Στεφανωτή, αναρριχώμενο φυτό με αρωματικά άνθη

Στεφανωτή, αναρριχώμενο φυτό με αρωματικά άνθη

Η στεφανωτή ή στεφανώτις είναι αναρριχώμενος αειθαλής θάμνος με εντυπωσιακά λευκά αρωματικά άνθη και καταγωγή από τη Μαδαγασκάρη, γι’ αυτό άλλωστε είναι γνωστή και ως το γιασεμί της Μαδαγασκάρης.

Διαθέτει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας που διαρκεί από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο, με μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, φτάνει σε ύψος τα 4-5 μέτρα και χρησιμοποιείται από τους κηποτέχνες καθώς και από ερασιτέχνες κηπουρούς σε πέργκολες, πλαίσια και φράχτες.

1. Σε ποιες συνθήκες φυτεύεται και ευδοκιμεί η στεφανωτή;

Η στεφανωτή ευδοκιμεί σε ήπια κλίματα και σε εδάφη βαθιά, πλούσια, καλά αποστραγγιζόμενα και θέλει προφυλαγμένες θέσεις από τον άνεμο και τον έντονο ήλιο.

Η στεφανωτή είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και στην παγωνιά του χειμώνα, και θα χρειαστεί προστασία με ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα.

Αν φυτέψουμε τη στεφανωτή σε γλάστρα θα παρουσιάσει μικρότερη σχετικά ανάπτυξη σε σχέση με την φύτευση στο έδαφος.

Σε κάθε περίπτωση, κατά τη μεταφύτευση της στεφανωτής απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς όταν αναρριχηθεί το φυτό είναι δύσκολο να μεταφερθεί σε νέα θέση.

Διαφήμιση

2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η στεφανωτή;

Η στεφανωτή έχει σημαντικές απαιτήσεις σε νερό και χρειάζεται τακτικό πότισμα. Ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, θα χρειαστεί συμπληρωματικά διαβροχή των φύλλων της για δρόσισμό, κατά το σούρουπο.

Όσον αφορά τη λίπανση της στεφανωτής, απαιτείται προσθήκη υγρού πλήρους λιπάσματος κάθε 2-3 βδομάδες ενώ η συμπληρωματική προσθήκη σιδήρου βοηθά στην αντιμετώπιση του κιτρινίσματος των φύλλων της.

3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η στεφανωτή;

Η στεφανωτή δεν έχει σημαντικές απαιτήσεις σε κλάδεμα. Στις αρχές της άνοιξης, αφαιρούμε ξερά και αδύναμα κλαδιά της στεφανωτής για να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη νέας βλάστησης.

Ο πολλαπλασιασμός της στεφανωτής γίνεται κυρίως με ημιξυλώδη μοσχεύματα που λαμβάνονται από το φυτό στις αρχές του καλοκαιριού. Πάντως, η στεφανωτή παράγει ένα καρπό που περιέχει σπόρους, που όταν είναι ώριμοι και φυτρώσουν, μπορούν να μας δώσουν νέα φυτά.

4. Κι ένα μυστικό για τη στεφανωτή

Κατά την περίοδο της άνοιξης και καλοκαιριού, ο προληπτικός ψεκασμός με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού, βοηθά για την αντιμετώπιση της ψώρας, του τετράνυχου και της μελίγκρας που την προσβάλλουν.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (45)

 1. ANNA ΚΑΛΚΑΝΗ
  03/05/2023

  Καλημέρα σας ! Έχω τη στεφανωτή 6 χρόνια τη μέρα που την αγόρασα ήταν γεμάτη λουλούδια . Από εκείνη τη χρονιά έως και τώρα ενώ αναπτύσσετε κανονικά έχει πλούσιο φύλλωμα και αναρριχείτε δεν βγάζει λουλούδια . Τι μπορεί να φταίει ?

 2. Αποστολία
  03/03/2023

  Καλησπέρα σας ! Διάβασα για τη στεφανωτη πως είναι αειθαλές φυτο . Το δικό μου έχει ρίξει όλα του τα φύλλα , παρόλο που το προφύλαξα το χειμώνα και γενικά ακολούθησα όλες τις οδηγίες που μου δόθηκαν. Τι μπορεί να πήγε τόσο λάθος ?

  • Αν η πτώση των φύλλων της στεφανωτής δεν οφείλεται στην παγωνιά, μπορεί να είναι λόγω υπερβολικού ποτίσματος, κακού αερισμού και προσθήκη υπερβολικής ποσότητας λίπανσης.

 3. Μαρία
  24/05/2021

  Καλησπέρα. Πήρα μια στεφανωτη και αναρωτιέμαι σε ποιο σημείο είναι προτιμότερο να τη βάλω. Το ένα είναι ουσιαστικά απάνεμο κι ο ήλιος πιάνει απευθείας τις ώρες 12:30-14:00 αυτή την εποχή. Το άλλο βλέπει βορειοδυτικά και φοβάμαι ότι όσο και να το βάλω γωνία πίσω από άλλα φυτά όλο και θα το πιάνουν οι βοριάδες, ήλιος πιάνει 16:30-18:30. Επίσης 4-5 φύλλα του ήταν έτσι, είναι κάποια τροφοπενια ή ασθένεια;
  https://drive.google.com/file/d/1zdba4Ma9hVHEPiuF-M5AI2nAUfecc8Yv/view?usp=drivesdk
  ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

 4. Απόστολος
  24/05/2021

  Καλησπέρα. Η στεφανωτή μας έχει βγάλει εδώ και 2 εβδομάδες ασρπίλα στα φύλλα της. Τί μπορεί να είναι? Ευχαριστώ

 5. Γεωργία Νικολάου
  04/01/2021

  Έχω μια Στεφανωτή 25 χρόνια στο μπαλκόνι που είναι ανατολικό και ηλιόλουστο κοντά στη θάλασσα. Πριν μια εβδομάδα άρχισαν να κιτρινίζουν να μαραίνονται τα φύλλα της και κάποια ξεράθηκαν. Είναι σε μεγάλη γλάστρα και έχει σκαρφαλώσει σε πλέγμα στον τοίχο. Τι να κάνω για να την επαναφέρω;

  • Καλησπέρα Γεωργία. Το κιτρίνισμα στα φύλλα της στεφανωτής μπορεί να οφείλεται στην παγωνιά ή σε δυνατούς ανέμους του χειμώνα. Στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα μπορείς να την κλαδέψεις και να αφαιρέσεις τα ξερά και μαραμένα φύλλα και να προσθέσεις υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.

 6. ΦΥΛΛΊΤΣΑ ΤΣΙΑΚΥΡΟΥΔΗ
  23/09/2020

  Καλημέρα.
  Το δικό μου πρόβλημα είναι η βαμβακιά (αυτό το άσπρο σκουλήκι ) που εγκαταστάθηκε μάλλον από διπλανό φυτό και δε λέει να φύγει παρά τα φυτικά και χημικά φάρμακα που δοκίμασα, το πλύσιμο φύλλο φύλλο κτλ. Το μόνο που δεν έκανα είναι η αλλαγή γλάστρας και χώματος. Χάνεται για λίγο καιρό και μετά ξαναεμφανίζεται στους κόμπους του φυτού στα φύλλα, παντού. Το φυτό αντιστέκεται , αναρριχάται αλλά αδύναμο νομίζω και χωρίς λουλούδια όλη τη σεζόν. Βρείτε μου σας παρακαλώ μια λύση.
  Ευχαριστώ πολύ.

  • Καλημέρα Φυλλίτσα. Δες αναλυτικά για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Εξασφάλισε πάντως μία σχετικά αεριζόμενη θέση για την στεφανωτή καθώς σε συνθήκες καλού αερισμού έχουμε πιο μειωμένη ανάπτυξη του εντόμου.

 7. Νεκτάριος
  15/07/2020

  Καλησπέρα!!!Μια μεγάλη στεφανωτή που έχω στο κήπο έβγαλε καρπό τον Οκτώβρη και τώρα κιτρίνισε και έσκασε ο καρπός και πήρα τους σπόρους! Πότε και πως μπορώ να τους φυτευσω; Ευχαριστώ!!!

  • Καλημέρα Νεκτάριε. Άμα φυτέψεις άμεσα τους σπόρους της στεφανωτής μόλις σκάσουν οι καρποί, το μεγαλύτερο ποσοστό των σπόρων θα φυτρώσουν ίσως και το 100%. Αν καθυστερήσεις ένα μήνα για να τα φυτέψεις, μπορεί να μην φυτρώσουν οι μισόί σπόροι.

   • ΤΙΜΟΣ
    21/07/2020

    Με πολύ ενδιαφέρον βλέπω τις συμβουλές σας που είναι πολύτιμες. Αγόρασα στεφανωτη χωρίς άνθη μικρή και μου είπαν ότι δεν πρόκειται να ανθηση εφέτος. Την μετέφερα στο εξοχικό παραθαλάσσιο σε ύψος 50 μέτρων από την θάλασσα και την μετεμφυτευσα σε ένα μεγάλο πιθάρι. Την βλέπει ο πρωινός ήλιος και κατόπιν είναι σε ημισκιερο σημείο για το υπόλοιπο της ημέρας. Μεγάλωσε θεαματικά και έβγαλε άνθη. Το πρόβλημα :Άνοιξαν τα άνθη για 2-3 ημέρες αλλά μετά έκλεισαν κιτρινιζουν και πέφτουν. Να ενημερώσω ότι από το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα έχει έντονο αέρα η περιοχή από την θάλασσα. Επιπλέον αν την αφήσω στην γλάστρα τον χειμώνα εξωτερικά θα αντέξει? Τι πρέπει να κάνω? Ευχαριστώ πολύ, Τίμος.

    • Καλησπέρα Τίμο. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας για να βοηθήσεις τη στεφανωτή να κρατάει περισσότερο το άνθος της και απέφυγε το υπερβολικό πότισμα. Την περίοδο του χειμώνα, θα πρέεπι να την προφυλάξεις από το δυνατό παγωμένο αέρα γιατί δεν θα αντέξει.

 8. Λένα
  01/07/2020

  Είστε κατατοπιστικός και ευχαριστούμε.μπραβο σας

 9. Πέτρος
  23/06/2020

  Καλησπέρα. Έχω διαβάσει σε ξενόγλωσσα site ότι η στεφανωτη μπορεί να μείνει και σε εσωτερικό χώρο (μάλλον λόγω ευαισθησίας της στο κρυο). Μπορεί,πιστευετε, να ευδοκιμησει και σε τέτοιο περιβάλλον;

  • Καλησπέρα Πέτρο. Πράγματι, η στεφανωτή μπορεί να ευδοκιμήσει την περίοδο του χειμώνα σε εσωτερικό περιβάλλον για προστασία από την παγωνιά. Μπορεί να παραμείνει σε εσωτερικό χώρο και την περίοδο του καλοκαιριού αλλά πιθανότατα θα έχει περιορισμένη ανθοφορία.

 10. ΕΛΕΝΗ
  23/06/2020

  Καλημέρα σας αγόρασα μία στεφανωτή με λουλούδια και την ανέβασα με σύρμα προς τα πάνω. Όμως ο κορμός είναι λεπτ.ος ανεβαίνει αλλά δεν βγάζει λουλούδια πια..Μήπως δεν πρέπει να το στηρίζω τόσο ψηλά? Ευχαριστω

  • Καλησπέρα Ελένη. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα, επέλεξε φωτεινή θέση για την στεφανωτή και πρόσθεσε υγρό λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο για να γίνει πιο χοντρός οκορμος της στεφανωτής.

 11. Πανος Σπουδαιας
  06/06/2020

  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ η σελιδα σας!

  Πολυ ομορφα δομημενη!

  Αυτην συμβουλευομαι!

  Θα χαιρομουν ιδιατερα εαν ησασταν ενα κλικ πιο συγκεκριμενοι για το τι πχ εννουμε “τακτικο” η “συχνο” ποτισμα ωστε εμεις οι λιγοτερο σχετικοι να εχουμε ενα μπουσουλα για χαζους ?

  KEEP WALKING ??

  • Καλησπέρα Πάνο. Πολύ χρήσιμη η παρατήρηση σου. Πραγματικά, στο πότισμα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα του ποτίσματος. Αυτή την περίοδο, ποτίζουμε την στεφανωτή κάθε 2-3 μέρες. Δες εδώ και γενικές συμβουλές για το σωστό πότισμα στα φυτά.

 12. Αγγελική
  22/05/2020

  Καλησπέρα! Εχω μια στεφανωτή εδω και 7 χρόνια σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Δυσκολευομαι να καλύψω την περγκολα όμως, καθώς καθε φορα που προσπαθώ να πλεξω ενα από τα καινούργια βλαστάρια σταματά η ανάπτυξή του. Φαινεται πως αναπτύσσονται μόνο προς τα πανω και σταματούν αν τους αλλαξω κατεύθυνση. Υπάρχει καποιος τρόπος που πλέκουμε τα κλαδακια στην περγκολα? Ευχαριστω!

  • Καλησπέρα Αγγελική. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα στην στεφανωτή που περιέχει φώσφορο και κάλιο για να είναι πιο δυνατοί οι βλαστοί και να μπορούν να κάμπτονται πιο εύκολα και να μπορείς να τους αλλάξεις κατεύθυνση.

 13. Αθανασία
  18/05/2020

  Καλησπέρα εχω πάρει μια στεφανωτη και μολις την αλλαξα γλάστρα γιατί ηταν υπερβολικά μικρη αυτην που ειχε, μονο ριζες ηταν μέσα.. αμέσως εκλεισαν τα λουλούδια και της κιτρινισαν ο κορμός που κρατάει τα λουλούδια. Το πότισμα την ημερα που το αλλαξα γλαστρα και μετα απο 4 μερες γιατί άρχισε το χωμα να ζητάει νερό.. τι λαθος εκανα;θα το σωσω;

  • Καλησπέρα Αθανασία. Λόγω της μεταφύτευσης της στεφανωτής, κιτρίνισαν τα λουλούδια της και έπεσαν. Βάλε την στεφανωτή σε σκιερή ή ημησκιερή θέση και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για να τονωθεί η ανάπτυξη της.

 14. ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΝΙΑ
  30/08/2019

  Καλησπέρα σας! Μόλις αγόρασα μια πολύ μικρή στεφανώτη ανθισμένη. Δεν πρόσεξα όμως ότι την είχαν πλεγμένη έτσι ώστε να δημιουργεί μια μικρή αψίδα. Οι απορίες μου είναι οι εξής: να την μεταφυτέψω τώρα ή να περιμένω να σταματήσει η ανθοφορία της (με πιθανό κίνδυνο να μην αντέξει στο τόσο μικρό γλαστράκι); Είδα ότι γίνεται να την ξεπλέξω, ώστε να δημιουργηθεί, ή μάλλον απελευθερωθεί ο μακρύς της μίσχος που φτάνει από το παρτέρι όπου θα φυτευθεί στον φράχτη μου. Να το τολμήσω ή υπάρχει περίπτωση να της χαλάσω τη συνήθειά της; Τέλος, με συμβουλέυετε να την ραντίσω προκαταβολικά με κάτι για ασθένειες, μιας και είδα ότι είναι ευαίσθητη κι έχω ήδη κάποια κρούσματα στα φυτά μου;

  • Καλημέρα Πορτοκαλένια. Καλό είναι να τηνξεπλέξεις άμεσα και μεταφύτεψε την μόλις περάσει η ανθοφορία της σε λίγες βδομάδες. Για να μην ταλαιπωρηθεί αυτό το διάστημα καλό είναι να την διατηρείς σε σκιερό χώρο. Μπορείς να την ψεκάσεις με διάλυμα πράσινου σαπουνιού (1 κουταλία της σούπας σε ένα λίτρο νερό) και να την ψεκάσεις άμεσα και να κάνεις μία επανάληψη σε δύο βδομάδες.

 15. βασίλης
  23/07/2019

  Καλησπέρα,
  έχω 2 στεφανωτές και ένα Γιασεμί σε ένα αρκετά μεγάλο παρτέρι με απόσταση περίπου 1-2 μέτρα το ένα φθτό απο το άλλο.
  Για κάποιο λόγο τα άνθη τους δεν κρατάνε πολύ και μερικές φορές το μπουμπούκη πεφτει πριν καν ανοίξει. Τι μπορεί να φτέει?

  • Καλησπέρα Βασίλη. Πιθανότατα ποτίζεις υπερβολικά την στεφανωτή και το γιασεμί σου και γιαυτό δε κρατούν πολύ τα λουλούδια τυς και πέφτουν πριν καν ανοίξουν. Συμπληρωματικά πρόσθεσε στα φυτά σου υγρό λιπασμα ανθοφορίας κάθε 2 βδομάδες. Πάντως, τόσο η στεφανωτή αλλά και το γιασεμί χρειάζονται να έχουν μία σχετική ηλιοφάνεια για να μπορέσουν να ανθίσουν.

 16. Σωτηρια
  13/06/2019

  Καλησπέρα σας.Εχω μια στεφανωτη 4 χρόνια η οποία δεν μου έχει βγάλει ανθό.Μπορειτε να μου πείτε Ποιοι μπορεί να είναι οι πιθανοί λόγοι?
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  • Καλησπέρα Σωτηρία. H στεφανωτή μπορεί να μην έχε βγάλει λουλούδια λόγω υπερβολκού ποτίσματος, λόγω υπερβολικής αζωτούχας λίπανσης ή λόγω ότι δεν έχει φυτευτεί σε ηλιοφανή θέση.

 17. Papavassiliu Mersini
  24/09/2018

  Καλημέρα
  Θα ήθελα μια συμβουλή για την μεταφύτευση της ή και τον χώρο που χρειάζεται όταν είναι σε γλάστρα μέσα στο διαμέρισμα.
  Ευχαριστώ πολύ

  • Καλημέρα. Αυτή τν εποχή του φθινοπώρου είναι κατάλληλη εποχή για μεταφύτευση μετά το τέλος της ανθοφορίας της σταφανωτής. Πάντως σε εσωτερικό χώρο είναι σχετικά δύσκολο να αναπτυχθεί. Θέλει να έχει καλό φωτισμό, καλό αερισμό και να είναι μακριά από ψυχρά και θερμά ρεύματα καθώς και μακριά από θερμαντικά σώματα.

 18. Γιώργος χριστοφη
  06/09/2018

  Έχω μια στεφανωτη εδώ και δύο χρόνια κάνει καρπό και από τους σπόρους έχω πάρει φυτά για καλυτερη ενημερωση ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Γιώργο και σε ευχαριστούμε πολύ για την εύστοχη παρατήρηση σου. Θα διορθώσουμε το κείμενο καθώς πραγματικά όταν οι σπόροι της στεφανωτής είναι ώριμοι, βλαστάνουν και δίνουν νέα φυτά.

  • ΜΑΡΙΑ
   25/11/2018

   Καλημερα σας.
   Για πρώτη φορά μετά από 4-5 χρόνια έδωσε καρπό η στεφανωτη μου και φύτεψα σπόρους εδώ και έναν μήνα, αλλά ακόμα δε έχουν φυτρώσει. Οι σπόροι είναι λίγο πλακέ με μια μικρη άσπρη φουντιτσα στην άκρη. Είναι φυσιολογική αυτή η καθυστέρηση ή μήπως είναι πειραγμένο το φυτό γενετικά για να μην αναπαραγεται;

   • Καλησπέρα Μαρία. Η στεφανωτή πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα αλλά και με σπόρους. ¨ομως οι σπόροι θα πρέπει να έχουν ωριμάσει καλά στον καρπό της στεφανωτής, για να μπορέσουν να φυτρώσουν μετά. Συνέχιζε να ποτίζεις για 2 βδομάδες ακόμη μήπως φυτρώσουν. Αν δεν φυτρώσουν σημαίνει πως δεν είχαν ωριμάσει σωστά

    • ΜΑΡΙΑ
     01/12/2018

     Καλημέρα σας.
     Ευχαριστώ για την απάντηση. Ο καρπός έμεινε στο φυτό μέχρι που άνοιξε μόνος του και μόνο τότε τον έκοψα. Επίσης έμειναν οι σπόροι και κάπου δυο μήνες σε βαζάκι. Θεωρητικά λοιπόν μάλλον θα πρέπει να είχαν ωριμάσει καλά. Τους εχω φυτέψει σε 15θηκη αυγοθηκη με τρεις σπόρους ανα θήκη και προσπαθώ να κρατάω υγρό το χώμα αν και κάποιες φορες μου είχε ξεφύγει και ειχε στεγνώσει……ελπίζω να μην φταίει αυτό.

     • Καλημέρα Μαρία. Οι θέσεις της αυγοθήκης για το σπορείο θα πρέπει να έχουν τρύπες για να στραγγίζει το νερό. Επίσης, διατήρησε θερμοκρασία περίπου 20 βαθμούς Κελσίου για να φυτρώσουν.

      • ΜΑΡΙΑ
       08/12/2018

       Ευχαριστώ για τις συμβουλες.
       Έκανα τρύπες στην αυγοθηκη και την μετέφερα μέσα στο σπιτι……ηταν στο μπαλκονι και σιγουρα εκεί η θερμοκρασία ειναι κατω απο 20 βαθμούς.
       Αν φυτρώσουν θα σας ενημερωσω ?

      • Καλημέρα Μαρία. Περιμένουμε νεότερα από το σπορείο σου. Καλή επιτυχία!

    • Nic
     02/04/2022

     Έχω μια στεφανωτη σε μεγάλη γλάστρα για πολλά χρόνια, θα είναι σαν 15 χρόνια. Παρόλο που είναι σε θέση που την πιάνει ο αέρας και είναι στον ήλιο αρκετές ώρες το καλοκαίρι αναπτύσσεται κάθε άνοιξη/καλοκαίρι πολύ καλά, χωρίς να έχω βάλει στιριγματα, οι βλαστοί απλώνονται. Τον χειμώνα βέβαια ξεραίνονται αρκετοί βλαστοί, τους οποίους κλαδευω την άνοιξη και ξανανοιγει.. Θέλω να προσπαθήσω να φτιάξω πλέγμα ώστε να μην χαθεί ο όγκος της. Τι έχετε να προτείνετε για αυτό;

     • Καλημέρα. Μπορείς να βάλεις καλάμια μπαμπού στη γλάστρα ή ειδικό ξύλινο ή πλαστικό πτυσσόμενο πλαίσιο που κυκλοφορεί στο εμπόριο για αναρριχώμενα φυτά για να αναπτυχθεί η στεφανωτή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *