εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για το ανθούριο

Συμβουλές φροντίδας για το ανθούριο

Συμβουλές φροντίδας για το ανθούριο

Το ανθούριο ή «φλαμίνγκο» είναι από τα πιο δημοφιλή και εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου που είναι γνωστό για τα χαρακτηριστικά καρδιόσχημα άνθη του συνήθως κόκκινου χρώματος, αν και πλέον έχουν δημιουργηθεί ποικιλίες με λευκά, πορτοκαλί και ροζ άνθη. Με καταγωγή από τη Χαβάη, το ανθούριο χαρακτηρίζεται από μεγάλης διάρκειας ανθοφορία και διαθέτει γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα. Εκτός από διακοσμητικό φυτό σε γλάστρα, το ανθούριο επιλέγεται και για τα κομμένα λουλούδια του, που χρησιμοποιούνται στη δημιουργία διάφορων ανθοσυνθέσεων.

 

Tι θέση επιλέγουμε για το ανθούριο μέσα στο σπίτι;

 

Επιλέγουμε φωτεινό χώρο μέσα στο σπίτι για το ανθούριο, χωρίς να δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου για να μη δημιουργηθούν εγκαύματα στα φύλλα του. Αν τοποθετηθεί σε σκιερή θέση, τα φύλλα του θα χάσουν το έντονο πράσινο χρώμα καθώς και το έντονο κόκκινο τα άνθη του. Το ανθούριο ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες 19-25°C και χάνει την ζωτικότητα του όταν η θερμοκρασία πλησιάζει στους 10°C. Πρέπει να αποφεύγουμε να τοποθετούμε το ανθούριο κοντά σε θερμαντικά σώματα, καλοριφέρ και τζάκι.

 


Τι πότισμα και τι λίπανση χρειάζεται το ανθούριο;

 

Το ανθούριο δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό ως προς το πότισμα, καθώς απαιτείται μια φορά τη βδομάδα, ενώ το καλοκαίρι κάθε 4-5 μέρες. Μην το ποτίζετε συχνότερα γιατί θα κιτρινίσουν τα φύλλα του και ίσως σαπίσουν οι ανθοφόροι βλαστοί του. Σχετικά με τη λίπανση του ανθούριου, θα απαιτηθεί να προσθέτετε υγρό λίπασμα ανθοφορίας μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο για να διατηρήσουμε την καλή ανάπτυξη και έντονο χρωματισμό στα φύλλα.

 

Κι ένα μυστικό για το ανθούριο

 

Είναι σημαντικό να καθαρίζουμε τα φύλλα του ανθούριου σε τακτά διαστήματα με ένα βρεγμένο πανί για να αναπνέει καλύτερα, καθώς και να ψεκάζουμε το φύλλωμα του για να μην ξηραίνεται και δημιουργεί καψίματα στις άκρες του φυλλώματος.

 

Δες πληροφορίες για την φροντίδα και άλλων φυτών εσωτερικού χώρου όπως κέντια, σεφλέρα, γιούκα, φίκος βενιαμίν.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 


 

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (19)

σχολιαστής
Νικολέτα 17 Σεπτεμβρίου 2020

Καλησπέρα. Αγόρασα ένα ανθούριο, σε πολύ καλή προσφορά από μεγάλο πολυκατάστημα, το οποίο είχε κάποια φύλλα που είχαν καφέ σημάδια στο τελείωμα τους και σκέφτηκα ότι κάτι λάθος θα έκαναν με το πότισμα και είπα να το πάρω για να το σώσω!
Μια μέρα μετά συνειδητοποίησα ότι όλα τα άνθη που έχει είναι πράσινα!!
Μπορώ να κάνω κάτι για να αποκτήσουν ξανά χρώμα όταν θα βγάλει νέα άνθη ή απλά θα έχω ένα πανέμορφο πράσινο φυτό;
Σας ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
σχολιαστής
Δαναη 28 Αυγούστου 2020

Καλησπέρα σας, έχω ένα ανθουριο που το άνθος του έχει αρχίσει και γίνεται καφέ από κόκκινο που ηταν. Τι μπορεί να είναι;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 28 Αυγούστου 2020

  Καλησπέρα Δανάη. Το άνθος του ανθούριου παίρνει σταδιακά καφέ χρώμα όταν ωριμάζει φυσιολογικά και ξεραίνεται. Αν πάρει γρήγορα το καφέ χρώμα μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή λίπανση. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να το αφαιρέσεις από την βάση του στελέχους, για να βοηθήσεις το φυτό του ανθούριου να δημιουργήσει καινούρια λουλούδια

  Απάντηση
σχολιαστής
Φανια 4 Ιουλίου 2020

Γειά σας!
Έχω από τον Οκτώβριο μια μεγάλη γλάστρα ανθουριο με κόκκινα ανθη. Είναι δίπλα στο παράθυρο χωρίς να πέφτει απευθείας φως πάνω του. Εχει πολλές ρίζες γι αυτό είχε και πολλά κατακόκκινα ανθη μέχρι και σήμερα. Ωστοσο η μισή του πλευρά έχει γύρει προς τα κάτω. Τα φύλλα του κοιτούν το πάτωμα. Η άλλη μισή παραμένει ως είχε, με όλα τα φύλλα ορθά.
Τα φύλλα είναι πράσινα. Μόνο κάνα δυο έχουν στις άκρες μαυρίσει.
Έχει βγάλει και λίγα νέα φύλλα.
Υπάρχει σταθερή θερμοκρασία στο χώρο που βρίσκεται που δεν ξεπερνά ποτέ τους 26 βαθμούς. Πρόσφατα πήρα και λίπασμα για ανθοφόρα.
Το ποτιζω όταν βλέπω ότι το χώμα του είναι στεγνό.
Τι άλλο μπορεί να φταίει; να δοκιμάσω να βάλω ξυλαρακια για να στηρίξω τους κορμός από κάθε ρίζα;
Σας ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 4 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Φάνια. Μπορέις να βάλεις ξυλαράκια για να στηρίξεις τους βλαστούς του αλλά φρόντισε και να στρέψεις κατά 180ο το φυτό για να έχει αρκετό φωτισμό και η υπολοιπη του πλευρά. Αυτό είναι καλό να το κάνεις κάθε 2 3βδομάδες για να δέχεται ομοιόμορφο φωτισμό το φυτό.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αlex 26 Ιουνίου 2020

Σας ευχαριστώ για την απάντηση. Υπάρχει κάποιος τρόπος να το αντιμετωπίσω?

Απάντηση
σχολιαστής
Αlex 24 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα σας. Έχω ένα μαύρο ανθουριο το οποίο μεταφυτευσα πρόσφατα σε μεγαλύτερη γλάστρα γιατί όταν το αγόρασα η γλάστρα του ήταν τόσο μικρή που οι ρίζες βγαίναν από κάτω και το φυτό ήταν λες και είχε σηκωθεί ολόκληρο μέσα από τη γλάστρα. Παρατήρησα ότι κάποια απτά φύλλα του καθώς και ένα από τα λουλούδια του παρουσιάζουν ξαφνικά μαύρες κηλίδες οι οποίες ξεκινούν από την άκρη του φύλλου και στη συνεχεία ξεραινονται. Το έχω σε καλό φωτεινό σημείο χωρίς άμεσο φως και το ποτιζω μια φορά τη βδομάδα όταν δω ότι το χώμα μέχρι μισό δάχτυλο βάθος έχει στεγνώσει. Μήπως έχει κάποια αρρώστια?

Απάντηση
σχολιαστής
Ερη 7 Μαΐου 2020

Καλησπέρα σας, εχω κάνει μεταφύτευση το ανθουριο σε μεγαλύτερη γλάστρα, το έχω καθαρίσει από τα κίτρινα φύλλα του, όμως εδώ και ένα μήνα δεν μου έχει βγάλει λουλούδια. Τι θα μπορούσα να κάνω?

Απάντηση
σχολιαστής
Βασίλης Φραγκούδης 30 Απριλίου 2020

Καλησπέρα σας!!!!
Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για αλλαγή γλαστρας;;

Απάντηση
σχολιαστής
Παυλίνα 8 Απριλίου 2020

Έχω ένα ανθούριο με λευκό ανθός. Έχω μερικές απορίες.
1. Το έχω σχεδόν 1 χρόνο, πρέπει κάποια στιγμή να το μεταφυτεύσω σε μεγαλύτερη γλάστρα και με άλλο χώμα;
2. Ενώ κάποια φύλλα είναι καταπράσινα, κάποια άλλα είναι κίτρινα και σε κάποια σημεία μαύρα (σαν καμένο), ενώ γενικά τα βλέπει ο ήλιος εξίσου (όχι άμεσα)
3. Χρειαζεται να του βάζω κάποιο φάρμακο – λίπασμα για να είναι πιο υγείες;
4. Αν κόψω το ανθός του, θα ξαναβγάλει;
5. Βγάζει πάντα ένα ή μπορεί να βγάλει και παραπάνω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 8 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Παυλίνα.
  1. Καλό είναι να το μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα χρησιμοποιώντας φυτόχωμα εσωτερικού χώρου.
  2. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα σιδήρου
  για να πρασινίσουν τα φύλλα
  3. Μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας για φυτά.
  4. Όταν ξεραίνονται τα άνθη του ανθούριου, τα απομακρύνουμε για να βγάλει καινούρια.
  5. Συνήθως το ανθούριο βγάζει παραπάνω λουλούδια από ένα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ζωή 5 Απριλίου 2020

Καλησπέρα. Έχω ένα ανθουριο το έχω μεταφυτευσει σε μεγαλύτερη γλάστρα αλλά έχω προσέξει ότι τις τελευταίες μέρες γέρνει συνεχώς με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει να φαίνονται οι ρίζες από την μια πλευρά.Τι μπορεί να φταίει;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Ζωή. Πιθανότατα η γλάστρα να χρειάζεται περισσότερο χώμα για να προσθέσεις ώστς να στερεωθεί καλύτερα το φυτό του ανθούριου. Μπορείς επίσης να βάλεις ένα καλαμακι για να στερεώσεις ακόμα καλύτερα το κορμό του ανθούριου.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.