Κέντια, ένα κομψό φυτό εσωτερικού χώρου

Συμβουλές φροντίδας για την κέντια

Η κέντια είναι ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου που επιλέγουμε για να δώσει ένα τροπικό χαρακτήρα σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους. Με καταγωγή από την Αυστραλία, η κέντια ξεχωρίζει για τον λεπτό κορμό από τον οποίο διακλαδίζονται φοινικοειδή φύλλα με μακρύ μίσχο. Διαθέτει αργή ανάπτυξη και μπορούμε να την αφήσουμε στην ίδια γλάστρα για πολύ καιρό, φτάνοντας σε ύψος μέχρι και τα δύο μέτρα .

1. Τι θέση επιλέγουμε για φύτευση της κέντιας σε εσωτερικό χώρο;

H κέντια χρειάζεται να τοποθετηθεί σε φωτεινό σημείο για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και συμπαγές σχήμα. Προσέχουμε να μην να δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου, προκειμένου να μη δημιουργηθούν εγκαύματα στα φύλλα της. Αν επιλέξουμε πολύ σκιερή θέση, τα φύλλα της κέντιας θα χάσουν τη ζωτικότητα τους και το έντονο πράσινο χρώμα.

Η κέντια πρέπει να προφυλάσσεται από ρεύματα και παγωνιά, καθώς και να βρίσκεται μακριά από θερμαντικά σώματα. Λόγω μεγάλου όγκου και ύψους, συνήθως τοποθετείται σε γωνιακές θέσεις που θέλουμε να καλύψουμε.

Διαφήμιση

2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η κέντια;

H κέντια είναι μέτρια απαιτητική ως προς το πότισμα και χρειάζεται άφθονο νερό μια φορά την εβδομάδα, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού δύο φορές την εβδομάδα.

Όσον αφορά τη λίπανση, θα απαιτηθεί να προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε τη διατήρηση της καλής ανάπτυξης του φυτού και το ζωηρό πράσινο χρώμα του φυλλώματος της κέντιας.

3. Χρειάζεται κλάδεμα η κέντια και πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της;

Η κέντια καλό είναι να μη κλαδεύεται για να μη χαλάσει το σχήμα της, καθώς ο τρόπος ανάπτυξης της είναι τέτοιος που δεν το επιτρέπει. Ο πολλαπλασιασμός της κέντιας γίνεται με σπόρο, θα πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι χρειάζεται αρκετό καιρό για να βλαστήσει.

4. Κι ένα μυστικό για την κέντια

Η κέντια χρειάζεται να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο ατμοσφαιρικής υγρασίας γιατί διαφορετικά οι άκρες των φύλλων της ξεραίνονται. Η χρήση υγραντήρα είναι ευεργετική την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού για την κέντια, ενώ ο συχνός ψεκασμός των φύλλων της με αποσταγμένο νερό είναι απαραίτητος.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (47)

 1. ΧΡΥΣΑΥΓΗ
  19/09/2022

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τις χρήσιμες συμβουλές. Πρόκειται για μια κέντια (εσωτερικού χώρου) ύψους περίπου 1m ενώ η γλάστρα έχει τις παρακάτω διαστάσεις: διάμετρος βάσης (εξωτερική) 17cm, διάμετρος επιφάνειας γλάστρας (εσωτερική) 20cm και ύψος 20cm, την οποία έχω αγοράσει πριν δέκα μέρες – την έχω ποτίσει μιά φορά με ένα ποτήρι του νερού.
  Θα ήθελα να ρωτήσω παρακαλώ αν είναι σωστή η γλάστρα ή πρέπει να την μεταφυτεύσω σε μεγαλύτερη και ανάλογα για το πότισμα – πως μπορώ να καταλάβω αν έχει ανάγκη από πότισμα την ποσότητα νερού (ml) και την συχνότητα.

  • Καλησπέρα Χρυσαυγή. Καλύτερα να την μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 25 εκατοστών. Σχετικά με το πότισμα, πότιζε μία φορά την εβδομάδα, προσθέτοντας περίπου 1 λίτρο.

 2. Aris
  23/06/2022

  Καλησπέρα σας, έχω μια κέντια στο σαλόνι και ενα κλαδί της έχει ξεραθεί. Έχει ξεκινήσει απο την κορυφή και τα φύλλα και αρχίζει να φτάνει στη βάση. Μήπως φταίει το υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά που βάζω 1 φορά το μήνα? Προτείνεται να το κόψω απο τη ρίζα?

 3. Aris
  19/05/2022

  Βάζουμε χηλικό σίδηρο στην κεντια όπως και σε όλα τα φυτά?

 4. ELENH
  14/04/2022

  Καλησπέρα σας,εχω μια Κεντια εδω και δυο χρονια το τελευταιο διάστημα εχει βγάλει στα φύλα της κατι άσπρο σαν χιονι πολυ πολυ μικρο το οποίο εαν το κανω με το νύχι μου φεύγει. Ο γεωπόνος μου είπε οτι είναι βαμβακίαση κ μου έδωσε κ το ψέκασα αλλα δεν έχει αλλάξει κάτι αυτό δεν φεύγει και παρατυρώ οτι εχει ξεκινήσει και κανει διαφάνειες στα φύλα της . Μήπως ξέρετε τι μπορώ να κάνω ???

  • Καλημέρα Ελένη. Δοκίμασε να τα αφαιρέσεις με βαμβάκι σε οινόπνευμα και να ψεκάσεις στη συνέχεις με διάλυμα θερινού πολτού.

 5. Αποστόλης
  03/09/2021

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τις χρήσιμες συμβουλές. Πρόκειται για μια κέντια (εσωτερικού χώρου) ύψους περίπου 2m ενώ η γλάστρα έχει τις παρακάτω διαστάσεις: διάμετρος βάσης (εξωτερική) 19cm, διάμετρος επιφάνειας γλάστρας (εσωτερική) 24cm και ύψος 25cm. Θα ήθελα να ρωτήσω τι ποσότητα νερού (ml) χρειάζεται η κέντια ανά πότισμα. Επίσης τι συχνότητα ποτίσματος πρέπει να εφαρμοστεί σε συνθήκες καύσωνα; (~40C) Κάποια από τα κλαδιά της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κιτρίνισαν και ξεράθηκαν οπότε και αναγκάστηκα να τα κόψω. Λόγω καύσωνα αύξησα λίγο τη συχνότητα ποτίσματος (1 φορά ανά 5-7 μέρες και 500ml νερό ανά πότισμα ενώ στο πιατάκι μένει μόνο ένα λεπτό στρώμα υγρασίας) όμως δεν άλλαξε κάτι. Οπότε δεν μπορώ να καταλάβω αν την ποτίζω περισσότερο ή λιγότερο απ’ όσο χρειάζεται. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Καλησπέρα Αποστόλη. Σε συνθήκες καύσωνα ποτίζουμε την κέντια κάθε 4-5 μέρες, με 1 περίπου λίτρο νερό για το μέγεθος της γλάστρας που αναφέρεις. Θα ήταν καλό επίσης στα τέλη του Σεπτεμβρίου, μόλις φύγουν οι τελευταίες ζέστες, να την μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα.

 6. ΦροΝη
  07/04/2021

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τις τόσο καλές σας συμβουλές και την πολύτιμη βοήθεια σας !!!! Πήρα πριν ένα μήνα μια Κεντια 2 μέτρα μόλις την έφερα σπίτι ανακάλυψα κοκκοειδή μάλλον ψώρα ανάμεσα στους κορμούς της … την ψέκασα με φάρμακο για κοκκοειδή για έντομα δλδ ήταν σε αρκετά μικρη γλαστρα γεμάτη ρίζες και έτσι την μεταφύτεψα σε μια πιο μεγαλη δε πότισα πολύ πότισα βάση της μικρής γλάστρας σε όγκο νερού και εδώ και μια εβδομάδα τα φύλλα της σαν να ξεραίνονται και μαυρίζουν ! Τι μπορεί να φταίει άραγε και σώνεται λέτε ;!

  • Καλησπέρα. Ακολούθησε τις συμβουλές μας για την φροντίδα της κέντιας, ποτίζοντας μία φορά την εβδομάδα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά. Φρόντισε να είναι σε φωτεινό μέρος μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου και μακριά από καλοριφέρ ή κλιματιστικά.

 7. Αγγελική
  08/12/2020

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την δουλειά σας! Έχω 2 μονστερες και η μια πάει εξαιρετικά. Η δεύτερη από οταν την μεταφύτευσα βγάζει μαύρα φυλλα και έχουν αρχίζει και μαυρίζουν και τα ήδη υπάρχοντα. Σταμάτησα το ποτισμα εδω και 2 εβδομαδες αλλα το μαύρισμα προχωραει και δεν καταλαβαινω τι του φτάει. Σιγουρα δεν είναι από τον ήλιο. Αυτο που σκέφτηκα είναι ότι η γλαστρα ισως να παραείναι μεγάλη και να κρατάει πολύ υγρασία. Μπορώ καπως να την σώσω;

  Ευχαριστώ πολύ

  • Καλημέρα Αγγελική. Καλό είναι να μεταφυτεύσεις την μονστέρα σε μικρότερη γλάστρα με καλής ποιότητας φυτόχωμα και φρόντισε να είναι σε θέση μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι.

 8. GEORGIOS
  17/11/2020

  Καλησπέρα σας εχω στην κατοχή μ μια Κέντια η οποία μετα απο 6 μήνες άρχισε να με καφετιαζει και να μου ξεραίνει ορισμένα απο τα φύλλα της ενω τα αλλα ειναι καταπράσινα!πως λειτουργώ με αυτα δλδ αν τα κόβω και που οφείλεται αυτο!

  • Καλησπέρα Γιώργο.
   Μπορείς να απομακρύνεις τα αποξηραμένα φύλλα της κέντιας. Το καφέτιασμα και η ξήρανση στα φύλλα μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή σε απευθείας έκθεση σε ηλιακό φως ή σε ξηρό περιβάλλον λόγω ζέστης.

 9. Κώστας
  25/09/2020

  Καλημέρα σας

  Συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνετε και τη βοήθεια που μας δίνετε
  Έχω πάρει μια αρέκα από φυτώριο ταλαιπωρημένη ουσιαστικά μου τη χαρίσαμε
  Ήθελα να ρωτήσω επειδή έχουμε κλαδεψει ορισμένα κλαδιά της θα βγουν καινούργια η οχι;
  Επίσης έχουμε κόψει και κάποια φύλλα της τα οποία ήταν ξερα να υποθέσω δε θα βγουν καινούργια
  Και υπάρχουν και κάποια κλαδιά της καταπράσινα μεν αλλά χωρίς φύλλα θα βγουν φύλλα η να τα κλαδεψουμε κι αυτα;
  Πολλές ερωτήσεις σας ζαλισα σας ευχαριστώ πολυ

  • Καλημέρα Κώστα. Η αρέκα θα βγάλει καινούριο φύλλωμα σταδιακά από εκεί που κλάδεψες. Δεν χρειάζεται να κλάδέψεις και τα κλαδιά με τα καταπράσινα φύλλα.

 10. Καλλιόπη
  25/09/2020

  Καλημέρα , έχω μια Αρέκα 2 μήνες περίπου κ παρατήρησα κάτι σαν δαγκώματα στα κάτω φύλλα της , ( σαν κάτι να μασάζ τα φύλλα ) νομίζω σε μερικά φύλλα υπάρχουν κάτι λευκά στίγματα σαν χνούδι ( από κάτω ) τι κάνω ? Έχω σκύλο κ γάτα κάτι οικολογικό παρακαλώ πολύ ….

  Ευχαριστώ ….!??

  • Καλησπέρα Καλλιόπη. Μπορείς να ψεκάσεις την αρέκα με οικολογικό σκεύασμα αλάτων καλίου για να αντιμετωπίσεις το έντομο που πιθανότατα την έχει προσβάλλει.

 11. gavrielatoumaria1972@gmail.com
  10/09/2020

  Καλησπέρα.Ξερετε;πριν 1 χρόνο περίπου μου χάρισε ο γιος μου μερικά σποράκια τριανταφυλλιες.Μπορειτε να μου πείτε πως να τα κανω φυτά; εννοώ τι διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσω.
  Ευχαριστώ.

  • Καλησπέρα Μαρία. Θα ήταν καλό να βάλεις σε ένα χαμηλό πιατάκι με βρεγμένο φυτόχωμα τα σποράκια της τριανταφυλλιάς και να τα διατηρήσεις για 10 εβδομάδες στο ψυγείο. Αυτό γίνεται για να σπάσει ο λήθαργος των σπόρων της τριανταφυλλιάς και να φυτρώσουν την άνοιξη που θα τα φυτέψεις.

 12. Ελίνα
  07/08/2020

  Καλημέρα σας, έχω μια κεντια και εδώ και λίγες μέρες παρατηρώ μαύρα στίγματα στα φύλλα της και ξεραίνεται …. τι μπορεί να έχει συμβεί;

  • Καλησπέρα Ελίνα. Τα μαύρα στίγματα στο φύλλωμα και η ξήρανση των φύλλων της κέντιας μπορεί να οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα.

 13. Panos
  01/08/2020

  Καλησπέρα,

  Πριν από 3-4 βδομάδες αγόρασα μια Κέντια. Είναι τοποθετημένη σε ανατολικό παράθυρο περίπου 1 μέτρο μακριά. Την ποτίζω μια φορά τη βδομάδα άλλα δεν ήξερα πως χρειάζεται και ψέκασμα στα φύλλα της και άρχιδα να το κάνω μόλις χθες. Ξαφνικά παρατήρησα πως κάποια από τα μικρά και χαμηλά κλαδιά άρχισαν να μαραζώνουν και να ξεραίνονται. Με τι σχετίζεται αυτό? Υπάρχει περίπτωση να έχει να κάνει το air condition που είναι ακριβώς πάνω από το φυτό? Γιατί έχω άλλη μία σε άλλο σημείο του δωματίου πολύ πιο μικρή βέβαια και είναι μια χαρά!

  Ευχαριστώ προκαταβολικά

  • Καλησπέρα Πάνο. Η κέντρια θέλει δροσερό υγρό περιβάλλον που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιο. Ο αέρας του αιρ κοντίσιον και οι απότομες μεταβολές θερμοκρασιώνμπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο φύλλωμα του φυτού της κέντιας.

 14. ΦροΝη
  24/07/2020

  Χαίρετε !!! Μου έφεραν δώρο μια κεντια πριν καιρό … εχωντας μια ακόμα 7 χρόνια γνωρίζω τη συντήρηση της … με τη νέα φιλενάδα της κάτι δε πήγαινε καλά … οι 2 διακλαδώσεις της χάθηκαν κόπηκαν από τη βάση … χωρίς εξήγηση σαπισματος από νερό … έτσι λοιπόν αποφασισα ρισκάροντας τη ζωή της να την ξεθάψω και να ανανεώσω το χώμα της … προς έκπληξη πραμα το οποίο δε έχω ξανασυναντήσει σε φυτό μου … βρήκα 4 μεγάλα σκουλήκια σε πάχος και μάκρος όσο ένα δάχτυλο μαζί με τα μωρά τους … και 5 αράχνες Μπαμπάτσικες με μαύρο πίσω μέρος … τη ξανά φύτεψα σε νέο χώμα λοιπόν … όλα αυτά βρισκόντουσαν στις ρίζες να ενημερώσω και όχι στο χώμα … τι πιθανότητες έχει να ζήσει το φυτό και υπάρχει περίπτωση να ξανά αναπτύξει αυτά τα σκουλήκια τώρα στο νέο χώμα ;!

  • Καλησπέρα Φρόνη. Πιθανότατα, τώρα που μεταφύτευσες την κέντια σε γλάστρα με το καινούριο χώμα δεν θα υπάρχει πρόβλημα με σκουλήκια. Απέφυγε πάντως το υπερβολικό πότισμα στην κέντια και φρόντιζε να στραγγίζει η γλάστρα γιατί διαφορετικά μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα.

 15. Λάζαρος
  20/07/2020

  Χαιρετε. Έχω μια κεντια που πάει να βγάλει καινούργιο φυλλο το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του είναι καφετί και ξεθωριασμενο. Να σημειώσω πως απ’ όταν την πήρα έχει βγάλει αλλά δύο φύλλα τα οποία ήταν πράσινα εξ αρχής . Την άλλαξα γλάστρα πριν κάνα μήνα , ένα με δύο νουμερα μεγαλύτερη και αυτό είναι το πρώτο φύλλο που βγάζει στην καινούργια γλάστρα . Την ποτιζω τώρα το καλοκαίρι καθε 7-8 μέρες και πότισμα παρά πότισμα ρίχνω λίγο λίπασμα για φυτά εσωτερικού. Επίσης την εχω σε δωμάτιο με αρκετά φυτά της ψεκάζω τα φύλλα τώρα με τη ζέστη δύο φορές την εβδομάδα και στο πιατακι έχω χαλίκι με νερό για να σηκώνεται υγρασία. Τι μπορεί να συμβαίνει ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Καλησπέρα Λάζαρε. Εξασφάλισε φωτεινή Θέση για την κέντια που δεν την κτυπά άμεσα το ηλιακό φως και πότιζε κάθε 5 μέρες αυτή την περίοδο

 16. Manos
  14/07/2020

  Μπορώ να χρησιμοποιήσω αποσταγμένο νερό από το air condition?

 17. Αθηνά
  09/07/2020

  Καλησπέρα σας.
  Έχω μια ερώτηση. Η κεντια με τιν αρέκα Είναι το ίδιο φυτό?

  • Καλησπέρα Αθηνά. Η αρέκα είναι διαφορετικό φυτό από την κέντια αλλά ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

   • Ελένη
    09/07/2020

    Διάβασα σε ένα σχόλιο σας ότι η αρέκα και η κεντια είναι διαφορετικά, η αρέκα χρειάζεται άλλη φροντίδα από ότι η κεντια και αν ναι πως τα ξεχωρίζουμε

    • Καλησπέρα Ελένη.
     Η αρέκα ανήκει στην ίδια οικογένεια με την κέντια, έχουν παρόμοιο φύλλωμα σε σχήμα παλάμης και έχουν παρόμοιες ανάγκες φροντίδας. Η αρέκα βγάζει πιο πολλούς βλαστούς από την κέντια αλλά έχει μικρότερου μεγέθους φύλλα.

 18. Αθήνα
  09/07/2020

  Μου έδωσαν σήμερα μια κέντια τιν οποία θα την πέταγανε αλλά επειδή τη Λυπήθηκα τους είπα να μου δώσουνε. Η κεντια δεν έχει αναπτυχθεί από τότε που την πήρανε η προηγούμενη ιδιοκτητες και είναι κίτρινο πράσινη είναι μικρή και αδύναμη. Τι να κάνω για να τι Σωσώ?

  • Καλησπέρα Αθηνά. Μεταφύτευσε την σε μεγαλύτερη γλάστρα και χρησιμοποίησε φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου. Βάλε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά 2 εβδομάδες μετά την μεταφύτευση και ακολούθησε και τις άλλες συμβουλές του άρθρου μας.

 19. Μάνος
  08/07/2020

  Όταν λέτε αποσταγμένο νερό τι εννοείται? Το απιονισμενο δηλαδή?

 20. Κωνσταντίνα
  07/07/2020

  Γεια σας,
  Έχω μια αρεκα σε εσωτερικό χώρο μετριο φωτισμό και καλη αποστράγγιση.
  Οι άκρες του φυτου έχουν ξεραθεί στις άκρες ακόμα και τα μικρά φύλλα παρότι τα βρέχω με νερό. Πρόσφατα παρατήρησα ότι ξερενωντε τα φύλλα από τη ρίζα και πέφτουν. Έχω βάλει και λίπασμα σε στερεά μορφή για φυτά αλλά δεν βλέπω βελτίωση. Τι ακριβώς συμβαίνει?

  • Καλησπέρα Κωνστανίνα. Η ξήρανση στις άκρες της αρέκας πιθανότατα οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα και στον ελλιπή φωτισμό. Πότιζε μία φορά τη βδομάδα το φυτό σου και εξασφάλισε μία πιο φωτεινή θέση που δεν την κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.

 21. μαρια
  23/05/2020

  καλημερα….η καλαγχοη μου .ειναι σε γλαστρα και τωρα τελευταια ειδα οτι ο κορμος της σαν να εχει σαπισει….εκοψα σε δυο μεριες και μεσα ηταν μαυρο…….και τα φυλλα της ειναι καχεκτικα …μαζεμενα…..τα ανθη της δεν εχουν κρατησει πολυ και ξεραθηκαν…..τι της συμβαινει;το αγαπω πολυ αυτο το φυτο….τι μπορω να κανω;;..ευχαριστω……..

  • Καλησπέρα Μαρία. Πότιζε μία φορά την εβδομάδα την καλαγχόη και κλάδεψε τα σαπισμένα και ξεραμένα φύλλα της για να αναβλαστήσει.

 22. Yiota
  17/05/2020

  Καλησπέρα. Είχα την κέντια έξω και ήταν μια χαρά έως σήμερα που η θερμοκρασία ανέβηκε στους 40 και έπαθε εγκαύματα! Αναγκάστηκα να κόψω τρια από τα φύλλα της γιατί καταστράφηκαν εντελώς. Τα υπόλοιπα έπαθαν ζημιά… Την έβαλα μέσα σε φωτεινό σημείο. Θα συνέλθει; Τι να κάνω να την βοηθήσω; Ευχαριστώ!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ