εικόνα

5 μυστικά για φροντίδα φίκου μπέντζαμιν

5 μυστικά για τον φίκο benjamin

5 μυστικά για φροντίδα φίκου μπέντζαμιν

O φίκος μπέντζαμιν ή φίκος βενιαμίν είναι από τα πιο δημοφιλή φυτά που μπορούμε να διατηρήσουμε τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό χώρο. Τον συναντάμε συχνά σε κήπο, σε εισόδους και προθαλάμους σπιτιών, καθώς επίσης αποτελεί εξαιρετική επιλογή για διακόσμηση σε σαλόνια, σε γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Με καταγωγή από τη Μαλαισία, ο φίκος μπέντζαμιν θεωρείται τροπικό φυτό με δενδρόμορφη ανάπτυξη που ξεχωρίζει για το πλούσιο, γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα του.

 

Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί ο φίκος μπέντζαμιν

 

Ο φίκος μπέντζαμιν χρειάζεται φωτεινά μέρη για να ευδοκιμήσει και να έχει πλουσιο καταπράσινο φύλλωμα. Τον τοποθετούμε σε σημείο που δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τις ακτίνες του ήλιου, καθώς η έκθεση στο απευθείας φως μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα του ειδικά τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Ο φίκος είναι, επίσης, ευαίσθητος στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και μπορεί να του προκαλέσουν εκτεταμένη φυλλόπτωση. Ο φίκος θέλει γόνιμο έδαφος που να διαθέτει καλή αποστράγγιση. Για φύτευση σε γλάστρα επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά και τον φυτεύουμε σε σχετικά μεγάλη γλάστρα γιατί ο φίκος αναπτύσσει εκτεταμένο ριζικό σύστημα. Αν έχουμε τη γλάστρα με τον φίκο στο μπαλκόνι, καλό είναι να την τοποθετήσουμε σε θέση προφυλαγμένη από βοριάδες. Μέσα στο σπίτι, φροντίζουμε να μην τον τοποθετούμε κοντά σε θερμαντικά σώματα, όπως καλοριφέρ και τζάκι.

 

Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση χρειάζεται ο φίκος μπέντζαμιν;

 

Ο φίκος μπέντζαμιν όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, χρειάζεται συχνό πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα, ειδικά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Γενικότερα, ποτίζουμε το φυτό αμέσως μόλις στεγνώσει το χώμα στο οποίο είναι φυτεμένο. Αν ο φίκος είναι σε γλάστρα μέσα στο σπίτι, χρειάζεται τακτικό πότισμα μια φορά την εβδομάδα. Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, καλό είναι να διαβρέχουμε συχνά το φύλλωμα του φίκου για να αποφύγουμε την εμφάνιση ξηράνσεων στις άκρες των φύλλων. Ο φίκος μπέντζαμιν για να διατηρήσει γυαλιστερό και πράσινο το φύλλωμα του, χωρίς να ξεθωριάζει ή να εμφανίζει κίτρινα φύλλα, χρειάζεται προσθήκη υγρού λιπάσματος για πράσινα φυτά, εμπλουτισμένο σε μαγνήσιο και σίδηρο. Επαναλαμβάνουμε τη λίπανση κάθε δύο βδομάδες την άνοιξη και το φθινόπωρο, και μία φορά το μήνα τον υπόλοιπο χρόνο.

 

Πώς κλαδεύεται και πως πολλαπλασιάζεται ο φίκος μπέντζαμιν;

 

Το κλάδεμα του φίκου μπέντζαμιν γίνεται στις αρχές της άνοιξης, όταν περάσει η παγωνιά του χειμώνα. Αφαιρούμε τους βλαστούς που ξεραίνονται ή έχουν κιτρινίσει τα φύλλα τους, ώστε να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη νέας πράσινης βλάστησης. Αν ο φίκος έχει ψηλώσει πολύ και έχει αραιό φύλλωμα, κλαδεύουμε την κορυφή του για να έχει πλουσιότερα φύλλωμα χαμηλά και να αποκτήσει πιο συμπαγή κόμη. Ο φίκος μπέντζαμιν πολλαπλασιάζεται μπορεί να πολλαπλασιαστεί με εναέριες καταβολάδες, κατά κύριο λόγο όμως προτιμούμε τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα. Κόβουμε μοσχεύματα μήκους περίπου 15 εκατοστών την περίοδο της άνοιξης από τους πλευρικούς βλαστούς του φίκου, χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας στις τομές. Διατηρούμε τα μοσχεύματα σε μικρές γλάστρες χρησιμοποιώντας υπόστρωμα τύρφης, άμμου και περλίτη, σε υγρό περιβάλλον μέχρι να ριζώσουν. Μετά από 2-3 μήνες, κάνουμε μεταφύτευση των νέων φυτών φίκου σε γλάστρες για να αναπτυχθούν.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη φροντίδα του φίκου μπέντζαμιν

 

Ο φίκος μπέντζαμιν είναι ανθεκτικός γενικά σε προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες και έντομα. Κυρίως, μπορεί να προσβληθεί από ψώρα ή κοκκοειδή, γι’ αυτό καλό είναι να τον ψεκάζουμε προληπτικά με θερινό πολτό ή σάπωνες αλάτων καλίου μια φορά το μήνα. Ο ψεκασμός καλό έιναι να γίνεται κατά το σούρουπο όταν η θερμοκρασία είναι μικρότερη από 28°C.

 

Δες ποια φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στο σπίτι, καθώς επίσης συμβουλές για τη φροντίδα περισσότερων φυτών εσωτερικού χώρου όπως η κέντια, η μονστέρα, η σεφλέρα, το σπαθίφυλλο, το ανθούριο και ο ζαμιοκούλκας.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 


 

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (18)

σχολιαστής
Χρήστος 11 Ιανουαρίου 2020

Καλησπέρα, στο σαλόνι μου έχω ένα φίκο ελάστικα του οποίου τα φύλλα έχουν πέσει. Του έχω βάλει λίπασμα, αλλά δεν εχει αλλάξει τίποτα εδώ και 4 μήνες. Τον έχω σχεδόν ένα χρόνο μέσα στο σπίτι. Τι μπορώ να κάνω για να ζωντανέψει;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Ιανουαρίου 2020

  Καλησπέρα Χρήστο. Κλάδεψε το φίκο πιο χαμηλά και βγάλε τον σε εξωτερικό χώρο σε μέρος προφυλαγμένο από την παγωνιά για να αναβλαστήσει. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά για να τον βοηθήσεις περισσότερο.

  Απάντηση
σχολιαστής
galaniadam@gmail.com 16 Σεπτεμβρίου 2019

Παρακαλώ πολύ πείτε μου γιατί έχω ένα Μπέντζαμιν και ενώ ήταν υγιής και τον καμαρωνα ξαφνικά άρχισε σε κάποια πλευρά του να ξεραίνει τα φύλλα του αλλά και κάποια κλαδάκια έπεσαν πάρα πολλά φύλλα και γενικά αραίωσε ….τον έχω έξω στην είσοδο της εξωτερικής μου πόρτας στην πολυκατοικία όπου ζω έχει πλούσιο φώς όχι ηλίου αλλά ημέρας .τον έχω ρίξει λίπασμα και ένα μείγμα από σίδηρο και μαγνήσιο … μήπως αυτό φταίει??? ενώ τον είχα ποτίσει πριν κάποιες μέρες σήμερα είδα ότι το χώμα του είναι ήταν αρκετά νωπό λες και τον είχα ποτίσει πριν κάποιες ώρες …του είχα πετραδάκια από πάνω όπου τις έβγαλα σήμερα φοβούμενη μήπως δεν βοηθάνε να στεγνώσει το χώμα και κρατάει την υγρασία μέσα στο χώμα … δεν ξέρω τί να πω …..σας παρακαλώ βοηθήστε με …..τι να κάνω να τον επαναφέρω??? σήμερα τον καθάρισα όλα τα ξερά φύλλα του έκοψα τα ξερά κλαδάκια αλλά κάποια φύλλα στις άκρες έχουν ξεραθεί .. ευχαριστώ πολύ εκ τών προτέρων αναμένω απάντηση σας … Αδαμαντία Γ.

Απάντηση
σχολιαστής
Στέλλα Καραγιαννοπούλου 17 Αυγούστου 2019

Γεια σας. Τα μπέζαμιν και τα κυπαρισσοειδή μου έχουν ψηλώσει πάρα πολύ (έχουν μια ηλικία, βέβαια) και έχουν

αραιώσει πολύ τα εσωτερικά τους φύλλα. Για μεγάλο διάστημα ( για σοβαρούς λόγους) δεν ασχολιόμουν μαζίτους, τώρα όμως μπορώ. Σας παρακαλώ να με συμ-
βουλεύσετε τι να κάνω. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
σχολιαστής
Βαλεντίνη 8 Μαΐου 2019

Καλησπέρα, έχω φίκο σε σκιερό μπαλκόνι σε μεγάλη γλάστρα 15-20 ετών. Έχει αραιώσει αρκετά και σκέφτομαι αν γίνεται να φυτέψω ένα δεύτερο νεαρό/μικρό φίκο στην ίδια γλάστρα, για να τονωθεί και ο «γέρος». Γίνεται; Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 10 Μαΐου 2019

  Καλήσπέρα Βαλέντίνη. Οι ρίζες του παλιού φίκου θα έχουν πυκνώσει πολύ στη γλάστρα και δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί στη καινούρια γλάστρα. Θα σου πρότεινα ή να κλαδέψεις τον παλιό φίκο να αναπτυχθεί πιο συμπαγής ή να τον βγλάεις τελείως και να φυτέψεις το καινούριο φυτό.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΓΙΩΡΓΟΣ 18 Απριλίου 2019

ΕΒΓΑΛΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΝ ΜΠΕΤΖΑΜΙΝ ΜΟΥ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ,ΕΙΧΑΝ ΠΕΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΦΥΛΛΑ ,ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΟΤΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΛΑΔΑΚΙΑ ,ΤΟΝ ΚΛΑΔΕΨΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΑ ΧΩΜΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΕΙ ΠΕΡΙΣΥ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΓΛΑΣΤΡΑ. ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΧΑ ΜΕΣΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 15 ΕΤΩΝ .
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

Απάντηση
σχολιαστής
Αθηνά Π. 12 Δεκεμβρίου 2018

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για όσα μας μαθαίνεις. Θέλω να σου πω για τον δικό μου μπένζαμιν. Τον έχω 26 χρόνια από τότε που γεννήθηκε η κόρη μου. Τα πρώτα χρόνια τον είχα σε γλάστρα και πριν 20 χρόνια τον » απελευθέρωσα» με γερανό στον κήπο του σπιτιού. ένας μεγάλος σχετικά χώρος. Είναι υπέροχος, είναι θεριό, τον θαυμάζουν όλοι στη γειτονιά,στη σκιά του όποιος προλάβει αφήνει τ αμάξι του και γω ξυπνώ το πρωί απ τα τιτιβίσματα των πουλίων που φιλοξενεί στα κλαδιά του. ΤΟΝ ΛΑΤΡΕΥΩ σαν παιδί μου. Έκανα ένα λάθος! τον φύτεψα κάτω από κάτι καλώδια της ΔΕΗ. Όταν γύρισα ένα μεσημέρι απ τη δουλειά μου είχαν πάει η υπάλληλοι της ΔΕΗ και είχαν κόψει τα κεντρικά κλαδιά του. Καταλαβαίνεις το σοκ!!!Πες μου τι να κάνω για να μην ξανασυμβεί. Μπορώ να τον μετακινήσω; Τον τελευταίο μήνα άρχισε να συνέρχεται λίγο και φούντωσε και είναι πανέμορφος!δεν θέλω για κανένα λόγο να τον ξαναγγίξει κανείς!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 13 Δεκεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Αθηνά. Για να μεταφερθεί ο φίκος μπέντζαμιν, θα πρέπει να κλαδευτεί αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης με ένα εκσκαφέα να μετακινηθεί αποσπώντας αρκετό ριζικό σύστημα μαζί με χώμα. Μετά θα χρειαστεί αρκετά καλό πότισμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιώργος 19 Νοεμβρίου 2018

Καλημέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω πόσο επικίνδυνες είναι οι ρίζες του φίκου όταν τον φυτεύουμε κοντά στον τοίχο του σπιτιού μας (1μ). Το ύψος του έχει ξεπεράσει τα 6 μέτρα.
Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 19 Νοεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Γιώργο. Ο φίκος έχει εκτεταμένο ριζικό σύστημα και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Θα σου πρότεινα να τον κλαδέψεις τέλος του χειμώνα για να μην παίρνει ανεξέλεγκτο ύψος. Επίσης μην τον ποτίζεις πολύ γιατί το ριζικό του σύστημα αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Δέσποινα 27 Αυγούστου 2018

Γίνεται να τον έχω 6 χρόνια και απλά να είναι στο ίδιο σημείο;;;

Απάντηση
σχολιαστής
Χαρά Σαλουστρου 9 Ιουλίου 2017

Πώς να μην γεννάει τα μπαλάκια ο φικος δέντρο που έχω. Γίνεται ο χώρος γύρω στο σπίτι χάλια. Είναι γύρω στα 6 μέτρα ύψος το δέντρο. Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 9 Ιουλίου 2017

  Αρκετά σύνθετη η ερώτηση σας, καθώς για να μη δημιουργούνται οι καρποί του φίκου θα πρέπει με κάποιο τρόπο να επιφέρουμε την πτώση ή την καταστροφή των ανθέων του. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με υπερβολικό πότισμα ή λίπανση με αμμωνία την περίοδο άνθισης για να ρίξει τα άνθη του ή με ψέκασμα με δυνατή δόση χαλκούχου διαλύματος 50γρ/10λίτρα όταν είναι ανθισμένο για να καταστραφούν τα άνθη.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.