Καλλιστήμονας, ένα φυτό με κόκκινες βούρτσες

Καλλιστήμονας, ένα φυτό με κόκκινες βούρτσες

Ο καλλιστήμονας είναι ένας εξωτικός καλλωπιστικός θάμνος που ανθίζει από το Μάιο ως τον Σεπτέμβριο.

Με καταγωγή από τη μακρινή Αυστραλία, ο καλλιστήμονας ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά επιμήκη λουλούδια με τους κόκκινους στήμονες που μοιάζουν με βούρτσες. Aπό εκεί, άλλωστε, ο καλλιστήμονας πήρε και το ιδιαίτερο όνομα του.

Ο καλλιστήμονας ανήκει στην ίδια οικογένεια με την μυρτιά και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 3-4 μέτρα. Δημοφιλές φυτό για τους κηποτέχνες, ο καλλιστήμονας επιλέγεται για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο αλλά και σε μεγάλες γλάστρες.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες χρειάζεται ο καλλιστήμονας για να αναπτυχθεί;

O καλλιστήμονας ευδοκιμεί σε περιοχές με θερμό, ξηρό καλοκαίρι και ήπιο χειμώνα. Επειδή ο καλλιστήμονας είναι ευαίσθητος σε παρατεταμένη παγωνιά και στους βοριάδες, προτιμούμε να τον φυτεύουμε σε ηλιόλουστες προφυλαγμένες θέσεις.

Αν φυτέψουμε τον καλλιστήμονα σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, επιλέγουμε σημεία με νότια ή δυτική έκθεση.

Ο καλλιστήμονας αναπτύσσεται καλύτερα σε όξινα εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία που διαθέτουν καλή αποστράγγιση.

Κατά τη μεταφύτευση του καλλιστήμονα, θα πρέπει να προσέξουμε να μην σπάσει η μπάλα χώματος γύρω από τη ρίζα, καθώς διαθέτει ευαίσθητο ριζικό σύστημα και ίσως δημιουργηθεί πρόβλημα.

2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει ο καλλιστήμονας;

Ο καλλιστήμονας χρειάζεται τακτικό πότισμα για να αναπτυχθεί καλά και να προσφέρει την πλούσια ανθοφορία του. Ποτίζουμε 2 φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και κάθε 2 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Σχετικά με τη λίπανση του καλλιστήμονα, δεν έχει τόσο ανάγκη σε άζωτο, αλλά σε λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο για να επιτύχει ικανοποιητική ανθοφορία.

Προτιμούμε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά και εφαρμόζουμε κάθε 2 εβδομάδες, από τα μέσα της άνοιξης ως τις αρχές του φθινποπώρου, είτε το έχουμε φυτέψει στον κήπο είτε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας.

3. Πώς πολλαπλασιάζεται και πώς κλαδεύεται ο καλλιστήμονας;

O καλλιστήμονας δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κλάδεμα, παρά μονό αν αραιώσει πολύ το φύλλωμα του. Συνηθίζουμε μόνο να αφαιρούμε ξεραμένα κλαδιά και λουλούδια μετά το τέλος της ανοιξιάτικης ανθοφορίας του καλλιστήμονα.

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά καλλιστήμονα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο πολλαπλασιασμός του καλλιστήμονα γίνεται με σπόρο, και κυρίως με μοσχεύματα. Αν μαζέψουμε σπόρους καλλιστήμονα από τον καρπό του φυτού, θα πρέπει να τον φυτέψουμε σε γλάστρα την περίοδο της άνοιξης.

Πάντως, πιο σύνηθες και πιο εύκολο είναι να φτιάξουμε φυτά καλλιστήμονα από ημιξυλώδη μοσχεύματα μήκους 15-20 εκατοστών που δεν φέρυν λουλούδια την περίοδο του καλοκαιριού. Αφαιρουμε τα 2/3 των φύλλων του μοσχεύματος από τη βάση του μοσχεύματος και τα φυτεύουμε σε γλάστρα φυτωρίου χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας.

Πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα

4. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τον καλλιστήμονα;

Ο καλλιστήμονας είναι γενικά ανθεκτικός σε προσβολές από έντομα και ασθένειες. Μπορούμε να ψεκάσουμε το φύλλωμα του καλλιστήμονα με βρέξιμο θειάφι για την αντιμετώπιση της μυκητολογικής ασθένειας του ωιδίου. Επίσης, προσέχουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά γιατί υπάρχει κίνδυνος σαπίσματος της ρίζας.

Ο προληπτικός ψεκασμός του φυλλώματος του καλλιστήμονα με θερινό πολτό βοηθά στην αντιμετώπιση του εντόμου της ψώρας και του ψευδόκοκκου.

5. Κι ένα μυστικό για τον καλλιστήμονα

Ο καλλιστήμονας, την περίοδο που είναι ανθισμένος, έχει υψηλή επισκεψιμότητα από μέλισσες, καθώς θεωρείται εξαιρετικό μελισσοκομικό φυτό. Στην κυριολεξία, τα άνθη του βουίζουν από τις μέλισσες. Γι’ αυτό θέλει προσοχή για όσους είναι αλλεργικοί στο τσίμπημα της μέλισσας.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (16)

 1. Σπύρος
  05/11/2023

  έχω έναν καλλιστημονα φυτεμένο στον κήπο μου σε ηλιόλουστη θέση παρόλα αυτά δεν μεγαλώνει ποτέ είναι καχεκτικό φυτό εδώ και πέντε χρόνια ,τι φταίει;

 2. Βασίλειος Μαργαρίτης
  07/06/2023

  Καλησπέρα.. Φύτεψα πρόσφατα ένα καλλιστήμονα από γλάστρα στον κήπο… Ποτισματα κανονικά ανά 2 μέρες.. Ξαφνικά τώρα πλέον στις 2 του εβδομάδες τα φύλλα άρχισαν ξαφνικά να ξερενονται και βλέπω όλο το φυτό σιγά σιγά να πηγαίνει να χαλάσει… Τι μπορεί να φταίει και εάν μπορώ να κάνω κάτι να προλάβω να το σώσω…

 3. Χριστίνα
  07/05/2021

  Καλησπέρα…έχω καλλιστημονα πολλά χρόνια κ έχει σταματήσει να ανθίζει εδώ κ αρκετά χρόνια..τον είχα σε ημισκιερη θέση κ από περισυ τον έβαλα στον ήλιο,δεν τον χτυπάει όλη μέρα όμως…κ πάλι τίποτα..τι πρέπει να κάνω? ευχαριστώ

  • Καλημέρα Χριστίνα. Δοκίμασε να τον μεταφυτέψεις σε μεγαλύτερη γλάστρα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να συντελέσει στην απουσία ανθοφορίας.

 4. Θεοδώρα
  08/06/2020

  Κι ομως εχω βαλει καλλιστημονα ντάλα στον ηλιο και προστατευμενο απο αερηδες και δεν ανθισε ποτέ! Αντιθετως εγινε ενα καχεκτικο φυτουλι ολο φυλλα … ?

  • Καλημέρα Θεοδώρα. Βάλε τον καλλιστήμονα σε μια πιο ημισκιερή θέση, γιατί πιθανότατα δυσκολεύτηκε από την μεταφύτευση. Θα σου πρότεινα να μειώσεις το νερό και να προσθέσεις υγρό λίπασμα μεταφύτευσης για να σου δώσει ξανά ανθοφορία.

 5. Γιάννης
  31/01/2020

  Καλημέρα Κώστα. Στο άρθρο προτείνεις λίπανση 2 φορές την εβδομάδα από άνοιξη έως φθινόπωρο. Πολύ δεν είναι? Μήπως εννοείς κάθε 2 εβδομάδες? Η “ζητάει” τόσο συχνά λόγω πλούσιας ανθοφορίας?

  • Καλησπέρα Γιάννη. Έχεις απόλυτο δίκιο και σε ευχαριστούμε για την χρήσιμη παρατήρηση. Έχει γραφτεί λανθασμένα και έγινε η διόρθωση για την λίπανση του καλλιστήμονα που πρέπει να γίνεται κάθε 2 εβδομάδες από άνοιξη ως φθινόπωρο.

 6. Χριστόφορος
  22/06/2019

  Καλημέρα. Διάβασα το άρθρο σας για τον καλλιστήμονα και με αφορμή αυτό ήθελα να σας ρωτήσω γιατί ενώ έχει φύλλα πράσινα, οι κόκκινες βούρτσες έχουνε πέσει. Μπορώ να κάνω κάτι ;
  Ευχαριστώ.

  • Καλημερα Χροστόφορε. Αφαίρεσε τα ξερά άνθη και πρόσθεσε υγρό λιπασμα ανθοφορίας για να σου δώσει καινούρια όμορφα λουλούδιο ο καλλιστήμονας σου.

 7. λαμπρος
  16/08/2018

  Καλησπερα σας
  Το καλοκαιρι αυτο (2018) ηταν η πρωτη φορα που ανθισε ο καλλιστημονας μου που ειναι φυτεμενος σε γλαστρα σε νοτιο-δυτικο μπαλκονι. Τον ποτιζω συχνα οπως προβλεπεται και φαινονταν μια χαρα και με αρκετα ανθη μεχρι που…. Εμεινε σχεδον για μιαμιση μερα αποτιστος, πραγμα που εχει συμβει και στο παρελθον, ομως αυτη τη φορα ολα του τα φυλλα μαζι και τα κοκκινα του ανθη μαραζωσαν και σχεδον ξεραθηκαν. Λεω σχεδον ξεραθηκαν διοτι ειναι ολα ακομα πρασινα αλλα ζαρωμενα και σκληρα.
  Υπαρχει κατι που μπορω να κανω περαν του ποτισματος ετσι ωστε να τον επαναφερω στην αρχικη υγειη του κατασταση?
  Σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων!

  • Καλημέρα Λάμπρο.
   Ο καλλιστήμονας πιθανότατα δυσκολεύτηκε λόγω ανθοφορίας και εξάντλησης λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Θα σου πρότεινα να απομακρύνεις τα αποξηραμένα άνθη και φύλλα, με ελαφρύ κλάδεμα και να ψεκάσεις το φύλλωμα του καλλιστήμονα με χαλκούχο διάλυμα και εκχύλισμα φυκιών για απολύμανση και τόνωση. Με το εκχύλισμα φυκιών θα μπορούσες να ποτίσεις και τις ρίζες του καλλιστήμονα.
   Επίσης, δες αναλυτικές συμβουλές για την προστασία φυτών από καύσωνα.

 8. Κασσανδρινού Γραμμένη
  04/05/2018

  Έχω φυτέψει στην αυλή μου καλλιστημωνα και τώρα που ανθησε οι στημωνες είναι πολύ μικρή σε σχέση με άλλα που βλέπω. Τι φταίει;

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   06/05/2018

   Καλημέρα Γραμμένη. Πιθανότατα ο καλλιστήμονας χρειάζεται λίπανση ή μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα καθώς πιθανότατα πιέζεται το ριζικό του σύστημα. O καλλιστήμονας ευδοκιμεί σε περιοχές με θερμό, ξηρό καλοκαίρι και ήπιο χειμώνα καθώς είναι ευαίσθητος σε παρατεταμένη παγωνιά και στους βοριάδες. Καλό είναι να τον φυτεύουμε σε ηλιόλουστες προφυλαγμένες θέσεις. Ο καλλιστήμονας αναπτύσσεται καλύτερα σε όξινα εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία που διαθέτουν καλή αποστράγγιση Ο καλλιστήμονας χρειάζεται τακτικό πότισμα για να αναπτυχθεί καλά και να προσφέρει την πλούσια ανθοφορία του. Σχετικά με τη λίπανση του καλλιστήμονα, δεν έχει τόσο ανάγκη σε άζωτο αλλά σε λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο για να επιτύχει ικανοποιητική ανθοφορία. Τέλος, να σημειώσουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να έχεις προμηθευτεί ποικιλία καλλιστήμονα που κάνει μικρότερα άνθη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *