαρα από τις τρυπούλες στη βάση της γλάστρα). Τι να θέλει άραγε, περισσότερο φως η μήπως νερό? Η κάτι άλλο? Σας ευχαριστώ πολύ.

  • Καλησπέρα.
   Εξασφάλισε μία πιο φωτεινή θέση στην σανσιβέρια και φρόντισε να την ποτίζεις κάθε 2 εβδομάδες κάνοντας ένα καλό πότισμα.

  • Κατερινα
   31/05/2021

   Αμαν ρε παιδια προσωπικοι σας κηπουροι ειναι τα παιδια εδω?

   Amyway ευχαριστω για τον οδηγο, ωραιο φυτο.

 15. ΜΑΡΙΑ
  01/06/2020

  περιμενω την απαντηση σας

  • Καλησπέρα Μαρία. Σου έχουμε απαντήσει αναφέροντας ότι μπορείς να μεταφυτεύσεις την σανσιβέρια σε μεγαλύτερη γλάστρα που διαθέτει τρύπα χρησιμοποιώντας ειδικό φυτόχωμα για παχύφυτα που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει.

 16. ΜΑΡΙΑ
  29/05/2020

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΕΧΩ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΣΑΝΣΙΒΕΡΙΑ ΣΕ ΓΙΑΛΙΝΟ ΔΟΧΕΙΟ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΦΕΡΑΝ ΔΩΡΟ , ΠΩς ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΥΤΕΨΩ; ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΧΩΜΑ ΝΑ ΤΗΝ ΒΑΛΩ;, ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΑΝ ΞΕΡΟ ΑΧΥΡΟ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΧΩΜΑ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

  • Καλημέρα Μαρία. Μπορείς να μετφυτεύσεις την σανσιβέρια σε μεγαλύτερη γλάστρα που διαθέτει τρύπα χρησιμοποιώντας ειδικό φυτόχωμα για παχύφυτα που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει.

 17. Manos
  22/05/2020

  Καλησπέρα
  Βρήκα μία σανσιβέρια σε μία πολύ μικρή γλάστρα σε σκουπίδια έξω από ένα φυτώριο Όταν ρωτήσα γιατί την άφηνε μου είπανε γιατί είναι ταλαιπωρημένη και παει να ξεραθεί και όντως τα φύλλα της είναι ζαρωμένα ή άκριες πάνω-πάνω ξεραμένες και γενικά το φυτό είναι ιδιαίτερα αδύναμο το χω ποτίσει και του έχω ρίξει λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου το βάζω σε μέρη που έχει φως το μεσημέρι το Φέρνω στο σπίτι αλλά δεν έχει συνέλθει εντελώς Τι άλλο μπορώ να κάνω?

  • Καλησπέρα Μάνο. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση στην σανσιβέρια κάθε 2 εβδομάδες που θα την ποτίζεις για να αναπτυχθεί ξανά και να είναι υγιής.

 18. Μαιρη
  21/05/2020

  Γεια σας! Μου δωρισαν μια σανσιβερια και δυο απ’τα φυλλα της ειναι αρκετα ψηλα με αποτελεσμα να λυγιζουν, οποτε και τα ειχαν στερεωσει μεταξυ τους με ενα λαστιχακι. Πιστευετε θα ειναι καλυτερο να βαλω ενα ψηλο ξυλακι μεσα στη γλαστρα και να τα στερεωσω σε αυτο?
  Ευχαριστω!

  • Καλησπέρα Μαίρη. Θα ήταν πολύ καλύτερο για να αναπτυχθούν τα φύλλα της σανσιβέριας να βάλεις ένα ψηλό ξυλάκι για να τα στερεώσεις και να τα υποστηλώσεις.

 19. Αθηνά Τραυλού
  03/05/2020

  Έχω ένα γυάλινο ενυδρείο και θα ήθελα να βάλω σανσεβέρια, αλλά έχω 1 φυτό που αν το βάλω θα είναι άδειο, διάβασα κάπου ότι μπορούν να παραχθού νέα φυτά, κόβοντας 1 φύλλο της σε κομμάτια, είναι αλήθεια ή θα καταστρέψω και το φύλλο και δεν θα έχω νέα φυτά. Τη γνώση σας και τη γνώμη σας ζητώ.Ευχαριστώ.

  • Καλησπέρα Aθηνά. Πραγματικά, μπορείς με τμήμα φύλλου της σανσιβέριας να την πολλαπλασιάσεις και να δημιουργήσεις καινούρια φυτά.

 20. Μαριάννα
  25/04/2020

  Καλησπέρα. Έχω μία σανσιβερια την οποία όταν την πήρα έβγαλα ένα φύλλο από τη ρίζα που ήταν σάπιο. Τώρα ένα άλλο φύλλο αποκολλήθηκε από τη ρίζα. Τι φταίει και τι μπορώ να κάνω? Ευχαριστώ πολύ!

  • Καλησπέρα Μαριάννα. Το σάπισμα των φύλλων της σανσιβέριας οφείλεται πιθανότατα σε υπερβολικό πότισμα.

   • Θεωδόρα
    23/01/2021

    Η σανσεβερια μου έχει αρχίσει να πλαγιάζη τα φύλα της δεν την ποτίζω καθόλου την έβαλα σε σκοτεινό και ζεστό μέρος χωρίς υγρασία τη να κάνω για να την επαναφέρο τα φύλα θα ξανά γίνουν.

    • Καλησπέρα Θεοδώρα. Να βάλεις την σανσιβέρια σε πιο φωτεινό μέρος για να μην πλαγιάζει τα φύλλα και να την ποτίζεις κάθε 2 εβδομάδες.

 21. Γιωργος
  10/04/2020

  Καλήσπερα,

  ενας γνωστος μου εδωσε μια γλαστρα με σανσιβέρια επειδη δεν μπορουσε να την φροντιζει. Το χωμα ειχε ξεραθει εντελως, απο καποια φυλλα οι ακρες ηταν ξεραμενες επισης, ενω υπηρχαν και καποια εντελως σαπια τα οποια και αφαιρεσα. Τι μπορω να κανω για να την σωσω? Σκεφτομαι να την μετεμφυτευσω. Επισης τις ξερες ακρες να τις κοψω ή να τις αφησω μηπως ανακαμψουν απο μονες τους?

  Ευχαριστω εκ των προτερων!

  • Καλησπέρα Γιώργο. Μεταφύτεψε την σανσιβέρια σε μεγαλύτερη γλάστρα και κόψε τις ξερές άκρες των φύλλων. Πότιζε κάθε 2 εβδομάδες καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σάπισμα της ρίζας.

 22. Γεωργία
  23/01/2020

  Καλησπέρα,
  Είχα παρει μια πολύ μικρή σανσιβερια και την πότιζα 1 φορά τη βδομάδα. Μάλλον ήταν πολύ. . Είχε βγάλει κι αλλα φυλλα, της είχα αλλάξει και γλαστρα, αλλά τελικά έφυγαν τα φύλλα και έμειναν μόνο δυο… Την πότισα εχτές μετά από πολύ καιρο-είχε ξεραθεί εντελώς το χώμα και την έβαλα σε μέρος που να παίρνει φως.. Υπάρχει περίπτωση να σωθεί και να βγάλει κι αλλα φυλλα ξανά;

  • Καλησπέρα Γεωργία. Πολύ καλά έκανες και έβαλες την σανσιβέρια σε φωτεινό μέρος. Αυτή την περίοδο του χειμώνα πότιζε ανά 2 βδομάδες και σταδιακά θα βγάλει και άλλα φύλλα.

   • Γεωργία
    31/05/2020

    Καλησπέρα, σας ευχαριστώ για την απάντηση στο μήνυμα μου στις 23/1/2020. Η σανσιβερια μου εξακολουθεί να έχει 2 φύλλα μόνο, τα οποία φαίνονται υγειη. Ποτιζω προσεκτικά πιστεύω. Τι μπορεί να συμβαίνει και δεν βγαίνουν νέα; τι μπορώ να κάνω; ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • καλησπέρα Γεωργία. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά κάθε μήνα και εξασφάλισε ότι απομακρύνεται το νερό που περισσεύει από το πότισμα της σανσιβέριας.

     • Γεωργία
      25/06/2020

      Απίστευτο. Βγαίνουν νέα φύλλα μετά από 2 χρονια. Νόμιζα ότι ήταν χαμένη υπόθεση..
      Ευχαριστώ!

 23. Τινα Π.
  17/01/2020

  Απο λαθος μου ποτησα δυο φορες την σανσιβέρια μου και πηγα να ελεγξω αν υπαρχει καποιο προβλημα και βρηκα κατι τεραστια σκουληκια χρωμα καφε κοντα στην ριζα … τι μπορω να κανω για να απαλαγει απο αυτα ?

  • Καλησπέρα Τίνα. Μεταφύτεψε την σανσιβέρια σε άλλη γλάστρα χρησιμοποιώντας καινουριο φυτόχωμα για να απαλλαγείς από τα ανεπιθύμητα σκουλήκια.

 24. Ekaterinibenatsi @gmail. com
  05/12/2019

  Το χριστουγεννιατικο λουλούδι γλώσσα με το αλεξανδρινό είναι το ίδιο λουλούδι;

  • Καλησπέρα Κατερίνα. Δεν έχουμε υπόψη μας το χριστουγεννιάτικο λουλούδι με την ονομασία ‘γλώσσα’.

   • Ekaterini
    08/12/2019

    Μπορείτε να μου στείλετε μία εικόνα του αλεξανδρινόυ και μία της γλώσσας της πεθεράς στο Gmail μου σας παρακαλώ πολύ;

 25. Ευάγγελος
  29/11/2019

  Τις προάλλες παρέλαβα κάποια φυτά σανσιβέριας τα οποία έφεραν κάποια προβλήματα τα οποία δε γνωρίζω πως να αντιμετωπίσω (εάν θα ήταν σοφό να αφαιρέσω τα παθόντα φύλλα ή να περιμένω να «επουλωθούν»). Συγκεκριμένα έχουν καφέ σημάδια σαν κηλίδες πάνω σε ορισμένα φύλλα, στη μέση των φύλλων και μοιάζουν με ξεραμένα, ενώ το υπόλοιπο φαίνεται να είναι υγιές. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σε ορισμένες άκρες των φύλλων της σανσιβέριας. Ελπίζω να με διαφωτίσετε καταλλήλως, εμπιστεύομαι πολύ το blog & τις συμβουλές σας ιδιαίτερα.

  • Καλησπέρα Ευάγγελε. Η ξήρανση των φύλλων και τα καφέ σημάδια οφείλεται πιθανότατα σε εγκαύματα από τον ήλιο ή σε ξηρό περιβάλλον. Αν η ζημιά δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη στα φύλλα δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν.

 26. Σάκης
  16/09/2019

  Καλησπέρα, ποια εποχή μπορώ να διαιρέσω την σανσιβερια;

 27. Jeeper
  28/11/2018

  Έχω αποκτήσει μια σανσιβέρια εδώ και λίγους μήνες. Τον τελευταίο καιρό στην κορυφή του μεγαλύτερου φύλλου της το οποίο είναι 90 εκ, έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο μαύρο σημάδι μεγέθους περίπου 25 εκ. Ξέρουμε τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται; Ευχαριστώ πολύ!

  • Καλησπέρα. Εξασφάλισε ότι δεν έχει υπερβολική υγρασία και στραγγίζει καλά η γλάστρα με την σανσιβέρια σου ή αν είναι φυτεμένη στο χώμα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ