εικόνα

6 μυστικά για φροντίδα ορχιδέας (+video)

6 μυστικά για φροντίδα ορχιδέας

6 μυστικά για φροντίδα ορχιδέας (+video)

Η ορχιδέα είναι αγαπημένο φυτό εσωτερικού χώρου που συναντάμε σε σπίτια, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Υπάρχουν πολλά είδη ορχιδέας όμως η πιο διαδεδομένη είναι η ορχιδέα φαλαινόψις (Phalaenopsis). Φέρει εντυπωσιακά λουλούδια, σε διάφορα σχήματα και χρωματισμούς, που διατηρούνται από έναν ως τρεις μήνες. Αν και θεωρείται ευαίσθητο φυτό, η ορχιδέα δείχνει μεγάλη προσαρμοστικότητα στις ελληνικές συνθήκες. Ακολουθήστε τις συμβουλές φροντίδας που αναφέρουμε για να χαρείτε ορχιδέες γεμάτες ζωντάνια και πλούσια ανθοφορία.
 

 
Επιλέγουμε την κατάλληλη θέση για την ορχιδέα
 
Προτιμούμε φωτεινή θέση στο σπίτι για την ορχιδέα με φιλτραρισμένο φως κι όχι απευθείας έντονο φως. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποφεύγουμε την απευθείας έκθεση στον ήλιο, καθώς προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα και ξήρανση των λουλουδιών. Επίσης, τοποθετούμε την ορχιδέα μακριά από θερμαντικά σώματα, από ψυχρά και θερμά ρεύματα, καθώς και από τζάμια. Ιδανικές θερμοκρασίες για να ευδοκιμήσει η ορχιδέα στους εσωτερικούς χώρους είναι 18-27°C.
 
Κάνουμε σταθερά ποτίσματα στην ορχιδέα ανάλογα την εποχή
 
Ποτίζουμε τις ορχιδέες σε τακτά διαστήματα ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία. Βυθίζουμε το γλαστράκι με την ορχιδέα σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και την αφήνουμε για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, βγάζουμε το γλαστράκι της ορχιδέας και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά πριν το τοποθετήσουμε σε κασπώ. Επαναλαμβάνουμε το πότισμα της ορχιδέας κάθε βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου, κάθε 10 μέρες τον χειμώνα και κάθε 5 μέρες τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Επίσης, κάθε πρωί ψεκάζουμε με νερό το φύλλωμα της ορχιδέας, καθώς η ορχιδέα αγαπά περιβάλλον υψηλής υγρασίας.
 
Βάζουμε υγρό λίπασμα στην ορχιδέα σε τακτά διαστήματα
 
Κατά την περίοδο της βλάστησης της ορχιδέας, λιπαίνουμε κάθε 2 βδομάδες με υγρό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες. Εναλλακτικά, εφαρμόζουμε στις ορχιδέες υγρό λίπασμα γενικής χρήσης στη μισή συνιστώμενη δόση. Την περίοδο της ανθοφορίας της ορχιδέας, η λίπανση γίνεται μια φορά το μήνα. Η εφαρμογή της λίπανσης της ορχιδέας γίνεται με αραίωση στη λεκάνη που τοποθετούμε το φυτό μας για το πότισμα. Η ορχιδέα έχει ήπιες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία ενώ και είναι ευαίσθητη σε υπερβολική λίπανση με άζωτο. Την περίοδο του χειμώνα, αποφεύγουμε τη λίπανση της ορχιδέα μας ή εφαρμόζουμε σε πολύ αραιά διαστήματα.
 
Κλαδεύουμε την ορχιδέα μετά το τέλος της ανθοφορίας
 
Αποφεύγουμε να κλαδεύουμε αμέσως μετά την πρώτη ανθοφορία, καθώς η ορχιδέα ανθίζει αρκετές φορές. Αφού διαπιστώσουμε ότι έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανθοφορία και πριν ξεραθεί το ανθικό στέλεχος που παραμένει πράσινο, την κλαδεύουμε στο πρώτο ή στο δεύτερο γόνατο για να επιταχύνουμε νέα ανθοφορία (γόνατο ονομάζεται ο κόμβος του βλαστού από τον οποίο βγαίνουν φύλλα, άνθη και νέοι βλαστοί). Όταν κλαδευτεί η ορχιδέα, στο πρώτο γόνατο, καθυστερεί περισσότερο να εκπτύξει τον ανθοφόρο βλαστό, αλλά θα μας χαρίσει μεγαλύτερα λουλούδια, σε πιο ζωντανά χρώματα.
 
Μεταφυτεύουμε την ορχιδέα σε μεγαλύτερη γλάστρα κάθε 2-3 χρόνια
 
Η ορχιδέα μεταφυτεύεται σε μεγαλύτερη γλάστρα, συνήθως κάθε 2-3 χρόνια όταν γεμίσουν ασφυκτικά οι ρίζες της και αρχίσουν να εξέρχονται. Η μεταφύτευση της ορχιδέας πρέπει να γίνεται μετά το τέλος της ανθοφορίας της. Χρησιμοποιούμε πήλινες ή πλαστικές γλάστρες που διαθέτουν καλή αποστράγγιση και πευκόφλουδα ως υπόστρωμα φύτευσης. Κατά τη μεταφύτευση της ορχιδέας, αφαιρούμε το υπόστρωμα της πευκόφλουδας από τις ρίζες της, κόβουμε σαπισμένα ή ξεραμένα τμήματα της ρίζας, καθώς και ξερά φύλλα. Προσθέτουμε καινούρια πευκόφλουδα μέχρι το 1/3 τη γλάστρας, τοποθετούμε την ορχιδέα και γεμίζουμε μέχρι πάνω.
 
Κι ένα τελευταίο μυστικό για την φροντίδα της ορχιδέας
 
Για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά τα έντομα που προσβάλλουν τις ορχιδέες, όπως τα κοκκοειδή και ο θρίπας, διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε προληπτικά στην πάνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων της ορχιδέας. Επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό της ορχιδέας κάθε 2 βδομάδες.

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες όλα τα βίντεο των Μυστικών του Κήπου.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (20)

σχολιαστής
Σάσα Μάρτιος 16, 2018

Καλησπέρα, πρόσφατα κλάδεψα την ορχιδέα μου, αλλά μάλλον κάτω από το πρώτο γόνατο!!! Υπάρχει περίπτωση να κατέστρεψα το φυτό μου;;;;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάρτιος 18, 2018

  Γεια σου Σάσα! Μην σε στεναχωρεί που κλάδεψες την ορχιδέα σου κάτω από το πρώτο γόνατο. Σε αυτή την περίπτωση, απλά η ορχιδέα σου θα καθυστερήσει αρκετά περισσότερο να βγάλει νέο ανθοφόρο βλαστό και να σου χαρίσει καινούργια λουλούδια. Συνήθως κλαδεύουμε την ορχιδέα όταν έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανθοφορία και πριν ξεραθεί το ανθικό στέλεχος που παραμένει πράσινο, στο πρώτο ή στο δεύτερο γόνατο για να επιταχύνουμε τη νέα ανθοφορία. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να προσθέσεις υγρό ειδικό λίπασμα για ανθοφορία της ορχιδέας κάθε δύο βδομάδες.

  Απάντηση
σχολιαστής
Φανή Μάρτιος 18, 2018

Γεια σας,
η ορχιδεα μου εχει καποια σκασιματα στον κορμο της και ενα απο τα φυλλα της εχει σκασιματα στις ακρες του , εχει να κανι με το ποτισμα?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάρτιος 24, 2018

  Γεια σου Φανή! Τα σκασίματα στα φύλλα της ορχιδέας σχετίζονται με το πότισμα και τις συνθήκες που διατηρούμε την ορχιδέα. Ποτίζουμε τις ορχιδέες σε τακτά διαστήματα, κάθε βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου, κάθε 10 μέρες τον χειμώνα και κάθε 5 μέρες τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Επίσης, κάθε πρωί ψεκάζουμε με νερό το φύλλωμα της ορχιδέας, καθώς η ορχιδέα αγαπά περιβάλλον υψηλής υγρασίας. Προτιμούμε φωτεινή θέση στο σπίτι για την ορχιδέα με φιλτραρισμένο φως κι όχι απευθείας έντονο φως. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποφεύγουμε την απευθείας έκθεση στον ήλιο, καθώς προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα και ξήρανση των λουλουδιών. Επίσης, τοποθετούμε την ορχιδέα μακριά από θερμαντικά σώματα, από ψυχρά και θερμά ρεύματα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ρανια Μάρτιος 22, 2018

Χαίρεται… Θα ήθελα να σας ρωτήσω κατά πόσο χρειάζεται η ορχιδεα μου απολύμανση με οξιζενε όπως έχω δει σε πολλά βίντεο κατά την διάρκεια της μεταφυτευσης όταν κόψω τις σαπιες ρίζες αν υπάρχον? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάρτιος 24, 2018

  Γεια σου Ράνια! Η απολύμανση των ριζών με οξυζενέ είναι χρήσιμη άλλα όχι τόσο απαραίτητη καθώς ο κίνδυνος για ασθένειες της ρίζας της ορχιδέας είναι σχετικά περιορισμένος.

  Απάντηση
σχολιαστής
Εύη Μάρτιος 31, 2018

Καλησπερα. Ήθελα κ εγώ να ρωτήσω, στην ορχιδεα μου αρχίζει να κιτρινιζει το κεντρικό της κλωναρι από ψηλά. Προλαβαίνω να το κόψω? ? Τα πλαϊνά της ήδη έβγαλαν μπουμπουκια.
Επίσης έχω κ μια άλλη η οποία τα έριξε όλα τα άνθη της αλλά πάλι στις άκρες της έχει αρχίσει να βγάζει μπουμπουκια.
Ευχαριστώ πολύ! !!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Απρίλιος 14, 2018

  Καλημέρα Εύη. Μπορείς να κλαδέψεις το κεντρικό κλωνάρι της ορχιδέας. Κλαδεύουμε στο πρώτο ή στο δεύτερο γόνατο για να επιταχύνουμε νέα ανθοφορία (γόνατο ονομάζεται ο κόμβος του βλαστού από τον οποίο βγαίνουν φύλλα, άνθη και νέοι βλαστοί). Όταν κλαδευτεί η ορχιδέα, στο πρώτο γόνατο, καθυστερεί περισσότερο να εκπτύξει τον ανθοφόρο βλαστό, αλλά θα μας χαρίσει μεγαλύτερα λουλούδια, σε πιο ζωντανά χρώματα. Την άλλη σου ορχιδέα δεν θα την κλαδέψεις τώρα και θα περιμένεις να σου χαρίσει ξανά την ανθοφορία της. Πάντως, πρόσεχε λίγο το πότισμα της ορχιδέας. Πραγματοποιούμε το πότισμα της ορχιδέας κάθε βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου, κάθε 10 μέρες τον χειμώνα και κάθε 5 μέρες τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αγγελικη Απρίλιος 6, 2018

Ειχα δυο ορχιδεες την μια διπλα στην αλλη. Η μια καταστραφηκε απο ζουζουνια που την ετρωγαν. Υπαρχει περιπτωση να εχει κολλησει κ η δευτερη? Η προληψη με το σαπουνι θα φανει χρησιμη ή πρεπει να κανω κατι ποιο δραστικο? Ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Απρίλιος 14, 2018

  Καλημέρα Αγγελική. Για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά τα έντομα που προσβάλλουν τις ορχιδέες, όπως τα κοκκοειδή και ο θρίπας, διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε προληπτικά στην πάνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων της ορχιδέας. Επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό της ορχιδέας κάθε 2 βδομάδες. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, θα μπορούσες να ψεκάσεις με σκευάσματα θερινού και φυσική πυρεθρίνη. Ψεκάζουμε φύλλα της ορχιδέας και ποτέ τα άνθη.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΑΓΓΕΛΙΚΗ Απρίλιος 17, 2018

Καλημέρα σας!Εχω μια ορχιδεα ειχε Πολλά άνθη κ άρχισαν σιγά σιγά να πέφτουν τωρα δεν εχει μείνει σχεδον κανενα.γιατι??το φυτό γενικα φαίνεται υγιές τα φύλα του πράσινα κ οι ριζες του μια χαρά αλλα γτ έπεσαν τα άνθη?χρειάζεται κάποιο λίπασμα?(συγκεκριμένο?)Ευχαριστώωωω!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Απρίλιος 22, 2018

  Η σταδιακή πτώση των λουλουδιών στην ορχιδέα είναι φυσιολογική. Εξασφαλίζουμε μια φωτεινή θέση που δεν την κτυπούν απευθείας οι ακτίνες, του ήλιου, ποτίζουμε μια φορά τη βδομάδα, προσθέτουμε ειδικό υγρό λίπασμα για ορχιδέα και περιμένουμε μήπως ανθίσει ξανά. Αν δεν ανθίσει ξανά η ορχιδέα, πριν ξεραθεί το ανθικό στέλεχος που παραμένει πράσινο, την κλαδεύουμε στο πρώτο ή στο δεύτερο γόνατο για να επιταχύνουμε νέα ανθοφορία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ιωάννα- Μαρία Απρίλιος 25, 2018

Φύτεψα τής ορχιδέες σε ανάποδες γλάστρες μέσα έχει ένα μικρό πήλινο πού κρατάει την υγρασία της ποτίζω κάθε πότε; Είναι μικρούλες. Και το λίπασμα πως το βάζω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Απρίλιος 29, 2018

  Καλημέρα Ιωάννα. Ποτίζουμε τις ορχιδέες σε τακτά διαστήματα ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία. Βυθίζουμε το γλαστράκι με την ορχιδέα σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και την αφήνουμε για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, βγάζουμε το γλαστράκι της ορχιδέας και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά πριν το τοποθετήσουμε σε κασπώ. Επαναλαμβάνουμε το πότισμα της ορχιδέας κάθε βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου, κάθε 10 μέρες τον χειμώνα και κάθε 5 μέρες τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Επίσης, κάθε πρωί ψεκάζουμε με νερό το φύλλωμα της ορχιδέας, καθώς η ορχιδέα αγαπά περιβάλλον υψηλής υγρασίας. Κατά την περίοδο της βλάστησης της ορχιδέας, λιπαίνουμε κάθε 2 βδομάδες με υγρό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες. Εναλλακτικά, εφαρμόζουμε στις ορχιδέες υγρό λίπασμα γενικής χρήσης στη μισή συνιστώμενη δόση. Την περίοδο της ανθοφορίας της ορχιδέας, η λίπανση γίνεται μια φορά το μήνα. Η εφαρμογή της λίπανσης της ορχιδέας γίνεται με αραίωση στη λεκάνη που τοποθετούμε το φυτό μας για το πότισμα. Η ορχιδέα έχει ήπιες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία ενώ και είναι ευαίσθητη σε υπερβολική λίπανση με άζωτο. Την περίοδο του χειμώνα, αποφεύγουμε τη λίπανση της ορχιδέα μας ή εφαρμόζουμε σε πολύ αραιά διαστήματα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Εφη Μάιος 11, 2018

Για την ορχιδεα στη βάση του κασπω θα πρέπει να έχουμε συνέχεια νερό;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 12, 2018

  Γεια σου Έφη! Ποτίζουμε τις ορχιδέες σε τακτά διαστήματα ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία. Βυθίζουμε το γλαστράκι με την ορχιδέα (βγάζοντας το από το κασπό) σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και την αφήνουμε για λίγα μόνο λεπτά. Στη συνέχεια, βγάζουμε το γλαστράκι της ορχιδέας και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά πριν το τοποθετήσουμε σε κασπώ. Επαναλαμβάνουμε το πότισμα της ορχιδέας κάθε βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου, κάθε 10 μέρες τον χειμώνα και κάθε 5 μέρες τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Επίσης, η εφαρμογή της λίπανσης της ορχιδέας γίνεται με αραίωση στη λεκάνη που τοποθετούμε το φυτό μας για το πότισμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Εφη Μάιος 13, 2018

Για την ορχιδεα στο ανθοπολειο που την αγόρασα μου σύστησαν να εχω μέσα στο κασπω συνεχεια ένα δάχτυλο νερό ισχυει αυτο η ειναι μυθος;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 19, 2018

  Αυτό δεν είναι σωστό. Αν βρίσκεται συνεχώς σε νερό, υπάρχει κίνδυνος να σαπίσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ξενια Μάιος 18, 2018

Γεια σας!
Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την γλάστρα της ορχιδέας. Ισχύει ότι πρέπει να είναι διαφανής γιατί πρέπει οι ρίζες να είναι στο φως η όχι?
Έχω κάποιες ορχιδέες αρκετά χρόνια και τις έχω μετάφυτέψει σε μεγαλύτερη γλάστρα αλλά πλέον δεν βρίσκω διαφανή γλάστρα σε μεγαλύτερο μέγεθος. Μπορώ να βάλω τις ορχιδέες μου σε αδιαφανείς γλάστρες?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 19, 2018

  Γεια σου Ξένια! Βεβαίως και μπορείς. Δεν είναι απαραίτητο να είναι σε διαφανή γλάστρα.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.