Βολβοί λουλουδιών που φυτεύουμε την άνοιξη

ανοιξιατικοι βολβοι καλοκαιρινοι

Οι καλοκαιρινοί βολβοί λουλουδιών ή βολβοί ανοιξιάτικης φύτευσης όπως λέγονται, φυτεύονται την άνοιξη και ανθίζουν μέσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Τα βολβώδη λουλούδια που απολαμβάνουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας αποτελούν εντυπωσιακά καλλωπιστικά φυτά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς διαθέτουν ειδικά όργανα, τροποποιημένους βλαστούς ή ρίζες.

Λόγω των ειδικών οργάνων που διαθέτουν, τα οποία συνήθως ονομάζουμε βολβούς, τα βολβώδη λουλούδια μπορούν και αποθηκεύουν θρεπτικές ουσίες, ώστε να φυτρώνουν ξανά κάθε χρόνο.

Ανάλογα την μορφή και τον τρόπο λειτουργίας των ειδικών οργάνων που αποκαλούμε βολβούς, διαχωρίζονται σε κόνδυλους, ριζώματα, σαρκώδεις ρίζες, βολβούς και κορμούς

Οι βολβοί χωρίζονται σε καλοκαιρινούς βολβούς λουλουδιών ή βολβούς ανοιξιάτικης φύτευσης και τους χειμωνιάτικους βολβούς ή βολβούς φθινοπωρινής φύτευσης.

Οι ανοιξιάτικοι βολβοί συμπληρώνουν με τον πιο όμορφο και εντυπωσιακό τρόπο, με χρώματα και αρώματα, το ανθισμένο τοπίο του κήπου και του μπαλκονιού μας την περίοδο του καλοκαιριού.

Ας δούμε αναλυτικά ποιοι είναι οι πιο όμορφοι ανοιξιάτικοι βολβοί λουλουδιών, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την φύτευση και την φροντίδα τους, ώστε να απολαμβάνουμε την υπέροχη ανθοφορία τους κάθε χρόνο στον κήπο, την αυλή, τη βεράντα και το μπαλκόνι.

Διαφήμιση

Πότε και πώς φυτεύονται στο χώμα οι καλοκαιρινοί βολβοί;

Οι καλοκαιρινοί βολβοί είναι ευαίσθητοι στις χαμηλές θερμοκρασίες και πρέπει να φυτεύονται μέσα στην άνοιξη, αφού έχουν περάσει οι παγωνιές του χειμώνα.

Για τη φύτευση των ανοιξιάτικων βολβών στον κήπο ή σε γλάστρα, ακολουθούμε τα εξής βήματα για να μας δώσουν πλούσια και εντυπωσιακή ανθοφορία.

 • Επιλέγουμε ηλιόλουστα ή ημισκιερά σημεία για τη φύτευση των καλοκαιρινών βολβών.
 • Φυτεύουμε τους βολβούς σε σημεία προστατευμένα από δυνατούς ανέμους για να μη σπάσουν οι ανθοφόροι βλαστοί.
 • Σε θέσεις με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό οι βολβοί αναπτύσσονται καλύτερα, καθώς έχουν περισσότερη ηλιοφάνεια.
 • Προμηθευόμαστε εμπλουτισμένο φυτόχωμα που περιέχει περλίτη για τη φύτευση των βολβών σε γλάστρες για να έχουμε καλύτερο αερισμό και απομάκρυνση του νερού που περισσεύει με το πότισμα.
 • Φυτεύουμε τους βολβούς ανοιξιάτικης φύτευσης σε βάθος 2-3 φορές τη διάμετρο τους, με τέτοιο τρόπο ώστε οι οφθαλμοί (μάτια) των βολβών να στρέφονται προς τα πάνω.
 • Για βολβούς που αναπτύσσουν ψηλά λουλούδια, όπως οι γλαδιόλες και οι ντάλιες, τοποθετούμε πασσαλάκια στήριξης ώστε να μην λυγίσουν λόγω του ύψους ή των ανέμων.
 • Κατά τη φύτευση των ανοιξιάτικων βολβών, προσθέτουμε στο χώμα 1 κουταλιά του γλυκού πλήρες κοκκώδες ή βιολογικό λίπασμα για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανθοφορία τους.
 • Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα κατά τη φύτευση, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν οι ανοιξιάτικοι βολβοί λόγω προσβολής από μυκητολογική ασθένεια.
 • Για προστασία από ασθένειες, μετά τη φύτευση του βολβού, προσθέτουμε στο αρχικό πότισμα 1 κουταλιά του γλυκού γαλαζόπετρα (θειικός χαλκός).

Τι φροντίδα χρειάζονται οι βολβοί ανοιξιάτικης φύτευσης;

Αφού ολοκληρωθεί σωστά η φύτευση των καλοκαιρινών βολβών, ακολουθούμε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα τους κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας:

 • Ποτίζουμε τους βολβούς ανοιξιάτικης φύτευσης αρχικά μία φορά την εβδομάδα, ενώ κατά την περίοδο της ανθοφορίας ποτίζουμε συχνότερα, συνήθως δύο φορές τη βδομάδα.
 • Για να μας δώσουν περισσότερα λουλούδια, κατά την περίοδο ανάπτυξης των ανθοφόρων βλαστών, προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 2 βδομάδες.
 • Ψεκάζουμε προληπτικά το φύλλωμα των καλοκαιρινών βολβών με σπιτικό διάλυμα από τριμμένο πράσινο σαπούνι για προστασία από τα έντομα της μελίγκρας και του θρίπα, καθώς επίσης από τον τετράνυχο.
 • Μέσα στο φθινόπωρο, μόλις ξεραθούν τα λουλούδια και τα φύλλα των καλοκαιρινών βολβών, διακόπτουμε το πότισμα και απομακρύνουμε τους βολβούς από το χώμα.
 • Αφού τους καθαρίσουμε καλά, τους αφήνουμε για λίγες μέρες να στεγνώσουν από την υγρασία σε σκιερό μέρος.
 • Αποθηκεύουμε στη συνέχεια τους καλοκαιρινούς βολβούς σε ξηρό μέρος μέσα σε χάρτινα κουτιά για να τους διατηρήσουμε μέχρι την επόμενη άνοιξη που θα τους ξαναφυτέψουμε.
Διαφήμιση

Ποιοι είναι οι βολβοί λουλουδιών που φυτεύουμε την άνοιξη

Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες βολβών ανοιξιάτικης φύτευσης για τα παρτέρια του κήπου και τις γλάστρες του μπαλκονιού μας, που διαθέτουν εντυπωσιακά σχήματα λουλουδιών και υπέροχους χρωματικούς συνδυασμούς.

1. Γλαδιόλα

Πρώτη στον κατάλογο των καλοκαιρινών βολβών, η γλαδιόλα με τα εντυπωσιακά άνθη της, διατεταγμένα κατά μήκος σε ανθοφόρο βλαστό που μπορεί να ξεπεράσει και το ένα μέτρο σε ύψος.

Τα λουλούδια της γλαδιόλας ξεχωρίζουν από τη μεγάλη ποικιλία χρωμάτων όπως λευκό, κίτρινο, ιώδες, μωβ, κόκκινο και πορτοκαλί, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι και οι δίχρωμες ποικιλίες γλαδιόλας.

Η καλλωπιστική αξία της γλαδιόλας ενισχύεται από τα χαρακτηριστικά σπαθοειδή, μυτερά στενόμακρα φύλλα της, σε έντονο πράσινο χρώματος.

Οι γλαδιόλες συνήθως φυτεύονται συνήθως την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου, ανθίζουν Ιούνιο – Αύγουστο, ενώ πολλαπλασιάζονται με κορμό, ένα είδος υπόγειου βολβού με χαρακτηριστικό σχήμα.

Γλαδιόλες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα
Γλαδιόλες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα

2. Κάλλα

Συνεχίζουμε με την κάλλα, άλλο ένα αγαπημένο βολβώδες φυτό ανοιξιάτικης φύτευσης με πανέμορφα λουλούδια, ιδανικό για τον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Τα λουλούδια της κάλλας είναι κρίνα και έχουν ένα ιδιαίτερο σχήμα που θυμίζει τρομπέτα και ξεπροβάλλουν ανάμεσα από μεγάλα πράσινα λογχοειδή φύλλα.

Η πιο γνωστή ποικιλία κάλλας είναι γνωστή ως κρίνος της Παναγίας, με λευκά λουλούδια αλλά υπάρχουν κι άλλες ποικιλίες σε εντυπωσιακά χρώματα κίτρινου, ροζ, μωβ, κόκκινου και πορφυρού.

Οι κάλλες συνήθως φυτεύονται την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου, ανθίζουν Ιούνιο – Αύγουστο και πολλαπλασιάζονται με ριζώματα.

καλλα κιτρινα λουλουδια
Κάλλα, ένας υπέροχος και ανθεκτικός κρίνος

3. Κάννα

Ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία ανάμεσα στους καλοκαιρινούς βολβούς έχει και η κάννα, ένα τροπικό βολβώδες φυτό με διάφορα χρωματιστά λουλούδια που δίνουν εξωτικό χρώμα στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Θα συναντήσουμε κυρίως ποικιλίες κάννας με κίτρινα, πορτοκαλί ή κόκκινα λουλούδια ενώ υπάρχουν και ποικιλίες με δίχρωμα λουλούδια σε πολύ ενδιαφέροντες συνδυασμούς.

Η κάννα εντυπωσιάζει και για τα μεγάλα λεπτά χαρακτηριστικά φύλλα που διαθέτουν ένα πολύ ελκυστικό πράσινο ή καφέ-κοκκινωπό χρώμα, τα οποία βγαίνουν από ένα κεντρικό βλαστό.

Κατάλληλη εποχή για την φύτευση της κάννας είναι η περίοδος Μαρτίου – Μαΐου. Η κάννα ανθίζει την περίοδο Ιούνιου-Σεπτέμβριου και πολλαπλασιάζεται με ριζώματα.

καννα λουλουδι φροντιδα
Κάννα, ένα εξωτικό λουλούδι με εντυπωσιακά φύλλα
Διαφήμιση

4. Λίλιουμ

Στα πιο δημοφιλή βολβώδη λουλούδια ανοιξιάτικης φύτευσης ανήκουν και τα λίλιουμ που δίνουν εντυπωσιακή ανθοφορία με υπέροχα μεγάλα κρίνα.

Τα λουλούδια των λίλιουμ διαθέτουν διάφορα σχήματα και τα συναντάμε σε μορφή κυπέλλου, καμπάνας ή τρομπέτας, ενώ τα βρίσκουμε σε πολλά χρώματα από άσπρο και ροζέ μέχρι πορτοκαλί, κόκκινο και κίτρινο.

Οι περισσότερες ποικιλίες λίλιουμ φυτεύονται Φεβρουάριο – Μάρτιο, ανθίζουν το καλοκαίρι, την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου και πολλαπλασιάζονται με βολβούς.

Λίλιουμ, εντυπωσιακοί κρίνοι σε γλάστρα και στον κήπο
Λίλιουμ, εντυπωσιακοί κρίνοι σε γλάστρα και στον κήπο

5. Ντάλια

Ίσως το πιο μαγευτικό φυτό από τους βολβούς ανοιξιάτικης φύτευσης, σε κήπους και μπαλκόνια, που διαθέτει φανατικούς θαυμαστές σε όλον τον κόσμο είναι η ντάλια.

Η ντάλια διαθέτει χαρακτηριστικές κονδυλώδεις ρίζες, και εντυπωσιάζει με τα υπέροχα λουλούδια της, σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, σε απίστευτα χρώματα, από λευκό, κρεμ, κίτρινο, μέχρι ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινο και βαθύ κόκκινο.

Υπάρχουν χιλιάδες εντυπωσιακές ποικιλίες ντάλιας για να διαλέξουμε με διαφορετικά ύψη βλαστού, από ύψος μισού μέτρου μέχρι και δυο μέτρων.

Η ντάλια φυτεύεται συνήθως Μάρτιο – Μάιο, ανθίζει Ιούνιο – Αύγουστο και πολλαπλασιάζεται με τις κονδυλώδεις ρίζες της που θυμίζουν έντονα σχήμα πατάτας.

Ντάλιες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα
Ντάλιες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα

6. Παιώνια

Και για το τέλος του καταλόγου των καλοκαιρινών βολβωδών φυτών, η παιώνια, το εντυπωσιακό φυτό και μας χαρίζει μοναδικά λουλούδια μεγάλου μεγέθους.

Συγκεκριμένα, η παιώνια διαθέτει υπέροχα αρωματικά λουλούδια, με διάμετρο μέχρι και 10 εκατοστών, σε ποικιλία αποχρώσεων άσπρου, κίτρινου, κόκκινου, μωβ και ροζ.

Εκτός από την ανθοφορία της, σημαντική αξία έχει και το φύλλωμα της παιώνιας καθώς διαθέτει μεγάλα γυαλιστερά φύλλα που έχουν μικρές χαρακτηριστικές προεξοχές.

Υπάρχουν πολλά είδη παιώνιας για να επιλέξουμε για τον κήπο και το μπαλκόνι από χαμηλά ποώδη μέχρι θαμνώδη και δεντρώδη που φτάνουν σε ύψος 2 μέτρων.

Η παιώνια φυτεύεται συνήθως την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, ανθίζει την περίοδο Μάιου-Ιουλίου και ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με ριζώματα.

παιωνια φροντιδα
Παιώνια, συμβουλές φροντίδας σε γλάστρα και στον κήπο
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

 1. Γιαννα
  24/03/2023

  ΜΓεια σας εχρι ποτε φυτευονται οι καλοκαιρινοι βολβοι λουλουδιων? μενω ροδο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *