εικόνα

10 μυστικά για τη φροντίδα της ορχιδέας (+video)

10 μυστικά για τη φροντίδα της ορχιδέας (+video)

10 μυστικά για τη φροντίδα της ορχιδέας (+video)

Ορχιδέες, μία μεγάλη και ιδιαίτερα γοητευτική κατηγορία καλλωπιστικών φυτών με μοναδική εξωτική ομορφιά που συναντάμε κυρίως ως φυτά εσωτερικού χώρου σε σπίτια, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Οι ορχιδέες ξεχωρίζουν για τα μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια τους που διατηρούνται ανθισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα με έντονα χρώματα σε αποχρώσεις του ροζ, μωβ και λευκού.

 

Η ορχιδέα έχει τη φήμη του ευαίσθητου φυτού κι αυτό γιατί διαφέρει από τα περισσότερα φυτά που διατηρούμε μέσα στο σπίτι. Στην πραγματικότητα, η φροντίδα της είναι σχετικά απλή, αρκεί να γνωρίζουμε πώς να την περιποιηθούμε σωστά. Στο φυσικό τους περιβάλλον, οι περισσότερες ορχιδέες που έχουν τροπική καταγωγή είναι επίφυτα. Δεν μεγαλώνουν δηλαδή στο χώμα, αλλά αναπτύσσονται πάνω σε άλλα φυτά και απορροφούν νερό και θρεπτικά συστατικά από την ατμόσφαιρα.

 

Το πιο σημαντικό στοιχείο στη φροντίδα της ορχιδέας είναι να διατηρούμε τις ρίζες υγιείς, παρέχοντας την κατάλληλη ποσότητα υγρασίας μαζί με επαρκή αερισμό για να μη σαπίσουν. Ας δούμε αναλυτικά, ποια είναι τα πιο γνωστά είδη ορχιδέας και τι περιποίηση χρειάζονται για να τις απολαμβάνουμε γεμάτες ζωντάνια και πλούσια ανθοφορία για πολλά χρόνια.

 


 

1. Ποια είναι τα πιο διάσημα είδη ορχιδέας;

 

Οι ορχιδέες ανήκουν σε μία μεγάλη οικογένεια φυτών (Orchidaceae), η οποία περιλαμβάνει χιλιάδες είδη και ποικιλίες. Η μοναδική αρμονία και το ξεχωριστό σχήμα των λουλουδιών της κάνει την ορχιδέα ιδιαίτερα ελκυστική, με πολλούς φανατικούς θαυμαστές να αναζητούν τα πιο σπάνια είδη της σε όλο τον κόσμο. Τα πιο γνωστά και διαδεδομένα είδη ορχιδέας είναι η ορχιδέα φαλαίνοψις (Phalaenopsis), η πιο διάσημη ορχιδέα που συναντάμε ως φυτό εσωτερικού χώρου, καθώς και η ορχιδέα σιμπίντιουμ (Cymbidium), η πιο δημοφιλής ορχιδέα για εξωτερικό χώρο. Εκτός από τις εξωτικές ορχιδέες που βρίσκουμε σε φυτώρια και ανθοπωλεία και προέρχονται τροπικά κλίματα, στη χώρα μας υπάρχουν πολλά είδη από άγριες και αυτοφυείς ορχιδέες οι οποίες αναπτύσσονται στο έδαφος και έχουν πολύ μικρότερα λουλούδια.

 
– Ορχιδέα φαλαίνοψις (Phalaenopsis)
 

Το πιο διαδεδομένο είδος ορχιδέας για εσωτερικό χώρο είναι η ορχιδέα φαλαίνοψη (Phalaenopsis) που ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά λουλούδια της που μπορούν να διατηρούνται ανθισμένα από ένα ως τρεις μήνες. Η ανθοφορία της ορχιδέας φαλαίνοψις ξεκινά στα τέλη του χειμώνα συνεχίζεται μέσα στην άνοιξη και κρατάει συνήθως μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.

 
– Ορχιδέα σιμπίντιουμ (Cymbidium)
 

Mετά την ορχιδέα φαλαίνοψις, το πιο δημοφιλές είδος ορχιδέας είναι η ορχιδέα σιμπίντιουμ (Cymbidium) που διαθέτει εντυπωσιακή ανθοφορία και είναι κατάλληλη και για εξωτερικό χώρο. Το συγκεκριμένος είδος ορχιδέας αναπτύσσεται στο χώμα και μπορούμε να τη φυτέψουμε στο έδαφος ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Κάθε ανθοφόρος βλαστός της ορχιδέας Cymbidium μπορεί να φέρει μέχρι και 20 μεγάλα λουλούδια. Η ορχιδέα συμπίντιουμ είναι πιο ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες, θέλει αρκετό φως και ανάλογα την ποικιλία ανθίζει από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού ή την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα.

 
– Άλλα τροπικά είδη ορχιδέας
 

Ενδιαφέρουσα ποικιλία ορχιδέας είναι η ποικιλία κατλέια (Cuttleya) που διαθέτει χαρακτηριστικές κηλίδες στα λουλούδια και δίχρωμα άνθη, η ποικιλία λουντίσια (Ludisia) με μικρά άσπρα άνθη που εμφανίζονται φθινόπωρο και χειμώνα, η ποικιλία βάντα (Vanda) με τα μεγάλης διάρκεια αρωματικά λουλούδια, καθώς και η ορχιδέα πανσές ή μιλτόνια (Miltonia) που ανθίζει μέσα στην άνοιξη-καλοκαίρι και το λουλούδι της θυμίζει τον πανσέ. Αρκετά γνωστές ποικιλίες είναι οι ποικιλίες ορχιδέας ονσίδιο (Οncidium) ή οδοντόγλωσσο, η ποικιλία παφιοπέδιλο (Paphiopedilum) και η oρχιδέα δενδρόβιο (Dendrobium).

 


Άγριες ορχιδέες που συναντάμε στην ελληνική ύπαιθρο
Άγριες ορχιδέες που συναντάμε στην ελληνική ύπαιθρο


 

2. Τι συνθήκες χρειάζονται οι ορχιδέες για να διατηρηθούν υγιείς με πλούσια ανθοφορία;

 

Για τις περισσότερες ορχιδέες που διατηρούμε σε εσωτερικό χώρο, όπως η ορχιδέα φαλαίνοψις, προτιμούμε φωτεινή θέση μέσα στο σπίτι χωρίς να έρχεται σε επαφή με το απευθείας έντονο φως του ήλιου. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, καθώς προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα και ξήρανση των λουλουδιών. Φροντίζουμε να τοποθετούμε την ορχιδέα μακριά από θερμαντικά σώματα, από ψυχρά και θερμά ρεύματα, καθώς και από τζάμια. Ιδανικές θερμοκρασίες για να ευδοκιμήσει η ορχιδέα στους εσωτερικούς χώρους είναι μεταξύ 18-27°C.
 

Για τις ορχιδέες εξωτερικού χώρου, όπως η ορχιδέα σιμπίντιουμ, εξασφαλίζουμε πολύ φωτεινή θέση που δεν τη χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Είναι σημαντικό να τις φυτεύουμε σε προστατευμένες θέσεις από ανέμους και ειδικά από βοριάδες, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν οι ανθοφόροι βλαστοί της. Για ορχιδέα σιμπίντιουμ που έχουμε σε γλάστρα, προτιμάμε μπαλκόνι με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό.

 


3. Τι γλάστρα χρησιμοποιούμε για την ορχιδέα;

 

Οι ορχιδέες φυτεύονται σε πήλινες ή πλαστικές γλάστρες. Για τη μεταφύτευση, χρησιμοποιούμε γλάστρες 1-2 νούμερα μεγαλύτερες από τη γλάστρα που ήταν φυτεμένη η ορχιδέα μας και φροντίζουμε να διαθέτει τρύπα αποστράγγισης στη βάση για να απομακρύνεται το νερό και για να κάνουμε πιο εύκολο το πότισμα της.

 

Για να έχουμε καλύτερο έλεγχο στη φροντίδα της ορχιδέας που διατηρούμε σε εσωτερικό χώρο, χρησιμοποιούμε ειδικά διάφανα γλαστράκια για ορχιδέες που μας επιτρέπουν να βλέπουμε ότι οι ρίζες διατηρούνται υγιείς και δεν έχουν υπερβολική ποσότητα υγρασίας που μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα. Επιπρόσθετα, ειδικά όταν η ορχιδέα μας είναι ανθισμένη, μπορούμε να τοποθετήσουμε το γλαστράκι μέσα σε ένα όμορφο διακοσμητικό κασπώ για να έχουμε ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα.

 

4. Τι φυτόχωμα θέλει η ορχιδέα και πότε χρειάζεται μεταφύτευση;

 

Καθώς η ορχιδέα δεν αναπτύσσεται στο χώμα, για τη φύτευση της χρησιμοποιούμε μίγματα από υλικά που επιτρέπουν τη στήριξη του φυτού, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν την κατάλληλη διατήρηση υγρασίας και καλό αερισμό για τις ρίζες. Σε φυτώρια και σε γεωπονικά καταστήματα, υπάρχουν ειδικές συσκευασίες με φυτόχωμα για ορχιδέες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, οι οποίες περιέχουν υλικά όπως η πευκόφλουδα και οι φλούδες του εξωτερικού περιβλήματος της καρύδας.

 

Πριν τη μεταφύτευση της ορχιδέας, βγάζουμε το φυτό από τη γλάστρα και αφαιρούμε με τα δάχτυλα μας το υπόστρωμα της πευκόφλουδας από τις ρίζες. Στη συνέχεια κόβουμε τα σαπισμένα ή ξεραμένα τμήματα της ρίζας με ένα ψαλιδάκι, καθώς και τα ξερά φύλλα εφόσον υπάρχουν. Προσθέτουμε καινούριο μίγμα με πευκόφλουδα μέχρι το 1/3 τη γλάστρας, τοποθετούμε την ορχιδέα στη γλάστρα και γεμίζουμε μέχρι πάνω.

 

Η μεταφύτευση της ορχιδέας πρέπει να γίνεται μετά το τέλος της ανθοφορίας της. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να πέσουν τα λουλούδια της. Η ορχιδέα χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα, συνήθως κάθε 2 χρόνια όταν γεμίσουν ασφυκτικά οι ρίζες της και αρχίσουν να εξέρχονται.

 

5. Πόσο συχνά ποτίζουμε την ορχιδέα και πώς γίνεται το πότισμα;

 

Πολλοί ποτίζουν την ορχιδέα με ένα μικρό ποτιστήρι ή τη βάζουν για λίγα δευτερόλεπτα κάτω από την βρύση για να απορροφήσει νερό. Ο πιο αποτελεσματικός και σωστός τρόπος ποτίσματος, είναι να βυθίζουμε το γλαστράκι με την ορχιδέα σε μια λεκάνη με λίγο χλιαρό νερό. Βγάζουμε, λοιπόν, το γλάστρακι από το κασπώ και τοποθετούμε την ορχιδέα μαζί με το γλαστράκι για λίγα λεπτά στη λεκάνη μέχρι να απορροφήσει νερό όλο το υπόστρωμα του φυτού. Στη συνέχεια, βγάζουμε το γλαστράκι με την ορχιδέα και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά πριν το τοποθετήσουμε ξανά στο κασπώ.

 

Το πότισμα της ορχιδέας πρέπει να γίνεται σε σταθερή συχνότητα, ανάλογα την εποχή που βρισκόμαστε και τις θερμοκρασίες που επικρατούν. Ενδεικτικά, την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου ποτίζουμε την ορχιδέα περίπου 1 φορά την εβδομάδα, την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού κάθε 5 μέρες, ενώ την περίοδο του χειμώνα κάθε 10 μέρες. Πριν ποτίσουμε την ορχιδέα, ελέγχουμε ότι το υπόστρωμα και οι ρίζες της έχουν στεγνώσει. Αν παρατηρήσουμε ότι έχουν υγρασία δεν ποτίζουμε. Όταν οι ρίζες της ορχιδέας μας έχουν υγιές πράσινο χρώμα, σημαίνει ότι ποτίζουμε σωστά. Αν έχουν σκούρο χρώμα, σημαίνει ότι έχουν νερό και χρειάζεται προσοχή να μην ποτίζουμε υπερβολικά. Όταν οι ρίζες αρχίζουν να χάνουν το χρώμα τους και να γίνονται γκρι, χρειάζονται περισσότερο νερό.

 

Επιπλέον, είναι σημαντικό κάθε πρωί να ψεκάζουμε με νερό το φύλλωμα της ορχιδέας, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Ο ψεκασμός του φυλλώματος καλό είναι να γίνεται και την περίοδο του χειμώνα που λόγω των συσκευών θέρμανσης, η ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι μπορεί να είναι αρκετά ξηρή. Η ορχιδέα ως τροπικό φυτό, απαιτεί περιβάλλον σχετικά υψηλής υγρασίας για να έχει πλούσια ανάπτυξη και καλή ανθοφορία.

 

6. Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στην ορχιδέα;

 

Η ορχιδέα έχει ήπιες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και δεν χρειάζεται υπερβολικές ποσότητες λιπάσματος. Κατά την περίοδο βλάστησης της ορχιδέας, λιπαίνουμε κάθε 2 βδομάδες με ισορροπημένο λίπασμα ειδικό για ορχιδέες. Κατά την περίοδο ανθοφορίας της ορχιδέας, η λίπανση γίνεται μια φορά το μήνα. Αποφεύγουμε τη λίπανση κατά την περίοδο του χειμώνα ή εφαρμόζουμε σε πολύ αραιά διαστήματα. Πρέπει να επισημάνουμε ότι η ορχιδέα είναι ευαίσθητη σε λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, γι’ αυτό είναι καλό να προτιμάμε ειδικά λιπάσματα για ορχιδέες.

 

Για τη λίπανση της ορχιδέας προτιμάμε υγρά λιπάσματα που είναι υδατοδιαλυτά στο νερό. Η εφαρμογή της λίπανσης είναι καλύτερο να γίνεται με αραίωση του υγρού λιπάσματος στη λεκάνη που τοποθετούμε την ορχιδέα όταν την ποτίζουμε. Υπάρχουν, επίσης, ειδικά λιπάσματα για διαφυλλικό ψεκασμό των φύλλων και των επιφανειακών ριζών της ορχιδέας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

 

7. Πότε και με ποιο τρόπο γίνεται το κλάδεμα της ορχιδέας;

 

Αποφεύγουμε να κλαδεύουμε αμέσως μετά την πρώτη ανθοφορία, καθώς η ορχιδέα ανθίζει αρκετές φορές. Αφού διαπιστώσουμε ότι έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανθοφορία της και πριν ξεραθεί το ανθικό στέλεχος που παραμένει πράσινο, την κλαδεύουμε στο πρώτο ή στο δεύτερο «γόνατο», δηλαδή τον κόμβο του βλαστού από τον οποίο βγαίνουν τα φύλλα, τα άνθη και νέοι βλαστοί. Με αυτό τον τρόπο, επιταχύνουμε τη δημιουργία νέας ανθοφορίας. Αξίζει να αναφέρουμε πως όταν κλαδεύουμε την ορχιδέα στο πρώτο γόνατο, καθυστερεί περισσότερο να εκπτύξει τον ανθοφόρο βλαστό, ωστόσο μας χαρίζει μεγαλύτερα λουλούδια και πιο ζωντανά χρώματα.

 


8. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να συναντήσουμε στη φροντίδα της ορχιδέας;

 

Αρκετά συχνά, η ορχιδέα μπορεί να εμφανίσει προβλήματα που σχετίζονται με το υπερβολικό πότισμα, το περιβάλλον που την έχουμε τοποθετήσει, την υγρασία που έχει η ατμόσφαιρα και το φως που δέχεται. Πολλές φορές, κάποια συμπτώματα που παρουσιάζει είναι απολύτως φυσιολογικά για την ανάπτυξη της και δε χρειάζεται να ανησυχούμε. Παρακάτω παραθέτουμε τα 7 πιο συχνά προβλήματα της ορχιδέας με τα συμπτώματα και τις πιθανές αιτίες που τα προκαλούν για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε εγκαίρως με την κατάλληλη φροντίδα.

 
– Γιατί η ορχιδέα δεν ανθίζει;
 

H εμφάνιση των μπουμπουκιών και η ανθοφορία της ορχιδέας ενισχύεται όταν η θερμοκρασία της νύχτας πέφτει 10 βαθμούς σε σχέση με την θερμοκρασία κατά την διάρκεια της μέρας. Για να μας δώσει λουλούδια η ορχιδέα θα πρέπει να την τοποθετήσουμε σε φωτεινό σημείο. Η προσθήκη υγρού λιπάσματος για ορχιδέες κατά την περίοδο ανάπτυξης βοηθά στην εμφάνιση της ανθοφορίας.

 
– Γιατί ξεραίνονται τα μπουμπούκια της ορχιδέας;
 

Η ξήρανση των μπουμπουκιών είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα της ορχιδέας που σχετίζεται με το περιβάλλον που την έχουμε τοποθετήσει. Τα μπουμπούκια της ορχιδέας ξεραίνονται και πέφτουν πριν ανοίξουν όταν ο χώρος που βρίσκεται δεν έχει ικανοποιητική υγρασία, κάτι που συμβαίνει αρκετά την περίοδο του καλοκαιριού, ειδικά σε συνθήκες καύσωνα. Ένας δεύτερος λόγος που ξεραίνονται και πέφτουν τα μπουμπούκια της ορχιδέας το ακανόνιστο ή ανεπαρκές πότισμα.

 
– Γιατί πέφτουν τα λουλούδια της ορχιδέας;
 

Τα παλιά λουλούδια της ορχιδέας όταν ωριμάσουν πέφτουν φυσιολογικά, πάντα σταδιακά, ένα-ένα. Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούμε τα λουλούδια της ορχιδέας να μαραίνονται και να πέφτουν μαζεμένα. Αυτό, συνήθως προκαλείται από την έντονη αλλαγή των περιβαλλοντικών συνθηκών στο χώρο που αναπτύσσεται η ορχιδέας, δηλαδή σε απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας, της υγρασίας ή του διαθέσιμου φωτισμού.

 
– Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της ορχιδέας;
 

Οι ορχιδέες είναι ευαίσθητες στις περιβαλλοντικές αλλαγές και ειδικότερα στις συνθήκες φωτισμού. Αν οι ορχιδέες προσλαμβάνουν πολύ φωτισμό και απευθείας, τότε κιτρινίζουν τα φύλλα. Αν οι ορχιδέες δεν έχουν αρκετό φωτισμό, τότε τα φύλλα τους αποκτούν σκοτεινές περιοχές. Όταν τα παλιά φύλλα της ορχιδέας κιτρινίζουν, δε θα πρέπει να ανησυχούμε καθώς είναι φυσιολογικό. Αν κιτρινίζουν τα νεότερα φύλλα, ενδεχομένως να είναι και σημάδι υπερβολικού ποτίσματος ή έλλειψης λίπανσης.

 
– Γιατί σαπίζουν οι ρίζες της ορχιδέας;
 

Η ορχιδέα αναπτύσσεται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και είναι ευαίσθητη σε προσβολές από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν σαπίσματα στη ρίζα. Αν παρατηρήσουμε τις ρίζες της ορχιδέας να σαπίζουν, αφαιρούμε εγκαίρως τα ξερά και σαπισμένα μέρη και φυτεύουμε το φυτό σε καινούριο φυτόχωμα.

 
– Γιατί ζαρώνουν τα φύλλα της ορχιδέας;
 

Η έλλειψη νερού, ειδικά σε ζεστό και ξηρό περιβάλλον, έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ζαρωμένων φύλλων στην ορχιδέα που μοιάζουν ρυτιδιασμένα. Για να το αντιμετωπίσουμε, ποτίζουμε πιο συχνά και ψεκάζουμε τα φύλλα με νερό για να έχουν περισσότερη υγρασία.

 
– Γιατί βγαίνουν έξω οι ρίζες της ορχιδέας;
 

Είναι φυσιολογικό οι ρίζες της ορχιδέας να βγαίνουν έξω, καθώς πρόκεται για εναέριες ρίζες που λειτουργούν βοηθητικά στο φυτό απορροφώντας υγρασία και θρεπτικά συστατικά. Όταν δούμε πολλές εναέριες ρίζες να αναπτύσσονται και να βγαίνουν έξω από τη γλάστρα, είναι ένα σημάδι πως η ορχιδέα μας χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

 

9. Με ποιους τρόπους γίνεται ο πολλαπλασιασμός της ορχιδέας;

 

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά ορχιδέας εύκολα και οικονομικά, με δύο τρόπους: α) με διαίρεση ριζωμάτων και β) με κέικι (παράφυτα). Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πολλαπλασιασμός της ορχιδέας με σπόρο είναι εξαιρετικά δύσκολος και πραγματοποιείται, κυρίως, σε εργαστήριο. Ας δούμε, αναλυτικά, ποια διαδικασία ακολουθούμε για τον πολλαπλασιασμό της ορχιδέας.

 
– Πολλαπλασιασμός ορχιδέας με διαίρεση ριζωμάτων
 

Όταν η γλάστρα με την ορχιδέα έχει γεμίσει ασφυκτικά με ριζώματα, τότε μπορούμε να την χωρίσουμε σε 2 ή τρία τμήματα, τα οποία στη συνέχεια φυτεύουμε σε γλαστράκια που έχουμε γεμίσει με κατάλληλο υπόστρωμα για ορχιδέες. Τα τμήματα των ριζωμάτων διαχωρίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε τμήμα να περιέχει ψευδοβολβούς και οφθαλμούς που δίνουν τη νέα βλάστηση. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι νέες ορχιδέες που προκύπτουν με διαίρεση ριζωμάτων, καθυστερούν να δώσουν νέα ανθοφορία.

 
– Πολλαπλασιασμός ορχιδέας με κέικι (παρακλάδια)
 

Ο πιο εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού της ορχιδέας είναι με παραφυάδες ή παρακλάδια, τα λεγόμενα κέικι, υποτυπώδη μικρά φυτά που αναπτύσσονται πάνω στο ανθικό βλαστό της ορχιδέας. Όταν τα μικρά αυτά φυτά αποκτήσουν ριζίδια μήκους τουλάχιστον 3 εκατοστών μπορούμε να τα απομακρύνουμε από το μητρικό φυτό της ορχιδέας και να τα φυτεύσουμε σε υπόστρωμα πευκόφλουδας για να δημιουργήσουμε σταδιακά, μέσα σε λίγες εβδομάδες, καινούρια φυτά ορχιδέας.

 

10. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την ορχιδέα

 

Η ορχιδέα μπορεί να προσβληθεί από αρκετά έντομα που δημιουργούν προβλήματα στο φύλλωμα, στα μπουμπούκια και στα άνθη της. Τα πιο συνηθισμένα έντομα που προσβάλλουν τις ορχιδέες είναι τα κοκκοειδή που δημιουργούν βαμβακάδα στα φύλλα, ο θρίπας που εμφανίζεται σαν μικρά μυγάκια και και ο τετράνυχος, ένα μικρό αραχνάκι που προσβάλλει το φύλλωμα. Για την αντιμετώπιση των εντόμων, διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε προληπτικά κάθε 2 βδομάδες στην πάνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων της ορχιδέας.

 

Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και κακού αερισμού στο περιβάλλον, η ορχιδέα μπορεί να εμφανίσει μαύρα στίγματα στα φύλλα ή σαπίσματα στη ρίζα που οφείλονται σε προσβολή από μυκητολογικές ασθένειες. Για να αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες με οικολογικό τρόπο, ψεκάζουμε με σκεύασμα υγρού χαλκού το φύλλωμα και τις ρίζες της ορχιδέας. Ο υγρός χαλκός είναι βιολογικό σκεύασμα που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.

 

Περισσότερα καλλωπιστικά φυτά και συμβουλές για τη φροντίδα τους

 
Υπέροχα λουλούδια για βάζο
Εξωτικά φυτά από τη ζούγκλα για το σπίτι μας
Τα πιο όμορφα λουλούδια της άνοιξης
Υπέροχα φυτά για γραφεία και επαγγελματικούς χώρους
Φυτά με μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια
Ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι
Σχίζανθος, το λουλούδι πεταλούδα
Ιβίσκος, 10 μυστικά για τη φροντίδα του ιβίσκου
Γαριφαλιά, 10 μυστικά για τη φροντίδα της γαριφαλιάς
Αζαλέα, 7 μυστικά για τη φροντίδα της αζαλέας
Γαρδένια, 10 μυστικά για τη φροντίδα της γαρδένιας
Ορτανσία, 10 μυστικά για τη φροντίδα της ορτανσίας
Τι φροντίδα χρειάζονται τα φυτά εσωτερικού χώρου
 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες περισσότερα βίντεο με συμβουλές για τα φυτά και τον κήπο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (160)

σχολιαστής
Παναγιώτης 23 Νοεμβρίου 2020

Καλησπέρα! Έχω πάρει μία ορχιδέα φαλαίνοψις στην οποία τώρα τελευταία αρχίζουν και ζαρώνουν τα φύλλα της και έχει πιάσει λίγο μούχλα στις ρίζες της. Εδώ και τρεις εβδομάδες και ποτίζω με γαλαζόπετρα μία φορά την εβδομάδα. Υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορέσω να κάνω για να σώσω την ορχιδέα; ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
σχολιαστής
Αναστασία 24 Σεπτεμβρίου 2020

Καλησπέρα σας. Έχω μια ερωτησούλα. Η ορχιδέα μου κάτι έπαθε και έχουν πέσει τα άνθη του και έχουν κιτρινίσει τα κλαδάκια.
Έχω πάρει όλα τα «εργαλεία» από υπόστρωμα, λίπασμα για ορχιδέες, σπρευ που ψεκάζω φύλλα και το υπόστρωμα και φυσικά την ειδική γλάστρα. Τι κάνω λάθος;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 24 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλησπέρα Αναστασία.
  Εξασφάλισε μία φωτεινή θέση για την γλάστρα της ορχιδέας που δεν την κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.
  Φρόντισε να την ποτίζεις μία φορά την εβδομάδα και έλεγξε αν απομακρύνεται το νερό μετά το πότισμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μάνος 15 Σεπτεμβρίου 2020

Όταν μεταφυτεύουμε την ορχιδέα βάζουμε μόνο Πευκόφλουδα ή και κάποιο χώμα?

Απάντηση
σχολιαστής
Aristi 14 Αυγούστου 2020

Καλημέρα σας!
Οι ορχιδέες μού μαραίνονται τα φύλλα τους και κάνουν κηλίδες επάνω. Πώς μπορώ να τις βοηθήσω να ανακάμψουν;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 14 Αυγούστου 2020

  Καλησπέρα. Φρόντισε να έχεις σε φωτεινή θέση τις ορχιδέες, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου. Πότιζε τις κάθε 5 μέρες αυτή την περίοδο που είναι υψηλές οι θερμοκρασίες και στις αρχές του φθινοπώρου μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ειρήνη Μ. 19 Ιουλίου 2020

Γεια σας. Έχω μια ορχιδεα απο τον Νοέμβριο που την πότιζε κάθε βδομάδα τακτικά. Σταμάτησε να ανθοφορει τον Μάρτιο και απο τότε έβγαζε καινούρια φύλλα. Εδώ και ένα μήνα το ένα πίσω από το άλλο αρχίζουν να κιτρινιζουν και να πέφτουν. Τι να κάνω? Τις αλλαξα πριν από εναμιση μήνα περιβάλλον χωρίς να την χτυπάνε ρεύματα ή ακτίνες αλλά δε ξέρω τι φταίει.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 20 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Ειρήνη. Μήπως κατά το πότισμα άφηνες νερό στο γλαστράκι με αποτέλεσμα να κιτρινίζουν τα φύλλα ή είναι σε θέση με ελλιπή φωτισμό.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Γρηγοριάδου Σισσυ 24 Ιουλίου 2020

   Καλημέρα σας!Μολις αγόρασα την πρώτη μου ορχιδέα.
   Σας Παρακαλώ ,θέλω να μου πείτε,πος να την φροντίσο .
   Έχω ένα διαμάντι,με δίπλα ανθοφόρα κλαδιά.

   Σας Ευχαριστώ

   Απάντηση
σχολιαστής
Μυρτώ 1 Ιουλίου 2020

Καλημέρα σας. Έχω μια ορχιδέα την οποία την μεταφυτευσω πριν λίγο καιρό σε μεγαλύτερο γλαστρακι. Τώρα βλέπω ότι τα λουλούδια μαραίνονται σιγά σιγά, ένα φύλλο ξεκίνησε να κιτρινίζει από την βάση και οι περισσότερες ρίζες είναι ξερες και έχουν ένα κίτρινο μαύρο χρώμα. Τι μπορεί να φταίει;; μπορώ να την σώσω κάπως;;
Την έχω σε φωτεινό σημείο και την ποτιζω μια φορά την εβδομάδα

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Μυρτώ. Η ορχιδέα΄μπορεί να ξεραθεί αν την κτυπάνε άμεσα οι ακτίνες του ήλιου ή αν μένει νερό στο κασπό της μετά το πότισμα.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Μυρτώ 1 Ιουλίου 2020

   Αν την χτυπάνε ακτίνες, είναι σίγουρα οι πολύ πρωινές που δεν είναι τόσο δυνατές. Γύρω στις 9 η ώρα. Το γλαστρακι, έχει παντού τρυπούλες για να φεύγει το νερό. Παρόλα αυτά, θα αλλάξω δοκιμαστικά τοποθεσία να δω αν θα καλυτερέψει

   Απάντηση
σχολιαστής
Κατερινα 11 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα. Μου έριξε η γάτα την ορχιδέα πριν λίγο, η οποία ήταν στο αρχικό μικρό γλαστρακι της, και έφυγε έξω όλη η πευκοφλουδα. Προσπάθησα να ξαναβάλω μέσα όση γινόταν αλλά δεν είναι το ίδιο.. Τι μπορώ να κάνω για να την σωσω; ανθοφορει κιόλας τώρα.
Επίσης, είδα το πρωί ότι ένα από τα καινούρια μικρά φύλλα, ήταν κίτρινο. Δεν την ποτιζω συχνά οπότε υπέθεσα ότι θέλει λιπανση οπότε την έβαλα σε νερό με λιπασμα και δυστυχώς την ξέχασα και την άφησα εκεί για 20 με 25 λεπτά περίπου.. (όλα στραβά πάνε σήμερα) μετά και από το τελευταίο ατύχημα που έπεσε, τι πιθανότητες έχω να μην μου πεθάνει;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Κατερίνα. Μην ανησυχείς καθως δεν κινδυνεύει τόσο πολύ η ορχιδέα σου. Έκανες πολυ καλά και έβαλες άμεσα την πευκόφλουδα και έδωσες υδατοδιαλυτό λίπασμα.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Κατερινα 15 Ιουνίου 2020

   Καλησπέρα και πάλι. Δυστυχώς επειδή έχασε αρκετή πευκοφλουδα, το γλαστρακι χάνει ισορροπία και πέφτει συνέχεια. Επίσης παρατήρησα ότι οι αεροριζες έχουν αρχίσει να μαυρίζουν σε κάποια σημεία. Κι ένα πολύ μικρό μπουμπούκι, κιτρινισε. Έχω απελπιστεί και δεν ξέρω τί να κάνω.

   Απάντηση
σχολιαστής
ΙΡΙΣ 4 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα,
την γιορτή της μητέρας μου έφεραν δώρο μία ορχιδέα η οποία ήταν υγιής και ανθισμένη. Σταδιακά άρχισε να χάνει τα λουλούδια της από τον ένα μίσχο, το οποίο θεώρησα φυσιολογικό, αλλά στην πορεία άρχισαν να κιτρινίζουν τα φύλλα της από τη βάση προς τα έξω και να πέφτουν όχι μόνο αυτά, αλλά και τα φύλλα που φαινόντουσαν εντελώς υγιή (δεν ήταν ούτε αφυδατωμένα με ζάρες κτλ), έσπαγαν από το κέντρο και πέφταν. Κατάλαβα ότι μάλλον έχει σαπίσει αν και το πότισμα που έκανα ήταν ακριβώς όπως και με τις άλλες ορχιδέες που έχω χρόνια -σύμφωνα με τις οδηγίες σας- και δεν είχαν ποτέ κανένα πρόβλημα. Την έβγαλα από το γλαστράκι και είδα ότι έχει σάπιες ρίζες τις οποίες και έκοψα, άνοιξα τρύπες στο γλαστράκι γύρω γύρω και έβαλα νέο πευκόχωμα. Ο ένας της βλαστός φαίνεται αφυδατωμένος και ο άλλος ο οποίος επίσης έχασε τα λουλούδια του σε καλύτερη κατάσταση. Υπάρχει περίπτωση να ζήσει; αυτήν τη στιγμή έχει ελάχιστες υγιής ρίζες και κανένα φύλλο. Πρέπει να κάνω κάτι επιπλέον; (κάπου είδα ότι ψεκάζουν με οξυζενέ τις ρίζες; πρέπει να βάλω λίπασμα;) ή μήπως είναι καταδικασμένη και δεν αξίζει να ασχοληθώ; ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων, οι συμβουλές σας μας είναι πολύτιμες!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 5 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα. Αν την διατηρήσεις σε σωστό περιβάλλον, χωρίς υπερβολικό πότισμα, η ορχιδέα σου θα αναπτυχθεί ξανά και θα σου χαρίσει την υπέροχη ανθοφορία της. Δεν χρειάζεται να βάλεις οξυζενέ στις ρίζες. Καλή επιτυχία!

  Απάντηση
σχολιαστής
Κατερινα 4 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα. Εχω μια ορχιδέα η οποία είναι σε μικρό γλαστρακι, δεν έχει ακόμα πολλές ρίζες (δηλαδή δεν ασφυκτια το φυτό) παρόλα αυτά κάποιες ρίζες έχουν βγει προς τα πάνω και έξω από το γλαστρακι. Είναι υγιές και έχει άνθη και μπουμπουκακια. Τι να κάνω; να περιμένω να πέσουν και να το κάνω μεταφύτευση ή δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα;
Επίσης όσον αφορά το πότισμα, το βάζω σε χλιαρό νερό βρύσης για 20 λεπτά περίπου, και μετά το βγάζω και το βάζω πάνω σε μια πετσετουλα για καλή αποστράγγιση. Είναι σωστό αυτό ή η πετσέτα θα τραβήξει όλο το νερό; επίσης το νερό βρύσης είναι καλό ή να πάρω απιονισμενο που χρησιμοποιω και για το σιδέρωμα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 4 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Κατερίνα. Μπορείς να περιμένεις να ολοξληρωθεί η ανθοφορία της ορχιδέας και μετά να κάνεις μεταφύτευση. Σχετικά με το πότισμα, είναι εντάξει όπως το εφαρμόζεις. Μπορείς να χρησιμοποιείς νερό της βρύσης εκτός αν έχει πολλά άλατα και θα χρειαστείς απιονισμένο νερό.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Κατερινα 5 Ιουνίου 2020

   Σας ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά και να έχετε καλές δουλειές!

   Απάντηση
σχολιαστής
Άρης 29 Μαΐου 2020

Καλημέρα κι ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες σας,
Εχθές πήρα την πρώτη μου ορχιδέα φαλαινόψις. Παρατήρησα ότι οι ρίζες της είναι αρκετά πυκνές με αποτέλεσμα να βγαίνουν από γλαστράκι, κάποιες είχαν σαπίσει μερικώς, οπότε κι τις κλάδεψα επαρκώς. Η ορχιδέα βρίσκεται σε άνθιση την περίοδο αυτή με αρκετά άνθη και μπουμπούκια, θα ήταν φρόνιμο να την μεταφυτέψω ρισκάροντας να χάσω τους ανθούς ή να περιμένω μέχρι να τελειώσει η ανθοφορία της;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Άρη και χαιρόμαστε που ακολουθείς τις συμβουλές μας για την φροντίδα της ορχιδέας. Θα ήταν προτιμότερο να περιμένεις να ολοκληρωθεί η ανθοφορία της ορχιδέας και μετά να την μεταφυτεύσεις.

  Απάντηση
σχολιαστής
Άσπα 28 Μαΐου 2020

Καλημέρα σας,

Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν είναι φυσιολογικό το ότι έχει δημιουργηθεί πράσινο φύλλωμα πάνω σε ένα από τα κλωνάρια της ορχιδέας…Στην αρχή πίστευα πως άνθιζε ξανά αλλά βλέπω πως με τον καιρό το φύλλωμα αυτό είναι πράσινο και σκληρό όπως τα φύλλα της.

Σας ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
σχολιαστής
Γεωργία 9 Μαΐου 2020

Καλησπερα σας!!!Εχω μια ορχιδέα ψαλαινοψις η οποία έχει εμφανίσει εδώ και καιρό άσπρα στίγματα σαν αλατα σε όλο το μήκος των φύλλων.Δεν είναι έντονα αλλά δεν φευγουν.Υπαρχει περίπτωση να είναι επειδή τα ψεκαζα αρχικα με νερό βρύσης;Η μπορεί να έχει προσβληθεί από κάποιο μυκητα;Η όψη της βέβαια δε δείχνει να παρουσιάζει κάποιο κακό σημάδι.

Απάντηση
σχολιαστής
Αμαλία 3 Μαΐου 2020

Καλημέρα, έχω μια απορία με ένα ξεραμένο κλαδί ορχιδέας. Από τα δύο κλαδιά της ορχιδέας σταδιακά το ένα ξεράθηκε έγινε καφέ και έπεσαν τα άνθη. Έκανα κάτι λάθος; Η θερμοκρασία και το φως είναι όπως πρέπει.

Απάντηση
σχολιαστής
Κατσουλη 1 Μαΐου 2020

Λατρεύω τις ορχιδέες κάποιες έχουν ξεραθεί οι εξωτερικές ρίζες τους μπορώ να τις καθαρίσω και να τις μεταφυτέψω αυτή την εποχή χωρίς να πάθουν ζημιά ευχαριστω

Απάντηση
σχολιαστής
Νικολέττα 19 Απριλίου 2020

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής.. Ποτιζα τις ορχιδέες μου βυθίζοντας το γλαστράκι όπως ακριβώς μας έχετε δείξει αλλά δεν έβλεπα προκοπή.. Φέτος όλο τον χειμώνα λόγω απουσίας μου φρόντιζε ο ο άνδρας μου τα φυτά.. Έριχνε το νερό από πάνω ανά 10 ημέρες, δεν έβγαζε το γλαστράκι από το κασπό με αποτέλεσμα να κολυμπάει κυριολεκτικά το γλαστράκι μέσα σε αυτό. Το αποτέλεσμα ήταν όμως, αν και οι ορχιδέες θέλουν καλή αποστράγγιση για να μην σαπίσουν οι ρίζες, οι ορχιδέες που αντίκρυσα να έχουν γίνουν καταπληκτικες με τρομερά ανθη και να αναπτύσσεται συνεχώς..Έχω τώρα λίγο μπερδευτεί γιατί έγινε τυχαία και δεν ξέρω πως να συνεχίσω την φροντίδα τους.. Ο δικός μου τρόπων βάσει των επιστημονικών δεδομένων δεν απέδωσε ενώ όταν κολυμπούσε κυριολεκτικά στο νερό αναπτύχθηκε και έβγαζε ανθη όλο τον χειμώνα.. Με φίλη μου που μίλησα στην Αυστρία μου είπε ότι και οι δικές τις ορχιδέες κολυμπάνε κυριολεκτικά στο νερό.. Έχετε γνώμη πάνω σε αυτό?Εχω μπερδευτεί και οι συμβουλές σας είναι πάντα πολύτιμες.. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων..

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 20 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Νικολέττα. Σχετικά με το αραιότερο πότισμα, πραγματικά την περίοδο του χειμώνα μπορεί να είναι αρκετά αραιό ανά 10 ημέρες καθώς το φυτό μας δεν έχει μεγάλη μεταβολική δραστηριότητα. Βέβαια, μπορούμε να ποτίζουμε αρκετά αραιότερα αφήνοντας το νερό να απορροφηθεί σταδιακά από το φυτό, κάτι που πιθανότατα συνέβη όταν φρόντιζε την ορχιδέα ο άντρας σου. Ίσως έβαζες για λίγο χρονικό διάστημα στ γλαστράκι σε νερό και οι ορχιδέες σου είχαν ανάγκη από ενυδάτωση. Μπορώ επίσης να σου πω πως σε κάποιες περιπτώσεις για κάποιες ποικιλίες ορχιδέας μπορούν να καλλιεργηθούν ορχιδέες σε νερό με κάποια επιτυχία αρκεί να αλλάζει κανείς το νερό.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΦΩΤΕΙΝΗ 14 Απριλίου 2020

Γειά σας! Παρατηρώ ότι ενώ άνθισαν όλα τα μπουμπούκια της ορχιδεας μου κ θεωρούσα ότι είναι καλά.. Άρχισαν να μαυρίζουν οι άκρες των φύλλων της. Την πρώτη φορά που έγινε έκοψα την άκρη του του φύλλου. Μετά από 10 μέρες όμως άρχισε να ξαναμαυριζει στο κομμένο σημείο κ σε άκρες άλλων φύλλων επίσης. Ποτιζω σύμφωνα με τις οδηγίες σας. Μήπως είναι άρρωστη κ έχει κάποιο μύκητα η βακτήριο;; τι να κάνω; επιπρόσθετα δίπλα σ αυτή έχω μια δεύτερη ορχιδεα, υπάρχει περίπτωση να κόλλησε κ η άλλη; μήπως στην υγιή πρέπει να ξεκινήσω ψεκασμό με πράσινο σαπούνι προληπτικά;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 15 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Φωτεινή.
  Φρόντισε να έχεις την ορχιδέα σε φωτεινό μέρος, και να δεις κατά το πότισμα μήπως δεν στραγγίζει καλά η γλάστρα. Μπορείς να ψεκάσεις με υγρό διάλυμα χαλκού για να αντιμετωπίσουμε το μαύρισμα στις άκρες των φύλλων.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ηλίας Παπάς 10 Απριλίου 2020

ΜΕΤΙ ΝΕΡΟ ΝΑΠΟΤΙΖΟ ΤΙΝ ορχιδέα

Απάντηση
σχολιαστής
Ρένια 2 Απριλίου 2020

Καλησπέρα σας κ.Λιονουδάκη.
Πρώτα από όλα σας ευχαριστούμε για τις υπέροχες συμβουλές σας!
Έχω μία ερώτηση. Μας είχαν φέρει μία ορχιδέα και τώρα, που πήγαμε να την μεταφυτεύσουμε, ανακαλύψαμε ότι έχει ένα σφουγγάρι (ανθοπωλείου) σφηνομένο στο κέντρο της κάτω από τα κλαράκια της, ανάμεσα στις ρίζες. Κάποιες ρίζες έχουν περάσει μέσα από το σφουγγάρι. Τί να κάνουμε; Να το βγάλουμε κι ας καταστραφούν κάποιες ρίζες ή είναι εντάξει να το αφήσουμε εκεί;
Σας ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Ρένια. Μπορείς να αφήσεις το σφουγγαράκι κατά την μεταφύτευση της ορχιδέας και θα αναπτυχθούν οι ρίζες της μαζί με την πευκόφλουδα που είναι το κατάλληλο υπόστρωμα για μεταφύτευση.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Ρένια 4 Απριλίου 2020

   Τέλεια! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την συμβουλή και τον χρόνο σας. Να είστε καλά!

   Απάντηση
σχολιαστής
Γιώργος 27 Φεβρουαρίου 2020

Καλησπέρα σας και συγγνώμη για την ενόχληση, έχετε πολύ ενδιαφέροντα και κατατοπίστηκα βίντεο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τα φυτά τις ορχιδέες. Για ποιο λόγο μπορεί το χώμα ή η βάση του φυτού να βγάζει άσπρο χνούδι; Μήπως έχει κάποιο μύκητα η βακτήριο το οποίο θα το μαράνει; Αυτό το χνούδι βγήκε μετά από πότισμα. Πάτησα και τις 3 ορχιδέες που έχω αλλά οι άλλες 2 δεν μου έχουν κάτι παρόμοιο. Γνωρίζω κάποια λίγες πληροφορίες για τον καλόπιστο του συγκεκριμένου φυτού αλλά κάτι παρόμοιο δεν έχω ξανά δει. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας , με εκτίμηση, Γιώργος.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 27 Φεβρουαρίου 2020

  Καλησπέρ Γιώργο. Το άσπρο χνουδι πιθανότατα πρόκειται για μυκητολογική ασθένεια και οφείλεται σε υπερβολική υγρασία στο υπόστρωμα και σχετική ζέστη στον περιβάλλοντα χώρου. Καλύτερα να μεταφυτεύσεις τις ορχιδέες σε καινούριο χώμα και να προσέξεις το πότισμα επόμενα στάδια.

  Απάντηση
σχολιαστής
Νίκη 30 Ιανουαρίου 2020

Καλησπερα σας παρακαλω πεστε μου τι να κανω πως μπορω να σωσω τις ορχιδεες μου καταστραφηκαν απο το κρυο

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 31 Ιανουαρίου 2020

  Καλησπέρα Νίκη. Μπορείς να τις κλάδέψεις όπως περιγράφουμε στο άρθρο μας για να της δώσεις νεά βλάστηση και ανθοφορία. Φρόντισε να τις έχεις σε προφυλαγμένη θέση από την παγωνιά.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Γιωργος 12 Φεβρουαρίου 2020

   Γειά σας…. Έχω και γω μια ορχιδεα που Πο λάθος δικό μου πέσαν όλα τα Ανθή της… Το είχα ποτησει και άφησα το νερό μέσα…. Μετα από κάνα μήνα τώρα. Ου πεσα λν και τα φύλλα ενώ ήταν πράσινα… Γιατί έγινε αυτό… Θα ξαναβγάλει?? Έχει καλές ρίζες πράσινες… Επίσης τα 2 κλαδάκια που είχε και βγάζε τα Ανθή τα έκοψα από πλ χαμηλά εκεί που ήταν τα φίλα…. Δν ήξερα ότι ήθελε λίγο… Σώζεται τπτ?

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Φεβρουαρίου 2020

    Καλησπέρα Γιώργο. Η ορχιδέα σου θα αναβλάστήσει σταδιακά και θα βγάλει και νέο ανθοφόρο βλαστό αλλά θα καθυστερήσει επειδή το έκοψες πολύ χαμηλά. Πρέπει να προσέχουμε και να μην αφήνεις νερό μέσα στο κασπό όταν ποτίζεις.

    Απάντηση
     σχολιαστής
     γιωργος 13 Φεβρουαρίου 2020

     θα χρειαστε πλ καιρο να βγαλει παλι φυλλα και ανθος??ποτε θα πρεπει να του αλλαξω γλαστακι??την εχω απο τον οκτωμβριο..

     Απάντηση
      σχολιαστής
      Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 14 Φεβρουαρίου 2020

      Θα χρειαστεί 1 μήνας για να βγάλει φύλλα η ορχιδέα και αρκετούς μήνες για να βγάλει λουλούδια. Γλαστράκι δεν χρειάζεται να αλλάξεις για 1 χρονιά τουλάχιστον.

σχολιαστής
Katherine 10 Ιανουαρίου 2020

μου χαρισαν μια ορχιδεα σε γυαλινη γλαστρα χωρις τρυπες κατω και μου ειπαν να την ποτιζω με μισο ποτηρακι κρασιου την εβδομαδα…..
Εχει αρχισει και μαραινονται τα ανθη της τι να κανω για να μην ξεραθει τελειως; το σπιτι ειναι ζεστό απο καλοριφερ. να ραντισω τα φυλλα; να λιπανω;

Απάντηση
σχολιαστής
Menta 19 Δεκεμβρίου 2019

Καλησπέρα και ευχαριστώ για το τόσο χρήσιμο σάιτ σας. Εχω 2 ορχιδέες και εχουν απανθίσει εδω και 6 μηνες. Ο βλαστος κόπηκε στο δεύτερο μάτι αλλά παραμένει χωρις αναπτυξη. Ρίχνω το καλοκαιρι λιπασμα κάθε 15 και απο δεκεμβριο μια φορά το μήνα. Κανονικα ποτε πρέπει να αναπτυχθει ο βλαστος και να ανθίσει?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 19 Δεκεμβρίου 2019

  Καλησπέρα, την άνοιξη θα πρέπει να αναπτυχθούν οι βλαστοί και σταδιακά να εμφανιστεί η ανθοφορία αρκεί η ορχιδέα να είναι σε φωτεινό μέρος και να ακολουθούμε τη σωστή φροντίδα που προτείνουμε στο άρθρο μας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ειρήνη 10 Δεκεμβρίου 2019

Καλησπέρα σας, πριν περίπου ένα μήνα μου έκαναν δώρο μια ορχιδεα με αρκετά άνθη, και εξω απο τι γλαστρακι εχει δυο ριζες που εξεχουν γκρι. Πειράζει κάτι αυτό?
Επίσης απο το ανθοπωλειο τους είπαν να την ποτιζω μια φορα την εβδομάδα βυθιζοντας την σε νερό για περίπου τρεις ώρες και αν ειναι ακόμη οι ρίζες γκρι να αφήνω για μια ακόμη ώρα.. Από τότε την πότισα περίπου δυο φορές μόνο που την δεύτερη φορά πέρασε παραπάνω απο μια βδομάδα γιατί ειχα δει οτι οι ρίζες ήταν ακόμη πράσινες.. Πριν λίγες μέρες τα δύο κατω της φύλλα κιτρινισαν κ έπεσαν, υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε αυτό? Ακομη παρατηρώ οτι τα άνθη της μαραζωνουν και κάθε μέρα πέφτουν κάποια, αν και έχει δύο μικρά στελέχη που μάλλον θα βγάλουν λουλούδια.. Τι μπορώ να κάνω γι αυτό? Είναι φυσιολογικό?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Δεκεμβρίου 2019

  Καλησπέρα Ειρήνη. Εϊναι φυσιολογικό να πέφτουν τα άνθη μετά από κάποιο διάστημα. Πάντως την περίοδο του χειμώνα μπορείς να ποτίζεις πιο αραιά κάθε 10 μέρες και να βάζεις το κασπό σε νερό για μία ώρα. Το κιτρίνισμα των φύλλων πιθανότατα οφείλεται σε υπερβολική υγρασία.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Ειρήνη 12 Δεκεμβρίου 2019

   Για την υγρασία που λέτε και κιτρινισαν τα δύο φύλλα μπορώ να κάνω κάτι? Πάντως τα άνθη της έπεσαν σχεδόν όλα μόνο δυο έμειναν.. Θα χρειαστεί κάποιο λίπασμα τώρα το χειμώνα? Ναι το πότισμα τώρα το κανω κάθε 10μερες.

   Απάντηση
σχολιαστής
ΒΙΒΗ 20 Οκτωβρίου 2019

Έχω μια ορχιδέα μέσα σε μικρή πλαστικια γλαστρούλα και την οποία τοποθετώ μέσα σε κασπό. Θέλω να της κάνω μεταφύτευση. Για τη μεταφύτευση να χρησιμοποιήσω πάλι πλαστικό γλαστρακι για να βάλω το φυτό; Αν ναι, θα βρω πλαστικό σε γεωπονικό κατάστημα; αν δε βρω;

Απάντηση
σχολιαστής
Στελλα 15 Σεπτεμβρίου 2019

Μια ορχιδεεα μου ,ενώ έχει γερές πράσινες ρίζες,μέσα στο χώμα της,αυτες που είναι έξω,ακριβώς στον κορμο του φυτού,μαυρίζουν και καταστρέφονται.και σιγά σιγά μαυρίζει και ο κορμός.πως να σας στείλω φωτογραφίες δεν ξέρω αν μου πείτε πως θα σας στείλω να την δείτε.ετσι,καταστραφηκαν παλια και άλλες.δε θέλω να τη χασω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 16 Σεπτεμβρίου 2019

  Καλησπέρα Στέλλα. Πιθανότατα, οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα της ορχιδέας ή κακό αερισμό στο σημείο που την έχεις. Αφαίρεσε με ένα κλαδευτήρι τα τμήματα των ξεραμένων και σαπισμένων ρίζών.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ανδρομάχη 7 Σεπτεμβρίου 2019

Καλημέρα σας, σήμερα το πρωί μου χαρίστηκε μια ορχιδέα κατά την οποία τα άνθη της έχουν πέσει αλλά τα φύλα της ήταν σάπια από την βάση και έπεσαν, παρόλα αυτά οι ρίζες δείχνουν υγιής. Αυτή τη στιγμή το φυτό εχει μόνο τους κορμούς και θα έλεγα καλή κατάσταση ριζών. Θα καταφέρει να επιβιώσει?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 8 Σεπτεμβρίου 2019

  Καλησπέρα Ανδρομάχη. Η ορχιδέα σου θα αναβλαστήσει αρκεί να κλαδέψεις το βλαστό της, να την έχεις σε φωτεινο μέρος που δεν την κτυπούν απευθείας ακτίνες του ήλιου και να την οτίζεις μία φορά τη βδομάδα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Σοφία 18 Ιουνίου 2019

Καλημέρα,
έχω μια ορχιδέα από το Μάρτη και εδώ και λίγες μέρες, ‘ενα από τα τρία «κλωνάρια» της έχει αρχίσει να ξεραίνεται από πάνω προς τα κάτω και έχει χάσει τα λουλούδια του. Τα άλλα δυο κλωνάρια έιναι φυσιολογικά με λουλούδια, αν και τα λουλούδια δεν είναι τόσο φρέσκα όσο στην αρχή, και τα φύλλα επίσης έιναι κανονικά.

Είναι φυσιολογικό αυτό; Τι μπορώ να κάνω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Ιουνίου 2019

  Καταρχήν κλάδεψε το ξεραμένο κομμάτι της ορχιδέας και πρόσεξε μηπως ποτίζεις υπερβολικά.

  Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 25 Ιουνίου 2019

  Καλησπέρα Σοφία. Τα λουλούδια ρης ορχιδέας είναι φυσιολογικό σταδιακά να χάνουν την φρεσκάδα τους. Αυτό το κλαδάκι που έχει αρχίει να ξεραίνεται μπορείς να το κλαδέψεις από το δεύτερο γόνατο (μικρή προεξοχή-υπερπλασία του βλαστύ) για να αναβλαστήσει και να σου δώσει νέα πλούσια ανθοφορία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία 23 Μαΐου 2019

Καλημέρα σας,
Είδα στην βάση της ορχιδέας κάτι σαν άσπρα μικροσκοπικά σκουλικάκια μαζεμένα σαν κουβάρι πολλά μαζί. Προ ημερών κιτρίνισε ένα φύλλο από την βάση και κόπηκε μόνο του. Άλλο φύλλο δεν έχει εμφανίσει πρόβλημα και έχει τα άνθη της κανονικά. Υπάρχει κάποιο μυκητοκτόνο που θα μπορούσα να φτιάξω με υλικά στο σπίτι; έχω ακούσει για χλωρίνη, ισχύει και αν ναι σε τι δοσολογία;
Επίσης μπορώ να την βάλω τέτοιο καιρό σε μεγαλύτερο κασπώ ή όχι; (έχει ακόμα τα άνθη της)
Θα ήθελα επιπλέον να ρωτήσω επειδή είναι η πρώτη φορά που έχω ορχιδέα.. έχει αργή ανάπτυξη; ρωτάω γιατί πριν ένα μήνα που την αγόρασα είχε κάποια μικρά φυλλαράκια κάτω από τα μεγάλα τα οποία δεν τα βλέπω να μεγαλώνουν.
Σας ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις..

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 24 Μαΐου 2019

  Καλησπέρα Μαρία. Καταρχήν θα σου πρότεινανα αποφύγεις την χλωρίνη. Θα σου πρότεινα να ψεκάσεις με διάλυμα τριμμένου σαπουνιού τα φύλλα της ορχιδέαςα για να απομακρύνεις τα σκουλήκια. Μεταφύτεψε την ορχιδέα σε μεγαλύτερο κασπώ αφού έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία της. Μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες που θα βρεις σε γεωπονικα καταστήματα ή garden center για να τονώσεις την βλάστηση και την ανθοφορία τους.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αννα 10 Μαΐου 2019

Καλημέρα σας..Έχω μια λεμονιά φυτεμένη σε γλάστρα στο μπαλκόνι μου.Το χειμώνα την προστάτεψα από το κρύο αφού την τύλιξα με νάηλον αλλά την ξεχνούσα στο πότισμα με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχει ούτε ένα φύλλο.Είναι φορτωμένη με 6 λεμόνια τα οποία δεν βλέπω να ωριμάζουν αφού εδώ και καιρό έχουν μείνει στάσιμα(σαν lime). O κορμός και τα κλαδιά της είναι χλωρά και πράσινα.Δεν φαίνεται να »πέθανε».Τι χρειάζεται που δεν το καταλαβαίνω εγώ;Της έριξα και κοπριά και λίπασμα γενικής χρήσης (μπλε)..Ευχαριστώ πολύ & πολλά συγχαρητήρια για την υπέροχη σελίδα σας.

Απάντηση
σχολιαστής
Μάρθα Καρ 7 Απριλίου 2019

Προσέχω το πότισμα δεν αφήνω νερό στο κασπο αλλά σε μια από τις ορχιδέες μου βλέπω κιτρίνισμα των πρώτων από κάτω φύλλων.η θέση τους ο φωτισμός η θερμοκρασία του χώρου είναι όπως μας λέτε το μόνο που δεν κάνω είναι ο ψεκασμός των φύλλων.

Απάντηση
σχολιαστής
Νεκταρια 7 Απριλίου 2019

Καλησπέρα μπορώ να μαζέψω πευκοφλουδες από τα δάσος που είναι εδώ κοντά στην περιοχή? Η θα είναι τοξικό για τις ορχιδέες?

Απάντηση
σχολιαστής
Νκολέττα 3 Απριλίου 2019

Καλησπέρα σας, κι ευχαριστούμε για τον χρόνο σας και τις συμβουλές σας! Θα ήθελα να ρωτήσω 3 πράγματα. Ξεκινώ από το πρώτο . Μου έδωσαν για φύλαξη μια ορχιδέα (φαλαινόψις) αλλά δεν έχω ιδέα πως να την φροντίζω. Διάβασα διάφορα και προσπαθώ για το καλύτερο. Το φυτό πρέπει να είναι ενήλικο , γιατί έχει τεράστια μεγάλα πράσινα φύλλα, και 2 κομμένους ξυλώδεις μίσχους χαμηλά. Μη έχοντας ποτέ ορχιδέα, αρχικά την μεταφύτευσα σε μια πιο μεγάλη γλάστρα με υπόστρωμα για ορχιδέες. χωρίς όμως η γλάστρα να έχει τρύπες αποστράγγισης .Έτσι δεν την ποτίζω , απλά ψεκάζω το χώμα της με νερό. Την έχω ήδη 2 μήνες κι έβγαλε ένα μεγάλο και παχύ ανθοφόρο μίσχο. Στην προσπάθεια μου να τον στερεώσω όμως για να ανέβει ψηλά , κάποια στιγμή κόπηκε η άκρη του. Τώρα βλέπω να συνεχίζει να προσπαθεί για ανθοφορία , μεγαλώνοντας από το προηγούμενο μάτι ένα κλαράκι. (Ήταν άραγε η ώρα της να ανθοφορήσει ή επειδή δεν την ποτίζω με τον τρόπο που προτείνετε έχει φρικάρει και θέλει να αφήσει απογόνους?? :-) . Η 1η ερώτηση λοιπόν είναι αν είναι καλό να συνεχίζω να την ποτίζω έτσι (ψεκάζοντας το χώμα) μιας και την βλέπω ακμαία και δυνατή ή να κάνω τρύπες και να την ποτίζω όπως είναι το σωστό?
Ένα δεύτερο ερώτημα μου είναι γιατί πρέπει να έχει τόσα πολλά φύλλα ( εμένα έχει 7 πολύ μεγάλα) και να καταναλώνει ενέργεια το φυτό για να τα συντηρεί? Συστήνεται το κόψιμο κάποιων φύλλων (χωρίς πρόβλημα είναι πράσινα- πράσινα) προς όφελος της ανθοφορίας ή είπα άκυρο?? :-)
Και 3ο και τελευταίο (γιατί σας ζάλισα) , είδα κάπου στο διαδίκτυο ότι μπορούμε να «βάλουμε» (δεν ξέρω πως να το πω σωστά) μια ορχιδέα να αναπτυχθεί σ’ ένα κομμένο κομμάτι κορμού πεύκου , όπου είναι και το φυσικό του περιβάλλον μιας και στην πραγματικότητα είναι παρασιτικό φυτό και φύεται σε κορμούς δένδρων. Αν μπορεί να γίνει αυτό , πόσο εύκολο είναι αναφορικά με το πότισμα την λίπανση κτλ.
Σας ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας !!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Απριλίου 2019

  Καλησπέρα Νικολέττα. Χαιρόμαστε πολύ για την πολύ αναλυτική περιγραφή της ζωής της ορχιδέας σου και για το γενικότερο ενδιαφέρον σου με την σχετική έρευνα που κάνεις για τις ορχιδέες.
  Για τα ερωτήματα σου, έχουμε να σου πούμε τα εξής:
  1) Σίγουρα το σωστό είναι να στραγγίζει η γλάστρα της ορχιδέας και καλό είναι κάποια στιγμή να το κάνεις. Πάντως από τη στιγμή που την έχεις σε γλάστρα χωρίς τρύπες, το προσεκτικό πότισμα με ψεκασμό είναι ενδεδειγμένος.
  2) Όσα περισσότερα φύλλα υγιή έχει το φυτό, τόσο καλύτερο είναι καθώς αποτελούν το πολύτιμο εργαστήριο σχηματισμού τροφής μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης. Αφου λοιπόν τα φύλλα παραμένουν πράσινα, δεν είναι φρόνιμο να τα αφαιρέσεις.
  3) Είναι ριψοκίνδυνο να καταφέρεις να αναπτυχθεί η ορχιδέα σε κομμάτι κορμού πεύκου καθώς θα πρέπει να δημιουργήσεις συνθήκες ζούγκλας με υψηλή σχετική υγρασία για να μπορέσει να αναπτυχθεί σαν επίφυτο η ορχιδέα. Ριψοκίνδυνο μεν, πολύ προκλητικό δε! Καλή επιτυχία!

  Απάντηση
  σχολιαστής
  Νκολέττα 4 Απριλίου 2019

  Σας ευχαριστώ θερμά για τις διεξοδικές απαντήσεις σας , στα ερωτήματα που σας έθεσα!! Καλή συνέχεια στο έργο σας , στον υπέροχο αυτό κόσμο της ορχιδέας!!!

  Απάντηση
σχολιαστής
Αφροδίτη 3 Μαρτίου 2019

Κάποια από τα μπουμπούκι είναι καφέ τι να κάνω???

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 4 Μαρτίου 2019

  Καλημέρα Αφροδίτη.
  Το καφέτιασμα στα μπουμπούκια της ορχιδέας μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή σε απευθείας έκθεση στις ακτίνες του ήλιο. Δες ότι η γλάστρα που την έχεις στραγγίζει το νερό και έλεγξε μήπως μένει νερό στο πιατάκι μετά το πότισμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γεωργία 26 Φεβρουαρίου 2019

Μου δώσανε μια ορχιδέα πριν 2 βδομάδες, από την αρχή είχε ένα φύλλο ελαφρώς κιτρινισμένο από την κάτω μεριά το οποίο κιτρίνισμα επεκτάθηκε σε ολοκληρο το φύλλο και βλέπω ότι αρχίζει να κιτρινίζει ένα ακόμα. ήταν ποτισμένη εξαρχής από το κατάστημα οπότε εγώ δεν την έχω ποτίσει καθόλου. Ακόμα ενω στην αρχή είχε μερικά 3-4 μπουμπουκια αυτά ξεράθηκα και έπεσαν. Τέλος, απ΄ότι βλέπω μια ρίζα πρέπει να είναι σαπισμένη στην άκρη της. Πως την σώζω; ποιές κινήσεις πρέπει να κάνω; Να σημείωσω ότι ειναι ανθησμένη και έχει αρκετά άνθη.

Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 26 Φεβρουαρίου 2019

  Καλημέρα Γεωργία.
  Πρέπει καταρχήν να ποτίζεις την ορχιδέα 1 φορά τη βδομάδα περίπου. Αν την έχεις αφήσει 2 βδομάδες απότιστη, αυτό δεν είναι τόσο καλό. Επίσης, όπως περιγράφουμε και στο άρθρο μας πρέπει να της εξασφαλίσεις σε μια φωτεινή θέση που δεν κτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου και σχετικά μακριά από καλοριφέρ και τζάκι. Δεν χρειάζεται να κάνεις μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα αρκεί το γλαστράκι που την έχεις, να στραγγίχει και να απομακρύνεται το νερό. Καλό θα ήταν να κόψεις με ένα κλαδευτήρι το κομμάτι της σαπισμένης ρίζας.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Γεωργία 26 Φεβρουαρίου 2019

   Είχε πάρα πολύ υγρασία το γλαστράκι και το κασπώ της και με αυτό το σκεπτικό και δεν την πότισα, Δεν είναι ούτε κοντα σε καλοριφερ ούτε απευθείας στον ήλιο. Με τα κίτρινα φύλλα τι μπορώ να κάνω;

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 26 Φεβρουαρίου 2019

    Καλό είναι να αφαιρείς το νερό από το κασπό μετά το πότισμα γιαυτό το λόγο κιτρίνισαν τα φύλλα. Μπορείς να απομακρύνεις τα κίτρινα φύλλα αν έχουυ κιτρινίσει πολύ, διαφορετικά θα επανέλθουν πράσινα ειδικά αν βάλεις κάποιο υγρό λιπασμα για ορχιδέες το επόμενο διάστημα.

    Απάντηση
σχολιαστής
Eleni 29 Ιανουαρίου 2019

Καλησπέρα!
Άφησα την ορχιδέα μου για δυο εβδομάδες στο κασπώ με αρκετό νερό γιατί δεν γνώριζα την διαδικασία ποτίσματος , και τώρα κιτρίνισαν και έπεσα τα φύλλα που είχε στην βάση της . Επίσης μαλάκωσαν τα φύλλα των άνθεων και οι μίσχοι. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να σώσω την κατάσταση;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 30 Ιανουαρίου 2019

  Καλησπέρα Ελένη. Έχουμε πει και στα άρθρα μας για τη φροντίδα φυτών εσωτερικού χώρου όπως και την ορχιδέα, να προσέχουμε και να μην αφήνουμε νερό στο κασπό γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυος να σαπίσουν τα φυτά μας. Θα σου πρότεινα να μεταφυτέψεις την ορχιδέα σε νέα γλάστρα με στεγνή πευκόφλουδα και να αφαιρέσεις τμήματα των ριζών και φύλλα που έχουν σαπίσει ή ξεραθεί.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΑΦΡΟΔΙΤΗ 20 Ιανουαρίου 2019

ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΕΠΙΑΣΑΝ. ΚΑΤΙ ΑΣΠΡΕΣ ΚΟΥΚΙΔΕΣ ΣΑΝ ΖΑΧΑΡΗ ΕΠΕΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΚΙΤΡΙΝΙΣΑΝ .ΤΟ ΠΗΓΑ ΣΕΦΥΤΩΡΙΟ ΝΑ ΜΟΥ ΠΟΥΝ ΤΙ ΕΧΕΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ.ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΓΛΑΣΤΡΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΒΟΛΒΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ .ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΝΑ ΤΟ ΣΩΣΩ?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 23 Ιανουαρίου 2019

  Καλησπέρα Αφροδίτη. Θα σου πρότεινα να μεταφυτέψεις την ορχιδέα σε άλλη γλάστρα χρησιμοποιώντας καινούριο στεγνό υπόστρωμα πευκόφλουδας. Κατά τη μεταφύτευση, πρέπει να αφαιρέσεις ξερές και σαπισμένες ρίζες τις ορχιδέας. Σταδιακά η προσθήκη ειδικού λιπάσματος για ορχιδέες θα βοηθήσει στην αναβλάστηση του φυτού.

  Απάντηση
σχολιαστής
Σταύρος 12 Ιανουαρίου 2019

Καλησπέρα. Έκανα μεταφύτευση της ορχιδεας μου σε γλάστρα με χώμα. 2 μήνες τώρα είναι εντάξει. Τώρα όμως πέσανε τα άνθη. Θα επιβιώσει στο χώμα μόνο με τις ρίζες του?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Ιανουαρίου 2019

  Καλησπέρα Σταύρο.
  Ιδανικό υπόστρωμα για την ορχιδέα είναι η πευκόφλουδα για να αναπτυχθούν οι ρίζες και για να ανθοφορήσει. Aν η ορχιδέα φυτευτεί σε χώμα δεν έχουν καλό αερισμό οι ρίζες και θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο φυτό σου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κατερινα 18 Δεκεμβρίου 2018

Καλημερα..!!!! Διαβασα καπου οτι να ποτιζουμε τις ορχιδεες με νερο απο την βροχη???? Και να κανω ληπανση τωρα τον χειμωνα??? Σας ευχαριστω, Καλες γιορτες..!!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Δεκεμβρίου 2018

  Καλημέρα Κατερίνα. Το πότισμα με βρόχινο νερό έιναι πολύ ωφέλιμο για τις ορχιδέες αλλά και για άλλα φυτά εσωτερικού χώρου. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να το μαζεύεις λοιπόν για να τις ποτίζεις. Σχετικά με τη λίπανση της ορχιδέας, την περίοδο του χειμώνα είναι πιο περιορισμένη. Μία φορά το μήνα με υγρό λίπασμα, ειδικό για ορχιδέες είναι παραπάνω από αρκετή.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Κατερινα 20 Δεκεμβρίου 2018

   Σας Ευχαριστω και πολι, πολυ χρησιμες η συμβουλές για ολα τα λουλουδια..!!!! Να ειστε καλα..!!!!!

   Απάντηση
σχολιαστής
Βικυ 6 Δεκεμβρίου 2018

Καλησπέρα σας.
Έχω μια ορχιδέα που έχει ένα νέο βλαστό και ετοιμάζεται για ανθοφορία από ένα παλιό που κλάδεψα. Έχει βγάλει πολλές ρίζες έξω από τη γλάστρα (τουλάχιστον 6-7) σε μήκος που φθάνουν έως και τα 20 εκατοστά. Πρέπει να τις κλαδέψω; Μηπως πρέπει να τη μεταφυτεψω; Και αν ναι, δε θα σπάσουν; Σας ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Δεκεμβρίου 2018

  Καλημέρα Βίκυ. Καλό είναι να μεταφυτέψεις την ορχιδέα σε μεγαλύτερη γλάστρα κλαδεύοντας και τις ρίζες που έχουν αναπτυχθεί πολύ. Για την μεταφύτευση της ορχιδέας θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις υπόστρωμα πευκόφλουδας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Έλενα 9 Οκτωβρίου 2018

Γεια σας ήθελα να σας ρωτήσω για την ορχιδεα μου που την έχω ένα μήνα,Άρχιζαν να Ξεραίνουν τα λουλούδια της,Και νόμιζα ότι δεν την ποτίζω καλα,την εβαζα μέσα στο νερό για 15-20 λεπτα,αλλά οι ρίζες από πάνω εμέναν γκρι όχι πράσινες οπος από κάτω,και μια φορα τιν άφησα 2 ορες μες στο νερό απο τοτε παρακολούθησα όμως ότι έχει πάρα πολλές Αποξηραμένες,σάπιες ρίζες να το Που είναι γεμάτες με λευκά σημάδια σαν τελείες λευκές.Μήπως πρέπει να την βγάλω απ’ το χώμα και να κόψω τις σαπιες ρίζες,γιατί κάθε μέρα βλεπο πιο πολλές Χαλασμένες ρίζες ,Ή μήπως είναι άρρωστη και κάτι τρωει την ριζα?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Οκτωβρίου 2018

  Καλησπέρα Έλενα. Αφαίρεσε τις ξερές και σαπισμένες ρίζες της ορχιδέας. Πότισμα μια φορά τη βδομάδα αυτή την εποχή είναι μια χαρά.Βάζε την ορχιδέα για 15 λεπτά με το γλαστράκι (χωρίς το κασπό της) σε μια λεκάνη με νερό και μετά βγάζε την και άφηνε την να σορώσει καλά πριν βάλεις το γλαστράκι στο κασπό.

  Απάντηση
σχολιαστής
Katerina 19 Αυγούστου 2018

Πόσο χρήσιμα όλα αυτά !
Σε μια από τις ορχιδέες μου τα φύλλα σχίζονται στη μέση τους κατά μήκος του » κεντρικού νεύρου». Πώς το θεραπεύω αυτό;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 19 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Κατερίνα και χαιρόμαστε πολύ που βρίσκεις χρήσιμα τα άρθρα μας.
  Το σκίσιμο στα φύλλα μπορεί να προκληθεί από υπερβολική λίπανση και ακανόνιστα ποτίσματα. Επίσης, μπορεί να συμβεί από κτυπήματα κατά τη διάρκεια καθαρισμού των φύλλων της ορχιδέας. Δες τη σταθερότητα του ποτίσματος, μια φορά τη βδομάδα, καθώς και να μειώσεις τη δόση της λίπανσης και να κάνεις πιο τακτικές λιπάνσεις. Και φυσικά πιο ποροσεκτικά όταν καθαριζεις τα φύλλα της.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Katerina 23 Αυγούστου 2018

   Ευχαριστώ πολύ. Η αλήθεια είναι ότι για λίπανση χρησιμοποιώ spray » orchid Myst » και το σύμπτωμα παρουσιάζει ένα μόνο φυτό που μου πρόσφεραν ένα χρόνο πριν και που ήδη είχε ένα προβληματικό φύλλο. Στην πορεία το παρουσίασε και στα υπόλοιπα φύλλα.

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου (Κώστας Λιονουδάκης) 23 Αυγούστου 2018

    Καλησπέρα και πάλι Κατερίνα.
    Θα σου πρότεινα να μειώσεις τη συχνότητα των διαφυλλικών ψεκασμών που κάνεις ειδικά την καλοκαιρινή περόδο που έχει αρκετά υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης, αν διασφαλίσεις ΄ότι οι ορχιδέες σου βρίσκονται σε εύρος θερμοκρασιών 20-25οC καθώς και να είναι προφυλαγμένες από ανέμους.

    Απάντηση
σχολιαστής
Μίνα 5 Αυγούστου 2018

Καλησπέρα!
Η δικιά μου απορία είναι αν υπάρχει πρόβλημα να μεταφυτεύσω 2 ορχιδέες στην ίδια γλάστρα και αν είναι προτιμότερο το μέγεθος της γλάστρας να είναι μεγάλο ή ισα-ίσα. Κάπου διάβασα ότι οι ορχιδέες έχουν την τάση να απλώνουν πρώτα παντού τις ρίζες τους και μετά να ανθοφορούν.
Έχω 2 ορχιδέες, τις είχα ως τώρα σε διαφορετικά κασπώ αλλα τις έβγαλα να ξεραθούν οι ρίζες λόγω κακού ποτίσματος (παίζει να μην σώζονται πλέον..πολλές σάπισαν)..και έλεγα να τις βάλω σε μία κοινή γλάστρα με νέο υπόστρωμα και να ξαναπροσπαθήσω με σωστό πότισμα αυτή τη φορά.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου (Κώστας Λιονουδάκης) 7 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Μίνα.
  Βεβαίως μπορείς να μεταφυτεύσεις τις δύο ορχιδέες σε μεγαλύτερη γλάστρα, αρκεί να έχει μεγάλο μέγεθος για να εχουν άνεση να απλωθούν οι ρίζες της ορχιδέας. Αφαίρεσε τις σαπισμένες ρίζες της ορχιδέας και πρόσθεσε νέα πευκόφλουδα για υπόστρωμα μεταφύτευσης της ορχιδέας. Φρόντισε να ποτίζεις μα φορά τη βδομάδα την ορχιδέα για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει ενώ η προσθήκη ειδικού υγρού λιπάσματος για την ορχιδέα θα βοηθήσει στην ανθοφορία της.

  Απάντηση
σχολιαστής
basilis 1 Αυγούστου 2018

ΓΕΙΑ ΣΑΣ …ΜΟΥ ΕΦΕΡΑΝ 16 ΟΡΧΙΔΕΕΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗ ΑΠΑΝΘΗΣΜΕΝΕΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ? ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΟΛΕΣ…..ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 3 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Βασίλη. Αφαίρεσε τις ξερές ρίζες από τις ορχιδέες και πρόσθεσε λίπασμα υγρό, ειδικό για ορχιδέες. Αν μετά από αρκετό καιρό κάποιες από αυτές δεν δώσουν νέα ανθοφορία, καλό είναι να κλαδέψεις τον παλαιό ανθοφόρο βλαστό στο 1ο ή στο 2ο γόνατο για να αναπτυχθεί ξανά και να σου χαρίσει όμορφα λουλούδια.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΒΑΣΩ 30 Ιουλίου 2018

Καλημερα και συνχατητηρια για τις οδηγιες σας !!! Η πρωτη μου ορχιδεα εχει βγαλει νεες ριζες και 3 καινουρια φυλλα . Απλα δεν εχω κοψει τα κλαδια της υπαρχει καποιο θεμα ; θα ανθισει ;;; η 2η ορχιδεα μου ειχαν χαλασει οι ριζες …απολυμανα το φυτο το κλαδεψα και συνεχιζα να το φροντιζω τακτικα .και βλεπω οτι εχω νεες ριζες και 1 νεο φυλλαρακι ….θα ανθισουν και οι 2 ;;;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 3 Αυγούστου 2018

  Καλημέρα Βάσω. Η πρώτη ορχιδέα θα βγάλει νέα ανθοφορία και χωρίς να την κλαδέψεις, αλλά το μέγεθος των λουλουδιών θα είναι μικρότερο. Μετά πάντως την ολοκλήρωση της δεύτερης ανθοφορίας, καλό είναι να την κλαδέψεις. Κι η δεύτερη ορχιδέα, μετά το καθάρισμα και το κλάδεμα που έκανες θα βλαστήσει ξανά και θα σου χαρίσει νέα ανθοφορία. Κανόνισε να τις λιπαίνεις τακτικά με υγρό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ευαγγελία 23 Ιουλίου 2018

Καλημέρα σας! Κατ’ αρχάς πολλά συγχαρητήρια στους διαχειριστές του site για τις πολύτιμες συμβουλές σας προς όλους εμάς που αγαπούμε τα φυτά!!
Προσφάτως έλαβα ως δώρο μια ορχιδέα με δύο βλαστούς με λουλούδια και μπουμπούκια. Παρατηρώντας τις ρίζες της, βλέπω ότι σε πολλά σημεία έχει σημάδια που μοιάζουν με μούχλα (τόσο πάνω στις ρίζες όσο και στην πευκόφλουδα). Η μούχλα είναι επιβλαβής για την ορχιδέα; Πρέπει οπωσδήποτε με το τέλος της ανθοφορίας της να την μεταφυτεύσω και να καθαρίσω τις ρίζες της;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 24 Ιουλίου 2018

  Καλησπέρα Ευαγγελία. H μούχλα οφείλεται σε μύκητα που αναπτύσσεται λόγω υπερβολικής υγρασίας και υψηλών θερμοκρασιών. Φρόντισε να μην ποτίζεις πολύ την ορχιδέα, να την διατηρείς σε μέρος με καλό αερισμό και μεταφύτευσε την άμεσα σε μεγαλύτερη γλάστρα καθαρίζοντας τις προσβεβλημένες ρίζες της. Σε αυτή την περίπτωση που υπάρχει ασθένεια, δεν περιμένουμε το τέλος της ανθοφορίας για την μεταφύτευση.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ακης 14 Ιουλίου 2018

Καλησπέρα. Έχω μια ορχιδέα που έκανα το λάθος να της αφήσω πολύ νερό στο κασπω για μια βδομάδα. Το αποτέλεσμα ήταν να της πέσουν τα δυο φύλλα που είχε και να κιτρινίσει το φυτό ολόκληρο. Ακόμα και το κεντρικό μέρος που μοιάζει σαν πυρήνας. Όμως κάποιες από τις ρίζες φαίνονται υγιείς και είναι πράσινες. Υπάρχει περίπτωση να μπορέσω να κάνω κάτι να τη σώσω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 18 Ιουλίου 2018

  Καλησπέρα Άκη.
  Κατά το πότισμα της ορχιδέας με νερό στο κασπό, θα πρέπει να το αφήνουμε για 20-30 λεπτά και σε καμία περίπτωση μια βδομάδα γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα και σαπίζουν οι βλαστοί. Σε αυτή την περίπτωση, αφαίρεσε τις απαισμένες και ξερές ρίζες και μεταφύτεψε την ορχιδέα σε μεγαλύτερη γλάστρα. Μετά από 10-15 μέρες, πρόσθεσε υγρό λίπασμα για ορχιδέες και επανέλαβε κάθε 2 βδομάδες για να αναπτύξει ξανά το υγιές πράσινο φύλλωμα της και να σου χαρίσει ξανά πλούσια ανθοφορία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Βάσω 14 Ιουλίου 2018

Έχω μια όρχιδεα την ποτιζω όπως λέτε αλλά βλέπω τις ρίζες της που βγάζει να είναι ξερες από έξω και τα πράσινα φύλλα της να έχουν κιτρινισει 2απο αυτά. Τι κάνω λάθος.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 18 Ιουλίου 2018

  Καλησπέρα Βάσω.
  Η ορχιδέα σου καταρχήν θα πρέπει να είναι σε προστατευμένη θέση από τον ήλιο και να την ποτίζεις μια φορά τη βδομάδα. Συμπληρωματικά, κάθε 2-3 βδομάδες, καλό είναι να προσθέτεις ειδικό λίπασμα για ορχιδέες όπως αναφέρουμε στο άρθρο μας γιατί ίσως το κιτρίνισμα οφείλεται στην έλλειψη λίπανσης. Αν έχεις την ορχιδέα στη γλάστρα πάνω από 2 χρόνια, πιθανότατα χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Έλενα 6 Ιουλίου 2018

Όταν άρχισαν να πέφτουν τα λουλούδια της για κάποιο λόγο την άφησα και εγώ την πότιζαν οπότε θυμόμουν και κάποια στιγμή καθόλου, είδα το βίντεο σας και άρχισα να το ψάχνω από εσάς και πάνω που νόμιζα δεν έχει ελπίδες έχει βγάλει 2 νέα φύλλα τα οποία έχουν γίνει μεγάλα σε λίγο χρονικό διάστημα μέχρι εδώ όλα καλά,οι ρίζες είναι μια χαρά και άρχισε να βγάζει και νέες ρίζες αλλά όπως είναι λογικό τα κλαδάκια ξεράθηκαν και τα είχα κόψει.. αυτά τα κλαδάκια όταν βγαίνουν τα καταλαβαίνουμε κάπως η θα είναι και αυτά όπως οι ρίζες? Γτ τα κλαδάκια είναι πάντα δεμένα όταν τα παίρνουμε για να πηγαίνουν ψηλά! Οδηγίες προς ναυτηλωμενους.. σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και συγγνώμη για το μεγάλο κείμενο!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 9 Ιουλίου 2018

  Καλησπέρα Έλενα και χαιρόμαστε πολύ που βρίσκεις χρήσιμες τις συμβουλες που δίνουμε. Ο ανθοφόρος βλαστός της ορχιδέας θα φανεί κάποια στιγμή και είναι διαφορετικός από τις ρίζες. Συνέχισε να φροντίζεις την ορχιδέα σου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Λένα 29 Ιουνίου 2018

Γειά σας
Έχω 4-5 ορχιδέες αλλά από περιποίηση ξέρω πολύ λίγα και ψάχνω να βρω πως θα μετά φυτέψω 2 νέες ορχιδέες ( δηλαδή μικρά φύλλα και 1 λουλούδι με ριζουλες)που μου έβγαλε μια παλια ορχιδέα πάνω στο κοτσάνι που είχε βγάλει άνθη αφού τα έριξε φυσικά. Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 9 Ιουλίου 2018

  Καλησπέρα Λένα. Μπορείς να αποκόψεις με ένα ψαλίδι το μικρό βλαστό ,με τα φύλλα και τις ριζούλες που αναπτύχθηκε πανω στο βλαστό της παλιάς ορχιδέας και να τις φυτέψεις σε μια νέα γλαστρούλα χρησιμοποιώντας πευκόφλουδα ως υπόστρωμα. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρεις να τις πολλαπλασιάσεις και να έχεις καινούρια φυτά ορχιδέας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Χριστίνα 2 Ιουνίου 2018

Η ορχιδέα που έχω έχει δημιουργήσει ολόκληρο νέο φυτό στο κλωνάρι της, έχει δηλ. φύλλα, ρίζες και καινούργιο κλωνάρι με λουλούδια. Πότε μπορώ να το κλαδέψω και να το φυτέψω σε δικιά του γλάστρα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 3 Ιουνίου 2018

  Μπορείς να κλαδέψεις τις παραφυάδες (υποτυπώδες φυτό) της ορχιδέας όταν φτάσουν σε μήκος 4-5 εκατοστά, αποκόπτοντας από τον ανθοφόρο βλαστό για να το φυτέψεις και να το πολλαπλασιάσεις.

  Απάντηση
σχολιαστής
γεωργια 29 Μαΐου 2018

καλησπέρα και πάλι, ενα καπάκι υγρό λίπασμα σε ποια ποσότητα νερού αναλογει για την ορχιδέα ? επίσης έχω 2 γλάστρες που ειναι πυλινες μικρες χωρίς τρύπα εκεί τι θα μπορούσα να φυτέψω, είναι αυτές που βάζουμε στις ορχιδεές οι γλάστρες οι μικρές. ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 2 Ιουνίου 2018

  Γεια σου Γεωργία. Ένα καπάκι υγρού λιπάσματος συνήθως αντιστοιχεί σε 2-3 λίτρα νερού. Σε γλάστρες χωρίς τρύπες, δηλαδή σε κασπό, μπορούμε να βάλουμε παχύφυτα που είναι ήδη φυτεμένα σε γλαστράκια φυτωρίου και χωράνε μέσα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Βασω 28 Μαΐου 2018

Δεν ξέρω τι έκανα λάθος, αλλά η ορχιδέες μου φαίνεται σαν να κάηκε.. έχασε όλα τα φύλλα και κλωνάρια της και έχει μείνει μόνο το ξεκίνημα της .. και αυτό δείχνει καμένο. . την ποτιζα όπως στις οδηγίες σας, σίγουρα μια φορά τη βδομάδα απο Οκτώβρη μέχρι Μάρτη που έπεσαν όλα. … Συνεχίζω βέβαια να την ποτίζω.. Σώζεται?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 29 Μαΐου 2018

  Γεια σου Βάσω! Μήπως δεν στράγγιζε το νερό στη γλάστρα ή έμενε το νερό μέσα στο κασπό; Μήπως την είχες σε μέρος που την έβλεπε απευθείας ο ήλιος; Μήπως έβαλες μεγάλη ποσότητα υγρού λιπάσματος; Σε κάθε περίπτωση, κλάδεψε την από το πρώτο γόνατο, μήπως αναβλαστήσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Βικτωρια Παπαδοπουλου 24 Μαΐου 2018

Γεια σας!
Προσφατα απεκτησα μια μεγαλη ορχιδεα (4 βλαστους) απευθυας σε κασπω χωρις τρυπα απο κατω να στραγγιζει το νερο και χωρις γλαστρακι που βγαινει απο το κασπω για ποτισμα…
Ποσο νερο να ριχνω αφου δεν μπορει να στραγγιξει?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 25 Μαΐου 2018

  Βικτώρια, η ορχιδέα σε κασπώ χωρίς τρύπα είναι πρόβλημα. Πότιζε κάθε 7-10 μέρες με 100ml νερό περίπου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ξενια 18 Μαΐου 2018

Γεια σας!
Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την γλάστρα της ορχιδέας. Ισχύει ότι πρέπει να είναι διαφανής γιατί πρέπει οι ρίζες να είναι στο φως η όχι?
Έχω κάποιες ορχιδέες αρκετά χρόνια και τις έχω μετάφυτέψει σε μεγαλύτερη γλάστρα αλλά πλέον δεν βρίσκω διαφανή γλάστρα σε μεγαλύτερο μέγεθος. Μπορώ να βάλω τις ορχιδέες μου σε αδιαφανείς γλάστρες?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 19 Μαΐου 2018

  Γεια σου Ξένια! Βεβαίως και μπορείς. Δεν είναι απαραίτητο να είναι σε διαφανή γλάστρα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Εφη 13 Μαΐου 2018

Για την ορχιδεα στο ανθοπολειο που την αγόρασα μου σύστησαν να εχω μέσα στο κασπω συνεχεια ένα δάχτυλο νερό ισχυει αυτο η ειναι μυθος;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 19 Μαΐου 2018

  Αυτό δεν είναι σωστό. Αν βρίσκεται συνεχώς σε νερό, υπάρχει κίνδυνος να σαπίσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Εφη 11 Μαΐου 2018

Για την ορχιδεα στη βάση του κασπω θα πρέπει να έχουμε συνέχεια νερό;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 12 Μαΐου 2018

  Γεια σου Έφη! Ποτίζουμε τις ορχιδέες σε τακτά διαστήματα ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία. Βυθίζουμε το γλαστράκι με την ορχιδέα (βγάζοντας το από το κασπό) σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και την αφήνουμε για λίγα μόνο λεπτά. Στη συνέχεια, βγάζουμε το γλαστράκι της ορχιδέας και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά πριν το τοποθετήσουμε σε κασπώ. Επαναλαμβάνουμε το πότισμα της ορχιδέας κάθε βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου, κάθε 10 μέρες τον χειμώνα και κάθε 5 μέρες τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Επίσης, η εφαρμογή της λίπανσης της ορχιδέας γίνεται με αραίωση στη λεκάνη που τοποθετούμε το φυτό μας για το πότισμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ιωάννα- Μαρία 25 Απριλίου 2018

Φύτεψα τής ορχιδέες σε ανάποδες γλάστρες μέσα έχει ένα μικρό πήλινο πού κρατάει την υγρασία της ποτίζω κάθε πότε; Είναι μικρούλες. Και το λίπασμα πως το βάζω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 29 Απριλίου 2018

  Καλημέρα Ιωάννα. Ποτίζουμε τις ορχιδέες σε τακτά διαστήματα ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία. Βυθίζουμε το γλαστράκι με την ορχιδέα σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και την αφήνουμε για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, βγάζουμε το γλαστράκι της ορχιδέας και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά πριν το τοποθετήσουμε σε κασπώ. Επαναλαμβάνουμε το πότισμα της ορχιδέας κάθε βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου, κάθε 10 μέρες τον χειμώνα και κάθε 5 μέρες τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Επίσης, κάθε πρωί ψεκάζουμε με νερό το φύλλωμα της ορχιδέας, καθώς η ορχιδέα αγαπά περιβάλλον υψηλής υγρασίας. Κατά την περίοδο της βλάστησης της ορχιδέας, λιπαίνουμε κάθε 2 βδομάδες με υγρό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες. Εναλλακτικά, εφαρμόζουμε στις ορχιδέες υγρό λίπασμα γενικής χρήσης στη μισή συνιστώμενη δόση. Την περίοδο της ανθοφορίας της ορχιδέας, η λίπανση γίνεται μια φορά το μήνα. Η εφαρμογή της λίπανσης της ορχιδέας γίνεται με αραίωση στη λεκάνη που τοποθετούμε το φυτό μας για το πότισμα. Η ορχιδέα έχει ήπιες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία ενώ και είναι ευαίσθητη σε υπερβολική λίπανση με άζωτο. Την περίοδο του χειμώνα, αποφεύγουμε τη λίπανση της ορχιδέα μας ή εφαρμόζουμε σε πολύ αραιά διαστήματα.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΑΓΓΕΛΙΚΗ 17 Απριλίου 2018

Καλημέρα σας!Εχω μια ορχιδεα ειχε Πολλά άνθη κ άρχισαν σιγά σιγά να πέφτουν τωρα δεν εχει μείνει σχεδον κανενα.γιατι??το φυτό γενικα φαίνεται υγιές τα φύλα του πράσινα κ οι ριζες του μια χαρά αλλα γτ έπεσαν τα άνθη?χρειάζεται κάποιο λίπασμα?(συγκεκριμένο?)Ευχαριστώωωω!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 22 Απριλίου 2018

  Η σταδιακή πτώση των λουλουδιών στην ορχιδέα είναι φυσιολογική. Εξασφαλίζουμε μια φωτεινή θέση που δεν την κτυπούν απευθείας οι ακτίνες, του ήλιου, ποτίζουμε μια φορά τη βδομάδα, προσθέτουμε ειδικό υγρό λίπασμα για ορχιδέα και περιμένουμε μήπως ανθίσει ξανά. Αν δεν ανθίσει ξανά η ορχιδέα, πριν ξεραθεί το ανθικό στέλεχος που παραμένει πράσινο, την κλαδεύουμε στο πρώτο ή στο δεύτερο γόνατο για να επιταχύνουμε νέα ανθοφορία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αγγελικη 6 Απριλίου 2018

Ειχα δυο ορχιδεες την μια διπλα στην αλλη. Η μια καταστραφηκε απο ζουζουνια που την ετρωγαν. Υπαρχει περιπτωση να εχει κολλησει κ η δευτερη? Η προληψη με το σαπουνι θα φανει χρησιμη ή πρεπει να κανω κατι ποιο δραστικο? Ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 14 Απριλίου 2018

  Καλημέρα Αγγελική. Για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά τα έντομα που προσβάλλουν τις ορχιδέες, όπως τα κοκκοειδή και ο θρίπας, διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε προληπτικά στην πάνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων της ορχιδέας. Επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό της ορχιδέας κάθε 2 βδομάδες. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, θα μπορούσες να ψεκάσεις με σκευάσματα θερινού και φυσική πυρεθρίνη. Ψεκάζουμε φύλλα της ορχιδέας και ποτέ τα άνθη.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Αντωνία 7 Ιουνίου 2018

   Καλησπέρα! Απέκτησα πριν 2 εβδομαδες μια οχιδέα. Στο ανθοπωλείο με συμβούλεψαν να την ποτίζω βυθιζοντας την σε νερό για 2 ΩΡΕΣ μια φορά την εβδομαδα . Μετα απο 2 βδομαδες που την ποτιζα με αυτο τον τροπο και βαζοντας και λιπασμα, εριξε μερικα απο τα ανθη της και το ανθοφόρο στέλεχος της εχει αρχίσει να μετατρέπει το χρώμα του σε πολυ ανοιχτο πράσινο. Οι ριζες της ειναι σε πολυ κατασταση ομως. Τι προβλημα υπάρχει πρεπει να μειώσω τον χρόνο ποτίσματος? Σωζεται ή θα πέσουν όλα τα ανθη της?

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 8 Ιουνίου 2018

    Αντωνία, θα σου πρότεινα να μειώσεις το χρόνο ποτίσματος σε 15-20 λεπτά, μία φορά τη βδομάδα αυτή την εποχή και φρόντισε να έχεις τη γαρδένια σε φωτεινό μέρος που δεν πέφτουν απευθείας ακτίνες του ήλιου.

    Απάντηση
σχολιαστής
Εύη 31 Μαρτίου 2018

Καλησπερα. Ήθελα κ εγώ να ρωτήσω, στην ορχιδεα μου αρχίζει να κιτρινιζει το κεντρικό της κλωναρι από ψηλά. Προλαβαίνω να το κόψω? ? Τα πλαϊνά της ήδη έβγαλαν μπουμπουκια.
Επίσης έχω κ μια άλλη η οποία τα έριξε όλα τα άνθη της αλλά πάλι στις άκρες της έχει αρχίσει να βγάζει μπουμπουκια.
Ευχαριστώ πολύ! !!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 14 Απριλίου 2018

  Καλημέρα Εύη. Μπορείς να κλαδέψεις το κεντρικό κλωνάρι της ορχιδέας. Κλαδεύουμε στο πρώτο ή στο δεύτερο γόνατο για να επιταχύνουμε νέα ανθοφορία (γόνατο ονομάζεται ο κόμβος του βλαστού από τον οποίο βγαίνουν φύλλα, άνθη και νέοι βλαστοί). Όταν κλαδευτεί η ορχιδέα, στο πρώτο γόνατο, καθυστερεί περισσότερο να εκπτύξει τον ανθοφόρο βλαστό, αλλά θα μας χαρίσει μεγαλύτερα λουλούδια, σε πιο ζωντανά χρώματα. Την άλλη σου ορχιδέα δεν θα την κλαδέψεις τώρα και θα περιμένεις να σου χαρίσει ξανά την ανθοφορία της. Πάντως, πρόσεχε λίγο το πότισμα της ορχιδέας. Πραγματοποιούμε το πότισμα της ορχιδέας κάθε βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου, κάθε 10 μέρες τον χειμώνα και κάθε 5 μέρες τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ρανια 22 Μαρτίου 2018

Χαίρεται… Θα ήθελα να σας ρωτήσω κατά πόσο χρειάζεται η ορχιδεα μου απολύμανση με οξιζενε όπως έχω δει σε πολλά βίντεο κατά την διάρκεια της μεταφυτευσης όταν κόψω τις σαπιες ρίζες αν υπάρχον? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 24 Μαρτίου 2018

  Γεια σου Ράνια! Η απολύμανση των ριζών με οξυζενέ είναι χρήσιμη άλλα όχι τόσο απαραίτητη καθώς ο κίνδυνος για ασθένειες της ρίζας της ορχιδέας είναι σχετικά περιορισμένος.

  Απάντηση
σχολιαστής
Φανή 18 Μαρτίου 2018

Γεια σας,
η ορχιδεα μου εχει καποια σκασιματα στον κορμο της και ενα απο τα φυλλα της εχει σκασιματα στις ακρες του , εχει να κανι με το ποτισμα?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 24 Μαρτίου 2018

  Γεια σου Φανή! Τα σκασίματα στα φύλλα της ορχιδέας σχετίζονται με το πότισμα και τις συνθήκες που διατηρούμε την ορχιδέα. Ποτίζουμε τις ορχιδέες σε τακτά διαστήματα, κάθε βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου, κάθε 10 μέρες τον χειμώνα και κάθε 5 μέρες τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Επίσης, κάθε πρωί ψεκάζουμε με νερό το φύλλωμα της ορχιδέας, καθώς η ορχιδέα αγαπά περιβάλλον υψηλής υγρασίας. Προτιμούμε φωτεινή θέση στο σπίτι για την ορχιδέα με φιλτραρισμένο φως κι όχι απευθείας έντονο φως. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποφεύγουμε την απευθείας έκθεση στον ήλιο, καθώς προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα και ξήρανση των λουλουδιών. Επίσης, τοποθετούμε την ορχιδέα μακριά από θερμαντικά σώματα, από ψυχρά και θερμά ρεύματα.

  Απάντηση
  σχολιαστής
  Μαρία 20 Ιουνίου 2018

  Η ορχιδεα που έχω δεν έχει άνθη.αρχισε να ξεραινεται το πάνω μέρος του βλαστού και το πρώτο φύλλο από κάτω κίτρινισε στην μέση του φύλλου κατά μήκος
  Τι έκανα λάθος;Πως να επανορθώσω;

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Τα Μυστικά του Κήπου 21 Ιουνίου 2018

   Καλημέρα Μαρία. Πρόσεχε το πότισμα της ορχιδέας, μια φορά τη βδομάδα, και φρόντισε να είναι σε φωτεινό χώρο που δεν κτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου. Κλάδεψε το ξεραμένο τμήμα του βλαστού στο 1ο ή στο δεύτερο γόνατο όπως δείχνουμε στο σχετικό βίντεο κι αν έχει ξεραθεί εντελώς κλαδεψε το από τη βάση του. Πρόσθεσε και υγρό λίπασμα για ορχιδέα.

   Απάντηση
σχολιαστής
Σάσα 16 Μαρτίου 2018

Καλησπέρα, πρόσφατα κλάδεψα την ορχιδέα μου, αλλά μάλλον κάτω από το πρώτο γόνατο!!! Υπάρχει περίπτωση να κατέστρεψα το φυτό μου;;;;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 18 Μαρτίου 2018

  Γεια σου Σάσα! Μην σε στεναχωρεί που κλάδεψες την ορχιδέα σου κάτω από το πρώτο γόνατο. Σε αυτή την περίπτωση, απλά η ορχιδέα σου θα καθυστερήσει αρκετά περισσότερο να βγάλει νέο ανθοφόρο βλαστό και να σου χαρίσει καινούργια λουλούδια. Συνήθως κλαδεύουμε την ορχιδέα όταν έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανθοφορία και πριν ξεραθεί το ανθικό στέλεχος που παραμένει πράσινο, στο πρώτο ή στο δεύτερο γόνατο για να επιταχύνουμε τη νέα ανθοφορία. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να προσθέσεις υγρό ειδικό λίπασμα για ανθοφορία της ορχιδέας κάθε δύο βδομάδες.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Ειρήνη 3 Δεκεμβρίου 2018

   Καλημέρα σας.. διάβασα σε προηγούμενα σχόλια ότι η κλάδευση της ορχιδέας γίνεται πριν ξεραθεί τελείως ο βλαστός του άνθους.. την δική μου δεν πρόλαβα να την κλαδέψω και ξεράθηκε ο βλαστός. θα ανθήσει ξανά και πόσο καιρό θα πάρει.. να συμπληρώσω σε αυτό το σημείο ότι έχει ξεκινήσει και βγάζει καινούρια φύλλα από το κέντρο του φυτού. ευχαριστώ εκ των προτέρων!

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 4 Δεκεμβρίου 2018

    Καλησπέρα Ειρήνη. Δεν πειράζει που ξεράθηκε ο βλαστός της ορχιδέας.
    Κόψε τον από τη βάση του και κάποιος νέός βλαστός θα βγει αν και θα καθυστερήσει 2 μήνες τουλάχιστον. Πρόσθεσε συμπληρωματικά υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.