εικόνα

Ζαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Ζαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Ζαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Ο ζαμιοκούλκας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φυτά εσωτερικού χώρου που συναντάμε σε μοντέρνα σαλόνια σπιτιών, σε επαγγελματικούς χώρους και σε γραφεία. Κατάγεται από τα τροπικά δάση της Αφρικής κι εντυπωσιάζει για τα βαθυπράσινα γυαλιστερά φύλλα του, που ξεκινούν από τα ριζώματά του. Ο ζαμιοκούλκας χαρακτηρίζεται από βραδύ ρυθμό ανάπτυξης και το ύψος του μπορεί να υπερβεί και το ένα μέτρο.

 

Σε τι θέση βάζουμε τον ζαμιοκούλκα μέσα στο σπίτι;

 

Ο ζαμιοκούλκας προτιμά φωτεινό χώρο μέσα στο σπίτι, προσέχουμε ωστόσο να μην τον χτυπά απευθείας ο ήλιος γιατί μπορεί να εμφανίσει εγκαύματα στο φύλλωμα του. Ο ζαμιόκουλκας είναι φυτό που είναι ανθεκτικό και σε πιο σκοτεινούς εσωτερικούς χώρους και αυτός είναι ένας από τους λόγους που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Καλό είναι να τον τοποθετούμε μακριά από θερμαντικά σώματα, όπως τζάκι, καλοριφέρ και σόμπα. Ο ζαμιόκουλκας αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες από 18-26 βαθμούς Κελσίου και δυσκολεύεται όταν η θερμοκρασία πέσει αρκετά κάτω από τους 15°C.

 

Τι πότισμα και τι λίπανση χρειάζεται ο ζαμιοκούλκας;
 
Ο ζαμιοκούλκας δεν είναι απαιτητικός ως το πότισμα. Αρκεί να τον ποτίζετε μόνο μια φορά κάθε μήνα, ενώ το καλοκαίρι δυο φορές το μήνα. Δεν πρέπει να ποτίζετε συχνότερα τον ζαμιοκούλκα, γιατί τα ριζώματα του θα σαπίσουν. Σχετικά με τη λίπανση, προσθέτετε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά κάθε δυο μήνες, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Έτσι θα ζωντανέψετε το βαθύ πράσινο χρώμα και τη στιλπνότητα των φύλλων του ζαμιοκούλκα.

 

Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται ο ζαμιοκούλκας;
 
Επιλέξτε φυτόχωμα για τον ζαμιόκουλκα με αρκετό περλίτη και ελαφρόπετρα στη σύσταση του, για να εξασφαλίζει καλό αερισμό και αποστράγγιση για το ριζικό του σύστημα. Επίσης, είναι σημαντικό να καθαρίζετε τα φύλλα του ζαμιοκούλκα σε τακτά διαστήματα με ένα βρεγμένο πανί για να αναπνέει καλύτερα. Κατά την περίοδο της άνοιξης, αν τα ριζώματα του ζαμιοκούλκα έχουν γεμίσει την γλάστρα ασφυκτικά, μπορείτε να τα διαιρέσετε και να τα μεταφυτέψετε σε νέες γλάστρες. Άλλωστε, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος πολλαπλασιασμός του ζαμιοκούλκα.

 

Κι ένα μυστικό για τον ζαμιοκούλκα
 
Αν και πολλοί μπερδεύουν τον ζαμιοκούλκα, με το φυτό ζάμια, στην πραγματικότητα είναι διαφορετικά φυτά. Ο ζαμιοκούλκας ανήκει στην οικογένεια Araceae, και συγγενεύει με το ανθούριο και το σπαθίφυλλο, γνωστά φυτά εσωτερικού χώρου, ενώ η ζάμια ανήκει στην οικογένεια Zamiaceae.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.