17 ψηλά και μεγάλα φυτά για μπαλκόνι

μεγαλα φυτα για μπαλκονι

Αν θέλουμε να γεμίσουμε το μπαλκόνι μας με πράσινο, σίγουρα θα χρειαστούμε ορισμένα ψηλά φυτά εξωτερικού χώρου που δίνουν την αίσθηση ενός μικρού κήπου σε γλάστρες και ζαρντινιέρες.

Tα μεγάλα φυτά διαθέτουν πλούσια ανάπτυξη σε ύψος και πλάτος, χαρίζοντας μία εξωτική διάσταση στο χώρο του μπαλκονιού μας. Μας προσφέρουν σκια, ενώ παράλληλα ενισχύουν την αίσθηση ιδιωτικότητας στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού μας.

Ειδικά αν διαθέτουμε ένα μεγάλο μπαλκόνι ή μία άνετη βεράντα, η επιλογή φυτών που θα δημιουργήσουν ένα όμορφο φυσικό φράχτη με ψηλά φυτά και μερικά καρποφόρα δέντρα σε γλάστρα αποτελούν μία εξαιρετική προσθήκη για να απολαμβάνουμε μοναδικές στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης.

Μπορούμε να επιλέξουμε πράσινα φυτά με μεγάλα φύλλα, καθώς επίσης ψηλά φυτά με εντυπωσιακή ανθοφορία που μας δίνουν πολλά υπέροχα λουλούδια.

Προτιμάμε ανθεκτικά φυτά για το μπαλκόνι μας, ειδικά σε σημεία που υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια το καλοκαίρι, δυνατοί άνεμοι και χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα.

Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί και η κατάλληλη φροντίδα των φυτών για να τα διατηρήσουμε υγιή με ζωηρή καταπράσινη βλάστηση και πλούσια ανθοφορία.

Ας δούμε ποια μεγάλα και ψηλά φυτά είναι κατάλληλα για το μπαλκόνι, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για να τα φροντίσουμε και να κάνουμε τον χώρο μας πιο όμορφο.

Διαφήμιση

Ψηλά και μεγάλα φυτά για το μπαλκόνι και τη βέραντα

Η λίστα με τα μεγάλα φυτά σε γλάστρα για μπαλκόνι περιλαμβάνει ψηλά πράσινα φυτά με πλούσια βλάστηση, καλλωπιστικά φυτά με υπέροχη ανθοφορία, καθώς και μερικά οπωροφόρα δέντρα που μας δίνουν νόστιμους καρπούς.

1. Φωτίνια

Ξεκινάμε τη λίστα των μεγάλων και ψηλών φυτών στο μπαλκόνι με τη φωτίνια, τον αγαπημένο αειθαλή καλλωπιστικό θάμνο με την ιδιαίτερη διχρωμία κόκκινου και πράσινου που χαρακτηρίζει τα φύλλα του. Το έντονο κόκκινο χρώμα συναντάται στα νεαρά φύλλα της φωτίνιας που βγαίνουν την άνοιξη. Πρόκειται για ένα ανθεκτικό φυτό, κατάλληλο και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις στη βεράντα του εξοχικού μας, έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης που φτάνει σε ύψος τα 2-3 μέτρων.

Φροντίδα φωτίνιας
Φωτίνια, ένας αειθαλής θάμνος με κόκκινα φύλλα

2. Λέιλαντ

Το κυπαρίσσι λέιλαντ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά με γρήγορη ανάπτυξη για διαμόρφωση σε φράχτη στο μπαλκόνι. Πρόκειται για ένα ψηλό φυτό με χαρακτηριστικό έντονο πράσινο φύλλωμα, ενώ τα κλαδιά του αναπτύσσονται διαμορφώνοντας ένα ξεχωριστό πυραμιδοειδές σχήμα. Μπορεί να φυτευτεί και σε μπαλκόνι κοντά σε θάλασσα, καθώς αντέχει και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, στη ζέστη του καλοκαιριού, στην παγωνιά του χειμώνα ακόμη και σε δυνατούς ανέμους.

κυπαρισσι λειλαντ δεντρο
Κυπαρίσσι λέιλαντ, ένα όμορφο δέντρο για φράχτη

3. Πικροδάφνη

Ένας από τα πιο ανθεκτικά μεγάλα φυτά για το μπαλκόνι είναι η πικροδάφνη. Εκτός από το πλούσιο φύλλωμα και τη γρήγορη ανάπτυξη, μας χαρίζει πολλά υπέροχα λουλούδια σε αποχρώσεις του άσπρου και του ροζ που διαρκούν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο . Είναι ανθεκτική σε παραθαλάσσιες φυτεύσεις για το μπαλκόνι του εξοχικού μας, αλλά και στην ατμοσφαιρική ρύπανση των μεγάλων πόλεων.

Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός και εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος
Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός και εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος

4. Τούγια

Και για τη συνέχεια, η τούγια, μία εξαιρετική επιλογή για ψηλό φράκτη στο μπαλκόνι μας καθώς διαθέτει πλούσιο φύλλωμα σε έντονο πράσινο χρώμα και κόμη σε χαρακτηριστικό πυραμιδοειδές σχήμα. Καλλωπιστικός θάμνος που μπορεί να θεωρηθεί μικρό δέντρο, η τούγια μπορεί να φυτευτεί σε παραθαλάσσια μέρη αλλά και σε μπαλκόνια στο κέντρο των πόλεων, καθώς είναι ανθεκτική σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής λίπανσης. Αν και η τούγια έχει αργή ανάπτυξη, το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα θα μας ανταμείψει.

Συμβουλές φροντίδας για την τούγια
Συμβουλές φροντίδας για την τούγια

5. Αγγελική

Ένα ακόμη δημοφιλές ανθεκτικό φυτό που μεγαλώνουν αρκετά γρήγορα σε γλάστρα είναι και η αγγελική. Πρόκειται για ένα αειθαλή θάμνο με πλούσιο γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα που το στολίζουν μικρά κρεμ-λευκά λουλούδια. Συστήνεται για δημιουργία φράχτη στο μπαλκόνι, καθώς φτάνει τα 2 μέτρα σε ύψος και πλάτος. Ιδανικό φυτό για τη βεράντα του εξοχικού μας σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ανθεκτική τόσο σε ήλιο όσο και σε σκιά, σε παγωνιά και χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και σε ξηρό καλοκαίρι και καύσωνα.

Αγγελική φυτό
Αγγελική, ένας ανθεκτικός θάμνος για παραθαλάσσια εδάφη

6. Ελαίαγνος

Ο κατάλογος μας δεν θα μπορούσε να μη συμπεριλάβει τον ελαίαγνο που διαθέτει ένα εντυπωσιακό σκουροπράσινο ή κιτρινοπράσινο φύλλωμα όλο το χρόνο, κατάλληλο για να φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Ανθεκτικός και προσαρμοστικός σε παραθαλάσσια μέρη, ο ελαίαγνος έχει σκετικά γρήγορη ανάπτυξη και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3 μέτρα σε ύψος. Ανθίζει λίγο καθυστερημένα το φθινόπωρο και ακολουθούν οι μικροί κόκκινοι καρποί του, την περίοδο του χειμώνα.

Ελαίαγνος, ένας ξεχωριστός καλλωπιστικός θάμνος
Ελαίαγνος, ένας ξεχωριστός καλλωπιστικός θάμνος
Διαφήμιση

7. Ελιά σε γλάστρα

Αναπόσπαστο κομμάτι του μεσογειακού τοπίου, η ελιά φυτεύεται σε μεγάλες γλάστρες στο μπαλκόνι μας χαρίζοντας μοναδική ομορφιά, χάρη στο γυαλιστερό συμπαγές ασημοπράσινο φύλλωμά της. Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, η κόμη της ελιάς διαμορφώνεται σε σχήμα μπάλας όταν φυτεύεται σε γλάστρα, αν και μπορούμε επίσης να τη διατηρήσουμε στο παραδοσιακό πιο ελεύθερο σχήμα.

Συμβουλές για τη φροντίδα ελιάς σε γλάστρα
Συμβουλές για τη φροντίδα ελιάς σε γλάστρα

8. Λιγούστρο

Mία ακόμη επιλογή μεγάλου φυτού για το μπαλκόνι είναι το λιγούστρο, ένας καλλωπιστικός αειθαλής θάμνος με πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα, ιδανικό για διαμόρφωση φράχτη με γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι μας. Η γρήγορη ανάπτυξη του λιγούστρου σε συνδυασμό με αυστηρά κλαδέματα μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα φυτά που φθάνουν σε ύψος 2-3 μέτρων. Το λιγούστρο παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδανικό για μπαλκόνια σπιτιών που βρίσκονται στο κέντρο μεγάλων πόλεων.

Λιγούστρο σε φράχτη
Λιγούστρο, ένας καλλωπιστικός θάμνος για διαμόρφωση σε φράχτη

9. Φίκος ελάστικα

Για μπαλκόνια με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό, ο φίκος ελάστικα είναι μία εξαιρετική επιλογή ψηλού φυτού που εντυπωσιάζει με τα μεγάλα οβάλ δερματώδη και γυαλιστερά φύλλα του. Μπορεί να φτάσει σε ύψος 2-3 μέτρων όταν φυτεύεται σε γλάστρα, αρκεί να του εξασφαλίσουμε προστατευμένη θέση από τους έντονους ανέμους και ειδικά τους βοριάδες, καθώς ο φίκος ελάστικα είναι ευαίσθητος στην παγωνιά του χειμώνα.

φικος ελαστικα φροντιδα
Φίκος ελάστικα: συμβουλές φροντίδας σε γλάστρα και στον κήπο

10. Λεμονοκυπάρισσο

Εντυπωσιακή πρόταση για το μπαλκόνι είναι και το λεμονοκυπάρισσο, το γνωστό γκολν κρεστ, με τα κιτρινοπράσινα φύλλα. Πρόκειται για ένα μεγάλο κωνοφόρο δέντρο που όταν φυτεύεται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες μπορεί να φτάσει σε ύψος 3-4 μέτρα και διάμετρο 2 μέτρων. Το γκολντ κρεστ χρειάζεται δροσερό κλίμα για να ευδοκιμήσει και προτιμάει περιοχές με κρύο χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες θέσεις με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό στο μπαλκόνι μας, ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε ημισκιερά μέρη.

Γκολντ κρεστ (λεμονοκυπάρισσο)
Γκολντ κρεστ (λεμονοκυπάρισσο), φυτό κατάλληλο για φράχτη

11. Φίκος λυράτα

Άλλη μία εντυπωσιακή επιλογή ψηλού φυτού για το μπαλκόνι είναι και ο φίκος λυράτα, το τροπικό καλλωπιστικό φυτό με το υπέροχο φύλλωμα του που έχει φανατικούς θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο φίκος λυράτα εντυπωσιάζει με τα τεράστια δερματώδη καταπράσινα φύλλα του με μήκος 20-30 εκατοστών και πλάτος 10-20 εκατοστών. Όταν φυτεύεται σε γλάστρα, ο φίκος λυράτα έχει σχετικά περιορισμένη ανάπτυξη που φτάνει τα 2-3 μέτρα, ιδανικό μέγεθος για το μπαλκόνι μας.

φικος λυρατα φροντιδα
10 μυστικά για τη φροντίδα του φίκου λυράτα
Διαφήμιση

12. Στρελίτσια

Αν θέλουμε κάτι περισσότερο εξωτικό, για τη συνέχεια ένα μεγάλο τροπικό φυτό με υπέροχα χρώματα είναι η στρελίτσια, που σε κάποια είδη της φτάνει σε ύψος 2-3 μέτρων. Διαθέτει μεγάλα και στενόμακρα καταπράσινα φύλλα, ωοειδούς σχήματος με χαρακτηριστικό μακρύ μίσχο. Μπορούμε να φυτέψουμε στρελίτσιες σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι, αρκεί να τις τοποθετήσουμε σε προφυλαγμένη θέση μακριά από δυνατούς ανέμους και ειδικά βοριάδες, καθώς είναι ευαίσθητο φυτό στην παγωνιά.

Στρελίτσια, το πουλί του παραδείσου
Στρελίτσια, το πουλί του παραδείσου

13. Μπανανιά σε γλάστρα

Συνεχίζουμε τις τροπικές επιλογές σε μεγάλα φυτά για το μπαλκόνι με τη μπανανιά. Καθώς χρειάζεται αρκετή ζέστη, ευδοκιμεί καλύτερα σε νότιες περιοχές της χώρας μας. Η μπανανιά σε γλάστρα εντυπωσιάζει με τα μεγάλα εντυπωσιακά φύλλα της, ενώ στις κατάλληλες συνθήκες μας χαρίζει και τους γλυκούς πεντανόστιμους καρπούς της. Θα χρειαστεί να τοποθετήσουμε τη μπανανιά σε ένα ηλιοφανές μέρος στο μπαλκόνι ή στη βεράντα μας και παράλληλα να την προστατέψουμε από τον αέρα και την παγωνιά.

μπανανια σε γλαστρα
Μπανανιά σε γλάστρα: Συμβουλές για φύτευση και φροντίδα

14. Ευγενία

Η λίστα των ψηλών και μεγάλων φυτών για το μπαλκόνι συνεχίζεται με την ευγενία που διαθέτει χαρακτηριστικά μικρά γυαλιστερά φύλλα σε σκουροπράσινο χρώμα, τα οποία την περίοδο του καλοκαιριού γίνονται κόκκινα. Η ευγενία ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη μυρτιά, έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, συμπαγή μορφή σε πυραμιδοειδές σχήμα και φτάνει σε ύψος 2-3 μέτρων. Δίνει ανθοφορία με λευκο-κρεμ άνθη μέσα στο καλοκαίρι που μετατρέπονται σε μικρούς κόκκινους καρπούς το φθινόπωρο.

Ευγενία, ένα υπέροχο φυτό για φράχτη
Ευγενία, ένα υπέροχο φυτό για φράχτη

15. Βιβούρνο

Για να δημιουργήσουμε ένα φράχτη ύψους 2-3 μέτρων σε ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι, μπορούμε να αξιοποιήσουμε και το βιβούρνο, ένα ιδιαίτερα δημοφιλή και ανθεκτικό καλλωπιστικό θάμνο με πράσινο γυαλιστερό φύλλωμα, πανέμορφα μικρά λουλούδια και υπέροχο γλυκό άρωμα. Το βιβούρνο ανθίζει μέσα στον χειμώνα μέχρι την άνοιξη, ανάλογα το είδος, σχηματίζοντας πυκνά μπουκέτα λουλουδιών που μέσα στο καλοκαίρι δίνουν μικρούς γυαλιστερούς σκουρόχρωμους καρπούς.

Φροντίδα βιβούρνου
Βιβούρνο, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος

16. Μετροσίδηρος

Ανάμεσα από τα ανθεκτικά ψηλά και μεγάλα φυτά για μπαλκόνι, επιλέγουμε και τον μετροσίδηρο, ένας ανθεκτικός αειθαλής θάμνος με εντυπωσιακά άνθη βαθυκόκκινου χρώματος που μοιάζουν πολύ με τα άνθη του καλλιστήμονα. Ο μετροσίδηρος έχει χαρακτηριστικά γκριζοπράσινα ή κιτρινοπράσινα δερματώδη φύλλα και διαθέτει γρήγορη ανάπτυξη φτάνοντας σε ύψος 2-3 μέτρων. Η εντυπωσιακή ανθοφορία του μετροσίδηρου εμφανίζεται Μάιο και Ιούνιο.

Μετροσίδηρος, θάμνος με κόκκινα λουλούδια
Μετροσίδηρος, θάμνος με κόκκινα λουλούδια

17. Λεμονιά σε γλάστρα

Και για το τέλος της λίστα μας, η λεμονιά που μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι, στην αυλή και στη βεράντα τόσο για καλλωπισμό με το καταπράσινο φύλλωμα της και τα υπέροχα άνθη της αλλά και για να μας χαρίσει τους φρέσκους ζουμερούς καρπούς της για τα φαγητά και τα ροφήματα. Εξασφαλίζουμε προστατευμένη θέση στο μπαλκόνι, σε σημείο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό καθώς η λεμονιά είναι ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα και στους βοριάδες.

λεμονια σε γλαστρα
5 μυστικά για φροντίδα λεμονιάς σε γλάστρα
Διαφήμιση

Τι φροντίδα χρειάζονται τα μεγάλα φυτά στο μπαλκόνι

Για να διατηρήσουμε υγιή και σε καλή κατάσταση τα μεγάλα φυτά στο μπαλκόνι και τη βεράντα μας, αρχικά επιλέγουμε φυτά που ταιριάζουν στο κλίμα της περιοχής μας.

Από κει και πέρα, κάνουμε σωστή μεταφύτευση και ακολουθούμε μερικές βασικές συμβουλές για τη φροντίδα τους:

– Επιλέγουμε μεγάλες ζαρντινιέρες και κατάλληλο φυτόχωμα

Για τη φύτευση των ψηλών φυτών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζαρντινιέρες που μας επιτρέπουν να κάνουμε πυκνή φύτευση ή μεγάλες γλάστρες, ύψους τουλάχιστον 40 εκατοστών. Προσθέτουμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα με περλίτη που βελτιώνει την αποστράγγιση του νερού για να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη των φυτών.

Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα

– Βάζουμε πιατάκια με ρόδες

Για να μην τρέχει στο δάπεδο του μπαλκονιού το νερό που περισσεύει από το πότισμα, επιλέγουμε μεγάλα πιάτα με ροδάκια για να μπορεί να γίνει εύκολα η μεταφορά των γλαστρών όταν χρειαστεί να τις μετακινήσουμε.

– Στηρίζουμε τα ψηλά φυτά για να μπορέσουν να αναπτυχθούν

Τα μεγάλα φυτά του μπαλκονιού χρειάζονται κατάλληλη υποστύλωση με καλάμια μπαμπού ή πλαστικά στηρίγματα στα οποία τα δένουμε για να μην πέσουν ή λυγίσουν σε περίπτωση δυνατών ανέμων.

– Κάνουμε τακτικό πότισμα με σύστημα σταγόνων

Ποτίζουμε με αυτόματο σύστημα σταγόνων που διαθέτει προγραμματιστή για να ποτίζουμε με τους κατάλληλους σταλάκτες συγκεκριμένη διάρκειά ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις ανάγκες των φυτών κάθε εποχή του χρόνου.

– Βάζουμε συχνά λίπασμα στα μεγάλα φυτά

Τα μεγάλα φυτά λόγω της πλούσια βλάστησης αλλά και της ανθοφορίας θα χρειαστούν τακτική προσθήκη του κατάλληλου υγρού ή υδατοδιαλυτού λιπάσματος, είτε για ανάπτυξη πράσινου φυλλώματος είτε για σχηματισμό πολλών όμορφων λουλουδιών.

– Προστατεύουμε τα φυτά από έντομα και ασθένειες

Λόγω της πυκνής βλάστησης στον περιορισμένο και ίσως χωρίς καλό αερισμό χώρο του μπαλκονιού, ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών με βιολογικά σκευάσματα χαλκού και θερινού πολτού για αντιμετώπιση προσβολών από ασθένειες και έντομα.

Κι ένα μυστικό για τα μεγάλα και ψηλά φυτά στο μπαλκόνι

Για να διατηρήσουμε το σχήμα και να τονώσουμε την ανάπτυξη και την ανθοφορία, στις αρχές της άνοιξης κλαδεύουμε τα αειθαλή μεγάλα και ψηλά φυτά στο μπαλκόνι και στη βεράντα μας.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

  1. Πάρης
    05/05/2023

    Καλησπέρα
    Ποια δέντρα μπορούν να ευδοκιμήσουν και να αναπτυχθούν αν φυτευτούν σε επαρκώς μεγάλη γλάστρα σε ταράτσα (στην Αττική), φτάνοντας σε ένα ‘λογικό’ ύψος, π.χ. 2-2,5 μέτρων;
    Ο σκοπός να είναι να επιτευχθεί μια πλούσια αίσθηση πρασίνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *