Φίκος μπέντζαμιν, συμβουλές φροντίδας σε γλάστρα και στον κήπο

7 μυστικά για φροντίδα φίκου μπέντζαμιν σε γλάστρα και στον κήπο

O φίκος μπέντζαμιν ή φίκος βενιαμίν είναι ένα εντυπωσιακό τροπικό φυτό με καταπράσινο φύλλωμα που κατάγεται από τη νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία.

Φυτό με ακακόνιστη ανάπτυξη φυλλώματος και γρήγορη ανάπτυξη, ο φίκος μπέντζαμιν διαθέτει κλαδιά που κρέμονται ελαφρά προς τα κάτω. Τα λεία γυαλιστερά πράσινα φύλλα του έχουν γλωσσοειδή μορφή με χαρακτηριστική κατάληξη στην άκρη που μοιάζει με βέλος.

Πολύ συχνά, ο κορμός του φίκου μπέντζαμιν σε γλάστρα πλέκεται σε διάφορα σχήματα για να μας δώσει ακόμα πιο εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερα δημοφιλής ως φυτό εσωτερικού χώρου, ο φίκος μπέντζαμιν μπορεί να διατηρηθεί επίσης ως φυτό εξωτερικού χώρου.

Σε περιοχές με ήπιους χειμώνες, ο φίκος μπέντζαμιν φυτεύεται στον κήπο, όπου αναπτύσσεται σε ένα μεγάλο δέντρο αρκετών μέτρων σε ύψος με πλούσιο φύλλωμα και σκιά.

Ο φίκος μπέντζαμιν είναι ένα από τα πιο όμορφα φυτά για γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Ιδανική επιλογή και για τη βεράντα, την αυλή ή μέσα στο σπίτι με την προϋπόθεση ότι τον τοποθετούμε σε σημείο με αρκετό φως.

Ας δούμε, αναλυτικά, τι φροντίδα χρειάζεται ο φίκος μπέντζαμιν για να τον διατηρήσουμε υγιή και καταπράσινο χωρίς προβλήματα.

Διαφήμιση

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες φίκου μπέντζαμιν;

Ο φίκος βενιαμίν (Ficus benjamina) είναι το πιο διάσημο είδος φίκου κι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυλλώδη φυτά γλάστρας.

Οι ποικιλίες φίκου μπέντζαμιν διαφέρουν ως προς το χρώμα, το σχήμα και το μέγεθος του φυλλώματος, καθώς επίσης στην ανάπτυξη που παρουσιάζουν.

Ως προς το χρώμα, οι ποικιλίες φίκου μπέντζαμιν διαθέτουν από σκουρόχρωμο γυαλιστερό μέχρι πιο ανοιχτό πράσινο χρώμα, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες μπέντζαμιν πανασέ (Ficus benjamina variegata) που εμφανίζουν διχρωμία με τα πρασινοκίτρινα φύλλα τους.

Η οικογένεια των φίκων περιλαμβάνει πολλά γνωστά και αγαπημένα είδη φυτών. Εκτός από τον φίκο μπέντζαμιν, πολύ διαδεδομένος είναι και ο φίκος ελάστικα (Ficus elastica) με τα μεγάλα γυαλιστερά παχιά φύλλα του, ο ροδίτικος φίκος (Ficus nitida) με τα μικρά οβάλ γυαλιστερά φύλλα και ο φίκος λυράτα (Ficus lyrata) με τα μεγάλα δερματώδη φύλλα σε σχήμα που θυμίζουν βιολί.

10 μυστικά για τη φροντίδα του φίκου λυράτα
10 μυστικά για τη φροντίδα του φίκου λυράτα

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο φίκος μινιατούρα (Ficus microcarpa) που φτάνει μέχρι ένα μέτρο σε ύψος και το συναντάμε ως φυτό μπονσάι.

Αξίζει, να αναφέρουμε ότι και η συκιά (Ficus carica), το αγαπημένο καρποφόρο δέντρο με τους νόστιμους γλυκούς καρπούς είναι ένα είδος φίκου.

2. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί ο φίκος μπέντζαμιν;

Ο φίκος μπέντζαμιν χρειάζεται φωτεινά μέρη και ήπιο κλίμα για να ευδοκιμήσει και να απολαύσουμε το πλούσιο καταπράσινο φύλλωμά του.

Εξασφαλίζουμε σκιερά ή ημισκιερά σημεία για την φύτευση που δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τις έντονες ακτίνες του ήλιου καθώς μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στα φύλλα του ειδικά τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο φίκος είναι ευαίσθητος στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα καθώς και στους δυνατούς βοριάδες που μπορούν να του προκαλέσουν εκτεταμένη φυλλόπτωση.

Φυτεύουμε το φίκο μπέντζαμιν σε γόνιμο έδαφος που να διαθέτει καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει από το πότισμα ή τις βροχοπτώσεις, προκειμένου να μη μένει υπερβολική υγρασία στη ρίζα του καθώς μπορεί να εμφανίσει σαπίσματα.

3. Πως φυτεύουμε τον φίκο μπέντζαμιν σε γλάστρα;

Για τη φύτευση του φίκου μπέντζαμιν σε γλάστρα, επιλέγουμε γλάστρες, σχετικά μεγάλες διαμέτρου και τουλάχιστον 30 εκατοστών, καθώς ο φίκος αναπτύσσει εκτεταμένο ριζικό σύστημα.

Κατά τη μεταφύτευση, γεμίζουμε τη γλάστρα με εμπλουτισμένο φυτόχωμα γενικής χρήσης, πλούσιο σε θρεπτικά συστικά, που να περιέχει περλίτη ή ελαφρόπετρα.

Αν έχουμε τη γλάστρα με τον φίκο στο μπαλκόνι, καλό είναι να την τοποθετήσουμε σε θέση προφυλαγμένη από βοριάδες και προτιμούμε σημείο με δυτική ή ανατολική έκθεση.

Μέσα στο σπίτι, φροντίζουμε να τοποθετούμε τη γλάστρα μακριά από θερμαντικά σώματα, όπως καλοριφέρ και τζάκι, καθώς επίσης αποφεύγουμε να τον έχουμε κοντά σε παγωμένο τζάμι την περίοδο του χειμώνα.

5 μυστικά για τη φροντίδα του φίκου benjamin
Το χαρακτηριστικό γυαλιστερό φύλλωμα του φίκου benjamin σε γλάστρα

4. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα ο φίκος μπέντζαμιν;

Ο φίκος μπέντζαμιν έχει σημαντικές απαιτήσεις σε εδαφική υγρασία και πότισμα για να έχει ένα υγιές καταπράσινο φύλλωμα.

Όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, ποτίζουμε τακτικά 3 φορές την εβδομάδα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού και 1-2 φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Για φυτά φίκου που έχουμε μέσα στο σπίτι, ποτίζουμε περίπου μια φορά την εβδομάδα. Φροντίζουμε να ποτίζουμε το φυτό αμέσως μόλις στεγνώσει το χώμα στο οποίο είναι φυτεμένο.

Συμπληρωματικά, τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, καλό είναι να διαβρέχουμε συχνά το φύλλωμα του φίκου για να αποφύγουμε την εμφάνιση ξηράνσεων στις άκρες των φύλλων του, χρησιμοποιώντας απιονισμένο ή βρόχινο νερό.

Νερό βροχής σε φύλλα
Βρόχινο νερό για δροσισμό των φύλλων

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στον φίκο μπέντζαμιν;

Ο φίκος μπέντζαμιν χρειάζεται αρκετά θρεπτικά στοιχεία και λίπασμα για να διατηρήσει γυαλιστερό και πράσινο το φύλλωμα του, χωρίς να ξεθωριάζει ή να εμφανίζει κίτρινα φύλλα.

Προσθέτουμε μία φορά το μήνα πλήρες κοκκώδες λίπασμα εμπλουτισμένο σε μαγνήσιο και σίδηρο για τους φίκους που έχουμε σε εξωτερικό χώρο.

Για φυτά που έχουμε σε γλάστρες, προτιμούμε υγρό λίπασμα για πράσινα επαναλαμβάνοντας τη λίπανση κάθε δύο βδομάδες από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

Διαφήμιση

6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τον φίκο μπέντζαμιν;

Ο φίκος μπέντζαμιν είναι αρκετά ανθεκτικός σε προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες και έντομα. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις θα συναντήσουμε προσβολές από διάφορά έντομα όπως η ψώρα των φυτών, η βαμβακάδα, ο αλευρώδης και ο θρίπας που δημιουργούν προβλήματα στο φύλλωμα του.

Για την προστασία του φίκου μπέντζαμιν από τις προσβολές εντόμων ψεκάζουμε με βιολογικό σκεύασμα θερινού πολτού ή αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα και επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή του ψεκασμού μετά από 2 εβδομάδες.

Εναλλακτικά, σε προληπτικό επίπεδο, μπορούμε να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

7. Γιατί ο φίκος μπέντζαμιν ρίχνει τα φύλλα του;

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που μπορεί να εμφανίσει ο φίκος μπέντζαμιν είναι η απότομη πτώση των φύλλων του κάτι πολύ ενοχλητικό ειδικά αν βρίσκεται μέσα στο σπίτι μας. Η φυλλόπτωση μπορεί να οφείλεται σε μειωμένο ή υπερβολικό πότισμα, στο ξηρό περιβάλλον, σε απότομη πτώση της θερμοκρασίας, σε χαμηλό φωτισμό, καθώς και σε υπερβολική λίπανση με αμμωνιακό λίπασμα.

Για να αποφύγουμε την πτώση των φύλλων του φίκου μπέντζαμιν, ειδικά όταν είναι σε γλάστρα στο σπίτι μας, προσέχουμε τα εξής:

 • Διατηρούμε το φίκο μπέντζαμιν σε φωτεινή θέση μέσα στο σπίτι.
 • Κάνουμε σταθερά ποτίσματα εξασφαλίζοντας ότι το νερό που περισσεύει φεύγει από τις τρύπες της γλάστρας.
 • Αποφεύγουμε τις μετακινήσεις της γλάστρας και τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας.
 • Εξασφαλίζουμε θέση μακριά από καλοριφέρ, τζάκι και από τα θερμά ή ψυχρά ρεύματα του air-condition.
 • Διαβρέχουμε το φύλλωμα του την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον γρασίας.

8. Γιατί κιτρίνιζουν τα φύλλα του φίκου μπέντζαμιν;

Το υπερβολικό πότισμα στα φυτά καθώς και η κακή αποστράγγιση του νερού στη γλάστρα, μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα στα φύλλα και καφέτιασμα λόγω υπερβολικής υγρασίας. Επιπλέον, τα κίτρινα φύλλα στο φίκο μπέντζαμιν μπορεί να αποτελούν σημάδι ότι χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ή υπενθύμιση ότι δεν έχουμε βάλει λίπασμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

5 μυστικά για μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα
5 μυστικά για μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα

Για να αποφύγουμε το κιτρίνισμα των φύλλων του φίκου μπέντζαμιν ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές:

 • Κάνουμε τακτικά ποτίσματα και επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόνο όταν στεγνώνει η γλάστρα.
 • Παρατηρούμε τις ρίζες του φυτού μήπως έχουν πυκνώσει στη γλάστρα και βγαίνουν από κάτω ή στην επιφάνεια του χώματος ώστε να κάνουμε άμεσα μεταφύτευση.
 • Προσθέτουμε τακτικά υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά ώστε να εξασφαλίσουμε καταπράσινο φύλλωμα.
Κίτρινα φύλλα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά και πώς το αντιμετωπίζουμε

9. Πότε και με ποιον τρόπο κλαδεύουμε τον φίκο μπέντζαμιν;

Ο φίκος χρειάζεται ελαφρύ κλάδεμα κάθε χρόνο για να διατηρήσει τη ζωντάνια του φυλλώματος του και να διατηρήσουμε το σχήμα του.

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα του φίκου μπέντζαμιν είναι στις αρχές της άνοιξης, όταν περάσει η παγωνιά του χειμώνα.

Κατά το κλάδεμα, αφαιρούμε τους βλαστούς που ξεραίνονται ή έχουν κιτρινίσει τα φύλλα τους, ώστε να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη νέας πράσινης βλάστησης.

Αν ο φίκος έχει ψηλώσει πολύ και έχει αραιό φύλλωμα, κλαδεύουμε την κορυφή του για να αναπτύξει πλουσιότερα φύλλωμα χαμηλά και να αποκτήσει πιο συμπαγή κόμη.

10. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του φίκου μπέντζαμιν;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά φίκου μπέντζαμιν εύκολα και οικονομικά με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα καθώς και με εναέριες καταβολάδες. Ας δούμε αναλυτικά τα βήματα του κάθε τρόπου πολλαπλασιασμού για να φτιάξουμε τα δικά μας φυτά φίκου μπέντζαμιν.

α) Πολλαπλασιασμός φίκου μπέντζαμιν με μοσχεύματα

Με την μέθοδο των μοσχευμάτων, την περίοδο της άνοιξης κόβουμε κλαδάκια από φυτά φίκου και τα φυτεύουμε σε γλάστρες που θα μας δώσουν νέα φυτά.

 • Αρχικά, παίρνουμε τμήματα βλαστών μήκους περίπου 15 εκατοστών την περίοδο της άνοιξης από τους πλευρικούς βλαστούς του φυτού.
 • Βάζουμε ορμόνη ριζοβολίας στη βάση του μοσχεύματος.
 • Το φυτεύουμε σε μικρή γλάστρα χρησιμοποιώντας μείγμα τύρφης, άμμου και περλίτη, σε αναλογία 1:1:1.
 • Τοποθετούμε τη γλάστρα σε υγρό περιβάλλον μέχρι να ριζώσει το φυτό.
 • Μετά από διάστημα 2-3 μηνών, κάνουμε μεταφύτευση των νέων φυτών φίκου σε γλάστρες για να αναπτυχθούν.

β) Πολλαπλασιασμός φίκου μπέντζαμιν με εναέριες καταβολάδες

Με τη μέθοδο των εναέριων καταβολάδων, τοποθετούμε μία σακούλα με χώμα σε ένα κλαδί του φίκου για να αναπτύξει ρίζες και να δημιουργήσουμε ένα νέο φυτό.

 • Παίρνουμε ένα βλαστό του φυτού και απομακρύουμε τα φύλλα από τη βάση του.
 • Κάνουμε μία μικρή τομή σε ένα σημείο στη μέση του βλαστού από το οποίο θα βγάλει ρίζες.
 • Βάζουμε φυτόχωμα και άμμο σε αναλογία 2:1 σε μία σακούλα και τη δένουμε έτσι ώστε το σημείο τομής να είναι μέσα στο υπόστρωμα του φυτοχώματος και της άμμου.
 • Διατηρούμε το χώμα υγρό με τακτικά ποτίσματα.
 • Σταδιακά σε 6-8 εβδομάδες, ο βλαστός του φίκου μπέντζαμιν μέσα στη σακούλα θα βγάλει ρίζες.
 • Όταν ριζώσει, αφαιρούμε τη σακούλα και αποκόπτουμε το κλαδί από το αρχικό φυτό σε σημείο κοντά στις ρίζες.
 • Το νέο φυτό είναι έτοιμο για να το φυτέψουμε σε γλάστρα ή απευθείας στο χώμα.

11. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη φροντίδα του φίκου μπέντζαμιν

Όταν διατηρούμε το φίκο μπέντζαμιν σε εσωτερικό χώρο μέσα στο σπίτι ή σε γραφείο , συνήθως δεν σχηματίζει λουλούδια. Αντίθετα στο φυσικό του περιβάλλον, μπορεί να εμφανίσει ανθοφορία και να σχηματίσει μικρούς καρπούς, οι οποίοι αποτελούν εξαιρετική τροφή για τα πουλιά.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (97)

 1. Χαραλαμπος Παπαδοπουλος
  27/05/2024

  Καλημέρα σας.Εχω ένα φυτό Μπέντζαμιν στο οποίο πέφτουν τα φύλλα και φαίνεται πάνω στα φύλλα μια υγρασία σαν ιδρώτας.Το έχω σε εσωτερικό χώρο με λίγο φωτισμό .
  Μπορείτε να μου πείτε μια συμβουλή;
  Ευχαριστω

  • Δοκίμασε να τις έχεις σε πιο φωτεινό σημείο με καλύτερο φωτισμό. Ίσως, θα ήταν καλύτερα να βγάλεις το φυτό σε μπαλκόνι σε σημείο που δεν το κτυπά άμεσα το ηλιακό φως.

 2. αλεξης
  09/05/2024

  μάλιστα κάποιο κατάστημα φυτοφάρμακων μου πρότεινε ένα υγρό λίπασμα για αναζωογόνηση των μπενζαμην (κάθε 15 μέρες 1,5 “καπάκι” στα 3 λίτρα νερού)

 3. αλεξης
  09/05/2024

  γειά σας, έχω 2 φυτα μπενζαμην σε εξωτερικό χώρο, αρχίσανε να βγάζουν καινούργια κλαδάκια πάνω στον κορμό, και γεμίσανε ζουζούνια, (μάλλον μελιγκρα) μπορώ να τα ψεκασω με αεροζολ?

  • Μην τα ψεκάσεις με αεροζόλ. Επέλεξε να ψεκάσεις με βιολογικό σκεύασμα φυσικού πύρεθρου που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.

 4. Σακελλαρίου Γιωργος
  17/04/2024

  Έχω φίκους 35 ετών και άρχισαν να παραδίδουν στον ύψιστο. Ποιο είναι το όριο ηλικίας τους; Ευχαριστώ πολυ

 5. αλεχις
  29/02/2024

  έχω δύο μπενζαμην, τα έχω σε εξωτερικό χώρο (βόρειο Ελλάδα, Θράκη), τον χειμώνα τα κάλυψα με ύφασμα αντιπαγοτικό για κανένα μήνα, με αποτέλεσμα να πέσουν τα φύλλα τους ,τα φυτά αυτά την άνοιξη θα ξαναπεταξουν φύλλα, ;

  • Θα ξαναβγάλουν πιθανότατα φύλλα αν οι βλαστοί εσωτερικά δεν είναι ξεροί. Ένα ελαφρύ κλάδεμα στις αρχές της άνοιξης, θα βοηθήσει να έχουν καλύτερη βλάστηση.

 6. Αλέξης
  24/02/2024

  έχω φυτέψει 2 μπενζαμην σε εξωτερικό χώρο, τα φυτά ξέρανε όλα τα φύλλα ίσος γιατί έκανε κρύο (βόρειο Ελλάδα), δεν έκανε ιδιαιτέρως παγωνιά φέτος ίσος κάποια βραδιά-1 -2 κάποιες ώρες, έχουνε κρατήσει και κάποια φύλλα, λίγα αλλά κράτησαν, λέτε να πάγωσαν?

 7. Ζοζεφινα
  27/08/2023

  Έχω έναν φίκο μπενζαμιν 12 χρόνια και τα πάει θαυμάσια .Την άνοιξη βγαίνει στο μπαλκόνι και θεριεύει και τον Νοέμβριο τον βάζω μέσα . Φέτος έχει γίνει τεράστιος μεγαλύτερη γλάστρα δεν υπάρχει μπορώ να τον κλαδέψω όταν τον φέρω μέσα ? και πως ?
  Επίσης έχω πάρει πριν 1 χρόνο ένα φίκο λυράτα και αυτός τα πάει σχετικά καλά έχει ψηλώσει αρκετά αλλά τα φύλα του δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα όπως τα βλέπω στις φωτό .Κάνω κάτι λάθος μήπως έχει πολυ φως ? Δεν έρχεται σε επαφή με τις καυτές ακτίνες αλλά είναι σε Νότιο μεγάλο παραθυρο

  • Μπορείς να κλαδέψεις τον φίκο μπέντζαμιν περιορίζοντας το ύψος του και αφαιρώντας ξερά και κίτρινα φύλλα από το εσωτερικό του φυλλώματος. Ο φίκος λυράτα μπορεί να θέλει μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα και προσθήκη υγρού λιπάσματος για πράσινα φυτά.

 8. ΕΛΕΝΗ
  03/06/2023

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΑ ΦΙΚΟ ΜΠΕΝΖΑΜΙΝ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ COCCOIDEA INSECTS H SCALE INSECTS ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΟΥ ΤΑ ΦΥΛΛΑ . ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΟ ΣΩΣΩ? ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

  • Για την αντιμετώπιση των κοκκοειδών, μπορείς να ψεκάσεις με σκεύασμα θερινού πολτού και φυσικού πύρεθρου.

 9. μαρία
  22/11/2022

  καλησπέρα. Έχω τρία φυτά μπένζιαμιν σε βορεινό μπαλκόνι, τα οποία μέσα στον Νοέμβρη απογυμνώθηκαν τελείως, χωρίς να γνωρίζω τι έφταιξε. Θα ξαναπετάξουν φύλλα την άνοιξη ή τα έχασα τελείως;

  • Καλημέρα Μαρία. Μπορείς να κλαδέψεις το φυτό για να ενισχύσεις την βλάστηση του στις αρχές της άνοιξης και να προσθέσεις και λίπασμα.

 10. Μαρία
  13/05/2022

  Γεια σας και συγχαρητήρια για την εκπληκτική δουλειά σας. Οι φίκοι που έχουμε στις βεράντες μας έχουν πολλά κίτρινα φύλλα τα οποία πέφτουν σαν χιονοστιβάδα. Δεν οφείλεται σε ανάπτυξη των ριζωμάτων καθώς πέρυσι κάναμε μερικό κόψιμο των ριζών (οι γλάστρες είναι ήδη οι πολύ μεγάλες που έχουμε στη βεράντα μας για να κάνουμε μεταμφύτευση). Συνεπώς πώς μπορούμε να καταλάβουμε εάν οφείλεται σε λάθος πότισμα ή λίπανση και τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα φυτά;

  • Καλησπέρα Μαρία. Πιθανότατα, οφείλεται λόγω της παρατεταμένης παγωνιάς της φετινής χρονιάς. Κάνε ένα ελαφρύ κλάδεμα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά και λίπασμα σιδήρου.

 11. Λένα
  05/10/2021

  Αγαπητέ κύριε Λιονουδάκη,
  Τα Μπέντζαμιν μου είναι αρκετά γηραιά (15 χρονών περίπου), σε γλάστρες. Φέτος πρώτη φορά μου αρρώστησαν από κοκκοειδή μέσα στους καύσωνες. Ψεκασα 5 φορές παραλείποντας τις ημέρες με τη ζέστη με χαλκό και εντομοκτόνο και πάλι δεν έχουν απαλλαχθεί πλήρως αλλά είναι ελεγχόμενη η κατάσταση για την ώρα. Το πρόβλημα μου είναι ότι τώρα τα φυλλαράκια από λαμπερά και γυαλιστερά, είναι θαμπά σαν αποχυμωμένα… θα μπορούσα να τα βοηθήσω κάπως;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  Λένα

 12. Αλέξανδρος
  02/10/2021

  Γεια σας και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σας.
  Φροντίζω και εγώ ένα φίκο μπέντζαμιν ο οποίος είναι αρκετά μικρός ακόμα, περίπου 1μ ύψος.
  Παρατήρησα τα νέα φύλλα του, που είναι κλειστά, έχουν μαυρα στίγματα και εσωτερικά έχουν κάποια μαύρα έρποντα έντομα που μοιάζουν με σκορπιοί. Μπορέιτε να καταλάβετε τι είναι κ αν ναι πώς αντιμετωπίζονται (κατά προτίμηση με φυσικό τρόπο)?

  • Καλησπέρα Αλέξανδρε. Δοκίμασε αρχικά να ψεκάσεις το φίκο μπέντζαμιν με διάλυμα πράσινου σαπουνιού διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό. Επίσης, φρόντιζε να ποτίζεις τον φίκο μία φορά την εβδομάδα.

 13. Κατερίνα
  22/08/2021

  Καλημέρα αγόρασα πρόσφατα ένα φίκο 1μετρο ύψος σε γλάστρα κ τον έχω μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα απλά το έχω στη βεράντα μου κ έχει ήλιο από τι 10το πρωί έως στις 6 απόγευμα τώρα είναι καταπράσινος μήπως θα έχω πρόβλημα λόγου του ήλιου ευχαριστώ!!!

  • Καλημέρα Κατερίνα. Μπορείς να τον διατηρήσεις σε αυτή την θέση ποτίζοντας μόλις στεγνώνει το χώμα καθώς και να προσθέσεις υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά.

 14. ΞΕΝΟΦΩΝ
  06/07/2021

  Γεια σας.Ο φίκος μου όπως και κάθε χρόνο,έχει προσβληθεί έντονα απο τον θρίπα.Κάθε χρόνο φέρναμε έναν κηπουρό για να τον ψεκάσει ,ο οποίος έκανε συνδυασμό τεσσάρων χημικών φυτοφαρμάκων.Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και θεαματικά, όμως τώρα με ανυσηχεί το αποτύπωμα που άφηνε στο περιβάλλον.Γ΄αυτό φέτος έχω αποφασίσει να καταπολεμίσω τον θρίπα με φυσική πυρεθρίνη .Θα φέρει ανάλογα αποτελέσματα ή να χρησιμοποιήσω κάποιο άλλο βιολογικό σκεύασμα;;

  • Καλησπέρα Ξενοφώντα. Μπορείς να ψεκάσεις με συνδυασμό βιολογικών σκευασμάτων θερινού πολτού μαζί με φυσική πυρεθρίνη για την καλύτερη αντιμετώπιση του θρίπα στον κήπο και στα υπόλοιπα φυτά σου.

 15. Αλεξάνδρα
  24/06/2021

  Θα ήθελα αν μπορείτε να μου πείτε την γνώμη σας για ένα φυτό μου εσωτερικού χώρου. Αγόρασα φίκο Μπέντζαμιν, αλλα πάνω στα φύλλα του έχει κάτι σαν σκόνη. Προσπαθώ να το καθαρίσω με νερό, αλλά αυτό δεν φεύγει. Είναι το φύλλο σαν να έχει άσπρες στάμπες σκόνης και η υφή του φυλλου δεν μοιάζει με κανονική. Επίσης, έχει καθημερινή τεράστια φυλλοπτωση, παρά το γεγονός ότι το ποτιζω και το έχω δίπλα σε παράθυρο.

  Εσείς τι πιστεύετε ότι έχει; Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ ειναι ότι δεν το έχω μεταφυτευσει και οι ρίζες έχουν βγει σε υπερβολικό βαθμό και πάνω αλλά και κάτω από την γλαστρα.

  Θα εκτιμούσα την απάντηση σας.

  • Καλησπέρα Αλεξάνδρα. Καλό είναι να μεταφυτεύσεις τον φίκο σε μεγαλύτερη γλάστρα. Κι όσο για τις στάμπες, δοκίμασε να το καθαρίσεις με διάλυμα μαγειρικής σόδας.

 16. ΑΓΓΕΛΙΚΗ
  02/04/2021

  Καλησπερα. Είχε η μητέρα μου ένα φίκο μπέντζαμιν σε γλάστρα στο μπαλκόνι γυρω στα 16 χρόνια όπως υπολογιζει, τον οποίο φυτεψα στον κήπο μου πριν από ένα χρόνο. Αυτό το διάστημα δεν έχει αναπτυχθεί καθόλου, έχει αρκετά πράσινα φυλλα, αλλά είναι κάπως σαν ξερός ο κόσμος του. Υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθεί σε δέντρο? Είναι αργή η ανάπτυξη του, γιατί ένα χρόνο τώρα δεν έχω δει καμία διαφορά? Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας και συγχαρητήρια για τη σελίδα σας.

  • Καλημέρα Αγγελική. Πιθανότατα, θα εμφανίσει ανάπτυξη ο φίκος φέτος. Πρόσθεσε και υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά για να βοηθήσεις την ανάπτυξη του.

 17. Δώρα
  14/03/2021

  Καλημέρα σας!
  Σήμερα ,δυστυχώς ,εντελώς ξαφνικά,ο φίκος μπένζαμιν απότομα παρουσίασε έντονη και άφθονη φυλλόπτωση,χωρίς να αλλάξει κάτι (βρίσκεται στο μπαλκόνι και ήταν μια χαρά καταπράσινος).
  Υποψιάζομαι υπερβολική λίπανση ( μου ξέφυγε) πριν από 11 μέρες..
  Πώς το εξηγείτε;
  Σας ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Δώρα. Η πτώση των φύλλων του φίκου μπέντζαμιν μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική λίπανση ειδικά αν είναι φυτεμένος σε σχετικά μικρή γλάστρα ή μπορεί να οφείλεται σε απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας, εναλλαγή παγωνιάς και ζέστης.

 18. Μαιρη
  06/03/2021

  Γεια σας!θα ηθελα μια συμβουλη σχετικα με τα φυτα μου…εχω φτιαξει εναν κηπο με νεαρα δεντρα εσπεριδοειδη τα οποια προφυλαξα με σακουλες για τις μερες που ειχε αρκετο κρυο..περιπου 1βδομαδα..παρολα αυτα τα φυλλα τους ταλαιπωρηθηκαν αρκετα κ μαραθηκαν..επισης εχω δυο φικους μπεντζαμιν κ ελαστικα στο μπαλκονι αλλα σε καλες θεσεις για να μην ειναι πολυ εκτεθειμενα..δυστυχως κ αυτα επηρεαστηκαν κ ο μπεντζαμιν εχει κιτρινισει ενω ο ελαστικα εμφανισε μαυρες κηλιδες κ τα φυλλα του ειναι αρκετα ευαισθητα! Μπορω να σωσω τους φικους με ενα αυστηρο κλαδεμα χαμηλα? Κ τα εσπεριδοειδη θα επανελθουν?

  • Καλημέρα Μαίρη. Κλάδεψε τους φίκους περισσότερο από χαμηλά και κάνε ένα ελαφρύ κλάδεμα στα εσπεριδοειδή για να επανέλθουν. Πρόσθεσε συμπληρωματικά, υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.

 19. Δημήτρης
  03/03/2021

  Καλησπέρα σας.. Ηθελα να ρωτήσω σχετικα με ενα φικο που εχω σε γλάστρα μεσα στο σπίτι .. Παρατήρησα οτι τα περισσότερα φύλλα γέρνουν προς τα κάτω, ενω αρκετά από αυτά ειναι καφέ στην άκρη.. Επίσης μερικά φύλλα κύριως απο τα κατω στρώματα έπεσαν.. Τι θα μπορούσα να κάνω;

  • Καλησπέρα Δημήτρη.
   Φρόντισε να έχεις το φίκο μακριά από καλοριφέρ και από παγωμένο τζάμι. Μπορείς να κλαδέψεις τον φίκο στις αρχές της άνοιξης και να προσθέσεις υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά.

 20. Βικτωρια
  24/01/2021

  Καλησπέρα.Η ερωτηση ειναι για ένα φίκο ελαστικα.Ενα φυλλο εχει ανοίξει,σαν σκίσιμο, και 2 στην ακρη τους ειναι καφέ και σαν κομμένα.Τον έχω 1.5 χρόνο,ειναι περίπου 0.90 εκ. και πηγαινε μια χαρά.Τι του συμβαινει; Ειναι σε φωτεινό σημείο,χωρίς να τον βλέπει απευθείας ο ήλιος.

  • Καλησπέρα Βικτώρια.
   To σχίσιμο των φύλλων του φίκου ελάστικα και το καφέτιασμα στις άκρες πιθανότατα οφείλεται συνθήκες χαμηλής υγρασίας και ξηρού περιβάλλοντος. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί αν το φυτό μας είναι κοντά σε θερμαντικό σώμα όπως τζάκι ή καλοριφέρ ή αν έχουμε σε λειτουργία αφυγραντήρα στο δωμάτιο.

   • Βικτωρια
    01/02/2021

    Ευχαριστώ,αυτό πρέπει να φταίει

 21. Άννα
  14/01/2021

  Καλησπέρα τώρα που αρχίσανε η παγονιες σε τι θερμοκρασία χρειάζεστε ο φικος μπενζαμιν για να ευδοκιμήσει.
  Ευχαριστώ πολύ.

  • Ο φίκος μπέντζαμιν ευδοκιμεί σε ένα εύρος θερμοκρασιών 10-30οC. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα, να πέφτουν τα φύλλα του και σταδιακά να παγώσει το φυτό.

 22. Ioanna
  21/11/2020

  καλησπέρα. Αγόρασα πριν 5 -6 ημέρες το πρώτο μου φυτό, εναν φίκο ρομπούστα αν δενκανω λαθος με την ονομασια. Χθες παρατήρησα πως ειχε στην αρχη ενος φυλου ενα κιτρινωπό χρώμα σαν μουχλα να το πω; κατι πηγαινε λάθος. Το φύλο επεσε μονο του ενω το υπόλοιπο φυτό φαίνεται πολυ υγιες. Δεν το ποτισα υπεερβολικα , δεν νομιζω πως εκανα κατι που το προκάλεσε. Γιατι μπορει να συνέβη αυτό;; Χρειάζεται να κάνω κάτι για να μην το πάθουν τα υπόλοιπα φύλα;
  Ευχαριστώ πολύ

  • Καλησπέρα Ιωάννα. Το φύλλο μπορεί να έπεσε λόγω έντονης ηλιοφάνειας. Πότιζε όταν στεγνώνει το χώμα και φρόντισε να έχεις σε φωτεινό μέρος τον φίκο που δεν τον χτυπούν άμεσα οι ηλιακές ακτίνες.

 23. Σοφία
  08/11/2020

  Μου αρέσει πάρα πολύ σαν φυτό το μπέντζαμιν αλλά ότι και να κάνω μου χαλάει….τι εννοώ…έχω από την άνοιξη σε δίκη του γλάστρα το φυτό τελευταία όμως έχουν μια αραίωση τα φύλλα του… πέφτουν…το πότισμα είναι μια φορά την εβδομάδα.. λίπασμα γενικής χρήσης έχει…..ένα άλλο πάλι το οποίο το έχω μεταφυτευση….μου κάνει τα ίδια

  • Καλημέρα Σοφία.
   Βάλε τα φυτά του φίκου μπέντζαμιν σε πιο φωτεινό περιβάλλον και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά.

 24. Ares
  12/10/2020

  Παρακαλώ θα ήθελα εαν είναι εφικτό μια δύο συμβουλές σχετικά με εναν φίκο Μπέντζαμιν που σκέφτομαι να τοποθετήσω στην αυλή της οικίας μου, σε προάστιο των Αθηνών. Υπάρχει σκέψη να ανοιχτεί ενα παρτέρι 50Χ50 εκ. σπάζοντας το τσιμέντο μέχρι να βρεθεί το κοκκινόχωμα του υπεδάφους. Κατόπιν θα τοποθετηθούν περίπου 200lt καλό χώμα και θα τοποθετηθεί εκεί ο φίκος με σκοπό να αναπτυχθεί σε ενα μεγάλο δέντρο που θα παρέχει την ομορφιά του, τη σκιά του και τη δροσιά του.

  Οι συνθήκες αυτές θα είναι ιδανικές για τον φίκο?

  Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω ιδιαίτερα?

  Και τέλος, επειδή η υπόλοιπη αυλή είναι καλυμμένη με πλακάκια, υπάρχει πιθανότητα το ριζικό του σύστημα να δημιουργήσει πρόβλημα και να αρχίσει να ανασηκώνει και να σπάει το τσιμέντο και τα πλακάκια?

  Σας ευχαριστώ θερμά!

  • Καλησπέρα. Σταδιακά θα αναπτυχθεί ο φίκος μέσα στο παρτέρι αλλά μετά από κάποια χρόνια υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί πρόβλημα με τα πλακάκια.

 25. Ρωξάνη
  03/10/2020

  Θα ήθελα να μου πείτε αν μπορώ τώρα να κλαδέψω τις γλάστρες με τα Μπέντζαμιν (Οκτώβριος) ή τα κλαδεύουμε μόνο στο τέλος του χειμώνα..

  • Γεια σου Ρωξάνη. Μπορείς να κάνεις ένα ελαφρύ κλάδεμα αυτή την εποχή στους φίκους μπέντζαμιν και να αφαιρέσεις ξερά και αδύναμα κλαδιά. Για πιο έντονο κλάδεμα μεγαλύτερων βλαστών, καλύτερα να το κάνεις στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

 26. Ροζινα Βαλμα
  03/10/2020

  Καλησπέρα σας θα ηθελα να μου πείτε τι έχει ο ελαιαγνος μου τα φύλλα του είναι γεμάτα από άσπρες πολύ μικρές κουκκίδες και στην κάτω πλευρά του είναι καφέ βρήκα ένα φύλλο που στην άκρη του έχει κάτι σαν χνούδι

  • Καλημέρα Ροζίνα. Πιθανότατα, ο ελαίαγνος έχει προσβληθεί από κοκκοειδή και θα πρέπει να τον ψεκάσεις με διάλυμα θερινού πολτού που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα. Δες αναλυτικές συμβουλές για την φροντίδα του ελαίαγνου στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 27. ΈΦΗ
  14/09/2020

  Γεια σας, θα μπορούσατε να κάνετε ένα άρθρο και για τον φίκο Λυράτα;

 28. Κατερινα
  08/09/2020

  Καλησπέρα, θέλω να αγοράσω τον φικο ελαστικα πανασε (ficus elastica variegata ‘Tineke’), αλλά δεν βρίσκω πουθενά οδηγίες για την φροντίδα του.
  Θα μπορούσατε να μου δώσετε εσείς μερικές συμβουλές;;

 29. Αντώνης Π.
  29/08/2020

  Χαίρετε κ Κώστα. Εχω ενα υγιέστατο Μπενζαμιν που υπερβαινει τα 5 μετρα. Τον αγόρασα πριν 15 χρόνια μικρο φυτο αλλα στο σαλονι αναπτύχθηκε μαζι με μας! Διαδοχικα μεταφυτευοτανε σε μεγαλυτερη γλαστρα. Τωρα εχει μεγαλώσει τοσο σε υψος και όγκο που το καλοκαίρι τον βγαζω εξω. Σε περίπτωση που τον αφησω εξω (Αφιδνες Αττικης) τοποθετημενο σε καποιο καπως προφυλαγμενο μέρος πιστευετε οτι θα επιβιωσει; Αρκει η προστασια απο το ειδικο αντιπαγωτικο υφασμα; Καμια φορα η θερμοκρασία το χειμωνα πεφτει κατω απο το 0 εδω και χιονιζει πολυ. Θα τα καταφερει;
  Ευχαριστω.

 30. Κατερινα
  27/06/2020

  Καλησπέρα. Έχει η γιαγιά μου πάνω από 30 χρόνια έναν φικο λυράτα μέσα στο σπίτι δίπλα σε παράθυρο. Έχει ψηλωσει είναι σε μεγάλη γλάστρα αλλά το καημένο του έμεινε μόνο ένα φύλλο. Τι να κάνω για να το σώσω; τι μπορεί να πηγαίνει στραβά;

  • Καλησπέρα Κατερίνα. Τα φύλλα του φίκου μπορεί να έπεσαν λόγω υπερβολικού ποτίσματος. Κλάδεψε τον από πιο χαμηλά για να αναβλαστήσει και πρόσεχε το πότισμα.

 31. Theodosia
  03/06/2020

  Καλημέρα. Έχω εναν φίκο από τον Φεβρουάριο. Τον αγόρασα σε έτοιμη γλάστρα η οποία πιστεύω ότι είναι μικρή για το μέγεθος του αλλά σε ερώτηση στο ανθοπωλείο μου απάντησαν ότι μπορώ να την αφήσω εκεί για τον επόμενο χρόνο. Τις τελευταίες 10 μέρες άρχισαν να κιτρινίζουν τα φύλλα, να πέφτουν και να αραιώνει και επισης όταν το ποτίζω ”χανει” πολύ γρήγορα το νερό του και εμφανίζεται στο πιατάκι. Πως να το σώσω: Επίσης τα φύλλα του έχουν σκονιστεί πολύ αλλά λόγω του μεγέθους φυτού δεν μπορώ να τα ξεσκονίσω ένα ένα! Μπορώ να τα ψεκάσω; Ευχαριστω

  • Καλησπέρα Θεοδοσία. Καλό είναι να κάνεις άμεσα μεταφύτευση στον φίκο σου για να αναπτυχθεί καλύτερα. Δες αναλυτικές συμβουλές για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα στο σχετικό άρθρο μας. Σχετικά με τα φύλλα του μπέντζαμιν, μπορείς να τα ψεκάσεις με διάλυμα θερινού πολτού με αναλογία 1cc/1lt νερό για να μην σκονίζεται το φύλλωμα τους.

 32. Στελλα
  15/04/2020

  Γιά σας!!!Εχω δυο φίκους σε δυτικό μπαλκόνι(διαφορετικές γλάστρες),Περίπου τριων χρόνων,και ξαφνικά κιτρινίζουν καί πέφτουν τά φύλλα καί των δύο.Σημειωτέον τά μεταφυτευσα 15 Φεβρουαρίου σέ μεγαλύτερες γλάστρες χωρις νά ενοχλήσω το ριζικο τους σύστημα καί τό παλιό χώμα τους!!!Είναι φυσιολογικο νά πέφτουν τά φύλλα τέτοια εποχή??Τά οποία μοιάζουν νά έχουν προσβληθεί από περονόσπορο!!!Τί μπορώ νά κάνω???Ευχαριστώ πολύ!!!!

  • Καλησπέρα Στέλλα. Η πτώση φύλλων μπορεί να συμβεί λόγω ανεπαρκούς ή υπερβολικού ποτίσματος, λόγω απότομης πτώσης της θερμοκρασίας, λόγω μειωμένου φωτισμού ή λόγω υπερβολικής λίπανσης.

   • Αλεξάνδρα
    18/06/2021

    Καλησπέρα, θα ήθελα αν μπορείτε να μου πείτε την γνώμη σας για ένα φυτό μου εσωτερικού χώρου. Αγόρασα φίκο Μπέντζαμιν, αλλα πάνω στα φύλλα του έχει κάτι σαν σκόνη. Προσπαθώ να το καθαρίσω με νερό, αλλά αυτό δεν φεύγει. Είναι το φύλλο σαν να έχει άσπρες στάμπες σκόνης και η υφή του φυλλου δεν μοιάζει με κανονική. Επίσης, έχει καθημερινή τεράστια φυλλοπτωση, παρά το γεγονός ότι το ποτιζω και το έχω δίπλα σε παράθυρο. Εσείς τι πιστεύετε ότι έχει;

    Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ ειναι ότι δεν το έχω μεταφυτευσει και οι ρίζες έχουν βγει σε υπερβολικό βαθμό και πάνω αλλά και κάτω από την γλαστρα.

    Θα εκτιμούσα την απάντηση σας. Καλό βράδυ!

    • Καλησπέρα Αλεξάνδρα. Θα ήταν καλό να κάνεις άμεσα μεταφύτευση στο φίκο σε μεγαλύτερη γλάστρα επειδή βγαίνουν οι ρίζες και πρόσθεσε 2 βδομάδες μετά την μεταφύτευση υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά. Σταδιακά τα καινούρια φύλλα θα βγαίνουν καταπράσινα.

 33. Γιωργος Κ.
  04/04/2020

  Καλησπερα,
  εχω ενα φικο ελαστικα μεσα στο σπιτι μου περιπου 4 μηνες και τον τελευταιο καιρο εχω παρατηρησει οτι τα φυλλα της βασης γινονται κιτρινα. Επισης ο κορμος μεχρι την μεση ειναι αρκετα ξερος και τα φυλλα γερνουν προς τα κατω σε αντιθεση με τα πιο ψηλα που ο κορμος και το φυλλλωμα φαινονται υγιη. Ποτίζω το φυτο μια φορα την εβδομαδα οταν βλεπω οτι το χωμα ειναι ξερο και το φως ειναι ικανοποιητικο προς μετριο αφου δεν εχει αμεση εκθεση στον ηλιο. Χρειαζεται περισσοτερο ποτισμα ή ελαττωση του για να τον επαναφέρω στην προηγουμενη κατάσταση του;
  Ευχαριστω εκ των προτερων!

  • Καλημέρα Γιώργο. Πότισμα μία φορά την βδομάδα είναι αρκετά καλά αυτή την περίοδο. Εξασφάλισε θέση μακριά από θερμαντικά σώματα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα σιδήρου για να πρασινίσουν τα φύλλα του.

 34. Στελιος
  01/04/2020

  Καλησπέρα έχω ένα μπετζαμιν στο σαλόνι μου και παρατηρώ σχεδόν σε όλα τα φύλλα μια κολλώδες ουσία .Μια βοήθεια παρακαλώ.

 35. CHRYSI
  30/03/2020

  Kαλησπέρα. Ηθελα να ρωτήσω τα εξής: έχω δύο μεγάλα δέντρα φίκους [τύπου μπέντζαμιν] φυτεμένα πάνω στο στο πεζοδρόμιο μου εδώ και χρόνια και πέρσι τον Οκτώβριο/Νοέμβριο είχα παρατηρήσει ότι είχαν μαζευτεί διάφορα μυγάκια γύρω από τα φύλλα και επειδή αντιλήφθηκα ότι υπήρχε πρόβλημα, είχα φέρει κάποιο κηπουρό να τα δει. Ο ίδιος μου είπε ότι είχαν πιάσει αρρώστια ‘αλευρώδη’ και ως εκ τούτου τα είχε ψεκάσει και τα είχε κουρέψει διότι ήταν πολύ ψηλά. Εχω παρατηρήσει όμως από τότε και με τον χειμώνα που περάσαμε ότι αραίωσαν πολύ τα φύλλα και έχασαν το πράσινο χρώμα τους. Τώρα επίσης φαίνονται τα κλαδιά τους αρκετά ξεραμένα. Δεν τα βλέπω να βγάζουν νέο φύλλωμα και ανησυχώ. Κανονικά πότε βγαίνει νέο φύλλωμα; Πώς μπορώ να τα βοηθήσω και να τα επαναφέρω; (πχ. βάζοντας ειδικό λίπασμα και αν ναι ποιό;, κλαδεύοντας τα περισσότερο, ποτίζοντας τα και πόσο συχνά. Σας ευχαριστώ πολύ και αναμένω απάντηση σας.

  • Καλησπέρα Χρυσή. Μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο κάθεε 2 εβδομάδες για να αναπτύξει γρήγορη βλάστηση ο φίκος.

 36. Χρήστος
  11/01/2020

  Καλησπέρα, στο σαλόνι μου έχω ένα φίκο ελάστικα του οποίου τα φύλλα έχουν πέσει. Του έχω βάλει λίπασμα, αλλά δεν εχει αλλάξει τίποτα εδώ και 4 μήνες. Τον έχω σχεδόν ένα χρόνο μέσα στο σπίτι. Τι μπορώ να κάνω για να ζωντανέψει;

  • Καλησπέρα Χρήστο. Κλάδεψε το φίκο πιο χαμηλά και βγάλε τον σε εξωτερικό χώρο σε μέρος προφυλαγμένο από την παγωνιά για να αναβλαστήσει. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά για να τον βοηθήσεις περισσότερο.

 37. galaniadam@gmail.com
  16/09/2019

  Παρακαλώ πολύ πείτε μου γιατί έχω ένα Μπέντζαμιν και ενώ ήταν υγιής και τον καμαρωνα ξαφνικά άρχισε σε κάποια πλευρά του να ξεραίνει τα φύλλα του αλλά και κάποια κλαδάκια έπεσαν πάρα πολλά φύλλα και γενικά αραίωσε ….τον έχω έξω στην είσοδο της εξωτερικής μου πόρτας στην πολυκατοικία όπου ζω έχει πλούσιο φώς όχι ηλίου αλλά ημέρας .τον έχω ρίξει λίπασμα και ένα μείγμα από σίδηρο και μαγνήσιο … μήπως αυτό φταίει??? ενώ τον είχα ποτίσει πριν κάποιες μέρες σήμερα είδα ότι το χώμα του είναι ήταν αρκετά νωπό λες και τον είχα ποτίσει πριν κάποιες ώρες …του είχα πετραδάκια από πάνω όπου τις έβγαλα σήμερα φοβούμενη μήπως δεν βοηθάνε να στεγνώσει το χώμα και κρατάει την υγρασία μέσα στο χώμα … δεν ξέρω τί να πω …..σας παρακαλώ βοηθήστε με …..τι να κάνω να τον επαναφέρω??? σήμερα τον καθάρισα όλα τα ξερά φύλλα του έκοψα τα ξερά κλαδάκια αλλά κάποια φύλλα στις άκρες έχουν ξεραθεί .. ευχαριστώ πολύ εκ τών προτέρων αναμένω απάντηση σας … Αδαμαντία Γ.

  • Καλησπέρα Αδαμαντία. Πολύ σωστά καθάρισες τα ξερά κλάδια. Φρόντισε να ποτίζεις μόλις στεγνώνει το χώμα και πρόσθεσε εκχύλισμα φυκιών για τόνωση των φυτών.

 38. Στέλλα Καραγιαννοπούλου
  17/08/2019

  Γεια σας. Τα μπέζαμιν και τα κυπαρισσοειδή μου έχουν ψηλώσει πάρα πολύ (έχουν μια ηλικία, βέβαια) και έχουν

  αραιώσει πολύ τα εσωτερικά τους φύλλα. Για μεγάλο διάστημα ( για σοβαρούς λόγους) δεν ασχολιόμουν μαζίτους, τώρα όμως μπορώ. Σας παρακαλώ να με συμ-
  βουλεύσετε τι να κάνω. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Καλησπέρα Στέλλα. Στο τέλος του χειμώνα, μπορείς να κλάδέψεις τα μπέντζαμιν και τα κυπαρισσοειδή για να αποκτήσουν σταδιακά πιο συμπαγή κόμη.

 39. Βαλεντίνη
  08/05/2019

  Καλησπέρα, έχω φίκο σε σκιερό μπαλκόνι σε μεγάλη γλάστρα 15-20 ετών. Έχει αραιώσει αρκετά και σκέφτομαι αν γίνεται να φυτέψω ένα δεύτερο νεαρό/μικρό φίκο στην ίδια γλάστρα, για να τονωθεί και ο “γέρος”. Γίνεται; Ευχαριστώ πολύ!

  • Καλήσπέρα Βαλέντίνη. Οι ρίζες του παλιού φίκου θα έχουν πυκνώσει πολύ στη γλάστρα και δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί στη καινούρια γλάστρα. Θα σου πρότεινα ή να κλαδέψεις τον παλιό φίκο να αναπτυχθεί πιο συμπαγής ή να τον βγλάεις τελείως και να φυτέψεις το καινούριο φυτό.

 40. ΓΙΩΡΓΟΣ
  18/04/2019

  ΕΒΓΑΛΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΝ ΜΠΕΤΖΑΜΙΝ ΜΟΥ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ,ΕΙΧΑΝ ΠΕΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΦΥΛΛΑ ,ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΟΤΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΛΑΔΑΚΙΑ ,ΤΟΝ ΚΛΑΔΕΨΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΑ ΧΩΜΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΕΙ ΠΕΡΙΣΥ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΓΛΑΣΤΡΑ. ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΧΑ ΜΕΣΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 15 ΕΤΩΝ .
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

  • Καλησπέρα Γιώργο.Βάλε το φίκο σε μέρος σχετικά προστατεμένο από ανέμους και να είναι ημισκιά και πρόσθεσε υγρό εκχύλισμα φυκιών που θα βοηθήσει να τονωθεί και να βλαστήσει ξανά.

 41. Αθηνά Π.
  12/12/2018

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για όσα μας μαθαίνεις. Θέλω να σου πω για τον δικό μου μπένζαμιν. Τον έχω 26 χρόνια από τότε που γεννήθηκε η κόρη μου. Τα πρώτα χρόνια τον είχα σε γλάστρα και πριν 20 χρόνια τον ” απελευθέρωσα” με γερανό στον κήπο του σπιτιού. ένας μεγάλος σχετικά χώρος. Είναι υπέροχος, είναι θεριό, τον θαυμάζουν όλοι στη γειτονιά,στη σκιά του όποιος προλάβει αφήνει τ αμάξι του και γω ξυπνώ το πρωί απ τα τιτιβίσματα των πουλίων που φιλοξενεί στα κλαδιά του. ΤΟΝ ΛΑΤΡΕΥΩ σαν παιδί μου. Έκανα ένα λάθος! τον φύτεψα κάτω από κάτι καλώδια της ΔΕΗ. Όταν γύρισα ένα μεσημέρι απ τη δουλειά μου είχαν πάει η υπάλληλοι της ΔΕΗ και είχαν κόψει τα κεντρικά κλαδιά του. Καταλαβαίνεις το σοκ!!!Πες μου τι να κάνω για να μην ξανασυμβεί. Μπορώ να τον μετακινήσω; Τον τελευταίο μήνα άρχισε να συνέρχεται λίγο και φούντωσε και είναι πανέμορφος!δεν θέλω για κανένα λόγο να τον ξαναγγίξει κανείς!

  • Καλησπέρα Αθηνά. Για να μεταφερθεί ο φίκος μπέντζαμιν, θα πρέπει να κλαδευτεί αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης με ένα εκσκαφέα να μετακινηθεί αποσπώντας αρκετό ριζικό σύστημα μαζί με χώμα. Μετά θα χρειαστεί αρκετά καλό πότισμα.

 42. Γιώργος
  19/11/2018

  Καλημέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω πόσο επικίνδυνες είναι οι ρίζες του φίκου όταν τον φυτεύουμε κοντά στον τοίχο του σπιτιού μας (1μ). Το ύψος του έχει ξεπεράσει τα 6 μέτρα.
  Ευχαριστώ.

  • Καλησπέρα Γιώργο. Ο φίκος έχει εκτεταμένο ριζικό σύστημα και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Θα σου πρότεινα να τον κλαδέψεις τέλος του χειμώνα για να μην παίρνει ανεξέλεγκτο ύψος. Επίσης μην τον ποτίζεις πολύ γιατί το ριζικό του σύστημα αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο.

 43. Δέσποινα
  27/08/2018

  Γίνεται να τον έχω 6 χρόνια και απλά να είναι στο ίδιο σημείο;;;

  • Καλημέρα Δέσποινα.
   Αν έχεις φυτέψει τον φίκο σε γλάστρα, σίγουρα θα πρέπει να του κάνεις μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα για να αναπτυχθεί ελεύθερα το ρίζωμα του και να έχει πλουσιότερη βλάστηση. Αν τον έχεις φυτέψει σε έδαφος, τότε θα πρέπει να προσθέσεις υδατοδιαλυτό λίπασμα ανάπτυξης κα΄θε 2 βδομάδες.

   • Δημήτρης
    31/10/2021

    Καλησπέρα.. έχω σε γλάστρες ένα φικο ελαστικά κι ένα φίκο μπεντζαμιν..για την περίοδο από τώρα μέχρι και την άνοιξη ποια θα πρέπει να είναι η φροντίδα τους (πότισμα, λίπανση); Βρίσκονται εντός του σπιτιού
    Σας ευχαριστω

    • Καλησπέρα Δημήτρη. Ακολούθησε τις συμβουλές μας για πότισμα και λίπανση όπως αναφέρουμε και στο άρθρο μας. Πότισμα μία φορά την εβδομάδα, και λίπανση με υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά κάθε 2-3 εβδομάδες από την άνοιξη ως το φθινόπωρο.

    • Δημήτρης
     15/10/2022

     Καλημέρα σας… Έχω σε γλάστρες στη βεράντα ένα φίκο Μπέντζαμιν κι ένα ελαστικα.. μπορώ να τους αφήσω στη βεράντα για τον χειμώνα ή θα καταστραφούν;
     Ευχαριστώ

 44. Χαρά Σαλουστρου
  09/07/2017

  Πώς να μην γεννάει τα μπαλάκια ο φικος δέντρο που έχω. Γίνεται ο χώρος γύρω στο σπίτι χάλια. Είναι γύρω στα 6 μέτρα ύψος το δέντρο. Ευχαριστώ.

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   09/07/2017

   Αρκετά σύνθετη η ερώτηση σας, καθώς για να μη δημιουργούνται οι καρποί του φίκου θα πρέπει με κάποιο τρόπο να επιφέρουμε την πτώση ή την καταστροφή των ανθέων του. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με υπερβολικό πότισμα ή λίπανση με αμμωνία την περίοδο άνθισης για να ρίξει τα άνθη του ή με ψέκασμα με δυνατή δόση χαλκούχου διαλύματος 50γρ/10λίτρα όταν είναι ανθισμένο για να καταστραφούν τα άνθη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *