εικόνα

Κέντια, ένα κομψό φυτό εσωτερικού χώρου

Συμβουλές φροντίδας για την κέντια

Κέντια, ένα κομψό φυτό εσωτερικού χώρου

Η κέντια είναι ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου που επιλέγουμε για να δώσει ένα τροπικό χαρακτήρα σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους. Με καταγωγή από την Αυστραλία, η κέντια ξεχωρίζει για τον λεπτό κορμό από τον οποίο διακλαδίζονται φοινικοειδή φύλλα με μακρύ μίσχο. Διαθέτει αργή ανάπτυξη και μπορούμε να την αφήσουμε στην ίδια γλάστρα για πολύ καιρό, φτάνοντας σε ύψος μέχρι και τα δύο μέτρα .

 

Τι θέση επιλέγουμε για φύτευση της κέντιας σε εσωτερικό χώρο;

 

H κέντια χρειάζεται να τοποθετηθεί σε φωτεινό σημείο για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και συμπαγές σχήμα. Προσέχουμε να μην να δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου, προκειμένου να μη δημιουργηθούν εγκαύματα στα φύλλα της. Αν επιλέξουμε πολύ σκιερή θέση, τα φύλλα της κέντιας θα χάσουν τη ζωτικότητα τους και το έντονο πράσινο χρώμα. Η κέντια πρέπει να προφυλάσσεται από ρεύματα και παγωνιά, καθώς και να βρίσκεται μακριά από θερμαντικά σώματα. Λόγω μεγάλου όγκου και ύψους, συνήθως τοποθετείται σε γωνιακές θέσεις που θέλουμε να καλύψουμε.

 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η κέντια;

 

H κέντια είναι μέτρια απαιτητική ως προς το πότισμα και χρειάζεται άφθονο νερό μια φορά την εβδομάδα, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού δύο φορές την εβδομάδα. Όσον αφορά τη λίπανση, θα απαιτηθεί να προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε τη διατήρηση της καλής ανάπτυξης του φυτού και το ζωηρό πράσινο χρώμα του φυλλώματος της κέντιας.

 

Χρειάζεται κλάδεμα η κέντια και πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της;

 

Η κέντια καλό είναι να μη κλαδεύεται για να μη χαλάσει το σχήμα της, καθώς ο τρόπος ανάπτυξης της είναι τέτοιος που δεν το επιτρέπει. Ο πολλαπλασιασμός της κέντιας γίνεται με σπόρο, θα πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι χρειάζεται αρκετό καιρό για να βλαστήσει.

 

Κι ένα μυστικό για την κέντια

 

Η κέντια χρειάζεται να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο ατμοσφαιρικής υγρασίας γιατί διαφορετικά οι άκρες των φύλλων της ξεραίνονται. Η χρήση υγραντήρα είναι ευεργετική την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού για την κέντια, ενώ ο συχνός ψεκασμός των φύλλων της με αποσταγμένο νερό είναι απαραίτητος.

 

Δες πληροφορίες για την φροντίδα και άλλων φυτών εσωτερικού χώρου όπως ο ζαμιοκούλκας, το ανθούριο, η σεφλέρα, ο φίκος βενιαμίν και το γιούκα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 


 

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (31)

σχολιαστής
Κώστας 25 Σεπτεμβρίου 2020

Καλημέρα σας

Συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνετε και τη βοήθεια που μας δίνετε
Έχω πάρει μια αρέκα από φυτώριο ταλαιπωρημένη ουσιαστικά μου τη χαρίσαμε
Ήθελα να ρωτήσω επειδή έχουμε κλαδεψει ορισμένα κλαδιά της θα βγουν καινούργια η οχι;
Επίσης έχουμε κόψει και κάποια φύλλα της τα οποία ήταν ξερα να υποθέσω δε θα βγουν καινούργια
Και υπάρχουν και κάποια κλαδιά της καταπράσινα μεν αλλά χωρίς φύλλα θα βγουν φύλλα η να τα κλαδεψουμε κι αυτα;
Πολλές ερωτήσεις σας ζαλισα σας ευχαριστώ πολυ

Απάντηση
σχολιαστής
Καλλιόπη 25 Σεπτεμβρίου 2020

Καλημέρα , έχω μια Αρέκα 2 μήνες περίπου κ παρατήρησα κάτι σαν δαγκώματα στα κάτω φύλλα της , ( σαν κάτι να μασάζ τα φύλλα ) νομίζω σε μερικά φύλλα υπάρχουν κάτι λευκά στίγματα σαν χνούδι ( από κάτω ) τι κάνω ? Έχω σκύλο κ γάτα κάτι οικολογικό παρακαλώ πολύ ….

Ευχαριστώ ….!💙👍

Απάντηση
σχολιαστής
gavrielatoumaria1972@gmail.com 10 Σεπτεμβρίου 2020

Καλησπέρα.Ξερετε;πριν 1 χρόνο περίπου μου χάρισε ο γιος μου μερικά σποράκια τριανταφυλλιες.Μπορειτε να μου πείτε πως να τα κανω φυτά; εννοώ τι διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσω.
Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 14 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλησπέρα Μαρία. Θα ήταν καλό να βάλεις σε ένα χαμηλό πιατάκι με βρεγμένο φυτόχωμα τα σποράκια της τριανταφυλλιάς και να τα διατηρήσεις για 10 εβδομάδες στο ψυγείο. Αυτό γίνεται για να σπάσει ο λήθαργος των σπόρων της τριανταφυλλιάς και να φυτρώσουν την άνοιξη που θα τα φυτέψεις.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ελίνα 7 Αυγούστου 2020

Καλημέρα σας, έχω μια κεντια και εδώ και λίγες μέρες παρατηρώ μαύρα στίγματα στα φύλλα της και ξεραίνεται …. τι μπορεί να έχει συμβεί;

Απάντηση
σχολιαστής
Panos 1 Αυγούστου 2020

Καλησπέρα,

Πριν από 3-4 βδομάδες αγόρασα μια Κέντια. Είναι τοποθετημένη σε ανατολικό παράθυρο περίπου 1 μέτρο μακριά. Την ποτίζω μια φορά τη βδομάδα άλλα δεν ήξερα πως χρειάζεται και ψέκασμα στα φύλλα της και άρχιδα να το κάνω μόλις χθες. Ξαφνικά παρατήρησα πως κάποια από τα μικρά και χαμηλά κλαδιά άρχισαν να μαραζώνουν και να ξεραίνονται. Με τι σχετίζεται αυτό? Υπάρχει περίπτωση να έχει να κάνει το air condition που είναι ακριβώς πάνω από το φυτό? Γιατί έχω άλλη μία σε άλλο σημείο του δωματίου πολύ πιο μικρή βέβαια και είναι μια χαρά!

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Αυγούστου 2020

  Καλησπέρα Πάνο. Η κέντρια θέλει δροσερό υγρό περιβάλλον που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιο. Ο αέρας του αιρ κοντίσιον και οι απότομες μεταβολές θερμοκρασιώνμπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο φύλλωμα του φυτού της κέντιας.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΦροΝη 24 Ιουλίου 2020

Χαίρετε !!! Μου έφεραν δώρο μια κεντια πριν καιρό … εχωντας μια ακόμα 7 χρόνια γνωρίζω τη συντήρηση της … με τη νέα φιλενάδα της κάτι δε πήγαινε καλά … οι 2 διακλαδώσεις της χάθηκαν κόπηκαν από τη βάση … χωρίς εξήγηση σαπισματος από νερό … έτσι λοιπόν αποφασισα ρισκάροντας τη ζωή της να την ξεθάψω και να ανανεώσω το χώμα της … προς έκπληξη πραμα το οποίο δε έχω ξανασυναντήσει σε φυτό μου … βρήκα 4 μεγάλα σκουλήκια σε πάχος και μάκρος όσο ένα δάχτυλο μαζί με τα μωρά τους … και 5 αράχνες Μπαμπάτσικες με μαύρο πίσω μέρος … τη ξανά φύτεψα σε νέο χώμα λοιπόν … όλα αυτά βρισκόντουσαν στις ρίζες να ενημερώσω και όχι στο χώμα … τι πιθανότητες έχει να ζήσει το φυτό και υπάρχει περίπτωση να ξανά αναπτύξει αυτά τα σκουλήκια τώρα στο νέο χώμα ;!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 24 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Φρόνη. Πιθανότατα, τώρα που μεταφύτευσες την κέντια σε γλάστρα με το καινούριο χώμα δεν θα υπάρχει πρόβλημα με σκουλήκια. Απέφυγε πάντως το υπερβολικό πότισμα στην κέντια και φρόντιζε να στραγγίζει η γλάστρα γιατί διαφορετικά μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Λάζαρος 20 Ιουλίου 2020

Χαιρετε. Έχω μια κεντια που πάει να βγάλει καινούργιο φυλλο το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του είναι καφετί και ξεθωριασμενο. Να σημειώσω πως απ’ όταν την πήρα έχει βγάλει αλλά δύο φύλλα τα οποία ήταν πράσινα εξ αρχής . Την άλλαξα γλάστρα πριν κάνα μήνα , ένα με δύο νουμερα μεγαλύτερη και αυτό είναι το πρώτο φύλλο που βγάζει στην καινούργια γλάστρα . Την ποτιζω τώρα το καλοκαίρι καθε 7-8 μέρες και πότισμα παρά πότισμα ρίχνω λίγο λίπασμα για φυτά εσωτερικού. Επίσης την εχω σε δωμάτιο με αρκετά φυτά της ψεκάζω τα φύλλα τώρα με τη ζέστη δύο φορές την εβδομάδα και στο πιατακι έχω χαλίκι με νερό για να σηκώνεται υγρασία. Τι μπορεί να συμβαίνει ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
σχολιαστής
Manos 14 Ιουλίου 2020

Μπορώ να χρησιμοποιήσω αποσταγμένο νερό από το air condition?

Απάντηση
σχολιαστής
Αθηνά 9 Ιουλίου 2020

Καλησπέρα σας.
Έχω μια ερώτηση. Η κεντια με τιν αρέκα Είναι το ίδιο φυτό?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 9 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Αθηνά. Η αρέκα είναι διαφορετικό φυτό από την κέντια αλλά ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Ελένη 9 Ιουλίου 2020

   Διάβασα σε ένα σχόλιο σας ότι η αρέκα και η κεντια είναι διαφορετικά, η αρέκα χρειάζεται άλλη φροντίδα από ότι η κεντια και αν ναι πως τα ξεχωρίζουμε

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 10 Ιουλίου 2020

    Καλησπέρα Ελένη.
    Η αρέκα ανήκει στην ίδια οικογένεια με την κέντια, έχουν παρόμοιο φύλλωμα σε σχήμα παλάμης και έχουν παρόμοιες ανάγκες φροντίδας. Η αρέκα βγάζει πιο πολλούς βλαστούς από την κέντια αλλά έχει μικρότερου μεγέθους φύλλα.

    Απάντηση
σχολιαστής
Αθήνα 9 Ιουλίου 2020

Μου έδωσαν σήμερα μια κέντια τιν οποία θα την πέταγανε αλλά επειδή τη Λυπήθηκα τους είπα να μου δώσουνε. Η κεντια δεν έχει αναπτυχθεί από τότε που την πήρανε η προηγούμενη ιδιοκτητες και είναι κίτρινο πράσινη είναι μικρή και αδύναμη. Τι να κάνω για να τι Σωσώ?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 9 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Αθηνά. Μεταφύτευσε την σε μεγαλύτερη γλάστρα και χρησιμοποίησε φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου. Βάλε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά 2 εβδομάδες μετά την μεταφύτευση και ακολούθησε και τις άλλες συμβουλές του άρθρου μας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μάνος 8 Ιουλίου 2020

Όταν λέτε αποσταγμένο νερό τι εννοείται? Το απιονισμενο δηλαδή?

Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντίνα 7 Ιουλίου 2020

Γεια σας,
Έχω μια αρεκα σε εσωτερικό χώρο μετριο φωτισμό και καλη αποστράγγιση.
Οι άκρες του φυτου έχουν ξεραθεί στις άκρες ακόμα και τα μικρά φύλλα παρότι τα βρέχω με νερό. Πρόσφατα παρατήρησα ότι ξερενωντε τα φύλλα από τη ρίζα και πέφτουν. Έχω βάλει και λίπασμα σε στερεά μορφή για φυτά αλλά δεν βλέπω βελτίωση. Τι ακριβώς συμβαίνει?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Κωνστανίνα. Η ξήρανση στις άκρες της αρέκας πιθανότατα οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα και στον ελλιπή φωτισμό. Πότιζε μία φορά τη βδομάδα το φυτό σου και εξασφάλισε μία πιο φωτεινή θέση που δεν την κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.

  Απάντηση
σχολιαστής
μαρια 23 Μαΐου 2020

καλημερα….η καλαγχοη μου .ειναι σε γλαστρα και τωρα τελευταια ειδα οτι ο κορμος της σαν να εχει σαπισει….εκοψα σε δυο μεριες και μεσα ηταν μαυρο…….και τα φυλλα της ειναι καχεκτικα …μαζεμενα…..τα ανθη της δεν εχουν κρατησει πολυ και ξεραθηκαν…..τι της συμβαινει;το αγαπω πολυ αυτο το φυτο….τι μπορω να κανω;;..ευχαριστω……..

Απάντηση
σχολιαστής
Yiota 17 Μαΐου 2020

Καλησπέρα. Είχα την κέντια έξω και ήταν μια χαρά έως σήμερα που η θερμοκρασία ανέβηκε στους 40 και έπαθε εγκαύματα! Αναγκάστηκα να κόψω τρια από τα φύλλα της γιατί καταστράφηκαν εντελώς. Τα υπόλοιπα έπαθαν ζημιά… Την έβαλα μέσα σε φωτεινό σημείο. Θα συνέλθει; Τι να κάνω να την βοηθήσω; Ευχαριστώ!

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.