Ορχιδέα σιμπίντιουμ, μία ανθεκτική ορχιδέα εξωτερικού χώρου

Ορχιδέα σιμπίντιουμ

Αν πιστεύουμε ότι όλες οι ορχιδέες είναι ευαίσθητα φυτά που αναπτύσσονται μόνο μέσα στο σπίτι, είναι καιρός να αναθεωρήσουμε.

Υπάρχουν ανθεκτικές ορχιδέες που ευδοκιμούν έξω στο μπαλκόνι και στην αυλή του σπιτιού και είναι εξίσου εντυπωσιακές με την ορχιδέα φαλαίνοψις που όλοι γνωρίζουμε.

Μία από τις πιο δημοφιλείς ορχιδέες εξωτερικού χώρου είναι η ορχιδέα σιμπίντιουμ (Cymbidium sp.) που κατάγεται από τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ασίας

Ανάμεσα από τα στενόμακρα δερματώδη φύλλα της, η ορχιδέα σιμπίντιουμ σχηματίζει εντυπωσιακά άνθη μέσα στην καρδιά του χειμώνα που διαρκούν από 1 εως 3 μήνες.

Τα λουλούδια της ορχιδέας σιμπίντιουμ έχουν μεταξένια πέταλα και τα συναντάμε σε διάφορα χρώματα όπως άσπρο, κρεμ, πράσινο και καστανό με πανέμορφες διχρωμίες και μοναδικούς συνδυασμούς. Επιπλέον, ορισμένα είδη ορχιδέας σιμπίντιουμ αφήνουν κι ένα γλυκό άρωμα.

Στο σημερινό άρθρο, θα αναφερθούμε στα πιο γνωστά είδη ορχιδέας σιμπίντιουμ, θα μάθουμε τι φροντίδα χρειάζονται, πώς γίνεται το πότισμα, αν χρειάζονται λίπασμα και αρκετά ακόμα μυστικά για να απολαύσουμε την υπέροχη ανθοφορία τους στην αυλή και στο μπαλκόνι μας.

Διαφήμιση

1. Ποια είναι τα κυριότερα είδη ορχιδέας σιμπίντιουμ;

Υπάρχουν δεκάδες είδη και ποικιλίες ορχιδέας για να επιλέξουμε, αν και συνήθως δεν αναγράφονται σε ετικέτα όταν τις αγοράζουμε.

Τα περισσότερα είδη ορχιδέας σιμπίντιουμ που πωλούνται σε φυτώρια και ανθοπωλεία έχουν λουλούδια μεγάλου μεγέθους, ενώ υπάρχουν και οι ασιατικές ή κινεζικές ποικιλίες σιμπίντιουμ που έχουν μικρότερα πολύ αρωματικά λουλούδια.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε τρεις εντυπωσιακές ποικιλίες ορχιδέας που αξίζει να αναζητήσουν οι πιο φανατικοί φίλοι της ορχιδέας όπως η Cymbidium dayanum, γνωστή και ως ορχιδέα φοίνικας, που εμφανίζει άσπρα λουλούδια με πορφυρές λωρίδες, η Cymbidium erythrostylum που κατάγεται από το Βιετνάμ και διαθέτει εντυπωσιακά άσπρα λουλούδια με κόκκινο στο κέντρο και η Cymbidium tracyanum που διαθέτει μεγάλα αρωματικά κιτρινο-πράσινα λουλούδια με καφέ λωρίδες. 

2. Τι θέση επιλέγουμε για την ορχιδέα σιμπίντιουμ;

Η ορχιδέα σιμπίντιουμ μπορεί διατηρηθεί σε εξωτερικό περιβάλλον όλο τον χρόνο, τουλάχιστον στις νότιες περιοχές της Ελλάδας, καθώς είναι ανθεκτική σε θερμοκρασίες μέχρι 5°C.

Διαφορετικά, μπορούμε να τη διατηρήσουμε με γλάστρα σε εξωτερικό χώρο από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και να τη μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι στις πρώτες παγωνιές του χειμώνα.

Γενικότερα, προτιμούμε ημισκιερό περιβάλλον για την ορχιδέα σιμπίντιουμ και επιλέγουμε μπαλκόνι με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό για να αναπτυχθεί καλύτερα. Αποφεύγουμε νότια σημεία με έντονη ηλιοφάνεια γιατί μπορεί να δημιουργηθούν εγκαύματα. στο φύλλο της.

Αν καλλιεργούμε τις ορχιδέες σε εσωτερικό χώρο, επιλέγουμε ένα ανατολικό ή νοτιονατολικό παράθυρο για να τις τοποθετήσουμε.

Σε κανονικές συνθήκες, μέσα στο σπίτι, η ορχιδέα σιμπίντιουμ εμφανίζει ένα ανοικτό χρώμα φύλλων, ενώ σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού, παρουσιάζει σκουροπράσινο χρώμα στα φύλλα και μειωμένη ανθοφορία.

3. Τι γλάστρες και τι φυτόχωμα επιλέγουμε για την ορχιδέα σιμπίντιουμ;

Oι ορχιδέες σιμπίντιουμ είναι φυτά που προέρχονται από τροπικά δάση και θέλουν γόνιμο χώμα για να αναπτυχθούν οι λεπτές ρίζες τους, με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία.

Ένας πρακτικός τρόπος για να φτιάξουμε το δικό μας υπόστρωμα για τις ορχιδέες σιμπίντιουμ είναι να αναμίξουμε φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου και πευκόφλουδα που χρησιμοποιούμε σε ορχιδέες σιμπίντιουμ σε αναλογία 1:1.

Για τη μεταφύτευση της ορχιδέας σιμπίντιουμ, επιλέγουμε γλάστρες πλαστικές ή πήλινες που διαθέτουν οπωσδήποτε τρύπες αποστράγγισης για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα.

Τοποθετούμε την ορχιδέα σε γλάστρα με μέγεθος ένα νούμερο μεγαλύτερο από αυτή που ήταν φυτεμένη. Αξίζει να σημειώσουμε η μεταφύτευση σε αρκετά μεγαλύτερη γλάστρα, καθυστερεί σημαντικά την ανθοφορία της.

4. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η ορχιδέα σιμπίντιουμ;

Βασική φροντίδα για την ορχιδέα σιμπίντιουμ είναι τα τακτικά ποτίσματα κάθε 4-5 μέρες την εποχή της άνοιξης και του καλοκαιριού που είναι η κύρια περίοδος ανάπτυξης της.

Σε συνθήκες καύσωνα ίσως χρειαστεί να ποτίσουμε αρκετά συχνότερα και να ψεκάσουμε με νερό το φύλλωμα της για να αυξήσουμε τη σχετική υγρασία.

Κατά την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα μειώνουμε τη συχνότητα ποτίσματος και ποτίζουμε μια φορά την εβδομάδα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εμφάνιση ανθοφορίας στις ορχιδέες σιμπίντιουμ είναι αποτέλεσμα της έλλειψης νερού και της μείωσης της θερμοκρασίας.

Επειδή η ορχιδέα σιμπίντιουμ έχει πυκνό ριζικό σύστημα μέσα στη γλάστρα, μπορούμε να την ποτίζουμε βάζοντας νερό στο πιάτο και να το αφήνουμε για 2 ώρες μέχρι να απορροφήσει όσο χρειάζεται.

Χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας νερό, όπως το βρόχινο, απαλλαγμένο από άλατα καθώς διαφορετικά στις άκρες των φύλλων μπορούν να εμφανιστούν μαυρίσματα.

5. Τι λίπασμα βάζουμε στην ορχιδέα σιμπίντιουμ;

Η ορχιδέα δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε λίπασμα για να παρουσιάσει ικανοποιητική ανάπτυξη και ανθοφορία. Προσθέτουμε ένα ήπιο υγρό λίπασμα για ορχιδέες 2 φορές το μήνα από της άνοιξη μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

Αποφεύγουμε να προσθέσουμε στην ορχιδέα σιμπίντιουμ υγρό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, όπως για παράδειγμα το υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά. Τέτοια λιπάσματα ενθαρρύνουν τη δημιουργία πλούσιας και ζωηρής βλάστηση στο φυτό, η οποία επιδρά αρνητικά στο σχηματισμό λουλουδιών.

Διαφήμιση

6. Χρειάζεται κλάδεμα η ορχιδέα σιμπίντιουμ;

H ορχιδέα σιμπίντουμ έχει πολύ μικρές απαιτήσεις σε κλάδεμα. Στα τέλη του χειμώνα αφαιρούμε τα λουλούδια της που έχουν ωριμάσει κόβοντας τους ανθοφόρους βλαστούς από τη βάση του φυτού, ανάμεσα από τα φύλλα.

Επίσης, απομακρύνουμε τυχόν κιτρινισμένα ή ξερά φύλλα του φυτού από την βάση τους.

7. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της ορχιδέας σιμπίντιουμ;

Οι ορχιδέες σιμπίντιουμ έχουν αρκετά υψηλή τιμή στα φυτώρια και κοστίζει πολύ αν θέλουμε μια μεγάλη συλλογή. Μπορούμε, ωστόσο, να δημιουργήσουμε τα δικά μας φυτά από ξεχωριστές ποικιλίες ορχιδέας για να φυτέψουμε ή να χαρίσουμε σε αγαπημένα μας πρόσωπα.

Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος πολλαπλασιασμού της ορχιδέας σιμπίντιουμ είναι να διαχωρίσουμε το φυτό στις αρχές της άνοιξης, σε δύο ή περισσότερα μέρη εξασφαλίζοντας ότι κάθε μέρος θα έχει τουλάχιστον 3 υγιείς ψευδοβολβούς (τα χαρακτηριστικά εξογκώματα της βάσης του φυτού).

Τα καινούρια φυτά ορχιδέας σιμπίντιουμ που διαχωρίσαμε, τα τοποθετούμε σε γλάστρες, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο μίγμα θα έχουν γρήγορη ανάπτυξη του φυλλώματος μέσα στο καλοκαίρι. Πρέπει να γνωρίζουμε πως για να ανθίσουν ξανά τα νέα φυτά ορχιδέας σιμπίντιουμ χρειάζεται να περάσουν 2-3 χρόνια από τη μεταφύτευση.

πολλαπλασιασμος ορχιδεας με διαιρεση ριζωματων
Πολλαπλασιασμός ορχιδέας με διαίρεση ριζωμάτων

8. Πώς προστατεύουμε την ορχιδέα σιμπίντιουμ από έντομα και ασθένειες

Για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας, του θρίπα καθώς και του τετράνυχου που προσβάλλουν το φύλλωμα της ορχιδέας σιμπίντιουμ, ψεκάζουμε με σκεύασμα θερινού πολτού ή φυσικής πυρεθρίνης που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Εναλλακτικά, διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε προληπτικά κάθε 2 βδομάδες.

Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας
Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ορχιδέα σιμπίντιουμ επειδή βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, ειδικά όταν είναι φυτεμένη σε κήπο, κινδυνεύει από τα σαλιγκάρια που προσβάλλουν το φύλλωμα της. Για την οικολογική αντιμετώπιση των σαλιγκαριών, σκορπίζουμε στάχτη γύρω από το φυτό για να το προστατέψουμε.

9. Γιατί δεν ανθίζει η ορχιδέα σιμπίντιουμ;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί η ορχιδέα σιμπίντιουμ να μην ανθίσει ή να καθυστερήσει πολύ να μας χαρίσει την ανθοφορία της. Για παράδειγμα, μετά τον διαχωρισμό των φυτών της ορχιδέας σιμπίντιουμ ή αν μεταφυτευτούν τα φυτά σε μεγάλου μεγέθους γλάστρες, θα περάσουν 2-3 χρόνια για να σχηματίσουν ξανά τα εντυπωσιακά λουλούδια τους.

Επίσης, οι ορχιδέες σιμπίντιουμ μπορεί να μην ανθίσουν όταν βρίσκονται σε χώρο με πολύ χαμηλό φωτισμό, αν τις ποτίζουμε υπερβολικά την περίοδο του φθινοπώρου ή αν βάζουμε υγρό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο.

10. Κι ένα μυστικό για την ορχιδέα σιμπίντιουμ

Τα λουλούδια της ορχιδέας σιμπίντιουμ μπορούν διατηρηθούν κομμένα για αρκετό νερό σε βάζο ή να γίνουν εξαιρετικά μπουκέτα για να προσφέρουμε σε ξεχωριστές στιγμές.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (20)

 1. giorgos evaggelou
  16/01/2024

  κυριε κωστα θα ηθελα να ρωτησω αν εχετε καποιο βιβλιο να γραφει γενικα για ορχιδεες η που μπορω ναβρω νατο αγορασω καλη χρονια και καλο μεσημερι

  • Δεν έχουμε κάτι σχετικό να σας προτείνουμε. Υπάρχει πάντως και αρκετή ξένη βιβλιογραφία για τις ορχιδέες.

 2. Aris
  31/01/2023

  Εξαιρετική δουλειά για αλλη μια φορά. Έχω μια απορία, η Ορχιδέα μου έχει ανοιξει τα μπουμπούκια σε 2 απο τους 3 βλαστούς. Ο ενας ενώ έχει επάνω του 8 μπουμπουκια παραμένουν κλειστά εμώ τα αλλά έχουν ανθίσει. Επίσης π συγκεκριμένος βλαστός δεν είναι τόσο πράσινος όπως οι άλλοι και κάποια μπουμπούκια έχουν επανω τους σαν μια μικρή σταγονα κόλλα. Τι μπορει να συμβαίνει?

 3. Παναγιώτης
  28/01/2022

  Κύριε Λιονουδάκη καλησπέρα! Ελπίζω εσείς και οι καλλιέργιές σας να είστε καλά λόγω ψύχους. Ήθελα να σας ρωτήσω για ψευδοβολβούς σιμπίντιουμ ορχιδέας, από μεγάλα μητρικά φυτά. Αν βάλω από πάνω ποτηράκια διάφανη ανοίγοντας μερικές μικρές τρύπες (σαν μικρό θερμοκηπιακί) λέτε να υπο-βοηθήσω την ανάπτυξη ριζών και παραπουλιών; Αφήνοντάς το έτσι σκέτο κάνουν και 8 μήνες οι πιο τεμπέληδες να δείξουν δείγματα ζωής. Είναι η μεγάλη μου αδυναμία τα σιμπίντιουμ, τα καλλιεργώ από 11 χρονών παιδί. Σας ευχαριστώ πολύ και να προσέχετε αυτές τις μέρες.

  • Καλημέρα Παναγιώτη. Πολύ καλή η ιδέα σου για τη σιμπίντιουμ ορχιδέα. Μπορείς να το δοκιμάσεις και να μας ενημερώσεις για τα αποτελέσματα.

 4. Παναγιώτης
  16/01/2022

  Κύριε Λιονουδάκη καλησπέρα και καλή χρονιά! Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι σχετικά με τα βρύα. Αν φέρω βρύα από βουνό, ελατόδασος, 1200 υψόμετρο, μπορώ να καλύψω την επιφάνεια από τις γλάστρες; Για ομορφιά και σχετική υγρασία. Μόνο στην επιφάνεια, όχι υπόστρωμα. Τα φυτά είναι ορχιδέες (σιμπίντιουμ, καττλέγιες). Ο προβληματισμός μου έγκειται στο ότι δεν ξέρω αν μεταφέρονται μικροοργανισμοί, μύκητες ή ζωύφια με βρύα που βρίσκουμε στη φύση, ή αν πρέπει να απολυμανθούν με κάποιο τρόπο πριν να τοποθετηθούν στη γλάστρα. Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

  • Καλησπέρα Παναγιώτη. Μπορείς να το δοκιμάσεις, αλλά για να διατηρηθούν θα πρέπει να τους εξασφαλίσεις συνθήκες δροσιάς και υγρασίας.

 5. Παναγιώτης
  03/12/2021

  Κύριε Λιονουδάκη, καλησπέρα! Ήθελα να σας κάνω μιαν ερώτηση. Αν έχετε ανεβάσει αφιέρωμα για τις Καττλέγιες. Είναι οι ορχιδέες που μπήκαν πρόσφατα στη συλλογή μου. Έψαξα αρκετά και ξένη βιβλιογραφία. Είδα ότι η Καττλέγια έχει ανάπτυξη όλο το χρόνο. Γι’ αυτό σκεφτόμουν να τις μεταφύτευα τώρα και όχι την άνοιξη. Αν αυτό τους κάνει καλό.

  • Καλησπέρα Παναγιώτη. Μπορείς να μεταφυτέψεις τη συγκεκριμένη ποικιλία ορχιδέας αυτή την εποχή, σε εσωτερικό χώρο.

 6. Κλέιντι
  27/10/2021

  Έχω παρατηρήσει ότι το τελευταίο καιρό ότι έχει βγάλει μαύρες κηλίδες .

  • Καλησπέρα Κλέιντι. Οι μαύρες κηλίδες στα φύλλα της ορχιδέας πιθανότατα οφείλονται σε υπερβολικό πότισμα ή σε κακή αποστράγγιση της γλάστρας.

 7. Μαρία
  10/10/2021

  Καλησπέρα Κόστα
  Έχω μια ορχιδέα που έχει τεράστιους ψευτοβολβούς όταν την αγόρασα ήταν Μάιος ήταν ανθισμένη .
  Υπάρχει περίπτωση να ανθίσει τώρα και αν ναι πως μπορώ να την κάνω να ανθίσει.

 8. Κλέιντι
  30/05/2021

  Καλησπέρα κύριε Κώστα
  Έχω αγοράσει μια όρχιδεεα συνμπιντιουμ από ψευτοβολβό και δεν έχει ρίζες και την έχω φυτέψει σε υποστρώματα που ξερενεται γρήγορα , τι μπορώ να κάνω ώστε να βγάλει γρήγορα ρίζες. Και επίσης σε πόσα χρόνια θα μου ανθίσει.

  • Καλησπέρα Κλέιντι. Μπορείς να αναζητήσεις υγρή ορμόνη ριζοβολίας και να ψεκάσεις τα ριζώματα της για να αναπτύξει γρηγορότερα ρίζες. Θα περάσουν οπωσδήποτε 2-3 χρόνια για να ανθίσει.

 9. Παναγιώτα
  20/05/2021

  Καλησπέρα εδω και δύο εβδομάδες έχω αγοράσει μια όρχιδεεα συνμπιντιουμ που αρχίζουν να ψερενονται τα λουλούδια τής .

  • Καλημέρα Παναγιώτα. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα στην ορχιδέα συμπίντιουμ για να μη ξεραίνονται τα λουλούδια της και απέφυγε να την έχεις σε θέση που κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.

 10. Βαγγέλης
  31/01/2021

  Καλημέρα. Τελευταία μέρα του Γενάρη (μας έδωσε και καταλάβαμε από κρύο, χιόνι και βροχή αυτός ο μήνας εδώ στην Αρκαδία, ας ελπίσουμε ότι ο χειμώνας θα δείξει κάποια επιείκεια). Το γένος Cymbidium είναι πολύ τροπικό για το κλίμα της Τρίπολης, θα ήθελα να αναφερθώ στην Bletilla striata, μία άλλη ορχιδέα που χωρίς να είναι “ντόπια” ζει μια χαρά στον κήπο μου, σε ένα παρτέρι με νότια έκθεση όπου ξεχνάω να την ποτίσω και ψήνεται στον ήλιο αν και λένε ότι θέλει ημισκιαζόμενη θέση και υγρά εδάφη. Ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό με πλούσια βλάστηση και άνθηση με όμορφα λουλούδια απόχρωσης ροζ κυκλάμινο ανοιχτό (η δική μου ποικιλία).

  • Καλησπέρα Βαγγέλη. Πράγματι, η συγκεκριμένη ορχιδέα που αναφέρεις η Bletilla striata που είναι γνωστή και ως ορχιδέα υάκινθος είναι πολύ ανθεκτική στην παγωνιά και σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -10οC και για αυτό αντέχει στο κλίμα της Τρίπολης στην Αρκαδία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *