εικόνα

6 μυστικά για φροντίδα ορχιδέας (+video)

6 μυστικά για φροντίδα ορχιδέας

6 μυστικά για φροντίδα ορχιδέας (+video)

Η ορχιδέα είναι αγαπημένο φυτό εσωτερικού χώρου που συναντάμε σε σπίτια, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Υπάρχουν πολλά είδη ορχιδέας όμως η πιο διαδεδομένη είναι η ορχιδέα φαλαινόψις (Phalaenopsis). Φέρει εντυπωσιακά λουλούδια, σε διάφορα σχήματα και χρωματισμούς, που διατηρούνται από έναν ως τρεις μήνες. Αν και θεωρείται ευαίσθητο φυτό, η ορχιδέα δείχνει μεγάλη προσαρμοστικότητα στις ελληνικές συνθήκες. Ακολουθήστε τις συμβουλές φροντίδας που αναφέρουμε για να χαρείτε ορχιδέες γεμάτες ζωντάνια και πλούσια ανθοφορία.
 

 
Επιλέγουμε την κατάλληλη θέση για την ορχιδέα
 
Προτιμούμε φωτεινή θέση στο σπίτι για την ορχιδέα με φιλτραρισμένο φως κι όχι απευθείας έντονο φως. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποφεύγουμε την απευθείας έκθεση στον ήλιο, καθώς προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα και ξήρανση των λουλουδιών. Επίσης, τοποθετούμε την ορχιδέα μακριά από θερμαντικά σώματα, από ψυχρά και θερμά ρεύματα, καθώς και από τζάμια. Ιδανικές θερμοκρασίες για να ευδοκιμήσει η ορχιδέα στους εσωτερικούς χώρους είναι 18-27°C.
 
Κάνουμε σταθερά ποτίσματα στην ορχιδέα ανάλογα την εποχή
 
Ποτίζουμε τις ορχιδέες σε τακτά διαστήματα ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία. Βυθίζουμε το γλαστράκι με την ορχιδέα σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και την αφήνουμε για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, βγάζουμε το γλαστράκι της ορχιδέας και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά πριν το τοποθετήσουμε σε κασπώ. Επαναλαμβάνουμε το πότισμα της ορχιδέας κάθε βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου, κάθε 10 μέρες τον χειμώνα και κάθε 5 μέρες τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Επίσης, κάθε πρωί ψεκάζουμε με νερό το φύλλωμα της ορχιδέας, καθώς η ορχιδέα αγαπά περιβάλλον υψηλής υγρασίας.
 
Βάζουμε υγρό λίπασμα στην ορχιδέα σε τακτά διαστήματα
 
Κατά την περίοδο της βλάστησης της ορχιδέας, λιπαίνουμε κάθε 2 βδομάδες με υγρό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες. Εναλλακτικά, εφαρμόζουμε στις ορχιδέες υγρό λίπασμα γενικής χρήσης στη μισή συνιστώμενη δόση. Την περίοδο της ανθοφορίας της ορχιδέας, η λίπανση γίνεται μια φορά το μήνα. Η εφαρμογή της λίπανσης της ορχιδέας γίνεται με αραίωση στη λεκάνη που τοποθετούμε το φυτό μας για το πότισμα. Η ορχιδέα έχει ήπιες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία ενώ και είναι ευαίσθητη σε υπερβολική λίπανση με άζωτο. Την περίοδο του χειμώνα, αποφεύγουμε τη λίπανση της ορχιδέα μας ή εφαρμόζουμε σε πολύ αραιά διαστήματα.
 
Κλαδεύουμε την ορχιδέα μετά το τέλος της ανθοφορίας
 
Αποφεύγουμε να κλαδεύουμε αμέσως μετά την πρώτη ανθοφορία, καθώς η ορχιδέα ανθίζει αρκετές φορές. Αφού διαπιστώσουμε ότι έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανθοφορία και πριν ξεραθεί το ανθικό στέλεχος που παραμένει πράσινο, την κλαδεύουμε στο πρώτο ή στο δεύτερο γόνατο για να επιταχύνουμε νέα ανθοφορία (γόνατο ονομάζεται ο κόμβος του βλαστού από τον οποίο βγαίνουν φύλλα, άνθη και νέοι βλαστοί). Όταν κλαδευτεί η ορχιδέα, στο πρώτο γόνατο, καθυστερεί περισσότερο να εκπτύξει τον ανθοφόρο βλαστό, αλλά θα μας χαρίσει μεγαλύτερα λουλούδια, σε πιο ζωντανά χρώματα.
 
Μεταφυτεύουμε την ορχιδέα σε μεγαλύτερη γλάστρα κάθε 2-3 χρόνια
 
Η ορχιδέα μεταφυτεύεται σε μεγαλύτερη γλάστρα, συνήθως κάθε 2-3 χρόνια όταν γεμίσουν ασφυκτικά οι ρίζες της και αρχίσουν να εξέρχονται. Η μεταφύτευση της ορχιδέας πρέπει να γίνεται μετά το τέλος της ανθοφορίας της. Χρησιμοποιούμε πήλινες ή πλαστικές γλάστρες που διαθέτουν καλή αποστράγγιση και πευκόφλουδα ως υπόστρωμα φύτευσης. Κατά τη μεταφύτευση της ορχιδέας, αφαιρούμε το υπόστρωμα της πευκόφλουδας από τις ρίζες της, κόβουμε σαπισμένα ή ξεραμένα τμήματα της ρίζας, καθώς και ξερά φύλλα. Προσθέτουμε καινούρια πευκόφλουδα μέχρι το 1/3 τη γλάστρας, τοποθετούμε την ορχιδέα και γεμίζουμε μέχρι πάνω.
 
Κι ένα τελευταίο μυστικό για την φροντίδα της ορχιδέας
 
Για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά τα έντομα που προσβάλλουν τις ορχιδέες, όπως τα κοκκοειδή και ο θρίπας, διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε προληπτικά στην πάνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων της ορχιδέας. Επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό της ορχιδέας κάθε 2 βδομάδες.

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες όλα τα βίντεο των Μυστικών του Κήπου.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (55)

σχολιαστής
Σάσα Μάρτιος 16, 2018

Καλησπέρα, πρόσφατα κλάδεψα την ορχιδέα μου, αλλά μάλλον κάτω από το πρώτο γόνατο!!! Υπάρχει περίπτωση να κατέστρεψα το φυτό μου;;;;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάρτιος 18, 2018

  Γεια σου Σάσα! Μην σε στεναχωρεί που κλάδεψες την ορχιδέα σου κάτω από το πρώτο γόνατο. Σε αυτή την περίπτωση, απλά η ορχιδέα σου θα καθυστερήσει αρκετά περισσότερο να βγάλει νέο ανθοφόρο βλαστό και να σου χαρίσει καινούργια λουλούδια. Συνήθως κλαδεύουμε την ορχιδέα όταν έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανθοφορία και πριν ξεραθεί το ανθικό στέλεχος που παραμένει πράσινο, στο πρώτο ή στο δεύτερο γόνατο για να επιταχύνουμε τη νέα ανθοφορία. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να προσθέσεις υγρό ειδικό λίπασμα για ανθοφορία της ορχιδέας κάθε δύο βδομάδες.

  Απάντηση
σχολιαστής
Φανή Μάρτιος 18, 2018

Γεια σας,
η ορχιδεα μου εχει καποια σκασιματα στον κορμο της και ενα απο τα φυλλα της εχει σκασιματα στις ακρες του , εχει να κανι με το ποτισμα?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάρτιος 24, 2018

  Γεια σου Φανή! Τα σκασίματα στα φύλλα της ορχιδέας σχετίζονται με το πότισμα και τις συνθήκες που διατηρούμε την ορχιδέα. Ποτίζουμε τις ορχιδέες σε τακτά διαστήματα, κάθε βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου, κάθε 10 μέρες τον χειμώνα και κάθε 5 μέρες τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Επίσης, κάθε πρωί ψεκάζουμε με νερό το φύλλωμα της ορχιδέας, καθώς η ορχιδέα αγαπά περιβάλλον υψηλής υγρασίας. Προτιμούμε φωτεινή θέση στο σπίτι για την ορχιδέα με φιλτραρισμένο φως κι όχι απευθείας έντονο φως. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποφεύγουμε την απευθείας έκθεση στον ήλιο, καθώς προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα και ξήρανση των λουλουδιών. Επίσης, τοποθετούμε την ορχιδέα μακριά από θερμαντικά σώματα, από ψυχρά και θερμά ρεύματα.

  Απάντηση
  σχολιαστής
  Μαρία Ιούνιος 20, 2018

  Η ορχιδεα που έχω δεν έχει άνθη.αρχισε να ξεραινεται το πάνω μέρος του βλαστού και το πρώτο φύλλο από κάτω κίτρινισε στην μέση του φύλλου κατά μήκος
  Τι έκανα λάθος;Πως να επανορθώσω;

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 21, 2018

   Καλημέρα Μαρία. Πρόσεχε το πότισμα της ορχιδέας, μια φορά τη βδομάδα, και φρόντισε να είναι σε φωτεινό χώρο που δεν κτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου. Κλάδεψε το ξεραμένο τμήμα του βλαστού στο 1ο ή στο δεύτερο γόνατο όπως δείχνουμε στο σχετικό βίντεο κι αν έχει ξεραθεί εντελώς κλαδεψε το από τη βάση του. Πρόσθεσε και υγρό λίπασμα για ορχιδέα.

   Απάντηση
σχολιαστής
Ρανια Μάρτιος 22, 2018

Χαίρεται… Θα ήθελα να σας ρωτήσω κατά πόσο χρειάζεται η ορχιδεα μου απολύμανση με οξιζενε όπως έχω δει σε πολλά βίντεο κατά την διάρκεια της μεταφυτευσης όταν κόψω τις σαπιες ρίζες αν υπάρχον? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάρτιος 24, 2018

  Γεια σου Ράνια! Η απολύμανση των ριζών με οξυζενέ είναι χρήσιμη άλλα όχι τόσο απαραίτητη καθώς ο κίνδυνος για ασθένειες της ρίζας της ορχιδέας είναι σχετικά περιορισμένος.

  Απάντηση
σχολιαστής
Εύη Μάρτιος 31, 2018

Καλησπερα. Ήθελα κ εγώ να ρωτήσω, στην ορχιδεα μου αρχίζει να κιτρινιζει το κεντρικό της κλωναρι από ψηλά. Προλαβαίνω να το κόψω? ? Τα πλαϊνά της ήδη έβγαλαν μπουμπουκια.
Επίσης έχω κ μια άλλη η οποία τα έριξε όλα τα άνθη της αλλά πάλι στις άκρες της έχει αρχίσει να βγάζει μπουμπουκια.
Ευχαριστώ πολύ! !!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Απρίλιος 14, 2018

  Καλημέρα Εύη. Μπορείς να κλαδέψεις το κεντρικό κλωνάρι της ορχιδέας. Κλαδεύουμε στο πρώτο ή στο δεύτερο γόνατο για να επιταχύνουμε νέα ανθοφορία (γόνατο ονομάζεται ο κόμβος του βλαστού από τον οποίο βγαίνουν φύλλα, άνθη και νέοι βλαστοί). Όταν κλαδευτεί η ορχιδέα, στο πρώτο γόνατο, καθυστερεί περισσότερο να εκπτύξει τον ανθοφόρο βλαστό, αλλά θα μας χαρίσει μεγαλύτερα λουλούδια, σε πιο ζωντανά χρώματα. Την άλλη σου ορχιδέα δεν θα την κλαδέψεις τώρα και θα περιμένεις να σου χαρίσει ξανά την ανθοφορία της. Πάντως, πρόσεχε λίγο το πότισμα της ορχιδέας. Πραγματοποιούμε το πότισμα της ορχιδέας κάθε βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου, κάθε 10 μέρες τον χειμώνα και κάθε 5 μέρες τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αγγελικη Απρίλιος 6, 2018

Ειχα δυο ορχιδεες την μια διπλα στην αλλη. Η μια καταστραφηκε απο ζουζουνια που την ετρωγαν. Υπαρχει περιπτωση να εχει κολλησει κ η δευτερη? Η προληψη με το σαπουνι θα φανει χρησιμη ή πρεπει να κανω κατι ποιο δραστικο? Ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Απρίλιος 14, 2018

  Καλημέρα Αγγελική. Για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά τα έντομα που προσβάλλουν τις ορχιδέες, όπως τα κοκκοειδή και ο θρίπας, διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε προληπτικά στην πάνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων της ορχιδέας. Επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό της ορχιδέας κάθε 2 βδομάδες. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, θα μπορούσες να ψεκάσεις με σκευάσματα θερινού και φυσική πυρεθρίνη. Ψεκάζουμε φύλλα της ορχιδέας και ποτέ τα άνθη.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Αντωνία Ιούνιος 7, 2018

   Καλησπέρα! Απέκτησα πριν 2 εβδομαδες μια οχιδέα. Στο ανθοπωλείο με συμβούλεψαν να την ποτίζω βυθιζοντας την σε νερό για 2 ΩΡΕΣ μια φορά την εβδομαδα . Μετα απο 2 βδομαδες που την ποτιζα με αυτο τον τροπο και βαζοντας και λιπασμα, εριξε μερικα απο τα ανθη της και το ανθοφόρο στέλεχος της εχει αρχίσει να μετατρέπει το χρώμα του σε πολυ ανοιχτο πράσινο. Οι ριζες της ειναι σε πολυ κατασταση ομως. Τι προβλημα υπάρχει πρεπει να μειώσω τον χρόνο ποτίσματος? Σωζεται ή θα πέσουν όλα τα ανθη της?

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 8, 2018

    Αντωνία, θα σου πρότεινα να μειώσεις το χρόνο ποτίσματος σε 15-20 λεπτά, μία φορά τη βδομάδα αυτή την εποχή και φρόντισε να έχεις τη γαρδένια σε φωτεινό μέρος που δεν πέφτουν απευθείας ακτίνες του ήλιου.

    Απάντηση
σχολιαστής
ΑΓΓΕΛΙΚΗ Απρίλιος 17, 2018

Καλημέρα σας!Εχω μια ορχιδεα ειχε Πολλά άνθη κ άρχισαν σιγά σιγά να πέφτουν τωρα δεν εχει μείνει σχεδον κανενα.γιατι??το φυτό γενικα φαίνεται υγιές τα φύλα του πράσινα κ οι ριζες του μια χαρά αλλα γτ έπεσαν τα άνθη?χρειάζεται κάποιο λίπασμα?(συγκεκριμένο?)Ευχαριστώωωω!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Απρίλιος 22, 2018

  Η σταδιακή πτώση των λουλουδιών στην ορχιδέα είναι φυσιολογική. Εξασφαλίζουμε μια φωτεινή θέση που δεν την κτυπούν απευθείας οι ακτίνες, του ήλιου, ποτίζουμε μια φορά τη βδομάδα, προσθέτουμε ειδικό υγρό λίπασμα για ορχιδέα και περιμένουμε μήπως ανθίσει ξανά. Αν δεν ανθίσει ξανά η ορχιδέα, πριν ξεραθεί το ανθικό στέλεχος που παραμένει πράσινο, την κλαδεύουμε στο πρώτο ή στο δεύτερο γόνατο για να επιταχύνουμε νέα ανθοφορία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ιωάννα- Μαρία Απρίλιος 25, 2018

Φύτεψα τής ορχιδέες σε ανάποδες γλάστρες μέσα έχει ένα μικρό πήλινο πού κρατάει την υγρασία της ποτίζω κάθε πότε; Είναι μικρούλες. Και το λίπασμα πως το βάζω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Απρίλιος 29, 2018

  Καλημέρα Ιωάννα. Ποτίζουμε τις ορχιδέες σε τακτά διαστήματα ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία. Βυθίζουμε το γλαστράκι με την ορχιδέα σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και την αφήνουμε για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, βγάζουμε το γλαστράκι της ορχιδέας και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά πριν το τοποθετήσουμε σε κασπώ. Επαναλαμβάνουμε το πότισμα της ορχιδέας κάθε βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου, κάθε 10 μέρες τον χειμώνα και κάθε 5 μέρες τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Επίσης, κάθε πρωί ψεκάζουμε με νερό το φύλλωμα της ορχιδέας, καθώς η ορχιδέα αγαπά περιβάλλον υψηλής υγρασίας. Κατά την περίοδο της βλάστησης της ορχιδέας, λιπαίνουμε κάθε 2 βδομάδες με υγρό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες. Εναλλακτικά, εφαρμόζουμε στις ορχιδέες υγρό λίπασμα γενικής χρήσης στη μισή συνιστώμενη δόση. Την περίοδο της ανθοφορίας της ορχιδέας, η λίπανση γίνεται μια φορά το μήνα. Η εφαρμογή της λίπανσης της ορχιδέας γίνεται με αραίωση στη λεκάνη που τοποθετούμε το φυτό μας για το πότισμα. Η ορχιδέα έχει ήπιες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία ενώ και είναι ευαίσθητη σε υπερβολική λίπανση με άζωτο. Την περίοδο του χειμώνα, αποφεύγουμε τη λίπανση της ορχιδέα μας ή εφαρμόζουμε σε πολύ αραιά διαστήματα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Εφη Μάιος 11, 2018

Για την ορχιδεα στη βάση του κασπω θα πρέπει να έχουμε συνέχεια νερό;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 12, 2018

  Γεια σου Έφη! Ποτίζουμε τις ορχιδέες σε τακτά διαστήματα ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία. Βυθίζουμε το γλαστράκι με την ορχιδέα (βγάζοντας το από το κασπό) σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και την αφήνουμε για λίγα μόνο λεπτά. Στη συνέχεια, βγάζουμε το γλαστράκι της ορχιδέας και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά πριν το τοποθετήσουμε σε κασπώ. Επαναλαμβάνουμε το πότισμα της ορχιδέας κάθε βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου, κάθε 10 μέρες τον χειμώνα και κάθε 5 μέρες τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Επίσης, η εφαρμογή της λίπανσης της ορχιδέας γίνεται με αραίωση στη λεκάνη που τοποθετούμε το φυτό μας για το πότισμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Εφη Μάιος 13, 2018

Για την ορχιδεα στο ανθοπολειο που την αγόρασα μου σύστησαν να εχω μέσα στο κασπω συνεχεια ένα δάχτυλο νερό ισχυει αυτο η ειναι μυθος;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 19, 2018

  Αυτό δεν είναι σωστό. Αν βρίσκεται συνεχώς σε νερό, υπάρχει κίνδυνος να σαπίσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ξενια Μάιος 18, 2018

Γεια σας!
Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την γλάστρα της ορχιδέας. Ισχύει ότι πρέπει να είναι διαφανής γιατί πρέπει οι ρίζες να είναι στο φως η όχι?
Έχω κάποιες ορχιδέες αρκετά χρόνια και τις έχω μετάφυτέψει σε μεγαλύτερη γλάστρα αλλά πλέον δεν βρίσκω διαφανή γλάστρα σε μεγαλύτερο μέγεθος. Μπορώ να βάλω τις ορχιδέες μου σε αδιαφανείς γλάστρες?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 19, 2018

  Γεια σου Ξένια! Βεβαίως και μπορείς. Δεν είναι απαραίτητο να είναι σε διαφανή γλάστρα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Βικτωρια Παπαδοπουλου Μάιος 24, 2018

Γεια σας!
Προσφατα απεκτησα μια μεγαλη ορχιδεα (4 βλαστους) απευθυας σε κασπω χωρις τρυπα απο κατω να στραγγιζει το νερο και χωρις γλαστρακι που βγαινει απο το κασπω για ποτισμα…
Ποσο νερο να ριχνω αφου δεν μπορει να στραγγιξει?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 25, 2018

  Βικτώρια, η ορχιδέα σε κασπώ χωρίς τρύπα είναι πρόβλημα. Πότιζε κάθε 7-10 μέρες με 100ml νερό περίπου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Βασω Μάιος 28, 2018

Δεν ξέρω τι έκανα λάθος, αλλά η ορχιδέες μου φαίνεται σαν να κάηκε.. έχασε όλα τα φύλλα και κλωνάρια της και έχει μείνει μόνο το ξεκίνημα της .. και αυτό δείχνει καμένο. . την ποτιζα όπως στις οδηγίες σας, σίγουρα μια φορά τη βδομάδα απο Οκτώβρη μέχρι Μάρτη που έπεσαν όλα. … Συνεχίζω βέβαια να την ποτίζω.. Σώζεται?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 29, 2018

  Γεια σου Βάσω! Μήπως δεν στράγγιζε το νερό στη γλάστρα ή έμενε το νερό μέσα στο κασπό; Μήπως την είχες σε μέρος που την έβλεπε απευθείας ο ήλιος; Μήπως έβαλες μεγάλη ποσότητα υγρού λιπάσματος; Σε κάθε περίπτωση, κλάδεψε την από το πρώτο γόνατο, μήπως αναβλαστήσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
γεωργια Μάιος 29, 2018

καλησπέρα και πάλι, ενα καπάκι υγρό λίπασμα σε ποια ποσότητα νερού αναλογει για την ορχιδέα ? επίσης έχω 2 γλάστρες που ειναι πυλινες μικρες χωρίς τρύπα εκεί τι θα μπορούσα να φυτέψω, είναι αυτές που βάζουμε στις ορχιδεές οι γλάστρες οι μικρές. ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 2, 2018

  Γεια σου Γεωργία. Ένα καπάκι υγρού λιπάσματος συνήθως αντιστοιχεί σε 2-3 λίτρα νερού. Σε γλάστρες χωρίς τρύπες, δηλαδή σε κασπό, μπορούμε να βάλουμε παχύφυτα που είναι ήδη φυτεμένα σε γλαστράκια φυτωρίου και χωράνε μέσα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Χριστίνα Ιούνιος 2, 2018

Η ορχιδέα που έχω έχει δημιουργήσει ολόκληρο νέο φυτό στο κλωνάρι της, έχει δηλ. φύλλα, ρίζες και καινούργιο κλωνάρι με λουλούδια. Πότε μπορώ να το κλαδέψω και να το φυτέψω σε δικιά του γλάστρα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 3, 2018

  Μπορείς να κλαδέψεις τις παραφυάδες (υποτυπώδες φυτό) της ορχιδέας όταν φτάσουν σε μήκος 4-5 εκατοστά, αποκόπτοντας από τον ανθοφόρο βλαστό για να το φυτέψεις και να το πολλαπλασιάσεις.

  Απάντηση
σχολιαστής
Λένα Ιούνιος 29, 2018

Γειά σας
Έχω 4-5 ορχιδέες αλλά από περιποίηση ξέρω πολύ λίγα και ψάχνω να βρω πως θα μετά φυτέψω 2 νέες ορχιδέες ( δηλαδή μικρά φύλλα και 1 λουλούδι με ριζουλες)που μου έβγαλε μια παλια ορχιδέα πάνω στο κοτσάνι που είχε βγάλει άνθη αφού τα έριξε φυσικά. Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 9, 2018

  Καλησπέρα Λένα. Μπορείς να αποκόψεις με ένα ψαλίδι το μικρό βλαστό ,με τα φύλλα και τις ριζούλες που αναπτύχθηκε πανω στο βλαστό της παλιάς ορχιδέας και να τις φυτέψεις σε μια νέα γλαστρούλα χρησιμοποιώντας πευκόφλουδα ως υπόστρωμα. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρεις να τις πολλαπλασιάσεις και να έχεις καινούρια φυτά ορχιδέας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Έλενα Ιούλιος 6, 2018

Όταν άρχισαν να πέφτουν τα λουλούδια της για κάποιο λόγο την άφησα και εγώ την πότιζαν οπότε θυμόμουν και κάποια στιγμή καθόλου, είδα το βίντεο σας και άρχισα να το ψάχνω από εσάς και πάνω που νόμιζα δεν έχει ελπίδες έχει βγάλει 2 νέα φύλλα τα οποία έχουν γίνει μεγάλα σε λίγο χρονικό διάστημα μέχρι εδώ όλα καλά,οι ρίζες είναι μια χαρά και άρχισε να βγάζει και νέες ρίζες αλλά όπως είναι λογικό τα κλαδάκια ξεράθηκαν και τα είχα κόψει.. αυτά τα κλαδάκια όταν βγαίνουν τα καταλαβαίνουμε κάπως η θα είναι και αυτά όπως οι ρίζες? Γτ τα κλαδάκια είναι πάντα δεμένα όταν τα παίρνουμε για να πηγαίνουν ψηλά! Οδηγίες προς ναυτηλωμενους.. σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και συγγνώμη για το μεγάλο κείμενο!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 9, 2018

  Καλησπέρα Έλενα και χαιρόμαστε πολύ που βρίσκεις χρήσιμες τις συμβουλες που δίνουμε. Ο ανθοφόρος βλαστός της ορχιδέας θα φανεί κάποια στιγμή και είναι διαφορετικός από τις ρίζες. Συνέχισε να φροντίζεις την ορχιδέα σου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Βάσω Ιούλιος 14, 2018

Έχω μια όρχιδεα την ποτιζω όπως λέτε αλλά βλέπω τις ρίζες της που βγάζει να είναι ξερες από έξω και τα πράσινα φύλλα της να έχουν κιτρινισει 2απο αυτά. Τι κάνω λάθος.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 18, 2018

  Καλησπέρα Βάσω.
  Η ορχιδέα σου καταρχήν θα πρέπει να είναι σε προστατευμένη θέση από τον ήλιο και να την ποτίζεις μια φορά τη βδομάδα. Συμπληρωματικά, κάθε 2-3 βδομάδες, καλό είναι να προσθέτεις ειδικό λίπασμα για ορχιδέες όπως αναφέρουμε στο άρθρο μας γιατί ίσως το κιτρίνισμα οφείλεται στην έλλειψη λίπανσης. Αν έχεις την ορχιδέα στη γλάστρα πάνω από 2 χρόνια, πιθανότατα χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ακης Ιούλιος 14, 2018

Καλησπέρα. Έχω μια ορχιδέα που έκανα το λάθος να της αφήσω πολύ νερό στο κασπω για μια βδομάδα. Το αποτέλεσμα ήταν να της πέσουν τα δυο φύλλα που είχε και να κιτρινίσει το φυτό ολόκληρο. Ακόμα και το κεντρικό μέρος που μοιάζει σαν πυρήνας. Όμως κάποιες από τις ρίζες φαίνονται υγιείς και είναι πράσινες. Υπάρχει περίπτωση να μπορέσω να κάνω κάτι να τη σώσω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 18, 2018

  Καλησπέρα Άκη.
  Κατά το πότισμα της ορχιδέας με νερό στο κασπό, θα πρέπει να το αφήνουμε για 20-30 λεπτά και σε καμία περίπτωση μια βδομάδα γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα και σαπίζουν οι βλαστοί. Σε αυτή την περίπτωση, αφαίρεσε τις απαισμένες και ξερές ρίζες και μεταφύτεψε την ορχιδέα σε μεγαλύτερη γλάστρα. Μετά από 10-15 μέρες, πρόσθεσε υγρό λίπασμα για ορχιδέες και επανέλαβε κάθε 2 βδομάδες για να αναπτύξει ξανά το υγιές πράσινο φύλλωμα της και να σου χαρίσει ξανά πλούσια ανθοφορία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ευαγγελία Ιούλιος 23, 2018

Καλημέρα σας! Κατ’ αρχάς πολλά συγχαρητήρια στους διαχειριστές του site για τις πολύτιμες συμβουλές σας προς όλους εμάς που αγαπούμε τα φυτά!!
Προσφάτως έλαβα ως δώρο μια ορχιδέα με δύο βλαστούς με λουλούδια και μπουμπούκια. Παρατηρώντας τις ρίζες της, βλέπω ότι σε πολλά σημεία έχει σημάδια που μοιάζουν με μούχλα (τόσο πάνω στις ρίζες όσο και στην πευκόφλουδα). Η μούχλα είναι επιβλαβής για την ορχιδέα; Πρέπει οπωσδήποτε με το τέλος της ανθοφορίας της να την μεταφυτεύσω και να καθαρίσω τις ρίζες της;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 24, 2018

  Καλησπέρα Ευαγγελία. H μούχλα οφείλεται σε μύκητα που αναπτύσσεται λόγω υπερβολικής υγρασίας και υψηλών θερμοκρασιών. Φρόντισε να μην ποτίζεις πολύ την ορχιδέα, να την διατηρείς σε μέρος με καλό αερισμό και μεταφύτευσε την άμεσα σε μεγαλύτερη γλάστρα καθαρίζοντας τις προσβεβλημένες ρίζες της. Σε αυτή την περίπτωση που υπάρχει ασθένεια, δεν περιμένουμε το τέλος της ανθοφορίας για την μεταφύτευση.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΒΑΣΩ Ιούλιος 30, 2018

Καλημερα και συνχατητηρια για τις οδηγιες σας !!! Η πρωτη μου ορχιδεα εχει βγαλει νεες ριζες και 3 καινουρια φυλλα . Απλα δεν εχω κοψει τα κλαδια της υπαρχει καποιο θεμα ; θα ανθισει ;;; η 2η ορχιδεα μου ειχαν χαλασει οι ριζες …απολυμανα το φυτο το κλαδεψα και συνεχιζα να το φροντιζω τακτικα .και βλεπω οτι εχω νεες ριζες και 1 νεο φυλλαρακι ….θα ανθισουν και οι 2 ;;;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Αύγουστος 3, 2018

  Καλημέρα Βάσω. Η πρώτη ορχιδέα θα βγάλει νέα ανθοφορία και χωρίς να την κλαδέψεις, αλλά το μέγεθος των λουλουδιών θα είναι μικρότερο. Μετά πάντως την ολοκλήρωση της δεύτερης ανθοφορίας, καλό είναι να την κλαδέψεις. Κι η δεύτερη ορχιδέα, μετά το καθάρισμα και το κλάδεμα που έκανες θα βλαστήσει ξανά και θα σου χαρίσει νέα ανθοφορία. Κανόνισε να τις λιπαίνεις τακτικά με υγρό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες.

  Απάντηση
σχολιαστής
basilis Αύγουστος 1, 2018

ΓΕΙΑ ΣΑΣ …ΜΟΥ ΕΦΕΡΑΝ 16 ΟΡΧΙΔΕΕΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗ ΑΠΑΝΘΗΣΜΕΝΕΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ? ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΟΛΕΣ…..ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Αύγουστος 3, 2018

  Καλησπέρα Βασίλη. Αφαίρεσε τις ξερές ρίζες από τις ορχιδέες και πρόσθεσε λίπασμα υγρό, ειδικό για ορχιδέες. Αν μετά από αρκετό καιρό κάποιες από αυτές δεν δώσουν νέα ανθοφορία, καλό είναι να κλαδέψεις τον παλαιό ανθοφόρο βλαστό στο 1ο ή στο 2ο γόνατο για να αναπτυχθεί ξανά και να σου χαρίσει όμορφα λουλούδια.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μίνα Αύγουστος 5, 2018

Καλησπέρα!
Η δικιά μου απορία είναι αν υπάρχει πρόβλημα να μεταφυτεύσω 2 ορχιδέες στην ίδια γλάστρα και αν είναι προτιμότερο το μέγεθος της γλάστρας να είναι μεγάλο ή ισα-ίσα. Κάπου διάβασα ότι οι ορχιδέες έχουν την τάση να απλώνουν πρώτα παντού τις ρίζες τους και μετά να ανθοφορούν.
Έχω 2 ορχιδέες, τις είχα ως τώρα σε διαφορετικά κασπώ αλλα τις έβγαλα να ξεραθούν οι ρίζες λόγω κακού ποτίσματος (παίζει να μην σώζονται πλέον..πολλές σάπισαν)..και έλεγα να τις βάλω σε μία κοινή γλάστρα με νέο υπόστρωμα και να ξαναπροσπαθήσω με σωστό πότισμα αυτή τη φορά.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου (Κώστας Λιονουδάκης) Αύγουστος 7, 2018

  Καλησπέρα Μίνα.
  Βεβαίως μπορείς να μεταφυτεύσεις τις δύο ορχιδέες σε μεγαλύτερη γλάστρα, αρκεί να έχει μεγάλο μέγεθος για να εχουν άνεση να απλωθούν οι ρίζες της ορχιδέας. Αφαίρεσε τις σαπισμένες ρίζες της ορχιδέας και πρόσθεσε νέα πευκόφλουδα για υπόστρωμα μεταφύτευσης της ορχιδέας. Φρόντισε να ποτίζεις μα φορά τη βδομάδα την ορχιδέα για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει ενώ η προσθήκη ειδικού υγρού λιπάσματος για την ορχιδέα θα βοηθήσει στην ανθοφορία της.

  Απάντηση
σχολιαστής
Katerina Αύγουστος 19, 2018

Πόσο χρήσιμα όλα αυτά !
Σε μια από τις ορχιδέες μου τα φύλλα σχίζονται στη μέση τους κατά μήκος του » κεντρικού νεύρου». Πώς το θεραπεύω αυτό;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Αύγουστος 19, 2018

  Καλησπέρα Κατερίνα και χαιρόμαστε πολύ που βρίσκεις χρήσιμα τα άρθρα μας.
  Το σκίσιμο στα φύλλα μπορεί να προκληθεί από υπερβολική λίπανση και ακανόνιστα ποτίσματα. Επίσης, μπορεί να συμβεί από κτυπήματα κατά τη διάρκεια καθαρισμού των φύλλων της ορχιδέας. Δες τη σταθερότητα του ποτίσματος, μια φορά τη βδομάδα, καθώς και να μειώσεις τη δόση της λίπανσης και να κάνεις πιο τακτικές λιπάνσεις. Και φυσικά πιο ποροσεκτικά όταν καθαριζεις τα φύλλα της.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Katerina Αύγουστος 23, 2018

   Ευχαριστώ πολύ. Η αλήθεια είναι ότι για λίπανση χρησιμοποιώ spray » orchid Myst » και το σύμπτωμα παρουσιάζει ένα μόνο φυτό που μου πρόσφεραν ένα χρόνο πριν και που ήδη είχε ένα προβληματικό φύλλο. Στην πορεία το παρουσίασε και στα υπόλοιπα φύλλα.

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου (Κώστας Λιονουδάκης) Αύγουστος 23, 2018

    Καλησπέρα και πάλι Κατερίνα.
    Θα σου πρότεινα να μειώσεις τη συχνότητα των διαφυλλικών ψεκασμών που κάνεις ειδικά την καλοκαιρινή περόδο που έχει αρκετά υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης, αν διασφαλίσεις ΄ότι οι ορχιδέες σου βρίσκονται σε εύρος θερμοκρασιών 20-25οC καθώς και να είναι προφυλαγμένες από ανέμους.

    Απάντηση
σχολιαστής
Έλενα Οκτώβριος 9, 2018

Γεια σας ήθελα να σας ρωτήσω για την ορχιδεα μου που την έχω ένα μήνα,Άρχιζαν να Ξεραίνουν τα λουλούδια της,Και νόμιζα ότι δεν την ποτίζω καλα,την εβαζα μέσα στο νερό για 15-20 λεπτα,αλλά οι ρίζες από πάνω εμέναν γκρι όχι πράσινες οπος από κάτω,και μια φορα τιν άφησα 2 ορες μες στο νερό απο τοτε παρακολούθησα όμως ότι έχει πάρα πολλές Αποξηραμένες,σάπιες ρίζες να το Που είναι γεμάτες με λευκά σημάδια σαν τελείες λευκές.Μήπως πρέπει να την βγάλω απ’ το χώμα και να κόψω τις σαπιες ρίζες,γιατί κάθε μέρα βλεπο πιο πολλές Χαλασμένες ρίζες ,Ή μήπως είναι άρρωστη και κάτι τρωει την ριζα?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Οκτώβριος 11, 2018

  Καλησπέρα Έλενα. Αφαίρεσε τις ξερές και σαπισμένες ρίζες της ορχιδέας. Πότισμα μια φορά τη βδομάδα αυτή την εποχή είναι μια χαρά.Βάζε την ορχιδέα για 15 λεπτά με το γλαστράκι (χωρίς το κασπό της) σε μια λεκάνη με νερό και μετά βγάζε την και άφηνε την να σορώσει καλά πριν βάλεις το γλαστράκι στο κασπό.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.