εικόνα

Πορτουλάκα κρεμαστή, μια αλλιώτικη γλυστρίδα

Πορτουλάκα κρεμαστή, μια αλλιώτικη γλυστρίδα

Πορτουλάκα κρεμαστή, μια αλλιώτικη γλυστρίδα

Η πορτουλάκα είναι από τα καλύτερα φυτά για βραχόκηπους, αλλά και κρεμαστές γλάστρες ή ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι μας. Κατάγεται από τη Βραζιλία και χαρακτηρίζεται από έρπουσα βλάστηση και σαρκώδη ωοειδή φύλλα που θυμίζουν την γνωστή γλυστρίδα, με την οποία ανήκει στην ίδια οικογένεια. Ξεχωρίζει για την εντυπωσιακή ανθοφορία της που διαρκεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, με μονά ή διπλά άνθη, μονόχρωμα, δίχρωμα ακόμη και τρίχρωμα, σε αποχρώσεις του κίτρινου, ροζ, πορτοκαλί, κόκκινου αλλά και λευκού.

 

Τι εδαφοκλιματικές απαιτήσεις έχει η πορτουλάκα;

 

Η πορτουλάκα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αν και προτιμά γόνιμα εδάφη που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Λατρεύει τον ήλιο και χρειάζεται άπλετο ηλιακό φως για να χαρίσει την πλούσια και μεγάλης διάρκειας ανθοφορία της. Αντέχει και σε ημισκιέρο περιβάλλον, αλλά τα άνθη της δεν ανοίγουν καλά. Η πορτουλάκα δεν αντέχει το κρύο του χειμώνα και τους δυνατούς ανέμους, γι’ αυτό θα πρέπει να της εξασφαλίσετε μια προστατευμένη θέση από τον αέρα και την παγωνιά.

 

Τι φροντίδα θέλει η πορτουλάκα;

 

Η πορτουλάκα έχει μεγάλη αντοχή στην έλλειψη νερού, καθώς τα παχιά φύλλα της έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν νερό. Βέβαια, θέλει τακτικό πότισμα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες για να ενισχύσουμε την πλούσια ανθοφορία της. Επίσης, θα απαιτηθεί προσθήκη πλήρους λιπάσματος μια φορά το μήνα για την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού για να εξασφαλίσουμε μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας.

 

Κι ένα μυστικό για την πορτουλάκα
 
Θα απαιτηθεί προληπτικός ψεκασμός με διάλυμα πράσινου σαπουνιού σε νερό, το οποίο παρασκευάζουμε ρίχνοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό, για να την προστατεύσουμε από την μελίγκρα που την προσβάλλει πολύ συχνά.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.