εικόνα

Στεφανωτή, αναρριχώμενο φυτό με αρωματικά άνθη

Στεφανωτή, αναρριχώμενο φυτό με αρωματικά άνθη

Στεφανωτή, αναρριχώμενο φυτό με αρωματικά άνθη

Η στεφανωτή ή στεφανώτις είναι αναρριχώμενος αειθαλής θάμνος με εντυπωσιακά λευκά αρωματικά άνθη και καταγωγή από τη Μαδαγασκάρη, γι’ αυτό άλλωστε είναι γνωστή και ως το γιασεμί της Μαδαγασκάρης. Η στεφανωτή διαθέτει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας που διαρκεί από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο, με μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, φτάνει σε ύψος τα 4-5 μέτρα και χρησιμοποιείται από τους κηποτέχνες καθώς και από ερασιτέχνες κηπουρούς σε πέργκολες, πλαίσια και φράκτες.

 

Σε ποιες συνθήκες φυτεύεται και ευδοκιμεί η στεφανωτή;

 

Η στεφανωτή ευδοκιμεί σε ήπια κλίματα και σε εδάφη βαθιά, πλούσια, καλά αποστραγγιζόμενα και θέλει προφυλαγμένες θέσεις από τον άνεμο και τον έντονο ήλιο. Η στεφανωτή είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και στην παγωνιά του χειμώνα, και θα χρειαστεί προστασία με ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα. Αν φυτέψουμε τη στεφανωτή σε γλάστρα θα παρουσιάσει μικρότερη σχετικά ανάπτυξη σε σχέση με την φύτευση στο έδαφος. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη μεταφύτευση της στεφανωτής απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς όταν αναρριχηθεί το φυτό είναι δύσκολο να μεταφερθεί σε νέα θέση.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η στεφανωτή;

 

Η στεφανωτή έχει σημαντικές απαιτήσεις σε νερό και χρειάζεται τακτικό πότισμα. Ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, θα χρειαστεί συμπληρωματικά διαβροχή των φύλλων της για δρόσισμό, κατά το σούρουπο. Όσον αφορά τη λίπανση της στεφανωτής, απαιτείται προσθήκη υγρού πλήρους λιπάσματος κάθε 2-3 βδομάδες ενώ η συμπληρωματική προσθήκη σιδήρου βοηθά στην αντιμετώπιση του κιτρινίσματος των φύλλων της.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η στεφανωτή;

 

Η στεφανωτή δεν έχει σημαντικές απαιτήσεις σε κλάδεμα. Στις αρχές της άνοιξης, αφαιρούμε ξερά και αδύναμα κλαδιά της στεφανωτής για να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη νέας βλάστησης. Ο πολλαπλασιασμός της στεφανωτής γίνεται κυρίως με ημιξυλώδη μοσχεύματα που λαμβάνονται από το φυτό στις αρχές του καλοκαιριού. Πάντως, η στεφανωτή παράγει ένα καρπό που περιέχει σπόρους, που όταν είναι ώριμοι και φυτρώσουν, μπορούν να μας δώσουν νέα φυτά.

 

Κι ένα μυστικό για τη στεφανωτή

 

Κατά την περίοδο της άνοιξης και καλοκαιριού, ο προληπτικός ψεκασμός με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού, βοηθά για την αντιμετώπιση της ψώρας, του τετράνυχου και της μελίγκρας που την προσβάλλουν.

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για τη φροντίδα περισσότερων αναρριχητικών φυτών όπως η βουκαμβίλια, το γιασεμί, το φούλι, η διπλαδένια, η αμπέλοψη, το ρυγχόσπερμο και το αγιόκλημα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Γιώργος χριστοφη Σεπτέμβριος 6, 2018

Έχω μια στεφανωτη εδώ και δύο χρόνια κάνει καρπό και από τους σπόρους έχω πάρει φυτά για καλυτερη ενημερωση ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Σεπτέμβριος 6, 2018

  Καλησπέρα Γιώργο και σε ευχαριστούμε πολύ για την εύστοχη παρατήρηση σου. Θα διορθώσουμε το κείμενο καθώς πραγματικά όταν οι σπόροι της στεφανωτής είναι ώριμοι, βλαστάνουν και δίνουν νέα φυτά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Papavassiliu Mersini Σεπτέμβριος 24, 2018

Καλημέρα
Θα ήθελα μια συμβουλή για την μεταφύτευση της ή και τον χώρο που χρειάζεται όταν είναι σε γλάστρα μέσα στο διαμέρισμα.
Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Σεπτέμβριος 25, 2018

  Καλημέρα. Αυτή τν εποχή του φθινοπώρου είναι κατάλληλη εποχή για μεταφύτευση μετά το τέλος της ανθοφορίας της σταφανωτής. Πάντως σε εσωτερικό χώρο είναι σχετικά δύσκολο να αναπτυχθεί. Θέλει να έχει καλό φωτισμό, καλό αερισμό και να είναι μακριά από ψυχρά και θερμά ρεύματα καθώς και μακριά από θερμαντικά σώματα.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.