εικόνα

7 μυστικά για τη φροντίδα του φίκου μπέντζαμιν

5 μυστικά για φροντίδα φίκου μπέντζαμιν σε γλάστρα και στον κήπο

7 μυστικά για τη φροντίδα του φίκου μπέντζαμιν

O φίκος μπέντζαμιν ή φίκος βενιαμίν είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές φυτό που μπορούμε να διατηρήσουμε τόσο σε εσωτερικό, όσο και σε εξωτερικό χώρο. Με καταγωγή από τη Μαλαισία, ο φίκος μπέντζαμιν θεωρείται τροπικό φυτό με δενδρόμορφη ανάπτυξη και ξεχωρίζει με τα χαρακτηριστικά γυαλιστερά πράσινα ή κιτρινοπράσινα φύλλα του. Ο φίκος μπέντζαμιν μπορεί να φυτευθεί σε κήπο και να αναπτυχθεί σε ένα μεγάλο δέντρο, συχνότερα όμως τον φυτεύουμε σε γλάστρα για να ομορφύνουμε την είσοδο του σπιτιού και της πολυκατοικίας, καθώς επίσης για να διακοσμήσουμε σαλόνια, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Εκτός από τον φίκο μπέντζαμιν, πολύ διαδεδομένος είναι και ο φίκος ελάστικα με τα μεγάλα γυαλιστερά παχιά φύλλα του, ο ροδίτικος φίκος με τα μικρά οβάλ γυαλιστερά φύλλα και ο φίκος λυράτα με τα μεγάλα δερματώδη φύλλα σε σχήμα που θυμίζουν βιολί. Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τη φροντίδα του φίκου μπέντζαμιν για να τον διατηρήσουμε υγιή και καταπράσινο για πολλά χρόνια και να αποφυγούμε κιτρίνισμα και πτώση των φύλλων του.

 


Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί ο φίκος μπέντζαμιν;

 

Ο φίκος μπέντζαμιν χρειάζεται φωτεινά μέρη για να ευδοκιμήσει και να έχει πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα. Τον τοποθετούμε σε σημείο που δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τις ακτίνες του ήλιου, καθώς η έκθεση στο απευθείας φως μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα του ειδικά τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Ο φίκος είναι, επίσης, ευαίσθητος στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα που μπορούν να του προκαλέσουν εκτεταμένη φυλλόπτωση και χρειάζεται γόνιμο έδαφος που να διαθέτει καλή αποστράγγιση για το νερό, προκειμένου να μη μένει υπερβολική υγρασία στη ρίζα του. Για τη φύτευση του φίκου μπέντζαμιν σε γλάστρα, επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά και σχετικά μεγάλη γλάστρα διαμέτρου τουλάχιστον 30 εκατοστών καθώς ο φίκος αναπτύσσει εκτεταμένο ριζικό σύστημα. Αν έχουμε τη γλάστρα με τον φίκο στο μπαλκόνι, καλό είναι να την τοποθετήσουμε σε θέση προφυλαγμένη από βοριάδες και προτιμούμε σημείο με δυτική ή ανατολική έκθεση. Μέσα στο σπίτι, φροντίζουμε να μην τον τοποθετούμε κοντά σε θερμαντικά σώματα, όπως καλοριφέρ και τζάκι, καθώς επίσης αποφεύγουμε να τον έχουμε κοντά σε παγωμένο τζάμι την περίοδο του χειμώνα.

 

Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα ο φίκος μπέντζαμιν;

 

Ο φίκος μπέντζαμιν έχει σημαντικές απαιτήσεις σε εδαφική υγρασία για να έχει ένα υγιές καταπράσινο φύλλωμα. Όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, χρειάζεται συχνό πότισμα 3 φορές την εβδομάδα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού και 1-2 φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Γενικότερα, προσέχουμε να ποτίζουμε το φυτό αμέσως μόλις στεγνώσει το χώμα στο οποίο είναι φυτεμένο. Αν ο φίκος είναι φυτεμένος σε γλάστρα μέσα στο σπίτι, χρειάζεται τακτικό πότισμα μια φορά την εβδομάδα. Συμπληρωματικά, τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, καλό είναι να διαβρέχουμε συχνά το φύλλωμα του φίκου για να αποφύγουμε την εμφάνιση ξηράνσεων στις άκρες των φύλλων του.

 


5 μυστικά για τη φροντίδα του φίκου benjamin
Το χαρακτηριστικό γυαλιστερό φύλλωμα του φίκου benjamin σε γλάστρα


 

Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στον φίκο μπέντζαμιν;

 

Ο φίκος μπέντζαμιν χρειάζεται αρκετά θρεπτικά στοιχεία για να διατηρήσει γυαλιστερό και πράσινο το φύλλωμα του, χωρίς να ξεθωριάζει ή να εμφανίζει κίτρινα φύλλα. Προσθέτουμε υγρό ή υδατοδιαλυτό λίπασμα για πράσινα φυτά, εμπλουτισμένο σε μαγνήσιο και σίδηρο τόσο για φυτά φίκου που έχουμε σε γλάστρα στο σπίτι, όσο και για φίκους που έχουμε σε εξωτερικό χώρο. Για το καλύτερο αποτέλεσμα, επαναλαμβάνουμε τη λίπανση κάθε δύο βδομάδες από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Αν ο φίκος μπέντζαμιν εμφανίζει κιτρίνισμα στα φύλλα, πιθανότατα οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου ή σε υπερβολικό πότισμα.

 

Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τον φίκο μπέντζαμιν;

 

Ο φίκος μπέντζαμιν είναι αρκετά ανθεκτικός σε προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες και έντομα. Μπορεί να προσβληθεί από διάφορά έντομα όπως η ψώρα των φυτών, η βαμβακάδα, ο αλευρώδης και ο θρίπας που δημιουργούν προβλήματα στο φύλλωμα του. Γι’ αυτό καλό είναι να τον ψεκάζουμε προληπτικά μια φορά τον μήνα με βιολογικό σκεύασμα θερινού πολτού ή με σάπωνες αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό. Οι ψεκασμοί καλό είναι να γίνονται κατά το σούρουπο όταν η θερμοκρασία είναι μικρότερη από 28°C.

 

Πότε και με ποιον τρόπο κλαδεύουμε τον φίκο μπέντζαμιν;

 

Ο φίκος χρειάζεται ελαφρύ κλάδεμα κάθε χρόνο για να διατηρήσει τη ζωντάνια του φυλλώματος του και να διατηρήσουμε το σχήμα του. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα του φίκου μπέντζαμιν είναι στις αρχές της άνοιξης, όταν περάσει η παγωνιά του χειμώνα. Κατά το κλάδεμα, αφαιρούμε τους βλαστούς που ξεραίνονται ή έχουν κιτρινίσει τα φύλλα τους, ώστε να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη νέας πράσινης βλάστησης. Αν ο φίκος έχει ψηλώσει πολύ και έχει αραιό φύλλωμα, κλαδεύουμε την κορυφή του για να αναπτύξει πλουσιότερα φύλλωμα χαμηλά και να αποκτήσει πιο συμπαγή κόμη.

  

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του φίκου μπέντζαμιν;

 

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά φίκου μπέντζαμιν με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύμάτα καθώς και με εναέριες καταβολάδων.
 
– Πολλαπλασιασμός φίκου μπέντζαμιν με μοσχεύματα
 
Με την μέθοδο των μοσχευμάτων αρχικά, κόβουμε τμήματα βλαστών μήκους περίπου 15 εκατοστών την περίοδο της άνοιξης από τους πλευρικούς βλαστούς του φίκου. Βάζουμε ορμόνη ριζοβολίας στην τομή της βάσης του μοσχεύματος και φυτεύουμε σε μικρή γλάστρα χρησιμοποιώντας μείγμα τύρφης, άμμου και περλίτη, σε αναλογία 1:1:1 και τοποθετούμε τη γλάστρα σε υγρό περιβάλλον μέχρι να ριζώσει το φυτό. Μετά από 2-3 μήνες, κάνουμε μεταφύτευση των νέων φυτών φίκου σε γλάστρες για να αναπτυχθούν.
 
– Πολλαπλασιασμός φίκου μπέντζαμιν με εναέριες καταβολάδες
 
Για τη μέθοδο των εναέριων καταβολάδων, παίρνουμε ένα βλαστό του φυτού και αποακρύουμε τα φύλλα από την βάσης του και κάνουμε μία μικρή τομή σε ένα σημείο στη μέση του βλαστού από το οποίο θα βγάλει ρίζες. Βάζουμε φυτόχωμα και άμμο σε αναλογία 2:1 σε μία σακούλα και τη δένουμε έτσι ώστε το σημείο τομής να είναι μέσα στυ υπόστρωμα του φυτοχώματος και της άμμου. Διατηρούμε το χώμα υγρό και σταδιακά σε 6-8 εβδομάδες, ο βλαστός μέσα στη σακούλα θα βγάλει ρίζες. Αποκόπτουμε το κλαδί από το αρχικό φυτό σε σημείο κοντά στις ρίζες και το φυτεύουμε σε γλάστρα ή απευθείας στο χώμα αφού έχουμε αφαιρέσει τη σακούλα.

 

Κι ένα μυστικό για τη φροντίδα του φίκου μπέντζαμιν

 

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που μπορεί να εμφανίσει ο φίκος μπέντζαμιν είναι η απότομη πτώση των φύλλων του. Η φυλλόπτωση μπορεί να οφείλεται σε μειωμένο ή υπερβολικό πότισμα, στο ξηρό περιβάλλον, σε απότομη πτώση της θερμοκρασίας, σε χαμηλό φωτισμό, καθώς και σε υπερβολική λίπανση με αμμωνιακό λίπασμα.

 

Περισσότερα καλλωπιστικά φυτά

 
Υπέροχα φυτά για γραφεία και επαγγελματικούς χώρους
Φυτά σε γλάστρα για είσοδο σπιτιού
Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στο σπίτι
Κέντια, ένα κομψό φυτό εσωτερικού χώρου
Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Ντιφενμπάχια, ένα ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Καλαθέα, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά φύλλα
Μονστέρα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Σεφλέρα, 5 μυστικά για τη φροντίδα της σεφλέρας
Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό
Γιούκα, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Βιβούρνο, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος
Τούγια, ένα μικρό κωνοφόρο δέντρο για φράχτη
Κυπαρίσσι λέιλαντ, ένα όμορφο δέντρο για φράχτη
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (37)

σχολιαστής
ΈΦΗ 14 Σεπτεμβρίου 2020

Γεια σας, θα μπορούσατε να κάνετε ένα άρθρο και για τον φίκο Λυράτα;

Απάντηση
σχολιαστής
Κατερινα 8 Σεπτεμβρίου 2020

Καλησπέρα, θέλω να αγοράσω τον φικο ελαστικα πανασε (ficus elastica variegata ‘Tineke’), αλλά δεν βρίσκω πουθενά οδηγίες για την φροντίδα του.
Θα μπορούσατε να μου δώσετε εσείς μερικές συμβουλές;;

Απάντηση
σχολιαστής
Αντώνης Π. 29 Αυγούστου 2020

Χαίρετε κ Κώστα. Εχω ενα υγιέστατο Μπενζαμιν που υπερβαινει τα 5 μετρα. Τον αγόρασα πριν 15 χρόνια μικρο φυτο αλλα στο σαλονι αναπτύχθηκε μαζι με μας! Διαδοχικα μεταφυτευοτανε σε μεγαλυτερη γλαστρα. Τωρα εχει μεγαλώσει τοσο σε υψος και όγκο που το καλοκαίρι τον βγαζω εξω. Σε περίπτωση που τον αφησω εξω (Αφιδνες Αττικης) τοποθετημενο σε καποιο καπως προφυλαγμενο μέρος πιστευετε οτι θα επιβιωσει; Αρκει η προστασια απο το ειδικο αντιπαγωτικο υφασμα; Καμια φορα η θερμοκρασία το χειμωνα πεφτει κατω απο το 0 εδω και χιονιζει πολυ. Θα τα καταφερει;
Ευχαριστω.

Απάντηση
σχολιαστής
Κατερινα 27 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα. Έχει η γιαγιά μου πάνω από 30 χρόνια έναν φικο λυράτα μέσα στο σπίτι δίπλα σε παράθυρο. Έχει ψηλωσει είναι σε μεγάλη γλάστρα αλλά το καημένο του έμεινε μόνο ένα φύλλο. Τι να κάνω για να το σώσω; τι μπορεί να πηγαίνει στραβά;

Απάντηση
σχολιαστής
Theodosia 3 Ιουνίου 2020

Καλημέρα. Έχω εναν φίκο από τον Φεβρουάριο. Τον αγόρασα σε έτοιμη γλάστρα η οποία πιστεύω ότι είναι μικρή για το μέγεθος του αλλά σε ερώτηση στο ανθοπωλείο μου απάντησαν ότι μπορώ να την αφήσω εκεί για τον επόμενο χρόνο. Τις τελευταίες 10 μέρες άρχισαν να κιτρινίζουν τα φύλλα, να πέφτουν και να αραιώνει και επισης όταν το ποτίζω »χανει» πολύ γρήγορα το νερό του και εμφανίζεται στο πιατάκι. Πως να το σώσω: Επίσης τα φύλλα του έχουν σκονιστεί πολύ αλλά λόγω του μεγέθους φυτού δεν μπορώ να τα ξεσκονίσω ένα ένα! Μπορώ να τα ψεκάσω; Ευχαριστω

Απάντηση
σχολιαστής
Στελλα 15 Απριλίου 2020

Γιά σας!!!Εχω δυο φίκους σε δυτικό μπαλκόνι(διαφορετικές γλάστρες),Περίπου τριων χρόνων,και ξαφνικά κιτρινίζουν καί πέφτουν τά φύλλα καί των δύο.Σημειωτέον τά μεταφυτευσα 15 Φεβρουαρίου σέ μεγαλύτερες γλάστρες χωρις νά ενοχλήσω το ριζικο τους σύστημα καί τό παλιό χώμα τους!!!Είναι φυσιολογικο νά πέφτουν τά φύλλα τέτοια εποχή??Τά οποία μοιάζουν νά έχουν προσβληθεί από περονόσπορο!!!Τί μπορώ νά κάνω???Ευχαριστώ πολύ!!!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Στέλλα. Η πτώση φύλλων μπορεί να συμβεί λόγω ανεπαρκούς ή υπερβολικού ποτίσματος, λόγω απότομης πτώσης της θερμοκρασίας, λόγω μειωμένου φωτισμού ή λόγω υπερβολικής λίπανσης.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιωργος Κ. 4 Απριλίου 2020

Καλησπερα,
εχω ενα φικο ελαστικα μεσα στο σπιτι μου περιπου 4 μηνες και τον τελευταιο καιρο εχω παρατηρησει οτι τα φυλλα της βασης γινονται κιτρινα. Επισης ο κορμος μεχρι την μεση ειναι αρκετα ξερος και τα φυλλα γερνουν προς τα κατω σε αντιθεση με τα πιο ψηλα που ο κορμος και το φυλλλωμα φαινονται υγιη. Ποτίζω το φυτο μια φορα την εβδομαδα οταν βλεπω οτι το χωμα ειναι ξερο και το φως ειναι ικανοποιητικο προς μετριο αφου δεν εχει αμεση εκθεση στον ηλιο. Χρειαζεται περισσοτερο ποτισμα ή ελαττωση του για να τον επαναφέρω στην προηγουμενη κατάσταση του;
Ευχαριστω εκ των προτερων!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Απριλίου 2020

  Καλημέρα Γιώργο. Πότισμα μία φορά την βδομάδα είναι αρκετά καλά αυτή την περίοδο. Εξασφάλισε θέση μακριά από θερμαντικά σώματα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα σιδήρου για να πρασινίσουν τα φύλλα του.

  Απάντηση
σχολιαστής
Στελιος 1 Απριλίου 2020

Καλησπέρα έχω ένα μπετζαμιν στο σαλόνι μου και παρατηρώ σχεδόν σε όλα τα φύλλα μια κολλώδες ουσία .Μια βοήθεια παρακαλώ.

Απάντηση
σχολιαστής
CHRYSI 30 Μαρτίου 2020

Kαλησπέρα. Ηθελα να ρωτήσω τα εξής: έχω δύο μεγάλα δέντρα φίκους [τύπου μπέντζαμιν] φυτεμένα πάνω στο στο πεζοδρόμιο μου εδώ και χρόνια και πέρσι τον Οκτώβριο/Νοέμβριο είχα παρατηρήσει ότι είχαν μαζευτεί διάφορα μυγάκια γύρω από τα φύλλα και επειδή αντιλήφθηκα ότι υπήρχε πρόβλημα, είχα φέρει κάποιο κηπουρό να τα δει. Ο ίδιος μου είπε ότι είχαν πιάσει αρρώστια ‘αλευρώδη’ και ως εκ τούτου τα είχε ψεκάσει και τα είχε κουρέψει διότι ήταν πολύ ψηλά. Εχω παρατηρήσει όμως από τότε και με τον χειμώνα που περάσαμε ότι αραίωσαν πολύ τα φύλλα και έχασαν το πράσινο χρώμα τους. Τώρα επίσης φαίνονται τα κλαδιά τους αρκετά ξεραμένα. Δεν τα βλέπω να βγάζουν νέο φύλλωμα και ανησυχώ. Κανονικά πότε βγαίνει νέο φύλλωμα; Πώς μπορώ να τα βοηθήσω και να τα επαναφέρω; (πχ. βάζοντας ειδικό λίπασμα και αν ναι ποιό;, κλαδεύοντας τα περισσότερο, ποτίζοντας τα και πόσο συχνά. Σας ευχαριστώ πολύ και αναμένω απάντηση σας.

Απάντηση
σχολιαστής
Χρήστος 11 Ιανουαρίου 2020

Καλησπέρα, στο σαλόνι μου έχω ένα φίκο ελάστικα του οποίου τα φύλλα έχουν πέσει. Του έχω βάλει λίπασμα, αλλά δεν εχει αλλάξει τίποτα εδώ και 4 μήνες. Τον έχω σχεδόν ένα χρόνο μέσα στο σπίτι. Τι μπορώ να κάνω για να ζωντανέψει;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Ιανουαρίου 2020

  Καλησπέρα Χρήστο. Κλάδεψε το φίκο πιο χαμηλά και βγάλε τον σε εξωτερικό χώρο σε μέρος προφυλαγμένο από την παγωνιά για να αναβλαστήσει. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά για να τον βοηθήσεις περισσότερο.

  Απάντηση
σχολιαστής
galaniadam@gmail.com 16 Σεπτεμβρίου 2019

Παρακαλώ πολύ πείτε μου γιατί έχω ένα Μπέντζαμιν και ενώ ήταν υγιής και τον καμαρωνα ξαφνικά άρχισε σε κάποια πλευρά του να ξεραίνει τα φύλλα του αλλά και κάποια κλαδάκια έπεσαν πάρα πολλά φύλλα και γενικά αραίωσε ….τον έχω έξω στην είσοδο της εξωτερικής μου πόρτας στην πολυκατοικία όπου ζω έχει πλούσιο φώς όχι ηλίου αλλά ημέρας .τον έχω ρίξει λίπασμα και ένα μείγμα από σίδηρο και μαγνήσιο … μήπως αυτό φταίει??? ενώ τον είχα ποτίσει πριν κάποιες μέρες σήμερα είδα ότι το χώμα του είναι ήταν αρκετά νωπό λες και τον είχα ποτίσει πριν κάποιες ώρες …του είχα πετραδάκια από πάνω όπου τις έβγαλα σήμερα φοβούμενη μήπως δεν βοηθάνε να στεγνώσει το χώμα και κρατάει την υγρασία μέσα στο χώμα … δεν ξέρω τί να πω …..σας παρακαλώ βοηθήστε με …..τι να κάνω να τον επαναφέρω??? σήμερα τον καθάρισα όλα τα ξερά φύλλα του έκοψα τα ξερά κλαδάκια αλλά κάποια φύλλα στις άκρες έχουν ξεραθεί .. ευχαριστώ πολύ εκ τών προτέρων αναμένω απάντηση σας … Αδαμαντία Γ.

Απάντηση
σχολιαστής
Στέλλα Καραγιαννοπούλου 17 Αυγούστου 2019

Γεια σας. Τα μπέζαμιν και τα κυπαρισσοειδή μου έχουν ψηλώσει πάρα πολύ (έχουν μια ηλικία, βέβαια) και έχουν

αραιώσει πολύ τα εσωτερικά τους φύλλα. Για μεγάλο διάστημα ( για σοβαρούς λόγους) δεν ασχολιόμουν μαζίτους, τώρα όμως μπορώ. Σας παρακαλώ να με συμ-
βουλεύσετε τι να κάνω. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
σχολιαστής
Βαλεντίνη 8 Μαΐου 2019

Καλησπέρα, έχω φίκο σε σκιερό μπαλκόνι σε μεγάλη γλάστρα 15-20 ετών. Έχει αραιώσει αρκετά και σκέφτομαι αν γίνεται να φυτέψω ένα δεύτερο νεαρό/μικρό φίκο στην ίδια γλάστρα, για να τονωθεί και ο «γέρος». Γίνεται; Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 10 Μαΐου 2019

  Καλήσπέρα Βαλέντίνη. Οι ρίζες του παλιού φίκου θα έχουν πυκνώσει πολύ στη γλάστρα και δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί στη καινούρια γλάστρα. Θα σου πρότεινα ή να κλαδέψεις τον παλιό φίκο να αναπτυχθεί πιο συμπαγής ή να τον βγλάεις τελείως και να φυτέψεις το καινούριο φυτό.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΓΙΩΡΓΟΣ 18 Απριλίου 2019

ΕΒΓΑΛΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΝ ΜΠΕΤΖΑΜΙΝ ΜΟΥ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ,ΕΙΧΑΝ ΠΕΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΦΥΛΛΑ ,ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΟΤΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΛΑΔΑΚΙΑ ,ΤΟΝ ΚΛΑΔΕΨΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΑ ΧΩΜΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΕΙ ΠΕΡΙΣΥ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΓΛΑΣΤΡΑ. ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΧΑ ΜΕΣΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 15 ΕΤΩΝ .
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

Απάντηση
σχολιαστής
Αθηνά Π. 12 Δεκεμβρίου 2018

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για όσα μας μαθαίνεις. Θέλω να σου πω για τον δικό μου μπένζαμιν. Τον έχω 26 χρόνια από τότε που γεννήθηκε η κόρη μου. Τα πρώτα χρόνια τον είχα σε γλάστρα και πριν 20 χρόνια τον » απελευθέρωσα» με γερανό στον κήπο του σπιτιού. ένας μεγάλος σχετικά χώρος. Είναι υπέροχος, είναι θεριό, τον θαυμάζουν όλοι στη γειτονιά,στη σκιά του όποιος προλάβει αφήνει τ αμάξι του και γω ξυπνώ το πρωί απ τα τιτιβίσματα των πουλίων που φιλοξενεί στα κλαδιά του. ΤΟΝ ΛΑΤΡΕΥΩ σαν παιδί μου. Έκανα ένα λάθος! τον φύτεψα κάτω από κάτι καλώδια της ΔΕΗ. Όταν γύρισα ένα μεσημέρι απ τη δουλειά μου είχαν πάει η υπάλληλοι της ΔΕΗ και είχαν κόψει τα κεντρικά κλαδιά του. Καταλαβαίνεις το σοκ!!!Πες μου τι να κάνω για να μην ξανασυμβεί. Μπορώ να τον μετακινήσω; Τον τελευταίο μήνα άρχισε να συνέρχεται λίγο και φούντωσε και είναι πανέμορφος!δεν θέλω για κανένα λόγο να τον ξαναγγίξει κανείς!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 13 Δεκεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Αθηνά. Για να μεταφερθεί ο φίκος μπέντζαμιν, θα πρέπει να κλαδευτεί αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης με ένα εκσκαφέα να μετακινηθεί αποσπώντας αρκετό ριζικό σύστημα μαζί με χώμα. Μετά θα χρειαστεί αρκετά καλό πότισμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιώργος 19 Νοεμβρίου 2018

Καλημέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω πόσο επικίνδυνες είναι οι ρίζες του φίκου όταν τον φυτεύουμε κοντά στον τοίχο του σπιτιού μας (1μ). Το ύψος του έχει ξεπεράσει τα 6 μέτρα.
Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 19 Νοεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Γιώργο. Ο φίκος έχει εκτεταμένο ριζικό σύστημα και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Θα σου πρότεινα να τον κλαδέψεις τέλος του χειμώνα για να μην παίρνει ανεξέλεγκτο ύψος. Επίσης μην τον ποτίζεις πολύ γιατί το ριζικό του σύστημα αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Δέσποινα 27 Αυγούστου 2018

Γίνεται να τον έχω 6 χρόνια και απλά να είναι στο ίδιο σημείο;;;

Απάντηση
σχολιαστής
Χαρά Σαλουστρου 9 Ιουλίου 2017

Πώς να μην γεννάει τα μπαλάκια ο φικος δέντρο που έχω. Γίνεται ο χώρος γύρω στο σπίτι χάλια. Είναι γύρω στα 6 μέτρα ύψος το δέντρο. Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 9 Ιουλίου 2017

  Αρκετά σύνθετη η ερώτηση σας, καθώς για να μη δημιουργούνται οι καρποί του φίκου θα πρέπει με κάποιο τρόπο να επιφέρουμε την πτώση ή την καταστροφή των ανθέων του. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με υπερβολικό πότισμα ή λίπανση με αμμωνία την περίοδο άνθισης για να ρίξει τα άνθη του ή με ψέκασμα με δυνατή δόση χαλκούχου διαλύματος 50γρ/10λίτρα όταν είναι ανθισμένο για να καταστραφούν τα άνθη.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.