εικόνα

Πέντε μυστικά για φίκο μπέντζαμιν

Πέντε μυστικά για φίκο benjamin

Πέντε μυστικά για φίκο μπέντζαμιν

O φίκος μπέντζαμιν με το χαρακτηριστικό γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα του, είναι από τα πιο αγαπημένα φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Θα τον συναντήσουμε σε εισόδους και σαλόνια σπιτιών, σε γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Σας παραθέτουμε τις βασικές πληροφορίες που σχετίζονται με τη φροντίδα του φίκου μπέντζαμιν.

 

Ποια θέση είναι κατάλληλη για τον φίκο μπέντζαμιν

 

Ο φίκος μπέντζαμιν χρειάζεται φωτεινά μέρη για να ευδοκιμήσει, αλλά η έκθεση στο απευθείας φως μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα του, ειδικά τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Επίσης, είναι ευαίσθητος στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και μπορεί να του προκαλέσουν εκτεταμένη φυλλόπτωση. Καλό είναι να του εξασφαλίζουμε προφυλαγμένες θέσεις από βοριάδες για να μπορέσει να ευδοκιμήσει.

 

Τι πότισμα χρειάζεται ο φίκος μπέντζαμιν;

 

Ο φίκος μπέντζαμιν όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, χρειάζεται συχνό πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα, ειδικά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Γενικότερα, ποτίζουμε το φυτό αμέσως μόλις στεγνώσει το χώμα στο οποίο είναι φυτεμένο. Αν ο φίκος είναι σε γλάστρα μέσα στο σπίτι σας, χρειάζεται πότισμα μια φορά την εβδομάδα, ενώ θα χρειαστεί να διαβρέχετε συχνά το φύλλωμα του για να μην εμφανιστούν ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων.

 

Τι λίπανση θέλει ο φίκος μπέντζαμιν;
 
Ο φίκος μπέντζαμιν για να διατηρήσει το γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα του χρειάζεται λίπανση κάθε δύο βδομάδες την άνοιξη και το φθινόπωρο, και μία φορά το μήνα τον υπόλοιπο χρόνο. Χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, πλούσια σε άζωτο, μαγνήσιο και σίδηρο.

 

Τι κλάδεμα θέλει ο φίκος μπέντζαμιν;
 
Κλαδέψτε τον φίκο μπέντζαμιν στις αρχές της άνοιξης, όταν περάσει η παγωνιά του χειμώνα. Αφαιρέστε τους βλαστούς που ξεραίνονται ή έχουν κιτρινίσει τα φύλλα τους ώστε να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη νέας πράσινης βλάστησης. Αν ο φίκος έχει ψηλώσει πολύ και έχει αραιό φύλλωμα, κλαδέψτε την κορυφή του για να έχει πλουσιότερα φύλλωμα χαμηλά και να αποκτήσει πιο συμπαγή κόμη.

 

Πως πολλαπλσιάζεται ο φίκος μπέντζαμιν;

 

Ο φίκος μπέντζαμιν πολλαπλασιάζεται κυρίως με μοσχεύματα και με εναέριες καταβολάδες. Κόψτε μοσχεύματα την άνοιξη από τους πλευρικούς βλαστούς του φίκου, χρησιμοποιείστε ορμόνη ριζοβολίας στις τομές. Διατηρείστε τα μοσχεύματα σε υπόστρωμα τύρφης άμμου και περλίτη, σε υγρό περιβάλλον μέχρι να ριζώσουν και στη συνέχεια μεταφυτέψτε τα σε γλάστρες για να αναπτυχθούν.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Χαρά Σαλουστρου Ιούλιος 9, 2017

Πώς να μην γεννάει τα μπαλάκια ο φικος δέντρο που έχω. Γίνεται ο χώρος γύρω στο σπίτι χάλια. Είναι γύρω στα 6 μέτρα ύψος το δέντρο. Ευχαριστώ.

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 9, 2017

    Αρκετά σύνθετη η ερώτηση σας, καθώς για να μη δημιουργούνται οι καρποί του φίκου θα πρέπει με κάποιο τρόπο να επιφέρουμε την πτώση ή την καταστροφή των ανθέων του. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με υπερβολικό πότισμα ή λίπανση με αμμωνία την περίοδο άνθισης για να ρίξει τα άνθη του ή με ψέκασμα με δυνατή δόση χαλκούχου διαλύματος 50γρ/10λίτρα όταν είναι ανθισμένο για να καταστραφούν τα άνθη.

    Απάντηση
σχολιαστής
Δέσποινα Αύγουστος 27, 2018

Γίνεται να τον έχω 6 χρόνια και απλά να είναι στο ίδιο σημείο;;;

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.