εικόνα

Τι φροντίδα χρειάζονται τα φυτά εσωτερικού χώρου (+video)

Τι φροντίδα χρειάζονται τα φυτά εσωτερικού χώρου (+video)

Τι φροντίδα χρειάζονται τα φυτά εσωτερικού χώρου (+video)

Τα φυτά έχουν την ικανότητα να μεταμορφώνουν την εικόνα κάθε χώρου στον οποίο τα τοποθετούμε, είτε πρόκειται για το σαλόνι του σπίτι μας, την είσοδο μιας πολυκατοικίας ή το γραφείο μας. Κάθε ένα με τη δική του ξεχωριστή ομορφιά, από το εντυπωσιακό σπαθίφυλλο και τον ανθεκτικό ζαμιοκούλκα, μέχρι την εξωτική κέντια, το χρωματιστό ανθούριο και τον λαμπερό φίκο μπέντζαμιν, οι επιλόγες είναι πολλές και προσαρμόζονται στη διακόσμηση κάθε χώρου. Κάποια φυτά εσωτερικού χώρου μάλιστα έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού μας. Κι αν παλαιότερα είχαμε κάποια κακή εμπειρία με φυτά που δεν καταφέραμε να διατηρήσουμε για αρκετό καιρό, αυτή ανήκει στο παρελθόν. Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στα σημαντικότερα μυστικά για το πώς διατηρούμε τα φυτά εσωτερικού χώρου υγιή και καταπράσινα.

 


 

Πόσο φως και τι θερμοκρασία προτιμούν τα φυτά εσωτερικού χώρου

 

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν είναι τόσο ευαίσθητα όσο νομίζουμε αρκεί να τους βρούμε την κατάλληλη θέση. Όπως όλα τα φυτά έτσι και αυτά χρειάζονται φως, γι’ αυτό τα τοποθετούμε σχετικά κοντά σε παράθυρα, φροντίζοντας να μην δέχονται τις απευθείας ακτίνες του ήλιου που μπορούν να τους προκαλέσουν εγκαύματα στα φύλλα. Αν το σπίτι ή το γραφείο μας δεν είναι τόσο φωτεινό, μπορούμε να επιλέξουμε φυτά όπως ο ζαμιοκούλκας, το σπαθίφυλλο και η σανσιβέρια που έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν και να ανθίζουν ακόμα και σε χώρους με λίγο φως. Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ευαίσθητα στην παγωμένη ατμόσφαιρα (και σε θερμοκρασίες κάτω από 10°C), γι’ αυτό καλό είναι να μην έρχονται σε επαφή με τα παγωμένα τζάμια την περίοδο του χειμώνα. Γενικότερα, προτιμάμε σημεία με καλό αερισμό και μέτρια υγρασία, μακριά από θερμαντικά σώματα όπως το καλοριφέρ και το τζάκι.

 

Τι προσέχουμε στη μεταφύτευση των φυτών εσωτερικού χώρου;

 

Όταν το φυτό μας μεγαλώσει αρκετά, θα χρειαστεί μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα που μπορεί να είναι πλαστική ή πήλινη. Κατάλλη εποχή για μεταφύτευση είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, χρησιμοποιώντας ειδικό φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά. Επιλέγουμε γλάστρα λίγο μεγαλύτερη από αυτή που βρισκόταν το φυτό μας και φροντίζουμε να έχει τρύπες στη βάση για να φεύγει το νερό. Θα χρειαστούμε επίσης το αντίστοιχο πιατάκι ή ένα διακοσμητικό κασπώ για να μη λερώνουμε το πάτωμα κατά το πότισμα των φυτών.

 


Τι ανάγκες σε πότισμα έχουν τα φυτά εσωτερικού χώρου;

 

Το υπερβολικό νερό είναι η πιο συνηθισμένη αιτία που δημιουργεί προβλήματα στα φυτά εσωτερικού χώρου. Πριν ποτίσουμε τα φυτά μας, ελέγχουμε πρώτα ότι το χώμα τους έχει στεγνώσει. Αν διαπιστώσουμε ότι το χώμα έχει ακόμη υγρασία δεν ποτίζουμε. Αν το φυτό μας βρίσκεται σε διακοσμητικό κασπώ που δεν έχει τρύπες, πρέπει να έχουμε κατά νου το νερό που προσθέτουμε συγκεντρώνεται στη βάση του κασπώ και τα φυτά μας να υποφέρουν. Φροντίζουμε να αδειάζουμε συχνά το νερό και αν το φυτό μας βρίσκεται σε γλάστρα που δεν απομακρύνεται το νερό, θα πρέπει να ποτίζουμε σε μικρές ποσότητες για να μην σαπίσει. Γενικά, τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται πότισμα περίπου μία φορά τη βδομάδα, αν και ανάλογα με το φυτό και την εποχή προσαρμόζουμε και το πότισμα. Ο ζαμιοκούλκας για παράδειγμα χρειάζεται πότισμα μια φορά το μήνα.

 

Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στα φυτά εσωτερικού χώρου;

 

Τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν σημαντικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν και να διατηρήσουν το λαμπερό πράσινο χρώμα τους. Για το λόγο αυτό, προσθέτουμε υγρό υδατοδιαλυτό λίπασμα, 2 φορές το μήνα, την περίοδο της άνοιξης και το φθινοπώρου. Τον χειμώνα και τους ζεστούς μηνες του καλοκαιριού η λίπανση καλό είναι να αποφεύγεται. Υπάρχουν διάφορα είδη υγρού λιπάσματος για φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούμε να προμηθευτούμε, από εξειδικευμένο λίπασμα για πράσινα φυτά που αφορά περισσότερο τη βλάστηση, λίπασμα για ανθοφορία, καθώς και άλλα γενικής χρήσης. Τέλος, υπάρχουν και ειδικά λιπάσματα για συγκεκριμένα φυτά όπως τα λιπάσματα για ορχιδέες.

  

Τι άλλη φροντίδα χρειάζονται τα φυτά εσωτερικού χώρου;

 

Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, διαβρέχουμε το φύλλωμα τους με ένα ψεκαστήρι για να αποφύγουμε ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων. Χρησιμοποιώντας βρόχινο ή απεσταγμένο νερό αποφεύγουμε την εμφάνιση λεκέδων από άλατα πάνω στα φύλλα. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ρίχνουμε νερό στα άνθη, τα οποία μπορούμε να σκεπάζουμε με νάυλον σακουλάκια κατά τον ψεκασμό. Επίσης, για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά τα έντομα που μπορεί να εμφανιστούν στο φυτά εσωτερικού χώρου, όπως η μελίγκρα, η ψώρα των φυτών, ο θρίπας, καθώς και ο τετράνυχος διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό και ψεκάζουμε τα φυτά μας κάθε 2 βδομάδες. Επιπλέον, υπάρχουν ειδικά σκευάσματα κατάλληλα για ερασιτεχνική χρήση για την αντιμετώπιση των εντόμων και των ασθενειών τα οποία μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.

 

Κι ένα μυστικό για τα φυτά εσωτερικού χώρου

 

Καθαρίζουμε το φύλλωμα των φυτών εσωτερικού χώρου, κάθε εβδομάδα χρησιμοποιώντας ένα βρεγμένο πανί σε χλιαρό απεσταγμένο νερό για να απομακρύνουμε τη σκόνη που δυσκολεύει την ανάπτυξη των φυτών καθώς και για να δώσουμε λίγη δροσιά στο φύλλωμα. Με αυτό τον τρόπο διατηρούμε τα φυτά μας πράσινα και λαμπερά.

 

Περισσότερες χρήσιμες συμβουλές για τα φυτά εσωτερικού χώρου

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες για την περιποίηση των φυτών εσωτερικού χώρου στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει:

 
Φίκος μπέντζαμιν, 5 μυστικά για τη φροντίδα του
Κέντια, ένα κομψό φυτό εσωτερικού χώρου
Ζαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Σεφλέρα, συμβουλές φροντίδας
Γιούκα, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Σανσιβέρια, η γλώσσα της πεθεράς
Ανθούριο, συμβουλές φροντίδας
Σπαθίφυλλο, για καθαρό αέρα
Ντιφενμπάχια, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Χλωρόφυτο, φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα
Καλλωπιστικά φυτά για σκιερά μέρη
Φυτά εσωτερικού χώρου για καθαρό αέρα
 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες περισσότερα βίντεο με συμβουλές για τα φυτά και τον κήπο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (10)

σχολιαστής
Χάρης 15 Οκτωβρίου 2020

Μένω κάτω από πυλώνες της ΔΕΗ (υψηλή τάση) και επιριαζωμαι από Ηλεκτρομαγνητικά κύματα Έμαθα ότι η Αράχνη (εσωτεριου χώρου ) απορροφά αυτά τα κύματα . Για ένα δωμάτιο 10.0 μ2 πόσα φυτά χρειάζονται να με προστατέψουν επαρκώς (να καθαρίσουν τον αέρα στο δωμάτιο . Μήπως υπάρχει πιο κατάλληλο φυτό π.χ. Χαμεντορια η κάτι άλλο και πόσα φυτά στο δωμάτιο 10.0 μ2;

Απάντηση
σχολιαστής
Ιωάννα 5 Οκτωβρίου 2020

Καλησπέρα, έχω εδώ κι ένα χρόνο το φυτό μαρανθα . Ψήλωσε και βγήκαν μπόλικα καινούργια φύλλα. Έκανα μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα αλλά τα κλοναρια του δεν έχουν τη δύναμη να σταθούν όρθια. Πέρασε μια βδομάδα. Τι μπορώ να κάνω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 5 Οκτωβρίου 2020

  Καλησπέρα Ιωάννα. Κάνε ένα καλό πότισμα στη μαράνθα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών που βοηθά στην τόνωση του φυτού.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Ιωάννα 7 Οκτωβρίου 2020

   Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Θα ήθελα μια βοήθεια ακόμα.
   Αν κάποιο φύλλο ξεραθεί στις άκρες το αφαιρούμε;
   Και πως κλαδευουμε αυτά τα φυτά. Για φουντώσουν και χαμηλά; Που ακριβώς κλαδευουμε;

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Οκτωβρίου 2020

    Καλησπέρα Ιωάννα. Αν κάποιο φύλλο από τα φυτά εσωτερικού χώρου ξεραθεί σε μεγάλο μέρος του, καλό είναι να το αφαιρούμε. Ανάλογα το φυτό εσωτερικού χώρου, γίνεται και το κλάδεμα του για να φουντώσει από πιο χαμηλά.

    Απάντηση
σχολιαστής
Βασιλική 17 Ιουλίου 2020

Γειά σας.
Οταν πρέπει να λείψουμε από το σπίτι τί κάνουμε με τα φυτά εσωτερικού χώρου;; Μπορεί κάποιος να τα ποτίζει αλλά δεν θα έχουν φως και αέρα
Ευχαριστώ
Καλό καλοκαίρι

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Βασιλική. Πολύ χρήσιμη η ερώτηση σου για το πως αντιμετωπίζουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου όταν λείπουμε που θα αποτελέσει και σύντομα ξεχωριστό άρθρο. Ο μειωμένος φωτισμός για λίγες μέρες δεν θα δημιουργήσει τόσο πρόβλημα καθώς αυτό έχει σαν συνέπεια μειωμένες ανάγκες των φυτών σε νερό. Σχετικά με τον αερισμό, θα ήταν καλό να διατηρηθούν εσωτερικά κάποιες πόρτες ανοικτές που να δημιουργείται ένα σχετικό ρεύμα και να προκαλείται αερισμός στα φυτά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ράλια 25 Απριλίου 2020

Καλησπέρα σας. Μου φέρανε μια ζαμια μέσα σε κασπω χωρίς να έχει γλάστρα και έχει ένα «μπουμπουκι» δεν γνωρίζω πως λέγεται Συγνωμη από την βάση στο χώμα δλδ που είναι ετοιμο να πεταξει. Θα σαπισει σε κασπω λογω του οτι δςν εχει τρυπα απο κατω; ειναι κεραμικο. Να το μεταφυτευσω με λινδυνο να χαλάσω το μπουμπουκι; τι μου προτείνετε;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 25 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Ράλια. Μπορείς να το κρατήσεις, απλά πότιζε μία φορά το μήνα με μικρή ποσότητα νερού ώστε να μην δημιουργηθεί σάπισμα στη ρίζα. Βέβαια, προτιμότερο έιναι να μεταφυτεύσεις τον ζαμιοκούλκα σε μεγαλύτερη γλάστρα. Δες αναλυτικές πληροφορίες για την φροντίδα του ζαμιοκούλκα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.