εικόνα

Ζαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Ζαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Ζαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Ο ζαμιοκούλκας είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου που συναντάμε σε μοντέρνα σαλόνια σπιτιών, σε επαγγελματικούς χώρους και σε γραφεία. Ο ζαμιοκούλκας κατάγεται από τα τροπικά δάση της Αφρικής και εντυπωσιάζει με τα βαθυπράσινα γυαλιστερά φύλλα του, που ξεκινούν από τα ριζώματά του. Χαρακτηρίζεται από βραδύ ρυθμό ανάπτυξης και το ύψος του μπορεί να υπερβεί και το ένα μέτρο.

 

Σε τι θέση βάζουμε τη γλάστρα με τον ζαμιοκούλκα μέσα στο σπίτι;

 

Ο ζαμιοκούλκας προτιμά φωτεινό χώρο μέσα στο σπίτι, προσέχουμε ωστόσο να μην τον χτυπά απευθείας ο ήλιος γιατί μπορεί να εμφανίσει εγκαύματα στο φύλλωμα του. Αντέχει και σε πιο σκοτεινούς εσωτερικούς χώρους και αυτός είναι ένας από τους λόγους που τον κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή. Φροντίζουμε να τοποθετούμε την γλάστρα με τον ζαμιόκουλκα μακριά από θερμαντικά σώματα, όπως τζάκι, καλοριφέρ και σόμπα. Ο ζαμιόκουλκας αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες από 18-26°C και δυσκολεύεται όταν η θερμοκρασία πέσει αρκετά κάτω από τους 15°C.

 

Τι φυτόχωμα επιλέγουμε για τη φύτευση του ζαμιοκούλκα;

 

Για τη γλάστρα του ζαμιοκούλκα επιλέγουμε φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου με αρκετό περλίτη και ελαφρόπετρα στη σύσταση του που εξασφαλίζουν καλό αερισμό και αποστράγγιση στο ριζικό σύστημα του φυτού.

 

Τι πότισμα, τι λίπανση και τι άλλη φροντίδα χρειάζεται ο ζαμιοκούλκας;

 

Ο ζαμιοκούλκας δεν είναι απαιτητικός ως προς το πότισμα και του αρκεί να τον ποτίζουμε μια φορά κάθε μήνα, ενώ το καλοκαίρι δυο φορές το μήνα. Προσέχουμε να μην ποτίζουμε συχνότερα τον ζαμιοκούλκα, γιατί τα ριζώματα του θα σαπίσουν. Για τη λίπανση του ζαμιοκούλκα, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά κάθε δύο μήνες, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Με αυτό τον τρόπο, ξαναζωντανεύουμε το βαθύ πράσινο χρώμα και τη στιλπνότητα των φύλλων του. Επιπλέον, είναι σημαντικό να καθαρίζουμε τα φύλλα του ζαμιοκούλκα σε τακτά διαστήματα με ένα βρεγμένο πανί για να αναπνέει καλύτερα.

 

Πώς πολλαπλασιάζεται ο ζαμιοκούλκας και ποια εποχή;

 

Κατά την περίοδο της άνοιξης, αν τα ριζώματα του ζαμιοκούλκα έχουν γεμίσει την γλάστρα ασφυκτικά, μπορούμε να τα διαιρέσουμε και να τα μεταφυτέψουμε σε νέες γλάστρες. Άλλωστε, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος πολλαπλασιασμού του ζαμιοκούλκα.

 

Κι ένα μυστικό για τον ζαμιοκούλκα

 

Αν και πολλοί μπερδεύουν τον ζαμιοκούλκα με το φυτό ζάμια, πρόκειται για διαφορετικά φυτά. Ο ζαμιοκούλκας ανήκει στην οικογένεια Araceae, και συγγενεύει με το ανθούριο και το σπαθίφυλλο, ενώ η ζάμια ανήκει στην οικογένεια Zamiaceae.

 

Δες πληροφορίες για την φροντίδα περισσότερων φυτών εσωτερικού χώρου όπως η κέντια, το ανθούριο, η σεφλέρα και ο φίκος βενιαμίν.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 


 
Πρόσφατα Σχόλια: (10)

σχολιαστής
Γιώργος Σ. 26 Σεπτεμβρίου 2019

Καλησπέρα σας,
Καταρχάς ευχαριστώ για τις πληροφορίες που έχω βρει στην σελίδα σας.
Πρόσφατα πήρα ένα ζαμιοκούλκα από online φυτώριο (λάθος απόφαση εν τέλη). Το φυτό είχε μερικά σαπισμένα φύλλα στο κάτω μέρος και η γλάστρα που ήρθε ήταν υπερβολικά γεμάτη από τις ρίζες του φυτού και υπέθεσα πως θέλει μεταφύτευση. Το μεταφύτευσα σε νέα με απλό φυτόχωμα που ήδη είχα στην κήπο, και για να τονωθεί έριξα και υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά.

Πρέπει στη αρχή να ρίχνω συχνά λίπασμα ή δεν κάνει καθώς ο ζαμιοκουλκας δεν θέλει συχνά πότισμα;

Επίσης, λάβετε υπόψη πως το χώμα που χρησιμοποίησα για την μεταφύτευση ήταν «παλιό» και χρησιμοποιημένο (δυστυχώς δεν ήξερα πως θέλει καλό χώμα) και άρα υποθέτω του λείπουν θρεπτικά που θα είχε ένα φρέσκο φυτόχωμα.

Ευχαριστώ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 27 Σεπτεμβρίου 2019

  Καλησπέρα Γιώργο. Κατά την μεταφύτευση καλύτερα να μην χρησιμοποιούμε παλιό φυτόχωμα αλλά να προμηθευόμαστε καινούριο για να είναι εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά. Κατά την μεταφύευση βάζουμε ειδικό λίπασα για ανθοφορία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Φανη 11 Απριλίου 2019

Καλησπέρα κ συγχαρητήρια για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας παρέχεται.
Το φυτό παρουσίασε σάπισμα σε κάποια στελέχη του από υπερβολικό πότισμα.εβγαλα τα σαπισμενα στελέχη κ το μεταφυτευσα. Κάποια αναγκαία πληροφορία μήπως κατορθώσω κ σωθεί?
Ευχαριστώ πολύ κ καλή συνέχεια!

Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία Λ.Β. 31 Μαρτίου 2019

Καλησπέρα σας,

Αρχικά σας οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί το site σας με έχει βοηθήσει να ανακαλύψω ακόμη περισσότερο τον όμορφο κόσμο των φυτών. Συνεχίστε έτσι!

Θα ήθελα να ρωτήσω, πόσο επικίνδυνη μπορεί να ειναι η ζάμια για τον άνθρωπο και πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε;

Επίσης, θα μπορούσατε να κάνετε ένα αντίστοιχο άρθρο μελλοντικά ώστε να γνωρίζουμε ποια φυτά είναι ασφαλή και ποια όχι για παιδιά;

Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 31 Μαρτίου 2019

  Καλησπέρα Μαρία. Σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια. Πολύ χρήσιμη η παρατήρηση και η πρόταση σου για ποια φυτά είναι ασφαλή για τα παιδιά. Θα το ερευνήσσουμε και θα γράψουμε σύντομα ένα σχετικό άρθρο το οποίο θα καταγράφει τα ασφαλή αλλά και τα επικίνδυνα φυτά για τα παιδιά. Θα γίνει αναφορά στο άρθρο και για τη ζάμια πο μας ρωτάς

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία Σ. 10 Φεβρουαρίου 2019

Χαίρετε.
Σχετικά με το ζαμιοκούλκα και τη ζάμια, αναζητώ εδώ και καιρό τις διαφορές τους ώστε να μπορέσω να τα διακρίνω.
Δεν έχω βρει κάτι που να το διευκρινίζει, μάλιστα διαπιστώνω ότι αναφέρεται ως ένα φυτό με δύο ονομασίες.
Μπορείτε έστω επιγραμματικά να αναφέρετε κάποια σημεία ώστε να μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε μεταξύ τους και να γνωρίζουμε τι αγοράζουμε;
Σας ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 10 Φεβρουαρίου 2019

  Όπως γραφουμε και στο άρθρο, πολλοί μπερδεύουν τον ζαμιοκούλκα με το φυτό ζάμια, ενώ πρόκειται για διαφορετικά φυτά που ανήκουν μάλιστα σε διαφορετικές οικογένειες. Τα φύλλα της ζάμια είναι κάπως λεπτότερα από του ζαμιόκουλκα, πιο στενόμακρα και όχι τόσο γυαλιστερά. Επίσης τα φύλλα της ζάμια δέν έχουν τόσο κατακόρυφη ανάπτυξη όσο του ζαμιόκουλκα. Τέλος, η ζάμια θυμίζει το τσίκας καθώς τα φύλλα της εξέρχονται από ένα κεντρικό σκληρό κορμό που θυμίζει φοινικοειδές.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ ΕΛΕΝΑ 27 Ιουνίου 2018

Θα ήθελα την βοήθειά σας στο πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην αλόη μου . Έχει γεμίσει ασπράκια τα οποία κολλούν στο χέρι σου. Την έχω καθαρίσει αρκετές φορές με καθαρό βαμβακερό πανί βουτηγμένο σε ( νερό – ξύδι άσπρο και απορυπαντικό πιάτων ) , παρόλα αυτά μετά από λίγες ημέρες εμφανίζονται και πάλι . Βοηθείστε με παρακαλώ , πείτε μου τι να κάνω .

Ευχαριστώ πάρα πολύ .

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 29 Ιουνίου 2018

  Καλησπέρα Έλενα. Καλό είναι να ψεκάσεις τις αλόες σου με διάλυμα θερινού πολτού για να αντιμετωπίσεις την βαμβακάδα που έχει εμφανιστεί στα φύλλα της αλόης σου. Καλό είναι ο ψεκασμός να γίνει βραδάκι, όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από 30°C και τα φυτά να έχουν ποτιστεί νωρίτερα.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.