Ορχιδέα σιμπίντιουμ, μία ανθεκτική ορχιδέα εξωτερικού χώρου

Ορχιδέα σιμπίντιουμ

Αν πιστεύουμε ότι όλες οι ορχιδέες είναι ευαίσθητα φυτά που αναπτύσσονται μόνο μέσα στο σπίτι, είναι καιρός να αναθεωρήσουμε. Υπάρχουν ανθεκτικές ορχιδέες που ευδοκιμούν έξω στο μπαλκόνι και στην αυλή του σπιτιού και είναι εξίσου εντυπωσιακές με την ορχιδέα φαλαίνοψις που όλοι γνωρίζουμε.

Μία από τις πιο δημοφιλείς ορχιδέες εξωτερικού χώρου είναι η ορχιδέα σιμπίντιουμ (Cymbidium sp.) που κατάγεται από τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ασίας. Ανάμεσα από τα στενόμακρα δερματώδη φύλλα της, η ορχιδέα σιμπίντιουμ σχηματίζει εντυπωσιακά άνθη μέσα στην καρδιά του χειμώνα που διαρκούν από 1 εως 3 μήνες.

Τα λουλούδια της ορχιδέας σιμπίντιουμ έχουν μεταξένια πέταλα και τα συναντάμε σε διάφορα χρώματα όπως άσπρο, κρεμ, πράσινο και καστανό με πανέμορφες διχρωμίες και μοναδικούς συνδυασμούς. Επιπλέον, ορισμένα είδη ορχιδέας σιμπίντιουμ αφήνουν κι ένα γλυκό άρωμα.

Στο σημερινό άρθρο, θα αναφερθούμε στα πιο γνωστά είδη ορχιδέας σιμπίντιουμ, θα μάθουμε τι φροντίδα χρειάζονται, πώς γίνεται το πότισμα, αν χρειάζονται λίπασμα και αρκετά ακόμα μυστικά για να απολαύσουμε την υπέροχη ανθοφορία τους στην αυλή και στο μπαλκόνι μας.

Διαφήμιση

1. Ποια είναι τα κυριότερα είδη ορχιδέας σιμπίντιουμ;

Υπάρχουν δεκάδες είδη και ποικιλίες ορχιδέας για να επιλέξουμε, αν και συνήθως δεν αναγράφονται σε ετικέτα όταν τις αγοράζουμε. Τα περισσότερα είδη ορχιδέας σιμπίντιουμ που πωλούνται σε φυτώρια και ανθοπωλεία έχουν λουλούδια μεγάλου μεγέθους, ενώ υπάρχουν και οι ασιατικές ή κινεζικές ποικιλίες σιμπίντιουμ που έχουν μικρότερα πολύ αρωματικά λουλούδια.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε τρεις εντυπωσιακές ποικιλίες ορχιδέας που αξίζει να αναζητήσουν οι πιο φανατικοί φίλοι της ορχιδέας όπως η Cymbidium dayanum, γνωστή και ως ορχιδέα φοίνικας, που εμφανίζει άσπρα λουλούδια με πορφυρές λωρίδες, η Cymbidium erythrostylum που κατάγεται από το Βιετνάμ και διαθέτει εντυπωσιακά άσπρα λουλούδια με κόκκινο στο κέντρο και η Cymbidium tracyanum που διαθέτει μεγάλα αρωματικά κιτρινο-πράσινα λουλούδια με καφέ λωρίδες. 

2. Τι θέση επιλέγουμε για την ορχιδέα σιμπίντιουμ;

Η ορχιδέα σιμπίντιουμ μπορεί διατηρηθεί σε εξωτερικό περιβάλλον όλο τον χρόνο, τουλάχιστον στις νότιες περιοχές της Ελλάδας, καθώς είναι ανθεκτική σε θερμοκρασίες μέχρι 5°C. Διαφορετικά, μπορούμε να τη διατηρήσουμε με γλάστρα σε εξωτερικό χώρο από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και να τη μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι στις πρώτες παγωνιές του χειμώνα.

Γενικότερα, προτιμούμε ημισκιερό περιβάλλον για την ορχιδέα σιμπίντιουμ και επιλέγουμε μπαλκόνι με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό για να αναπτυχθεί καλύτερα. Αποφεύγουμε νότια σημεία με έντονη ηλιοφάνεια γιατί μπορεί να δημιουργηθούν εγκαύματα. στο φύλλο της.

Αν καλλιεργούμε τις ορχιδέες σε εσωτερικό χώρο, επιλέγουμε ένα ανατολικό ή νοτιονατολικό παράθυρο για να τις τοποθετήσουμε. Σε κανονικές συνθήκες, μέσα στο σπίτι, η ορχιδέα σιμπίντιουμ εμφανίζει ένα ανοικτό χρώμα φύλλων, ενώ σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού, παρουσιάζει σκουροπράσινο χρώμα στα φύλλα και μειωμένη ανθοφορία.

3. Τι γλάστρες και τι φυτόχωμα επιλέγουμε για την ορχιδέα σιμπίντιουμ;

Oι ορχιδέες σιμπίντιουμ είναι φυτά που προέρχονται από τροπικά δάση και θέλουν γόνιμο χώμα για να αναπτυχθούν οι λεπτές ρίζες τους, με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία. Ένας πρακτικός τρόπος για να φτιάξουμε το δικό μας υπόστρωμα για τις ορχιδέες σιμπίντιουμ είναι να αναμίξουμε φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου και πευκόφλουδα που χρησιμοποιούμε σε ορχιδέες σιμπίντιουμ σε αναλογία 1:1.

Για τη μεταφύτευση της ορχιδέας σιμπίντιουμ, επιλέγουμε γλάστρες πλαστικές ή πήλινες που διαθέτουν οπωσδήποτε τρύπες αποστράγγισης για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα. Τοποθετούμε την ορχιδέα σε γλάστρα με μέγεθος ένα νούμερο μεγαλύτερο από αυτή που ήταν φυτεμένη. Αξίζει να σημειώσουμε η μεταφύτευση σε αρκετά μεγαλύτερη γλάστρα, καθυστερεί σημαντικά την ανθοφορία της.

4. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η ορχιδέα σιμπίντιουμ;

Βασική φροντίδα για την ορχιδέα σιμπίντιουμ είναι τα τακτικά ποτίσματα κάθε 4-5 μέρες την εποχή της άνοιξης και του καλοκαιριού που είναι η κύρια περίοδος ανάπτυξης της. Σε συνθήκες καύσωνα ίσως χρειαστεί να ποτίσουμε αρκετά συχνότερα και να ψεκάσουμε με νερό το φύλλωμα της για να αυξήσουμε τη σχετική υγρασία.

Κατά την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα μειώνουμε τη συχνότητα ποτίσματος και ποτίζουμε μια φορά την εβδομάδα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εμφάνιση ανθοφορίας στις ορχιδέες σιμπίντιουμ είναι αποτέλεσμα της έλλειψης νερού και της μείωσης της θερμοκρασίας.

Επειδή η ορχιδέα σιμπίντιουμ έχει πυκνό ριζικό σύστημα μέσα στη γλάστρα, μπορούμε να την ποτίζουμε βάζοντας νερό στο πιάτο και να το αφήνουμε για 2 ώρες μέχρι να απορροφήσει όσο χρειάζεται. Χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας νερό, όπως το βρόχινο, απαλλαγμένο από άλατα καθώς διαφορετικά στις άκρες των φύλλων μπορούν να εμφανιστούν μαυρίσματα.

5. Τι λίπασμα βάζουμε στην ορχιδέα σιμπίντιουμ;

Η ορχιδέα δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε λίπασμα για να παρουσιάσει ικανοποιητική ανάπτυξη και ανθοφορία. Προσθέτουμε ένα ήπιο υγρό λίπασμα για ορχιδέες 2 φορές το μήνα από της άνοιξη μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

Αποφεύγουμε να προσθέσουμε στην ορχιδέα σιμπίντιουμ υγρό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, όπως για παράδειγμα το υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά. Τέτοια λιπάσματα ενθαρρύνουν τη δημιουργία πλούσιας και ζωηρής βλάστηση στο φυτό, η οποία επιδρά αρνητικά στο σχηματισμό λουλουδιών.

6. Χρειάζεται κλάδεμα η ορχιδέα σιμπίντιουμ;

H ορχιδέα σιμπίντουμ έχει πολύ μικρές απαιτήσεις σε κλάδεμα. Στα τέλη του χειμώνα αφαιρούμε τα λουλούδια της που έχουν ωριμάσει κόβοντας τους ανθοφόρους βλαστούς από τη βάση του φυτού, ανάμεσα από τα φύλλα. Επίσης, απομακρύνουμε τυχόν κιτρινισμένα ή ξερά φύλλα του φυτού από την βάση τους.

7. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της ορχιδέας σιμπίντιουμ;

Οι ορχιδέες σιμπίντιουμ έχουν αρκετά υψηλή τιμή στα φυτώρια και κοστίζει πολύ αν θέλουμε μια μεγάλη συλλογή. Μπορούμε, ωστόσο, να δημιουργήσουμε τα δικά μας φυτά από ξεχωριστές ποικιλίες ορχιδέας για να φυτέψουμε ή να χαρίσουμε σε αγαπημένα μας πρόσωπα.

Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος πολλαπλασιασμού της ορχιδέας σιμπίντιουμ είναι να διαχωρίσουμε το φυτό στις αρχές της άνοιξης, σε δύο ή περισσότερα μέρη εξασφαλίζοντας ότι κάθε μέρος θα έχει τουλάχιστον 3 υγιείς ψευδοβολβούς (τα χαρακτηριστικά εξογκώματα της βάσης του φυτού).

Τα καινούρια φυτά ορχιδέας σιμπίντιουμ που διαχωρίσαμε, τα τοποθετούμε σε γλάστρες, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο μίγμα θα έχουν γρήγορη ανάπτυξη του φυλλώματος μέσα στο καλοκαίρι. Πρέπει να γνωρίζουμε πως για να ανθίσουν ξανά τα νέα φυτά ορχιδέας σιμπίντιουμ χρειάζεται να περάσουν 2-3 χρόνια από τη μεταφύτευση.

8. Πώς προστατεύουμε την ορχιδέα σιμπίντιουμ από έντομα και ασθένειες

Για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας, του θρίπα καθώς και του τετράνυχου που προσβάλλουν το φύλλωμα της ορχιδέας σιμπίντιουμ, ψεκάζουμε με σκεύασμα θερινού πολτού ή φυσικής πυρεθρίνης που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε προληπτικά κάθε 2 βδομάδες.

Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας
Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ορχιδέα σιμπίντιουμ επειδή βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, ειδικά όταν είναι φυτεμένη σε κήπο, κινδυνεύει από τα σαλιγκάρια που προσβάλλουν το φύλλωμα της. Για την οικολογική αντιμετώπιση των σαλιγκαριών, σκορπίζουμε στάχτη γύρω από το φυτό για να το προστατέψουμε.

9. Γιατί δεν ανθίζει η ορχιδέα σιμπίντιουμ;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί η ορχιδέα σιμπίντιουμ να μην ανθίσει ή να καθυστερήσει πολύ να μας χαρίσει την ανθοφορία της. Για παράδειγμα, μετά τον διαχωρισμό των φυτών της ορχιδέας σιμπίντιουμ ή αν μεταφυτευτούν τα φυτά σε μεγάλου μεγέθους γλάστρες, θα περάσουν 2-3 χρόνια για να σχηματίσουν ξανά τα εντυπωσιακά λουλούδια τους.

Επίσης, οι ορχιδέες σιμπίντιουμ μπορεί να μην ανθίσουν όταν βρίσκονται σε χώρο με πολύ χαμηλό φωτισμό, αν τις ποτίζουμε υπερβολικά την περίοδο του φθινοπώρου ή αν βάζουμε υγρό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο.

10. Κι ένα μυστικό για την ορχιδέα σιμπίντιουμ

Τα λουλούδια της ορχιδέας σιμπίντιουμ μπορούν διατηρηθούν κομμένα για αρκετό νερό σε βάζο ή να γίνουν εξαιρετικά μπουκέτα για να προσφέρουμε σε ξεχωριστές στιγμές.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (16)