Τι φροντίδα χρειάζονται τα φυτά εσωτερικού χώρου (+video)

Τι φροντίδα χρειάζονται τα φυτά εσωτερικού χώρου (+video)

Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσθέσουμε χρώμα και ζωντάνια μέσα στο σπίτι και στον επαγγελματικό μας χώρο. Ανεβάζουν τη διάθεσή μας, βελτιώνουν τη συγκέντρωση, ενώ παράλληλα μειώνουν το άγχος και την κούραση προσφέροντας ηρεμία και χαλάρωση.

Κάθε ένα φυτό εσωτερικού χώρου διαθέτει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά. Ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου μπορεί να αποτελέσει το κέντρο του ενδιαφέροντος σε μία μίνιμαλ διακόσμηση, ενώ ο συνδυασμός διαφορετικών μικρότερων φυτών μας δίνει τη δυνατότητα να πειραματιστούμε με περισσότερα χρώματα, σχήματα και υφές.

Από την επιβλητική δράκαινα, την αγαπημένη ορχιδέα, τον ανθεκτικό ζαμιοκούλκα, μέχρι την εξωτική κέντια, το χρωματιστό ανθούριο και τον λαμπερό φίκο μπέντζαμιν, οι επιλογές είναι πολλές και προσαρμόζονται στη διακόσμηση κάθε χώρου.

Κάποια φυτά εσωτερικού χώρου όπως το σπαθίφυλλο, η σανσιβέρια, η δράκαινα και το χλωρόφυτο μπορούν να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα και τον αέρα του σπιτιού μας και του γραφείου μας, απορροφώντας πολλές τοξικές ουσίες που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους.

Κι αν παλαιότερα είχαμε κάποια κακή εμπειρία με φυτά που δεν καταφέραμε να διατηρήσουμε για αρκετό καιρό, ήρθε η ώρα για να να προσπαθήσουμε ξανά. Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στα σημαντικότερα μυστικά για να φροντίσουμε και να διατηρούμε τα φυτά εσωτερικού χώρου υγιή και καταπράσινα ώστε να έχουμε μία πιο όμορφη καθημερινότητα.

1. Τι θέση επιλέγουμε για τα φυτά εσωτερικού χώρου;

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν είναι τόσο ευαίσθητα όσο νομίζουμε, αρκεί να τα διατηρούμε σε σημείο με αρκετό φως και να τους παρέχουμε την κατάλληλη περιποίηση.

Προτιμάμε να τοποθετούμε τα φυτά σχετικά κοντά σε παράθυρα, φροντίζοντας όμως να μην δέχονται τις απευθείας ακτίνες του ήλιου πάνω στα φύλλα τους, καθώς μπορούν να τους προκαλέσουν εγκαύματα.

Αν το σπίτι ή το γραφείο μας δεν είναι τόσο φωτεινό, μπορούμε να επιλέξουμε φυτά εσωτερικού χώρου που δε χρειάζονται πολύ φως όπως ο ζαμιοκούλκας, το σπαθίφυλλο και η σανσιβέρια που έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν και να ανθίζουν ακόμα και σε χώρους με λίγο φως.

Διαφήμιση

2. Σε τι θερμοκρασία αναπτύσσονται καλύτερα τα φυτά εσωτερικού χώρου;

Το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των φυτών εσωτερικού χώρου είναι σε θερμοκρασίες από 16-25°C με αρκετή σχετική υγρασία.

Είναι ευαίσθητα στις ακραίες θερμοκρασίες και θα χρειαστούν προστασία σε περιπτώσεις που η θερμοκρασία πέφτει κάτω από 10°C, καθώς επίσης σε υψηλές θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 30°C.

Γενικότερα, προτιμάμε σημεία με καλό αερισμό και μέτρια υγρασία, μακριά από θερμαντικά σώματα όπως το καλοριφέρ και το τζάκι. Την περίοδο του χειμώνα, φροντίζουμε να μην έρχονται σε επαφή με τα παγωμένα τζάμια.

3. Τι γλάστρες επιλέγουμε για τα φυτά εσωτερικού χώρου;

Η επιλογή γλάστρας για τα φυτά εσωτερικού χώρου σχετίζεται άμεσα με τη διακόσμηση του χώρου στα οποία τα τοποθετούμε. Υπάρχουν πολλές επιλογές σε γλάστρες και κασπώ, από πήλινες και πλαστικές πήλινες μέχρι ξύλινες και μεταλλικές σε διάφορα σχήματα και μεγέθη.

Προτιμάμε γλάστρες που διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το περιττό νερό κατά το πότισμα και χρησιμοποιούμε το αντίστοιχο πιατάκι ή ένα διακοσμητικό κασπώ για να συγκεντρώνεται το νερό και να μη λερώνουμε την επιφάνεια που έχουμε τη γλάστρα.

Όταν το φυτό μας μεγαλώσει αρκετά, θα χρειαστεί μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Καταλαβαίνουμε ότι ένα φυτό χρειάζεται αλλαγή γλάστρας όταν έχει αναπτύξει πυκνές ρίζες που εξέρχονται από το πάνω ή από το κάτω μέρος της γλάστρας.

Οι ρίζες του φυτού μπορεί να έχουν πυκνώσει αρκετά, ακόμα και χωρίς να εξέχουν από τη γλάστρα. Αν δούμε σταδιακά να κιτρινίζει το φύλλωμά ενός φυτού ή να πέφτουν τα φύλλα του, είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται μεταφύτευση.

Φυτά εσωτερικού χώρου γλάστρα
Πώς κάνουμε μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα

4. Τι φυτόχωμα χρησιμοποιούμε στα φυτά εσωτερικού χώρου;

Κατάλληλη εποχή για τη μεταφύτευση είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Χρησιμοποιούμε ειδικό φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά που βοηθάνε την ανάπτυξη του φυτού.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται χώμα που να συγκρατεί περισσότερη υγρασία, λόγω του θερμού περιβάλλοντος στο οποίο αναπτύσσονται.

Σε εσωτερικούς χώρους ευδοκιμούν και οι ορχιδέες για τις οποίες επιλέγουμε ως εδαφικό υπόστρωμα την πευκόφλουδα για να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό τους σύστημα, καθώς στο φυσικό τους περιβάλλον μεγαλώνουν πάνω σε κορμούς δέντρων.

Φυτόχωμα μεταφύτευση
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα

5. Πόσο συχνά θέλουν πότισμα τα φυτά εσωτερικού χώρου;

Γενικά, τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται πότισμα περίπου μία φορά τη βδομάδα, αν και ανάλογα με το φυτό και την εποχή οι ανάγκες σε νερό διαφέρουν.

Υπάρχουν και ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου που θέλουν ελάχιστο πότισμα, όπως για παράδειγμα ο ζαμιοκούλκας που χρειάζεται πότισμα μια φορά το μήνα.

Ως γενικό κανόνα, ποτίζουμε πιο συχνά την περίοδο του καλοκαιριού και την περίοδο του χειμώνα λιγότερο.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να καθαρίζουμε συχνά το φύλλωμα των φυτών εσωτερικού χώρου με ένα βρεγμένο πανί σε απεσταγμένο νερό για να απομακρύνουμε τη σκόνη που δυσκολεύει την ανάπτυξη των φυτών καθώς και για να δώσουμε λίγη δροσιά στο φύλλωμα.

Καθάρισμα φύλλων
Χρησιμοποιούμε ένα μαλακό πανί για να καθαρίσουμε τα φύλλα των φυτών εσωτερικού χώρου

Το υπερβολικό νερό είναι η πιο συνηθισμένη αιτία που δημιουργεί προβλήματα στα φυτά εσωτερικού χώρου. Πριν ποτίσουμε τα φυτά μας, ελέγχουμε πρώτα ότι το χώμα τους έχει στεγνώσει. Αν διαπιστώσουμε ότι το χώμα έχει ακόμη υγρασία δεν ποτίζουμε.

Αν το φυτό μας βρίσκεται σε διακοσμητικό κασπώ που δεν έχει τρύπες, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το νερό που προσθέτουμε συγκεντρώνεται στη βάση του κασπώ και τα φυτά μας να υποφέρουν. Γι’ αυτό φροντίζουμε να αδειάζουμε συχνά το νερό για να διατηρούμε το φυτά μας υγιή.

Αν το φυτό μας βρίσκεται σε γλάστρα που δεν απομακρύνεται το νερό, θα πρέπει να ποτίζουμε σε μικρές ποσότητες για να μη σαπίσει.

6. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στα φυτά εσωτερικού χώρου;

Τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν σημαντικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν και να διατηρήσουν το λαμπερό πράσινο χρώμα τους.

Την περίοδο της άνοιξης και το φθινοπώρου, προσθέτουμε υγρό υδατοδιαλυτό λίπασμα 2 φορές το μήνα. Κατά τους ζεστούς μηνες του καλοκαιριού και τον χειμώνα η λίπανση καλό είναι να αποφεύγεται.

Υπάρχουν διάφορα είδη υγρών λιπασμάτων για φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούμε να προμηθευτούμε, όπως εξειδικευμένο λίπασμα για πράσινα φυτά που τονώνει τη βλάστηση, καθώς και λίπασμα για ανθοφορία που ενισχύει την εμφάνιση λουλουδιών.

Για ορισμένα φυτά, όπως η ορχιδέα, που έχουν ξεχωριστές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία, χρησιμοποιούμε τα αντίστοιχα εξειδικευμένα λιπάσματα.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

7. Πώς προστατεύουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου από έντομα και ασθένειες;

Για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά τα έντομα που μπορεί να εμφανιστούν στο φυτά εσωτερικού χώρου, όπως η μελίγκρα και η ψώρα των φυτών, διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό και ψεκάζουμε τα φυτά μας κάθε 2 βδομάδες.

Για την αντιμετώπιση προβλημάτων που εμφανίζονται από έντομα και ασθένειες, χρησιμοποιούμε ειδικά κατάλληλα για ερασιτεχνική χρήση, όπως τα άλατα καλίου, ο θερινός πολτός και η φυσική πυρεθρίνη τα οποία μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.

8. Χρειάζονται κλάδεμα τα φυτά εσωτερικού χώρου;

Ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου που δημιουργούν πλούσιο φύλλωμα όπως ο φίκος βενιαμίν, ο φίκος λυράτα και η σεφλέρα μπορεί να χρειαστούν ένα ελαφρύ κλάδεμα για να διατηρήσουμε το σχήμα τους και τη ζωντάνια του φυλλώματος τους.

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα των φυτών εσωτερικού χώρου είναι μέσα στην άνοιξη αφού περάσει η παγωνιά του χειμώνα.

Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου, ωστόσο, δε χρειάζονται κλάδεμα. Αρκεί να κόβουμε τα κιτρινισμένα και ξεραμένα φύλλα που μπορεί να εμφανιστούν.

9. Γιατί οι άκρες των φύλλων γίνονται καφέ στα φυτά εσωτερικού χώρου;

Ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα των φυτών εσωτερικού χώρου είναι η ξήρανση στις άκρες των φύλλων. Τα φύλλα ξεραίνονται στις άκρες όταν βρίσκονται σε συνθήκες ξηρής ατμόσφαιρας ή όταν είναι κοντά σε θερμαντικά σώματα όπως καλοριφέρ και τζάκι.

Για να αποφύγουμε ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων, ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, διαβρέχουμε το φύλλωμα τους με ένα ψεκαστήρι. Χρησιμοποιούμε βρόχινο ή απεσταγμένο νερό για να ψεκάσουμε ώστε να αποφύγουμε την εμφάνιση λεκέδων από άλατα πάνω στα φύλλα.

10. Γιατί κιτρινίζουν και μαυρίζουν τα φύλλα στα φυτά εσωτερικού χώρου;

Το υπερβολικό πότισμα στα φυτά εσωτερικού χώρου καθώς και η κακή αποστράγγιση του νερού στη γλάστρα, μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα στα φύλλα, καφέτιασμα και μαύρες κηλίδες στα φύλλα λόγω υπερβολικής υγρασίας.

Επιπλέον, τα κίτρινα φύλλα μπορεί να αποτελούν σημάδι ότι χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ή υπενθύμιση ότι δεν έχουμε βάλει λίπασμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κίτρινα φύλλα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά και πώς το αντιμετωπίζουμε

11. Γιατί πέφτουν τα φύλλα των φυτών εσωτερικού χώρου;

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρήσουμε απότομη πτώση των φύλλων σε κάποιο φυτό εσωτερικού χώρου πάνω στο πάτωμα ή στο χαλί, κάτι που ασφαλώς μας δυσαρεστεί.

Η φυλλόπτωση μπορεί να οφείλεται σε μειωμένο ή υπερβολικό πότισμα, στο ξηρό περιβάλλον, σε απότομη πτώση της θερμοκρασίας, σε χαμηλό φωτισμό, καθώς και σε υπερβολική λίπανση με αμμωνιακό λίπασμα.

12. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τα φυτά εσωτερικού χώρου

Ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου όπως ο πόθος, το σπαθίφυλλο, το συγκόνιο και το λάκι μπαμπού έχουν την ικανότητα να βγάζουν ρίζες και να αναπτύσσονται σε νερό. Αρκεί να κόψουμε βλαστούς μήκους 30-50 εκατοστών από κάποιο φυτό που έχουμε σε γλάστρα και να το τοποθετήσουμε σε ένα βαζάκι ή σε ένα ποτήρι με νερό.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (36)

 1. Χάρης
  11/05/2023

  Μπορούμε να ψεκάζουμε τα φύλλα με υδατοδιαλυτο λίπασμα; Σας ευχαριστώ!

 2. Ελευθερία
  10/05/2023

  Καλησπέρα το χλιαρό απεσταγμενο νερό που λέτε για καθαρισμό φύλλων μπορεί να είναι κ βρασμένο που αφήνουμε να κρυώσει??

 3. Γωγώ
  05/12/2022

  Καλημέρα σας! Έχω φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι και στο χώμα υπάρχουν μικρά μικρά μυγάκια. Έχω βάλει διαφορά αλλά τίποτα! Τι μπορώ να κάνω;

  • Καλησπέρα Γωγώ. Μπορείς να δοκιμάσεις να ψεκάσεις τα φυτά σου με σκεύασμα αλάτων καλίου που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.

 4. Χαρίδημος
  03/05/2022

  Καλησπέρα! Σας διαβάζω συχνά! Κάνετε πολύ καλή δουλειά! Ασχολούμαι τον τελευταίο χρόνο με φυτά εσωτερικού χώρου και προσπαθώ να μάθω όσα περισσότερα γίνεται. Θα ήθελα να αρχίσω να φτιάχνω δικό μου υπόστρωμα και διαβάζω για ένα μείγμα από κοκοφοίνικα, φλοιό δέντρων και ελαφρόπετρα. Αρχικά είναι εντάξει αυτό το μείγμα;

  Επίσης ως προς το φλοιό δέντρων, έχει διαφορά να χρησιμοποιήσω μείγμα για ορχιδέες από φλοιό πεύκου για διακόσμηση; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  • Καλησπέρα Χαρίδημε. Πολύ καλό το προτεινόμενο μίγμα και μπορείς να χρησιμοποιήσεις πευκόφλουδα από μίγμα για ορχιδέες.

 5. Χρήστος
  20/04/2021

  Καλη σας μέρα.Για τη μεταφύτευση μιας χαμαιδωρέας αρκεί χώμα για φυτά εσωτερικού ; Διάβασα οτι πρεπει να το αναμειξω με χωμα για οξύφιλα και χώμα με περλίτη (σε αναλογία 1:1:1) αλλά εμπιστεύομαι τις δικές σας συμβουλες.

 6. Μάριος
  31/03/2021

  Καλησπέρα! Πολύ χρήσιμες συμβουλές!
  Θα ήθελα να ρωτήσω αν βάζουμε υγρό λίπασμα και σε πολύ μικρά φυτά (διάμετρος γλάστρα 6 με 8 cm) ή υπάρχει κίνδυνος να “καούν” τα φύλλα;

  • Καλησπέρα Μάριε. Μπορείς να βάλεις και υγρό λίπασμα σε πολύ μικρά φυτά αλλά θα βάλεις μικρής ποσότητα διαλύματος πχ. 50-100ml

 7. Χαρούλα
  18/02/2021

  Καλησπέρα σας. Αναφέρεται σε άρθρο σας ότι κάνοντας μεταφύτευση σε φυτά εσωτερικού χώρου καλό θα ήταν να βάλουμε στη βάση της γάστρας, βότσαλα ή χαλίκια. Εννοείτε από οπουδήποτε; Από παραλία δηλαδή ή τα παίρνουμε από κάπου συγκεκριμένα;

  • Καλημέρα Χαρούλα.
   Προτιμάμε να τα παίρνουμε από καταστήματα οικοδομικών υλικών ή από garden center. Καλύτερα όχι από θάλασσα λόγω αλατότητας.

 8. Αντώνης
  05/12/2020

  Καλησπέρα! Πολύ χρήσιμες συμβουλές!
  Θα ηθελα να ρωτήσω τώρα τον χειμώνα αν είναι εντάξει να ποτιζω κάθε 2 βδομάδες κάποια φυτά που κανονικά ποτιζα 1 φορά την βδομάδα το καλοκαίρι(πχ. Μονστερα).
  Επίσης πρόσεξα οτι κάποια καινούργια φύλλα στη μονστερα στην άκρη έγιναν λίγο κίτρινα και καφέ στην άκρη, τι μπορώ να κάνω;
  Ευχαριστώ πολύ!

  • Καλησπέρα Αντώνη. Σίγουρα θα χρειαστεί αν ποτίζεις λιγότερο συχνά τη μονστέρα, κάθε 10 μέρες ίσως και φρόντισε να δεις ότι στραγγίζει η γλάστρα. Πρόσθεσε και υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά για να αντιμετωπίσεις τα κιτρινίσματα στα φύλλα.

 9. Θοδωρής
  16/11/2020

  Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω πόση περίπου πρέπει να είναι η απόσταση από τα θερμαντικά σώματα για να είναι ασφαλή τα φυτά. 60-70 εκατοστά είναι εντάξει ή χρειάζεται μεγαλύτερη απόσταση;

  • Καλημέρα Θοδωρή. Ασφαλής απόσταση από τα θερμαντικά σώματα όπως τζάκι καλοριφέρ, αερόθερμο για τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι απόσταση τουλάχιστον ένα μέτρο και καλύτερα για μεγαλύτερη ασφάλεια στο 1,5 μέτρο.

 10. Δήμος
  09/11/2020

  Χαίρεται και κατ’ αρχάς να Σας συγχαρώ για το site σας και τις … συμβουλές σας. Έχω το site σας στην επιφάνεια εργασίας του PC μου. Λυπάμαι που είστε …. μακρυά μας.
  Θέλω τη συμβουλή σας διότι θέλω να μεταφυτέψω ( επλίζω να μην είναι αργά) από γλάστρες σε μεγαλύτερες γλάστρες 6-7 μεγαλούτσικες/μεγάλες ΖΑΜΙΕΣ. Γνωρίζω ότι δεν θέλουν πολύ νερό ( και δεν τις ποτίζω συχνά). Για αυτό τον λόγο ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΧΩΜΑ να χρησιμοιποιήσω. Είναι σωστό να κρατάει νερό ? Να είναι κάποιος συνδιασμός ??? κλπ. κλπ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για ΒΟΗΘΕΙΑ

  • Καλησπέρα Δήμο. Χαιρόμαστε πολύ που σε βοηθάμε με τις συμβουλές μας. Χρησιμοποίησε φυτόχωμα που στραγγίζει το νερό και δεν το συγκρατεί. Μπορείς να προμηθευτείς το φυτόχωμα για κάκτους και παχύφυτα. Η ζάμια θέλει πότισμα κάθε τρεις εβδομάδες.

 11. Κατερίνα
  09/11/2020

  Καλησπέρα και καλή εβδομάδα! Έχω ένα μικρό πρόβλημα με τα μυγάκια στα φυτά εσωτερικού χώρου μου. Παρόλο που τα ψεκαζω με διάλυμα πρασινου σαπουνιού και λίγου οινοπνευματος, εκείνα πάλι εμφανίζονται και μου τρώνε τα φύλλα. Τι μπορώ να κάνω για να ξεφορτωθώ τελείως;

  • Καλησπέρα Κατερίνα.
   Μπορείς να προμηθευτείς βιολογικά σκευάσματα αλάτων καλίου ή φυσικού πύρεθρου για να ψεκάσεις τα φυτά εσωτερικού χώρου για να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τα μυγάκια στα φυτά.

 12. Βασιλικη Τσελιου
  04/11/2020

  Θελω να ανανεώσω μια μεγάλη ζαρντινιέρας που είναι στην πιλοτή μου.Ειναι κτιστή περίπου 2μ.Να μου προτείνεται φυτά ανθεκτικά και να ανθίζουν.

 13. Χαρης
  30/10/2020

  Ευχαριστω

 14. Χάρης
  15/10/2020

  Μένω κάτω από πυλώνες της ΔΕΗ (υψηλή τάση) και επιριαζωμαι από Ηλεκτρομαγνητικά κύματα Έμαθα ότι η Αράχνη (εσωτεριου χώρου ) απορροφά αυτά τα κύματα . Για ένα δωμάτιο 10.0 μ2 πόσα φυτά χρειάζονται να με προστατέψουν επαρκώς (να καθαρίσουν τον αέρα στο δωμάτιο . Μήπως υπάρχει πιο κατάλληλο φυτό π.χ. Χαμεντορια η κάτι άλλο και πόσα φυτά στο δωμάτιο 10.0 μ2;

  • Καλησπέρα Χάρη. Αν και αυτά τα φυτά όπως η αράχνη έχουν ιδιότητα να απορροφούν ακτινοβολία, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παρέχουν τέτοια προστασία.

 15. Ιωάννα
  05/10/2020

  Καλησπέρα, έχω εδώ κι ένα χρόνο το φυτό μαρανθα . Ψήλωσε και βγήκαν μπόλικα καινούργια φύλλα. Έκανα μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα αλλά τα κλοναρια του δεν έχουν τη δύναμη να σταθούν όρθια. Πέρασε μια βδομάδα. Τι μπορώ να κάνω;

  • Καλησπέρα Ιωάννα. Κάνε ένα καλό πότισμα στη μαράνθα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών που βοηθά στην τόνωση του φυτού.

   • Ιωάννα
    07/10/2020

    Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Θα ήθελα μια βοήθεια ακόμα.
    Αν κάποιο φύλλο ξεραθεί στις άκρες το αφαιρούμε;
    Και πως κλαδευουμε αυτά τα φυτά. Για φουντώσουν και χαμηλά; Που ακριβώς κλαδευουμε;

    • Καλησπέρα Ιωάννα. Αν κάποιο φύλλο από τα φυτά εσωτερικού χώρου ξεραθεί σε μεγάλο μέρος του, καλό είναι να το αφαιρούμε. Ανάλογα το φυτό εσωτερικού χώρου, γίνεται και το κλάδεμα του για να φουντώσει από πιο χαμηλά.

 16. Βασιλική
  17/07/2020

  Γειά σας.
  Οταν πρέπει να λείψουμε από το σπίτι τί κάνουμε με τα φυτά εσωτερικού χώρου;; Μπορεί κάποιος να τα ποτίζει αλλά δεν θα έχουν φως και αέρα
  Ευχαριστώ
  Καλό καλοκαίρι

  • Καλησπέρα Βασιλική. Πολύ χρήσιμη η ερώτηση σου για το πως αντιμετωπίζουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου όταν λείπουμε που θα αποτελέσει και σύντομα ξεχωριστό άρθρο. Ο μειωμένος φωτισμός για λίγες μέρες δεν θα δημιουργήσει τόσο πρόβλημα καθώς αυτό έχει σαν συνέπεια μειωμένες ανάγκες των φυτών σε νερό. Σχετικά με τον αερισμό, θα ήταν καλό να διατηρηθούν εσωτερικά κάποιες πόρτες ανοικτές που να δημιουργείται ένα σχετικό ρεύμα και να προκαλείται αερισμός στα φυτά.

 17. Ράλια
  25/04/2020

  Καλησπέρα σας. Μου φέρανε μια ζαμια μέσα σε κασπω χωρίς να έχει γλάστρα και έχει ένα “μπουμπουκι” δεν γνωρίζω πως λέγεται Συγνωμη από την βάση στο χώμα δλδ που είναι ετοιμο να πεταξει. Θα σαπισει σε κασπω λογω του οτι δςν εχει τρυπα απο κατω; ειναι κεραμικο. Να το μεταφυτευσω με λινδυνο να χαλάσω το μπουμπουκι; τι μου προτείνετε;

  • Καλησπέρα Ράλια. Μπορείς να το κρατήσεις, απλά πότιζε μία φορά το μήνα με μικρή ποσότητα νερού ώστε να μην δημιουργηθεί σάπισμα στη ρίζα. Βέβαια, προτιμότερο έιναι να μεταφυτεύσεις τον ζαμιοκούλκα σε μεγαλύτερη γλάστρα. Δες αναλυτικές πληροφορίες για την φροντίδα του ζαμιοκούλκα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *