Σανσιβέρια, η γλώσσα της πεθεράς

Φυτά σανσιβέριας

Η σανσιβέρια, γνωστή και ως σανσεβιέρια, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου για να διακοσμήσουμε το σπίτι και το γραφείο μας.

Η σανσιβέρια διαθέτει χαρακτηριστικά στενόμακρα μυτερά φύλλα που αναπτύσσονται προς τα πάνω, τα οποία διατηρούνται καταπράσινα και ζωηρά όλο τον χρόνο. Το πλούσιο φύλλωμα της σανσιβέριας με το έντονο χρώμα του, δημιουργεί ένα μοναδικό συνδιασμό που την κάνει να μοιάζει σαν ένα τεχνητό φυτό.

Η σανσιβέρια ανήκει στα φυτά εσωτερικού χώρου που δε χρειάζονται πολύ φως και έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε περιποίηση. Πρόκειται για ένα πολύ προσαρμοστικό φυτό που μπορεί να αναπτυχθεί και σε εξωτερικό χώρο, στην αυλή και στο μπαλκόνι.

Επιπλέον, η σανσιβέρια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά που καθαρίζουν τον αέρα και αποτελεί ιδανικό φυτό για να διακοσμήσουμε το υπνοδωμάτιο μας, καθώς εκτός από την εξωτική ομορφιά της, μας βοηθάει να έχουμε καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Ας δούμε αναλυτικά, τι φροντίδα χρειάζεται η σανσιβέρια για να τη διατηρήσουμε όμορφη και υγιή για πολλά χρόνια.

Διαφήμιση

1. Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη σανσιβέριας;

Η σανσιβέρια κατάγεται από την Αφρική και υπάρχουν πάνω από 30 είδη σανσιβέριας και ακόμη περισσότερες ποικιλίες. Παρακάτω, παραθέτουμε πληροφορίες για τρία πιο διάσημα είδη σανσιβέριας που αξίζει να γνωρίζετε.

  • Sansevieria trifasciata: Το πιο διαδεδομένο είδος σανσιβέριας που κατάγεται από τη Δυτική Αφρική και στο εξωτερικό αποκαλείται “φυτό φίδι” (snake plant) ενώ στην Ελλάδα έχει επικρατήσει η ονομασία “γλώσσα της πεθεράς”. Η sansiveria trifasciata φτάνει σε ύψος περίπου 60 εκατοστών και χαρακτηρίζεται από καταπράσινα δερματώδη φύλλα που έχουν ανοιχτοπράσινες κάθετες λωρίδες. Η ποικιλία “Laurentii” είναι πολύ δημοφιλής καθώς διαθέτει στενόμακρες χρυσοκίτρινες λωρίδες στις άκρες του φύλλου.
  • Sansevieria cylindrica: Ένα λιγότερο γνωστό είδος είναι η κυλινδρική σανσιβέρια, που φτάνει σε ύψος μέχρι ένα μέτρο και ξεχωρίζει για τα κατακόρυφα κυλινδρικά στενόμακρα φύλλα της, χρώματος από πράσινο μέχρι γκρι και πλάτους 2-3 εκατοστών. Τα νεαρά φυτά της Sansiveria cylindrica συχνά έχουν χαρακτηριστικές σκουροπράσινες κάθετες λωρίδες στα φύλλα. Τα φύλλα του συγκεκριμένου είδους συχνά αποκτούν κάπως ρυτιδιασμένη μορφή όσο μεγαλώνει η ηλικία του φυτού.
  • Sansevieria zeylanica: To συγκεκριμένο είδος σανσιβέριας κατάγεται από τη Σρι Λάνκα και αναπτύσσεται σε αμμώδη και βραχώδη εδάφη. Διαθέτει λευκό-πράσινα δερματώδη φύλλα μήκους 60-70 εκατοστών, με ελαφρά κυματιστές γραμμές που διατρέχουν την επιφάνεια των φύλλων.

2. Ποια θέση είναι κατάλληλη για τη σανσιβέρια;

Η σανσιβέρια είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και μπορεί να επιβιώσει σε σημεία με περισσότερο ή λιγότερο φως. Η σανσιβέρια προτιμάει φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι για να αναπτυχθεί πιο γρήγορα. Μπορεί να προσαρμοστεί και σε σκοτεινά δωμάτια με λιγότερο φως, ωστόσο θα έχει πολύ πιο αργή ανάπτυξη.

Οι απευθείας ακτίνες του ήλιου δεν της αρέσουν, καθώς δημιουργούν εγκαύματα στο φύλλωμα της και κάνουν το χρώμα των φύλλων της να εξασθενεί. Αποφεύγουμε, επίσης, να την τοποθετούμε κοντά σε πηγές θερμότητας, όπως τζάκι και καλοριφέρ, και επιλέγουμε θέσεις μακριά από ψυχρά ρεύματα και κλιματιστικά.

3. Πώς φυτεύουμε τη σανσιβέρια σε γλάστρα;

Η σανσιβέρια διαθέτει πολύ δυνατό ριζικό σύστημα, ενώ παράλληλα έχει την ιδιότητα να συγκρατεί νερό στα φύλλα της, γι’ αυτό μπορεί να αναπτύσσεται χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα.

Η υπερβολική υγρασία στη γλάστρα είναι το αδύναμο σημείο της που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Για τη μεταφύτευση της σανσιβέριας, επιλέγουμε γλάστρες που διαθέτουν τρύπες στη βάση για να φεύγει το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα. Επιπλέον, προτιμάμε ειδικό φυτόχωμα κατάλληλο για παχύφυτα, καθώς προσφέρει καλύτερη αποστράγγιση.

4. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η σανσιβέρια;

Η σανσιβέρια είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και η ανάγκες της σε νερό είναι πολύ περιορισμένες. Ποτίζουμε τη σανσιβέρια περίπου μία φορά τον μήνα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και μόνο εφόσον το χώμα της έχει στεγνώσει. Τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, ποτίζουμε συχνότερα, περίπου κάθε 2 εβδομάδες.

Αν δούμε τα φύλλα της σανσιβέριας να χάνουν τη λεία όψη τους και να φαίνονται ρυτιδιασμένα, σημαίνει ότι το φυτό χρειάζεται νερό. Αν το πρόβλημα δε διορθώνεται, μεταφυτεύουμε το φυτό χρησιμοποιώντας καινούργιο χώμα.

Αν τα φύλλα της σανσιβέριας λυγίζουν προς τα κάτω, μάλλον υπερβάλλαμε στο πότισμα και πρέπει να το μειώσουμε άμεσα. Αν δεν το κάνουμε έγκαιρα, μπορεί να χαλάσουν κάποια φύλλα λόγω υπερβολικής υγρασίας.

5. Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται η σανσιβέρια;

H σανσιβέρια έχει πολύ μικρές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία. Για να τονώσουμε την ανάπτυξη της, στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του φθινόπωρο, μπορούμε να προσθέσουμε υγρό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου.

Καθώς το φυτό αναπτύσσεται, αφαιρούμε όταν χρειάζεται ξερά φύλλα από τη βάση του φυλλώματος της σανσιβέριας για να εξασφαλίσουμε καλύτερη ανάπτυξη του φυτού και πιο όμορφη εμφάνιση.

Η σανσιβέρια είναι ιδιαίτερα ανθεκτική σε προσβολές από ασθένειες και έντομα. Για την αντιμετώπιση του εντόμου της βαμβακάδας και του τετράνυχου που μπορεί να προσβάλλει τη σανσιβέρια, ψεκάζουμε προληπτικά τα φύλλα της με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε, διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.

Αξίζει να αναφέρουμε πως τα φύλλα της σανσιβέριας είναι σχετικά τοξικά αν φαγωθούν από μικρά παιδιά ή από κατοικίδια, γι’ αυτό αποφεύγουμε να την τοποθετούμε στο παιδικό δωμάτιο και σε σημεία που βρίσκονται μακριά από την επιτήρησή μας.

6. Εμφανίζει λουλούδια η σανσιβέρια;

Ένα ιδιαίτερα σπάνιο θέαμα που δε συναντάμε συχνά σε φυτά σανσιβέριας είναι η εμφάνιση λουλουδιών. Αρκετοί, μάλιστα, μπορεί να έχουν σανσιβέριες για χρόνια και να μην τις έχουν δει σε ανθοφορία.

Όταν ανθίζει η σανσιβέρια εμφανίζει δεκάδες λουλούδια πάνω σε ένα μακρύ βλαστό που εμφανίζεται ανάμεσα από τα φύλλα. Τα λουλούδια της σανσιβέριας είναι λευκά και αναδύουν ένα απαλό άρωμα.

Η εμφάνιση των λουλουδιών μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι οι ρίζες του φυτού είναι πολύ πυκνές και χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Λουλούδι σανσιβέριας
Τα λουλούδια της σανσιβέριας

7. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της σανσιβέριας;

Μπορούμε πολύ εύκολα να δημιουργήσουμε νέα φυτά σανσιβέριας για να διακοσμήσουμε το σπίτι μας και να χαρίσουμε σε αγαπημένα μας πρόσωπα. Ο πολλαπλασιασμός της σανσιβέριας γίνεται, συνήθως, στις αρχές της άνοιξης με δύο τρόπους: α) αφαιρώντας τα νεαρά φυτά που εμφανίζονται μέσα στη γλάστρα και β) χωρίζοντας ένα φυτό σε δύο μέρη.

Για να νεαρά φυτά που εμφανίζονται μέσα από το χώμα, περιμένουμε να αναπτυχθούν λίγο, περίπου στο 1/3 του μητρικού φυτού, πριν τα διαχωρίσουμε σε καινούργια γλάστρα για να δημιουργήσουμε νέα φυτά.

Εναλλακτικά, μπορούμε να χωρίζουμε σε δύο μέρη ολόκληρο το φυτό της σανσιβέριας χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι. Στη συνέχεια φυτεύουμε, τα κομμάτια σε νέες γλάστρες που διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσουν.

Πολλαπλασιασμός σανσιβέριας
Πολλαπλασιασμός σανσιβέριας, πώς δημιουργούμε νέα φυτά

8. Κι ένα μυστικό για τη σανσιβέρια

Ιστορικά, οι σανσιβέριες αποτελούσαν ξεχωριστό γένος φυτών με την ονομασία Sansevieria που είχε προκύψει από την παρατήρηση των εξωτερικών χαρακτηριστικών τους. Το 2017, με ανάλυση του DNA των φυτών, διαπιστώθηκε ότι το γενετικό υλικό τους έχει πολλές ομοιότητες με το φυτό δράκαινα. Έκτοτε, οι σανσιβέριες έχουν μετονομαστεί και πλέον ανήκουν στο γένος Dracaena.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (70)