εικόνα

Κέντια, ένα κομψό φυτό εσωτερικού χώρου

Συμβουλές φροντίδας για την κέντια

Κέντια, ένα κομψό φυτό εσωτερικού χώρου

Η κέντια είναι ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου που επιλέγουμε για να διακοσμήσουμε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους και να προσδώσουμε κύρος και φινέτσα. Με καταγωγή από την Αυστραλία, η κέντια ξεχωρίζει για τον λεπτό κορμό από τον οποίο διακλαδίζονται φοινικοειδή φύλλα με μακρύ μίσχο. Η κέντια χαρακτηρίζεται από αργή ανάπτυξη, φθάνει σε ύψος μέχρι και τα δύο μέτρα και μπορούμε να την αφήσουμε στην ίδια γλάστρα για πολύ καιρό.

 

Τι θέση επιλέγουμε για φύτευση της κέντιας σε εσωτερικούς χώρους;

 

H κέντια χρειάζεται να τοποθετηθεί σε φωτεινό εσωτερικό χώρο για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και συμπαγές σχήμα, όμως δεν πρέπει να δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου για να μη δημιουργηθούν εγκαύματα στα φύλλα της. Αν επιλέξουμε πολύ σκιερή θέση, τα φύλλα της κέντιας θα χάσουν τη ζωτικότητα τους και το έντονο πράσινο χρώμα. Η κέντια πρέπει να προφυλάσσεται από ρεύματα και παγωνιά, καθώς και να βρίσκεται μακριά από θερμαντικά σώματα. Λόγω μεγάλου όγκου και ύψους, η κέντια πρέπει να τοποθετείται σε γωνιακές θέσεις που θέλουμε να καλύψουμε.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση χρειάζεται η κέντια;

 

H κέντια είναι μέτρια απαιτητική ως προς το πότισμα, χρειάζεται άφθονο νερό μια φορά την εβδομάδα, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού δύο φορές την εβδομάδα. Σχετικά με τη λίπανση, θα απαιτηθεί να προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Έτσι θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε την καλή ανάπτυξη και το ζωηρό πράσινο χρώμα του φυλλώματος της κέντιας.

 

Πως κλαδεύεται και πως πολλαπλασιάζεται η κέντια;

 

Σχετικά με το κλάδεμα της κέντιας, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κέντια καλό είναι να μη κλαδεύεται για να μη χαλάσει το σχήμα της. Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού, η κέντια πολλαπλασιάζεται με απόρο αλλά θέλει αρκετό καιρό για να βλαστήσει.

 

Κι ένα μυστικό για την κέντια

 

Η κέντια χρειάζεται να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο ατμοσφαιρικής υγρασίας γιατί διαφορετικά οι άκρες των φύλλων της ξεραίνονται. Η χρήση υγραντήρα είναι ευεργετική την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού για την κέντια, ενώ ο συχνός ψεκασμός των φύλλων της με αποσταγμένο νερό είναι απαραίτητος.

 

Δες πληροφορίες για την φροντίδα και άλλων φυτών εσωτερικού χώρου όπως ζαμιόκουλκας, ανθούριο, σεφλέρα, φίκος βενιαμίν και γιούκα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.