εικόνα

Ζαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Ζαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Ζαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Ο ζαμιοκούλκας είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου που συναντάμε σε μοντέρνα σαλόνια σπιτιών, σε επαγγελματικούς χώρους και σε γραφεία. Ο ζαμιοκούλκας κατάγεται από τα τροπικά δάση της Αφρικής και εντυπωσιάζει με τα βαθυπράσινα γυαλιστερά φύλλα του, που ξεκινούν από τα ριζώματά του. Χαρακτηρίζεται από βραδύ ρυθμό ανάπτυξης και το ύψος του μπορεί να υπερβεί και το ένα μέτρο.

 

Σε τι θέση βάζουμε τη γλάστρα με τον ζαμιοκούλκα μέσα στο σπίτι;

 

Ο ζαμιοκούλκας προτιμά φωτεινό χώρο μέσα στο σπίτι, προσέχουμε ωστόσο να μην τον χτυπά απευθείας ο ήλιος γιατί μπορεί να εμφανίσει εγκαύματα στο φύλλωμα του. Αντέχει και σε πιο σκοτεινούς εσωτερικούς χώρους και αυτός είναι ένας από τους λόγους που τον κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή. Φροντίζουμε να τοποθετούμε την γλάστρα με τον ζαμιόκουλκα μακριά από θερμαντικά σώματα, όπως τζάκι, καλοριφέρ και σόμπα. Ο ζαμιόκουλκας αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες από 18-26°C και δυσκολεύεται όταν η θερμοκρασία πέσει αρκετά κάτω από τους 15°C.

 

Τι φυτόχωμα επιλέγουμε για τη φύτευση του ζαμιοκούλκα;

 

Για τη γλάστρα του ζαμιοκούλκα επιλέγουμε φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου με αρκετό περλίτη και ελαφρόπετρα στη σύσταση του που εξασφαλίζουν καλό αερισμό και αποστράγγιση στο ριζικό σύστημα του φυτού.

 

Τι πότισμα, τι λίπανση και τι άλλη φροντίδα χρειάζεται ο ζαμιοκούλκας;

 

Ο ζαμιοκούλκας δεν είναι απαιτητικός ως προς το πότισμα και του αρκεί να τον ποτίζουμε μια φορά κάθε μήνα, ενώ το καλοκαίρι δυο φορές το μήνα. Προσέχουμε να μην ποτίζουμε συχνότερα τον ζαμιοκούλκα, γιατί τα ριζώματα του θα σαπίσουν. Για τη λίπανση του ζαμιοκούλκα, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά κάθε δύο μήνες, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Με αυτό τον τρόπο, ξαναζωντανεύουμε το βαθύ πράσινο χρώμα και τη στιλπνότητα των φύλλων του. Επιπλέον, είναι σημαντικό να καθαρίζουμε τα φύλλα του ζαμιοκούλκα σε τακτά διαστήματα με ένα βρεγμένο πανί για να αναπνέει καλύτερα.

 

Πώς πολλαπλασιάζεται ο ζαμιοκούλκας και ποια εποχή;

 

Κατά την περίοδο της άνοιξης, αν τα ριζώματα του ζαμιοκούλκα έχουν γεμίσει την γλάστρα ασφυκτικά, μπορούμε να τα διαιρέσουμε και να τα μεταφυτέψουμε σε νέες γλάστρες. Άλλωστε, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος πολλαπλασιασμού του ζαμιοκούλκα.

 

Κι ένα μυστικό για τον ζαμιοκούλκα

 

Αν και πολλοί μπερδεύουν τον ζαμιοκούλκα με το φυτό ζάμια, πρόκειται για διαφορετικά φυτά. Ο ζαμιοκούλκας ανήκει στην οικογένεια Araceae, και συγγενεύει με το ανθούριο και το σπαθίφυλλο, ενώ η ζάμια ανήκει στην οικογένεια Zamiaceae.

 

Δες πληροφορίες για την φροντίδα περισσότερων φυτών εσωτερικού χώρου όπως η κέντια, το ανθούριο, η σεφλέρα και ο φίκος βενιαμίν.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ ΕΛΕΝΑ Ιούνιος 27, 2018

Θα ήθελα την βοήθειά σας στο πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην αλόη μου . Έχει γεμίσει ασπράκια τα οποία κολλούν στο χέρι σου. Την έχω καθαρίσει αρκετές φορές με καθαρό βαμβακερό πανί βουτηγμένο σε ( νερό – ξύδι άσπρο και απορυπαντικό πιάτων ) , παρόλα αυτά μετά από λίγες ημέρες εμφανίζονται και πάλι . Βοηθείστε με παρακαλώ , πείτε μου τι να κάνω .

Ευχαριστώ πάρα πολύ .

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 29, 2018

    Καλησπέρα Έλενα. Καλό είναι να ψεκάσεις τις αλόες σου με διάλυμα θερινού πολτού για να αντιμετωπίσεις την βαμβακάδα που έχει εμφανιστεί στα φύλλα της αλόης σου. Καλό είναι ο ψεκασμός να γίνει βραδάκι, όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από 30°C και τα φυτά να έχουν ποτιστεί νωρίτερα.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.